Rehwinkel stopt als burgemeester Groningen

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen stapt eind deze maand op. Hij gaat aan de slag bij een internationale organisatie die lokale overheden hulp biedt bij rampbestrijding, meldt de gemeente Groningen donderdag.

Rehwinkel wordt Special Representative on Local Government Disaster Management. Duizend steden uit 95 landen en 112 verenigingen, zoals de Vereniging Nederlandse Gemeenten, zijn aangesloten bij de in Barcelona gevestigde organisatie United Cities and Local Governments (UCLG).

In april kondigde Rehwinkel aan geen tweede termijn als burgemeester te ambiëren en in 2015 te stoppen als burgemeester van Groningen. In dat jaar zou zijn eerste termijn van zes jaar erop zitten. Als reden voerde hij de gemeentelijke herindeling aan, waarbij het aantal gemeenten in de provincie Groningen wordt teruggebracht van twintig naar zes. Nieuwe gemeenten hebben dan ook recht op een nieuwe burgemeester, stelde hij.

Destijds zei Rehwinkel dat het besluit los stond van de kritiek die hij kreeg na de Facebookrellen in Haren. Critici vonden dat hij eerder had moeten ingrijpen toen bleek dat duizenden jongren van plan waren onder meer via Groningen naar Haren te komen, maar hij werd pas op de avond van de rellen bij de besluitvorming betrokken.

Rehwinkel gat in zijn nieuwe functie gemeentes helpen zich beter voor te bereiden op rampen. Bij een tsunami, een aardbeving en actueler de vluchtelingenproblematiek vanuit Syrië worden lokale overheden volgens de vertrekkend burgemeester behoorlijk op de proef gesteld. Als zij daar beter op voorbereid zijn, zou dat levens kunnen redden en kosten besparen.

De afgelopen maanden heeft Rehwinkel zich al op zijn nieuwe baan voorbereid, meldt de gemeente. Zo bezocht hij onder meer de Wereldbank, de Europese Unie, verschillende VN-instanties en het Rode Kruis. Ook ontmoette hij de president van het UCLG, de burgemeester van Istanbul.

Rehwinkel heeft al veel ervaring opgedaan met de problemen waar lokale overheden tegenaan lopen bij grote rampen. De afgelopen jaren was Rehwinkel voorzitter van de VNG-commissie Europa en Internationaal. In maart leidde hij een internationale delegatie die bekeek hoe vluchtelingen langs de Syrische grens werden geholpen. Na de tsunami in 1995 leidde hij een bezoek van de VNG aan Sri Lanka.

Vorig jaar liet Rehwinkel zich nog in NRC Handelsblad uit over het strafbaar maken van illegalen. "Ik zie meer reden om zware criminaliteit aan te pakken dan op jacht te gaan naar mensen die op zoek zijn naar een menswaardig bestaan", zei de burgemeester toen.