Kabinet praat verder met uitgedunde oppositie

Het kabinet praat de komende tijd verder met D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP over steun aan de begroting voor volgend jaar. Het CDA is afgehaakt, net als 50Plus. Dat is wat het nieuwe begrotingsvoorstel van de coalitiepartijen VVD en PvdA donderdag teweeg heeft gebracht in politiek Den Haag.

De coalitie presenteerde aan het begin van de middag een 'mooi voorstel' waarin de oppositie zich kan vinden, zei partijleider Diederik Samsom (PvdA). Hij hoopt het uiterlijk volgende week hierover eens te worden. Het kabinet heeft oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Halbe Zijlstra (VVD) zei dat het voorstel gedetailleerd genoeg is voor de oppositie om een besluit te nemen om verder te praten.

Dat bleek het geval: als eerste liet Norbert Klein weten dat zijn ouderenpartij 50Plus niet langer meepraat met het kabinet. Hij liet na afloop van een overleg op het ministerie van Financiën met minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) weten dat 'het woord ouderen niet in de plannen van het kabinet voorkomt' en dat hij daarom afhaakt.

Ruim een uur later volgde het CDA. Fractieleider Sybrand Buma maakte na beraad met zijn fractie duidelijk dat de plannen onvoldoende tegemoetkomen aan de wensen van het CDA. Volgens Buma is het kabinet niet bereid om de lasten flink te verlagen, wat voor hem een belangrijke reden is om de onderhandelingen op te zeggen.

Tegelijkertijd liet de ChristenUnie wel weten verder te willen praten met de coalitie. Dat vonden uiteindelijk ook GroenLinks, de SGP en D66. Deze partijen hadden meer tijd nodig en het duurde nog een paar uur voordat er witte rook uit hun fractieburelen kringelde. Wel zijn deze partijen nog lang niet tevreden en eisen zij nog allerlei aanpassingen.

Via verschillende media lekte een aantal voorstellen uit waarmee het kabinet de oppositie zou willen paaien. Zo zou het kabinet bereid zijn om de versoepeling van het ontslagrecht een half jaar eerder door te voeren. Ook zou de vliegtaks weer op tafel liggen, als onderdeel van het vergroenen van het belastingstelsel, en zijn er voorstellen om de belastingdruk voor hogere inkomens te verzachten en om extra te investeren in onderwijs.

Het kabinet zou aanvankelijk donderdagavond verder praten met de oppositie, maar D66-leider Alexander Pechtold liet weten dat hij meer tijd nodig heeft. Wanneer het overleg nu wordt hervat, is nog niet duidelijk.