FOK!filmblik: Der müde Tod (1921)

Vandaag vinden we in het FOK!filmblik een prachtige film uit het stomme film-tijdperk. Der Müde Tod is een indrukwekkende surrealistische dramafilm, onder regie van de legendarische Fritz Lang.

 Der Mude Tod

Als een jong stelletje overnachten in een klein dorpje verdwijnt de man op mysterieuze wijze. Als de vrouw op zoek gaat naar haar man ontdekt ze een doorgang naar een andere dimensie en heeft een ontmoeting met een zonderlinge figuur die zichzelf voorstelt als de Dood. De Dood is het beu dat hij constant de mensheid moet teisteren met dood en verderf en geeft de jonge vrouw een kans om haar geliefde weer te zien. Hiervoor krijgt ze een drietal verhalen te horen, die elk symbolisch worden weergegeven door brandende kaarsen. Als de jonge vrouw er in slaagt om één van de kaarsen brandende te houden, zal ze haar geliefde terugzien.


Der Müde Tod was een vroege film van de grootmeester die wereldberoemd zou worden met legendarische rolprenten als Metropolis (1927), de Dr. Mabuse-films en de film over de kindermoordenaar M (1931). De latere cultregisseur Luis Buñuel zou na het zien van deze film interesse krijgen voor het filmvak. Ook Alfred Hitchcock was een grote fan van deze stomme film.