Studentenprotest in Mexico-Stad

Duizenden docenten en studenten hebben woensdag op een van de hoofdwegen in Mexico-Stad het Bloedbad van Tlatelolco, de massamoord op honderden demonstrerende studenten in 1968, herdacht. Tegelijkertijd stond de bijeenkomst in het teken van hun verzet tegen geplande onderwijshervormingen.

Al weken worden verschillende delen van de Mexicaanse hoofdstad lamgelegd door betogingen. De regering wil het onderwijssysteem op de schop gooien en de macht van de vakbonden breken door een evaluatiesysteem voor docenten in te voeren.

Net als eerdere herdenkingen van het Bloedbad van Tlatelolco werd ook de bijeenkomst woensdag verstoord door anarchisten die de confrontatie zochten met de politie. Twintig agenten raakten gewond. Er werden ook twintig arrestaties verricht.

Op 2 oktober 1968 werd een groot studentenprotest in de wijk Tlatelolco door het leger met extreem geweld neergeslagen. De studenten demonstreerden tegen het autoritaire bewind dat al decennia aan de macht was. Er vielen twee- tot driehonderd doden.