FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 oktober 2013

Politkovskaja-prijs voor Malala

Het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai heeft vrijdag de Anna Politkovskaja-prijs, een mensenrechtenprijs voor vrouwen gekregen. De prijs is vernoemd naar de Russische journaliste Anna Politkovskaja, die in 2006 werd vermoord.

Malala, die zich sterk maakt voor meisjesonderwijs, werd vorig jaar toen ze op weg was naar school in Pakistan in het hoofd geschoten door de Taliban. Ze werd in Groot-Brittannië geopereerd en woont daar nog steeds.

De prijs wordt sinds 2007 uitgereikt. Reach all Woman in War zei dat Malala is gekozen 'vanwege haar moed om zich uit te spreken toen niemand anders dat durfde, voor de kracht die ze toont om een stem te geven aan de vele vrouwen en meisjes die geen stem hebben, en voor haar hartstochtelijke geloof in het promoten van het recht op onderwijs voor vrouwen'.

Gevechten tussen rebellen in Noord-Syrië

Radicaalislamitische strijders zijn vrijdag in het noorden van Syrië slaags geraakt met door het Westen gesteunde rebellen en met Koerdische strijders. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de gevechten aan zeker negentien mensen het leven gekost.

De strijd in het noorden van Syrië gaat steeds minder tussen het regeringsleger en de rebellen en steeds meer tussen rivaliserende rebellengroepen. Aan Al-Qaida gelieerde militanten - van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) en Jabhat al-Nusra - willen een islamitische staat in Syrië vestigen, maar de gematigde rebellen die banden hebben met het Vrije Syrische Leger voelen hier niets voor. De onderlinge strijd heeft al aan honderden mensen het leven gekost.

De extremistische strijders raakten vrijdag slaags in het stadje Azaz, bij de grens met Turkije. Een activist zei dat in ieder geval een strijder van de gematigde rebellen is omgekomen. Precieze cijfers over het dodental waren er niet.

Militanten van de ISIL bonden ook de strijd aan met Koerdische strijders in het stadje Ras al-Ain, waar de Koerden het voor het zeggen hebben. Volgens het Observatorium kwamen veertien ISIL-strijders en vier Koerden om het leven.

Obama eet broodje met Biden

De Amerikaanse president Barack Obama is vrijdag het Witte Huis uitgewandeld om verderop in de straat in een broodjeszaak wat te eten, samen met vicepresident Joe Biden. Hij deed dat kennelijk om zich solidair te tonen met werknemers die even naar huis zijn gestuurd vanwege het dispuut over de financiering van de overheid.

Obama bestelde voor de ogen van verbaasde toeristen en kantoormedewerkers een broodje salami voor Biden. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een uitspraak van een anonieme medewerker recht te zetten. Die had tegen de Wall Street Journal gezegd dat de Democraten aan het "winnen" waren en dat het de Democraten niet uitmaakte hoe lang het zou duren omdat "het eindresultaat telt'. Wat voor broodje de president zelf bestelde vermeldt de historie niet, waarschijnlijk een broodje kip.

"Er is geen sprake van winnen als families niet weten of ze wel of niet betaald worden", antwoordde hij op een vraag die door een journalist werd geroepen. "Zo lang ze niet aan het werk zijn, is er geen sprake van winnen", aldus Obama. Hij geeft de Republikeinen de schuld van de wurgende impasse.

Obama eet broodje met Biden
Obama eet broodje met Biden (Foto: ANP)

Van Klaveren twintigste in meerkampfinale WK

Turnster Noël van Klaveren is bij de wereldkampioenschappen in Antwerpen twintigste geworden op de meerkamp. Door een val op het eerste onderdeel, de brug met ongelijke leggers, was ze direct kansloos voor een hoge klassering.

Ook op haar tweede onderdeel, de balk, waren er enkele foutjes. Een dramatische meerkamp leek in het verschiet te liggen, maar daarna herstelde ze zich. Op sprong zette Van Klaveren zelfs de beste score van de avond neer. Uiteindelijk eindigde ze met een score 51,965 als twintigste en hield ze nog vier turnsters onder zich. Wel was de score ruim drie punten lager dan in de kwalificatie.

De wereldtitel ging naar de 16-jarige Amerikaanse Simone Biles met een totaal van 60,216. Haar landgenote Kyla Ross werd tweede (59,322), het brons was voor de Russin Alija Moestafina (58,856).

Coalitie praat maandag verder met oppositie

De coalitiepartijen VVD en PvdA praten maandagmiddag verder met de overgebleven oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP over steun aan de begroting voor volgend jaar. De financiële beschouwingen worden zeer waarschijnlijk uitgesteld. Dat meldt een woordvoerder van GroenLinks vrijdagavond na een nieuw overleg.

De partijen die vrijdagavond onder leiding en op het ministerie van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verder praatten, gaan verzoeken de financiële beschouwingen die gepland staan voor dinsdag en woensdag uit te stellen. Aangezien die partijen samen een meerderheid in de Tweede Kamer hebben, is het zeer waarschijnlijk dat dat uitstel er komt, gaf hij aan.

De financiële beschouwingen werden al eens eerder uitgesteld. Ze zouden eigenlijk deze week plaatsvinden, maar werden op verzoek van het kabinet een week uitgesteld.

De gesprekken over steun aan de begroting gaan maandag om 13.30 uur verder.

Borgman en Wolf grote winnaars Gouden Kalveren

De films Borgman en Wolf zijn de grote winnaars van de 32e editie van het Nederlands Film Festival. De films wonnen niet alleen elk drie Gouden Kalveren, meer dan de andere genomineerden, maar ook in de belangrijkste categorieën.

Alex van Warmerdam won voor zijn thriller Borgman de Kalveren voor beste film en beste scenario. Het is het derde Gouden Kalf dat de filmmaker op zijn naam mag zetten. Hadewych Minis kreeg voor het eerst in haar carrière een Kalf, voor haar hoofdrol in Borgman.

Jim Taihuttu won voor zijn kickboksdrama Wolf het Kalf voor beste regie en zijn goede vriend Marwan Kenzari won de prijs voor zijn hoofdrol. De film ging er ook met het Kalf voor beste production design vandoor.

Ook de komedie De Marathon van Diederick Koopal wist in totaal drie Gouden Kalveren in de wacht te slepen, waaronder de NFF Publieksprijs. Georgina Verbaan won voor haar bijrol. De film kreeg daarnaast de prijs van de Nederlandse Filmjournalistiek.

Jacob Derwig won het Kalf voor zijn bijrol in Alles Is Familie, de komedie geschreven door zijn vrouw Kim van Kooten.

Ook de Gouden Kalveren voor tv-producties werden vrijdagavond uitgereikt. Pierre Bokma won de prijs voor beste acteur voor het tv-drama De Prooi, het derde Kalf in zijn carrière. Monic Hendrickx werd verkozen tot beste actrice in een tv-drama voor haar rol in het tweede seizoen van de serie Penoza. Ook zij won al driemaal eerder het felbegeerde gouden beeldje.

De Gouden Kalveren zijn de hoofdprijzen van het Nederlands Film Festival, dat op 25 september van start ging. De presentatie van het Gala van de Nederlandse Film, zoals de uitreiking van de Gouden Kalveren officieel heet, was in handen van actrice Anna Drijver.

[WK Kwalificatie] Geblesseerde Bale toch niet naar Wales

Real Madrid staat Gareth Bale vanwege zijn dijbeenblessure niet af aan de nationale ploeg van Wales. De aanvallende middenvelder was ondanks zijn kwetsuur toch opgeroepen voor de WK-kwalificatieduels tegen Macedonië en België, maar trainer Carlo Ancelotti laat hem niet gaan.

"Bale blijft de komende vijftien dagen hier om te trainen, zodat hij klaar is voor onze wedstrijd tegen Malaga op 19 oktober", liet de Italiaanse oefenmeester van de Madrilenen weten. Bondscoach Chris Coleman van Wales gaf opvallend genoeg al aan dat Bale niet zou spelen.

De 24-jarige Bale kwam deze zomer voor honderd miljoen euro, een recordbedrag, over van Tottenham Hotspur. Sinds zijn komst speelde hij nog geen enkel volledig duel. De linkspoot mist in elk geval de ontmoeting met Levante van zaterdag.

[JL] Koploper FC Dordrecht boekt weer eens zege

Na drie wedstrijden zonder overwinning heeft koploper FC Dordrecht weer eens gewonnen in de Jupiler League. De ploeg van coach Harry van der Ham zegevierde vrijdagavond in eigen stadion met 4-3 over Telstar. Dordrecht gaat nu met 23 punten aan de leiding, maar kan later dit weekeinde achterhaald worden door Willem II.

Paul Gladon schoot Dordrecht al snel op voorsprong, maar Diangi Matusiwa maakte nog in de eerste helft de gelijkmaker. Na rust liep Dordrecht via Giovanni Korte (twee treffers) en Adnan Alisic uit naar 4-1. De tegentreffers van Shabir Isoufi en Daryl van Mieghem kwamen te laat om de zege van Dordrecht nog in gevaar te brengen.

Ook FC Eindhoven herstelde zich eveneens van drie wedstrijden zonder overwinning. In eigen huis werd met 3-2 gewonnen van FC Den Bosch. Anthony van den Hurk was met twee treffers de grote man.

De Limburgse derby tussen Fortuna Sittard en MVV werd gewonnen door de bezoekers: 0-1. FC Volendam won met 3-1 van FC Oss, terwijl Almere City FC en VVV-Venlo een remise overeenkwamen: 2-2.

Uitslag SC Cambuur - FC Twente

Vanavond werd in Leeuwarden de eredivisiewedstrijd tussen SC Cambuur en FC Twente gespeeld. De bezoekers wonnen met 0-1 en blijven daardoor de koploper in de eredivisie.

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 1

FC Twente

     49' Castaignos 
 
 Gele kaart: Droste (sc Cambuur Leeuwarden), Mokhtar (FC Twente)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Leeuwin (Brands/53)
v.d.Laan
Bijker
Bakker (Schokker/80)
El Makrini
Ritzmaier
Lukoki
Hemmen
Feldballe (Dijkstra/53)
  Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Koppers
Ebecilio
Eghan (Mokhtar/46)
Gutiérrez
Promes
Castaignos (Djordjevic/88)
Tadic

Marijke Helwegen vindt dolfijnen niet zielig

Marijke Helwegen is vrijdag uitgeroepen tot de Grootste Bekende Dierenvriend van Nederland. "Ik ben er heel trots op", zegt de socialite voor de camera van Novum Nieuws. De verkiezing, die plaatsvond in het Dolfinarium in Harderwijk, werd georganiseerd door dierenorganisatie Amivedi.

Helwegen wil de prijs delen met andere dierenvrienden. "Ik wil hem eigenlijk uitreiken aan iedereen die beseft dat dieren fantastische wezens zijn waar we heel veel van kunnen leren", legt de 63-jarige Marijke uit.

De uitreiking kwam vrijdag in het nieuws doordat dierenactivisten protesteerden bij het Dolfinarium. Als reactie trok Tineke Schouten zich terug uit de verkiezing. Janine Abbring stapte eerder al uit de verkiezing nadat bekend was geworden dat de uitreiking in het Dolfinarium plaatsvond. De presentatrice heeft er moeite mee dat dieren daar kunstjes moeten opvoeren.

Marijke vindt het jammer dat Tineke opstapte. "Als je genomineerd bent dan ga je daar gewoon voor, of er nou een activist staat of niet", legt ze haar teleurstelling uit. "Je gaat niet voor zo'n prijs om te winnen maar om aandacht te geven aan dieren."

Volleyballers winnen tegen Zweden ook derde duel

De Nederlandse volleyballers hebben op het WK-kwalificatietoernooi in Almere ook hun derde duel gewonnen. De ploeg van bondscoach Edwin Benne versloeg Zweden vrijdag met 3-0 (36-34, 25-16 en 25-21). Eerder waren al Israël en Wit-Rusland verslagen, waardoor Oranje nu met negen punten bovenaan staat in de groep.

Nederland heeft door de drie zeges uitstekende papieren voor het bereiken van de derde en laatste kwalificatieronde, die in januari wordt gehouden. Een plaats bij de beste twee landen in de groep is daarvoor toereikend. De komende dagen wordt nog gespeeld tegen Oekraïne en Roemenië.

Valencia schorst loslippige Rami voor een week

Valencia heeft verdediger Adil Rami voor een week geschorst. De 27-jarige Fransman kreeg de straf naar aanleiding van een kritisch radiointerview anderhalve week geleden. Rami zei onder meer dat trainer Miroslav Djukic het niet in hem zag zitten en leverde ook kritiek op zijn teamgenoten.

In een verklaring zegt Valencia dat Rami berouw heeft getoond en dat daarmee rekening is gehouden in de strafmaat. De 26-voudig international kwam in de drie wedstrijden na het interview niet meer in actie. Valencia pakte daarin overigens de volle buit.

[Upd] Vrouw bij Capitool had 'contact met Obama'

De 34-jarige vrouw die donderdag na een achtervolging in haar auto door de politie in Washington werd doodgeschoten was depressief. Dat heeft haar moeder donderdagavond gezegd tegen NBC News.

Idella Carey zei dat haar dochter Miriam een depressie had gekregen nadat ze in augustus vorig jaar was bevallen van een dochter. "Ze werd ziek. Ze was depressief, ze werd opgenomen." Idella Carey zei dat haar dochter niet gewelddadig was. Ze had geen idee wat haar dochter donderdag in Washington te zoeken had; ze dacht dat haar dochter met haar kind een afspraak bij een dokter had in Connecticut.

ABC News berichtte dat Miriam Carey mondhygiëniste was. Haar baas, tandarts Steven Oken, zei dat zij 'altijd blij' was. "Ik had in geen miljoen jaar kunnen denken dat zij zoiets zou doen."

Miriam Carey had haar dochter Erica bij zich in de auto toen ze de omgeving van het Witte Huis en het Capitool op stelten zette. Uiteindelijk werd ze doodgeschoten; haar kind raakte niet ernstig gewond.

Update 21.30 uur
De vrouw die donderdag na een achtervolging werd doodgeschoten bij het Capitool in Washington leed aan waanbeelden. Ze dacht dat ze in contact stond met president Barack Obama. Dat heeft een bron bij het onderzoek vrijdag gezegd.

Volgens de bron kampte de 34-jarige Miriam Carey de afgelopen tien maanden met psychische problemen. Ze had onder meer gezegd 'dat er sprake was van communicatie tussen haar en de president', zei de bron.  

Carey leek donderdag op een gegeven moment in Washington ingesloten te zijn door de politie, maar wist toch weer weg te rijden. Ze ramde daarbij een auto van de Secret Service. Niet veel later schoot de politie haar dood.

 

Paul McCartney deel repertoire vergeten

Paul McCartney kan zich een groot deel van zijn nummers niet meer herinneren. "Ik kan je niet vertellen wat er op een groot deel van mijn albums uit de jaren zeventig staat", doet de Beatle uit de doeken in het Britse muziekblad NME.

De 71-jarige McCartney zegt dat hij zijn minder bekende liedjes uit de jaren zeventig niet meer kan herinneren doordat hij in die periode 'een beetje in de war was'. "Het was na het einde van The Beatles en ik dacht: oh god, wat gaan we nu doen?"

De zanger begon na The Beatles de band Wings. De groep bracht tussen 1971 en 1981 zeven studioalbums uit en scoorde hits als Band on the Run en Live and Let Die. McCartney kent een groot deel van de liedjes niet meer. "Ik zie dan de titels van nummers en denk: 'ik vraag me af hoe dat liedje klinkt'."

[OS 2014] De Specials

Op 7 februari wordt in Sochi de openingsceremonie gehouden van de 22e Olympische Spelen. In aanloop naar de Spelen toe zal FOK!sport vanaf oktober wekelijks op vrijdag een special publiceren. Hierin wordt onder andere vooruit gekeken naar de Spelen van Sochi, teruggeblikt op de olympische geschiedenis en worden Nederlandse deelnemers voorgesteld. Op deze pagina zijn alle eerder gepubliceerde specials terug te vinden.

4 oktober - [OS 2014] Hoe Sochi de Spelen kreeg
11 oktober - [OS 2014] Team Kamphuis ruikt het podium
18 oktober - [OS 2014] Dinosaurus op de schans
25 oktober - [OS 2014] Curling; schaken op ijs

1 november - [OS 2014] De stadions deel 1
8 november - [OS 2014] Unieke combinatie voor Ter Mors
15 november - [OS 2014] Sonja Henie, de legendarische ijskoningin
22 november - [OS 2014] Van de schans naar de sneeuw
29 november - [OS 2014] Sarajevo; teloorgang na de perfecte Spelen

6 december - [OS 2014] De stadions deel 2
13 december - [OS 2014] Cheryl Maas, spektakel in de sneeuw
20 december - [OS 2014] De schaatsers Kos en Heiden
27 december - [OS 2014] Tomba la Bomba; Italiaanse playboy

3 januari - [OS 2014] De stadions deel 3
10 januari - [OS 2014] Sven Kramer: Op zoek naar revanche
17 januari -  [OS 2014] Razend door het ijskanaal
24 januari - [OS 2014] Winterspelen in Nederland, het kon zomaar 
31 januari - [OS 2014] Terugblik op Vancouver

Grand Theft Auto V bestijgt koppositie opnieuw

De actiegame Grand Theft Auto V heeft deze week zijn eerste plaats in de verkooptoptien heroverd. Hierdoor is het voetbalspel FIFA 14 gezakt naar de tweede plaats. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Vorige week moest Grand Theft Auto V zijn koppositie nog afstaan aan het voetbalspel.

Gamers die proberen Grand Theft Auto Online op te starten, vingen veelal bot. De internetservers van gamebedrijf Rockstar Games konden de drukte niet aan. Hierdoor konden spelers niet inloggen. Het gamebedrijf heeft enkele functies van het spel uitgeschakeld om zijn internetservers te ontlasten.

Ondanks dat GTA V in zijn derde week op de markt FIFA 14 van de troon heeft gestoten, is het voetbalspel nog altijd zeer populair. Vier versies van de game zijn terug te vinden in de top tien. Het dansspel Just Dance 2014 voor de Nintendo Wii moet het hierdoor doen met een zevende plaats achter FIFA en GTA.

De volledige verkooptoptien van week 40 ziet er als volgt uit:
01. Grand Theft Auto V (PlayStation 3)
02. FIFA 14 (PlayStation 3)
03. Grand Theft Auto V (Xbox 360)
04. FIFA 14 (Xbox 360)
05. FIFA 14 (Nintendo Wii)
06. FIFA 14 (pc)
07. Just Dance 2014 (Nintendo Wii)
08. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
09. Inazuma Eleven 3: Lightning Bolt (Nintendo 3DS)
10. Pro Evolution Soccer 2014 (PlayStation 3)


Grand Theft Auto V bestijgt koppositie opnieuw

Spielberg eert Clooney voor humanitair werk

Steven Spielberg heeft George Clooney donderdagavond in het zonnetje gezet voor zijn humanitaire werk. De regisseur onderscheidde de acteur in het Museum of Natural History in New York met de Ambassador for Humanity Award, een ereprijs van de USC Shoah Foundation. Spielberg richtte de organisatie op met als voornaamste doel verhalen van Holocaust-overlevenden vast te leggen en te bewaren.

Clooney zette zich de afgelopen jaren vooral in tegen het geweld in de Sudanese regio Darfur. De acteur reisde meerdere keren af naar Afrika om vluchtelingen een hart onder de riem te steken en aandacht te vragen voor hun situatie. Spielberg vindt hem 'het ongeëvenaarde voorbeeld van actie ondernemen in plaats apathie', zo sprak hij. Bij de ceremonie waren onder anderen ook Sandra Bullock en Jon Stewart aanwezig.


Spielberg eert Clooney voor humanitair werk (Foto: Novum)

Zeven aanklachten tegen Badr Hari

Opperkopschopper Badr Hari hoeft zich donderdag niet te vervelen. Die dag verschijnt hij namelijk voor de rechter. Zeven aanklachten heeft deze sportman aan zijn broek.

De zwaarste aanklacht is dat hij opzettelijk Koen Everink van het leven wilde beroven.  Deze popie-jopie zakenman was iets te bijdehand tegen mevrouw Cruijff, de vriendin van Badr. Volgens het Openbaar Ministerie is het duidelijk dat de kickbokser zijn slachtoffer in het gezicht schopte, terwijl deze op de grond lag. Het OM legt dit uit als poging tot doodslag. Dit gebeurde allemaal tijdens de inmiddels beruchte editie van Sensation White.

Daarbovenop komt de aanklacht van mishandeling tegen dezelfde man. Dit drukt zich uit in het slaan, schoppen en het lijdend voorwerp als trampoline te gebruiken.

Verder mag de gevallen sportheld zich –verbaal- verdedigen tegen de bewering dat hij in Jimmy Woo (who? Een club in de Leidsedwarstraat te Amsterdam) een flying kick zou hebben uitgedeeld. Buiten de ring en zonder startgeld. De ontvanger zou hij hebben geslagen, mogelijk met een glas. Tevens maakte hij hier zijn reputatie als 'kopschopper' weer helemaal waar.

Het lijstje wordt gecomplementeerd met een in elkaar geslagen ex-vriendin, een gesloopt huis, een vechtpartijtje in (zeer ironisch) Cooldown, het testen van een boksbeugel in Blinq en een moedwillige aanrijding op de Albert Cuyp.

50Plus verliest helft aanhang in peiling

Het vertrek van partijleider Henk Krol van 50Plus doet de ouderenpartij geen goed. De potentiële aanhang van de partij is door het vertrek gehalveerd, meldt het televisieprogramma Eenvandaag na onderzoek onder 1200 mensen die twee weken geleden nog aangaven op de ouderenpartij te willen stemmen. Twee weken geleden stond de partij nog op veertien zetels.

Een ruime meerderheid van 93 procent vindt volgens Eenvandaag vrijdag dat Krol het goed heeft gedaan als partijleider. Volgens 89 procent heeft hij ervoor gezorgd dat ouderen nu een stem hebben in de politiek.

Wel meent 51 procent van de aanhang van 50Plus dat de positie van Krol onhoudbaar was geworden. Van bijna de helft, 46 procent, had hij echter aan mogen blijven. Uit het onderzoek blijkt verder dat nog geen twintig procent van de ondervraagden weet wie opvolger Norbert Klein is.

Vijf Nederlandse vrouwen opgepakt in Marokko

Vijf Marokkaans-Nederlandse jonge vrouwen zijn afgelopen week in de Marokkaanse steden Casablanca en Fez aangehouden op verdenking van het smokkelen van softdrugs. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Berichten dat de vrouwen pakketjes met 58 kilo softdrugs in hun koffers hadden, kan de woordvoerder niet bevestigen. Ook kon de woordvoerder niet meer vertellen over de identiteit van de vrouwen. De vrouwen krijgen zoals gebruikelijk bijstand van de Nederlandse ambassade.

Sijsling solide naar laatste vier in Bergen

Igor Sijsling is vrijdag overtuigend doorgedrongen tot de halve finale van het challengertoernooi in het Belgische Bergen. De als derde geplaatste Nederlander was met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Slowaakse qualifier Norbert Gombos. Sijsling stond de gehele wedstrijd geen enkel breakpoint af en kreeg nog binnen het uur de felicitaties in ontvangst.

In de volgende ronde stuit Sijsling op Andreas Beck. De Duitser rekende in drie sets af met zijn landgenoot Matthias Bachinger. Beck is momenteel de mondiale nummer 257 van de wereld, maar stond in 2009 nog 33e. Sijsling staat momenteel 75e.

[OS 2014] Hoe Sochi de Spelen kreeg

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Begin van deze eeuw werd er in Rusland besloten om in de bergen bij de bekende badplaats Sochi een skiresort aan te leggen. Bij de plaats Krasnaya Polyana, slechts een half uur van het strand van Sochi gelegen, in de bergen van de Kaukasus zou een modern skioord moeten verrijzen. Volgens de planning zou dit alles in 2007 af zijn. Wat beter dan de nieuwe wintersportlocatie promoten dan met de Olympische Winterspelen dachten ze in Rusland.

Ook AZ in bezwaar tegen crisisheffing

AZ tekent als vierde club uit de Eredivisie bezwaar aan tegen de crisisheffing over 2013. De Alkmaarse club is het er niet mee eens dat de heffing op hoge salarissen, die in 2012 als eenmalige maatregel werd gepresenteerd, nu toch ineens een jaar langer van kracht wordt als het aan het kabinet ligt. Eerder tekenden al Ajax, Feyenoord en FC Groningen beroep aan.

De crisisheffing betekende dat bedrijven een extra belasting van zestien procent moesten betalen over salarissen hoger dan 150 duizend euro per jaar. De voetbalclubs liepen vorig jaar al te hoop tegen de eenmalige maatregel omdat zij relatief veel hoge salarissen uitbetalen.

Volgens Toon Gerbrands worden voetbalclubs 'onevenredig hard getroffen'. "Het raakt niet de topverdieners zélf, maar alleen de clubs. Het gaat namelijk om een werkgeversbelasting. In ons geval betreft het een bedrag van ongeveer één miljoen euro", zegt de directeur algemene zaken.

"Deze crisistaks zou een eenmalige maatregel zijn, maar nu moeten wij opnieuw een eenzijdige werkgeversbelasting betalen. Dit is na het bekendmaken van onze positieve jaarrekening een flinke tegenvaller." Eerder vrijdag presenteerde AZ een winst van bijna negen miljoen euro over het seizoen 2012-2013.

FIFA-ranglijst bepalend voor keuze WK-groepshoofden

Naast gastland Brazilië worden de zeven hoogst geplaatste landen op de FIFA-wereldranglijst van oktober groepshoofd op het WK voetbal. Dat heeft het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond vrijdag besloten. Het besluit kan nadelige gevolgen hebben voor het Nederlands elftal, dat er met de huidige negende plaats net buiten dreigt te vallen.

In het verleden liet de FIFA ook prestaties op de vorige WK's meewegen. Het Nederlands elftal was in 2010 in Zuid-Afrika verliezend finalist ten koste van Spanje. Colombia en België, die op basis van hun huidige ranking op 6 december bij de loting als groepshoofd in de koker gaan, waren vier jaar geleden niet eens van de partij.

De huidige zeven beste teams van de FIFA-wereldranglijst zijn respectievelijk Spanje, Argentinië, Duitsland, Italië, Colombia, België en Uruguay. Slechts twee van die landen zijn reeds geplaatst voor het WK. Gastland Brazilië is momenteel de mondiale nummer acht, gevolgd door Nederland.

De volgende ranglijst wordt op 17 oktober gepresenteerd. Het al gekwalificeerde Nederland speelt voor die tijd nog twee kwalificatieduels, tegen Hongarije en Turkije.

De Gendt verkast naar Omega Pharma

Thomas De Gendt vervolgt zijn wielercarrière bij Omega Pharma-Quick Step. De Belgische wielerformatie maakte vrijdag bekend dat de 26-jarige Belg voor een jaar is vastgelegd. De Gendt komt over van Vacansoleil-DCM, dat aan het einde van het lopende wielerseizoen ophoudt te bestaan.

"We volgen Thomas al jaren met bovengemiddelde interesse", zegt teambaas Patrick Lefevere. "Onze wegen kruisten elkaar de afgelopen jaren al bijna een paar keer, maar tot een deal kwam het niet. Nu is de tijd gekomen." Ook De Gendt is content. "Ik ben erg blij om deel van deze groep te worden. Mijn doel is om terug te keren naar mijn niveau van 2012."

In 2012 zette De Gendt zich op de internationale wielerkaart met een ritzege en derde plaats in het eindklassement van de Giro. Dat jaar won hij ook een etappe in Parijs-Nice. De Gendt kwam sinds 2011 uit voor Vacansoleil en reed daarvoor in dienst van Topsport Vlaanderen en Unibet-Davo.

Corrupte ambtenaar verzamelde schat

De Russische recherche heeft in een lopend onderzoek naar corruptie bij een voormalige defensiemedewerkster 57.000 diamanten en negentien kilogram sieraden in beslag genomen. De schat ter waarde van ruim 126 miljoen roebel (2,87 miljoen euro) werd bij Jevgenia Vasiljeva in huis gevonden en is 'aan de staat geretourneerd'.

Vasiljeva werd in 2012 aangeklaagd wegens fraude in verband met de verkoop van militaire bezittingen. Toen werd nog gedacht aan een bedrag van ongeveer acht miljoen euro, maar nu wordt gesproken van ongeveer drie miljard roebel (68,5 miljoen euro).

Vasiljeva had een nauwe band met voormalig minister van defensie Anatoli Serdjoekov, die door president Vladimir Poetin aan de kant werd geschoven.

ADO Den Haag per direct over op kunstgras

De gemeente Den Haag begint komende week met het aanleggen van een kunstgrasveld in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag. Over twee weken kan er weer gespeeld worden in het stadion. De huidige grasmat kon de hevige regenval van de afgelopen tijd niet aan en voldeed daardoor niet aan de eisen van de KNVB.

De wedstrijd tegen Vitesse moest vorige maand worden uitgesteld omdat er niet op gespeeld kon worden. Tijdens het inhaalduel woensdag was het door veel zand en hobbels alsnog nauwelijks bespeelbaar. De wedstrijd van morgen tegen sc Heerenveen is na onderzoek door een extern onderzoeksbureau ook uitgesteld. Herstel van de grasmat biedt voor de rest van het seizoen geen structurele oplossing, aldus het bureau.

Het plan voor een kunstgrasveld lag er sinds vorig jaar al, maar wordt door de gemeente vervroegd uitgevoerd. Volgend jaar vindt in het stadion het WK hockey plaats, waarvoor ook kunstgras nodig is. Onzekerheid over het doorgaan van thuisduels wordt nu dus weggenomen. Het eerste thuisduel van ADO is op 26 oktober, tegen FC Twente.

Alle reizen naar Nosy Be ontraden na lynchpartij

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar het eiland Nosy Be in Madagaskar nadat daar donderdag twee Europeanen door een woedende menigte werden doodgeslagen en verbrand. Dat meldt het ministerie vrijdag. Nederlanders die momenteel al op het eiland zijn, wordt aangeraden binnen te blijven.

De Europeanen, naar verluidt een Fransman en een Italiaan, werden gelyncht door een woedende menigte na geruchten dat ze betrokken zouden zijn bij orgaanhandel. Ook een lokale bewoner is gedood.

Volgens lokale media ontstond de volkswoede nadat mensen het verminkte lijk van een 8-jarige jongen op een strand hadden gevonden. Mensen belaagden een politiebureau waar een lokale verdachte was opgesloten. Hij zou gezegd hebben dat bij de jongen organen waren verwijderd in opdracht van 'buitenlanders', waarna de meute naar hen op zoek was gegaan.

De twee Europeanen werden door de meute opgejaagd, doodgeslagen en op het strand verbrand. De autoriteiten in Madagaskar hebben de bevolking van het eiland Nosy Be inmiddels tot kalmte gemaand.

Verkoop huisdieren aan banden

De verkoop van huisdieren aan kinderen wordt aan banden gelegd. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) wil dat vanaf volgend jaar kinderen onder de 16 jaar geen dieren meer mogen kopen zonder begeleiding. Ook wil ze huisdieren uit de etalage van dierenwinkels halen, zegt ze vrijdag in een interview met nu.nl.

"De koper moet zich bewust zijn van de zorg voor zo'n dier op het gebied van voer en huisvesting. Kinderen kunnen die inschatting niet maken", vindt Dijksma. Mensen moeten weloverwogen het besluit nemen om een huisdier aan te schaffen, en daarom is ook het tonen van dieren in een etalage in de toekomst verboden.

Dijksma stuurt binnenkort een aantal van de maatregelen op het gebied van dierenwelzijn naar de Tweede Kamer, zo laat haar woordvoerder vrijdag weten.

Glazenwassers vast op 60 meter hoogte in Rotterdam

Twee glazenwassers hebben vrijdag op zo'n zestig meter hoogte een tijdje vastgezeten in een bakje in Rotterdam. Het bakje stagneerde. Omstreeks 18.00 uur meldde de politie dat de mannen veilig op het dak waren aangekomen.

De hulpdiensten werden rond 17.15 uur gewaarschuwd over het incident aan de Wilhelminakade. De glazenwassers zaten vast ter hoogte van de 26e verdieping. De firma die de bakjes verhuurt, lukte het vervolgens het bakje met de glazenwassers met de hand omhoog te takelen. Waardoor het bakje niet verder meer wilde, is onbekend.

Krol wil actief blijven voor bejaardenlobby

Henk Krol denkt erover om actief te blijven voor bejaardenlobby 50Plus. Dat zei hij vrijdag tegen RTL Nieuws. Krol trad vrijdag af als fractieleider van de bejaarde egoïsten, nadat duidelijk was geworden dat hij als directeur jarenlang de betaling van pensioenpremie voor zijn personeel bij de Gay Krant had ontdoken en op die manier het Nederlandse pensioenstelsel besodemieterde.

Volgens RTL wil Krol dit weekeinde over zijn besluit nadenken. "Ik heb vandaag zo veel steunbetuigingen gekregen uit de politiek, uit de partij en van de kiezers dat ik overweeg om voor de partij actief te blijven", citeert RTL hem. "Ik denk dat ik te beschadigd ben om als fractievoorzitter terug te keren, maar misschien kan ik me als bestuurslid blijven inzetten voor ouderen."

De partij 50Plus zet zich in voor het behoud van welvaart voor ouderen en vindt het geen enkel probleem als dat ten koste van jongere generaties gaat. De partij heeft momenteel twee zetels in de Tweede Kamer, maar zou volgens recente peilingen goed zijn voor tien zetels.

Golfer Floris de Vries naar tweede ronde Q-School

Met een score van -6 over vier dagen heeft Floris de Vries zich eenvoudig gekwalificeerd voor de tweede ronde van de Qualifing School van de Europese Tour. Reinier Saxton heeft het niet gered. 

Op Golf d’Hardelot in Frankrijk was twee keer een 69 en twee keer een 70 goed voor een totaal van 278 slagen (-6). Hij werd hiermee gedeeld vierde en dat was meer dan genoeg om zich naar de volgende ronde te slaan. De speler van Golf Team Holland is dit seizoen erg wisselvallig, maar het solide spel van deze week doet het zelfvertrouwen goed.

Saxton mocht noteerde vandaag één onder par, maar over vier dagen staat zijn score op +4 en dat was goed voor een gedeelde 41e plek. De beste 24 plaatsten zich voor de volgende ronde. Zijn jacht op een kaart voor de Europese Tour is voor dit moment dus voorbij.

Commissie: Berlusconi uit senaat

Een meerderheid van de kiescommissie van de Italiaanse Senaat heeft vrijdag besloten dat Silvio Berlusconi zijn zetel in het hogerhuis moet worden ontnomen. Het is nu aan de voltallige Senaat de uitspraak van de commissie vóór 14 oktober te bekrachtigen.

De commissie boog zich over de vraag of een wet uit 2012, die voorschrijft dat iemand die tot twee jaar of meer gevangenisstraf is veroordeeld zich zes jaar lang niet verkiesbaar mag stellen, op Berlusconi mag worden toegepast. De conservatieve oud-premier was al senator toen de rechter hem voor belastingfraude vier jaar celstraf oplegde.

Voorzitter Renato Schifani van de senaatsfractie van Berlusconi's PdL noemde het besluit voorgekookt. De PdL hoopt het in de voltallige senaat met succes te kunnen aanvechten omdat een van de commissieleden volgens Schifani wangedrag heeft vertoond. Senator Vito Crimi van de populistische Vijfsterrenbeweging zou vrijdag enkele forse beledigingen aan Berlusconi's adres op Facebook hebben geplaatst. Crimi heeft daarmee een zorgvuldige besluitvorming onmogelijk gemaakt, meent Schifani. Hij zei erop te rekenen dat de senatoren van de coalitiepartners van de PdL de uitsluiting van Berlusconi daarom zullen afkeuren.

Berlusconi zelf heeft bekend gemaakt dat hij zijn zaak zal aanvechten tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Henk Krol kan met pensioen

De partijleider van 50Plus die zijn werknemers pensioen onthoudt, is als Marianne Thieme die triomfantelijk met één been op een zojuist gevilde beer poseert, Geert Wilders die tussen een dozijn islamieten op zijn bebloede knieën naar het oosten bidt nadat hij ritueel een schaap heeft geslacht, Bram van Ojik die wat olievaten in het kanaal dumpt of Kees van der Staaij die, getooid in jarretels, drie voluptueuze black mama’s in hun aars buffelt.

FOK!filmtip van de dag: The Mechanic (2011)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

The Mechanic

Voor de FOK!filmtip van vandaag gaan we voor een fijne remake van een Charles Bronson-film uit de zeventiger jaren. Op SBS6 is namelijk om 20.30 uur de film The Mechanic te zien. Arthur Bishop (Jason Statham) is één van de allerbeste huurmoordenaars die er te vinden zijn. Op koelbloedige wijze voert hij zijn opdrachten uit zonder ook maar een enkel spoor achter te laten. Nadat zijn leermeester Harry McKenna (Donald Sutherland) wordt vermoord, besluit Bishop zijn leven te beteren. Het wordt pas echt gecompliceerd als Harry’s zoon Steve (Ben Foster) hem benadert met het verzoek om hem de kneepjes van het vak bij te brengen.

The Mechanic 1

"I'm going to put a price on your head so big, that when you look in the mirror
your reflection's gonna want to shoot you in the face."

Een aangename remake van de klassieker met Charles Bronson uit 1972. The Mechanic is een heerlijke film met veel knallende actie en schietpartijen, waarbij de kogels je om de oren vliegen; met andere woorden, een film die Statham op het lijf geschreven is. Regisseur Simon West maakte eerder naam met spetterende actiefilms zoals Con Air (1997), Lara Croft: Tomb Raider (2001), When a Stranger Calls (2006) en The Expendables 2 (2012).

The Mechanic 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Middenvelder Saymak langer bij Zwolle

Mustafa Saymak heeft een nieuw contract getekend bij PEC Zwolle. De 20-jarige middenvelder, die dit seizoen in alle competitieduels in actie kwam, blijft tot de zomer van 2016 aan de Zwolse club verbonden. Saymak komt uit de jeugdopleiding van de eredivisionist.

"Mustafa is een zeer talentvolle speler, die ook in dit seizoen al zijn waarde voor PEC Zwolle heeft bewezen", zei technisch directeur Gerard Nijkamp op de website van de club. "We zijn er trots op dat een speler als Mustafa zich heeft ontwikkeld tot een belangrijke schakel in de selectie."

Djokovic in spoor Nadal naar halve finale

Novak Djokovic heeft zich in het kielzog van Rafael Nadal geplaatst voor de halve finale van het ATP-toernooi in Beijing. De Servische titelverdediger was vrijdag met 6-1 en 6-2 te sterk voor de Amerikaan Sam Querrey. De strijd om de nummer 1-positie is daardoor nog niet beslist.

Bij een nederlaag was Djokovic van de troon gestoten door Nadal, die eerder op de dag Fabio Fognini versloeg. De Spanjaard wordt alsnog de nieuwe nummer 1 als hij zaterdag van Tomas Berdych wint. Djokovic blijft de ranking alleen aanvoeren als Nadal verliest van de Tsjech en hij zelf het toernooi in de Chinese hoofdstad op zijn naam schrijft.

De 26-jarige Serviër neemt het in de halve eindstrijd op tegen Richard Gasquet. De Fransman rekende af met David Ferrer met 6-3 en 6-4.

Publeaks slachtoffer cyberaanval

De nieuwe klokkenluiderssite publeaks.nl is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat heeft Teun Gautier, uitgever van de Groene Amsterdammer en een van de mensen achter de site, vrijdag bevestigd. Een kwaadwillend persoon zou een tip hebben verstuurd en via automatische updates honderden mailtjes hebben verstuurd naar deelnemende journalisten.

Het is volgens Gautier niet mogelijk om via de site tips te versturen met een robot. Als iemand echter een tip indient, kan hij of zij updates versturen aan de geadresseerden. Zij krijgen deze updates in veel gevallen automatisch.

Het grootste risico leek even dat de e-mailadressen van journalisten bij de aanval naar buiten waren gekomen. Dat bleek niet het geval. De anonimiteit en beveiliging van Publeaks is nooit in gevaar geweest, verzekert Gautier.

De Nederlandse site, die mensen kunnen gebruiken om anoniem documenten en tips door te spelen aan door hen aangegeven media, werd vorige maand gelanceerd. De Volkskrant schreef met gegevens die de krant via de site verkreeg twee onthullende artikelen.

Vrijdag maakte de krant bekend dat fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol als directeur van de Gay Krant jarenlang heeft verzuimd de pensioenpremie van zijn personeel te betalen. Krol, die in de Tweede Kamer juist streed voor betere pensioenen, stapte naar aanleiding van de berichtgeving op.

Leraren in spe strenger getest

Wie later voor de klas wil staan, wordt vanaf 2015 strenger gecontroleerd of hij of zij daarvoor wel geschikt is. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil hiermee de hoge uitval tijdens en na de lerarenopleidingen tegengaan.

"We constateren nu dat er heel veel studenten uitvallen", zei Bussemaker vrijdag. Het gaat om ongeveer veertig procent. Behalve tijdens de opleiding houden ook veel leraren het na hun opleiding voor gezien. Bussemaker wil daarom leraren in de dop beter toetsen. "We moeten beter kijken of de studenten die beginnen aan de opleiding daarvoor wel geschikt zijn."

Zo zal worden gekeken naar de persoonlijkheid van de leraren. Dat kan bijvoorbeeld via een assessment. Mensen met weinig geduld of een opvliegend karakter zouden bijvoorbeeld beter voor een ander beroep kunnen kiezen, aldus de bewindsvrouw. "Behalve naar de cijfers gaan we ook kijken naar aanleg en motivatie."

De precieze invulling van de 'selectie aan de poort' wil Bussemaker bespreken met de lerarenopleidingen.

Britse veroordeeld voor verhongeren zoontje

De Britse Amanda Hutton is vrijdag tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zij haar zoontje van 4 liet verhongeren. Zijn gemummificeerde lichaam werd in september 2011 in zijn bedje gevonden door de politie. Hij was toen al bijna twee jaar dood en droeg nog kleren voor een kind van zes tot negen maanden.

Voor de rechtbank in Bradford gaf Hutton, die aan alcohol verslaafd is, toe dat zij ook vijf van haar zeven oudere kinderen heeft verwaarloosd.

'Kunstenaar' jankt over Zwarte Piet

De bezwaarschriftencommissie van de gemeente Amsterdam houdt over twee weken een hoorzitting over de intocht van Sinterklaas. De Amsterdamse 'kunstenaar' en professioneel huilebalk Quinsy Gario (wie?) tekent bezwaar aan tegen de vergunning van de intocht. Dat staat te lezen op de website van het collectief Roet in het Eten waar Gario deel van uitmaakt en die het kennelijk hebben gemunt op het verzieken van een eeuwenoud kinderfeest.

Gario de kindertreiteraar misbruikt de Sinterklaastraditie al jaren om zich in de media te wurmen en voert daarom al jaren actie tegen Zwarte Pieten, die in zijn ogen 'een vorm van racisme' zijn. Gario roept meer mensen op een bezwaarschrift in te dienen. De hoorzitting vindt plaats op 17 oktober.

Gario werd twee jaar geleden opgepakt toen hij met vier sympathisanten protesteerde tijdens de intocht in Dordrecht. De protestactie was onderdeel van zijn 'kunstproject' Zwarte Piet Is Racisme, die erop gericht is kinderen hun jaarlijkse feest te ontnemen.

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es nam vorig jaar in december op laffe wijze afstand van de culturele folklore rond de Zwarte Pieten. Zij stelde voor de veelal blanke Pieten niet meer helemaal zwart te schminken, maar slechts een paar 'roetvegen' te geven. Haar woordvoerder laat weten dat de wethouder het afgelopen jaar diverse gesprekken heeft gevoerd over het onderwerp.

De gemeente Amsterdam liet eerder een onderzoek uitvoeren naar het racistische gehalte van het hulpje van de Sint. Daaruit bleek dat een kwart van de Surinaamse Amsterdammers zich gediscrimineerd voelde door het fenomeen Zwarte Piet. Hoeveel mensen zich gediscrimineerd voelen door mensen die een onschuldig kinderfeest om zeep willen helpen is niet onderzocht.

Update:
Bericht wat waarheidgetrouwer gemaakt.

Sauber verlengt contract met Ferrari

Het Formule 1-team Sauber zal ook de komende seizoenen met motoren van Ferrari gaan racen, zo maakte het team vanuit Zuid-Korea bekend. De Zwitsers zullen een complete aandrijflijn van de Italianen af gaan nemen, inclusief versnellingsbak en het Energy Recovery System.

Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn: "We zijn blij dat we de technologische samenwerking met Ferrari hebben kunnen verlengen en Sauber in 2014 zo het nieuwe motorentijdperk kunnen laten betreden. Ferrari is al lang partner van ons team, eerst tussen 1997 en 2005 en vanaf 2010 wederom. We zijn blij dat we de relatie met zo'n prestigieus en beroemd merk hebben kunnen verlengen."

Eerder werd al bekend dat Ferrari de motoren aan Marussia zal gaan leveren. De Italianen raken Toro Rosso kwijt dat nu krachtbronnen van Renault af zal nemen. De Fransen zagen op hun beurt Williams naar Mercedes vertrekken. Cosworth zal na dit jaar uit de Formule 1 verdwenen zijn al motorenleverancier.

Moeder dode kinderen Apeldoorn langer vast

De 34-jarige moeder uit Apeldoorn die woensdag werd aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van haar zoon en dochter, blijft langer in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris in Arnhem vrijdagmiddag bepaald. De vrouw mag nog veertien dagen vast worden gehouden.

De vrouw werd woensdagmiddag samen met de lichamen van de kinderen gewond aangetroffen in haar woning aan de Van Roekelweg. De vader van het 6-jarige meisje en de 8-jarige jongen was die middag niet thuis.

Het Nederlands Forensisch Instituut verricht vrijdag sectie op de lichamen van de kinderen. Hun doodsoorzaak zal niet worden bekendgemaakt, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Arnhem weten. Wanneer de lichamen worden vrijgegeven is nog niet bekend.

Zaalvoetballers tegen Portugal en Rusland op EK

Het Nederlands zaalvoetbalteam neemt het in de groepsfase van het EK in België volgend jaar op tegen Portugal en Rusland. Dat wees de loting in Antwerpen vrijdag uit. Met Portugal (2010) en Rusland (2012) treft de ploeg van bondscoach Marcel Loosveld de verliezend finalisten van de laatste twee edities.

"Het is een pittige groep, zonder meer. Maar we staan er weer tussen en dat is en blijft het allerbelangrijkste", zegt Loosveld in een verklaring van de KNVB. "Rusland hebben we niet lang geleden nog ontmoet, dat is gewoon een heel zware tegenstander. En Portugal heeft natuurlijk ook een fantastisch team."

De keuzeheer kijkt evenwel uit naar het toernooi. "Aan de andere kant: we zijn met deze groep al zo ver gekomen, en gaan nu genieten van deze wedstrijden en proberen een zo goed mogelijk resultaat te behalen."

Oranje deed in 2005 voor het laatst mee aan het EK. De beste prestatie is een vierde plaats in 1999. De Europese titelstrijd in Antwerpen wordt van 28 januari tot en met 8 februari gehouden.

Williams te sterk voor Wozniacki in Beijing

Serena Williams heeft zich geplaatst voor de halve finale van het WTA-toernooi in Beijing. De als eerste geplaatste Amerikaanse was vrijdag met 6-1 en 6-4 te sterk voor de Deense Caroline Wozniacki (6). De volgende tegenstander van Williams, die donderdag haar zeventigste zege van het jaar boekte, is Agnieszka Radwanska.

De Poolse nummer drie van de plaatsingslijst ontdeed zich van Angelique Kerber (7). Ze versloeg de Duitse met 7-6 (7) en 6-4. De als negende geplaatste Petra Kvitova schakelde thuisfavoriet Na Li (4) uit met 4-6, 6-2 en 6-4. Ook de Servische Jelena Jankovic (8) voegde zich bij de laatste vier door een overwinning op Lucie Safarova: 6-7 (3), 6-4 en 6-4.

Ajax mist Moisander tegen Utrecht

Ajax kan zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht niet beschikken over Niklas Moisander. De verdediger heeft te veel last van een verrekking aan de binnenkant van de linkerknie. Die blessure liep hij op in het Champions Leagueduel tegen AC Milan.

"Moisander voelde zich vandaag alweer wat beter, maar hij zal waarschijnlijk niet de interlandperiode meedoen", liet Ajax-trainer Frank de Boer weten. Net als tegen de Italianen wordt de Fin vervangen door de 20-jarige Mike van der Hoorn, die deze zomer overkwam van Utrecht.

Van der Hoorn kende woensdag een ongelukkige invalbeurt. In blessuretijd veroorzaakte hij een strafschop, waaruit Mario Balotelli de eindstand op 1-1 bepaalde. "Van der Hoorn hoeft zichzelf die penalty niet kwalijk te nemen", zei De Boer. "In mijn ogen deed hij niets fout."

Het meespelen van Lerin Duarte is nog twijfelachtig. De middenvelder ging tegen Milan kort na rust met enkelklachten naar de kant. "Ik zet nog geen definitieve streep door de naam van Duarte. Best een grote kans dat hij wel kan spelen", besloot De Boer.

Pokémon X&Y

Pokémon is één van de sterkste merken van Nintendo en zorgt bij elke release voor een enorme stijging in verkochte handhelds. Miljoenen gamers wereldwijd kijken uit naar 12 oktober, de dag dat de hele wereld met Pokémon X en/of Y kan gaan spelen. FOK!games mocht enige tijd terug al beginnen en zag dat het goed was.

Leader

http://i.fokzine.net/upload/13/09/130930_38849_pokemony_leader_roy.png

Mollema niet in Lombardije door knieblessure

Bauke Mollema verschijnt zondag niet aan de start van de Ronde van Lombardije. De kopman van Belkin moet de najaarsklassieker laten schieten wegens een knieblessure. Dat heeft de Nederlandse ploeg vrijdag bekendgemaakt.

De 26-jarige Groninger liep de kwetsuur zondag op bij een valpartij op het WK in Florence, waar hij als elfde over de streep kwam. Na overleg met de teamarts is besloten om hem rust te gunnen. Daarmee komt een einde aan een succesvol seizoen voor Mollema, waarin hij onder meer zesde werd in de Tour de France en een etappe won in de Ronde van Zwitserland en de Vuelta a España.

Tbs'er ontsnapt in Groningen

In Groningen is vrijdagmiddag een 38-jarige tbs'er ontsnapt. De patiënt uit de Van Mesdagkliniek was onder begeleiding toen hij in de V&D in het centrum van de stad de benen nam, meldt een woordvoerder van de politie.

De lichtgetinte man, gekleed in het zwart, sloeg even voor 15.00 uur op de vlucht. Hij ging ervandoor op een witte mountainbike met rode letters. De politie is een grote zoekactie begonnen in het centrum van de stad. Via Burgernet is een oproep gedaan om naar de man uit te kijken.

Vieze busjes mogen Utrecht niet meer in

De gemeenteraad van Utrecht heeft donderdagavond ingestemd met een reeks maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Zo wordt in 2015 een milieuzone ingevoerd voor oude, vervuilende bestelbusjes die de binnenstad daardoor niet meer in kunnen.

De gemeente Utrecht is de eerste gemeente in Nederland die een milieuzone instelt voor bestelbusjes. Vrachtwagens mogen de binnenstad al niet in. Andere maatregelen zijn het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer en het inzetten van elektrisch vervoer.

In het pakket milieumaatregelen zat ook een milieuzone voor personenauto's, maar de beslissing daarover is uitgesteld. De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club voert actie tegen de maatregel en heeft handtekeningen verzameld om een referendum te houden. De raad geeft de club meer tijd om de benodigde 2698 handtekeningen te verzamelen.

Met de maatregelen wil de gemeente aan de Europese normen voor luchtkwaliteit voldoen. De gemeente Amsterdam besloot vorige maand de meest vervuilende personenauto's en bestelbusjes geen parkeervergunning meer te geven. De gemeente zag af van het invoeren van een milieuzone.

Toch kinderopvangtoeslag voor rijken

De kinderopvangtoeslag gaat vanaf volgend jaar voor alle ouders omhoog. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) laat vrijdag weten dat een meevaller van honderd miljoen euro terug in de kinderopvang wordt gestoken. Dit was een wens van een Kamermeerderheid.

Vijftig miljoen euro gaat naar ouders met een inkomen tussen 47.000 en 105.000 euro. De kinderopvangtoeslag voor het eerste kind wordt daarbij verhoogd. De andere vijftig miljoen euro wordt gebruikt om ouders met een inkomen vanaf 105.000 euro weer recht op een vaste vergoeding van achttien procent van de kosten voor kinderopvang te geven voor hun eerste kind.

In het regeerakkoord was nog afgesproken dat ouders met de hoogste inkomens geen recht meer hadden op kinderopvangtoeslag. Ouders die minder dan 47.000 euro verdienen werden al eerder tegemoetgekomen. Voor hen was al vijftig miljoen euro uitgetrokken. Asscher wil nog bekijken of alleenstaande ouders met een minimumuitkering extra geholpen kunnen worden.

Bathurst in Gran Turismo 6

Sony Computer Entertainment Europe en Polyphony Digital Inc. hebben aangekondigd dat Gran Turismo 6 het beroemde circuit van Bathurst uit Australië zal bevatten. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Gran Turismo kan er op dit circuit geracet worden.

Mount Panorama Motor Racing Circuit in Bathurst, zoals het officieel heet, is het nationale circuit van Australië. Het is gelegen in New South Wales en heeft een rijke motorsportgeschiedenis. De eerste race die er werd gehouden was de Australian Grand Prix in 1938 en tegenwoordig vinden er onder andere de Bathurst 12 Hour en de Bathurst 1000 plaats. Het uitdagende circuit is 6213 meter lang, met verrassend steile hellingen, een smalle sectie met bochten over een berg die zelfs voor de beste coureurs niet makkelijk is en weinig uitwijkzones voor eventuele vergissingen.

"We zijn erg blij dat Bathurst nu deel uitmaakt van onze uitgebreide selectie racecircuits in Gran Turismo 6", aldus Kazunori Yamauchi, de bedenker van de Gran Turismo-franchise en directeur van Polyphony Digital Inc. "Sinds de geboorte van Gran Turismo 15 jaar geleden hebben we altijd goed geluisterd naar de feedback van de fans. We hebben extra onderdelen toegevoegd, zodat de game nu 1200 wagens en 33 circuits uit alle hoeken van de wereld bevat. Het lijkt niet meer dan logisch dat we het legendarische circuit Mount Panorama hebben toegevoegd. Nu kunnen de fans zich uitleven op een van de moeilijkste circuits van de wereld. Dit geweldige parcours dat door sommigen de ‘Nürburgring van Australië’ wordt genoemd, biedt de PlayStation-gamers een spannende nieuwe uitdaging."

Gran Turismo 6 komt uit op 6 december 2013. Er zijn twee edities, de Standard Edition en de 15th Anniversary Edition. Die laatste bevat een steelbox, extra ingame items, wagens en laksoorten.

Opnieuw woede over anti-islamposter

Iets meer dan een week geleden berichtten we al dat de anti-islamposter van de Vlaamse vereniging Vrouwen Tegen Islamisering (VTI) tot kwade reacties leidde. Toen kwam de woede niet van moslims, maar van schoenenmerk Louboutin. Nu is er opnieuw iemand boos over de poster. Opvallend genoeg is het weer geen moslimwoede.

Tenminste, in de bronnen valt nergens te lezen dat de Canadese studente Rosea Lake islamitisch is. Ook zijn haar bezwaren niet gebaseerd op religieuze gronden, maar het gaat simpelweg over plagiaat. Lake vindt namelijk dat de poster van VTI teveel lijkt op de poster genaamd 'Judgement, die zij maakte tegen seksisme.

Op beide foto's is een set vrouwenbenen te zien, voorzien van streepjes waarbij staat geschreven wat men vindt als de kleren van de vrouw tot daar reiken. Bij de poster van VTI gaat het om wat 'de islam' zou vinden, bij de poster van Lake gaat het om wat 'de maatschappij' zou vinden.

De overeenkomsten zijn volgens Lake groot genoeg om van plagiaat te spreken, maar ze had niet de middelen om een rechtszaak te beginnen. Ze was daarom ook blij dat Louboutin de poster wilde laten verbieden. Uiteindelijk besloot mode-ontwerpster Rachida Aziz om Lake financieel bij te staan.

Lake komt binnenkort naar België om Anke Van dermeersch, de voorzitster van VTI, persoonlijk te confronteren. Daarnaast heeft Aziz een klacht ingediend bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Van dermeersch erkent dat Lake's poster haar geïnspireerd heeft, maar ontkent dat ze plagiaat gepleegd heeft.

De zaak komt dinsdag voor de rechter. De dag daarvoor dient de zaak die Louboutin heeft aangespannen tegen VTI.


Links de poster van Rosea Lake, rechts de poster van VTI. Oprechte inspiratie of vuig plagiaat? (Afbeeldingen via Rosea Posey en VTI)

Titans killen in 3D

Shingeki no Kyojin, in het westen beter bekend als Attack on Titan, is één van de meest populaire anime's van dit moment. Een game kon daarom ook niet uitblijven en er is zelfs ook al een trailer online verschenen.

In deze trailer kun je alvast zien hoe de gevechtscènes eruit zullen gaan zien. Ook zien we een aantal van de aanpassingsmogelijkheden in de multiplayer-modus. De game zal op 5 december in Japan verschijnen op Nintendo 3DS. Helaas is er over een westerse release nog niets bekend.

De serie volgt het verhaal van Eren Yeager, Mikasa Ackerman en hun vriend Armin Arlert. Nadat de buitenste muur van hun stad wordt doorbroken door reusachtige Titans wordt de stad in korte tijd volledig overrompelt. De moeder van Erin komt hierbij om het leven en zweert Eren wraak tegenover de Titans.

Ordetroepen Egypte weren betogers van Tahrirplein

Egyptische ordetroepen en pantservoertuigen hebben het Tahrirplein in Caïro vrijdag afgegrendeld. In verscheidene hoofdstraten in de hoofdstad gingen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en hun tegenstanders op de vuist.

Met tanks en prikkeldraad weerden veiligheidstroepen het verkeer van het Tahrirplein, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een symbool van revolutie en vrijheidsdrang. Ze ontzegden duizenden Morsi-aanhangers de toegang tot het centraal gelegen plein, waar die wilden demonstreren.

Terug in de tijd met F1 2013

Codemasters heeft de officiële launch trailer van F1 2013 beschikbaar gesteld. In de game kun je zowel in het heden als in het verleden van de Formula 1 racen. Zo kun je in de iconische bolides van Williams, Lotus en Ferrari racen tegen coureurs zoals Mario Andretti, Nigel Mansell en Gerhard Berger. Verder zijn er natuurlijk ook klassieke curcuits in de game te vinden, denk hierbij aan Brands Hatch en Imola.

F1 2013 komt vandaag uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Rutte zwijgt over proefverlof Van der Graaf

Premier Mark Rutte (VVD) weigert zich uit te spreken over een eventueel proefverlof van Volkert van der Graaf. Vorig jaar zei hij in een verkiezingsdebat nog dat wat hem betreft de moordenaar van Pim Fortuyn niet met proefverlof zou mogen. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad nam hij deze uitspraak vrijdag niet terug, maar hij wilde hem ook niet herhalen.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) moet voor 14 oktober een besluit nemen over het wel of niet toekennen van het proefverlof. Deze week oordeelde de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming dat Van der Graaf, in aanloop van zijn vrijlating in mei volgend jaar op proefverlof zou mogen.

"Het is het besluit van Teeven. Ik vind er van alles van, maar ik laat het bij hem", zei Rutte. "Dit is een zorgvuldig juridisch proces. Na 14 oktober zal ik hier op reageren."

'Piraterij schaadt entertainmentindustrie niet'

Als je kijkt naar de moeite die de entertainmentindustrie doet om internetpiraterij te stoppen, denk je wellicht dat ze op de rand van de afgrond staan. Maar niets blijkt minder waar. Onderzoek van de prestigieuze London School of Economics (LSE) wijst uit dat de industrie nog net zo goed boert als voorheen.

De inkomstenbronnen zijn wel volledig verschoven, maar van een daling is geen sprake. De muziekbranche is wat dat betreft exemplarisch, zegt onderzoeker Bart Cammaerts: "Inkomsten van digitale verkopen, abonnementen, streamen en live concerten compenseren het verlies aan opbrengsten uit cd-verkoop."

Sterker nog, filesharing kan volgens de onderzoekers een positieve invloed hebben op de belangen van alle betrokken in de entertainmentindustrie: "Als zowel [de entertainmentindustrie en de burgers] alle mogelijkheden van het internet kunnen benutten, zal dat de productie van innovatieve creatieve media vergroten, ten voordele van alle belanghebbenden."

Strenge wetten tegen internetpiraterij, zoals de three-strikes-wetgeving in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zouden lang niet zo effectief zijn als de entertainmentindustrie wil doen denken. De auteurs pleiten er daarom voor om het huidige politieke beleid te vervangen door een op feiten gebaseerd beleid.

De conclusie is dan ook duidelijk: “We raden aan dat de DEA [Digital Economy Act, een controversiële Britse wet tegen internetpiraterij, red.] en gelijkaardige wetgeving eens nader bekeken worden, op een manier die een gezonde balans vindt tussen de belangen van een resem aan belanghebbenden waaronder de entertainmentindustrie, de internetproviders en internetgebruikers."

'Tweet van Wilders beneden peil'

Premier Mark Rutte (VVD) vindt de tweet van PVV-leider Geert Wilders over PvdA-Kamerlid Khadija Arib 'beneden peil'. Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Van discriminatie wilde hij evenwel niet spreken. "Ik ga er verder geen sticker op plakken."

Wilders twitterde woensdag: "Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse vanmiddag als Kamervoorzitter met de koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer." PvdA-leider Diederik Samsom antwoordde ook via Twitter. "Arib op voorzittersstoel bewijst dat de haat van PVV nooit zal winnen van de kracht van dit prachtige land, waarin afkomst er niet toe doet."

Rus wint weer met double bagel in Vallduxo

Arantxa Rus heeft overtuigend de halve finale van het ITF-toernooi in het Spaanse Vallduxo bereikt. De als vierde geplaatste Monsterse won haar tweede duel op rij zonder een game af te staan. Ze was vrijdag met tweemaal 6-0 te sterk voor de Spaanse qualifier Paula Badosa.

De 22-jarige Rus rekende woensdag al met dezelfde cijfers af met de Duitse Justine Ozga, eveneens een qualifier. Bij de laatste vier neemt ze het op tegen de winnaar van de partij tussen thuisspeelster Sara Sorribes Tormo en Aleksandrina Naydenova uit Bulgarije. Naydenova versloeg in de tweede ronde Cindy Burger.

Nederland start procedure om Arctic Sunrise

Nederland start een juridische procedure bij het zeerechttribunaal in Hamburg om het Greenpeace-ship Arctic Sunrise terug te krijgen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, maakte minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bekend na afloop van de ministerraad.

De procedure moet aan de hand van het zeerecht duidelijk maken of de Russen het recht hadden het schip in beslag te nemen. Als het aan Timmermans ligt, wordt het schip vervolgens zo snel mogelijk vrijgegeven. De procedure kan echter jaren duren, zei Timmermans. Hij concentreert zich daarom vooral op de diplomatieke inspanningen om schip en bemanning zo snel mogelijk vrij te krijgen.

Die diplomatieke route is sowieso nodig, omdat de procedure in Hamburg alleen de vrijgave van het schip betreft. De bemanning is namelijk aangeklaagd onder Russisch recht, lichtte de minister toe. De enige manier om hen op korte termijn vrij te krijgen, is een diplomatieke oplossing. Daar zijn alle inspanningen op gericht.

"Ik ben ieder moment bereid om daarover te praten met mijn Russische collega's", zei Timmermans. "Ik hoop dat zij ook het diplomatieke pad willen bewandelen zodat we de mensen snel vrij krijgen."

Timmermans zei verder dat het 'naar omstandigheden' goed met de bemanning gaat. "Er is veel contact mogelijk. Ze worden netjes behandeld". Wel zijn ze bezorgd om wat gaat gebeuren, aldus de minister.

De hoofdtaak is nu om bijstand te verlenen. Dan gaat het om consulaire bijstand, juridische, medische maar ook morele bijstand, zei Timmermans. Daarvoor zijn twee medewerkers van het Nederlandse consulaat in Sint Petersburg naar Moermansk gestuurd.

Doodsoorzaak slachtoffers Zutphen nog raadsel

De politie weet nog niet hoe de man en vrouw die donderdagavond dood werden aangetroffen in een huis in Zutphen om het leven zijn gekomen. Er moet nog sectie op de lichamen worden verricht om de doodsoorzaak vast te stellen. Dat laat de politie vrijdag weten.

De politie heeft extra rechercheurs naar Zutphen gehaald om de zaak te onderzoeken. De twee waren al langere tijd dood. De politie kan nog niet aangeven wanneer de twee zijn overleden en of het gaat om de bewoners van het huis.

De politie sluit een misdrijf niet uit, maar houdt alle opties open. Waarschijnlijk gaat het niet om koolstofmonoxidevergiftiging, omdat levende vogels werden aangetroffen in het huis aan de Oldenbarneveltstraat.

Agenten troffen de twee lichamen aan nadat buurtbewoners hadden gemeld de bewoners al enige tijd niet te hebben gezien. De twee lichamen zijn naar het mortuarium gebracht, waar de sectie plaatsvindt.

'Veel fouten op etiketten voedingsmiddelen'

Etiketten op voedingsproducten zijn lang niet altijd juist. Uit onderzoek van de Consumentenbond bleken bij bijna alle onderzochte producten fouten op het etiket te staan. D66 heeft laten weten Kamervragen te stellen over het onderwerp.

Ook 'gerenommeerde' bedrijven als Hak en HEMA 'blijken juiste etikettering niet serieus te nemen'. Vaak kloppen de percentages van de ingrediënten niet of worden ingrediënten niet genoemd.

Volgens de Consumentenbond controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de etiketten nauwelijks. De bond schrijft dit toe aan de 'desastreuze' bezuinigingen op de toezichthouder.

De Consumentenbond dringt er bij minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) op aan de capaciteit bij de NVWA op orde te brengen. De bond hekelt het 'doorgeslagen vertrouwen van de overheid in zelfregulering in de levensmiddelenbranche terug te draaien'.

Eerder deze week kondigde het kabinet aan met een plan te komen om het toezicht van de NVWA te verbeteren. In een rapport van de Stichting Maatschappij en Veiligheid wordt gesteld dat in tien jaar tijd zo veel is bezuinigd op de NVWA dat de dienst nauwelijks ergens de tanden in kan zetten.

Begrotingsoverleg om 18.00 uur verder

De financieel woordvoerders van coalitiepartijen VVD en PvdA en van oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP praten om 18.00 uur verder met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Het overleg vindt plaats op het ministerie van Financiën. Dat zei de bewindsman vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad.

Dijsselbloem ziet dat er bij de overgebleven oppositiepartijen een 'serieuze insteek is om serieus verder te praten'. "We hebben zo een kort gesprek om vooruit te kijken op de komende dagen en week." Mogelijk wordt in het weekeinde verder gesproken, maar niet op zondag, zo verzekerde Dijsselbloem, daarmee tegemoetkomend aan de wensen van de twee christelijke partijen.

Dat het CDA niet verder wil praten met het kabinet vindt de minister 'jammer'. Volgens hem was het CDA te veeleisend. "Ze hebben een alternatieve route geschetst en gezegd: die moet het worden en anders gaat u maar met de anderen praten. Maar je zult moeten geven en nemen."

De krachttermen die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) voor aanvang van de ministerraad in de mond nam vond Dijsselbloem niet zo verstandig. "Daar is hij op aangesproken", zei Dijsselbloem. Timmermans zei dat het CDA het kabinet 'de middelvinger had gegeven'. Kort daarop betuigde hij op Facebook zijn spijt.

"We hebben het in de ministerraad even over de toon gehad", zei Dijsselbloem. "We moeten respectvol omgaan met alle partijen. Niet alleen met de partijen waarmee we verder praten. De partijen die afhaken moeten niet onnodig vervreemden van de anderen."

Timmermans ontkende na afloop van de ministerraad overigens dat hij op zijn opmerking is aangesproken. Wel zou hij aan het begin van de ministerraad zelf hebben gezegd dat hij zich ongelukkig had uitgedrukt. "Ik heb CDA-leider Buma ook meteen een sms gestuurd. Maar er is niemand in de ministerraad die mij erop heeft aangesproken."

Benno L. blijft langer vast

De veroordeelde ontuchtpleger Benno L. moet langer in de cel blijven. Dat heeft de rechter-commissaris in Den Bosch vrijdag bepaald. De zwemleraar werd donderdagmiddag opgepakt omdat hij een aantal bijzondere voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling had overtreden volgens het Openbaar Ministerie.

Benno L. handelde vooral niet naar aanwijzingen van de reclassering, meldde het OM donderdag. Justitie is van plan op een latere zitting te eisen dat de invrijheidsstelling van L. geheel of gedeeltelijk wordt herroepen. Totdat de rechter dat verzoek in behandeling neemt, blijft hij in de cel.

L. kreeg in hoger beroep zes jaar cel voor seksueel misbruik van een groot aantal kinderen tijdens hun zwemles. In juni werd hij voorwaardelijk vrijgelaten na het uitzitten van twee derde van zijn celstraf.

Telefoons bij vermissing Madeleine McCann onderzocht

De Britse politie onderzoekt het telefoongebruik van duizenden mensen die in het Portugese stadje Praia de Luz waren toen de Britse peuter Madeleine McCann daar in 2007 verdween. Daarnaast doet Scotland Yard binnenkort een nieuwe getuigenoproep met "substantiële nieuwe informatie", meldde de BBC vrijdag.

Rechercheurs proberen de eigenaren te achterhalen van alle telefoons die tijdens de ontvoering van Maddie in het dorp waren. Naast de 3000 inwoners waren dat talloze vakantiegangers en seizoensarbeiders vanuit de hele wereld. Volgens Scotland Yard is het telefoongebruik nooit eerder zo intensief bekeken in de zaak.

De recherche heeft 41 "interessante mensen" op het oog die meer zouden kunnen weten over het lot van Maddie. Wat voor nieuwe informatie op 14 oktober wordt gepresenteerd in het Britse opsporingsprogramma Crimewatch, is niet bekend. Naar verwachting wordt de oproep ook in Duitsland en Nederland uitgezonden, omdat veel vakantiegangers daar vandaan kwamen.

'WAO'ers herkeuren kost overheid geld'

Het voorstel van de VVD om alle gedeeltelijk arbeidsongeschikten om de 2 jaar te herkeuren, kost de overheid vooral geld. Dat stelt financieel dienstverlener Aon.

Volgens Aon is de uitslag van een herkeuring in veel gevallen dat iemand waarschijnlijk niet zal herstellen. Dat betekent dat hij in aanmerking komt voor een IVA-uitkering, die volledig voor rekening komt van de overheid. Een dergelijke uitkering is bedoeld voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn en weinig kans hebben op herstel.

De dienstverlener zegt zich te baseren op onderzoek van honderden dossiers van (ex-)werknemers die volgens de UWV-keuring voor 80 tot 100 procent arbeidsongeschikt waren, maar waarbij wel kans was op herstel.

'Herkeuren kost overheid vooral geld'
'Herkeuren kost overheid vooral geld' (Foto: ANP)

ADO Den Haag - sc Heerenveen afgelast

Het duel tussen ADO Den Haag en sc Heerenveen van morgen is afgelast. De omstandigheden van het veld zijn door de KNVB niet goed genoeg bevonden om de wedstrijd te spelen. Dit meldt ADO Den Haag op haar website.

Sinds de eerdere afgelasting van de wedstrijd tussen ADO en Vitesse is de grasmat een hekel punt van de Hagenezen. De grasmat bestond tijdens de inhaalwedstrijd eerder deze week uit grote gleuven die opgevuld waren met zand. Dit leverde al veel kritieken op van spelers en coaches, maar dat duel mocht toch plaatsvinden. De KNVB heeft echter vandaag besloten dat de grasmat ongeschikt is om aankomende zaterdag te betreden.

FIFA neemt nog geen besluit over WK 2022

De FIFA heeft nog geen beslissing genomen over het naar de winter verplaatsen van het WK in Qatar van 2022. Een werkgroep gaat die mogelijkheid eerst onderzoeken. Dat zei lid van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond, de Belg Michel D'Hooghe. Een definitief besluit valt waarschijnlijk pas in 2015.

De werkgroep gaat onder meer advies inwinnen bij FIFA-officials, medische experts en betrokken omroepen en sponsors.

CDU/CSU begint optimistisch aan formatie met SPD

De invoering van een minimumloon in Duitsland is niet het onontkoombare breekpunt in de coalitieonderhandelingen tussen de CDU/CSU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de SPD waarvoor het door velen wordt gehouden. Volgens verscheidene CDU-kopstukken gaapt tussen de standpunten van de beide partijen helemaal niet zo'n grote kloof, schrijft de Frankfurter Allgemeine vrijdag.

De Duitse krant citeert onder meer Peter Weiss, die in de Bondsdagfractie van CDU/CSU het christelijk-sociale smaldeel aanvoert. Weiss denkt dat niet alleen met de SPD, maar ook met de Groenen over het minimumloon wel degelijk te praten valt. "Ik denk dat met beide potentiële coalitiepartners een vergelijk mogelijk is", aldus de voorman van de linkervleugel van de christendemocraten.

Veertien vertegenwoordigers van de CDU/CSU en zeven van de SPD verkennen vrijdagmiddag de mogelijkheid van een zogeheten grote coalitie. Als de twee grote partijen elkaar weten te vinden en samen een regering vormen beschikt die over een overweldigende meerderheid in het parlement.

De sociaaldemocraten aanvaardden de uitnodiging van bondskanselier Merkel met luidkeels beleden tegenzin. De SPD probeert sinds de gevoelige nederlaag die de partij in de Bondsdagverkiezingen van 22 september leed de huid zo duur mogelijk te verkopen. De sociaaldemocraten gokken erop dat CDU/CSU er met de andere mogelijke regeringspartner, de Groenen, ook niet gemakkelijk uit komt.

Bovendien lijkt bondskanselier Merkel er na haar klinkende verkiezingsoverwinning weinig voor te voelen opnieuw naar de kiezer te stappen. Ook de SPD zit volgens partijvoorzitter Sigmar Gabriel niet te wachten op nieuwe verkiezingen. De onzekerheid die met het zo lang ontbreken van een stevige regering gepaard gaat is schadelijk voor Duitsland, zei Gabriel donderdagavond.

Verscheidene kopstukken van CDU/CSU toonden zich de afgelopen dagen optimistisch over de regeringsvorming. Met beide mogelijke regeringspartners ziet de partij formatiebesprekingen wel zitten. Hoewel de Groenen om het hardst verkondigen dat zij de avances van de christendemocraten niet serieus nemen, zouden al dagen informele gesprekken tussen beide partijen worden gevoerd.

De eerste bespreking tussen CDU en SPD zou vrijdagmiddag beginnen. Onder meer Merkel zelf schuift aan. Het belangrijkste geschilpunt tussen christen- en sociaaldemocraten lijkt nog altijd de door SPD gewenste en door CDU verwenste belastingverhoging.

Rutten wil nog niet naar AZ

Fred Rutten gaat waarschijnlijk niet aan de slag als trainer van AZ. De 50-jarige coach was door de Alkmaarders benaderd om de zondag ontslagen Gertjan Verbeek op te volgen, maar hij wil tot januari niet bij een nieuwe club aan het werk gaan. Dat laat hij vrijdag weten aan de NOS.

Rutten zit zonder club nadat hij aan het eind van vorig seizoen besloot zijn aflopende contract bij Vitesse niet te verlengen. Eerder had hij FC Twente, PSV en het Duitse Schalke 04 onder zijn hoede.

Assistent Martin Haar neemt momenteel de honneurs waar bij AZ. Hij zat donderdag tijdens het 1-1 gelijkspel tegen PAOK Saloniki in de Europa League voor het eerst als eindverantwoordelijke op de bank.

Del Potro halve finalist in Tokyo

Juan Martin del Potro heeft de halve finale van het ATP-toernooi in Tokyo bereikt. De als eerste geplaatste Argentijn rekende met de nodige moeite af met Alexandr Dolgopolov uit Oekraïne. Het werd 4-6, 6-4 en 6-2 voor de 25-jarige Del Potro, die het bij de laatste vier opneemt tegen Nicolas Almagro.

De Spanjaard Almagro, de nummer zes van de plaatsingslijst, versperde thuisfavoriet en titelverdediger Kei Nishikori (4) de weg. Hij won met 7-6 (2), 5-7 en 6-3. De Canadees Milos Raonic (3) was Lukas Lacko de baas met 6-3 en 6-3. De verliezend finalist van vorig jaar treft nu de Kroaat Ivan Dodig, die Jarkko Nieminen uitschakelde: 6-2 en 7-6 (3).

O'Connor en Cyrus hebben fittie

Sinéad O'Connor heeft haar advocaten betrokken bij haar ruzie met Miley Cyrus. De Ierse singer-songwriter is boos over tweets van de Amerikaanse zangeres, waarin ze verwijst naar een labiele fase waarin O'Connor enkele jaren geleden verkeerde. Cyrus plaatste de berichten omdat de singer-songwriter haar nieuwe clip bekritiseerde in een open brief.

"Mevrouw Cyrus heeft twee jaar oude tweets van mij geplaatst, die ik heb verstuurd toen ik ziek was en medische hulp nodig had. Ze heeft dit gedaan in een poging mij opzettelijk pijn en schade toe te brengen", schrijft O'Connor op Facebook. "Ik wil hierbij laten weten dat ik het goed maak en verzoek mensen, die denken dat de tweets actueel zijn, vriendelijk te stoppen me te mailen. De advocaten van mevrouw Cyrus krijgen van die van mij bericht over deze kwestie."

De singer-songwriter laat in een nieuwe open brief weten dat ze excuses eist van de zangeres, aan haar en aan Amanda Bynes. Cyrus vergeleek O'Connor met de actrice, die eind juli werd opgenomen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Bovendien laat O'Connor weten geen behoefte te hebben aan een ontmoeting met de zangeres, iets wat laatstgenoemde voorstelde in een reactie.

O'Connor schreef woensdag in een open brief aan Cyrus dat het niet 'cool' is om 'naakt te zijn en mokers te likken in je video's'. Ze doelde daarmee op de clip bij Cyrus' single Wrecking Ball. De singer-songwriter waarschuwde de zangeres ook voor 'seksuele exploitatie door muziekindustriebonzen'.

Feyenoorder Van Beek nieuw bij Jong Oranje

Sven van Beek debuteert in de selectie van Jong Oranje voor de EK-kwalificatieduels tegen Georgië en Oostenrijk. De Feyenoord-verdediger is de enige nieuweling in de twintigkoppige groep van coach Albert Stuivenberg, meldde de KNVB vrijdag. Zijn ploeggenoot Jean-Paul Boëtius is na blessureleed ook weer opgeroepen.

Net als Van Beek wachten FC Utrecht-speler Yassin Ayoub en keeper Mickey van der Hart nog op hun eerste optreden in Jong Oranje. Omdat aanvoerder Marco van Ginkel ontbreekt door een zware knieblessure, is Adam Maher met twaalf caps de meest ervaren speler in de selectie. Ajax is hofleverancier met vijf spelers.

De wedstrijd tegen Georgië staat volgende week donderdag in Tbilisi op het programma. Oostenrijk is vier dagen later in Deventer de tegenstander. Jong Oranje begon de kwalificatiereeks vorige maand met overwinningen op Schotland en Luxemburg.

De volledige selectie:

Nathan Aké (Chelsea), Yassin Ayoub (FC Utrecht), Sven van Beek (Feyenoord), Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Joshua Brenet (PSV), Luc Castaignos (FC Twente), Stefano Denswil (Ajax), Kyle Ebecilio (FC Twente), Warner Hahn (FC Dordrecht), Mickey van der Hart (Ajax), Mike van der Hoorn (Ajax), Guus Hupperts (Roda JC), Dico Koppers (FC Twente), Stefan van der Lei (FC Groningen), Ruben Ligeon (Ajax), Jürgen Locadia (PSV), Adam Maher (PSV), Quincy Promes (FC Twente), Lesley de Sa (Ajax), Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord).

Belgische koning op de koffie bij Willem-Alexander

De Belgische koning Filip en zijn vrouw koningin Mathilde brengen volgende maand een bezoek aan Nederland. Het koningspaar wordt 8 november ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima, zo heeft het Belgische koningshuis bekendgemaakt. Het programma is nog niet bekend.

Oorspronkelijk zou Willem-Alexander een bezoek brengen aan de Belgen, maar de Rijksvoorlichtingsdienst liet vorige maand weten dat het bezoek in verband met de recente troonswisseling in België werd uitgesteld. Het protocol schrijft voor dat het kortst zittende staatshoofd eerst op bezoek moet bij het langst zittende staatshoofd.

Filip volgde zijn vader Albert in juli op als koning. Momenteel maakt hij een toer langs alle provincies in zijn eigen land.

Afghanistan plaatst zich voor WK cricket

Afghanistan heeft zich voor de aller eerste keer gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap cricket. Het land won in de World Cricket League Championship(WCLC) met zeven wickets van Kenia en met de overwinning werd het land tweede in eindrangschikking van de WCLC en plaatste zich daardoor rechtstreeks voor het WK. 

Kenia kwam tot 93 runs in 43.3 overs all out. Afghanistan kwam tot die score in 20.5 overs tegen het verlies van drie wickets. De eindzege in de WCLC was al zeker voor Ierland. Het land won elf van de veertien wedstrijden en heeft zich ook gekwalificeerd voor het mondiale eindtoernooi. Oranje werd vierde in de competitie. Het Nederlands cricketteam kan zich nog steeds plaatsen voor het WK in 2015. 

Volgend jaar januari is het WK-kwalificatietoernooi in Nieuw-Zeeland. Nederland zal met negen andere landen moeten uitvechten welke twee landen zich bij de twaalf gekwalificeerde landen gaan voegen. Het WK staat gepland voor februari en maart 2015 in Australië en Nieuw-Zeeland. 

Dierendagellende

'Mama, mama, mag ik Kobus mee naar school nemen vrijdag? Het is dan 4 oktober en dan vieren we ook op onze school dierendag.' Karin keek haar moeder smekend aan. Ze hadden net van de juf te horen gekregen dat ze ook dit jaar weer hun huisdieren mee mochten nemen op dierendag. Ze vatte dus meteen maar de koe bij de horens en confronteerde haar moeder, die haar kwam ophalen, met haar vraag.

[MLB] Uitslagen eerste ronde Division Series

Vannacht stonden de eerste twee wedstrijden van de Division Series op het programma. De St. Louis Cardinals speelden tegen de Pittsburgh Pirates en de Atlanta Braves speelden tegen de Los Angeles Dodgers.

De Cardinals en de Pirates openden de playoffs met hun eerste wedstrijd. De Pirates waren via een wildcard in de Series gekomen en moesten daarom spelen tegen de koplopers van de National League, oftewel de Cardinals. Dat verschil in kwaliteit kwam in de score tot uitdrukking. De Cardinals wonnen bijzonder gemakkelijk met 9-1 van de Pirates. De eerste twee innings bleven beide teams puntloos, maar in de derde inning zorgden de Cardinals direct voor een onoverbrugbare voorsprong. Ze maakten liefst zeven runs in deze inning, waar ze de wedstrijd meteen mee in het slot gooiden. In de vijfde en zesde inning pakten ze nog twee punten. In de vijfde inning scoorden de Pirates hun ere-run. Om 19.00 uur Nederlandse tijd ontmoeten beide teams elkaar opnieuw voor hun tweede wedstrijd.

De Dodgers, de winnaars van de NL West Division, versloegen in Atlanta de Braves met 1-6. De Braves, winnaar van de NL East Division, kwamen al vroeg op achterstand door in zowel de tweede als de derde inning twee runs tegen te krijgen. In de vierde inning scoorde Freddie Freeman nog een run voor de Braves, waardoor ze terug in de wedstrijd konden komen. Dat werd echter al snel teniet gedaan door de Dodgers, die zelf ook scoorden in de vierde inning. Uiteindelijk zorgden ze in de zesde inning voor de eindstand.

Samsung boekt hoogste kwartaalwinst ooit

Het Koreaanse techbedrijf Samsung heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst van 10,1 biljoen won (6,9 miljard euro) geboekt. Dat is 514 miljoen euro meer dan in het tweede kwartaal, toen ook al een record werd geboekt. De winst van het bedrijf is met 25 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

De omzet is met dertien procent gestegen naar 55 biljoen won, omgerekend 43,3 miljard euro. De inkomsten komen vooral uit de verkoop van goedkopere telefoons. De verkoop van de duurdere Samsung Galaxy S4 is volgens analisten ingezakt.

In eerdere kwartalen kwam grofweg twee derde van de omzet van Samsung uit de verkoop van telefoons. Details over de financiële resultaten worden later deze maand gepresenteerd.

De bazenochtendjas

Er is een nieuw fenomeen ontstaan. De bazenochtendjas is namelijk geboren. Voor het luttele bedrag van €12,50 is deze verkrijgbaar bij de Zeeman. Ook op het FOK!forum is dit ondertussen doorgedrongen wat tot gevolg heeft dat meerdere FOK!kers deze bazenochtendjas in hun bezit hebben. Een voorbeeld van een trotse bezitter:

Het gaat zelfs al zo ver dat er ingebroken wordt bij de Zeeman om deze ochtendjas te stelen. Wij voorspellen een gigantische run op deze bazenochtendjas dus weer er snel bij!

[NHL] San Jose Sharks langs de Vancouver Canucks

De San Jose Sharks hebben hun eerste wedstrijd van het seizoen omgezet in een overwinning. In het SAP Center in San Jose werden de Vancouver Canucks met 4-1 verslagen.

De Canucks kwamen in de eerste periode op een voorsprong door een powerplay goal van Jason Garrison. Brent Burns maakte deze achterstand echter snel ongedaan in het begin van de tweede periode. Na deze goal liepen de Sharks verder uit door goals van Justin Braun, Patrick Marleau en Tommy Wingels. De score had nog verder op kunnen lopen maar goalie Roberto Luongo van de Canucks zorgde ervoor dat de schade relatief beperkt bleef. De Canucks waren zelf niet in staat om iets terug te doen.

Overige uitslagen:

 

Thuis Uit Score
Boston Bruins Tampa Bay Lightning 3 - 1
Pittsburgh Penguins New Jersey Devils 3 - 0
Washington Capitals Calgary Flames 5 - 4 (na penalties)
Minnesota Wild Los Angeles Kings 2 - 3 (na penalties)
Dallas Stars Florida Panthers 2 - 4
St. Louis Blues Nashville Predators 4 - 2
Phoenix Coyotes New York Rangers 4 - 1

Ferrari hekelt Formule 1-kalender 2014

Ferrari is niet blij met de Formule 1-kalender voor 2014. De Italiaanse renstal dringt erop aan dat het aantal grands prix met minimaal twee wordt teruggebracht. Volgens teammanager Massimo Rivola zorgen onder meer de opeenvolgende races in Monaco, New Jersey en Montreal eind mei en begin juni voor logistieke problemen.

"Er zit vast een goede commerciële reden achter die mij ontgaat. Maar dit is logistiek gezien niet de best mogelijke kalender", liet Rivola weten in Zuid-Korea, waar dit weekeinde wordt gereden. "Ik hoop dat de kalender nog wordt teruggebracht tot twintig races. Op deze manier is het bijna niet haalbaar."

De voorlopige kalender voor volgend seizoen bestaat uit 22 grands prix, maar de wedstrijden in Zuid-Korea, New Jersey en Mexico zijn nog onder voorbehoud. Dit jaar worden negentien races verreden.

Ook het kleinere team Sauber maakt zich zorgen. "Voor ons is de personele bezetting de grootste zorg", zei teammanager Beat Zehnder. "We moeten alle races, tests en andere evenementen dekken met hetzelfde aantal personen. Hoe meer er op het programma staat, hoe moeilijker dat is."

Twitter maakte nog nooit winst

Twitter heeft sinds zijn lancering in 2006 nog nooit winst gemaakt. Opgeteld maakte het socialmediabedrijf sinds het begin een verlies van 419 miljoen dollar (308 miljoen euro). In de eerste zes maanden van dit jaar noteerde het bedrijf een verlies van 69 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder 49 miljoen dollar. Dat blijkt uit de beursgangdocumenten die het Amerikaanse bedrijf heeft gepubliceerd.

Ondanks het constante verlies heeft het bedrijf een positief banksaldo. Eind juni beschikte Twitter over 375 miljoen dollar. Dit geld dankt het aan een eerdere investeringsronde die 759 miljoen dollar opleverde. Met de aanstaande beursgang hoopt het bedrijf meer dan een miljard dollar op te halen.

Vorig jaar draaide Twitter een omzet van 317 miljoen dollar. Het bedrijf verwacht dat de omzet dit jaar verdubbelt naar 656 miljoen dollar. Het grootste deel van de inkomsten komt uit advertenties. De rest komt uit de verkoop van licenties aan bedrijven die meer inzicht willen in de activiteit op het sociale medium.

Twitter had meer dan 218 miljoen actieve gebruikers in het tweede kwartaal, 44 procent meer dan een jaar eerder. Concurrenten Facebook en Linkedin hadden in dezelfde periode respectievelijk 1,2 miljard en 240 miljoen gebruikers.

Twitter maakte in september via een tweet bekend dat het naar de beurs wil. Nu Twitter openheid heeft gegeven over de financiële prestaties kan het bedrijf de komende tijd beleggers verleiden in het bedrijf te stappen. Verwacht wordt dat het aandeel met het tickersymbool TWTR voor eind november openbaar verhandeld wordt.

Obama niet naar Azië vanwege shutdown

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn reis naar Azië volgende week geannuleerd om zich volledig te richten op het opstarten van de Amerikaanse overheid. Dat heeft het Witte Huis meegedeeld.

Eerder besloot de president al niet vier, maar twee landen te bezoeken. Nu is besloten ook deze twee landen, Indonesië en Brunei, af te bellen. Obama wil in Washington blijven werken aan een wet voor de financiering van de overheid.

"De annulering van deze reis is nog een gevolg van de actie van de Republikeinen in het Huis (van Afgevaardigden, red.) die tot de sluiting van de overheid leidde", aldus Witte Huis-perswoordvoerder Jay Carney. Waarmee de volle verantwoordelijkheid voor de huidige politieke crisis in de Verenigde Staten nog eens bij de Republikeinen werd gelegd.

Obama zou eigenlijk zaterdag vertrekken. In zijn plaats zal minister van buitenlandse zaken John Kerry de vier landen bezoeken.

'CDA geeft middelvinger'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft vrijdag hard uitgehaald naar het CDA omdat de partij niet verder wil onderhandelen met het kabinet. Ook minster van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) sprak harde woorden over de partij van Sybrand Buma.

"Ik zie alleen maar een ding", zei Timmermans voor aanvang van de ministerraad. "Het kabinet heeft een uitgestoken hand naar het CDA uitgestoken en krijgt er een middelvinger voor terug."

Timmermans zei verder 'niet echt verrast' te zijn door de opstelling van het CDA. Tijdens de algemene beschouwingen hadden zij al een terughoudende positie ingenomen. "Ze hebben kennelijk de calculatie gemaakt dat het beter is om daar aan vast te houden dan om de uitgestoken hand van het kabinet aan te nemen."

Ook minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) reageerde in niet mis te verstane bewoordingen. "Het zal er al een tijdje in", zei hij voor aanvang van de ministerraad. "Ik heb geen enkel moment gedacht dat ze mee wilden doen."

Volgens Plasterk is het CDA de weg kwijt. In de tijd van Balkenende IV toen de PvdA met het CDA regeerde was het een 'hele verantwoordelijke bestuurderspartij', zei hij. "Toen was het ondenkbaar dat het CDA zou zeggen: ach, zo'n sociaal akkoord, wat kan ons dat schelen. Ondenkbaar."

"En dat men nu zo achteloos zegt, van dan maar niet, dat is een CDA zoals ik het niet ken en ik hoop dat ze zich op enig moment hervinden." Hij prees de andere oppositiepartijen die wel mee wilden praten. Deze 'coalition of the willing' praat rustig door en nemen hun verantwoordelijkheid. Daar hoort het nemen van impopulaire maatregelen bij, aldus Plasterk. Het CDA staat wat hem betreft de komende jaren buitenspel.

Ministers van VVD-huize reageerden in mildere bewoordingen. "Nou, dat zou ik zelf niet zeggen", zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) over de uitspraak van Timmermans. Maar ze noemde het afhaken van het CDA wel zonde.

"Het is niet de traditie van het CDA om geen verantwoordelijkheid te nemen", zei minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD). "Uiteindelijk komt Nederland niet uit de crisis wanneer politieke partijen op hun handen blijven zitten. Ze hebben die keuze gemaakt, maar ik vind dat wel jammer."

Depay debuteert in selectie Nederlands elftal

Bondscoach Louis van Gaal heeft Memphis Depay voor het eerst opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. De keuze voor de aanvaller van PSV is opmerkelijk, aangezien hij niet tot de voorselectie behoorde. Nigel de Jong en Gregory van der Wiel behoren eveneens tot de selectie van Oranje. Wesley Sneijder is ook weer van de partij.

Depay, die donderdagavond scoorde voor PSV tegen Chernomorets Odessa (2-0), speelde nooit eerder voor Nederland. De Jong speelde november vorig jaar zijn laatste wedstrijd voor Oranje, toen Nederland in Amsterdam met 0-0 gelijkspeelde tegen Duitsland. Enkele weken na die interland liep De Jong bij AC Milan een zware achillespeesblessure op, die hem de rest van het seizoen aan de kant hield. De Jong maakte eind augustus zijn rentree voor de Italiaanse club en herpakte al snel zijn topvorm, waarvoor Van Gaal hem beloont met een plek in zijn keurkorps. Van der Wiel, die sinds enkele weken basisspeler is bij Paris Saint-Germain, speelde onder Van Gaal nog nooit in het Nederlands elftal.

Jasper Cillessen vervangt de geblesseerde Jeroen Zoet in Oranje. De nieuwe eerste doelman van Ajax zat niet in de voorselectie. Van de 25-koppige voorselectie zijn Paul Verhaegh, Ruben Schaken en Ricky van Wolfswinkel afgevallen. Van Gaal selecteerde in totaal 23 spelers voor de komende wedstrijden van Oranje.

Het Nederlands elftal speelt op 11 oktober in de WK-kwalificatiereeks thuis tegen Hongarije. Vier dagen later gaat Oranje op bezoek bij Turkije. Nederland is al zeker van deelname aan de eindronde. Hongarije en Turkije maken nog kans op de tweede plaats in Groep D, die waarschijnlijk rechtgeeft op deelname aan de play-offs.

De selectie
Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City).
Achterhoede: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (PSV), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), Jetro Willems (PSV).
Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Jonathan de Guzman (Swansea City), Nigel de Jong (AC Milan), Stijn Schaars (PSV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (AS Roma), Rafael van der Vaart (HSV).
Voorhoede: Memphis Depay (PSV), Dirk Kuijt (Fenerbahce), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München).

Recordaantal Mercedessen verkocht

Mercedes Benz heeft in september een recordaantal auto's verkocht. De autobouwer uit Stuttgart verkocht vorige maand ruim 140.000 wagens. Dat is een stijging van zestien procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder, zo maakte het automerk vrijdag bekend. Donderdag kwamen verscheidene Duitse media al met vergelijkbare schattingen.

Vooral in China werden fors meer auto's verkocht. De verkoop in het Aziatische land steeg met 21 procent. Duitse auto's worden de laatste jaren steeds populairder in China omdat het land steeds welvarender wordt. Ook Volkswagen en BMW zien hun verkopen in het land steeds verder toenemen.

In Amerika, de grootste afzetmarkt van Mercedes, steeg de verkoop met bijna zeven procent. De verkopen in thuisbasis Duitsland stegen daarentegen maar met anderhalf procent. Duitsland ligt daarmee ver achter bij het Europees gemiddelde. Europese consumenten kochten gemiddeld veertien procent vaker een Mercedes dan in september van vorig jaar.

'Belastingaangifte te moeilijk'

Nederlanders vinden het doen van belastingaangifte veel moeilijker dan inwoners van veel andere landen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Deloitte in 34 landen.

In Nederland, maar ook in Oostenrijk, noemen de meeste bewoners het invullen van de aangifte zeer lastig. In bijna zestig procent van de andere onderzochte landen wordt de belastingaangifte als neutraal of niet zo lastig ervaren.

Dat Nederlanders de aangifte als zo complex ervaren, is wel opvallend. De fiscus vult namelijk zelf al heel veel velden in. Alleen in Spanje worden meer gegevens vooraf ingevuld. Met het aantal in te vullen velden van tussen de honderd en driehonderd behoort Nederland tot de middenmoot. In onder meer België en Luxemburg moeten meer dan vijfhonderd velden worden ingevuld.

Nederlanders, net als onder anderen Belgen, Tsjechen en Fransen, besteden ongeveer twee tot vijf uur aan hun belastingaangifte. In Oostenrijk, Kroatië en Rusland wordt meer dan vijf uur besteed, terwijl in onder meer Brazilië, Canada en Noorwegen minder dan een uur wordt besteed aan de aangifte.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de Nederlandse fiscus, net als de collega's in België en Zwitserland, erg coulant is met het verlenen van uitstel. Nederlanders moeten in principe voor 1 april aangifte doen, maar als uitstel wordt gevraagd wordt dat gegeven. In veel andere landen is uitstel helemaal geen vanzelfsprekendheid. In 15 van de 34 landen wordt geen uitstel gegeven.

Pier Scheveningen definitief op slot

De pier van Scheveningen gaat volgende week vrijdag op slot. Het gebouw voldoet nog altijd niet aan de wettelijke eisen van brandveiligheid, zo laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag vrijdag weten. De curator en de ondernemers van de pier zijn op de hoogte gesteld.

De brandweer had bij een inspectie eind augustus geconstateerd dat de sprinklerinstallatie en de brandblussers defect waren. De gemeente gaf curator Marc Udink vervolgens tot afgelopen dinsdag de tijd om de pier weer brandveilig te maken. De curator liet echter al weten geen geld te hebben voor een opknapbeurt.

De pier kon tot nu toe open blijven omdat op kosten van de gemeente een brandwacht werd ingehuurd. Het gebouw werd begin dit jaar failliet verklaard.

Of het gebouw ooit nog opengaat is nog onduidelijk. Bij een eerder georganiseerde veiling was weinig interesse. Udink liet eerder wel weten dat er nog altijd belangstelling is voor een overname.

De pier wordt vrijdag om 10.00 uur afgesloten. Ondernemers hebben tot dan de tijd om hun bedrijf te sluiten. De gemeente heeft hulp aangeboden bij de afwikkeling van hun zaak.

Nieuwe diersoorten ontdekt in Suriname

Wetenschappers uit verscheidene landen hebben tijdens een drie weken durende expeditie in het Surinaamse regenwoud zestig nieuwe diersoorten ontdekt. Onder de soorten zijn onder andere een zogenoemde 'chocokikker' en een van de kleinste mestkevers van Zuid-Amerika.

De ontdekkingen werden gedaan in het ongerepte regenwoud in het zuidoosten van Suriname, niet ver van de grens met Brazilië, zei een woordvoerder van de onderzoeks- en natuurorganisatie Conservation International. De groep verricht al jaren onderzoek in Suriname.

De chocokikker kreeg zijn bijnaam vanwege zijn eigenaardige chocoladekleur. Daarnaast werd er een nieuwe soort pijlgifkikker ontdekt, waarvan het gif door de lokale bevolking gebruikt wordt voor de jacht. Onder de vondsten zijn elf vissensoorten, waaronder een opmerkelijk gepigmenteerde meervalachtige. Een 2,3 millimeter grote rode mestkever is mogelijk de op een na kleinste soort mestkever op het continent.

In totaal werden gegevens vergaard over 1378 soorten planten, vogels, zoogdieren, insecten, vissen en amfibieën. De wetenschappers werden in hun werkzaamheden bijgestaan door dertig mannen uit de plaatselijke bevolking, die op de rivieren in het gebied en in het woud als gids dienden.

Vicepremier: 111 doden geborgen bij Lampedusa

Uit de wateren rond het Italiaanse eiland Lampedusa zijn tot dusverre de lichamen geborgen van 111 opvarenden van de migrantenboot die daar donderdag verongelukte. Meer dan 150 mensen zijn gered. Dat heeft de Italiaanse vicepremier en minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano vrijdag tegen de Italiaanse zender Canale 5 gezegd.

Het vaartuig maakte donderdag water en vloog in brand toen de opvarenden andere schepen met vuur wilden waarschuwen. De boot kapseisde en alle naar schatting vijfhonderd schepelingen raakten te water.

Reddingswerkers zijn nog op zoek naar eventuele overlevenden en lichamen. Alfano zei te verwachten dat het dodental nog verder zal oplopen.

School in Laren onder water gelopen door regenval

Een school in Laren is vrijdag deels onder water komen te staan. Door hevige regenval stond een deel van het gangpad van College De Brink blank. De brandweer heeft het water weggepompt, laat een woordvoerder van de school weten. De leerlingen hebben geen hinder ondervonden van de wateroverlast.

De hevige regenval heeft vrijdagochtend op meerdere plaatsen voor overlast gezorgd. Vooral in het Gooi werden veel meldingen gemaakt van waterproblemen. De brandweer kreeg ruim twintig meldingen van overstromingen in woningen en op straten.

In Amsterdam zijn geen grote incidenten gemeld, laat de brandweer weten. Wel zette vervoersbedrijf GVB extra trams in vanwege drukte.

De ochtendspits was twee keer zo druk door de regenval, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Op het drukste moment registreerde de VID honderd kilometer file. Rijkswaterstaat moest de rijstroken van de A20 en de A10 bij Rotterdam en Amsterdam tijdelijk afsluiten, omdat het riool het regenwater niet kon verwerken.

[NBA] Bryant naar Duitsland voor behandeling

De Amerikaanse basketballer Kobe Bryant is naar Duitsland afgereisd voor een behandeling aan zijn rechterknie. Dat meldt de krant Los Angeles Times. De Lakers verwachten de 35-jarige Bryant begin volgende week terug in Los Angeles, maar doen geen mededelingen over de behandeling.

Volgens de krant wordt er bloed afgenomen uit de gekwetste knie van de sterspeler van de Lakers. Dat wordt daarna bewerkt tot een serum dat wordt teruggespoten in het gewricht.

Het is niet de eerste keer dat de speler zich in Duitsland laat helpen. Hij werd er in 2011 behandeld voor zowel een knieblessure als een kwetsuur aan zijn enkel.

Bryant herstelt momenteel ook van een blessure aan zijn achillespees, die hij in april afscheurde. Voor die revalidatie staat zes tot negen maanden. De kans is klein dat Bryant op tijd fit is voor de seizoensopener van de Lakers op 29 oktober tegen stadgenoot Los Angeles Clippers.

Arsenal drie weken zonder Sagna

Arsenal moet het drie weken stellen zonder verdediger Bacary Sagna. De 30-jarige Fransman kampt met een hamstringblessure. Dat maakte coach Arsène Wenger vrijdag op een persconferentie bekend, meldt de club. De speler miste dit seizoen nog geen duel in de Premier League.

Sagna ontbreekt zondag als de koploper op bezoek gaat bij West Bromwich Albion. Ook de wedstrijd tegen Norwich City van 19 oktober en de ontmoeting met Borussia Dortmund in de Champions League drie dagen later komen waarschijnlijk te vroeg.

Ter Mors verbetert eigen Nederlands record 1000m

Jorien ter Mors heeft vandaag bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Seoul haar eigen Nederlands record verbetert op de 1000 meter. Ze reed een tijd van 1.29,479 en bleef hiermee ruim onder de oude nationale toptijd die sinds vorig jaar met 1.30,307 op haar naam stond.

Ter Mors reed dat record toen in Calgary. Met haar record plaatste de 24-jarige Enschedese zich als snelste voor de kwartfinales. Ook was Ter Mors succesvol met de Nederlandse ploeg op de aflossing. De vrouwen plaatsten zich voor de halve finales. Ook de mannen staan op dit onderdeel in de halve finales.

Ambtenaar stuurt per ongeluk dwangbevelen rond

De gemeente Blaricum heeft per ongeluk vijftig inwoners een dwangbevel wegens een betalingsachterstand gestuurd. De brieven werden verstuurd na een foutje van een ambtenaar, laat de gemeente weten.

Blaricum heeft alle briefontvangers gebeld en excuses aangeboden. Enkele Blaricummers die direct de achterstallige rekening betaalden, krijgen hun geld terug. Wie niet is gebeld en geen excuusbrief ontvangt, heeft wel terecht een dwangbevel gekregen, benadrukt de gemeente.

Celstraf moordenaar Milly Boele definitief

Ex-politieagent Sander V. is definitief veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs voor de moord op Milly Boele. De Hoge Raad heeft het beroep van V. vrijdag verworpen.

V. was het niet eens met zijn veroordeling voor voorbedachten rade en orale verkrachting. De Hoge Raad ziet in deze klacht echter geen grond om de zaak te heropenen.

Het slachtoffer van V., zijn 12-jarige buurmeisje, werd in maart 2010 dood gevonden in zijn tuin in Dordrecht. Hij had haar met een smoes naar zijn woning gelokt, oraal verkracht en later gewurgd met zijn riem. Daarna begroef hij haar in de tuin. Nadat V. zich bij de politie had gemeld werd het lichaam van Boele gevonden.

Het gerechtshof in Den Haag achtte V. vorig jaar juni schuldig aan verkrachting, terwijl de rechtbank in Dordrecht dit eerder niet voldoende bewezen vond. De rechtbank had V. eerder veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor moord, vrijheidsbeneming, aanranding en het verbergen van het lichaam van Milly Boele.

Hornbach verhoogt winstverwachting na goede zomer

Hornbach denkt dit jaar een hoger bedrijfsresultaat te halen dan verwacht. De van oorsprong Duitse bouwmarktketen voorziet dat de winst voor aftrek van belastingen over het gebroken boekjaar ten minste zo hoog uitvalt als een jaar eerder. Dat meldde Hornbach vrijdag bij het bekendmaken van de halfjaarcijfers.

Vorig boekjaar kwam Hornbach uit op een bedrijfsresultaat van een kleine 150 miljoen euro. De kluswinkels voorzagen dit jaar aanvankelijk een lichte daling van het bedrijfsresultaat door de langdurige winter en omdat de omzet vorig jaar al licht daalde. In de eerste zes maanden van dit jaar trok de omzet door een goede zomer echter weer aan.

De inkomsten van het bedrijf kwamen tussen maart en augustus uit op ruim 1,8 miljard euro. Dat is 1,8 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De stijging is vooral te danken aan de goede verkopen in het tweede kwartaal, aangezien de omzet in het eerste kwartaal nog terugliep.

Van Bommel traint mee met Fortuna Sittard

Mark van Bommel zal af en toe meetrainen met de selectie van Fortuna Sittard. De gestopte middenvelder wil op die manier fit blijven.

Van Bommel zette na afgelopen seizoen een punt achter zijn loopbaan. "Ik zou ook bij SV Meerssen of PSV mee kunnen trainen, maar bij Fortuna ben ik ooit begonnen en het is dichtbij", legt de oud-international uit tegen L1.

Donderdag trainde Van Bommel voor het eerst mee in Sittard. De Maasbrachtenaar piekert er niet over om dit seizoen al als assistent-trainer bij Fortuna aan de slag te gaan. Hoofdtrainer Wil Boessen moet het nog zonder vaste rechterhand doen.

"Ik heb de papieren nog niet en bovendien heb ik aangegeven een jaar niks te willen doen," aldus van Bommel.

Referendum over afschaffing Ierse senaat

Ierse kiezers besluiten vrijdag in een referendum of het Ierse hogerhuis, de Seanad, wordt opgedoekt. De regering en een groot deel van de oppositie willen van de senaat af, omdat dat een jaarlijkse besparing van twintig miljoen euro oplevert.

Voor het afschaffen van het hogerhuis is een grondwetswijziging nodig, waarvoor een meerderheid van stemmen in een volksraadpleging vereist is. De uitslag van het referendum wordt zaterdag verwacht.

Volgens voorstanders van afschaffing beschikt de Seanad over vrijwel geen macht. Tegenstanders, voornamelijk verenigd in de partij Fianna Fail, beschuldigen de regering ervan haar eigen macht te willen vergroten. Afwijzing van het voorstel dwingt de regering het hogerhuis te hervormen, zegt de partij.

'Meeste ontslagen Air France bij grondpersoneel'

De ontslagen bij luchtvaartmaatschappij Air France vinden vooral bij het grondpersoneel plaats. De Franse vlieger wil ongeveer 1800 werknemers in die tak ontslaan, meldt de Franse krant Les Echos vrijdag op basis van bronnen. De overige duizend ontslagen vinden plaats bij vliegend personeel, zoals piloten en stewardessen.

Air France kondigde onlangs aan 2800 werknemers te willen ontslaan. De luchtvaartmaatschappij ging in 2003 een alliantie aan met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM. De bijna drieduizend ontslagen bij Air France-KLM vinden allemaal plaats in de Franse afdeling van het bedrijf, zo meldt Les Echos.

Onder meer op de luchthavens in Roissy en in Orly, beiden nabij Parijs, vinden forse ontslagen plaats, zo meldt de krant. Verhoudingsgewijs worden de luchthavens van Marseille, Nice en Toulouse echter het sterkst getroffen, waar ruim een kwart van de zevenhonderd werknemers weg moeten.

ANBO: Krol brak lans voor ouderen

Ouderenbond ANBO vindt dat Henk Krol in zijn functie als fractievoorzitter van 50Plus er goed in is geslaagd op te komen voor de belangen van ouderen. Dat zei voorzitter Liane den Haan vrijdagochtend op Radio 1 in een reactie op het opstappen van de partijleider.

"Los van het feit wat er gebeurd is, en dat dat absoluut niet kan, heeft hij wel een lans gebroken voor ouderen", aldus Den Haan. "Hij heeft absoluut iets weten te bereiken. Bij alles stonden ouderen prominent op de agenda. Dat is heel belangrijk."

Den Haan, die meerdere keren met Krol om de tafel zat, zegt het jammer te vinden dat Krol opstapt. "Henk is een prettige man om mee samen te werken. Ik vind dit triest. Het is heel vervelend dat dit is gebeurd."

HTC noteert eerste kwartaalverlies

Smartphonemaker HTC heeft voor het eerst sinds zijn beursgang in 2002 een kwartaalverlies geleden. Ondanks het op de markt brengen van het nieuwe vlaggenschip de HTC One, noteerde het Taiwanese bedrijf in het derde kwartaal een verlies van 2,97 miljard Taiwanese dollar, omgerekend 74,4 miljoen euro. Dat maakte HTC vrijdagochtend bekend.

HTC had gehoopt dat de HTC One het bedrijf uit de rode cijfers zou houden. Exacte verkoopcijfers van de telefoon zijn niet bekend, maar het zou gaan om minimaal twee miljoen exemplaren. In het laatste kwartaal van dit jaar zal HTC waarschijnlijk betere cijfers tonen.

Eind vorige maand maakte het Taiwanese bedrijf bekend dat het zijn aandeel in audiobedrijf Beats zal verkopen. Dit moet HTC omgerekend 194,6 miljoen euro opleveren.

Uitslag tweede vrije training Zuid-Korea

Lewis Hamilton heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Zuid-Korea de snelste tijd gereden. De Brit reed in zijn Mercedes ditmaal een tijd van 1.38,673 en bleef ook ditmaal regerend wereldkampioen Sebastian Vettel nipt voor.

De sessie verliep voor vrijwel alle coureurs zoals gepland. Alleen Caterham-coureur Charles Pic spinde even. De Fransman eindigde uiteindelijk drietiende van een seconde achter teamgenoot Giedo van der Garde die de dag op een negentiende positie afsloot.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:38.673 - 31
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:38.781 0.108 30
3 Nico Rosberg Mercedes 1:38.797 0.124 32
4 Mark Webber Red Bull 1:38.844 0.171 35
5 Felipe Massa Ferrari 1:39.114 0.441 30
6 Romain Grosjean Lotus 1:39.226 0.553 34
7 Fernando Alonso Ferrari 1:39.444 0.771 31
8 Kimi Räikkönen Lotus 1:39.757 1.084 33
9 Jenson Button McLaren 1:39.774 1.101 29
10 Adrian Sutil Force India 1:40.006 1.333 34
11 Paul di Resta Force India 1:40.007 1.334 34
12 Sergio Perez McLaren 1:40.152 1.479 31
13 Esteban Gutierrez Sauber 1:40.186 1.513 33
14 Nico Hulkenberg Sauber 1:40.210 1.537 34
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:40.446 1.773 30
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:40.552 1.879 26
17 Pastor Maldonado Williams 1:41.117 2.444 35
18 Valtteri Bottas Williams 1:41.289 2.616 34
19 Giedo van der Garde Caterham 1:42.461 3.788 36
20 Charles Pic Caterham 1:42.798 4.125 35
21 Jules Bianchi Marussia 1:43.108 4.435 31
22 Max Chilton Marussia 1:43.441 4.768 29

Geer en Goor scoren bijna twee miljoen kijkers

Geer en Goor: Effe Geen Cent Te Makken heeft donderdagavond bijna twee miljoen kijkers getrokken. Het nieuwe RTL 4-programma van Gerard Joling en Gordon was daarmee de best bekeken uitzending van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

In Geer en Goor: Effe Geen Cent te Makken moet het duo rondkomen van een AOW-uitkering. Joling en Gordon voldoen met bijna twee miljoen kijkers voor de eerste aflevering aan hun doelstelling. "Als Hotter than My Daughter 1,7 miljoen kan scoren, dan moet dit toch zeker twee miljoen kunnen halen", zei Gordon woensdag in RTL Boulevard.

Politie betrokken bij 18 schietincidenten

De politie heeft het eerste halfjaar van 2013 18 keer gebruikgemaakt van een vuurwapen, waardooréén persoon overleed en 17 mensen gewond raakten. De rijksrecherche onderzoekt zoals gebruikelijk deze zogenoemde schietincidenten. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

Op basis van de onderzoekingen van de rijksrecherche beslist de hoofdofficier van justitie over de rechtmatigheid van het vuurwapengebruik. Agressie en intimidatie in de maatschappij vragen om gepast optreden van politiemensen. De overheid acht het van groot belang voor slachtoffers en nabestaanden dat gebruik van geweld door de politie objectief wordt onderzocht. Dat is "essentieel voor het vertrouwen van de samenleving in een rechtvaardige politie", aldus het OM.

In heel 2012 was de politie betrokken bij 24 ernstige schietincidenten, waarbij vijf doden vielen en 19 gewonden. In 2011 waren er 30 schietincidenten met vijf doden en 29 gewonden.

Politie betrokken bij 18 schietincidenten
Politie betrokken bij 18 schietincidenten (Foto: ANP)

Uitslag eerste vrije training Zuid-Korea

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Zuid-Korea. De Mercedes-coureur kwam op het Yeongam-circuit tot een tijd van 1.39,630 waarmee regerend wereldkampioen Sebastian Vettel nipt voorbleef.

Marussia liet Rodolfo Gonzalez, ten koste van Jules Bianchi, opdraven voor de eerste training, maar zal hier wel spijt van hebben gekregen, want de Venezolaan parkeerde zijn bolide al vroeg in de sessie in de muur, waarbij hij de voorzijde van de auto beschadigde. Hij kon wel de pits nog bereiken en na reparaties nog wat ronden rijden. Aan het eind van de sessie raakte ook Kimi Räikkönen de muur, hij werd wel ridder te voet.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:39.630 - 20
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:39.667 0.037 20
3 Mark Webber Red Bull 1:39.816 0.186 19
4 Nico Rosberg Mercedes 1:40.117 0.487 20
5 Jenson Button McLaren 1:40.215 0.585 22
6 Fernando Alonso Ferrari 1:40.374 0.744 18
7 Romain Grosjean Lotus 1:40.396 0.766 19
8 Kimi Räikkönen Lotus 1:40.677 1.047 15
9 Sergio Perez McLaren 1:40.860 1.230 20
10 Felipe Massa Ferrari 1:40.880 1.250 13
11 Nico Hulkenberg Sauber 1:40.899 1.269 20
12 Adrian Sutil Force India 1:41.432 1.802 18
13 Pastor Maldonado Williams 1:41.482 1.852 22
14 Esteban Gutierrez Sauber 1:41.626 1.996 21
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:41.924 2.294 19
16 Valtteri Bottas Williams 1:42.002 2.372 20
17 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:42.043 2.413 18
18 James Calado Force India 1:43.008 3.378 21
19 Charles Pic Caterham 1:43.660 4.030 20
20 Giedo van der Garde Caterham 1:43.883 4.253 19
21 Max Chilton Marussia 1:44.100 4.470 14
22 Rodolfo Gonzalez Marussia 1:46.810 7.180 10

Nadal een zege verwijderd van nummer één-positie

Rafael Nadal heeft nog hooguit een zege nodig om de eerste plaats op de wereldranglijst over te nemen van Novak Djokovic. De 27-jarige Spanjaard sloeg zich vrijdag naar de halve finale van het ATP-toernooi in Beijing. Hij was Fabio Fognini de baas met 2-6, 6-4 en 6-1.

De Italiaanse nummer negentien van de wereld begon sterk tegen Nadal en een stunt leek in de maak. Pas bij een 4-1 achterstand in de tweede set kwam de achtvoudig winnaar van Roland Garros op gang. Hij gunde zijn tegenstander in het vervolg nog maar een game.

Nadal herovert de nummer één-positie als hij zaterdag afrekent met de winnaar van de partij tussen John Isner en Tomas Berdych. Ook bij een nederlaag kan hij Djokovic passeren, maar dan mag de Serviër het toernooi in de Chinese hoofdstad niet winnen. Nadal voerde de ranglijst begin juli 2011 voor het laatst aan.

Veldrijdster Dombroski komt om tijdens training

De Amerikaanse veldrijdster Amy Dombroski is gisteren bij een ongeluk in het Belgische Begijnendijk om het leven gekomen. De 26-jarige Dombroski, uitkomend voor de Belgische ploeg Telenet-Fidea werd tijdens een snelheidstraining achter de brommer aangereden door een vrachtwagen. De Amerikaanse bezweek aan haar verwondingen. De bestuurder van de brommer bleef ongedeerd.

Amy was verloofd met motorcrosser Ryan Rozinsky. Ze was speciaal voor de ploegenpresentatie van Telenet-Fidea vanuit haar woonplaats Boulder in Colorado komen overvliegen naar België. "Amy was een heel sympathieke jonge vrouw met heel veel ambitie. Ze had de voorbije maanden keihard aan haar kracht en snelheid gewerkt om de komende maanden de aansluiting te maken bij de top van het vrouwenveldrijden" schrijft het team op haar website.


Horner heeft nog geen ploeg voor volgend seizoen

Chris Horner heeft nog altijd geen ploeg voor volgend jaar gevonden. De 41-jarige Amerikaan, die eind vorige maand de Ronde van Spanje won, is in het bezit van een aflopend contract bij Radioshack-Leopard. "Ik ben verrast", laat zijn zaakwaarnemer Michael Rutherford weten aan Cyclingnews.com.

"Na de Vuelta-zege had ik verwacht dat we al een akkoord zouden hebben, maar dat is er niet. We proberen overeenstemming te bereiken met een team uit de World Tour en dat is het enige wat ik kan zeggen", stelt Rutherford. Radioshack gaat volgend jaar over in Trek. Verscheidene coureurs verhuizen mee, maar Horner kreeg nog geen aanbieding.

Horner maakte vorige week zijn biologisch paspoort openbaar, waarmee hij wilde aantonen dat zijn overwinning in de Vuelta op een eerlijke manier is behaald. Hij komt dit seizoen niet meer in actie, omdat hij op het WK in Florence enkele ribben brak.

Kramer niet op 1500 meter op NK afstanden

Sven Kramer doet eind deze maand niet mee aan de 1500 meter op het NK afstanden in Heerenveen. De Fries vreest dat zijn programma in de weken daarna mogelijk te vol wordt, schrijft hij vrijdag in zijn column in De Telegraaf. De nationale titelstrijd geldt als kwalificatiemoment voor de eerste wereldbekerwedstrijden.

"Dat zou betekenen dat ik bij de eerste twee World Cups in Calgary en Salt Lake City zes afstanden, inclusief twee team pursuits, zou moeten rijden", laat de 27-jarige Kramer weten. "Op het olympisch kwalificatietoernooi eind december zal ik me er op de 1500 meter overigens wel tussen proberen te rijden."

De TVM-kopman eindigde bij de laatste Winterspelen in Vancouver in 2010 als dertiende op de schaatsmijl. Op de 5000 meter won hij goud, terwijl hij op de langste afstand werd gediskwalificeerd vanwege een foutieve wissel.

Na een turbulente zomer met bestuurlijke perikelen, KNSB-voorzitter Doekle Terpstra stapte eind augustus op na harde kritiek van Kramer, en de discussie over de nieuwe nationale schaatshal, wil de meervoudig Europees en wereldkampioen zich weer volledig op het schaatsen richten.

"Alle randzaken hebben ook op mij in meer of mindere mate een impact gehad die op momenten afleidde van het uiteindelijke doel", geeft Kramer toe. "En dat is olympisch goud winnen in Sochi, bij voorkeur in meervoud. Het is aan mij dat laatste niet uit het oog te verliezen."

FOK!filmblik: Dèmoni (1985)

In de jaren tachtig waren het de Italianen die de smaakmakers waren wat betreft het maken van ranzige en bloederige horrorfilms. Zo ook dit pareltje van regisseur Lamberto Bava, dat op 4 oktober 1985 voor het eerst in de bioscopen te zien was. Dèmoni oftewel Demons was een ouderwetse slasher, die zeker niet geschikt was voor mensen met een zwakke maag.

demons

Een studente genaamd Cheryl (Natasha Hovey) wordt in de metro van Berlijn achterna gezeten door een mysterieus figuur met een zilveren masker. De man blijkt echter niks kwaads van plan te zijn, hij heeft kaartjes voor een gratis filmvoorstelling in een onlangs gerenoveerde bioscoop. Nadat één van de bezoeksters van de nachtvoorstelling haar gezicht heeft opengehaald aan een oud masker in de lobby, transformeert ze in een bloeddorstige demon en slaat aan het moorden.

demons 1

Rosemarie: Ow, shit, I scratched myself.
Tony the Pimp: That will teach you to touch things.


Dèmoni werd geproduceerd door de Italiaanse grootmeester Dario Argento, die ook aan het scenario voor deze smakelijke horrorfilm meeschreef. In tegenstelling tot de meeste Italiaanse horrorfilms uit die tijd kende Dèmoni een opvallende soundtrack met een stevige dosis heavy metal. Zo horen we onder meer Motley Crue, Saxon, The Scorpions en Accept voorbijkomen.

demons 2

[Upd] 'Gabe Newell' is Half-Life 3-gezeur zat

Update: Oeps. We hadden over het hoofd gezien dat Dorkly een parodie- en satire-website is. De brief van 'Gabe Newell' is dus nep. Excuses voor de verwarring. De brief blijft desondanks erg leuk.

De 'grote' Valve-baas Gabe Newell lijkt het jarenlange gezeur over Half-Life 3 zat te zijn. In een blogpost op de website Dorkly laat de beste man zich van zijn meest gefrustreerde kant zien en vertelt hij hoe raar de gaminggemeenschap eigenlijk wel niet is.

Valve is volgens Gabe al jarenlang heel hard bezig om de gamewereld naar nieuwe hoogtes te duwen. Via hun platform Steam en de aangekondige Steam Box en Steam Controller wil het bedrijf gameontwikkelaars dwingen nieuwe hoogtes te bereiken en games te maken die dezelfde impact hebben als Half-Life toen deze uitkwam.

Gabe geeft aan wel te snappen dat mensen zo vreselijk zitten te wachten op Half-Life 3. Het verhaal is volgens zijn eigen zeggen van ongeëvenaard niveau en het verhaal is met een gigantische cliffhanger geëindigd.

Wat Gabe dan weer niet snapt, is dat gamers blijkbaar meer op een volgende sequel zitten te wachten, dan op een geweldige innovatie in games zoals Half-Life dat deed. Hij zegt dat gamers blijkbaar liever zien dat Valve net als Activision met de Call of Duty-serie op haar lauweren gaat rusten en alleen maar sequels uitpoept in plaats van een veel gewaagder pad kiezen en voor briljantheid gaat.

Gabe eindigt zijn betoog dan ook met een flinke steek naar Half-Life-fans: "It's almost as if you want us to come out with more sequels that lack the sort of surprise that comes with new, original games. It's almost as if you're comfortable with a known property and don't want to challenge yourself with new types of games. It's almost as if you just want us to be more like Activision and EA."

"You want Half-Life 3? You got it. We'll put out a new Half-Life every year.They'll be Origin-only. They'll have to connect to Facebook to play. They'll have assloads of day-one DLC. They'll have goddamn microtransactions."

"You'll be living your worst nightmare. You'll be speechless. You'll be living Half-Life."

Was getekend, Gabe Newell.

Killzone: Shadow Fall is ruim 50 GB

Gamers die Killzone: Shadow Fall kiezen bij de aankoop van hun PlayStation 4 kunnen gelijk rekenen op een een flinke knauw in de ruimte op hun harde schijf. Het spel gaat namelijk ruim vijftig gigabyte inpikken bij de installatie. 

Dit feit is bevestigd door Fergal Gara van Sony Engeland in een interview met website Eurogamer. De mededeling rondom de grootte van de nieuwe Killzone komt naar voren in een gesprek over de toenemende populariteit van digitale aankopen binnen de gamesindustrie.

Volgens Gara betekent de vijftig gigabyte niet dat gamers een dag lang naar een downloadscherm hoeven te kijken. Door de eerder aangekondigde play as you download-feature van de PS4 kun je al spelen terwijl de console de rest van de game nog installeert.

Killzone: Shadow Fall komt als launchtitel uit voor PlayStation 4 op 29 november.

"Vliegen in Battlefield 3 was oneerlijk"

DICE geeft toe dat het fouten heeft gemaakt met de unlocks in Battlefield 3. Creative director Lars Gustavsson zegt dat de ontwikkelaar kritiek verdient over hoe moeilijk het was voor nieuwe spelers om te beginnen in het spel.

“We shipped Battlefield 3, which we should be slapped for, with probably the worst set-ups ever,” he said.

“As a pilot, you had to fly your plane and only kill other planes with your cannons. You didn't have any counter-measures; you didn't have any missiles. And that's basically for the best of the best pilots; that's what they should do to show their skills. [As a beginner], you should have counter-measures, you should have heat-seeking missiles to give you a smooth ride into the game and then from there on you should customise."

De ontwikkelaar heeft dit dan ook als uitgangspunt gebruikt toen men de unlocks en mogelijkheden voor Battlefield 4 maakte.

“So that's what we've tried to do; the full set-ups are supposed to be quite easy to learn and to master, and from there you can start unlocking things and seeing what your preferred setup is. So, a lot of learning from Battlefield 3 have gone into making the game.”

Vandaag gaat overigens de Battlefield 4 open bèta van start voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Iedereen die het spel wil proberen krijgt dus de kans.

Battlefield 4 komt 29 oktober uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Later komt de game ook naar PlayStation 4 en Xbox One.

Battlefield 4

Rietdijk: "Geen talenten meer opleiden voor judobond"

"Ik wil niet als piepeltje door de Nederlandse judobond behandeld worden, daar voel ik me te goed voor", aldus judocoach Ben Rietdijk teleurgesteld. Zijn judoka's goed voor de mondiale top, dan gaan ze centraal bij de judobond trainen. Rietdijk is daar niet blij mee. "Er komen nu twee centra waar de Nederlandse judoka's verplicht moeten trainen. Eentje in Hoogvliet en eentje in Haarlem."

"Ik ga geen talenten meer opleiden voor de bond. Ik mag met mijn talenten nog wel naar het buitenland voor internationale wedstrijden, maar dat doen ze nu zelf maar. Ik kan gerust zeggen dat wij een van de beste privéjudoscholen van Nederland zijn. De twee trainers die de judoka's begeleiden, Bas Meerveld en Sander Groefsema, zijn bij mij in dienst en ik betaal per jaar 30.000 euro aan vliegtickets. Op Nederlandse kampioenschappen bij de jeugd halen wij vaak meer medailles dan de regionale opleidingscentra. Maar voor coaches met ambitie is in Nederland blijkbaar geen ruimte meer." 

Ben Sonnemans, technisch directeur van de judobond, had deze week een gesprek met Rietdijk over zijn topper Linda Bolder, die als klein meisje bij de judoschool binnen kwam. De Haarlemmer wil de begeleiding van topjudoka's rigoureus veranderen. "Linda moet binnen zes maanden beslissen of ze gaat trainen in Hoogvliet of in Haarlem. Terwijl in Haarlem nog niet het beste programma aangeboden kan worden, er is bijvoorbeeld nog geen goed krachthonk. Hier in Velserbroek heb ik er twee." Bolder won vorig jaar de Grand Slam van Tokio, pakte in april zilver op het EK en werd derde op de Masters. Rietdijk mag bij internationale wedstrijden niet meer zijn eigen pupillen coachen. 

Rietdijk is niet de enige die niet blij is met deze nieuwe structuur van de judobond. "Ook bij Theo Meijer Sport uit Leusden zijn ze niet te spreken over de actie en al eerder trok Chris de Korte aan de bel. De bond zegt dat ze de club centraal willen zetten, maar daar merk ik helemaal niks van. Dit zorgt alleen maar voor onrust", besluit Rietdijk. Voor De Korte geldt het zelfde als voor Rietdijk. De Korte was de coach van Anicka van Emden en Marhinde Verkerk en in de nieuwe structuur was er geen plaats meer voor hem. 

Ruim 4,5 miljoen aanvragen voor kaartjes WK

Voetballiefhebbers proberen massaal kaartjes voor het WK van volgend jaar in Brazilië te bemachtigen. Een week voor het eind van de eerste verkoopfase heeft de FIFA aanvragen voor in totaal 4,5 miljoen tickets ontvangen. Ruim drie kwart van de belangstellenden komt uit het gastland.

In totaal zijn er ongeveer 3,3 miljoen kaartjes beschikbaar. Eén miljoen daarvan wordt in de eerste verkoopfase van de hand gedaan. Bij wedstrijden waarbij de vraag het aanbod overtreft, worden de tickets via loting toegewezen.

De eerste verkoopfase loopt tot volgende week donderdag. Op 5 november gaat de aanvraag voor de overgebleven tickets van start. De laatste verkoopfase begint op 8 december, nadat de WK-loting heeft plaatsgevonden. Fans weten dan ook voor welke wedstrijd ze een kaartje proberen te bemachtigen.

De meeste belangstelling is er voor de openingswedstrijd in São Paulo en de finale in Rio de Janeiro. Ook alle groepswedstrijden van Brazilië zijn erg in trek. "Het grote aantal aanvragen bewijst dat er buitengewoon veel interesse is", aldus marketingdirecteur Thierry Weil van de FIFA.

Gudelj: "Wel paar nachten nodig"

Nemanja Gudelj kan er met zijn verstand niet bij dat AZ in de slotminuten punten liet liggen tegen PAOK Saloniki in de Europa League.

"Ik heb altijd wel een paar nachten nodig om zoiets te verwerken", aldus de middenvelder tegen De Telegraaf. "Met zes punten hadden we hele goede zaken gedaan, nu moeten we alle wedstrijden op 110 procent spelen."

"Natuurlijk moeten we dat eigenlijk altijd doen, maar met twee overwinningen speel je toch iets makkelijker. We moeten hier gewoon het positieve uithalen en dat is dat we goed hebben gespeeld. We hadden alleen meer kansen moeten afmaken", vindt hij.

Gudelj had in de eerste helft een paar gevaarlijke momenten, maar scoorde niet. Uiteindelijk was het verdediger Jeffrey Gouweleeuw die de score opende. In de blessuretijd van de tweede helft trok Salpingidis toch nog de score gelijk voor PAOK.

'Al-Shabab bedreiging voor VS'

De Somalische terroristische organisatie al-Shabab is een bedreiging voor de Verenigde Staten. Dat zei beveiliging- en defensiespecialist Seth Jones vrijdag tegen het Amerikaanse congres. Al-Shabab pleegde vorige maand een terreuraanslag in een winkelcentrum in Nairobi, Kenia, waarbij zeker 67 mensen om het leven kwamen.

"Al-Shabab heeft de capaciteiten om buiten Somalië toe te slaan", zei Jones van de Amerikaanse denktank RAND Corporation tegen de commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. "Ze hebben een belang bij het aanvallen van de Verenigde Staten en ze hebben in Amerika gerekruteerd. Als je die allemaal bij elkaar optelt dan is er reden tot zorgen."

Depay: "Zat er goed in"

Memphis Depay was de grote uitblinker bij PSV in Oekraïne. De aanvaller maakte een schitterende goal en gaf de assist tegen Chornomorets Odessa. De eerste goal van PSV lag er al na dertien minuten in. Memphis Depay legde van buiten de zestien aan en schoot de bal prachtig in de verre kruising. "Ik ben altijd blij als ik scoor, dus nu ook", aldus de aanvaller tegen RTL7.

"Het was inderdaad een mooie goal, hij zat er goed in. Maar het maakt me eigenlijk niet zoveel uit", vervolgt de Depay zijn verhaal. "Het was een belangrijke goal, omdat we hiermee vroeg scoorden. Daarna konden we makkelijker voetballen. Het is niet zo dat zij ons in het zadel hielpen, we speelden zelf namelijk ook goed. Op het middenveld lag ruimte en daar maakten we zelf gebruik van."

De zege was erg welkom bij PSV, vond ook Depay. "Heel belangrijk, omdat we afgelopen weekend van AZ hadden verloren. Je weet dat je nu een kans kreeg om weer het goede gevoel te krijgen. We hebben nu één gewonnen en één verloren in de Europa League, dus alles is nog in eigen hand."

Henk Krol (50Plus) weg uit Kamer na onthullingen

Henk Krol stapt op als volksvertegenwoordiger. De fractievoorzitter van ouderenpartij 50Plus en voormalig hoofdredacteur van de Gay Krant zegt dat het voor hem onmogelijk is geworden om door te gaan als volksvertegenwoordiger. "Ik kan niet anders dan mijn functie neerleggen." Dat heeft Krol vrijdagochtend laten weten in een schriftelijke verklaring.

De Volkskrant meldde vrijdag dat Krol jarenlang de betaling van pensioenpremies voor zijn personeel bij de Gay Krant heeft ontdoken. Het werd de medewerkers pas medio 2007 verteld, waarna die een verklaring moesten ondertekenen waarin ze afzagen van pensioen over de periode van 4 jaar. "Het was de verantwoordelijkheid van een werkneemster die haar taak niet goed heeft gedaan", stelt Krol.

"Mijn strijd is gestreden, mijn vijanden hebben gewonnen. Maar de strijd gaat door. Het is aan anderen om verder te strijden. Ik heb vele fouten gemaakt. Daardoor heb ik vijanden gekregen. Mijn strijd was echter immer oprecht, mijn aanpak evenwel niet altijd goed doordacht", aldus Krol in de verklaring. "Mijn fouten erken ik. Ik hoop dat mijn vijanden zullen begrijpen dat mijn bedoelingen goed waren. De strijd gaat verder. Ik ben op dit moment door al mijn krachten heen."

Henk Krol (50Plus) stopt als Kamerlid
Henk Krol (50Plus) stopt als Kamerlid (Foto: ANP)

'Kwart kinderen: dieren eten zielig'

Bijna de helft van de kinderen tussen 10 en 14 jaar is bereid zijn of haar lievelingsgerecht met vlees te laten staan op dierendag. Hoewel ongeveer vijf procent vegetarisch is, vindt een op de vier kinderen het zielig om dieren, en dan vooral paarden en konijnen, te eten. Dat meldt Wakker Dier vrijdag.

Wakker Dier liet onderzoek doen onder 504 kinderen van tussen de 10 en 14 jaar. Daaruit blijkt onder meer dat 74 procent van hen een huisdier heeft. Vijf op de zes kinderen geven hun huisdier extra aandacht, iets lekkers of een kadootje op dierendag. Drie op de tien deelnemers aan het onderzoek zeggen ook voor andere dieren iets te doen op dierendag.

Behalve konijnen (55 procent) en paarden (52 procent) worden ook eenden (39 procent) lammetjes (36 procent) en geiten (32 procent) vaak genoemd als zielig om op te eten. Verder geeft 63 procent aan deelname te overwegen aan de actie om geen dieren op dierendag te eten.


Mjammy...

FOK! wat een weer... Tijdelijk regen

Het zal even wennen zijn om met een bewolkte dag te gaan beginnen. De afgelopen nacht vielen er een aatal buien en soms waren dat zelfs stevige exemplaren met onweer. Ook vanochtend regent het nog geregeld.

In de middag trekt de regen dan langzaam weg en klaart het in het westen al wat op, maar er is nog wel een kleine bui mogelijk. Het is vrij zacht vanmiddag met maxima van 17 graden in het noordoosten tot 22 in het zuiden en zuidwesten. De zuid- tot zuidoostelijke wind is eerst nog matig tot vrij krachtig. Later op de dag neemt de wind steeds verder af.

Waarschijnlijk blijft het de komende tien dagen rustig en droog weer met geregeld zon met in de nacht en ochtend kans op mist. De temperaturen blijven rond de 17 graden hangen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Grm1

 Het vervolg van de fotoserie van KlapMongeaul in de vroege morgen.

Grm2

 Grm3
De foto's zijn werkelijk schitterend!

 Grm4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Squads-modus van Call of Duty uitgelegd

Activision en Infinity Ward hebben een nieuwe video van Call of Duty: Ghosts beschikbaar gesteld waarin ze meer uitleggen over Squads, dat beschreven wordt als een 'geheel nieuw niveau van competitie'.

Squads laat je enkele nieuwe gamemodi spelen met jouw aangepaste squad-leden in singleplayer, maar ook in multiplayer, wel of niet met of tegen  menselijke spelers. De ervaringspunten met Squad tellen mee in je multiplayervoortgang.

Call of Duty: Ghosts komt 5 november uit op pc, PlayStation 3, Wii U en Xbox 360. De PlayStation 4- en Xbox One-versies komen tegelijk met de consoles uit. 

PS3 zal de komende jaren nog bestaan

GamesIndustry sprak met Sony Worldwide Studios-baas Shuhei Yoshida over de toekomst van de PlayStation 3 nu de lancering van de PlayStation 4 over enkele weken in aantocht is. Yoshida verwacht dat de current-gen console het goed zal blijven doen in de komende jaren als gevolg van het prijsverschil tussen de twee consoles.

"Er is nog een groot prijsverschil tussen de hardware en ook tussen de games en de PlayStation 3 doet het goed, maar het is niet dat iedereen al een PlayStation 3 bezit. Er is altijd een groep klanten die laat inspringen, mensen die wachten tot de prijs daalt."

"We breiden ook geografisch uit. De vraag vanuit Latijns Amerika, bijvoorbeeld, is erg groot voor PlayStation 3 Dus we hebben een parallelle strategie met PS3 en PS4, zoals we die ook hadden met PS2 en PS3. De PS3 was in 2006 gelanceerd, in het zesda jaar van de PS2, maar de PS2 heeft nog eens vijf jaar bestaan. Ik weet niet of de PS3 nog eens vijf jaar blijft bestaan, maar zeker voor de komende jaren, door het prijsverschil, de goede games en de uitgevers die beide platformen kunnen ondersteunen."

Yoshida sprak over meer dingen, waaronder over The Last Guardian, dat nog steeds in productie is. Maar voor welk platform en wanneer we eindelijk weer meer informatie te lezen of te zien krijgen wilde hij niet zeggen.

Israël wil zetel Veiligheidsraad VN

Israël wil een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bemachtigen. Dat liet de Israëlische VN-ambassadeur donderdag weten. Het is voor het eerst dat het land zijn pijlen richt op vertegenwoordiging in het hoogste orgaan van de VN.

Israël wil in 2019 en 2020 een tijdelijke zetel in de V-raad namens de groep West-Europa en Anderen. Die groep heeft de mogelijkheid om in 2019 twee kandidaten naar voren te schuiven voor een zetel in de raad. Duitsland en België hebben ook al aangegeven kandidaat te willen zijn voor 2019-2020.

Na nominatie moet Israël nog een tweederde meerderheid aan stemmen krijgen van alle 193 VN-leden. Volgens VN-diplomaten zal dat niet makkelijk zijn, omdat sommige staten openlijk vijandig zijn tegenover Israël.

Nederland probeert een zetel voor 2017-2018 te bemachtigen in de VN-Veiligheidsraad. De Veiligheidsraad kent naast de vijf permanente leden tien tijdelijke zetels.

Israël wil zetel Veiligheidsraad VN
Israël wil zetel Veiligheidsraad VN (Foto: ANP)

M.O.D.O.K. in LEGO-vorm

M.O.D.O.K. en zijn bende zijn ook te vinden in LEGO Marvel Super Heroes. Warner heeft enkele screenshots uitgebracht met de kwaadaardige topwetenschapper die de strijd aangaat met de superhelden van het Marvel-universum.

Spelers kunnen spelen als Iron Man, Spider-Man, de Hulk, Captain America, Wolverine en vele andere Marvel-personages. Samen worden de krachten gebundeld om Loki en tal van andere Marvel schurken te weerhouden van het ontwikkelen van een superwapen, waarmee de wereld vernietigd kan worden. Spelers kunnen jagen op Cosmic Bricks tijdens hun reis door LEGO Manhattan en ook belangrijke locaties uit het Marvel-universum bezoeken, zoals de Stark Tower, Asteroid M, een Hydra basis en de X-Mansion.

LEGO Marvel Super Heroes is 13 november beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii U, Nintendo 3DS, PlayStation Vita, pc en de next-gen consoles Xbox One en PlayStation 4.

LEGO Marvel Super Heroes

LEGO Marvel Super Heroes

LEGO Marvel Super Heroes

LEGO Marvel Super Heroes

LEGO Marvel Super Heroes

LEGO Marvel Super Heroes

LEGO Marvel Super Heroes

LEGO Marvel Super Heroes

LEGO Marvel Super Heroes

Bijlmerramp voor 21e keer herdacht

Bij 'de boom die alles zag' komen vrijdagavond nabestaanden en overlevenden samen voor de jaarlijkse herdenking van de Bijlmerramp. Voor de 21e keer is de boom, die op 4 oktober 1992 midden in het rampgebied stond, de ontmoetingsplaats. Tijdens de herdenking vliegen zoals elk jaar geen vliegtuigen over de wijk in Amsterdam-Zuidoost.

De vliegtuigramp, waarbij 43 mensen omkwamen, wordt traditioneel herdacht met een minuut stilte om 18.35 uur en een kranslegging. Dit jaar is de officiële plechtigheid rond het moment waarop het vrachttoestel van El Al zich in de twee flats boorde volgens de organisatie kort en sober. Bij de boom wordt een tent ingericht, waar geïnteresseerden de hele dag terechtkunnen voor uitleg en bezinning.

Op zondag 20 oktober wordt in het Bijlmerpark Theater voor het eerste de film 'In het niets' vertoond aan nabestaanden en slachtoffers. Het werk van regisseur Daniel Bruce is de eerste speelfilm over de Bijlmerramp. 'In het niets' wordt op 13 december uitgezonden op televisie.


Nieuwscompilatie Bijlmerramp 1992 (NVJ)

Derde episode March of War gelanceerd

Vandaag maakt ISOTX bekend dat de derde aflevering, African Sunrise, van zijn episodische online multiplayer strategygame March of War beschikbaar is voor pc en Mac via Steam Early Access en de officiële website.

Er zijn diverse nieuwe units: waaronder de Nuclear Suicide Truck en de, door de community gekozen, Kenyan Rhino Rider. Ook zijn er nieuwe unit-skins beschikbaar en worden de maps in Afrika bevolkt door dodelijke wezens: zoals sprinkhanenplagen en gigantische overlords.

"Episode III: African Sunrise draait om een missie die Afrika een goedkopere en verbeterde energiebron moet geven", vertelt Vincent van Geel, Creative Director van ISOTX. "Wij introduceren twee nieuwe personages, wetenschapper Niari Okoro en Zulu King Shaka II. De bedoelingen van Okoro om Afrika van een nieuwe energiebron te voorzien, lopen verkeerd wanneer Shaka II het project hardhandig een geheel andere kant op stuurt. Hij wil het onderzoek gebruiken om nucleare wapens te ontwikkelen in zijn zucht naar wereldheerschappij. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurd, lekt Okoro vitale informatie aan de internationale pers. Wat resulteert in een wereldwijde invasie."

De eerstvolgende episode, March of War - Episode IV: Exalted Inferno, is op 7 november 2013 beschikbaar. Alle toekomstige afleveringen, op alle geplande apparaten, zullen alle voorgaande content bevatten en zullen bovendien gratis te spelen zijn. De mobiele versies van March of War voor iOS en Android zijn binnenkort beschikbaar.

Grote brand in villa Tilburg na blikseminslag

Een luxe villa in Tilburg is donderdagavond in brand gevlogen nadat het pand werd getroffen door bliksem. Dat meldde de brandweer in de nacht van donderdag op vrijdag.

De bewoners van het pand aan de Bredaseweg, in het westen van Tilburg, zijn buiten opgevangen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

De blikseminslag zorgde ook voor een korte stroomuitval in de wijk van de woning.

Trijntje Oosterhuis wint Radio 6 Award

Trijntje Oosterhuis heeft donderdag een Radio 6 Soul & Jazz Award gewonnen. De zangeres mocht de radioprijs voor beste vrouwelijke artiest in ontvangst nemen tijdens de uitreiking in de Westerunie in Amsterdam.

Giovanca won twee awards. De zangeres sleepte de prijs voor beste single, met haar liedje How Does It Feel, en de prijs voor beste album in de wacht. Ook New Cool Collective werd twee keer geëerd. De band won de prijzen voor beste live act en die voor beste groep. Zanger Rubert Hein en saxofonist Tim Wes sleepten ook een award in de wacht.

De winnaars werden aangewezen door luisteraars van Radio 6, die via de website van de radiozender konden stemmen op hun favoriet. De presentatie van de uitreiking, die live werd uitgezonden op de radiozender, was in handen van Winfried Baijens.

Cocu: "Complimenten aan Zanka"

Phillip Cocu en Stijn Schaars keken met een goed gevoel terug op het duel met Chornomorets Odessa. De Eindhovenaren wonnen met 0-2, ondanks een vroege tegenvaller.

Jorrit Hendrix kon namelijk niet starten in Oekraïne, omdat hij tijdens de warming-up een bal tegen zijn hoofd kreeg. Daarom moest Mattias Zanka Jörgensen in de basis beginnen. De defensie van PSV stond prima tegen Chornomorets en hield de nul.

"Ik heb het moment met Hendrix niet gezien, maar ik hoorde dat hij de bal niet zag aankomen en tegen zijn achterhoofd kreeg", zegt Cocu tegen RTL7. "Maar als je goed bent voorbereid dan staat er altijd iemand klaar om in te vallen en dat heeft Zanka vandaag goed gedaan, complimenten."

Ook middenvelder Stijn Schaars was lovend over de verdediger. "Het is niet makkelijk om zo kort voor de wedstrijd nog in te vallen, maar hij deed het erg goed."

Over de wedstrijd was de PSV-trainer tevreden. "We begonnen heel goed en kwamen dan ook terecht op voorsprong. Daarna was het soms wat lastiger, maar we hebben goed verdedigd." Schaars was het daarmee eens. "Door hun fysieke kracht hadden we het soms wat moeilijk, maar de 0-2 is gewoon een goed resultaat."

Cocu begon met Jürgen Locadia in plaats van Tim Matavz in de spits. "Tim kon wel spelen, maar het was verstandiger om hem rust te geven. We hebben twee spitsen die gelijk aan elkaar zijn, dus dan is het voor de technische staf makkelijker kiezen.

Adam Levine ziet Batman als stijlicoon

Adam Levine wordt in zijn kledingstijl geïnspireerd door Batman. "Het klinkt misschien gek, maar Batman is mijn stijlicoon", zegt de Maroon 5-zanger in het Amerikaanse tijdschrift People.

Vooral de films over de stripheld inspireren Levine. "Vooral de Batman die door Christian Bale werd gespeeld", vertelt de 34-jarige zanger. "Hij is heel hoffelijk." Bale speelde de rol van Batman drie maal. The Dark Knight Rises, het laatste deel waarin hij in de huid van Batman kroop, verscheen vorig jaar.

Levine lanceerde maandag zijn kledinglijn voor de Amerikaanse budgetketen Kmart. De zanger ontwierp voor de winkels een collectie met onder meer T-shirts, petten en jassen. Levine zei eerder al dat mode erg belangrijk voor hem is. "Mode is een reflectie van waar je bent, wie je bent en wat je gaat doen."

Haar: "Je weet dat er een bal verkeerd kan vallen"

Martin Haar was behoorlijk teleurgesteld na de puntendeling met PAOK Saloniki. AZ leek de winst laat te grijpen, maar de Grieken kwam in de slotfase terug. 

AZ had het niet makkelijk tegen PAOK, dat dan ook de grotere kansen kreeg. Toch vond interim-trainer Martin Haar dat zijn ploeg goed startte. "We begonnen sterk aan deze wedstrijd. Vooral de eerste tien minuten zag ik een goed AZ", zegt de coach via de officiële kanalen van AZ.

"Daarna kwam PAOK beter in zijn spel en werd het een gelijkopgaande strijd. Ook qua kansen was dit duel in evenwicht." AZ kreeg gaandeweg steeds meer grip op het duel en scoorde tien minuten voor tijd via Jeffrey Gouweleeuw. Het was echter niet genoeg voor de zege. 

"Toen PAOK met Salpingidis als tweede spits ging spelen, liepen wij automatisch achteruit. Dan weet je dat er een bal verkeerd kan vallen, zo kwamen ze helaas alsnog op gelijke hoogte", treurt Haar.

'CDA staat tijdelijk buitenspel'

Het CDA staat op dit moment even buitenspel. Dat heeft partijleider Diederik Samsom (PvdA) donderdagmiddag laten weten in reactie op het besluit van fractieleider Sybrand Buma (CDA) om de onderhandelingen met het kabinet over steun aan de begroting te staken.

"Helaas staat het CDA op dit onderwerp nu even buitenspel", reageert Samsom. "Maar in het vervolg reken ik nog de constructieve opstelling die het CDA altijd heeft laten zien."

De PvdA-leider toonde zich verder optimistisch over het overleg met de oppositiepartijen. Hij ziet nog 'genoeg mogelijkheden' bij de andere partijen om tot overeenstemming te komen.

VVD-leider Halbe Zijlstra hoopt op steun van de oppositiepartijen, maar als die uitblijft moet het kabinet gewoon door met regeren. "Ik wil dat er snel duidelijkheid komt. Het liefst natuurlijk in samenspraak met de oppositie, maar de regering moet met maatregelen komen."

VS klagen hackers Anonymous aan

Justitie in de Verenigde Staten heeft dertien leden van de hackgroep Anonymous aangeklaagd voor het hacken van onder andere Amerikaanse overheidssites en websites van enkele grote creditcardbedrijven. De hackers worden aangeklaagd voor samenzwering om schade toe te brengen aan computers.

Ze deden dat in 2010 onder de naam Operatie Payback en legden onder andere enige tijd de de sites plat van MasterCard en PayPal. De Amerikaanse autoriteiten hebben de zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank in de stad Alexandra in de staat Virginia.

AIVD luisterde onterecht gesprekken af

De AIVD heeft tussen september 2011 en augustus 2012 in vijf gevallen onterecht afgeluisterd. Dat blijkt uit een rapport van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

Volgens de commissie was afluisteren in deze gevallen een te rigoureuze maatregel. De commissie raadt de AIVD aan om het materiaal te vernietigen. Om welke onderzoeken het gaat is niet bekend.

De commissie controleert het inzetten van de afluisterbevoegdheid van de AIVD. De CTIVD kon niet alle afluisterpraktijken onder de loep leggen, maar heeft gekeken naar opvallende zaken.

FIFA 14

Elk jaar komt er rond eind september een nieuwe FIFA-game uit en zo ook dit jaar. Veel fans van de serie kopen de game blind, maar is de nieuwe game ook de volle pond waard? EA Sports belooft dit jaar dat spelers realistischer bewegen. Ook zullen teamgenoten slimmere looplijnen hebben en kun je met sterke spelers de bal effectief afschermen. Verder is er de toevoeging van co-op seizoenen en is Ultimate Team weer op de schop gegaan. Kan FIFA 14 deze beloftes inlossen?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.