Pechtold urenlang in Torentje

Het kabinet voert donderdag opnieuw overleg met de oppositie, nadat woensdagavond verscheidene uren is gesproken met D66-leider Alexander Pechtold. Die sprak na afloop van een 'verhelderend gesprek'.

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) sprak van een 'goed gesprek'. Wat er precies is besproken, wilde Pechtold noch Dijsselbloem vertellen. Dijsselbloem zei dat er 'over een heel brede agenda' is gesproken. Donderdag praat hij verder met de financieel specialisten van de oppositie.

Pechtold sprak donderdagavond op het Torentje behalve met Dijsselbloem ook met premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). Volgens ingewijden was Pechtold uitgenodigd omdat het kabinet mogelijk toch wil praten over hervormingen op de arbeidsmarkt. Volgens de NOS is er urenlang gepraat.

Een van de eisen van D66 is dat het sociaal akkoord wordt opengebroken. Zo moeten de verkorting van de WW-duur en de hervorming van het ontslagrecht eerder ingaan. Pechtolds partij gelooft dat als het gemakkelijker (lees: goedkoper) voor werkgevers is om van werknemers af te komen, er dan ook minder aarzeling zal bestaan om mensen aan te nemen. Zo zou de arbeidsmarkt moeten worden vlotgetrokken. 

Het kabinet is echter huiverig voor een dergelijke stap, omdat het de sociale partners niet tegen zich in het harnas wil jagen. Dan rijst immers de vraag wat die handtekeningen onder het sociaal akkoord nou eigenlijk waard waren.

Dijsselbloem voert sinds maandag gesprekken met de oppositie. Op het spel staat steun aan de begroting voor volgend jaar in de Eerste Kamer, waar het kabinet acht zetels tekort komt voor een meerderheid. D66 zou vijf zetels kunnen leveren.


De NOS treft Pechtold en Dijsselbloem na het overleg