'Shutdown kost VS economische groei'

Als de Amerikaanse overheid een week op slot blijft, daalt de economische groei in het vierde kwartaal met 0,2 procentpunt. Indien de shutdown twee weken duurt, loopt de schade op tot 0,4 procentpunt. Dat stellen economen van Goldman Sachs in een donderdag verschenen rapport.

Voor het vierde kwartaal mikte de zakenbank op een groei van het Amerikaanse bbp met tweeënhalf procent. Door de huidige situatie calculeren de rekenmeesters van Goldman Sachs 0,25 tot een half procentpunt minder groei in.

Overigens verwacht Goldman Sachs dat de economie zich in het eerste kwartaal van volgend jaar herstelt. De economie groeit dan met dezelfde orde van grootte als ze krimpt in het vierde kwartaal, ervan uitgaande dat de overheidsdiensten dan weer draaien.

Hoe lang de shutdown duurt is volgens de economen lastig in te schatten. De kwestie zou weleens kunnen worden meegenomen in de onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen over het schuldenplafond. Daardoor zouden de overheidsdiensten tot 17 oktober dichtblijven.