Obama geeft geen duimbreed toe

De Amerikaanse president Barack Obama is vooralsnog niet bereid met de Republikeinen te onderhandelen over het financieren van de overheid. Door Republikeins verzet in het Huis van Afgevaardigden ging eerder deze week de overheid op slot, maar Obama is niet van plan een millimeter toe te geven aan de eisen van zijn politieke vijanden.

Uit alle peilingen blijken toch vooral de Republikeinen de zwartepiet toegeschoven te krijgen voor de 'shutdown'. Hoewel beide partijen omzichtig moeten manoeuvreren om zo schadevrij mogelijk uit de crisis te komen, denkt het Witte Huis strategisch voordeel te hebben bij de situatie. De president grijpt iedere gelegenheid aan de gesel te hanteren tegen de Republikeinen, die volgens hem normaal functioneren van de overheid onmogelijk maken.

Obama heeft daarbij het voordeel dat hij de lijn van het Witte Huis verwoordt. Republikeinse leiders moeten rekening houden met de verschillende facties binnen de partij, die niet zelden in elkaars vaarwater liggen.

Bondgenoten van de president zeggen dan ook dat Obama er verstandig aan doet weg te blijven bij de onderhandelingstafel en de Republikeinen onderling te laten ruziën.

De Republikeinen zijn ondertussen kritisch over de president en zeggen dat hij via onderhandelingen een oplossing moet vinden voor de crisis. Obama heeft woensdag de leiders van het Congres bij zich geroepen, maar het overleg bleef vruchteloos toen bleek dat geen van de partijen bereid was concessies te doen.

Toen maandag geen overeenkomst werd bereikt over een wet over de financiering van de overheid ging deze op slot. Achthonderdduizend ambtenaren zijn naar huis gestuurd om kosten te besparen en slechts essentiële diensten blijven operationeel.

De Republikeinen eisten in ruil voor hun steun voor de wet wijzigingen in de nieuwe zorgwet van Obama, maar de laatste wilde daar niets van weten.