Roel Berghuis FNV: weg ermee!

Trudy (Zonnetje40)

Zeg meneer Roel Berghuis! Maak het nou een beetje! Sorry hoor, maar ik voel me door u enorm gepasseerd. In het stuk dat u gisteren publiceerde in de Volkskrant wijdt u een groot gedeelte aan de heer Rikus Spithorst van de Maatschappij Voor Beter OV.

Dat vind ik op zich prima, maar u geeft hem alle credits! En dat pik ik niet. Kom nou zeg. Denkt u nou echt, dat één man in zijn dooie eentje kan klaarspelen wat er tot nu toe allemaal is bereikt? Denkt u, dat hij een soort wonderkind is, of zo? Dat er bij hem 48 uur in een etmaal zitten in plaats van 24? Mijn collega’s en ik rennen net zo goed onze poten onder ons lijf vandaan voor onze club! Ja, Rikus is onze voorzitter en persvoorlichter. Omdat hij – zoals u terecht opmerkt – goede contacten heeft met de pers. Die contacten heeft hij zorgvuldig opgebouwd in zijn ROVER-periode. En omdat hij onterecht weggestuurd is bij ROVER door een voorzitter die meer alcohol dan bloed door zijn aderen had stromen: Michael van der Vlis. Het wegsturen bij ROVER had ook geen zak met zijn functioneren bij ROVER te maken. Sterker nog, doordat Rikus Spithorst zo veel tijd en energie in ROVER kon en wilde steken, werd ROVER in de tijd dat hij persvoorlichter was juist bekend. Voor Rikus Spithorst bij de reizigersorganisatie kwam, had nog bijna nooit iemand  van ROVER gehoord. Nee, Rikus had onder een pseudoniem een column geschreven die satirisch bedoeld was, maar niet zo werd opgevat. Een politica voelde zich bedreigd en deed aangifte , maar later werd Rikus Spithorst door het OM gerehabiliteerd. Van bedreiging was geen sprake. Diezelfde Michael van der Vlis heeft bekendgemaakt dat Rikus Spithorst en Driek Oplopers een en dezelfde man is. Handig. Met medeweten en instemming van ROVER heeft Rikus jarenlang satirische columns geschreven. Moet kunnen toch? Heeft geen zak te maken met zijn werk voor ROVER. Dat wegsturen had dus ook nooit mogen gebeuren. Michael van der Vlis heeft over het hele gebeuren zelfs zijn excuses aangeboden en in zijn afscheidswoord heel goede dingen gezegd over Rikus. Daar heb je natuurlijk niks meer aan, gedane zaken nemen geen keer, maar het had nooit zo mogen lopen, dat bleek daar wel uit.

Goed. Dit gezegd hebbende:  u onderschat de rol die de andere mensen binnen de MVBOV hebben. sterker nog: u doet net alsof Rikus Spithorst alles in zijn eentje doet! Fijn voor ons. Prettig voor de andere drie bestuursleden – waaronder mijn persoontje – en voor onze denktank. Een denktank van 15 slimme mensen die dagelijks meedenken over alle zaken waar de MVBOV zich hard maakt. Die mensen hebben elk hun expertisen en via communicatie via het internet wordt er gecommuniceerd. Inderdaad: geen duur kantoor met een eikenhouten bureau en een kalfslederen bureaustoel. Maar ook geen zielig zolderkamertje hoor meneer Roel! Dat zou je eens tegen zijn dochter moeten zeggen, dat hij zijn werk op de zolderkamer verricht! Die zolderkamer is namelijk van haar, daar staat haar bureau waar ze hard aan studeert voor de universiteit. Ze zou niet graag willen dat haar bureau in beslag genomen wordt voor de MVBOV! Kom nou!

Ook wel een beetje denigrerend, om de zaken zo voor te stellen, vindt u ook niet? Doet u natuurlijk expres. Om een zielig mannetje te maken van Rikus Spithorst. Maar goed, als het zo’n onbeduidend persoontje was zoals u schetst, dan had u er ook niet over hoeven schrijven.

Raar stuk hoor, in de Volkskrant. U stelt dat ‘NS-critici die het opnemen voor de reiziger wolven in schaapskleren zijn.’ Vervolgens benoemt u een aantal personen die persoonlijk belang zouden hebben bij een andere vervoermaatschappij dan de NS. Mensen die kritiek durven te hebben over het kabinetsbesluit dat de NS nu toch de concessie krijgt over het traject Nederland-België.

U begint met Anne Hettinga, de directeur van Arriva. U stelt – en ik vind dit zeer suggestief- dat hij op de loonlijst van spoorgigant Deutsche Bahn staat en niet de onafhankelijke treinondernemer is die hij beweert te zijn. U beschuldigt hem dus van het hebben van een dubbele agenda.

Dan komt Rikus Spithorst dus aan de beurt. Hij wordt neergesabeld als een man die als hobby heeft om documenten te wobben en klachten in te dienen bij de Autoriteit Consument en Markt. Dan stelt u vervolgens dat de samenwerking met Arriva wel goed zit. Weer suggestief: dus de MVBOV zou samenwerken met Arriva om de NS van de Nederlandse markt te verjagen? Trouwens: gezien de reputatie van de NS die de NS zélf op zijn geweten heeft, zou het ook helemaal niet erg zijn om een andere vervoermaatschappij een kans te geven om te laten zien hoe het wél moet! Maar dat terzijde. Ook heeft u nooit een van de sympathisanten van de MVBOV ontmoet, stelt u. Dat vind ik niet zo gek. Ik heb ook nog nooit een FNV-vakbondslid ontmoet. Hoe dat kan? Omdat dit niet de eerste vragen zijn die je iemand stelt. Ik heb nog nooit aan iemand gevraagd: “Wat zijn je hobby’s, en, o ja, ben je lid van het FNV?”  En zo zal u niet rondlopen met als vraag, brandend op uw lippen, aan iedereen die uw pad maar kruist: “Bent u soms sympathisant van de MVBOV?”

Ik ben de penningmeester van de MVBOV. Een van de vier bestuursleden. Verantwoordelijk voor ons beeldmerk, meneer Beter. Ik teken meneer Beter in allerlei situaties en deze illustraties worden gebruikt op de website. Ook houd ik de lijst van sympathisanten bij. Dik 400. En na elke stomme actie van de NS waar wij een persbericht over uit laten gaan, komen er sympathisanten bij. Leuk toch? Ook krijgen wij zo nu en dan giften. Leuk, kunnen we de zolderkamer weer eens van een behangetje voorzien!

Manu Lageirse, de directeur van Veolia krijgt ook een veeg uit de pan van u. Veolia is geïnteresseerd om de Hogesnelheidslijn van de NS over te nemen. Ja? Mag dat soms niet? De NS heeft lang genoeg de tijd gehad om het allemaal te verpesten, natuurlijk staan andere bedrijven te springen om het beter te doen! Eerlijke handel!

En tenslotte nog Sander de Rouwe, Tweede Kamerlid van het CDA. Het CDA ‘schurkt aan tegen Arriva’ , schrijft u in de krant. Hij wordt in het kort gezegd beschuldigd van het ‘wegzetten van NS-medewerkers en het niet objectief benaderen van zaken.’

Meneer Roel Berghuis, u hebt me zojuist een glimlach ontlokt. Grappig. U hebt zelf natuurlijk geen enkel belang bij het schrijven van uw zuivere, objectief  geschreven stuk. Wat moet u toch een werk hebben gehad aan het onderzoeken van al die bronnen! Al die zolderkamertjes bij langs… Maar goed, vakwerk hoor! Bewijsmateriaal tot en met.

Wat is uw belang? Je moet het ijzer smeden als het heet is… Dat weet u maar al te goed, u bent immers bijna twintig jaar werkzaam geweest als smelter bij de Hoogovens te IJmuiden? Werd uw eigen ijzer te heet onder uw voeten? Want hoe groter de NS, hoe meer personeel, hoe groter uw rol als vakbondsbestuurder en  onderhandelaar bij de NS! U schrijft, dat een andere keuze van het kabinet zeer schadelijk was geweest voor de NS en haar 30.000 medewerkers. Ja, en voor uw salaris! Fijn, dat u aan het NS-personeel denkt. Jammer, dat u in uw stuk niet één keer spreekt over reizigers die keer op keer de dupe worden van een incompetent bedrijf als de NS. Maar goed, daar zijn wij dan weer voor! Ieder zijn rol, zeg ik maar.

Meneer Berghuis, mocht u na het schrijven van mijn brief toch wat meer respect hebben gekregen voor wie wij zijn en wat wij doen, uw gift kan u storten op rekeningnummer 151 028 35 87 Rabobank ten name van G.J. Nielsen, en sympathisant worden kan natuurlijk ook! Klik dan hier.

Met vriendelijke groet,

G.J. Nielsen

Bestuurslid/penningmeester Maatschappij Voor Beter OV

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns