16 jaar cel voor levend verbranden vriendin

Een 36-jarige man uit Krimpen aan den IJssel moet zestien jaar de cel in voor de moord op zijn 44-jarige vriendin Milly Fernandes. De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat hij de vrouw in januari van dit jaar in brand stak terwijl zij bewusteloos was, maar nog leefde. Het Openbaar Ministerie eiste eerder achttien jaar cel.

Tijdens een ruzie sloeg de man het slachtoffer eerst meerdere keren met zijn vuist, waarna hij een grillpan pakte en haar op het hoofd sloeg. Toen de vrouw bewusteloos op de grond lag en de man dacht dat zij dood was, stak hij haar kleding en haar lichaam in brand om zijn sporen uit te wissen. Aan de combinatie van deze factoren overleed de vrouw.

Het Openbaar Ministerie had de man moord ten laste gelegd, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen. Dat de man een minuut of twee op de bank heeft gezeten voordat hij de vrouw in brand stak, vond de rechtbank te kort om te spreken van voorbedachte raad.

De rechtbank concludeerde dat voor 'de gruwelijke handelwijze van de verdachte' alleen een gevangenisstraf van zeer lange duur passend is. In de straf woog de rechtbank mee dat de man alle feiten ontkent en er een hoge kans op recidive is. In zijn voordeel werd meegenomen dat hij niet eerder voor een dergelijk strafbaar feit is veroordeeld en dat hij door zijn lage intelligentie een beperkt zelfinzicht heeft.