Restauratie Auschwitz ongedekt van start

De tot dusver ingezamelde giften voor de restauratie van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz zijn niet toereikend. Toch wil de internationale stichting die zich inspant voor het behoud van het symbool van de Holocaust aan het herstelwerk beginnen.

Uit Duitsland, Polen, de Verenigde Staten, Nederland en tal van andere landen is inmiddels zo'n 75 miljoen euro binnengestroomd, maakte Bartosz Bartyzel van de Auschwitz-Birkenaustichting donderdag bekend. Om het vervallen kamp in stand te kunnen houden is ongeveer 89 miljoen euro nodig. Uit de rente die die som opbrengt kan de stichting de onderhoudslasten blijven betalen.

Het tot dusver ingezamelde bedrag is genoeg om volgend jaar aan de restauratie te beginnen, zei Bartyzel. "De bakstenen barakken van het vrouwenkamp in Birkenau komen het eerst aan de beurt, maar het werk gaat meerdere jaren duren."

Het concentratiekamp bij de Poolse stad Oswiecim was het grootste dat de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog in bedrijf hadden.Tussen 1940 en 1945 vermoordden zij er zo'n anderhalf miljoen mensen, voornamelijk joden. Het grootste deel werd vergast.