FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 oktober 2013

Turner Uchimura pakt weer goud op meerkamp

Kohei Uchimura heeft op het WK turnen in Antwerpen geschiedenis geschreven. De 24-jarige Japanner won voor de vierde keer in zijn carrière goud op de meerkamp en zorgde daarmee voor een unicum. Nederlanders Bart Deurloo en Casimir Schmidt eindigden respectievelijk op de veertiende en achttiende plaats.

Uchimura troefde met een score van 91,990 punten zijn landgenoot Ryohei Kato (90,032) af. De Duitser Fabian Hambüchen pakte brons. Deurloo werd met een score van 85,731 de beste Nederlander. Schmidt kwam uit op een totaal van 84,207.

Met drie wereldtitels had Uchimura het record bij de mannen al in handen. Nu is hij ook turnster Svetlana Khorkina, kampioene in 1997, 2001 en 2003, voorbijgestreefd.

Wapeninspecteurs Syrië tevreden over start

De internationale inspecteurs die in Syrië toezicht houden op de ontmanteling van het Syrische chemischewapenarsenaal hebben naar eigen zeggen 'bemoedigende eerste vorderingen' gemaakt. De documenten die de regering in Damascus heeft overlegd zouden 'veelbelovend ogen'.

Wel 'is nader onderzoek nodig, met name naar de technische, en zijn enkele overige vragen nog niet beantwoord', verklaarden de inspecteurs donderdag. De ploeg deskundigen van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) hoopt volgende week te beginnen met veldonderzoek en de ontmanteling van de eerste productiefaciliteiten.

Een voorhoede van wapeninspecteurs arriveerde dinsdag in Syrië met de taak kwartier te maken voor de ontwapeningsmissie en voorbereidingen te treffen voor de herculestaak. De inspecteurs is door de Veiligheidsraad van de VN opgedragen het Syrische chemischewapenarsenaal voor medio 2014 te ruimen.

Eerst maakt het inspectieteam de fabrieken en laboratoria onklaar waar de verboden wapens worden vervaardigd. Dat karwei moet op 1 november voltooid zijn.

Of het veldwerk volgende week inderdaad van start gaat hangt af van de vorderingen van teams waarin inspecteurs en Syrische deskundigen samenwerken. Deze teams werken de details uit van de werkwijze van de VN-ploeg. Ze buigen zich over drie kwesties die de missie kunnen maken of breken: het controleren van de inlichtingen die Syrië over zijn chemische wapens heeft verstrekt, het waarborgen van de veiligheid van de inspecteurs en de praktische vereisten om de missie uit te voeren.

Eerder op donderdag vertrokken negen medewerkers van de OPCW uit hun hotel in het centrum van Damascus. Waar de colonne van drie voertuigen naar toe reed bleef onduidelijk.

In de Syrische hoofdstad bevinden zich nu negentien deskundigen van de OPCW en veertien van de VN. Volgende week krijgen zij versterking van een tweede cohort inspecteurs.

[EL] Uitslag Chornomorets - PSV

PSV heeft een prima resultaat neergezet tegen Chornomorets Odessa. De ploeg van Phillip Cocu won met 0-2 en zag Memphis Depay excelleren.

PSV-trainer Phillip Cocu kreeg nog voor de wedstrijd een tegenvaller te verwerken toen bleek dat jongeling Jorrit Hendrix niet kon starten. De verdediger kreeg bij de warming-up een bal tegen zijn hoofd en kon daardoor niet aan het duel in Oekraïne beginnen. Mattias Zanka Jörgensen stond als vervanger naast Jeffrey Bruma in het centrum.

De Eindhovenaren waren vanaf de start een stuk sterker dan de thuisploeg en met name Memphis Depay was erg dreigend. Met prima combinatievoetbal ging PSV op zoek naar het doel van Dmytro Bezotosny en Chornomorets had daar niet echt een antwoord op. Binnen een kwartier kwam PSV dan ook terecht op 0-1.

Uitblinker Depay kreeg de bal aan de linkerkant buiten de zestien in een counter aangespeeld door Jürgen Locadia en deed vervolgens alles goed. Eerst legde de aanvaller de bal perfect voor zichzelf klaar, om vervolgens vernietigend uit te halen. Met een prachtige curve vloog de bal over Bezotosny in de verre kruising, zodat de ploeg van Cocu na dertien minuten de leiding nam.

Gaandeweg slopen er steeds meer slordigheidjes in het spel van PSV, wat Chornomorets de kans gaf om er uit te komen. Toch stond de verdediging prima met Bruma en Zanka in het centrum en echt gevaarlijk werden de Oekraïners niet. Na rust zette de thuisploeg echter meer aan, en liep PSV steeds meer achteruit.

Invaller Léo De Matos was nog het dichtst bij een treffer, maar hij kreeg een lange bal vanaf links niet voorbij Przemyslaw Tyton. De Poolse doelman kwam bij deze voorzet eerst uit zijn doel, maar stapte vervolgens terug waardoor Matos in kansrijke positie kwam. Iets later kreeg de hardwerkende middenvelder Olexiy Gai nog een grote kans, toen hij een afgeslagen voorzet hard op Tyton schoot.

Door de druk van de thuisploeg kreeg PSV kansen om er snel uit te komen en in de 88e minuut beslisten de Eindhovenaren het duel. Opnieuw was Depay bij een doelpunt betrokken, toen hij invaller Florian Jozefzoon met een uitstekende steekbal diep stuurde. Jozefzoon tikte de bal langs Bezotosny, die een teruglopende verdediger neerhaalde. Zo kon de vleugelspeler eenvoudig de 0-2 inschieten, waarmee het duel was beslist. Door de zege heeft PSV drie punten, drie minder dan koploper Ludogorets. 

Chornomorets Odesa

0 - 2

PSV

     13' Depay 
88' Jozefzoon 
 
 
Stadion: Tsentralny-stadion, Odessa
Toeschouwers: 33.839
Arbiter: Liany
 
Opstelling:   Opstelling:
Bezotoskyi
Dja Djedje
M. Berger
Fontanello
Santana
Riera (Priyomov/83)
Bobko
Gay (Samodin/83)
K. Kovaltsjoek
Bakaj (Léo Matos/57)
Antonov 
  Tyton
Arias
Bruma
Jörgensen
Willems
Toivonen
Schaars
Maher (Hiljemark/81)
Bakkali (Jozefzoon/74)
Locadia
Depay 

Terraria 2 in de planning

Een dag nadat Terraria na zeven maanden weer eens een update kreeg, verklapt ontwikkelaar 'Redigit' in een interview met Rock Paper Shotgun dat Terraria al tijden in de planning staat. De game gaat echter pas in ontwikkeling als Redigit klaar is met het origineel.

Een hele tijd geleden verliet de ontwikkelaar het Terraria-project, tot ongenoegen van de fans. Hij verliet het project om in het geheim aan een nieuw project te gaan werken. Dat mysterieuze project blijkt nu dus Terraria 2 te zijn. Enkele maanden geleden kwam Redigit echter weer terug en heeft sindsdien aan die grote update gewerkt, en hoewel hij het hartstikke leuk vind om aan Terraria te werken, heeft de engine zo zijn limieten.

Om de plannen die hij in zijn hoofd heeft uit te voeren, moet het spel vanaf de grond opnieuw opgebouwd worden. Zo wil hij andere de mogelijkheid hebben om oneindige werelden te genereren en meer verschillende biomes in te bouwen. Dit is echter niet mogelijk in de engine van Terraria. Voorlopig werkt hij nog eventjes door aan het origineel, want de game heeft nog steeds geen echte eindbaas, en hij wil ook weer graag een Halloween-update maken.

Wanneer Terraria 2 precies in ontwikkeling gaat, is dus nog niet bekend. Lang kan het in ieder geval niet duren. Ik kan in ieder geval niet wachten!

'Shutdown kost VS economische groei'

Als de Amerikaanse overheid een week op slot blijft, daalt de economische groei in het vierde kwartaal met 0,2 procentpunt. Indien de shutdown twee weken duurt, loopt de schade op tot 0,4 procentpunt. Dat stellen economen van Goldman Sachs in een donderdag verschenen rapport.

Voor het vierde kwartaal mikte de zakenbank op een groei van het Amerikaanse bbp met tweeënhalf procent. Door de huidige situatie calculeren de rekenmeesters van Goldman Sachs 0,25 tot een half procentpunt minder groei in.

Overigens verwacht Goldman Sachs dat de economie zich in het eerste kwartaal van volgend jaar herstelt. De economie groeit dan met dezelfde orde van grootte als ze krimpt in het vierde kwartaal, ervan uitgaande dat de overheidsdiensten dan weer draaien.

Hoe lang de shutdown duurt is volgens de economen lastig in te schatten. De kwestie zou weleens kunnen worden meegenomen in de onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen over het schuldenplafond. Daardoor zouden de overheidsdiensten tot 17 oktober dichtblijven.

Bieber brengt tien singles in tien weken uit

Justin Bieber is van plan om de komende tien weken elke maandag een nieuwe single uit te brengen. Het Canadese tieneridool brengt zondag om middernacht zijn eerste nieuwe nummer, Heartbreaker, uit. Dat kondigde Bieber aan op Twitter.

De zanger doet dit in het kader van een project dat hij Music Mondays noemt. Het is niet duidelijk of de nummers op een album verschijnen. Believe, de vorige plaat van de 19-jarige Bieber, verscheen vorig jaar.

Directeur Giro geschorst voor verduistering

Michele Acquarone, de directeur van de Giro d'Italia, is op non-actief gesteld. De Italiaan wordt verdacht van verduistering van minimaal dertien miljoen euro en is in afwachting van verder onderzoek voorlopig geschorst. Hij is waarschijnlijk niet aanwezig als maandag het rittenschema van de Ronde van Italië voor volgend jaar wordt gepresenteerd.

Het nieuws over de schorsing dook donderdag op in Italiaanse kranten en werd later bevestigd door RCS Sport, dat onder meer de Giro en de Ronde van Lombardije organiseert. Acquarone werd in 2011 aangesteld als opvolger van Angelo Zomegnan.

[EL] Uitslagen Groep A t/m L (03/10/2013)

Vanavond werd de tweede speelronde in de groepsfase van de Europa League afgewerkt. PSV en AZ kwamen hierin actie. Hieronder de uitslagen, standen en het programma voor de derde speelronde.

Groep A

Kuban Krasnodar (Rus) - Valencia (Spa)  0-2
73' Alcácer 0-1
81' Feghouli 0-2

Swansea (Eng) - St. Gallen (Zwi) 1-0
52' Routledge 1-0
Bijz: 15' Karanovic (St. Gallen) mist penalty. 

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Swansea (Eng) 2 2 0 0 6 4-0
2 St. Gallen (Zwi) 2 1 0 1 3 2-1
3 Valencia (Spa) 2 1 0 1 3 2-3
4 Kuban Krasnodar (Rus) 2 0 0 2 0 0-4


Programma 24 oktober

Valencia (Spa) - St. Gallen (Zwi)
Swansea (Eng) - Kuban Krasnodar (Rus) 


Groep B

Chornomorets Odesa (Oek) - PSV Eindhoven (NED) 0-2
13' Depay 0-1
 88' Jozefzoon 0-2 

Ludogorets Razgrad (Bul) - Dinamo Zagreb (Kro) 3-0
12' Quixadá 1-0
34' Misidjan 2-0
 61' Dyakov 3-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ludogorets Razgrad (Bul) 2 2 0 0 6 5-0
2 PSV Eindhoven (Ned) 2 1 0 1 3 2-2
3 Chornomorets Odesa (Oek) 2 1 0 1 3 2-3
4 Dinamo Zagreb (Kro) 2 0 0 2 0 1-5


Programma 24 oktober

Dinamo Zagreb (Kro) - PSV Eindhoven (NED)
Chornomorets Odesa (Oek) - Ludogorets Razgrad (Bul)


Groep C

Elfsborg (Zwe) - Standard Liège (Bel) 1-1
23' Claesson 1-0
 62' Bia 1-1

Esbjerg (Den) - Red Bull Salzburg (Oos) 1-2
6' Alan 0-1
38' Alan 0-2
 89' Diouf 1-2

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Red Bull Salzburg (Oos) 2 2 0 0 6 6-1
2 Esbjerg (Den) 2 1 0 1 3 3-3
3 Standard Liège (Bel) 2 0 1 1 1 2-3
4 Elfsborg (Zwe) 2 0 1 1 1 1-5


Programma 24 oktober

Red Bull Salzburg (Oos) - Standard Liège (Bel)
Elfsborg (Zwe) - Esbjerg (Den)


Groep D

Rubin Kazan (Rus)  - Zulte Waregem (Bel) 4-0
 60' Duplus (ed) 1-0 
 73' Eremenko 2-0
 81' Ryazantsev 3-0
 89' Natcho 4-0

Wigan Athletic (Eng) - NK Maribor (Slo) 3-1
22' Powell 1-0
34' Watson 2-0
 60' Tavares 2-1
 90+1' Powell 3-1 

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Rubin Kazan (Rus) 2 2 0 0 6 9-2
2 Wigan Athletic (Eng) 2 1 1 0 4 3-1
3 Zulte Waregem (Bel) 2 0 1 1 1 0-4
4 NK Maribor (Slo) 2 0 0 2 0 3-8


Programma 24 oktober

Zulte Waregem (Bel) - NK Maribor (Slo)
Wigan Athletic (Eng) - Rubin Kazan (Rus) 


Groep E

Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) - Fiorentina (Ita) 1-2
53' Rodríguez (pen) 0-1
 58' Seleznyov (pen) 1-1
 73' Ambrosini 1-2
 86' Pizarro (2x geel) (Fiorentina) 

Paços de Ferreira (Por) - Pandurii Târgu Jiu (Roe) 1-1
5' Momčilović 0-1
 50' Rui Miguel 1-1 

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Fiorentina (Ita) 2 2 0 0 6 5-1
2 Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) 2 1 0 1 3 2-2
3 Pandurii Târgu Jiu (Roe) 2 0 1 1 1 1-2
4 Paços de Ferreira (Por) 2 0 1 1 1 1-4


Programma 24 oktober

Fiorentina (Ita) - Pandurii Târgu Jiu (Roe)
Paços de Ferreira (Por) - Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) 


Groep F

Bordeaux (Fra) - Maccabi Tel Aviv (Isr) 1-2
48' Jussiê 1-0
 71' Itzhaki 1-1
 79' Mikha 1-2 

Apoel Nicosia (Cyp) - Eintracht Frankfurt (Dui) 0-3
 27' Alexandrou (ed) 0-1
59' Lakić 0-2
 66' Jung 0-3 

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Eintracht Frankfurt (Dui) 2 2 0 0 6 6-0
2 Maccabi Tel Aviv (Isr) 2 1 1 0 4 2-1
3 Apoel Nicosia (Cyp) 2 0 1 1 1 0-3
4 Bordeaux (Fra) 2 0 0 2 0 1-5


Programma 24 oktober

Eintracht Frankfurt (Dui) - Maccabi Tel Aviv (Isr)
Bordeaux (Fra) - Apoel Nicosia (Cyp)


Groep G

Rapid Wien (Oos) - Dynamo Kyiv (Oek) 2-2
30' Yarmolenko 0-1
 34' Dibon (ed) 0-2
 53' Burgstaller 1-2
 90' Trimmel 2-2 

Racing Genk (Bel) - FC Thun (Zwi) 2-1
55' Gorius 1-0
 63' Vossen 2-0 
 90+3' Martínez 2-1 

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Racing Genk (Bel) 2 2 0 0 6 3-1
2 FC Thun (Zwi) 2 1 0 1 3 2-2
3 Dynamo Kyiv (Oek) 2 0 1 1 1 2-3
4 Rapid Wien (Oos) 2 0 1 1 1 2-3


Programma 24 oktober

Dynamo Kyiv (Oek) - FC Thun (Zwi)
Racing Genk (Bel) - Rapid Wien (Oos)


Groep H

Sevilla (Spa) - Freiburg (Dui) 2-0
 63' Perotti (Pen) 1-0
90+1' Bacca 2-0
62' Diagne (Freiburg)

Slovan Liberec (Tsj) - Estoril Praia (Por) 2-1
15' Šural 1-0
44' Luís Leal 1-1
 62' Kováč 2-1
 38' Miguel (2x geel) (Estoril Praia)
 83' Sackey (2x geel)(Slovan Liberec) 

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Sevilla (Spa) 2 2 0 0 6 4-1
2 Slovan Liberec (Tsj) 2 1 1 0 4 4-3
3 Freiburg (Dui) 2 0 1 1 1 2-4
4 Estoril Praia (Por) 2 0 0 2 0 2-4


Programma 24 oktober

Freiburg (Dui) - Estoril Praia (Por)
Slovan Liberec (Tsj) - Sevilla (Spa)


Groep I

Olympique Lyonnais (Fra) - Vitória Guimarães (Por) 1-1
39' Maazou 0-1
53' Gonalons 1-1
 90+5' Maazou (2x geel) (Vitória Guimarães)

Rijeka (Kro) - Betis Sevilla (Spa) 1-1
 10' Benko 1-0
 14' Cedric 1-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Vitória Guimarães (Por) 2 1 1 0 4 5-1
2 Olympique Lyonnais (Fra) 2 0 2 0 2 1-1
3 Betis Sevilla (Spa) 2 0 2 0 2 1-1
4 Rijeka (Kro) 2 0 1 1 1 1-5


Programma 24 oktober

Betis Sevilla (Spa) - Vitória Guimarães (Por)
Olympique Lyonnais (Fra) - Rijeka (Kro)


Groep J

Trabzonspor (Tur) - Lazio Roma (Ita) 3-3
12' Erdogan 1-0
22' Mierzejewski 2-0
29' Onazi 2-1
 35' Henrique 3-1
 84' Floccari 3-2
 85' Floccari 3-3

Legia Warschau (Pol) - Apollon Limassol (Cyp) 0-1
56' Sangoy 0-1
Bijz: 24' Sangoy (Apollon Limassol) mist penalty. 

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Lazio Roma (Ita) 2 1 1 0 4 4-3
2 Trabzonspor (Tur) 2 1 1 0 4 5-4
3 Apollon Limassol (Cyp) 2 1 0 1 3 2-2
4 Legia Warschau (Pol) 2 0 0 2 0 0-2


Programma 24 oktober

Apollon Limassol (Cyp) - Lazio Roma (Ita)
Trabzonspor (Tur) - Legia Warschau (Pol)


Groep K

Anzhi Makhachkala (Rus) - Tottenham Hotspur (Eng)  0-2
 34' Defoe 0-1
 39' Chadli 0-2

Tromsø (Noo) - Sheriff Tiraspol (Mol) 1-1
65' Ondrášek 1-0
87' Ricardinho 1-1
 73' Melli (Sheriff Tiraspol) 

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Tottenham Hotspur (Eng) 2 2 0 0 6 5-0
2 Sheriff Tiraspol (Mol) 2 0 2 0 2 1-1
3 Anzhi Makhachkala (Rus) 2 0 1 1 1 0-2
4 Tromsø (Noo) 2 0 1 1 1 1-4


Programma 24 oktober

Sheriff Tiraspol (Mol) - Tottenham Hotspur (Eng)
Anzhi Makhachkala (Rus) - Tromsø (Noo)


Groep L

Shakhter Karagandy (Kaz) - Maccabi Haifa (Isr) 2-2
40' Finonchenko 1-0
45' Tarasov 2-0
 54' Ezra 2-1
 79' Turgeman 2-2

AZ Alkmaar (NED) - PAOK Saloniki (Gri) 1-1
 81' Goudeleeuw 1-0
 90+3' Salpingidis 1-1 

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PAOK Saloniki (Gri) 2 1 1 0 4 3-2
2 AZ Alkmaar (Ned) 2 1 1 0 4 2-1
3 Maccabi Haifa (Isr) 2 0 1 1 1 2-3
4 Shakhter Karagandy (Kaz) 2 0 1 1 1 3-4


Programma 24 oktober

PAOK Saloniki (Gri) - Maccabi Haifa (Isr)
Shakhter Karagandy (Kaz) - AZ Alkmaar (NED)

Volleyballers winnen ook tweede duel

De Nederlandse volleyballers hebben op het WK-kwalificatietoernooi in Almere ook hun tweede duel gewonnen. De ploeg van bondscoach Edwin Benne versloeg Wit-Rusland donderdag met 3-1 (26-24, 25-23, 24-26 en 25-20). Woensdag was Israël al met 3-0 aan de kant geschoven, waardoor Oranje nu met zes punten bovenaan staat in de groep.

Nederland heeft goede vooruitzichten op plaatsing voor de derde en laatste kwalificatieronde, die in januari wordt gehouden. Een plaats bij de beste twee landen in de groep is daarvoor toereikend. De komende dagen wordt nog gespeeld tegen Zweden, Oekraïne en Roemenië.

'AZ in gesprek met Fred Rutten'

Fred Rutten is de beoogde nieuwe hoofdtrainer van AZ. De leiding van de Alkmaarse club heeft Rutten benaderd om de zondag ontslagen Gertjan Verbeek op te volgen, meldt de NOS. Mogelijk wordt de nieuwe trainer maandag al gepresenteerd.

Rutten zit zonder club nadat hij aan het eind van vorig seizoen besloot zijn aflopende contract bij Vitesse niet te verlengen. Eerder had hij FC Twente, PSV en het Duitse Schalke 04 onder zijn hoede.

Winnaar tv-serie de ruimte in

De Amerikaanse tv-zender NBC werkt aan een nieuw programma waar kandidaten de kans krijgen een reis door de ruimte te winnen. In de serie Space Race strijden de deelnemers om een ritje in zakenmagnaat Richard Bransons ruimtevaartuig Virgin Galactic.

"De term 'reis van je leven' was nog nooit zo gepast", zegt een directeur van de tv-zender. "Dit is een geweldige kans voor mensen die dromen van een reis door de ruimte." Branson is al het hele jaar bezig om zijn vaartuig te testen en het vliegtuig behaalde vorige maand een hoogte van 21 duizend meter. Richard hoopt dat vanaf volgend jaar commerciële vluchten uitgevoerd kunnen worden.

Het is nog niet bekend wanneer Space Race op televisie komt. Ook is het nog onduidelijk hoe de show eruit gaat zien. Wel belooft een producent van het programma dat de kijkers thuis mooie beelden krijgen voorgeschoteld. "Ze hebben een stoel op de eerste rij."

[Upd] Schoten bij Capitool in Washington

Bij het Capitool in Washington, waar het Amerikaanse Congres zetelt, is geschoten. Dat heeft de politie laten weten. De schoten vielen in straten bij het Capitool en er zouden gewonden zijn gevallen.

Enkele kantoren in het Capitool werd gesloten in verband met de schoten. Ook straten zijn afgezet door de politie. Medewerkers van het parlement moeten van de politie binnenblijven.

De schoten vielen aan de kant van het Capitool waar de kantoren van senatoren zich bevinden. Een van de gewonden zou een politieman zijn.

Update 22.39 uur:
Het schietincident brak uit nadat de politie een vrouw had achtervolgd, in de omgeving van het Capitool. De bestuurster probeerde door één van de barricades te rijden, die in de straat staan van het Witte Huis. Hierna werd ze in de achtervolging doodgeschoten door de politie, volgens persbureau Reuters.

De politie rukte met groot materiaal uit, de hele omgeving rond het Capitool werd afgezet en ook de weg richting het Witte Huis werd afgesloten. De medewerkers van het parlement moesten binnen blijven. Een uur na het schietincident werd de sluiting van het congresgebouw opgeheven.

Naast het Capitool werd ook het Witte Huis volledig afgesloten. Volgens de Secret Service ging het 'slechts' om een voorzorgsmaatregel.

Meer noodsteun voor Portugal

Portugal voldoet aan de eisen die aan het land zijn gesteld door zijn internationale geldschieters en krijgt nog eens 5,5 miljard euro aan noodsteun. Dat heeft de Portugese vicepremier Paulo Portas donderdag gezegd.

Inspecteurs van de zogenoemde troika - de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - waren de afgelopen twee weken in Portugal om toe te zien op de geëiste bezuinigingen. Volgens de inspecteurs heeft de regering in Lissabon aan de eisen van de troika voldaan en komt het land daardoor in aanmerking voor het volgende steunpakket ter waarde van 5,5 miljard euro.

Portugal heeft gevraagd om de bezuinigingseisen voor het komende jaar te versoepelen, maar dit werd door de inspecteurs afgewezen. Portugal moet het begrotingstekort volgend jaar hebben teruggedrongen tot vier procent en de regering had gevraagd deze eis te versoepelen tot 4,5 procent. De troika heeft hier echter niet mee ingestemd.

Restauratie Auschwitz ongedekt van start

De tot dusver ingezamelde giften voor de restauratie van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz zijn niet toereikend. Toch wil de internationale stichting die zich inspant voor het behoud van het symbool van de Holocaust aan het herstelwerk beginnen.

Uit Duitsland, Polen, de Verenigde Staten, Nederland en tal van andere landen is inmiddels zo'n 75 miljoen euro binnengestroomd, maakte Bartosz Bartyzel van de Auschwitz-Birkenaustichting donderdag bekend. Om het vervallen kamp in stand te kunnen houden is ongeveer 89 miljoen euro nodig. Uit de rente die die som opbrengt kan de stichting de onderhoudslasten blijven betalen.

Het tot dusver ingezamelde bedrag is genoeg om volgend jaar aan de restauratie te beginnen, zei Bartyzel. "De bakstenen barakken van het vrouwenkamp in Birkenau komen het eerst aan de beurt, maar het werk gaat meerdere jaren duren."

Het concentratiekamp bij de Poolse stad Oswiecim was het grootste dat de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog in bedrijf hadden.Tussen 1940 en 1945 vermoordden zij er zo'n anderhalf miljoen mensen, voornamelijk joden. Het grootste deel werd vergast.

Teeven wil grenzen kinderpardon niet oprekken

De leeftijdgrens voor het kinderpardon wordt niet versoepeld, zoals een deel van de oppositie wil. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil vasthouden aan de huidige grens van 21 jaar. Dat heeft hij donderdagavond duidelijk gemaakt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"Het stellen van grenzen betekent ook dat mensen erbuiten vallen. Het oprekken van de grenzen maakt die situatie niet anders", stelde Teeven. Als het om een verschil van een paar dagen gaat is Teeven bereid met de hand over het hart te strijken, maar een verschil van weken of maanden gaat hem te ver. Hij wees erop dat de criteria voor het kinderpardon zijn vastgelegd in het regeerakkoord.

Teeven heeft wel de bevoegdheid om in individuele gevallen waarbij sprake is van een afwijzing alsnog een verblijfsvergunning te geven in het geval van een schrijnende situatie. Negentien asielzoekers die waren afgewezen voor het kinderpardon, hebben zo alsnog een vergunning gekregen. Teeven heeft tot nu toe 68 dossiers nogmaals bekeken. Dertig aanvragen zijn geweigerd, de rest is nog in behandeling.

Teeven maakte onlangs al bekend dat er tot nu toe 3260 aanvragen zijn gedaan door kinderen en familieleden, waarvan 1310 zijn ingewilligd: 620 kinderen en 690 gezinsleden. Zo'n 1800 zaken zijn afgewezen. In 1330 gevallen is vervolgens bezwaar aangetekend. Teeven wil alle aanvragers voor 1 april duidelijkheid geven.

Volgens Teeven is het aantal 'asielkinderen' dat mag blijven conform de verwachting vooraf. Hij voorspelde dat zo'n achthonderd kinderen onder het pardon zouden vallen.

Teeven ging tijdens het debat niet in op de zaak van de Angolese asielzoeker Wime, die de afgelopen tijd in het nieuws is geweest. Wime is sinds zijn tiende in Nederland en was net een half jaar te oud voor het kinderpardon. Hij zou vrijdag worden uitgezet naar Angola. Woensdag besloot Teeven dat Wime de uitkomst van zijn bezwaar in Nederland mag afwachten.

Nieuwe Zelda moet verkoop Wii U aanzwengelen

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD moet zorgen dat de verkoop van de Wii U toeneemt. Zo wordt het avonturenspel los en gebundeld met een spelcomputer verkocht. De opgepoetste versie van het spel dat tien jaar geleden verscheen voor de Gamecube is de eerste in de immer populaire Zelda-reeks voor de Wii U.

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD is vanaf vrijdag verkrijgbaar. Binnen de Zelda-reeks zijn sinds het eerste spel uit 1986 wereldwijd zo'n 68 miljoen exemplaren van spellen verkocht. The Legend of Zelda is een paradepaardje voor Nintendo en het bedrijf gebruikte een onaangekondigde versie van het spel om anderhalf jaar geleden de grafische kracht van de Wii U te tonen. Het Japanse gamebedrijf zoekt een manier om de Wii U aan de man te krijgen, maar de verkoop valt met minder dan vier miljoen exemplaren tegen. Het populaire spel bundelen met de spelcomputer zou moeten helpen.

Toch is het de vraag of The Legend of Zelda: The Wind Waker HD de 'killer' wordt waar Nintendo zo op hoopt. In Japan ging het spel vorige week dertigduizend keer over de toonbank. Dat is weinig. Een grote game verkoopt in zijn debuutweek op de Japanse markt doorgaans rond de honderdduizend spellen. De verkoop van de Wii U steeg met slechts enkele honderden exemplaren ten opzichte van een week eerder.

De beslissing om The Wind Waker op te poetsen kwam uit het niets. Ontwikkelaars hadden enkele beelden uit het origineel overgezet en opgepoetst voor de Wii U. Hier werd door Zelda-fans zo positief op gereageerd dat Nintendo besloot een remake van het spel te maken.

Nintendo heeft niet bijzonder veel hoeven te investeren in de productie van het spel. Volgens ontwikkelaar Eiji Aonuma is het hele spel gemaakt door minder dan tien ontwikkelaars terwijl aan een nieuw spel al gauw honderden ontwikkelaars werken. De productie van het spel ging dan ook vrij vlot. "Binnen een halve dag zagen we soms al verschil", vulde grafisch designer Satoru Takizawa aan.

Met het opgepoetste Zelda-avontuur in de winkel is het wachten op een compleet nieuwe avontuur voor de Wii U. Wanneer deze moet verschijnen, is nog niet bekend. Nintendo heeft de gewoonte de release van zijn Zelda-spellen flink te spreiden. The Legend of Zelda: Twilight Princess lag in 2006 tegelijk met de Nintendo Wii in de winkel, terwijl The Legend of Zelda: Skyward Sword pas vijf jaar later voor dezelfde spelcomputer werd uitgegeven.


Nieuwe Zelda moet verkoop Wii U aanzwengelen

Twee doden gevonden in woning Zutphen

In een woning in Zutphen zijn donderdagavond twee doden gevonden. Waardoor de twee om het leven zijn gekomen, is nog onduidelijk. De politie sluit een misdrijf niet uit.

Agenten troffen de stoffelijke overschotten rond 18.30 uur aan in de woning aan de Johan van Oldebarneveldtstraat na een melding. Van wie de melding kwam, wil een politiewoordvoerder niet zeggen. De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend.

[EL] Uitslag AZ - PAOK Saloniki

AZ is er niet in geslaagd ook de tweede groepswedstrijd in de Europa League te winnen. Door een tegengoal diep in blessuretijd bleef de Alkmaarse club thuis tegen PAOK Saloniki steken op 1-1. Jeffrey Gouweleeuw had de score tien minuten voor tijd geopend. Voor AZ was het de eerste wedstrijd na het onverwachte ontslag zondag van trainer Gertjan Verbeek.

AZ, dat vorige week met 1-0 had gewonnen van Maccabi Haifa, staat met vier punten uit twee wedstrijd samen met PAOK bovenaan in groep L. Shakhter Karagandy en Maccabi Haifa hebben na het 2-2 gelijkspel van donderdag in Astana allebei één punt.

Net als twee weken geleden in Israël kwam AZ ook tegen PAOK aanvankelijk een paar keer goed weg. Alexandros Tziolis raakte in de zevende minuut de lat namens de Griekse club, waar Ton Lokhoff vanwege een schorsing van Huub Stevens als trainer op de bank zat. Bij AZ werden de honneurs waargenomen door vader en zoon Martin en Dennis Haar.

Na rust raakte Lucas van PAOK eveneens de lat, terwijl Aron Johannsson hetzelfde deed namens AZ. Een geweldige pass van invaller Willie Overtoom op verdediger Gouweleeuw leek de thuisploeg in de 81e minuut de winst op te leveren, maar drie minuten in de extra tijd trok Dimitris Salpingidis alsnog de stand gelijk.

AZ

1 - 1

PAOK Saloniki

 81' Gouweleeuw    90+3' Salpingidis
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 10.761
Arbiter: Banti
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz
Elm (Overtoom/80)
Beerens (Gudmundsson/69)
A.Jóhansson (Avdic/90+1)
Martens
  Jacobo
Kitsiou
Katsouranis
Vítor
Tzavellas
Lucas (Oliseh/72)
Lazar (Salpingidis/84)
Ninis (Lawrence/76)
Tziolis
Stoch
Athanasiadis

Afonso Alves aast op terugkeer bij Heerenveen


Afonso Alves wil graag weer in Nederland voetballen. Dat laat Riemer van der Velde, oud-voorzitter van sc Heerenveen, weten in NUsport. De voormalig voorzitter heeft nog altijd  contact met de Braziliaanse spits.

Hij is nu weer in Brazilië", zegt Van der Velde over de Braziliaan, die in 2008 voor achttien miljoen euro door Heerenveen aan Middlesbrough werd verkocht. Hij traint ook weer. Hij heeft een tijdje niet getraind, mede door een blessure. En hij wil graag weer in Nederland spelen, het liefst weer voor Heerenveen."

Heerenveen heeft inmiddels in Alfred Finnbogason een nieuwe topspits in huis, en heeft recentelijk Uche Nwofor aangetrokken. De komst van Alves lijkt een overbodige luxe, kan hij nog van waarde zijn voor Heerenveen?

"Misschien wel, maar dat ligt wel aan een aantal zaken. Mocht Finnbogason inderdaad vertrekken, misschien dat een fitte Alves dan van waarde kan zijn. Op dit moment ondersteun ik de club even met technische zaken, maar ik weet niet wie er de leiding heeft tijdens de komende transferperiode. Daar ga ik ook niet over", aldus Van der Velde. Na zijn mislukte avontuur in Engeland vertrok Alves naar Qatar waar hij vier seizoenen speelde, momenteel is hij zonder een club.

Kabinet praat verder met uitgedunde oppositie

Het kabinet praat de komende tijd verder met D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP over steun aan de begroting voor volgend jaar. Het CDA is afgehaakt, net als 50Plus. Dat is wat het nieuwe begrotingsvoorstel van de coalitiepartijen VVD en PvdA donderdag teweeg heeft gebracht in politiek Den Haag.

De coalitie presenteerde aan het begin van de middag een 'mooi voorstel' waarin de oppositie zich kan vinden, zei partijleider Diederik Samsom (PvdA). Hij hoopt het uiterlijk volgende week hierover eens te worden. Het kabinet heeft oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Halbe Zijlstra (VVD) zei dat het voorstel gedetailleerd genoeg is voor de oppositie om een besluit te nemen om verder te praten.

Dat bleek het geval: als eerste liet Norbert Klein weten dat zijn ouderenpartij 50Plus niet langer meepraat met het kabinet. Hij liet na afloop van een overleg op het ministerie van Financiën met minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) weten dat 'het woord ouderen niet in de plannen van het kabinet voorkomt' en dat hij daarom afhaakt.

Ruim een uur later volgde het CDA. Fractieleider Sybrand Buma maakte na beraad met zijn fractie duidelijk dat de plannen onvoldoende tegemoetkomen aan de wensen van het CDA. Volgens Buma is het kabinet niet bereid om de lasten flink te verlagen, wat voor hem een belangrijke reden is om de onderhandelingen op te zeggen.

Tegelijkertijd liet de ChristenUnie wel weten verder te willen praten met de coalitie. Dat vonden uiteindelijk ook GroenLinks, de SGP en D66. Deze partijen hadden meer tijd nodig en het duurde nog een paar uur voordat er witte rook uit hun fractieburelen kringelde. Wel zijn deze partijen nog lang niet tevreden en eisen zij nog allerlei aanpassingen.

Via verschillende media lekte een aantal voorstellen uit waarmee het kabinet de oppositie zou willen paaien. Zo zou het kabinet bereid zijn om de versoepeling van het ontslagrecht een half jaar eerder door te voeren. Ook zou de vliegtaks weer op tafel liggen, als onderdeel van het vergroenen van het belastingstelsel, en zijn er voorstellen om de belastingdruk voor hogere inkomens te verzachten en om extra te investeren in onderwijs.

Het kabinet zou aanvankelijk donderdagavond verder praten met de oppositie, maar D66-leider Alexander Pechtold liet weten dat hij meer tijd nodig heeft. Wanneer het overleg nu wordt hervat, is nog niet duidelijk.

Britney Spears wil minder sexy zijn in video's

Britney Spears zou graag wat minder sexy willen zijn in haar videoclips. "Ik zou heel graag een ouderwetse video maken waar minder sexy dingen in voorkomen", zegt de zangeres in het Amerikaanse radioprogramma The Ace & TJ Show.

"Dat je de hele videoclip dezelfde outfit draagt en alleen maar danst", omschrijft de 31-jarige Spears haar ideale video. "Dat het alleen maar draait om de dans. Het lijkt me geweldig om zo'n soort videoclip te doen."

De zangeres is in haar nieuwe video Work Bitch schaars gekleed en danst uitdagend. Spears zegt dat de originele versie van de video een stuk spannender was. "Ik was veel bloter gekleed." De blondine haalde een groot deel uit de clip. "Ik heb kinderen", zegt Spears over de beslissing om een kuisere variant uit te brengen.

Britney vindt het moeilijk de balans te vinden tussen het moederschap en haar imago. "Het is moeilijk om een sexy moeder te spelen en ondertussen popster te zijn", zegt de zangeres, die moeder is van de 8-jarige Preston en 7-jarige Jayden. "Ik moet gewoon dicht bij mezelf blijven."

Betalingen in GTA V tijdelijk uitgeschakeld

Rockstar Games heeft het betaalsysteem in de online versie van Grand Theft Auto V tijdelijk uitgeschakeld. Dat heeft het gamebedrijf woensdagnacht bekendgemaakt. Op deze manier hoopt het gamebedrijf de druk op de internetservers te verlichten. Sinds dinsdagmiddag is Grand Theft Auto Online nagenoeg onbereikbaar.

In GTA Online kunnen gamers met virtueel geld auto's, kleding en appartementen kopen. Spelers verdienen geld door missies uit te voeren, races te winnen en criminele activiteiten te ontplooien. Wie daar niet op wil wachten kan de virtuele muntstukken ook met echt geld aanschaffen, maar dat is nu tijdelijk niet mogelijk.

De online functie werd dinsdagmiddag gelanceerd als verlengstuk van Grand Theft Auto V. Binnen luttele uren waren de servers overbelast. In de online variant van GTA V kunnen zestien spelers samen of tegen elkaar te spelen.

Grand Theft Auto V werd ruim twee weken geleden uitgegeven voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Binnen drie dagen had uitgever Rockstar Games een miljard dollar omzet gedraaid. Naar schatting zijn ruim vijftien miljoen exemplaren van het actiespel verkocht.


Betalingen in GTA 5 tijdelijk uitgeschakeld (Foto: Novum)

Politie meldde duizenden drankrijders niet bij CBR

De politie heeft jarenlang op grote schaal verzuimd aangehouden drankrijders of asociale weggebruikers te melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat meldt het televisieprogramma EénVandaag donderdag. Vooral de grote politieregio's als Haaglanden, Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Utrecht gingen de fout in.

Oud-directeur van het CBR Jos Vaessen stelt het probleem al in 2000 te hebben aangekaart. Op basis van het aantal veroordelingen was duidelijk dat er veel meer aanmeldingen zouden moeten zijn. "Je kunt je afvragen of het verantwoord is geweest om zo lang zo veel mensen te missen. Wij hadden deze mensen veel liever eerder gehad."

Tot 2011 werden jaarlijks ongeveer achttienduizend meldingen van de politie aan het CBR gedaan. Vorig jaar steeg dat aantal ineen met zesduizend. Die explosieve stijging komt volgens de politie door strengere wetgeving, zoals de invoering van het alcoholslot en het automatiseren en verbeteren van het aangifteproces. De politie wil volgens EénVandaag echter niet reageren op het feit dat jarenlang duizenden overtreders niet zijn gemeld aan het CBR.

Voormalig landelijke verkeersofficier van justitie Koos Spee pleit voor een dwingender systeem bij de politie. Zo moet bij ernstige verkeersovertredingen of alcoholgebruik in het verkeer altijd een mededeling worden gedaan aan het CBR, voor bijvoorbeeld een heropvoedingscursus.

Vrouw komt om bij botsing met trein

Een fietsster is donderdagmiddag in Winterswijk om het leven gekomen bij een botsing met een trein. Dat meldt een politiewoordvoerder. Vanwege de aanrijding lag het treinverkeer tussen Winterswijk en Doetinchem enkele uren plat.

Waardoor de vrouw in de tweede helft van de middag op de onbewaakte spoorwegovergang bij de Huttenweg in botsing kwam met de trein, is nog onbekend. In de trein zaten ongeveer vijftig mensen, die met bussen verder zijn vervoerd. Omstreeks 19.30 uur kwam het treinverkeer weer op gang.

Bahrein organiseert twee F1-wintertests

Bahrein zal komende winter twee Formule 1-wintertesten gaan organiseren. Dit hebben de teambazen vandaag besloten in Zuid-Korea waar dit weekend een race op het programma staat. Dubai en Abu Dhabi waren ook in de race om de testen te organiseren.

Het F1-seizoen 2014 begint in Jerez waar de teams tussen 28 en 31 januari neerstrijken voor de eerste test. In Bahrein zijn de sessies tussen 19 en 22 februari en tussen 27 februari en 2 maart gepland. Het raceseizoen start op 16 maart met de race in Australië.

Luiten met Europa op voorsprong in Seve Trophy

Joost Luiten is met het team van continentaal Europa goed begonnen aan de Seve Trophy. Mede dankzij een prima optreden van de Nederlander staat het continentale team na de eerste dag met 3,5-1,5 voor tegen een formatie met Britse en Ierse golfers. Het toernooi, dat eens in de twee jaar wordt gehouden, duurt tot en met zondag.

Luiten boekte samen met zijn Franse playing partner Grégory Bourdy een 2&1 zege op David Lynn en Jamie Donaldson. De Bleiswijker, die vorige maand de KLM Open op zijn naam schreef, doet voor het eerst mee aan de strijd om de Seve Trophy.

'Helft Europese werknemers Capcom op straat'

De Europese tak van Capcom zal een groot deel van zijn personeel ontslaan. In een verklaring laat Capcom weten dat het 'de structuur van zijn organisatie' evalueert. Volgens het Britse gamevakblad MCV gaat het om de helft van het totale personeelsbestand. De ontslagen zouden vallen vanwege de tegenvallende gameverkoop.

Het is niet bekend om hoeveel banen het precies gaat. Wereldwijd telt het van oorsprong Japanse gamebedrijf ruim 2400 werknemers. In Europa heeft het bedrijf een hoofdkantoor in Londen met afdelingskantoren in Frankrijk en Duitsland.

Verschillende spellen van de uitgever hebben ondermaats verkocht. Het in augustus uitgegeven actiespel Lost Planet 3 heeft in geen enkel land hoog en lang in de verkooplijsten gestaan. Daarnaast had Capcom de verkoop van de actiegames Resident Evil 6 en DmC: Devil May Cry overschat.

In het afgelopen kwartaal werd 17,5 miljard yen (134,6 miljoen euro) omgezet, terwijl dat vorig jaar in dezelfde drie maanden nog 18,5 miljard yen was. In juni werd de actiegame Remember Me, die ook ondermaats verkocht zou hebben, uitgegeven. Resident Evil: Revelations en Dragon's Dogma: Dark Arisen voldeden wel aan de verwachtingen van Capcom.

Op dit moment doet Capcom in Japan wel goede zaken. Daar is het actierollenspel Monster Hunter 4 al drie weken lang het meest verkochte spel. In zijn openingsweek werd het spel 1,7 miljoen keer verkocht. De teller staat nu op 2,4 miljoen.


'Helft Europese werknemers Capcom op straat'

Marussia schuldenvrij op naar 2014

De toekomst van het Marussia F1 Team lijkt verzekerd te zijn, ondanks dat de Formule 1-renstal vorig jaar een verlies van 57,6 miljoen pond noteerde. Investeerder Andrey Cheglakov wil de 130 miljoen pond aan uitstaande schulden voor zijn rekening nemen, waardoor het team schuldenvrij aan 2014 kan beginnen.

Teamdirecteur Andy Web geeft in The Times hierover uitleg. "Op het eerste gezicht lijken het angstaanjagende cijfers. Maar we hebben de wijze waarop de renstal wordt gefinancierd geherstructureerd zodat we het nieuwe financiële boekjaar schuldenvrij in gaan met dank aan onze investeerders."

Cheglakov is investeerder in Marussia en het merk wil op deze manier de band met de Formule 1 benadrukken. "Onze investeerders hebben met enig ongeloof kennis genomen van de kosten voor een Formule 1-team. Ze hadden niet verwacht in een wedloop van wie het meeste uit kan geven terecht te komen. Desalniettemin hebben ze ons een solide fundering gegeven en is onze toekomst gewaarborgd."

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 40

Alfonso Cuarón en Ron Howard brengen deze week hun nieuwe films naar Nederland. Ze worden vergezeld door Joseph Gordon-Levitt die zijn regiedebuut meeneemt. Daarnaast deze week in de bioscoop: familiefilms, komedies en documentaires. Voor ieder wat wils!

Rush

In de jaren ’70 zijn de charismatische James Hunt (Hemsworth) en zijn briljante tegenstander Niki Lauda (Brühl) elkaars grootste concurrenten in de Formule 1. Hunt is roekeloos, leeft graag in de spotlight en geniet van zijn status als superster. De serieuzere Lauda houdt zich liever wat afzijdig van al die aandacht. Maar beiden leven voor de races, waarin de kleinste fout met de dood kan worden bekocht.

Gravity

Oscar® winnaars Sandra Bullock (The Blind Side) en George Clooney (Syriana) spelen de hoofdrollen in Gravity, een spannende thriller die je meesleurt in het oneindige en meedogenloze van de ruimte.

Don Jon

In zijn regiedebuut legt Joseph Gordon-Levitt uit waarom het opstartgeluid van een MacBook geil is en hoeveel weesgegroetjes porno kijken kost.

Nieuwe Tieten

Documentaire van filmmaakster Sacha Polak die op zoek gaat naar de juiste keuzes als je drager bent van een erfelijk borstkanker-gen.

Chez Nous

Om het voorbestaan van hun stamkroeg te redden probeert een vriendengroep een kraak te plannen tijdens de Amsterdamse Gay Pride.

Michael Kohlhaas

In de zestiende eeuw, in de Franse Cevennen, leidt de rijke paardenhandelaar Michael Kohlhaas een comfortabel en gelukkig leven met zijn gezin. Maar wanneer een landheer hem vreselijk onrecht aandoet, besluit de vrome Kohlhaas het recht in eigen handen te nemen. Aan het hoofd van een leger opstandelingen bindt hij de strijd aan tegen de corrupte machthebber.

Buitenkampers

Film over de verzwegen geschiedenis van Nederlands-Indië 1942-1949. Na bijna 70 jaar wordt dit zwijgen door de betrokkenen doorbroken.

Sinterklaas En De Pepernoten Chaos

De makers van de succesvolle sinterklaasfilms Sinterklaas en het Pakjes Mysterie en Sinterklaas en het Raadsel van 5 December zijn terug met een nieuw bioscoopavontuur.

Jasper & Julia En de Dappere Ridders

Jasper & Julia en de Dappere Ridders is het vrolijke en grappige verhaal over de klunzige jongen Jasper, die samen met zijn stoere vriendin Julia, op zoek gaat naar het magische zwaard van zijn grootvader.

Ouders Madeleine McCann eisen schadevergoeding

De vader van het vermiste Britse meisje Madeleine McCann is in een rechtbank in Lissabon om daar te getuigen in een smaadzaak tegen een voormalige Portugese detective. De McCanns willen een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro voor geleden schade van Gonçalo Amaral, die in 2008 in zijn boek schreef dat hij vermoedde dat de ouders betrokken zijn bij de verdwijning van hun destijds 3-jarige dochter.

Amaral maakte deel uit van het team dat de vermissing van Madeleine uit een vakantiehuis in de Portugese Algarve in 2007 onderzocht.

Gerry McCann zei buiten bij de rechtbank dat hij zou 'luisteren naar wat de rechter heeft te zeggen'. Ook zei hij te hopen dat hij zijn woordje kan doen.

De Portugese politie sloot de zaak in 2008 zonder erachter te zijn gekomen wat er met Madeleine is gebeurd.

The Last Guardian nog altijd in beeld

Ondanks een mediastilte rond The Last Guardian wordt er nog altijd aan het spel gewerkt. Het actieavontuur wordt opgepoetst en Sony wil het spel voorlopig nog niet tonen. "Een kleiner team is op dit moment bezig het spel opnieuw op te bouwen", zei topman Shuhei Yoshida van Sony in een interview met de website gamesindustry.biz.

Sony onthulde The Last Guardian in 2009 voor PlayStation 3. Sinds die tijd is het spel nooit meer getoond aan het publiek. "We wachten op het juiste moment om The Last Guardian opnieuw te introduceren", zei Yoshida tegen de website.

Door het uitstel van The Last Guardian bestaat het gerucht dat de game niet langer in de maak is voor de PlayStation 3, maar voor de PlayStation 4. Dit is niet bevestigd door Sony. Wel heeft de studio ervaring met de PlayStation 4 dankzij de productie van het avonturenspel Knack.


The Last Guardian nog altijd in beeld

Sijsling naar kwartfinale Bergen

Igor Sijsling heeft de kwartfinale van het challengertoernooi in het Belgische Bergen bereikt. De nummer drie van de plaatsingslijst won donderdag van de thuisspelende Steve Darcis: 7-5 en 6-1. Bij de laatste acht krijgt de Amsterdammer de Belg Ruben Bemelmans of Norbert Gombos uit Slowakije als tegenstander.

Sijsling en Bemelmans hadden in de eerste set moeite om hun opslag te behouden. Bemelmans brak twee keer door de opslag van Sijsling heen, de Amsterdammer deed dat andersom drie keer. In het tweede bedrijf had Sijsling het spelletje van Darcis door. Met 6-1 trok hij de partij gedecideerd naar zich toe.

Prado Museum draait miljoen verlies

Het Prado Museum in Madrid heeft vorig jaar een verlies gedraaid van een miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het schilderijenkabinet, meldt de Spaanse krant El País. In 2011 maakte het museum nog 3,6 miljoen euro winst.

De rode cijfers worden voornamelijk veroorzaakt door het wegvallen van financiering. De Spaanse overheid geeft het museum een kwart minder subsidie dan voorheen. Ook sponsors investeerden minder in het museum. Uit die bron zag het museum de inkomsten met 27 procent dalen.

De problemen lijken nog niet voorbij. Het museum met in de collectie werken van onder anderen Francisco Goya, Diego Velázquez, El Greco, Rembrandt en Titiaan, verwacht dit jaar fors minder bezoekers.

Nigeria: tientallen militanten gedood

Luchtaanvallen op een 'terroristenkamp' in het noordoosten van Nigeria hebben deze week aan tientallen islamitische militanten het leven gekost. Dat heeft het Nigeriaanse leger donderdag gezegd.

De luchtaanvallen van het regeringsleger waren een reactie op een aanval van moslimextremisten op een universiteitscampus afgelopen weekeinde, zei een legerwoordvoerder. Strijders van de radicaalislamitische beweging Boko Haram schoten zaterdagnacht zeker vijftig studenten dood in hun slaap.

Vijftien mensen uit het gebombardeerde kamp zijn opgepakt en worden ondervraagd. Volgens de woordvoerder hebben ze al informatie prijsgegeven over de locatie van andere extremisten.

Benno L. weer vast

De veroordeelde ontuchtpleger Benno L. is donderdag opgepakt en vastgezet. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie in Den Bosch een aantal bijzondere voorwaarden bij zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling overtreden. Zo heeft hij vooral niet gehandeld naar aanwijzingen van de reclassering, meldt het OM.

De zwemleraar wordt op korte termijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het OM is van plan op een latere zitting te eisen dat de invrijheidsstelling van L. geheel of gedeeltelijk wordt herroepen.

Dat zestiger L. zich moet houden aan de aanwijzingen van de reclassering was een van de voorwaarden van zijn vrijlating. Hij kreeg een gebiedsverbod en mocht op geen enkele manier contact opnemen met zijn slachtoffers. Advocaat van L. zei eerder deze week al dat het probleem is dat zijn cliënt zonder toestemming solliciteert. Daarbij zou hij pas laat in de gesprekken melden dat hij onder toezicht staat. "Hij wil natuurlijk wel een kans maken", zei de raadsman.

L. kreeg in hoger beroep zes jaar cel voor seksueel misbruik van een groot aantal kinderen tijdens hun zwemles. In juni werd hij voorwaardelijk vrijgelaten na het uitzitten van twee derde van zijn celstraf.

Tot vrijdag woonde L. nog wel in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Ook daar kreeg L. te horen dat hij zich niet aan de regels hield, waardoor hij weg moest. Advocaat van L. Pieter van der Kruijs zei begin deze week dat L. tijdelijk onderdak had en hard op zoek was naar een nieuw onderkomen.

[Upd] UEFA schaft EL-ticket verliezend bekerfinalist af

Verliezers van de nationale bekerfinale krijgen vanaf 2015 geen ticket meer voor de voorronde of groepsfase van de Europa League. De UEFA heeft dat besloten op een bijeenkomst in Dubrovnik.

De wijziging van de bestaande regel is met een ruime meerderheid van de stemmen tot stand gekomen (30 voor, 21 tegen). Momenteel krijgen de verliezers op basis van de coëfficiëntenlijst van de UEFA een ticket toegewezen voor de Europa League.

In 2015 komt daar dus verandering in. Vanaf dan levert alleen een goede eindklassering in de hoogste competitie nog een Europes startbewijs op. Er is in dat geval in iedere competitie dus één startbewijs meer te verdelen.

Door de maatregel van de UEFA wordt het voor clubs uit lagere divisies bijna onmogelijk om ooit Europees voetbal te spelen. Dit seizoen speelt bijvoorbeeld FA Cup-winnaar Wigan Athletic in de Europa League, terwijl de ploeg momenteel in de Championship-divisie van Engeland acteert.

Update 19.00 uur

In de berichtgeving was sprake van de bekerwinnaar, maar dit is onjuist. Het betreft de verliezend bekerfinalist. Het bericht is aangepast.

Wellinger eindigt zomer met dubbelslag

Schansspringer Andreas Wellinger heeft in Klingenthal de afsluitende wedstrijd in de Grand Prix gewonnen. De jonge Duitser was voor eigen publiek de beste en wist zelfs het eindklassement in de Grand Prix nog op zijn naam te schrijven.

Vooraf was Damjan de grote favoriet om de titel voor zich op te eisen. De Sloveen stond ver voor op enige concurrent Wellinger, maar na een totaal mislukte eerste sprong haalde hij de finale niet. Hierdoor was het duidelijk dat Wellinger ineens de beste papieren in handen had. De jonge Duitser ging na de eerste ronde ruim aan de leiding, zijn enige opdracht voor de finale was om een plek bij de beste twee vast te houden.

Dit bleek geen enkel probleem voor Wellinger. De Oostenrijker Andreas Kofler was de enige die nog in de buurt wist te komen in de lastige omstandigheden. De harde wind zorgde voor meerdere slachtoffers, met als voornaamste springers Damjan (48e) en Kamil Stoch (50e). De derde plaats ging naar de ervaren Fin Janne Ahonen, die dit seizoen zijn rentree maakt. Voor Ahonen was het de eerste keer in bijna vier jaar dat hij na een wedstrijd op het hoogste niveau het podium mocht betreden. De volgende wedstrijden vinden ook plaats in Klingenthal wanneer eind november het World Cup-seizoen van start zal gaan.

Obama: Boehner houdt overheid gesloten

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is degene die een heropening van de Amerikaanse overheid in de weg staat. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd.

Obama riep Boehner op om zo snel mogelijk een begrotingswet in stemming te brengen, zonder daar extra voorwaarden aan te verbinden. Volgens de president weigert Boehner dit te doen omdat hij bang is zich de woede van de 'extremisten' in zijn partij op de hals te halen.

De Amerikaanse overheid kwam maandag zonder geld te zitten. In ruil voor het financieren van de overheid eisten de Republikeinen dat de invoering van de zorgwet van Obama een jaar zou worden uitgesteld. Obama en de Democraten piekeren er echter niet over te tornen aan hun belangrijkste beleidsoverwinning van de afgelopen jaren.

De Democraten benadrukken dat de wet niet alleen is aangenomen, maar ook is bekrachtigd door het Hooggerechtshof, en niets te maken heeft met het financieren van de overheid.

Door de zogenoemde shutdown zitten ruim achthonderdduizend ambtenaren nu thuis. Daarnaast zijn alle nationale parken, musea en monumenten gesloten en komt de voedselhulp voor vrouwen en kinderen die onder de armoedegrens leven over een week stil te liggen.

Anarchisten eisen explosie kathedraal Spanje op

Een Spaanse anarchistische beweging heeft donderdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de explosie van woensdag in een kathedraal in Zaragoza. Bij de explosie vielen geen doden of gewonden en de schade bleef beperkt.

Het Mateo Morral Commando zei in een bericht op een internetforum de bom te hebben geplaatst, omdat de kerk in het verleden fascistisch zou zijn geweest. Dictator Francisco Franco bezocht de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouwe van de Zuil meerdere keren toen hij aan de macht was.

Dezelfde anarchistische groep eiste in februari ook al de verantwoordelijkheid op voor een bom in een andere kathedraal, in Madrid. Dat explosief kon door de politie worden ontmanteld.

Netflix aangeklaagd

De online videodienst Netflix wordt in Nederland aangeklaagd vanwege patentschending. Netflix zou met zijn streamingdiensten inbreuk maken op enkele patenten van de zogeheten Kudelski Group. De videodienst weigert licenties af te nemen. De zaak moet voorkomen bij de rechtbank in Den Haag. Dat heeft de Kudelski Group donderdag bekendgemaakt.

De groep is eigenaar van OpenTV, dat software maakt voor televisiekastjes. Netflix zou met zijn online videodienst inbreuk maken op zeven patenten. Deze patenten zouden onder meer gaan om zogeheten drm, een techniek om de rechten van uitgevers en makers van muziek en video's te beheren.

Vorig jaar december startte Kudelski Group al een rechtszaak tegen Netflix in de Verenigde Staten. Netflix biedt sinds september zijn videodienst in Nederland aan. Voor negen euro per maand mogen leden onbeperkt films en televisieseries kijken via een app op het telefoon, tablet, spelcomputer of smart-tv.

Alle opvarenden Artic Sunrise aangeklaagd

Alle dertig opvarenden van de Arctic Sunrise van Greenpeace zijn inmiddels aangeklaagd voor piraterij. Woensdag werden al veertien bemanningsleden van het schip aangeklaagd, onder wie de Nederlandse opvarenden. Donderdag volgde de aanklacht tegen de overige zestien bemanningsleden.

De activisten, die vastzitten in Moermansk, kunnen tot vijftien jaar cel krijgen. Ze komen uit zeventien verschillende landen, waaronder Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Italië, Zweden en de VS.

De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, werd twee weken geleden geënterd door de Russische kustwacht. De opvarenden protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied.

Greenpeace ontkent iets fout te hebben gedaan en omschrijft de aanklachten als absurd. Het voorarrest van de activisten werd vorige week verlengd, zonder dat al een aanklacht bekend was. Greenpeace heeft hiertegen beroep aangetekend.

Bakkali is eruit en kiest voor België

Zakaria Bakkali heeft definitief besloten om interlands te gaan spelen voor België. Hij ziet op die manier meer kans om deel te nemen aan grote toernooien.

Bondscoach Marc Wilmots heeft dat donderdag bevestigd op een persconferentie, meldt het ANP. Bakkali moest een keuze maken tussen België en vaderland Marokko. De 17-jarige aanvaller denkt bij de Rode Duivels dus meer kans te maken om ooit op een groot toernooi te schitteren.

Volgende week kan België zich voor het eerst sinds 2002 weer plaatsen voor een eindronde. Destijds werden de zuiderburen op het WK in Japan en Zuid-Korea in de tweede ronde naar huis gestuurd door de latere kampioen Brazilië. Het elftal van Wilmots is momenteel koploper in groep A met 22 punten.

Kroatië, dat volgende week vrijdag in Zagreb de volgende tegenstander is, heeft vijf punten achterstand. De Belgen hebben aan een gelijkspel voldoende om zich te plaatsen voor het WK in Brazilië. Op dinsdag 15 oktober is de laatste poulewedstrijd tegen Wales.

FOK!filmtip van de dag: I Am Number Four (2011)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

I Am Number Four

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een fijne superheldenfilm uit 2011. Op Veronica is namelijk om 20.30 uur de film I Am Number Four van regisseur D.J. Caruso te zien. John Smith (Alex Pettyfer) lijkt een normale tiener te zijn. Hij is echter een alien van de planeet Lorien, die samen met een achttal soortgenoten aan de moordende Mogadorians probeert te ontkomen. De Mogadorians kunnen de buitenaardse tieners alleen in de nummerieke volgorde doden en dat is inmiddels gebeurd met de eerste drie inwoners van Lorien. Laat John Smith nou nummer vier zijn.

I Am Number Four 1

Nadat Steven Spielberg het door Alfred Gough, Miles Millar en Marti Noxon geschreven scenario van de film gelezen had, wist hij dat deze sciencefictionfilm geproduceerd moest worden door niemand minder dan Michael Bay. Bay had eerder met onder meer de uiterst succesvolle Transformers-films al laten zien dat hij wat in huis heeft en ook in I Am Number Four zien we zeker Bay's invloed terug. Regisseur D.J. Caruso maakte eerder naam met films zoals The Salton Sea (2002), Disturbia (2007) en Eagle Eye (2008).

I Am Number Four 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Trajectcontrole A2: 336.000 boetes

De nieuwe trajectcontrole op de A2 van Utrecht naar Amsterdam die in juli van start is gegaan, heeft al ruim 116.000 boetes opgeleverd. In de tegenovergestelde richting wordt op de A2 al sinds vorig jaar gecontroleerd. In de afgelopen vier maanden zijn op het stuk snelweg in totaal bijna 336.000 bekeuringen voor te hard rijden uitgedeeld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het traject leverde de afgelopen periode de meeste snelheidsovertredingen op. Op de tweede plaats in de snelheidsovertredingenranglijst staat de A4 richting Leidschendam. Daar werden in het tweede tertiaal ruim 306.000 boetes uitgedeeld. De trajectcontroles op de A10, A13, A20 en in Zeeland zijn deels uitgezet wegens onderhoud.

In de maanden mei, juni, juli en augustus zijn in totaal ruim 2,8 miljoen boetes uitgedeeld voor te hard rijden. In dezelfde periode vorig jaar lag dat aantal nog op 2,6 miljoen boetes.

Het aantal boetes voor parkeren, door rood licht rijden en verkeersovertredingen als het niet dragen van een gordel of helm zijn juist afgenomen. In totaal werden in de zomermaanden ruim 3,4 miljoen boetes uitgedeeld. Vorig jaar in die periode werden 3,2 miljoen mensen op de bon geslingerd.

Elizabeth Olsen speelt zeker in Avengers 2

Na maanden van speculatie over een rol van Elizabeth Olsen als de superheldin Scarlet Witch in Avengers: Age of Ultron, lijkt Samuel L. Jackson het verlossende woord te hebben gesproken. "Ik weet dat we in Londen gaan opnemen, dat James Spader de schurk Ultron speelt en dat Elizabeth Olsen aan de cast is toegevoegd", zei de acteur, die aanvoerder Nick Fury speelt, tegen de Wall Street Journal.

"Maar ik weet niet wat ze gaat doen, en of ze bij het team hoort of niet. Ik heb nog geen script gelezen". Daarmee is dus nog steeds niet helemaal zeker of Olsen nu de wulpse rode superheldin speelt of niet.

Scarlet Witch was te zien in meerdere reeksen van de X-Men-strips en maakte altijd deel uit van het Avengers-team of bijbehorende superheldenteams. Als de dochter van schurk Magneto mag het een wonder heten dat ze nog steeds bij The Avengers hoort en niet hun vijand is geworden.

Over de plot van Avengers: Age of Ultron is nog vrijwel niets bekend. Wel is al zeker dat alle Avengers uit de eerste film terugkeren. Zo is Robert Downey jr. te zien als Iron Man, Mark Ruffalo als de Hulk, en Chris Hemsworth als Thor. De film moet ergens in 2015 uitkomen.


Elizabeth Olsen speelt zeker in Avengers 2 (Foto: Novum)

Regisseur houdt hoop voor gehekelde Diana-film

Oliver Hirschbiegel blijft optimistisch over zijn nieuwste film Diana. In Groot-Brittannië bleef het grote publiek weg vanwege de uitermate negatieve recensies, maar er gloort een sprankje hoop.

"In alle andere landen waar de film in première is gegaan, zoals Polen, Turkije en Slowakije, zijn de bezoekersaantallen prima", zegt Hirschbiegel, bekend van Das Experiment en Der Untergang, tegen de BBC. Diana verschijnt op 14 november in de Nederlandse bioscoop.

De film gaat over de laatste jaren van de Britse prinses van Wales, tot aan haar dood door een auto-ongeluk in een Parijse tunnel. Sommige Britse critici schreven dat de film nooit gemaakt had moeten worden. The Telegraph noemde de film 'een geheel eigen klasse van afschuwelijk', de Mirror noemde hem 'goedkoop en treurig'.

"Ik denk dat Diana nog altijd een trauma is voor de Britten dat ze niet hebben verwerkt", zegt Hirschbiegel. "Hopelijk kunnen we over een paar jaar wat meer afstand nemen en de film met andere ogen bekijken. Het is immers een zeer Brits verhaal en ik ben een zeer Duitse regisseur."

De regisseur vindt de kritiek 'verschrikkelijk', maar hoopt dat het publiek zelf wil oordelen en de film toch gaat zien. "Daarbij ben ik bij het maken van een film niet bezig met de eventuele reacties."


Regisseur houdt hoop voor gehekelde Diana-film (Foto: Novum)

Nederlandse film Mimoun genomineerd voor Emmy

De Nederlandse film Mimoun van Tallulah H. Schwab is genomineerd voor een Emmy award. De korte film dingt mee in de categorie Kids: TV Movie/Mini-series. De Emmy's worden op 10 februari uitgereikt in New York. Mimoun won vorige week nog de prijs voor beste korte film op een vooraanstaand kinderfilmfestival in Frankfurt.

Mimoun gaat over de 12-jarige titelheld die met zijn moeder en twee broers in de Haagse Schilderswijk woont. Zijn moeder doet haar uiterste best om Mimoun weg te houden uit het criminele milieu van zijn oudere broer Ab. Maar als Mimoun indruk wil maken op zijn klasgenootje Soraya en daar geld voor nodig heeft, wordt de verleiding wel erg groot.

De film is nog tot vrijdag te zien op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Daarna is het op jeugdfilmfestival Cinekid te zien dat volgende week van start gaat in Amsterdam.

Schwab werkt momenteel aan de boekverfilming van Dorsvloer Vol Confetti, dat haar speelfilmdebuut is. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.

Golden retriever garantie voor neuken

Ben je nog vrijgezel en zoek je een huisdier, dan kun je het beste een hond nemen. Vooral met een golden retriever lul je de vrouwtjes zo je bed in.

Dit is gebleken uit een onderzoek van het vrouwenkatern van De Telegraaf. Mensen met een golden retriever zijn volgens de ondervraagden het meest geschikt voor een relatie. Maar liefst 85 procent geeft aan dat het geheid neuken wordt met het baasje van een dergelijke viervoeter.

Ook kattenbezitters vinden snel een relatie. Met 78 procent staat Minoes op de tweede plek. Heb je een paard of pony, dan maak je kans bij 76 procent van de vrouwtjes. Zelfs de goudvis laat drie kwart van de dames nat worden.

Het uitlaten van de hond wordt als een romantisch onderonsje gezien. Liefst vier op de vijf vrouwen laat graag met jou de hond uit. Toch ziet 71 procent van de dames  een triootje met jou en je hond niet zitten. En dat is niet vreemd, want ruim vier op de tien vrouwen is jaloers dat Fikkie van jou meer aandacht krijgt dan zij.

The Guardian komt met boek over Snowden

De uitgeverij van The Guardian komt met een boek over klokkenluider Edward Snowden. Het boek, The Snowden Files: The True Inside Story of the World's Most Wanted, wordt geschreven door Luke Harding, correspondent bij de Britse krant. Dat liet uitgeverij Guardian Faber donderdag weten.

Het boek over de 30-jarige NSA-klokkenluider die geheime documenten lekte aan journalisten Glenn Greenwald en filmmaker Laura Poitras, komt in de lente uit. Greenwald en Poitras onthulden dankzij Snowden onder meer dat de NSA privégegevens van internetters en telefoniegebruikers verzamelt.

Harding reisde onder meer naar Hong Kong, waar de drie elkaar voor het eerst ontmoetten, en bezocht de NSA. De journalist schreef eerder een onthullend boek over klokkenluiderswebsite WikiLeaks, waarin de rol van Julian Assange werd bekritiseerd. Het boek vormde de basis van de film The Fifth Estate met Carice van Houten, die in december te zien is in de bioscoop.

Van Emden wint Münsterland Giro

Belkin-renner Jos van Emden heeft donderdag de Münsterland Giro gewonnen. In de laatste kilometers van de Duitse koers sprong hij uit een kopgroep van vijf man weg en kwam hij solo over de streep. Zes tellen achter Van Emden kwam Tom Veelers (Argos-Shimano) als tweede over de streep. De Belg Iljo Keisse (Omega Pharma-Quick-Step) mocht de laagste trede van het podium beklimmen.

Van Emden won in 2007 de Münsterland Giro ook al eens. Sinds 2011 stond de geboren Schiedammer sportief gezien echter droog. De laatste twee jaar won Marcel Kittel in Münster. De Duitse sprinter van Argos-Shimano zou ook donderdag opstappen, maar was zwaar verkouden en beëindigde daardoor zijn seizoen voortijdig.

Richard Curtis wil liever pannenkoeken bakken

Richard Curtis wil zich de komende tijd vooral gaan toeleggen op zijn gezin. De 56-jarige maker van films als Love Actually en Notting Hill kondigde eerder dit jaar aan dat de romkom About Time, die deze week verschijnt, zijn laatste regieklus was. "Ik ben nu in het stadium dat ik andere dingen belangrijker vindt", zegt Curtis vandaag in het AD. "Ik wil liever pannenkoeken bakken en mijn kinderen naar school brengen."

De filmmaker kwam enige tijd geleden tot deze conclusie toen een vriend hem vroeg wat hij zou doen als hij nog maar een dag te leven had. "We kwamen tot de slotsom dat we onze laatste dag niet aan een topmodel of aan het in ontvangst nemen van een Oscar wilden opofferen, maar samen met onze familie wilden zijn", zegt Curtis.

About Time gaat over een man die terug in de tijd kan reizen en zo zijn grote liefde voor zich wil winnen. Het genieten van elke dag is een van de hoofdthema's. "Het regisseren van speelfilms hoort daar niet bij", zegt Curtis. "Als je een film maakt, kost dat al gauw duizend dagen van je leven, en die zijn meestal vol stress. Regisseren is een intense bezigheid die al je energie opslorpt."

Curtis, vader van vier kinderen, besloot om na About Time alleen nog incidenteel een scenario te schrijven. Een van die scenario's is de verfilming van Elio Trot, naar het boek van Roald Dahl. Zelfs de sterrencast, bestaande uit Dustin Hoffman en Judi Dench, wist hem niet tot de regie aan te zetten. "Even heb ik overwogen om het zelf te regisseren, maar die eer gun ik graag een ander", sluit de filmmaker af.


Richard Curtis wil liever pannenkoeken bakken (Foto: Novum)

16 jaar cel voor levend verbranden vriendin

Een 36-jarige man uit Krimpen aan den IJssel moet zestien jaar de cel in voor de moord op zijn 44-jarige vriendin Milly Fernandes. De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat hij de vrouw in januari van dit jaar in brand stak terwijl zij bewusteloos was, maar nog leefde. Het Openbaar Ministerie eiste eerder achttien jaar cel.

Tijdens een ruzie sloeg de man het slachtoffer eerst meerdere keren met zijn vuist, waarna hij een grillpan pakte en haar op het hoofd sloeg. Toen de vrouw bewusteloos op de grond lag en de man dacht dat zij dood was, stak hij haar kleding en haar lichaam in brand om zijn sporen uit te wissen. Aan de combinatie van deze factoren overleed de vrouw.

Het Openbaar Ministerie had de man moord ten laste gelegd, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen. Dat de man een minuut of twee op de bank heeft gezeten voordat hij de vrouw in brand stak, vond de rechtbank te kort om te spreken van voorbedachte raad.

De rechtbank concludeerde dat voor 'de gruwelijke handelwijze van de verdachte' alleen een gevangenisstraf van zeer lange duur passend is. In de straf woog de rechtbank mee dat de man alle feiten ontkent en er een hoge kans op recidive is. In zijn voordeel werd meegenomen dat hij niet eerder voor een dergelijk strafbaar feit is veroordeeld en dat hij door zijn lage intelligentie een beperkt zelfinzicht heeft.

50Plus verlaat overleg met kabinet

50Plus praat niet verder met het kabinet over de begroting van volgend jaar. Kamerlid Norbert Klein liet woensdag weten dat 'het woord ouderen niet in de plannen van het kabinet voorkomt' en dat hij daarom geen basis ziet om verder te praten. Dat bleek toen hij op het ministerie van Financiën het voorstel van het kabinet kreeg voor de begroting van 2014.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ontving donderdag om 15.00 uur de financieel woordvoerders van de vijf oppositiefracties. Hij liet hen daar het voorstel lezen dat hij met coalitiepartijen VVD en PvdA had opgesteld om tot bredere steun te komen. De ChristenUnie was niet aanwezig, die las het stuk in de fractiekamer in het Kamergebouw.

Na een uur kwamen partijen naar buiten. 50Plus liet weten af te haken, de andere vier partijen gaan het stuk eerst intern bespreken. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf was positiever gestemd dan na het vorige stuk met voorstellen dat het kabinet dinsdag presenteerde.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer sprak over een 'goede basis om verder te praten'. D66-Kamerlid Wouter Koolmees wilde eerst overleg met zijn fractie voor hij een oordeel over het stuk gaf.

Om 20.30 uur wordt verder gepraak op het ministerie van Financiën.

Kindermoordenaars gelyncht

Op het eiland Nosy Be in Madagaskar zijn twee Europeanen door een woedende menigte doodgeslagen en verbrand, na geruchten dat ze betrokken zouden zijn bij orgaanhandel. Een van de twee had de Franse nationaliteit, heeft het Franse ministerie van buitenlandse zaken donderdag volgens Franse media bevestigd.

Volgens berichten ontstak de menigte in woede nadat het verminkte stoffelijk overschot van een kind was gevonden. Mensen belaagden een politiebureau waar een lokale verdachte was opgesloten. Hij zou gezegd hebben dat bij de 8-jarige jongen organen had verwijderd in opdracht van 'buitenlanders', waarna de meute naar hen op zoek was gegaan.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken zei er op te rekenen dat de gerechtelijke autoriteiten in Madagaskar klaarheid zullen brengen over de omstandigheden van de gebeurtenissen. De autoriteiten is gevraagd maatregelen te treffen om de Fransen te beschermen. Nosy Be is een populaire toeristenbestemming.

Nieuwe ijshal Leeuwarden stap dichterbij

Het college van burgemeester en wethouders in Leeuwarden heeft besloten om 21,7 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de bouw van een nieuwe schaatshal in de Friese hoofdstad. 30 oktober wordt in de gemeenteraad besloten of het plan definitief doorgaat.

De nieuwe hal moet op 1 juni 2015 worden opgeleverd en is naast Thialf de tweede overdekte ijsbaan van vierhonderd meter in Friesland. De Elfstedenhal komt op het voormalige Philipsterrein en is de vervanger van de huidige hal, waarvan de koelinstallatie niet meer voldoet aan de regelgeving. De koelvloeistof van de installatie mag vanaf 2015 niet meer worden gebruikt.

Begin dit jaar kwam de provincie met het idee en in maart ging Provinciale Staten al akkoord met een investering van ongeveer tien miljoen euro. Er worden jaarlijks 155.000 bezoekers verwacht, 55.000 meer dan het huidige bezoekersaantal. De Elfstedenhal richt zich op de breedtesport en is dus geen concurrent voor Thialf in Heerenveen.

Wozniacki na stroeve start langs Stephens

Caroline Wozniacki heeft na een moeizame start Sloane Stephens verslagen in Beijing. De als zesde geplaatste Deense en de vijf posities lager ingeschaalde Amerikaanse waren in het begin van de wedstrijd aan elkaar gewaagd. Na 37 minuten was het 2-2. Daarna brak Wozniacki, maar sloeg Stephens terug. Een nieuwe break bezorgde de Deense de setwinst waarna ze in het tweede bedrijf oppermachtig was: 6-3 en 6-1.

In de kwartfinale wacht Wozniacki een zware opgave. Daarin is Serena Williams haar tegenstandster.

Agnieszka Radwanska (3) maakte eerder vandaag korte metten met qualifier Polona Hercog. De Sloveense won pas in de tweede set haar eerste games: 0-6 en 2-6. Radwanska treft nu Angelique Kerber (7) uit Duitsland bij de laatste acht.

Hard werken voor Ferrer tegen Matosevic

David Ferrer heeft donderdag hard moeten werken om de kwartfinale van het ATP-toernooi in Beijing te bereiken. De als derde geplaatste Spanjaard zag zijn Australische opponent Marinko Matosevic de eerste set winnen. Ferrer stelde daarna orde op zaken en won na net geen twee uur met 5-7, 6-1 en 6-2.

Ook Richard Gasquet schaarde zich bij de laatste vier. De Fransman, als vijfde ingeschaald in de Chinese hoofdstad, klopte in Bernard Tomic ook een Australiër: 7-6 (2) en 6-4. Ferrer en Gasquet treffen elkaar in de kwartfinale.

Gasinstallatie mogelijk debet aan aardbevingen Spanje

De honderden kleine aardbevingen in Spanje de afgelopen weken lijken te zijn veroorzaakt door werkzaamheden van een grote nieuwe aardgasinstallatie voor de kust. Dat heeft de Spaanse minister van industrie, José Manuel Soria, donderdag gezegd.

De bevingen vonden plaats voor de kust van Castellón, een gebied dat niet bekend staat om seismische activiteit. De twee grootste bevingen, met een kracht groter dan 4,0, vonden deze week plaats. Sommige bevingen zijn op land gevoeld, maar geen daarvan heeft schade veroorzaakt.

Volgens Soria lijkt er een verband te zijn tussen de bevingen en gasinjecties in rotsen die deel uit maken van de gasopslagfaciliteiten. Het ministerie heeft opdracht gegeven de werkzaamheden te stoppen tot er onderzoek is gedaan.

Samsom: er ligt een mooi voorstel

Er ligt een mooi voorstel op tafel waar de oppositie zich in kan vinden. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom donderdagmiddag gezegd na een overleg met VVD-fractieleider Halbe Zijlstra op het ministerie van Financiën.

Samsom denkt dat het kabinet met dit voorstel tot overeenstemming kan komen met de oppositie. Hij hoopt het daarover volgende week overeenstemming te bereiken. "Dat zou mooi zijn."

"Het voorstel is gedetailleerd genoeg om voor de oppositie te zien of ze hier wel of niet iets mee kunnen", zei Zijlstra na afloop van het overleg. "Aan de hand van de informatie moeten ze kunnen zien of het voldoet aan hun wensen.

Of de oppositie zich in het voorstel kan vinden, zal later op de middag blijken. Vanaf 15.00 uur wordt op het departement van Dijsselbloem verder gesproken met CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50Plus. Samsom en Zijlstra zijn daarbij niet aanwezig. Zij worden vertegenwoordigd door hun financieel woordvoerders, respectievelijk Henk Nijboer en Mark Harbers.

Het voorstel dat nu op tafel ligt betreft alleen de begroting voor 2014. De top van het kabinet sprak woensdagavond ook uren met D66, maar die gesprekken gingen 'breder dan de begroting', zei Samsom. D66-leider Alexander Pechtold wilde na afloop van dat gesprek niets zeggen, behalve dat het 'verhelderend' was. Het kabinet is voor steun in de Eerste Kamer afhankelijk van de oppositie.

Pechtold wil dat het sociaal akkoord wordt open gebroken om enkele hervormingen sneller door te voeren. Volgens Samsom is er 'best ruimte voor verbeteringen' in dat akkoord, maar staat de kern overeind.

Passagiersvliegtuig neergestort in Nigeria

Een vliegtuig met twintig passagiers aan boord is donderdag kort na vertrek van het vliegveld van de Nigeriaanse stad Lagos neergestort en in brand gevlogen. Volgens een woordvoerder van het federale luchtvaartagentschap zijn er meerdere slachtoffers gevallen. Of de crash ook inzittenden het leven heeft gekost wilde hij niet zeggen.

Woordvoerder Yakubu Dati zei dat vijf van de twintig passagiers naar een ziekenhuis zijn gebracht en dat het reddingswerk voortduurt. "We hebben de vlammen gedoofd en blijven voorrang geven aan de redding van overlevenden", verzekerde hij.

Het neergestorte toestel was van Braziliaanse makelij. De piloot ontdekte volgens een bron bij de politie even nadat zijn vliegtuig was losgekomen van de grond dat er iets mis was. Hij probeerde terug te keren naar het vliegveld, maar slaagde daarin niet.

Een minuut of wat na het opstijgen boorde het vliegtuig zich in een braakliggend stuk land, niet ver van een tolpoort. Het miste op een haar na een brandstofdepot dat naast de tol ligt, zei politiecommissaris Waheed Sanau. De Embraer-120 was volgens Sanau gecharterd van luchtvaartmaatschappij Associated Airline voor een vlucht van Lagos, de grootste stad van het land, naar Akure, dat zo'n driehonderd kilometer naar het oosten ligt.

De Nigeriaanse luchtvaart heeft al jaren een erg slechte naam.

Poep je rijk in Drenthe

Wil je het liefst schijtend rijk worden, dan moet je volgende week toch echt in Drenthe zijn. In het idyllische Ruinerwold, bij Meppel, vindt vrijdag de 'Poep je rijk'-wedstrijd plaats.

Bij deze ludieke actie moeten deelnemers vanaf een hoogte van maar liefst 40 meter een neger kleien. Men wordt met een kraan de lucht ingetakeld en moet vervolgens op een wc zonder bodem een bolus draaien.

Op het weiland onder de pot is een groot dartbord getekend. Wie de bobsleeënde neger exact in de roos laat landen, krijgt gratis biermuntjes die tijdens het Hunefestival kunnen worden ingeleverd.

Japan en VS moderniseren defensie

De Verenigde Staten en Japan hebben donderdag overeenstemming bereikt over modernisering en uitbreiding van hun defensiealliantie. In het komende jaar zullen de VS een tweede radarsysteem in Japan installeren om eventuele aanvallen vanuit Noord-Korea vroegtijdig te kunnen signaleren. Ook zullen er drones worden ingezet om eilandjes in de Oost-Chinese Zee te bewaken die door China en Japan worden betwist.

De overeenkomst werd in Tokyo beklonken door de ministers van buitenlandse zaken en defensie van de twee landen. Volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry verandert Japan, maar 'ook zijn omgeving'. "Daarom komen wij nu bij elkaar om onze diepgaande samenwerking te moderniseren, zowel door onze militaire allianties en onze diplomatieke partnerschappen, om beter te kunnen reageren op de almaar veranderende bedreigingen van de 21e eeuw."

Het nieuwe radarsysteem moet de regio beschermen tegen raketaanvallen vanuit Noord-Korea. Amerikaanse en Japanse functionarissen benadrukken dat het niet gericht is tegen China. Kerry erkende het gevaar uit Pyongyang, maar benadrukte ook dat Washington bereid is een niet-aanvalsverdrag te sluiten als Noord-Korea zijn kernwapens opgeeft en aan eisen van de internationale gemeenschap voldoet.

De drones moeten voor een deel helpen de bewaking van de Senkaku-eilanden, in China bekend als de Diaoyu-eilanden, te verbeteren. De onbemande vliegtuigen worden voor het eerst in Japan zelf gestationeerd. Minister van defensie Chuck Hagel zei dat de VS geen partij kiest in het geschil tussen China en Japan over de soevereiniteit van de eilanden, maar het Japanse bestuur erover erkent en onder een wederzijds defensieverdrag verplichtingen heeft om Japans grondgebied te beschermen. "Wij zijn fel gekant tegen eenzijdige of dwingende actie die de Japanse bestuurlijke zeggenschap tracht te ondermijnen", zei hij.

China heeft nog niet gereageerd. Beijing heeft wel kritiek geuit toen de plannen voor het radarsysteem vorige maand werden aangekondigd. Het zou de regionale stabiliteit kunnen aantasten en de strategische balans verstoren, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken.

Philips test Google Glass bij operatie

Philips onderzoekt of Google Glass ingezet kan worden in de operatiekamer. Via het ingebouwde beeldscherm in de bril van Google zouden chirurgen direct cruciale informatie kunnen krijgen over hun patiënt. Eerste proeven, waarbij de Google Glass is aangesloten op patiëntbewakingsapparaten, waren een succes. Dat maakte het techbedrijf donderdag bekend.

Het is volgens Philips vooral nuttig als chirurgen zich niet meer hoeven af te wenden van de patiënt om informatie over bijvoorbeeld de hartslag of de bloeddruk te krijgen. Deze informatie zou in de operatiekamer en op afstand opgevraagd kunnen worden. De software op de Google-bril haalt direct informatie uit de patiëntbewakingsapparaten. Voor de eerste onderzoeken zijn geen echte patiënten gebruikt.

Verdere proeven moet uitwijzen of de bril de aandacht van de chirurg vermindert. Het gebruik van Google Glass zou het ook mogelijk moeten maken voor doktoren om op afstand te assisteren bij een operatie of extra informatie op te vragen.

Obama geeft geen duimbreed toe

De Amerikaanse president Barack Obama is vooralsnog niet bereid met de Republikeinen te onderhandelen over het financieren van de overheid. Door Republikeins verzet in het Huis van Afgevaardigden ging eerder deze week de overheid op slot, maar Obama is niet van plan een millimeter toe te geven aan de eisen van zijn politieke vijanden.

Uit alle peilingen blijken toch vooral de Republikeinen de zwartepiet toegeschoven te krijgen voor de 'shutdown'. Hoewel beide partijen omzichtig moeten manoeuvreren om zo schadevrij mogelijk uit de crisis te komen, denkt het Witte Huis strategisch voordeel te hebben bij de situatie. De president grijpt iedere gelegenheid aan de gesel te hanteren tegen de Republikeinen, die volgens hem normaal functioneren van de overheid onmogelijk maken.

Obama heeft daarbij het voordeel dat hij de lijn van het Witte Huis verwoordt. Republikeinse leiders moeten rekening houden met de verschillende facties binnen de partij, die niet zelden in elkaars vaarwater liggen.

Bondgenoten van de president zeggen dan ook dat Obama er verstandig aan doet weg te blijven bij de onderhandelingstafel en de Republikeinen onderling te laten ruziën.

De Republikeinen zijn ondertussen kritisch over de president en zeggen dat hij via onderhandelingen een oplossing moet vinden voor de crisis. Obama heeft woensdag de leiders van het Congres bij zich geroepen, maar het overleg bleef vruchteloos toen bleek dat geen van de partijen bereid was concessies te doen.

Toen maandag geen overeenkomst werd bereikt over een wet over de financiering van de overheid ging deze op slot. Achthonderdduizend ambtenaren zijn naar huis gestuurd om kosten te besparen en slechts essentiële diensten blijven operationeel.

De Republikeinen eisten in ruil voor hun steun voor de wet wijzigingen in de nieuwe zorgwet van Obama, maar de laatste wilde daar niets van weten.

Pinotti stopt met wielrennen

Marco Pinotti stopt met wielrennen. De 37-jarige Italiaanse tijdritspecialist maakte dat donderdag bekend in een blog op wielersite Velonation. Zijn ploeg BMC heeft hem gevraagd coach te worden. Pinotti schrijft na de Olympische Spelen al te hebben overwogen te stoppen, maar voelde zich daar toen nog niet klaar voor. Een val in het voorjaar was het laatste zetje.

Pinotti reed in zijn profloopbaan achtereenvolgens voor Lampre-Daikin, Saunier Duval, T-Mobile en BMC. Hij werd zes keer Italiaans kampioen tijdrijden, de laatste keer dit jaar. Zijn enige etappezege in de Giro kwam in 2008 dan ook in de afsluitende tijdrit. Op het afgelopen WK tijdrijden werd hij zevende. Pinotti's beste resultaat in een grote ronde was een negende plaats in het eindklassement van de Giro in 2010.

Corretja weg als Davis Cup-captain Spanje

Oud-tennisser Alex Corretja vertrekt als Davis Cup-captain van Spanje. De 39-jarige vervulde die rol de afgelopen twee jaar na het vertrek van Albert Costa. Hij krijgt geen nieuw contract aangeboden van de Spaanse tennisbond.

Onder Corretje verloor Spanje, zonder de geblesseerde Rafael Nadal, vorig jaar de finale van de Davis Cup van Tsjechië. Dit jaar verloor Spanje, nog altijd zonder Nadal, in de eerste ronde van Canada. Daardoor was een play-offduel tegen Oekraïne noodzakelijk om in de wereldgroep te blijven.

Aantal meldingen mazelen weer gestegen

Het aantal nieuwe meldingen van mensen die zijn best met mazelen is de afgelopen week opnieuw toegenomen ten opzichte van de week ervoor. Er kwamen 139 nieuwe meldingen bij. De week ervoor waren er nog 82 nieuwe meldingen. Twee mensen werden de afgelopen week opgenomen in een ziekenhuis en op twee middelbare scholen werden mazelen verspreid.

Sinds 1 mei zijn in totaal 1679 gevallen van mazelen in Nederland gemeld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens de GGD's in Nederland ligt het werkelijke aantal veel hoger. De meeste nieuwe patiënten komen uit de provincies Flevoland, Overijssel, Zeeland en Zuid-Holland.

De meeste mazelenpatiënten zijn tussen de 4 en 12 jaar en zijn niet gevaccineerd (95 procent). Het RIVM adviseert de extra vaccinatie te geven in verband met de mazelenepidemie.

sc Heerenveen belt met KNVB over 'knollenveld' ADO

SC Heerenveen heeft gisteren contact opgenomen met de KNVB over de belabberde staat van de grasmat van ADO Den Haag. Zaterdag spelen de Friezen de uitwedstrijd in Den Haag en directeur Gastin Sporre is er verre van overtuigd dat er op het 'knollenveld' veilig te voetballen is. 

Volgens Sporre gaat de competitieleider van de Nederlandse voetbalbond bekijken of het Haagse veld voetbalwaardig is. "Je moet er toch niet aan denken dat er gewonden vallen", aldus Sporre in de Leeuwarder Courant."

"We moeten veldverwarming hebben om in de winter te kunnen spelen en het drainagesysteem moet op orde zijn. Maar als de KNVB nu vindt dat er wel kan worden gespeeld op iets dat half weiland en half zandbak is, dan wordt er een nieuwe norm gesteld. Je mag toch verwachten dat dat KNVB erop toeziet dat de velden er ordentelijk bij liggen."

ADO won gisteren mede als gevolg van het belabberde veld met 2-1 van Vitesse, dat daardoor de kans op de koppositie verspeelde. Trainer Peter Bosz van de Arnhemmers noemde het veld "levensgevaarlijk om op te spelen". Scheidsrechter Braamhaar vond het veld wel goed genoeg.

Door problemen met het drainagesysteem zag de grasmat van het Kyocera Stadion er uit als een toendravlakte vol zanderige groeven. In verband met het WK hockey volgend jaar, is er onder het speelveld een slecht doorlatende laag aangebracht. 

[MLB] Schema playoffs bekend

Het schema voor de playoffs van het MLB-seizoen is bekend. De playoffs gaan om 23.00 Nederlandse tijd van start met de eerste wedstrijd tussen de St. Louis Cardinals en de Pittsburgh Pirates.

Afgelopen nacht was de laatste wildcardwedstrijd om te bepalen welk team de playoffs compleet zou maken. De Tampa Bay Rays bleken uiteindelijk met 0-4 te sterk te zijn voor de Cleveland Indians. Daarmee zijn zij het laatste team van de acht die de playoffs gaan spelen. 

De kwartfinales, ook wel Division Series genoemd, bestaan uit een best-of-five serie. De vier winnaars van de serie gaan naar de Championship Series. Dit is een best-of-seven serie. De uiteindelijk winnaars daarvan spelen om de titel in de World Series, opnieuw een best-of-seven serie.

Het schema van de Division Series:

#
#
Boston Red Sox Tampa Bay Rays
Oakland Athletics Detroit Tigers
Atlanta Braves Los Angeles Dodgers
St. Louis Cardinals Pittsburgh Pirates

[WK Kwalificatie] Geblesseerde Bale opgeroepen voor Wales

Gareth Bale is door de Welshe bondscoach Chris Coleman opgeroepen voor WK-kwalificatieduels tegen Macedonië en België. De beslissing van Coleman is opmerkelijk omdat Bale geblesseerd is. De aanwinst van Real Madrid zal dan ook niet spelen, maakte Coleman volgens Britse media bekend.

Bale maakte sinds zijn overgang van Tottenham Hotspur naar Real Madrid vlak voor het sluiten van de transfertermijn nog maar 132 speelminuten voor de Spaanse club. Slechts 45 daarvan werden in het eigen Santiago Bernabeu afgewerkt. Coleman wijt de blessures van de middenvelder aan een gebrek aan voorbereiding.

Auteur erotisch Bijbelboek belaagd

Hoewel het hét handboek voor enorm preutse mensen is, weet iedereen die de Bijbel ooit heeft gelezen dat het boek verrassend vol met seks staat. Een dronken Lot neukt z'n dochters, mannen hebben lullen als ezels, en het Hooglied zou niet misstaan in de brievenrubriek van de Playboy.

Auteur Matthew Stillman besloot er toch nog een schepje bovenop te doen, door een erotische versie van Genesis te schrijven. Hij expliciteerde alle scènes waarin seks gesuggereerd wordt, zoals bijvoorbeeld de herbevolking na de Zondvloed. Hij deed het ook nog eens in de schrijfstijl van de Engelse King James Bible uit 1611.

Dat Adam en Eva geneukt hebben, zal ook christenen niet verbazen. Dat Adam en Eva daarvan ook genoten hebben, vinden sommige christenen kennelijk een stuk schokkender. Na tientallen haatbrieven hebben de gristenfundi's ook hun weg naar Stillmans huis in New York gevonden.

Toen Stillman maandag thuiskwam, had iemand namelijk met graffiti 'blasphmy' op z'n stoep gekalkt, Engels voor 'godslastering'. Jep, inclusief de spelfout. De schrijver kan er zelf wel om lachen: "Ik denk dat iemand kwaad is en zich uitgekuurd heeft." Hij noemt het zelf 'crimineel kattenkwaad'.

Stillman benadrukt dat veel anderen positief reageerden op zijn werk, dat 'Genesis deflowered' ofte 'Genesis ontmaagd' heet: "Het hielp mensen twee basisbehoeften te assimileren. We leven in een wereld waarin seks en moraliteit sterk beïnvloed worden door de Bijbel." Hij is dan ook benieuwd naar de drijfveren van de vandaal.

[NHL] Colorado Avalanche ruim langs de Anaheim Ducks

Het seizoen is voor de Colorado Avalanche vannacht voortvarend van start gegaan. De Anaheim Ducks werden met liefst 6-1 verslagen.

De openingstreffer liet relatief lang op zich wachten. Pas na een kwartier speeltijd scoorde Ryan O'Reilly de eerste goal. Na de onderbreking kwamen de spelers van de Avalanche los en scoorden Steve Downie, John Mitchell en Jamie McGinn alle drie een goal. In de derde periode verdubbelde McGinn zn doelpuntentotaal en zorgde Matt Duchene voor de zesde goal op rij in deze wedstrijd. In de laatste tien seconden van de wedstrijd scoorde Jakob Silfverberg nog de eretreffer voor de Ducks.

De Philadelphia Flyers verloren met 1-3 van de Toronto Maple Leafs. De Flyers kwamen in de eerste periode nog voor tegen de Leafs, maar gaven de overwinning in het restant van de wedstrijd uit handen. De Detroit Red Wings wonnen hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen met 2-1 van de Buffalo Sabres.

Science Center NEMO wil uitbreiden

Het populaire Science Center NEMO in Amsterdam wil uitbreiden. Directeur Michiel Buchel liet donderdag weten dat hij op zoek is naar een locatie waar het museum zijn collectie kan laten zien en jongeren kan enthousiasmeren voor techniek.

De zoektocht richt zich op de andere kant van het IJ, in Noord. "Dat is vrij dichtbij ons hoofdgebouw en de buurt kent een rijke traditie aan industrieel erfgoed." Op de nieuwe plek wil NEMO onder meer workshops en trainingen organiseren om jongeren de leuke kanten van technische beroepen te laten zien.

Science Center NEMO wil uitbreiden
Science Center NEMO wil uitbreiden (Foto: ANP)

Plenair overleg op ministerie van Financiën

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) praat donderdag om 14.30 uur verder met de oppositie. Het overleg vindt plaats op het ministerie van Financiën. Het wordt een plenair gesprek waarbij de minister het CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50Plus heeft uitgenodigd.

Voorafgaand aan het overleg met de oppositie vindt op het ministerie overleg plaats met coalitiepartijen VVD en PvdA. Dit is om 13.00 uur begonnen.

Woensdag sprak het kabinet tot ver na middernacht met D66-leider Alexander Pechtold. Die sprak na afloop van een 'verhelderend gesprek', maar liet, net als Dijsselbloem, weinig los over de inhoud.

Dijsselbloem voert gesprekken met de oppositie sinds maandag. Op het spel staat steun aan de begroting voor volgend jaar in de Eerste Kamer, waar het kabinet acht zetels tekort komt voor een meerderheid.

Kabinet regelt niets voor asielzoekers vluchtflat

Het kabinet opent geen tijdelijke opvanglocatie voor de asielzoekers die van adres naar adres zwerven. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan had staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) hier om gevraagd, maar die gaat niet op het verzoek in, laat een woordvoerder van zijn ministerie donderdag weten.

Van der Laan had op verzoek van de gemeenteraad om een 'meer humane' opvang gevraagd. Daar zou moeten worden gewerkt aan een nieuwe procedure of hun terugkeer.

Een groep van 93 vluchtelingen heeft woensdag in Amsterdam een gekraakt kantoorpand op de Weteringschans betrokken. De afgelopen dagen zwierven zij van adres naar adres nadat ze maandag waren vertrokken uit de zogenoemde vluchtflat. Eerder verbleef de groep in een kerk.

Voorlopig kan deze groep in het woensdag gekraakte pand blijven. In een motie die de gemeenteraad woensdag aannam staat namelijk dat de gemeente voorlopig particuliere initiatieven voor de opvang van de 93 asielzoekers blijft toestaan en waar nodig ondersteunt. Alleen VVD en Trots stemden tegen.

Wat betreft de kraak van het pand wordt het beleid gevolgd dat ook voor andere kraakacties geldt. Dat houdt in dat alleen tot ontruiming wordt overgegaan als de eigenaar van het pand zich meldt en kan aantonen dat hij er plannen mee heeft, zegt een woordvoerder van de gemeente. De eigenaar, volgens de krakers een Duitse investeringsmaatschappij, had zich donderdag nog niet gemeld.

SGP wil Halloween verbieden

De SGP heeft weer iets nieuws gevonden om op te kankeren. De christenextremisten willen in Dussen en Hank de plaatselijke halloweenoptocht verbieden. Kinderen zouden zich namelijk inlaten met de duivel, godverdomme.

Volgens de grrrristenen worden tere kinderzieltjes tijdens deze optocht geconfronteerd met duistere zaken als Satan. Maar, zo vindt de SGP-fractie van het Brabantse dorp, je verkleden als Lucifer is niet onschuldig. "Het waren eerst onschuldige pompoenen", zeurt SGP fractievoorzitter Theo Meijboom. "Het zijn nu bizarre uitmonsteringen waar kinderen in gekleed gaan en daar willen wij onze jeugd niet aan blootstellen".

De halloweenoptochten vinden eind deze maand plaats in de bij Werkendam horende dorpen Dussen en Hank, op de grens tussen Brabant en Zuid-Holland. De SGP keurt het ook af dat de gemeente meewerkt aan de optochten. "Wij moeten als gemeente niet willen dat ambtenaren - want dat zijn het - meewerken aan een halloweenoptocht."

Daarnaast is het volgens de refo ook wetenschappelijk bewezen dat halloween slecht is voor de jeugd. "Dat varieert van leerproblemen op school tot angststoornissen." Volgende week zal het college van B&W beslissen of gemeenteambtenaren mogen meewerken aan de optocht.

Mochten ouders desondanks zelf een optocht willen organiseren, dan kan de SGP dat niet tegenhouden. Maar dan ben je met deze man nog niet klaar. "Misschien gaan we daar dan naar toe om een tegengeluid te laten horen."

RuudRuud heeft zijn mening al klaar over de kwestie

Tweejarig jochie 'baart' broer

Kinderen krijgen is een vermoeiende bezigheid. Negen maanden lang dikker worden, dan een hoop pijn en gepers, met een uitgelubberde vagina als gevolg. Vandaar dat een Chinese moeder het zwangerzijn uitbesteedde aan haar tweejarige zoontje, zij het niet helemaal expres.

Tijdens de zwangerschap van de vrouw ging er namelijk iets mis. De bevruchte eicel begon zich vrolijk te delen de resulterende cellen scheidden zich in twee delen. Bij volledige scheiding van de delen zou het resulteren in een eeneiïge tweeling. Maar doordat de twee gedeelde eicellen zich niet volledig afscheidden, ontstond er een Siamese tweeling.

De ene helft, die zou resulteren in het jochie Xiao Feng, slokte de andere helft volledig op. Bij geboorte was er niets te zien. Maar de opgeslokte helft bleef groeien en pikte voedingsstoffen van Xiao Feng in. De buik van Xiao Feng bleef groeien, tot op het punt dat zijn longen in het gedrang kwamen.

Xiao Feng werd snel naar het ziekenhuis gebracht. Daar kwamen de doktoren na een paar röntgenfoto's en MRI-scans tot de conclusie dat Xiao Feng zwanger was van z'n broertje. Het kind ging onder het mes en er werd een onvolgroeide foetus van zo'n 20cm uit z'n buik gehaald.

Volgens de dokters was het geen minuut te laat. De foetus zou blijven groeien totdat die Xiao Fengs buik volledig in beslag zou nemen. Het zou dan onmogelijk zijn voor het jochie om nog adem te halen. Het zou om cryptodidymus gaan, een soort van Siamese tweeling.

Oh ja, er is ook een filmpje van. Wel in het Chinees, maar gelukkig zijn de afbeeldingen ook begrijpelijk voor Nederlanders.

Mensenrechtenraad Rusland kraakt zaak Greenpeace

Er is geen enkele aanleiding om de opvarenden van een schip van Greenpeace te vervolgen voor piraterij. Dat zegt het hoofd van de Russische mensenrechtenraad, Mikhail Fedotov, donderdag tegen het Russische persbureau Interfax.

Een groot deel van de opvarenden van de Arctic Sunrise is woensdag aangeklaagd voor piraterij, waar maximaal vijftien jaar cel op staat. Onder hen zijn ook campagneleider Faiza Oulahsen en machinist Mannes Ubels uit Nederland. De verwachting is dat alle opvarenden uiteindelijk dezelfde aanklacht aan de broek krijgen.

Gedode kinderen Apeldoorn onbekend bij Jeugdzorg

De kinderen die woensdagmiddag dood werden gevonden in een woning in Apeldoorn waren niet bekend bij Bureau Jeugdzorg. Dat zegt een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg Gelderland donderdag. Voor zover bekend was de moeder ook niet bekend bij hulpverleningsinstanties, zegt een politiewoordvoerder. "Maar daar kan ik nog geen uitsluitsel over geven."

Het 6-jarige meisje en de 8-jarige jongen werden met hun gewonde 34-jarige moeder gevonden in een woning aan de Van Roekelweg. De politie was daar gaan kijken na een melding dat er mogelijk iets aan de hand was. De vrouw werd na behandeling in een ziekenhuis aangehouden. Over wat zich in het huis heeft afgespeeld wil de politie donderdag nog geen mededelingen doen.

De vader wordt in de zaak niet verdacht. Hij was niet thuis en werd door de hulpdiensten opgevangen.

'Lage zorgpremie niet per se goed voor consument'

Klanten van zorgverzekeraars zijn niet zomaar gebaat bij een verlaging van de zorgpremie. Een verlaging kan ten koste gaan van de buffers van de verzekeraars en die buffers zijn juist nodig om ook bij tegenvallers zorg te kunnen vergoeden. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in reactie op een oproep van de Consumentenbond voor lagere zorgpremies.

De Consumentenbond stelde vorige week dat de zorgpremie volgend jaar met 25 euro per maand omlaag kan. De consumentenorganisatie vindt het onnodig dat verzekeraars een veel hogere solvabiliteitsbuffer aanhouden dan vereist is. Aangezien vorig jaar 1,4 miljard euro winst is gemaakt in de sector, kan de premie volgend jaar omlaag vindt de bond.

Volgens DNB kan die conclusie echter niet zomaar voor de gehele verzekeringssector getrokken worden. Volgens de toezichthouder fluctueert het bedrijfsresultaat sterk over de jaren en heeft elke verzekeraar te kampen met andere risico's. De centrale bank vindt het dan ook verstandig dat verzekeraars boven de minimaal vereiste buffer een extra veiligheidsmarge hebben.

Van DNB moeten verzekeraars minimaal elf procent van de totale mogelijke schadelast in kas hebben. De bank geeft geen algemene voorschriften hoe hoog de veiligheidsmarge moet zijn. "De 'interne streefnorm' verschilt per zorgverzekeraar, en ligt tot dusver doorgaans beduidend boven de wettelijke kapitaaleis", schrijft DNB.

Zorgverzekeraars Nederland noemde de oproep van de Consumentenbond direct al 'onverantwoord'. Volgens de belangenorganisatie willen verzekeraars helemaal niet onnodig buffers aanhouden. "Maar we moeten wel toekomstige schokken en extra taken kunnen opvangen."

Goede tijden breken aan voor zuivelindustrie

De vooruitzichten voor de zuivelsector zijn de komende jaren gunstig. De productiewaarde van Nederlandse zuivelbedrijven kan stijgen van negen miljard euro in 2012 naar dertien miljard in 2018. Andere branches, zoals de vleesindustrie, hebben het tij echter tegen. Die verwachting spreekt ING donderdag uit in een visie op de voedingsmiddelenindustrie.

De zuivelindustrie kan onder meer zo sterk groeien door de afschaffing van de melkquota in 2015. De EU-landen kennen sinds 1984 elk een eigen melkquotum omdat overproductie tot een melkplas en een boterberg leidde. Het quotum wordt afgeschaft omdat de vraag naar melk wereldwijd blijft stijgen.

Een andere reden voor de groei is dat de productie van de zuivelbedrijven relatief goed aansluit op groeiende economieën. Daardoor kan de melk die extra wordt geproduceerd ook worden afgezet.

Het is mogelijk dat Nederlandse zuivelboeren tot twintig procent meer gaan produceren, stelt ING. Om dit mogelijk te maken wordt de komende jaren naar schatting meer dan een miljard euro geïnvesteerd in de productiecapaciteit.

Voor andere takken van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie zijn de vooruitzichten neutraal tot ongunstig. Met name voor de vleesverwerkende industrie blijven de omstandigheden moeilijk. De vraag binnen Nederland staat onder druk. De uitvoer naar de belangrijkste markten, Duitsland en Groot-Brittannië, groeit de komende jaren niet.

'Medische zorg asielzoekers moet beter'

De overheid moet meer oog hebben voor de medische zorg van vreemdelingen in asielzoekerscentra, in detentie en op straat. Instanties denken te vaak aan de kosten en te weinig aan de mensen die medische hulp nodig hebben. Dat concludeert Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in een donderdag verschenen rapport.

De ombudsman bood het rapport donderdag aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aan. Brenninkmeijer constateert dat in asielzoekerscentra te vaak wordt uitgegaan van zelfredzaamheid van vreemdelingen. Het zorgvervoer naar een ziekenhuis of huisarts moet beter worden geregeld, hetzelfde geldt voor de samenwerking tussen het gezondheidscentrum van asielzoekerscentra en het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers.

Bij vreemdelingen die in detentie zitten, is er juist te weinig ruimte voor zelfredzaamheid. Na onder meer het incident met asielzoeker Aleksandr Dolmatov die zelfmoord pleegde in zijn cel, wordt ieder gezondheidsrisico's nu vermeden, aldus Brenninkmeijer.

Hij adviseert Teeven onder meer zelfmedicatie als hoestdrank en paracetamol in de cel toe te staan en bij vervoer gedetineerde vreemdelingen alleen te boeien als dat nodig is. Verder zouden asielzoekers op straat een speciale zorgpas moeten krijgen waarmee ze makkelijk toegang krijgen tot medische zorg.

De ombudsman startte het onderzoek naar aanleiding van een klacht die een arts in februari indiende. Die constateerde dat in het tentenkamp in Ter Apel vorig jaar vreemdelingen tal van aandoeningen hadden en het langdurig moesten stellen zonder medische zorg.

Uitzendbureau randstad haalt quotum niet

Randstad heeft in de afgelopen vijf weken 8281 jongeren aan een baan geholpen. Nog eens 1051 jongeren moeten van de werkgever nog horen of ze de baan hebben gekregen. Dat maakte Randstad donderdag bekend. Het uitzendbureau mist hiermee het doel om tienduizend jongeren aan een baan te helpen.

Bijna de helft van de jongeren die aan de slag is geholpen, heeft voor 31 tot 40 uur in de week werk. De meeste jongeren vonden een baan in de financiële administratie, bij callcenters of in de horeca.

Het merendeel kreeg een uitzendcontract, licht een woordvoerder toe. Bij zo'n contract kan de werkgever snel van de werknemer af. "We vinden echter dat elke werkervaring telt", zegt de woordvoerder. Randstad wijst er ook op dat hun klanten gemiddeld een jaar hun uitzendbaan behouden. Mochten ze onverhoopt toch hun baan verliezen, dan worden ze zo veel mogelijk naar ander werk begeleid door de intercedenten.

Het uitzendbureau heeft afgelopen weken alle medewerkers ingezet voor de actie. Jongeren kregen bij het bureau sollicitatietips en -trainingen. Daarnaast reed er een bus langs werkgevers om die met jongeren kennis te laten maken. Vooral die actie heeft volgens de woordvoerder succes opgeleverd. Werkgevers hebben hierdoor hun weg naar het uitzendbureau weten te vinden. Vanwege de hoge vraag blijft de bus nog tot 11 oktober door het land toeren.

De actie maakt deel uit van het convenant dat ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk (CDA) met Randstad afsloot. Het kabinet heeft voor dit en volgend jaar tachtig miljoen euro bijeengebracht voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

Volgens de laatste cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek zaten in augustus 137 duizend jongeren tussen de 15 en 24 jaar zonder werk. Dat is na seizoenscorrectie 15,9 procent van de jongeren in de beroepsbevolking. Onder de gehele beroepsbevolking bedroeg de werkloosheid in augustus 8,6 procent.

Carice keest echt met Kees

Carice van Houten neukt echt met Kees. Dit heeft de actrice vandaag bevestigd aan Giel Beelen.

Onlangs ging het gerucht rond dat Carice een relatie heeft met Kees van Nieuwkerk, de zoon van. Toen men de duimschroeven aandraaide, gaf de 37-jarige actrice schoorvoetend toe inderdaad te kezen met Kees. "Ja, oké, hij heet Kees, nou doei", bekende ze in Giels camera.

Of Carice en Kees inderdaad met elkaar lichaamssappen uitwisselen, is nog niet helemaal bevestigd. Maar binnenkort weten we meer, zo belooft ze. "Ik zou zeggen, hou je oren en ogen open. Binnen heel korte tijd ga je er meer van horen en zien."

Het filmpje waarin Carice het gerucht bevestigt

Coca-Cola-flesje Warhol wordt geveild

Christie's brengt in november Andy Warhols Coca Cola (3) onder de hamer. De manshoge afbeelding van het klassieke frisdrankflesje moet tussen de veertig en zestig miljoen dollar opleveren (zo'n dertig tot 44 miljoen euro), meldde het veilinghuis donderdag.

Warhol maakte het werk, uitgevoerd met caseïne op katoen, in 1962 met de hand. Dat in tegenstelling tot veel van zijn andere iconische kunstwerken, zoals de portretten van Marilyn Monroe en Elvis Presley, die hij uitvoerde als zeefdruk.

Coca Cola (3) maakte de afgelopen twintig jaar deel uit van een van de grootste Warhol-collecties. Warhol vond het flesje symbool staan voor de manier waarop in Amerika wordt geconsumeerd. "Als je tv kijkt en Coca-Cola ziet, weet je dat de president Coca-Cola drinkt, Liz Taylor Coca-Cola drinkt, en weet je dat jij ook Coca-Cola kunt drinken."

Hoewel Warhol aan zijn werk een positieve interpretatie gaf, wordt het Coca-Cola-flesje ook gezien als icoon van massaconsumptie en 'Cocacolonisatie'. De kunstenaar zag voor zichzelf echter geen rol in de sociale kritiek.

'Syrische cellen vol politieke gevangen'

De Syrische regering houdt onrechtmatig tienduizenden tegenstanders van het regime vast en martelt velen van hen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) donderdag gezegd.

Volgens HRW gaat het onder meer om artsen die gewonde demonstranten hebben behandeld, zakenmannen die geld inzamelden voor verdreven Syriërs en zelfs softwareontwikkelaars die met burgerjournalisten samenwerkten.

Uit een rapport van HRW gebaseerd op de verhalen van 21 Syriërs die hebben vastgezeten, blijkt dat ze werden geslagen met stokken, stalen kabels en ijzeren staven. Sommigen zeggen verkracht te zijn of anderszins seksueel misbruikt.

Een vijfde van ouderen op sociale media

Een kleine twintig procent van alle Nederlandse internetgebruikers ouder dan 75 jaar maakt gebruik van sociale media. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In de leeftijdscategorie van 65 tot 75 jaar heeft zelfs ruim een derde van de internetgebruikers sociale media omarmd.

Onder alle 75-plussers ligt het gebruik van sociale media echter een stuk lager, omdat het CBS in zijn cijfers alleen naar internetgebruikers kijkt. In de oudste leeftijdscategorie maakt nog altijd een ruime zestig procent geen gebruik van internet. Gemiddeld genomen is negentig procent van de Nederlanders ouder dan 12 jaar actief op het internet.

De meest actieve groep op sociale media zijn internetgebruikers van 18 tot 25 jaar. Van hen maakt nagenoeg iedereen gebruik van websites als Facebook, Twitter en Linkedin. Ook tieners zijn in ruim negen van de tien gevallen actief op sociale media. Gemiddeld genomen gebruikt meer dan zeven van de tien Nederlandse internetgebruikers sociale media.

Groei supermarktomzet vlakt af

De omzetgroei van Nederlandse supermarkten is gedaald naar het laagste niveau sinds begin dit jaar. De inkomsten van grootgrutters namen in september met 0,8 procent toe ten opzichte van augustus tot bijna tweeënhalf miljard euro, zo meldt marktonderzoeker Gfk donderdag.

Dat de omzet niet sneller steeg, kwam vooral doordat de winkelwagentjes twee procent minder vol werden geladen. Ook nam het aantal supermarktbezoeken niet toe, terwijl dat in vorige maanden wel het geval was. Per bezoek nam de omzet wel toe, vooral omdat producten gemiddeld 2,8 procent duurder werden.

Nishikori ten koste van Lopez door in Tokyo

Kei Nishikori heeft donderdag de kwartfinale van het ATP-toernooi in Tokyo bereikt. De als vierde geplaatste Japanner had voor zijn thuispubliek maar een set iets te duchten van Feliciano Lopez uit Spanje: 7-6 (4) en 6-0. Bij de laatste acht treft Nishikori in Nicolas Almagro (6) weer een Spanjaard. Almagro klopte de Argentijn Horacio Zeballos met 6-4 en 6-2.

Ook Milos Raonic en Lukas Lacko overleefden de tweede ronde. Raonic (3) was met 6-4 en 6-3 te sterk voor Jérémy Chardy uit Frankrijk. Lucky loser Lacko versloeg de Franse qualifier Édouard Roger-Vasselin. Die partij eindigde in 7-5 en 6-4. Lacko en Raonic staan ook tegenover elkaar in de volgende ronde.

Serena boekt zeventigste zege van seizoen

Serena Williams heeft donderdag haar zeventigste seizoenszege geboekt. De nummer één van de wereld deed dat in Beijing tegen Maria Kirilenko: 7-5 en 7-5. Makkelijk maakte de Russin het Williams niet. In de eerste set nam ze een 5-4 voorsprong en kreeg ze drie setpunten. In het tweede bedrijf stond Kirilenko met 4-2 voor.

Jelena Jankovic had het aanmerkelijk eenvoudiger. De als achtste geplaatste Servische gunde haar als twaalfde geplaatste Spaanse opponente Carla Suarez Navarro geen game: 6-0, 6-0. Angelique Kerber (7) stuurde Roberta Vinci (10) uit Italië naar huis. De Duitse won met 6-2 en 6-4.

Voor een andere Duitse viel het doek in de derde ronde. Andrea Petkovic boog na een bijna drie uur durende partij voor Lucie Safarova uit Tsjechië: 4-6, 7-6 (4) en 6-7 (2).

[NBA] LeBron James verkoopt meeste shirts

Van alle NBA-spelers is LeBron James het populairst. Shirtjes met de naam van de ster van Miami Heat erop werden althans afgelopen seizoen wereldwijd het best verkocht. James, die ook in de Verenigde Staten de meeste shirtjes verkocht, bleef Derrick Rose van Chicago Bulls, Kobe Bryant van Los Angeles Lakers, Kevin Durant van Oklahoma City Thunder en Heat-ploeggenoot Dwyane Wade voor.

In de Verenigde Staten is top vier hetzelfde als wereldwijd. Carmelo Anthony van de New York Knicks, die wereldwijd zesde staat, is daar de vijfde populairste speler. Dat gaat ten koste van Wade die in zijn thuisland op de zesde plaats staat. Rose, die door een blessure het hele vorige seizoen miste, verkocht in China, Latijns-Amerika en Europa de meeste shirtjes. James was in de Filipijnen populair.

Djokovic knokt zich langs Verdasco

Novak Djokovic heeft zich donderdag naar de kwartfinale van het ATP-toernooi in Beijing geslagen. De Servische nummer één van de wereld had weliswaar zijn handen vol aan Fernando Verdasco, maar won toch: 7-5, 2-6 en 6-2. Door de zege kan Djokovic blijven hopen ook volgende week nog nummer één te zijn. Dan moet hij zijn titel prolongeren en mag Rafael Nadal niet de finale bereiken.

In de kwartfinale moet Djokovic het eerst opnemen tegen Sam Querrey. De Amerikaan klopte verrassend de als zesde geplaatste Zwitser Stanislas Wawrinka. Querrey had iets meer dan vijf kwartier nodig voor de twee sets: 6-3 en 7-6 (2).

'Kwaliteit EHBO'ers onder de maat'

Mensen met een EHBO-diploma zijn vaak onvoldoende voorbereid op hun taak. Doordat EHBO-opleidingen te algemeen en te eenvoudig zijn, weten ze vaak niet hoe te handelen en zijn ze nauwelijks inzetbaar bij evenementen, grote calamiteiten en ongevallen. Dat meldde de Stichting Landelijk Protocol Eerstehulp Verlening (LPEV) donderdag.

Organisatoren van evenementen hebben volgens de LPEV steeds minder vertrouwen in traditioneel opgeleide EHBO'ers en zetten steeds vaker duurdere professionele hulpverleners in.

De traditionele EHBO-opleidingen zijn de afgelopen jaren steeds simpeler en algemener geworden. Ze zijn volgens de stichting alleen toereikend voor eenvoudige huis-tuin-keuken-ongevallen en kleinere, lichte bedrijfsongevallen.

Rehwinkel stopt als burgemeester Groningen

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen stapt eind deze maand op. Hij gaat aan de slag bij een internationale organisatie die lokale overheden hulp biedt bij rampbestrijding, meldt de gemeente Groningen donderdag.

Rehwinkel wordt Special Representative on Local Government Disaster Management. Duizend steden uit 95 landen en 112 verenigingen, zoals de Vereniging Nederlandse Gemeenten, zijn aangesloten bij de in Barcelona gevestigde organisatie United Cities and Local Governments (UCLG).

In april kondigde Rehwinkel aan geen tweede termijn als burgemeester te ambiëren en in 2015 te stoppen als burgemeester van Groningen. In dat jaar zou zijn eerste termijn van zes jaar erop zitten. Als reden voerde hij de gemeentelijke herindeling aan, waarbij het aantal gemeenten in de provincie Groningen wordt teruggebracht van twintig naar zes. Nieuwe gemeenten hebben dan ook recht op een nieuwe burgemeester, stelde hij.

Destijds zei Rehwinkel dat het besluit los stond van de kritiek die hij kreeg na de Facebookrellen in Haren. Critici vonden dat hij eerder had moeten ingrijpen toen bleek dat duizenden jongren van plan waren onder meer via Groningen naar Haren te komen, maar hij werd pas op de avond van de rellen bij de besluitvorming betrokken.

Rehwinkel gat in zijn nieuwe functie gemeentes helpen zich beter voor te bereiden op rampen. Bij een tsunami, een aardbeving en actueler de vluchtelingenproblematiek vanuit Syrië worden lokale overheden volgens de vertrekkend burgemeester behoorlijk op de proef gesteld. Als zij daar beter op voorbereid zijn, zou dat levens kunnen redden en kosten besparen.

De afgelopen maanden heeft Rehwinkel zich al op zijn nieuwe baan voorbereid, meldt de gemeente. Zo bezocht hij onder meer de Wereldbank, de Europese Unie, verschillende VN-instanties en het Rode Kruis. Ook ontmoette hij de president van het UCLG, de burgemeester van Istanbul.

Rehwinkel heeft al veel ervaring opgedaan met de problemen waar lokale overheden tegenaan lopen bij grote rampen. De afgelopen jaren was Rehwinkel voorzitter van de VNG-commissie Europa en Internationaal. In maart leidde hij een internationale delegatie die bekeek hoe vluchtelingen langs de Syrische grens werden geholpen. Na de tsunami in 1995 leidde hij een bezoek van de VNG aan Sri Lanka.

Vorig jaar liet Rehwinkel zich nog in NRC Handelsblad uit over het strafbaar maken van illegalen. "Ik zie meer reden om zware criminaliteit aan te pakken dan op jacht te gaan naar mensen die op zoek zijn naar een menswaardig bestaan", zei de burgemeester toen.

Steeds meer Nederlanders hoogopgeleid

Het percentage mensen dat is afgestudeerd aan een hogeschool of universiteit neemt toe. Vorig jaar was 28 procent van de Nederlanders hoogopgeleid. Tien jaar geleden was dat nog 22 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij jongere vrouwen steeg het aandeel hoogopgeleiden meer dan bij jongere mannen.

Vorig jaar telde Nederland bijna elf miljoen inwoners tussen de 15 en 65 jaar. Naast de 28 procent hoogopgeleiden was dertig procent laagopgeleid, met alleen een diploma van de basisschool, vmbo of mbo op niveau 1 op zak. Het aantal laagopgeleiden daalde ten opzichte van 2003 met zes procentpunten, het aantal mensen met een middelbare opleiding bleef gelijk.

Jongere vrouwen, tussen de 25 en 35 jaar, bleken met 44 procent vaker hoogopgeleid dan mannen in die leeftijdsgroep. Van de jonge mannen haalde 37 procent een bul aan de hogeschool of universiteit. Dat verschil bestond in 2003 ook al, maar is sindsdien groter geworden. Het beeld bij 55- tot 65-jarigen is omgekeerd. Daar ligt het aandeel hoogopgeleide mannen bijna tien procentpunten hoger dan bij vrouwen.

Bianchi blijft in 2014 bij Marussia

Jules Bianchi zal ook in het Formule 1-seizoen 2014 uit gaan komen voor Marussia, zo heeft het Russische team laten weten. De 24-jarige Fransman kende een ijzersterke start van het jaar, waarmee hij contractverlenging afgedwongen heeft.

Bianchi maakt deel uit van het opleidingsprogramma van Ferrari en hoopte met Italiaanse steun op een zitje bij Force India, maar kwam uiteindelijk bij Marussia terecht, kort voor de eerste race van het seizoen. Ondanks het gebrek aan kilometers liet de Fransman zien toch uit het goede hout gesneden te zijn, want zijn dertiende plaats in Maleisië betekent dat Marussia in het constructeurskampioenschap op dit moment boven directe concurrent Caterham staat.

De tweede coureur zal Marussia op een later tijdstip bekendmaken. Momenteel bezet Max Chilton het tweede zitje, maar het is niet zeker of hij mag blijven. Die keuze bij de renstal van teambaas John Booth hangt af van de uitslag van het constructeurskampioenschap.

Veel vluchtelingen dood bij Italiaanse kust

Bij het Italiaanse eiland Lampedusa is brand uitgebroken op een schip met circa 500 vluchtelingen, waaronder veel kinderen. Het vaartuig is daarbij omgeslagen, en er is momenteel sprake van meer dan 60 doden. Dat meldt de NOS via Italiaanse media en een correspondent ter plaatse.

Er zouden nog mensen in zee drijven, aldus het Italiaanse persburea Ansa. Nieuwsuur-correspondent Rop Zoutberg is op Lampedusa en doet verslag via Twitter. Hij laat weten dat er momenteel naar circa 250 mensen wordt gezocht. Zoutberg meldt verder dat er de laatste tijd niet alleen schepen uit Afrika bij Lampedusa aankomen, maar ook uit Syrië.

Studentenprotest in Mexico-Stad

Duizenden docenten en studenten hebben woensdag op een van de hoofdwegen in Mexico-Stad het Bloedbad van Tlatelolco, de massamoord op honderden demonstrerende studenten in 1968, herdacht. Tegelijkertijd stond de bijeenkomst in het teken van hun verzet tegen geplande onderwijshervormingen.

Al weken worden verschillende delen van de Mexicaanse hoofdstad lamgelegd door betogingen. De regering wil het onderwijssysteem op de schop gooien en de macht van de vakbonden breken door een evaluatiesysteem voor docenten in te voeren.

Net als eerdere herdenkingen van het Bloedbad van Tlatelolco werd ook de bijeenkomst woensdag verstoord door anarchisten die de confrontatie zochten met de politie. Twintig agenten raakten gewond. Er werden ook twintig arrestaties verricht.

Op 2 oktober 1968 werd een groot studentenprotest in de wijk Tlatelolco door het leger met extreem geweld neergeslagen. De studenten demonstreerden tegen het autoritaire bewind dat al decennia aan de macht was. Er vielen twee- tot driehonderd doden.

Noodlijdend Holland Casino vraagt loonoffer

De financiële problemen bij Holland Casino zijn zo hoog opgelopen dat het staatscasino onder curatele is gesteld van de banken. Dat zegt directeur Willem-Jan van den Dijssel in een videoboodschap, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. In de video wordt personeel gevraagd loon in te leveren om de kosten te drukken.

De schuldenlast van het casino bedraagt zestig miljoen euro. Op korte termijn loopt dat op tot honderd miljoen euro door oplopende verliezen, investeringen en kosten van reorganisaties, zo vreest Holland Casino. Als oplossing voor de problemen heeft het staatsbedrijf aan de banken voorgesteld om de personeelskosten met 36 miljoen euro terug te brengen.

Tegenover het FD reageert de Algemene Bond Casinopersoneel furieus op de oproep om loon in te leveren. De bond wil in gesprek met de overheid. "Er wordt nu alleen maar een offer gevraagd, terwijl er geen perspectief wordt geboden", zegt onderhandelaar Victor Kloos tegen de zakenkrant.

Holland Casino heeft woensdagmiddag de eerste gesprekken gevoerd met de vakbonden over de versobering van de arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Die gesprekken worden donderdag voortgezet. Mochten het casino en de bonden er niet uitkomen, dan is een nieuwe ontslagronde onvermijdelijk, zegt de woordvoerder. Het staatscasino heeft de afgelopen jaren al rond de twaalfhonderd banen geschrapt.

Van den Dijssel waarschuwt in de boodschap, die dinsdag aan het personeel is getoond, zelfs voor een 'Oad-scenario'. Het vakantieconcern werd vorige week failliet verklaard toen de Rabobank geen vertrouwen meer had in de financiering van het bedrijf.

Holland Casino hoeft niet op hulp van de staat te rekenen. Het casino bereidt zich al een tijd voor op een eventuele verkoop. Het kabinet ziet het aanbieden van kansspelen niet als overheidstaak. Het casino hoopt dat het kabinet ondertussen haast maakt met wetgeving over online gokken, dat nu nog verboden is. Zodra dat gelegaliseerd wordt, kan Holland Casino zich ook op die markt richten.

Naaktreportage kost MILF baan

Jessica Zelinske uit Minnesota heeft de zak gekregen. De 33-jarige milf heeft namelijk naakt geposeerd voor een mannenblad. Hoewel haar baas vooraf toestemming had gegeven voor de naaktreportage, vond haar werkgever de foto's toch te vulgair.

De bloedmooie brunette, moeder van een negenjarige dochter, wist twee jaar geleden vierhonderd andere vrouwen te verslaan in de 'Hot Housewives'-verkiezing. Hierop mocht Zelinske niet alleen op de cover van het kutblad verschijnen, maar zou ze ook naakt op de website van het blad verschijnen.

Vooraf vroeg de vrijgezelle moeder haar baas Timothy McBeain van een kabelmaatschappij om toestemming. Die zag er geen kwaad in en verzekerde haar dat het geen invloed zou hebben op haar baan, dus ging ze uit de kleren voor het blootblad. De schrik was echter groot toen het bedrijf haar toch ontsloeg.

Volgens de firma heeft Zelinske de fatsoensregels van het bedrijf geschonden. Dat terwijl McBeain alleen de voorpagina had gezien. Hoewel de lekkere milf nu professioneel naaktmodel is geworden, heeft ze nu toch besloten haar ex-werkgever aan te klagen. Ze eist maar liefst anderhalve ton wegens emotionele schade.

Een filmpje van een fotoshoot van de milf voor een ander blad

Lichte aardbeving in Loppersum

Een lichte aardbeving heeft woensdagavond gewoed ten zuiden van Wirdum, in de Groningse gemeente Loppersum. De beving vond even voor 22.30 uur plaats op zo'n drie kilometer diepte en had een kracht van 1,9, zegt een woordvoerder van het KNMI.

Aardbevingen als deze komen door de gaswinning in Groningen regelmatig voor. De beving kon wel worden gevoeld, maar het KNMI schat dat hij te zwak was om schade te veroorzaken. "Pas bij een kracht van zo'n 2,5 kun je schade verwachten", zegt de woordvoerder.

Bij RTV Noord, dat meldingen verzamelt, gaven mensen uit onder meer Loppersum en Garrelsweer aan de beving te hebben gevoeld.

Vroegtijdig op muziek surfen

Audiosurf 2 is nu verkrijgbaar als bèta in de vorm van een Steam Early Access. Audiosurf is een race-game waarbij de gamer op zijn eigen muziek gaat surfen. De muziek creëert en beïnvloed hierbij de racebaan. 

De sequel werd eigenlijk al in september verwacht, maar zal pas ergens in de komende maanden moeten uit komen. Een opvallend nieuwe functie is dat Audiosurf 2 wordt ondersteund door Steam Workshop. Hierdoor is het mogelijk om mods en skins voor de game te maken. Sommige mods zijn nu al beschikbaar voor Early Access.

Netflix in HD op iPad en iPhone

Netflix biedt zijn films en televisieseries sinds woensdagnacht ook in HD-beeldkwaliteit aan op de iPhone en iPad. Hiervoor moeten de apparaten wel draaien op de onlangs uitgebrachte zevende versie van besturingssysteem iOS en moet de app van Netflix geüpdatet worden. Via Android-telefoons en tablets werd Netflix al in de hogere beeldkwaliteit aangeboden.

Naast de update voor de app van Netflix kunnen beelden die via een tablet of telefoon worden binnengehaald via Apple TV doorgestuurd worden naar de televisie. Het gaat ook hier om beelden in HD-beeldkwaliteit.

Er zijn meerdere manieren om Netflix op een televisie te krijgen. Nieuwere televisies en spelcomputers beschikken over apps. Ook is het mogelijk een laptop aan te sluiten op een televisie. Daarnaast is de beeldkwaliteit via de Playstation 3 of de pc hoger.

Netflix, dat sinds vorige maand in Nederland verkrijgbaar is, hoopt volgend jaar de beeldkwaliteit van zijn internetdienst te verhogen. Het tweede seizoen van het Emmy winnende drama House of Cards wordt in de 4K-beeldkwaliteit opgenomen.

Voor acht euro per maand kan onbeperkt naar films en televisieseries worden gekeken. Netflix weigert bekend te maken hoeveel Nederlanders gebruikmaken van de dienst. Over vijf tot tien jaar wil het bedrijf een op de drie Nederlandse huishoudens als klant hebben.

Alle busactiviteiten Oad hebben onderdak

Alle busgerelateerde activiteiten van Oad gaan over naar het nieuwe Oad Bus. Nieuwe eigenaren Nobel Capital Partners en voormalig directeur van het Oad busbedrijf Frans Schuitemaker hebben hier woensdagavond een akkoord over bereikt met de curatoren.

Afgelopen weekend was al bekendgemaakt dat Schuitemaker, die sinds 1990 niet meer bij Oad werkzaam was, en een toen nog onbekende investeringsmaatschappij het touringcarbedrijf van Oad zouden gaan overnemen. Nu is overeengekomen dat alle Oad-busactiviteiten naar het nieuwe bedrijf overgaan. Hieronder vallen ook activiteiten die eerst onder het touroperatorgedeelte van Oad zaten, zoals de voetbalreizen en de excursies naar Disney.

Het nieuwe Oad Bus krijgt alle 125 bussen van Oad in bezit. Ook is het garagebedrijf in Goor gekocht, dat naast het eigen onderhoud ook voor streekvervoerder Syntus werkt. De busactiviteiten van Oad realiseerden in 2012 een positief resultaat op een omzet van ongeveer vijftig miljoen euro.

Door het faillissement is een klein aantal busreizen geannuleerd. Schuitemaker denkt dat zo snel mogelijk alle geplande meerdaagse busreizen weer kunnen vertrekken. Op 11 oktober rijdt Oad ook al weer supporters naar Nederland-Hongarije.

In totaal is nu voor vier onderdelen van Oad een nieuwe eigenaar gevonden. De curatoren voeren nog gesprekken over de verkoop van de resterende touroperatoractiviteiten en 79 Globe-reisbureaus. Onder de touroperator valt ook Oad XL, het online boekingsconcept dat in het voorjaar werd opgestart om het bedrijf te redden.

Schuitemaker van het nieuwe Oad Bus wil overigens zelf zo snel mogelijk 'vliegbusreizen' gaan aanbieden, waarbij Oad de bus verzorgt op de bestemming. Hiervoor wil hij Oad-touroperatormedewerkers gaan aannemen. Oad Bus heeft het lidmaatschap bij het reisfonds SGR al weer aangevraagd.

Weer lek in kerncentrale Fukushima

Er is opnieuw een lek geconstateerd in de Japanse kerncentrale Fukushima. Er lekt weer zeer radioactief water de Stille Oceaan in, vanuit een overvolle opslagtank. Dat heeft de beheerder van de centrale, Tepco, donderdag gezegd.

Volgens Tepco ontdekten medewerkers woensdagnacht dat er water over de rand van een opslagtank drupte. Tepco denkt dat er inmiddels ongeveer 430 liter water is weggestroomd, dat grotendeels in zee is terechtgekomen.

Er zijn sinds de aardbeving en tsunami van maart 2011 enorme hoeveelheden water nodig geweest om de reactoren en de brandstofstaven in de destijds zwaar beschadigd geraakte Fukushima-centrale te koelen. Vanwege het feit dat er nog altijd geregeld radioactief water wegsijpelt, zijn er grote zorgen over de stabiliteit van de centrale.

Geen zaak 'spugende' Justin Bieber

Justin Bieber hoeft zich niet te verantwoorden voor vermeend spugen op zijn buurman. Dat maakte de rechtbank in Los Angeles woensdag bekend, schrijft entertainmentsite TMZ.

De buurman had tevergeefs de klodder spuug bewaard. Bieber ontkende de spuugpartij en daarom was het volgens de officier van justitie het woord van de een tegen de ander. De man vertelde dat Bieber hem bovendien had toegebeten dat hij hem 'in elkaar zou slaan en doden'. De officier van justitie noemde Biebers acties weliswaar 'buitenproportioneel en kinderachtig', maar voegde toe dat de buurman zich ongenodigd op het terrein van de tiener had begeven.

Dezelfde buurman wilde de zanger ook aanklagen voor snelheidsovertredingen in hun omheinde villawijk, maar ook deze zaak werd door de rechter van tafel geveegd. Op een ingediende video was Biebers jakkerende Ferrari te zien, maar het tieneridool zat zelf niet achter het stuur. Hij reed op een motor achter de sportwagen aan.

'Een op drie jeugdbendeleden wordt zware crimineel'

Een derde van de leden van drie beruchte criminele jeugdgroepen heeft zich sinds de eeuwwisseling ontwikkeld tot zware crimineel. Op jonge leeftijd maakten ze zich schuldig aan zaken als intimidatie en bedreiging, maar inmiddels zijn ze actief in de drugs- en mensenhandel, blijkt volgens Trouw uit het onderzoek Jeugdgroepen van toen.

De onderzoekers reconstrueerden de criminele carrières van de leden van drie criminele jeugdgroepen. Het gaat om een voornamelijk Marokkaanse jeugdgroep in Amsterdam-West, een Marokkaanse jeugdgroep uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland en een Antilliaanse groep uit Krispijn in Dordrecht. De groepen bestaan in wisselende samenstelling al sinds eind vorige eeuw.

Van de bijna duizend 'problematische' jeugdgroepen zijn er driekwart hinderlijk, negentien procent overlastgevend en zes procent crimineel. De drie onderzochte groepen horen bij die laatste categorie.

Van de leden lijkt een derde het criminele pad te hebben verlaten, al is dat niet altijd zeker. Ze komen niet meer in lokale politiebestanden voor, maar dat kan ook betekenen dat ze elders, bijvoorbeeld internationaal, actief zijn of zijn overleden. Een derde houdt zich nog altijd bezig met minder zware criminaliteit en is bijvoorbeeld veelpleger. De rest, ook een derde, houdt zich dus bezig met zware criminaliteit.

Deze zwaardere criminelen zouden veel invloed op jongeren uit hun buurt hebben. Die kijken tegen hen op omdat ze veel geld verdienen. Hierdoor bestaat het risico op het 'Dalton-effect', waarbij jongere broertjes, neefjes en buurjongens hun criminele voorbeelden volgen.

Het is volgens de onderzoekers belangrijk de jeugdbendeleden te blijven volgen, ook als ze zijn verhuisd. Het onderzoek werd gedaan door Bureau Beke, Beke Advies en onderzoeksbureau Lokale Zaken in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

Miley Cyrus kan eindelijk zichzelf zijn

Miley Cyrus heeft het gevoel dat ze voor het eerst in haar leven echt zichzelf is. "Ik werd geboren om de persoon te zijn die ik nu ben", zegt de 20-jarige zangeres en actrice in de documentaire Miley: The Movement die vrijdag op MTV wordt uitgezonden.

Cyrus denkt dat het komt doordat ze nu zelf beslissingen maakt over haar carrière. "Ik heb zo lang dingen gedaan waar ik niet achter stond. Daardoor weet ik nu precies wat ik wil", legt de tieneridool uit. "Ik was geen normaal kind. Ik moest heel snel opgroeien in een soort entertainment-bootcamp", vertelt de zangeres, die bekend werd door de Disney-serie Hannah Montana.

Miley wil zich nu volledig richten op haar zangcarrière en heeft voorlopig geen zin om in films te spelen. "Ik speelde in een film en dacht: dat doe ik nooit meer", zegt de blondine. "Ik wil de rest van mijn leven alleen maar met muziek bezig zijn." Het nieuwe album van Cyrus, Bangerz, verschijnt vrijdag.

De zangeres vindt haar imago erg belangrijk. Miley denkt goed na over hoe ze eruitziet en wat ze wil neerzetten. "Ik ben een control freak. Alles moet het grootst en het best zijn. Ik houd elk detail onder een vergrootglas", legt ze uit.

Cyrus kreeg veel kritiek op haar nieuwe imago. De zangeres schoor haar haren, twerkte er tijdens de MTV Video Music Awards hevig op los en zat in haar videoclip Wrecking Ball naakt op een sloopkogel. Miley snapt niet waarom mensen er zo over vallen dat ze is veranderd. "Natuurlijk ben ik veranderd. Als je een foto van nu naast een foto van mij op 8-jarige leeftijd houdt is het logisch dat ik er anders uitzie."

Veel doden bij groot verkeersongeluk India

Bij een enorm verkeersongeluk in het noordoosten van India zijn donderdag zeker 28 mensen om het leven gekomen. De doden vielen toen een vrachtwagen twee minibusjes met arbeiders ramde die op weg naar hun werk waren. Onder de doden zijn zeker dertien kinderen, aldus de politie. Zeker twintig mensen raakten gewond, van wie enkelen ernstig.

Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Vermoedelijk is de chauffeur van de truck een van de dodelijke slachtoffers.

Landa verruilt Euskaltel voor Astana

De Spaanse wielrenner Mikel Landa gaat de komende twee jaar voor Astana rijden. Dat maakte de Kazachse WorldTourformatie vandaag bekend. De 23-jarige Bask komt van Euskaltel, die na dit seizoen uit het wielerpeloton verdwijnt.

Landa reed de afgelopen drie jaar voor Baskische ploeg Euskaltel. Voor die ploeg boekte hij in 2011 een ritzege en eindigde hij eerste in het bergklassement in de Ronde van Burgos. In de Vuelta eindigde de Bask als 39ste. Astana trok eerder onder andere Lieuwe Westra al aan.

FIFA moet knopen doorhakken over WK in Qatar

De FIFA neemt de komende dagen een beslissing die het voetbal in Europa mogelijk seizoenen lang beïnvloedt. De wereldvoetbalbond buigt zich over de mogelijkheid om het WK voetbal van 2022 in Qatar in de winter af te werken. De beslissing zou uniek zijn, maar heeft mogelijk verstrekkende gevolgen.

Al sinds in 2010 het WK van 2022 aan Qatar werd toegewezen is er veel kritiek. In de zomer tikt het kwik in het golfstaatje regelmatig de vijftig graden Celsius aan. Spelen bij dergelijke temperaturen is uiteraard bijzonder ongezond. In de plannen die de organisatie destijds indiende was daarom voorzien in airconditioning in het stadion waardoor de temperatuur tot 27 graden teruggebracht wordt.

Als sinds de toewijzing gaan er echter stemmen op om het WK naar de winter te verplaatsen. Dan zijn de temperaturen in Qatar met 25 tot dertig graden veel behaaglijker. De afgelopen jaren is de mening van voetbalbobo's over een winters WK langzaam bijgesteld. Met name FIFA-baas Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini draaiden van een pertinent nee naar misschien en uiteindelijk naar een voorzichtig ja.

Een winters WK heeft echter nogal wat voeten in de aarde. Competities wereldwijd moeten eerder beginnen om een winterstop van tweeënhalve maand te creëren waarin het WK plaats kan vinden. De precieze periode is echter niet duidelijk. Daarvoor zijn twee perioden geschikt. Januari en februari of november en december.

De eerste periode levert een nieuw probleem op, omdat dan ook de Olympische Winterspelen vallen. Met dat toernooi moet bij een winters WK wel rekening worden gehouden, liet het IOC al weten. De Winterspelen van 2022 worden overigens pas in 2015 toegewezen, dus is er nog tijd genoeg om met het IOC te onderhandelen over de definitieve agenda.

Critici van het plan komen vooral uit de Engelse Premier League. Zij zijn er bang voor dat de competitie in de vier seizoenen tussen 2020 en 2024 niet op het normale schema kan worden gehouden door het eindtoernooi in Qatar.

Het organiserende land zelf maakt zich vooralsnog niet al te druk over de discussie. Volgens het organisatiecomité is het in Qatar in elk jaargetijde mogelijk om een WK te spelen onder 'koele, comfortabele en veilige omstandigheden.' Het land zal niet protesteren als wordt besloten het toernooi van de zomer naar de winter te verplaatsen.

Zelfs als het WK van 2022 in de winter wordt gespeeld, dan nog is het verre van onomstreden. Er zijn hardnekkige geruchten dat corruptie een grote rol heeft gespeeld bij de toewijzing. Bovendien zijn homorechten- homoseksualiteit is illegaal in het islamitische Qatar- een heet hangijzer en zouden bouwvakkers uit Azië als slaven worden behandeld en bij bosjes sneuvelen.

FOK!filmblik: Bunny Lake Is Missing (1965)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we weer zo'n fijne cultfilm aan uit de zestiger jaren. Bunny Lake is Missing was een psychologische thriller uit 1965 van regisseur Otto Preminger, een Oostenrijks-Amerikaanse filmmaker die eerder naam had gemaakt met films zoals Laura (1944), Anatomy of a Murder (1959), Angel Face (1952) en Saint Joan (1957).

Bunny Lake Is Missing

In Bunny Lake Is Missing draait het om Ann Lake (Carol Lynley), een alleenstaande moeder die net vanuit de Verenigde Staten naar Groot-Brittannië is verhuisd. Als ze haar dochtertje Bunny voor het eerst van school gaat halen, is deze nergens te vinden. Bij nader onder zoek blijkt het meisje niet eens op de school ingeschreven te staan. De politie doet onderzoek maar vindt geen enkel bewijs dat Bunny ooit heeft bestaan en vermoed dat Ann niet helemaal in orde is in haar bovenkamer.


Bunny Lake Is Missing was een heerlijke film die vooral bekend werd vanwege de soundtrack waarop we, naast de prima filmmuziek van Paul Glass, ook een drietal liedjes van The Zombies aantreffen. De film was gebaseerd op het gelijknamige boek van Merriam Modell, die deze in 1957 uitbracht onder het pseudoniem Evelyn Piper. De film zou in 1966 in Nederland in de bioscopen te zien zijn onder de titel Bunny Lake Wordt Vermist.

Uit de Leeuwarder Courant van 24 augustus 1966
Uit de Leeuwarder Courant van 24 augustus 1966

Van den Brom na verlies: "Beste wedstrijd"

Anderlecht ging woensdag in de Champions League hard onderuit tegen Olympiakos (3-0), maar trainer John van den Brom was zeer tevreden met het spel van zijn ploeg.

"Topsport kan hard zijn. Dat hebben we vandaag nog een keer gezien", zei Van den Brom. "Wij hebben zoveel kansen gecreëerd en toch met 0-3 verloren. Dit is hard. De jongens verdienen een groot compliment. Dat is misschien gek als je 0-3 verliest, maar dit was onze beste wedstrijd van het seizoen."

Olympiakos had de zege vooral te danken aan de trefzekere Konstantinos Mitroglou, die vrijwel iedere kans van de Grieken in het netje legde. "Bij ons werd elk klein foutje afgestraft terwijl wij aan de andere kant hun vele fouten niet konden afstraffen. Dat is jammer. Maar als we deze manier van spelen kunnen vasthouden, kunnen we alleen maar groeien", aldus Van den Brom.

Engelsman Atkinson fluit Nederland - Hongarije

Arbiter Martin Atkinson zal volgende week vrijdag de WK-kwalificatiewedstrijd tussen de nationale teams van van Nederland en Hongarije fluiten. De 42-jarige arbiter krijgt in de Amsterdam ArenA assistentie van zijn landgenoten Peter Kirkup, Jake Collin en André Marriner. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA laten weten.

Atkinson leidde twee keer eerder een wedstrijd van Oranje. Beide duels werden verloren. Het gaat om het duel tegen Australië(1-2, september 2008) en het eerste duel Louis van Gaal in zijn tweede periode als bondscoach augustus vorig jaar. In Brussel ging Oranje toen met 4-2 onderuit tegen de Rode Duivels. Tegen Hongarije staat voor Oranje niet meer zoveel op het spel, aangezien de nationale voetbalploeg zich al heeft gekwalificeerd voor het WK van volgend jaar in Brazilië.

Campbell-Brown krijgt alleen waarschuwing voor dopegebruik

Atlete Veronica Campbell-Brown is goed weggekomen met slechts een publieke waarschuwing wegens doping. De Jamaicaanse sprintster liep in juni tegen de lamp en werd voorlopig geschorst. De Jamaicaanse atletiekfederatie was woensdag (plaatselijke tijd) echter van mening dat een reprimande volstaat als definitieve straf.

Tijdens wedstrijden op 4 mei in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston werd Campbell-Brown betrapt op het gebruik van het vocht afdrijvende middel diureticum. Volgens ingewijden zat die stof in een gel die de atlete gebruikte om een blessure te behandelen en had ze het gebruik daarvan aangegeven bij de dopingautoriteit.

Pechtold urenlang in Torentje

Het kabinet voert donderdag opnieuw overleg met de oppositie, nadat woensdagavond verscheidene uren is gesproken met D66-leider Alexander Pechtold. Die sprak na afloop van een 'verhelderend gesprek'.

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) sprak van een 'goed gesprek'. Wat er precies is besproken, wilde Pechtold noch Dijsselbloem vertellen. Dijsselbloem zei dat er 'over een heel brede agenda' is gesproken. Donderdag praat hij verder met de financieel specialisten van de oppositie.

Pechtold sprak donderdagavond op het Torentje behalve met Dijsselbloem ook met premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). Volgens ingewijden was Pechtold uitgenodigd omdat het kabinet mogelijk toch wil praten over hervormingen op de arbeidsmarkt. Volgens de NOS is er urenlang gepraat.

Een van de eisen van D66 is dat het sociaal akkoord wordt opengebroken. Zo moeten de verkorting van de WW-duur en de hervorming van het ontslagrecht eerder ingaan. Pechtolds partij gelooft dat als het gemakkelijker (lees: goedkoper) voor werkgevers is om van werknemers af te komen, er dan ook minder aarzeling zal bestaan om mensen aan te nemen. Zo zou de arbeidsmarkt moeten worden vlotgetrokken. 

Het kabinet is echter huiverig voor een dergelijke stap, omdat het de sociale partners niet tegen zich in het harnas wil jagen. Dan rijst immers de vraag wat die handtekeningen onder het sociaal akkoord nou eigenlijk waard waren.

Dijsselbloem voert sinds maandag gesprekken met de oppositie. Op het spel staat steun aan de begroting voor volgend jaar in de Eerste Kamer, waar het kabinet acht zetels tekort komt voor een meerderheid. D66 zou vijf zetels kunnen leveren.


De NOS treft Pechtold en Dijsselbloem na het overleg

Duitsland zoekt lekkerste Dirndl-babe

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat in München al een tijdje het Oktoberfest aan de gang is. Naast veel bier, brengt dit Duitse feest nog iets moois: rondborstige dames in Dindl-jurkjes! Mijn fetisj, en menig FOK!ker kan er geen genoeg van krijgen. Die blonde met dat bier kennen we inmiddels wel, maar Bild heeft inmiddels tachtig opvolgsters verzameld. Wie zijn jouw favorieten? De mijne zijn nummers 43, 58 en 61. Kijk en geniet!

Klik op de tieten voor de deelneemsters!

Qatar niet tegen WK in winter

Qatar heeft er geen problemen mee als het WK van 2022 wordt verzet van de zomer naar de winter. Dat heeft het organisatiecomité woensdag laten weten. De FIFA buigt zich deze week over de vraag in welk jaargetijde het WK in het golfstaatje moet worden gespeeld.

"Als de internationale voetbalgemeenschap een akkoord bereikt over het verplaatsen van het evenement naar een andere datum, zijn wij bereid daaraan mee te werken", meldt het comité in een verklaring. "Dit heeft verder geen invloed op onze planning en voorbereiding."

Qatar denkt dat zelfs in de zomer de voetballers en fans weinig te klagen zullen hebben. Er worden inventieve koelingssystemen ontwikkeld voor de stadions, trainingsaccommodaties, fanzones en publieke gebieden. Volgens de organisatie kan het WK worden gespeeld onder 'koele, comfortabele en veilige omstandigheden.'

Acht Nederlandse universiteiten in ranglijst

Acht Nederlandse universiteiten staan dit jaar in de top honderd van de Times Higher Education World University Ranking. Vorig jaar waren dat er nog zeven in de wereldwijde ranglijst voor universiteiten.

Nieuw in de top honderd is de Universiteit Maastricht, die dit jaar de 98e plek inneemt. Vorig jaar was dat nog de 115e plaats. De beste Nederlandse universiteit is de Universiteit Leiden op plek 67. Vorig jaar stond Leiden echter nog op plaats 64.

De Technische Universiteit Delft is in de lijst de Universiteit Utrecht voorbij gestreefd. Delft staat nu op plek 69, tegenover 77 vorig jaar, terwijl Utrecht nu op plaats 74 staat, tegenover 67 vorig jaar. Ook de Erasmus Universiteit Rotterdam (73), de Wageningen Universiteit (77), de Universiteit van Amsterdam (83) en de Rijksuniversiteit Groningen (98) staan bij de beste honderd in de lijst.

'Vrijwilligerswerk in ruil voor zorg'

Gemeenten gaan inwoners die zorg nodig hebben dringend verzoeken of ze in ruil daarvoor vrijwilligerswerk kunnen doen. Dat staat in een concept van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015, dat het kabinet voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd, schrijft de Volkskrant donderdag.

Een voorbeeld die in het concept wordt gegeven is dat ouderen kunnen voorlezen op de voorschoolse opvang voor kinderen met een taalachterstand. Zo wordt gelijk de eenzaamheid bestreden. Een gepensioneerde boekhouder in een rolstoel zou kunnen helpen bij de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Het vrijwilligerswerk mag niet verplicht worden opgelegd, maar ouderen, zieken en gehandicapten wordt wel op 'indringende wijze' voorgehouden dat ze in ruil voor de zorg die ze krijgen best iets terug mogen doen voor de samenleving. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe de zorg wordt verdeeld en hoeveel euro een hulpbehoevende zelf moet bijdragen.

Iemand die zorg nodig heeft, wordt eerst gevraagd of hij mensen kent die kunnen bijspringen. Als dat niet het geval is, wordt bekeken of hij zelf meer kan meebetalen aan de zorg. Als dat niet gaat, wordt bekeken of hij iets terug kan doen.

Ruim 750 duizend mensen krijgen met het nieuwe regime te maken. De helft krijgt al zorg van de gemeente, de andere helft krijgt nu nog zorg via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Man opgehangen in Gaza, ondanks protest

Een man die was veroordeeld voor het doodsteken van een bekende na een ruzie over geld is woensdag in de Gazastrook geëxecuteerd. De man werd opgehangen, ondanks felle protesten van mensenrechtenactivisten, die de Hamas-regering er onder andere van beschuldigden dat mensen worden gedwongen een bekentenis af te leggen.

De man die woensdag werd opgehangen, de 28-jarige Hani Abu Aliyan, werd in aanwezigheid van nabestaanden van zijn slachtoffer ter dood gebracht. Het is de eerste keer dat nabestaanden van een slachtoffer bij een executie aanwezig waren. Later gaf het ministerie van binnenlandse zaken beelden vrij van de gemaskerde beulen en rijen gewapende bewakers.

Een van de nabestaanden zei het moeilijk te hebben gevonden om iemand te zien sterven. "Toen zei ik tegen mezelf: dit is goddelijke gerechtigheid. Allah wreekt de slachtoffers."

De executie van woensdag was de zeventiende sinds Hamas zes jaar geleden aan de macht kwam in de Gazastrook. Mensenrechtenactivisten hebben Hamas opgeroepen de doodvonnissen te staken, maar in Gaza zelf bestaat weinig verzet tegen de executies. Tribale gebruiken en de sharia schrijven voor dat veroordeelde moordenaars moeten worden geëxecuteerd.

Chelsea drie weken zonder geblesseerde Torres

Fernando Torres kan drie weken niet in actie komen. De aanvaller van Chelsea heeft tijdens de Champions Leaguewedstrijd van dinsdag tegen Steaua Boekarest zijn knieband beschadigd. Torres moest in Roemenië al na enkele minuten geblesseerd naar de kant. Ook zonder de spits won Chelsea eenvoudig met 4-0.

Torres was eerder deze week nog ontsnapt aan een schorsing. De Engelse voetbalbond FA maakte dinsdag bekend de Spanjaard niet te vervolgen voor het krabben in het gezicht van Tottenham-speler Jan Vertonghen tijdens de Londense stadsderby. Een wedstrijdofficial had het incident gezien, maar niet als zodanig ernstig beoordeeld.

FOK! wat een weer... Dipje nadert

Tussen twee hogedrukgebieden in passeert er even een storing. Nog niet direct vandaag, maar we merken er al wel wat van. Gisteren hadden we al meer sluierbewolking en vanmiddag arriveert er ook lagere bewolking. Tegen de avond kan er in het zuiden wat lichte regen gaan vallen.

Vanmiddag loopt de temperatuur op tot ongeveer 16 graden en de zuidoostenwind blaast nog steeds rustig door. Morgen 'moet' het dan gaan gebeuren: er vallen enkele buien! Sterker nog, misschien onweert het ook wel even en dit komt omdat er behoorlijk zachte lucht wordt aangevoerd. De maxima liggen dan tussen de 19 en 22 graden. Een beetje zomer dus.

Vanaf zaterdag is het weer gedaan met de pret en blijft het verder weer lange tijd droog. De kans op mist neemt toe en overdag schijnt af en toe de zon. Met temperaturen die dan rond de 17 graden liggen is het heel aangenaam buiten.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Djql

 DJMO maakte deze foto op wel héél bekend terrein: Ze was op visite bij Rewimo en qltel. Gezellig en een prachtig panorama!

ZOnsoB
Ook in Bergambacht gaat de zon onder en dat leverde dit fraaie plaatje op van Dumpiej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nabestaanden Michael Jackson verliezen rechtszaak

De nabestaanden van Michael Jackson hebben de rechtszaak die ze tegen concertpromotor AEG aanspanden verloren. Een jury oordeelde dat AEG lijfarts Conrad Murray inhuurde en dat die competent was om de King of Pop te behandelen. De concertpromotor was volgens de jury niet nalatig bij het aanstellen van de lijfarts.

Michaels moeder Katherine stelde dat AEG niet zorgvuldig genoeg te werk is gegaan bij het inhuren van Murray. De cardioloog diende de King of Pop in juni 2009 een fatale dosis propofol toe. Eind 2011 werd Murray veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Katherine eiste honderden miljoenen van AEG voor haar en de drie kinderen van Michael, maar krijgt niets.

AEG was volgens de jury wel verantwoordelijk voor het aanstellen van Murray, maar de arts was in staat om de zanger te behandelen. De concertpromotor zelf heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij het inhuren van Murray. Volgens AEG was het Jackson zelf die met Murray in zee ging.

De twaalf juryleden bleken unaniem in hun oordeel. De zes mannen en zes vrouwen beantwoorden de vraag of AEG Murray inhuurde allemaal met ja. Op de vraag of Murray incompetent was, antwoordde de volledige jury nee. De jury hoefde niet unaniem te zijn om tot een oordeel te komen. Een meerderheid van negen stemmen was genoeg geweest.

Dood Glee-ster was ongeluk

De dood van Glee-acteur Cory Monteith was inderdaad een ongeluk. Dat concludeerde een lijkschouwer na onderzoek. De resultaten van dat onderzoek zijn woensdag openbaar gemaakt. Monteith stierf aan een combinatie van heroïne en alcoholgebruik.

De 31-jarige acteur, die in Glee een van de hoofdrollen vertolkte, werd op 13 juli dood aangetroffen in een hotelkamer in Vancouver. Op de kamer werden drugsparafernalia als een lepel met drugsresten en een gebruikte naald aangetroffen. Ook troffen de gealarmeerde hulpdiensten twee lege champagneflessen aan.

Op bewakingsbeelden van het hotel is te zien dat Monteith op 13 juli om 02.16 uur in zijn eentje terugkeerde naar zijn kamer. Toen de acteur uren later niet uitcheckte, namen hotelmedewerkers een kijkje op zijn kamer. De medewerkers vonden Monteith en alarmeerden hulpdiensten. De acteur was volgens het verslag van de lijkschouwer duidelijk al een paar uur dood.

Monteith kampte met drugs- en alcoholverslavingen. De acteur probeerde meerdere malen af te kicken, in april liet hij zich nog vrijwillig opnemen in een kliniek. Glee, waarin Monteith jarenlang de rol van Finn Hudson vertolkte, staat in de aflevering van 10 oktober stil bij het plotselinge overlijden van de acteur.

Robben: "Hebben ze helemaal kapot gespeeld"

Bayern München won dinsdagavond met speels gemak van Manchester City. De Duitsers waren heer en meester in het Emirates Stadium en wonnen met 3-1. Arjen Robben tekende na een uur spelen voor de derde treffer.

Manchester City had helemaal niets in te brengen. "Ik had niet verwacht dat het zo simpel zou zijn", zei Robben na afloop in gesprek met de NOS. "Dat is een groot compliment voor ons. Ik had meer van Manchester City verwacht."

Bayern tikte City bij vlagen van het kastje naar de muur. "We kregen heel veel ruimte en daar hebben we optimaal van geprofiteerd. Er zaten fantastische aanvallen tussen en het positiespel was ook erg goed. We hebben ze helemaal kapot gespeeld."

In het laatste kwartier van de wedstrijd liet Bayern City terug in de wedstrijd komen. Alvaro Negredo maakte de 3-1 en even later kreeg Jerome Boateng rood. "Eigenlijk moet je alleen maar genieten. Als je kritisch wil zijn, ze lagen dood en begraven. Dan help je ze toch even overeind en het is jammer van zo’n rode kaart van Boateng. Het is een kleine bittere nasmaak. Maar het was verder echt genieten, we gaan met een goed gevoel door naar de volgende wedstrijd."

Na zijn doelpunt wilde Robben zijn trainer opzoeken. "Ik was onderweg naar de trainer, maar die ging weer zitten dus dat liet ik maar. Ik heb goed contact met hem. Het maakt niet uit of je zestien of 29 bent, het vertrouwen van de trainer is belangrijk. Hij denkt en ademt voetbal en wil er altijd over praten. Zelfs nu op mijn leeftijd heb ik het gevoel dat ik nog stappen kan maken en van hem kan leren."

"Mensen zullen snel de vergelijking maken met Barcelona, maar wij zijn Bayern München. We hebben goede spelers en we gaan van onze eigen kracht uit. We borduren voort op vorig jaar en we hebben nu wat nieuwe dingetjes erbij van de trainer", aldus Robben.

Indie-ontwikkelaars zijn eigenlijk best zielig

De film/documentaire is al meer dan een jaar uit, maar dankzij de komst van Netflix in Nederland heb ik recent eindelijk Indie Game: The Movie gekeken. Nu heb ik me nooit zo heel erg bezig gehouden met indies, maar ik kwam er toch al kijkend achter dat ik een behoorlijk stereotype beeld van deze tak van de gamesindustrie had. Na anderhalf uur kijken kwam ik ook nog eens tot de ontdekking dat indie-ontwikkelaars eigen best zielig zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.