[Upd] UEFA schaft EL-ticket verliezend bekerfinalist af

Pino112

Verliezers van de nationale bekerfinale krijgen vanaf 2015 geen ticket meer voor de voorronde of groepsfase van de Europa League. De UEFA heeft dat besloten op een bijeenkomst in Dubrovnik.

De wijziging van de bestaande regel is met een ruime meerderheid van de stemmen tot stand gekomen (30 voor, 21 tegen). Momenteel krijgen de verliezers op basis van de coëfficiëntenlijst van de UEFA een ticket toegewezen voor de Europa League.

In 2015 komt daar dus verandering in. Vanaf dan levert alleen een goede eindklassering in de hoogste competitie nog een Europes startbewijs op. Er is in dat geval in iedere competitie dus één startbewijs meer te verdelen.

Door de maatregel van de UEFA wordt het voor clubs uit lagere divisies bijna onmogelijk om ooit Europees voetbal te spelen. Dit seizoen speelt bijvoorbeeld FA Cup-winnaar Wigan Athletic in de Europa League, terwijl de ploeg momenteel in de Championship-divisie van Engeland acteert.

Update 19.00 uur

In de berichtgeving was sprake van de bekerwinnaar, maar dit is onjuist. Het betreft de verliezend bekerfinalist. Het bericht is aangepast.