FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 augustus 2013

John de Mol laat nieuwe wereld creëren in programma

John de Mol gaat een nieuw groots programma op de buis brengen. Uit de koker van de producent komt Utopia, waarin een groep mensen een nieuwe ideale samenleving probeert te creëren.

"Het zingt al een tijdje rond dat er een nieuw programma komt van John de Mol, een nieuwe Big Brother", zei Albert Verlinde vrijdagavond in RTL Boulevard. "Vijftien mensen krijgen een stuk land en ze moeten daar proberen een nieuwe wereld op te bouwen. Eens in de zoveel tijd gaat er iemand uit die niet zo goed in de groep ligt."

RTL Boulevard-presentator Winston Gerschtanowitz, die werkzaam is bij De Mols productiehuis Talpa, bevestigde het gerucht. Utopia moet vanaf 1 januari een jaar lang dagelijks te zien zijn bij een van de SBS-zenders.

Boullier: "Räikkönen zoekt technische zekerheid"

Lotus-teambaas Eric Boullier gaat er vanuit dat Kimi Räikkönen ook volgend jaar voor zijn renstal zal gaan racen. De Fin is deze zomer in verband gebracht met een overstap naar Red Bull Racing en Ferrari, maar zal volgens zijn huidige werkgever gewoon blijven als de technische voorwaarden voor volgend seizoen in orde zijn.

Boullier wijst onder meer op de overstap naar de 1,6 liter V6-turbomotor die bovendien zuiniger met de brandstof om moet gaan. "Het is duidelijk dat Kimi hier op zijn plek is en dat hij door wil gaan. En dat is een compliment voor het harde werk in Enstone. We kunnen zien dat het een zeer complete coureur is en hij brengt het team heel veel, op verschillende gebieden. Kimi wil zeker zijn dat alles op zijn plaats is, om de grote veranderingen van volgend jaar het hoofd te bieden. We werken hard om ervoor te zorgen dat Lotus er klaar voor is en stukje bij beetje valt alles op zijn plaats."

[WK Judo] Brons judoka Polling op WK

Judoka Kim Polling heeft op het WK in Rio de Janeiro beslag gelegd op het brons in de klasse tot zeventig kilogram. Ze was vrijdag in de kleine finale met ippon te sterk voor de Zuid-Koreaanse Ye-Sul Hwang. De partij duurde iets meer dan een halve minuut.

Polling moest de wereldtitel uit haar hoofd zetten nadat ze in de kwartfinale had verloren van de Zuid-Koreaanse Seongyeon Kim. Ze mocht haar weg vervolgens in de herkansingen, waarin ze eerst van de Française Lucie Décosse en later dus ook van Hwang won.

Pollings medaille is een knap resultaat na een ongelukkige voorbereiding. De Zuid-Hollandse scheurde in juli nog haar knieband, maar was net op tijd hersteld voor de mondiale titelstrijd. Ze was dit jaar vrijwel onverslaanbaar op de tatami. Ze won al het EK, de World Masters en de toernooien van Parijs, Sofia en Düsseldorf.

"Het is gewoon absurd", reageerde Polling tegen de judebond. "Met mijn kapotte knie kom ik toch heel dicht bij de wereldtitel. Ik ben dan ook niet teleurgesteld, want ik kon niet meer doen in de kwartfinale. Deze bronzen medaille voelt als een gouden plak."

Nederland bestudeert rapport VS over Syrië

Nederland bestudeert de informatie in het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten over de gifgasaanval in Syrië snel. Het kabinet zal zelfstandig een oordeel vormen over de informatie die de Verenigde Staten publiek hebben gemaakt. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdagavond.

Timmermans sprak vrijdag meteen na afloop van de persconferentie van zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry over de telefoon met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. Kerry benadrukte volgens Buitenlandse Zaken dat hij geen enkele twijfel had dat de Syrische president Bashar Assad chemische wapens had ingezet tegen de Syrische bevolking.

De Amerikaanse minister gaf aan dat de wereldgemeenschap op moest komen voor het recht en internationale rechtvaardigheid en dus niet kon toestaan dat Assad alle beginselen van het recht met voeten trad, aldus het ministerie van Timmermans.

De PvdA'er heeft tijdens het gesprek de positie van de Nederlandse regering toegelicht en aangegeven welke discussie in de Tweede Kamer heeft plaatsgevonden. In Nederland is er volgens Timmermans zeer brede steun dat het door de Verenigde Naties ingezette traject wordt doorlopen. Timmermans herhaalde verder dat als gifgas is ingezet, dit een zeer ernstige oorlogsmisdaad is die niet zonder gevolgen kan blijven voor de dader.

Het telefoontje was een initiatief van Kerry. Timmermans liet eerder weten Kerry te vragen zo veel mogelijk informatie te delen met Nederland zodat 'een zelfstandig oordeel kan worden gevormd over wie hier de schuldige kan zijn'.

Eriksen definitief van Ajax naar Tottenham Hotspur

Christian Eriksen maakt definitief de overstap van Ajax naar Tottenham Hotspur. Dat meldden beide clubs vrijdagavond. Volgens Ajax is een bedrag van maximaal 13,5 miljoen euro gemoeid met de transfer. Eriksen had nog een contract voor een jaar in Amsterdam. Het is niet bekend voor hoe lang hij heeft getekend in Londen.

Eriksen maakte op zestienjarige leeftijd de overstap van het Deense Odense naar de jeugdopleiding van Ajax. In januari 2010 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht. Uiteindelijk speelde de 21-jarige middenvelder 162 officiele wedstrijden voor Ajax, waarin hij 33 doelpunten maakte. Eriksen won met Ajax drie landstitels, de KNVB Beker en een Johan Cruijf Schaal.

De Deens international is zeer waarschijnlijk niet de enige Ajacied die nog voor het verstrijken van de transferdeadline maandagnacht vertrekt. Toby Alderweireld staat op de rand van een transfer naar Atletico Madrid.

Lily Allen kondigt comeback aan

Lily Allen gaat weer muziek maken. De 28-jarige Britse zangeres heeft haar comeback aangekondigd via Twitter. "Ik kom terug, bitches", schreef ze vrijdag, met een link naar haar vernieuwde website.

Allens vooralsnog laatste album It's Not Me, It's You verscheen in 2009. Haar laatste single kwam een jaar later uit. Daarvoor had ze hits gescoord als Smile, The Fear en Not Fair. Ze richtte zich de afgelopen jaren op het stichten van een gezin.

Dordrecht doet goede zaken aan kop Eerste Divisie

FC Dordrecht heeft vrijdag zijn leidende positie in de Jupiler League verstevigd. De ploeg van coach Harry van den Ham won met 2-0 van Jong PSV en zag nummer twee Telstar remiseren bij Almere City FC. Met dertien punten uit vijf wedstrijden heeft Dordrecht een voorsprong van drie punten op vier clubs, waaronder Telstar.

Dordrecht kwam in de twintigste minuut op voorsprong via de Belg Andreas Luckermans. In de tweede helft miste Paul Gladon een strafschop. Even daarvoor kreeg Eindhovenaar Thomas Horsten een rode kaart. Erixon Danso besliste uiteindelijk de wedstrijd alsnog voor Dordrecht.

Telstar sleepte in blessuretijd een punt uit het vuur bij Almere City FC. Toine van Huizen maakte de 1-1. Almere City was na 28 minuten op voorsprong gekomen via Fabian Serrarens. Telstar werd op de ranglijst achterhaald door Willem II, VVV-Venlo en FC Eindhoven, die alledrie met twee doelpunten verschil wonnen.

Door twee goals van Ruud Boymans won Willem II met 2-0 van FC Volendam. VVV-Venlo zegevierde met 3-1 bij MVV Maastricht, terwijl FC Eindhoven met dezelfde cijfers Fortuna Sittard terug naar Limburg stuurde.

Overige uitslagen Jupiler League vrijdag:

Jong Ajax - Jong FC Twente 2-1

Achilles '29 - Helmond Sport 2-3

FC Emmen - Excelsior 1-0

FC Den Bosch - De Graafschap 2-2

Sparta Rotterdam - FC Oss 2-0

Noord-Korea breidt lanceerplaats uit

Noord-Korea is bezig met grootschalige nieuwbouw op een lanceerplaats waar in december nog een raket werd afgevuurd. Dat blijkt uit nieuwe satellietbeelden, aldus een analyse die vrijdag op de website 38 North werd geplaatst. Sommige satellietbeelden werden zondag nog genomen.

De bouwwerkzaamheden bij de Sohae-lanceerplaats, aan de westkust van Noord-Korea, omvatten onder meer de aanleg van wat een nieuw lanceerplatform voor het testen van ballistische raketten lijkt. Ook ondergaan wegen en andere faciliteiten een opknapbeurt.

38 North is de website van het US-Korea Institute van de John Hopkins School of Advanced International Studies. Het instituut acht het niet denkbaar dat er de komende zes maanden raketlanceringen zullen plaatsvinden bij Sohae.

Indonesië handhaaft doodvonnis Britse oma

Het hooggerechtshof van Indonesië handhaaft het doodvonnis van een Britse vrouw die schuldig is bevonden aan de smokkel van 3,8 kilo cocaïne naar Bali. Het beroep dat de 57-jarige Lindsay Sandiford had aangetekend is door een drie leden tellend panel van het hof unaniem verworpen, maakte een woordvoerder donderdag bekend.

Sandiford werd vorig jaar op de luchthaven van Bali opgepakt nadat de drugs verborgen achter de bekleding van haar koffer waren aangetroffen. Tijdens haar proces verklaarde zij dat zij door een bende die haar kinderen bedreigde gedwongen was de drugs te vervoeren. Openbare aanklagers eisten vijftien jaar gevangenisstraf, maar de rechtbank in Bali veroordeelde haar in januari tot de dood voor het vuurpeloton. Het gerechtshof van Bali wees haar beroep drie maanden later af.

Voor de Britse rest nog een gerechtelijke toetsing van haar zaak en in laatste instantie een verzoek om clementie aan de Indonesische president.

Indonesië heeft zeer strenge wetten tegen drugshandel. Van de meer dan veertig buitenlanders die in Indonesische dodencellen zitten is het merendeel veroordeeld wegens drugsdelicten.

In de zaak van Sandiford zijn drie andere Britten en een Indiër tot gevangenisstraffen van een tot zes jaar veroordeeld.

[Upd] Zelda Wind Waker volledig Nederlands

Voor iedereen die nog niet weet hoe het verhaal van The Legend of Zelda: The Wind Waker verloopt toont Nintendo ons nu een story trailer. Hierin zien we onder andere de ontvoering van het zusje van Link en de pratende boot waarin je de wereld rondzeilt in de game. 

Wind Waker HD komt op 4 oktober in drie versies: standaard editie, collector's edition en in een Wii U-bundel.

Update 22.05 uur
De Nederlandse story trailer, euh, verhaalvideo geeft aan dat de game volledig in het Nederlands te spelen zal zijn. Of er ook een mogelijkheid is om de game toch in het Engels te spelen is op dit moment niet bekend. De melding van de Nederlandse taal kun je hieronder bekijken in de eerste drie seconden.

 

Cocu: "Vooral bezig met resultaat"

Honderd jaar bestaan is bijzonder, beseft PSV-trainer Philip Cocu, maar toch richt hij zich komend weekend vooral op een overwinning in de Eredivisie. De Eindhovenaren vieren zaterdag tegen sc Cambuur hun jubileum.

Een wedstrijd met een speciaal tintje, al verandert er voor Cocu weinig. "Het is logisch dat het een heel bijzondere wedstrijd is voor de club. Dat is het voor ons ook. Maar als ploeg zijn we ons aan het voorbereiden op een competitiewedstrijd", zegt hij tegen De Telegraaf.

De oefenmeester snapt dat er dit weekend voor de club misschien andere belangen spelen. "Het is natuurlijk geweldig voor de uitstraling van de club, maar wij zijn vooral bezig met het behalen van een goed resultaat", legt hij uit tegen de krant.

PSV speelt tegen Cambuur mogelijk zonder Karim Rekik en Zakaria Bakkali. Laatstgenoemde zat woensdag tegen AC Milan al op de tribune bij de Brabanders vanwege een blessure. Ook Rekik kampt met een kwetsuur waardoor hij mogelijk het jubileumduel mist.

Webshop verkoopt iPhone 5C-hoesjes

Het is eigenlijk geen geheim meer, binnenkort komt Apple met een budgettoestel in hun iPhone-lijn met de naam iPhone 5C. Vandaag kregen klanten van webshop DealExtreme zelfs een mailtje waarin vol trots wordt medegedeeld dat zij al cases verkopen voor de iPhone 5C.

Met de komst van specifieke accessoires voor de iPhone 5C is er weer meer bewijs voor het nog niet officieel aangekondigde toestel. Volgens de geruchten worden de iPhone 5C, het budgetmodel, en de iPhone 5S, het luxe model, aangekondigd op 10 september. Op die dag zou ook iOS 7 officieel moeten verschijnen. Een belangrijke dag voor alle Apple-fans dus! 

Del Potro verdedigt titel in Rotterdam

Juan Martin del Potro verdedigt volgend jaar zijn titel op het ABN Amro World Tennis Tournament. De Argentijn is de eerste speler die door toernooidirecteur Richard Krajicek is vastgelegd. Dit jaar versloeg hij de Fransman Julien Benneteau in de finale.

Del Potro, de nummer zes van de wereld, stond in 2012 ook in de eindstrijd, maar toen verloor hij van Roger Federer. De Zwitser was de laatste twee jaar de publiekstrekker in Rotterdam.

Uitslag NAC Breda - N.E.C. Nijmegen

Om 20.00 uur werd er in Breda afgetrapt voor het eerste duel van de vijfde speelronde van de Eredivisie. De twee onderste ploegen NAC Breda en N.E.C. Nijmegen troffen elkaar. Beide ploegen schoten met het duel echter weinig op, want het eindigde in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je de gegevens van het duel.

NAC Breda

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

 4' Poepon    43' Pálsson 
 
 Gele kaart: Verbeek, Sarpong (NAC Breda), Cmovs, Pálsson (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 16.800
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Swerts
Drost
Kwakman
Bodor
Suk
Gilissen
Lurling
Verbeek (Hooi/80)
Poepon (Schalk/87)
Sarpong
  Johnsson
Cmovs
v. Eijden
Haitz
Conboy
Stutter
Pálsson
Foor
Hemlein
Higdon
Rieks

[US Open] Meeste geplaatste spelers door

De vroege partijen op de US Open hebben vandaag voor weinig verrassingen gezorgd. In Flushing Meadows wonnen tot nog toe vrijwel alle favorieten hun partijen.

Novak Djokovic kwam in zijn eerste set tegen Benjamin Becker nog wel een break achter en kreeg ook setpunten tegen, maar hij herstelde zich in de tiebreak en trok de wedstrijd uiteindelijk toch nog zeer comfortabel naar zich toe. De Serviër zette uiteindelijk al vlug de eindstand op het bord; 7-6(2), 6-2 en 6-2.

Tommy Haas, als twaalfde geplaatst, ontdeed zich in een wedstrijd vol breaks alsnog in drie sets van Yen-Sun Lu uit Taipei. De Duitsers besliste de wedstrijd met een tiebreak; 6-3, 6-4, 7-6(3). Marcel Granollers had het twee sets lastig tegen de Amerikaanse wildcard Rajeev Ram, maar stelde orde op zaken in de vijfde; 3-6, 4-6, 6-2, 6-3 en 7-5.

Bij de vrouwen ging het de hooggeplaatste dames ook voor de wind. Na Li (5) had het niet erg lastig tegen de Britse Laura Robson, die als dertigste geplaatst was, en won met 6-2 en 7-5. Agnieszka Radwanska (4) had het lastiger tegen de Russische Anastasia Pavlyuchenkova. De nummer laatst van de plaatsingslijst gaf wel veel weerstand, maar was niet consistent genoeg; 6-4, 7-6(1).

Sabine Lisicki, in juli nog finaliste op Wimbledon, moest het hoofd buigen voor Ekaterina Makarova. De Russische was vooral succesvol op haar eigen service, en brak Lisicki beslissend op 5-5 in de tweede set. De nummer 24 van de plaatsinglijst versloeg zo de nummer zestien in twee sets; 6-4 en 7-5.

Bij de mannen boekten verder Julien Benneteau en Mikhail Youzhny beide relatief simpele overwinningen. Benneteau had geen kind aan zijn landgenoot Jeremy Chardy en won in drie sets; 6-4, 6-3 en 6-4. Youzhny had ook maar drie sets nodig en legde Aleksander Dolgopolov uit Oekraïene in drie sets over de knie. Hij zette al gauw de 7-5, 6-1 en 6-3 eindstand op het scorebord.

Milan wil nog één aanvallende middenvelder

AC Milan versterkt zich deze zomer nog met één aanvallende middenvelder. "Het is Keisuke Honda óf Kaká", verklapt directeur Adriano Galliani volgens Sky Sports.

De Milanezen zitten al maanden achter Honda van CSKA Moskou aan. De naam Kaká doet pas sinds deze week de ronde bij de grootmacht. "Het wordt moeilijk hem te halen", verklaart Galliani. "Ik denk dat de kans groter is dat Honda ons versterkt."

Maar, stel Real Madrid werkt mee aan een vertrek van Kaká, dan is een transfer van Honda uitgesloten. "De komst van de één sluit de komst van de ander uit", legt de directeur uit.

Het is een drukke week aan de onderhandelingstafel in Milaan. Kevin-Prince Boateng maakt de overstap van Milan naar Schalke 04, terwijl Alessandro Matri na tien jaar terugkeert bij de Rossoneri. Hij komt over van titelconcurrent Juventus.

"Hoe deze week zou verlopen, hing compleet af van onze kwalificatie voor de Champions League", weet Galliani. "Wat betreft Boateng waren we er snel uit. De onderhandelingen hebben misschien een halve dag geduurd, daarna zat alles in kannen en kruiken."

John mogelijk terug naar Denemarken

Joshua John lijkt op weg terug naar de Deense competitie. De aanvaller van FC Twente kan een contract tekenen bij FC Kopenhagen. De Deense kampioen heeft zich volgens Voetbal International bij FC Twente gemeld voor John.

De vleugelspits stond eerder deze zomer al in de belangstelling van Kopenhagen, maar wees een aanbieding af. John vond dat hij toen te weinig tijd had om over de transfer na te denken. De Champions League-deelnemer is teruggekomen.

Kopenhagen wil ruim een half miljoen euro betalen en heeft een contract voor drie jaar klaarliggen voor John, die vorig seizoen op huurbasis uitkwam voor FC Nordsjaelland. Met die clubspeelde de aanvaller in de Champions League. Kopenhagen is voor deze campagne ingedeeld in groep B met Real Madrid, Juventus en Galatasaray.

NAVO niet van plan in Syrië in te grijpen

De NAVO heeft geen plannen voor een militaire ingreep in Syrië. Dat heeft de secretaris-generaal van het Noord-Atlantische bondgenootschap, de Deen Anders Fogh Rasmussen, vrijdag gezegd.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry deed vrijdagavond uit de doeken dat de Verenigde Staten over onomstotelijk bewijsmateriaal beschikken dat het regime van de Syrische president Bashar Assad achter een chemische aanval zat, die op 21 augustus bij Damascus werd uitgevoerd. Ook Fogh Rasmussen wees met een beschuldigende vinger richting het Assad-bewind.

"Ieder gebruik van dergelijke wapens is onacceptabel en kan niet onbeantwoord blijven. Degenen die verantwoordelijk zijn, moeten tot verantwoording worden geroepen", zei de NAVO-chef woensdag nog. Vrijdag liet hij daarop volgen dat het bondgenootschap geen plannen heeft voor een ingreep in Syrië.

Alle 28 lidstaten zouden hun goedkeuring moeten geven. Zover lijkt het niet te komen. Het Lagerhuis van Groot-Brittannië stemde bijvoorbeeld donderdagavond tegen militaire actie.

Sommige lidstaten opperen de mogelijkheid een no-flyzone in te stellen, zoals dat in 2011 boven Libië gebeurde. Gevechtsvliegtuigen die het vliegverbod handhaafden schakelden de Libische luchtafweer uit en vielen tanks en militaire voertuigen aan die het onder meer gemunt hadden op burgers.

Na Ajax- ook PSV-laan in Eindhoven

Eindhoven krijgt na een Ajaxlaan ook een PSV-laan. Ter ere van het honderdjarig bestaan van de plaatselijke voetbalclub is de gemeente akkoord gegaan met de nieuwe straatnaam. Het laatste deel van de Mathildelaan, bij het PSV-stadion, krijgt vanaf zaterdag de naam PSV-laan. Op die dag vieren de Eindhovenaren hun jubileum.

De supportersvereniging van PSV drong al langer aan op de komst van de PSV-laan, maar de gemeente wilde daar volgens De Telegraaf niet aan vanwege de diefstalgevoeligheid van het straatnaambordje. Om onbekende reden gaat zij nu toch akkoord.

Volgens Omroep Brabant zijn onder meer directeur Tiny Sanders en clubicoon Willy van der Kuijlen aanwezig om de opening van de straat te verrichten. Zondag speelt PSV het competitieduel met sc Cambuur in de hoop terug te keren aan kop in de Eredivisie.

[WK Judo] Teleurstelling Bolder na verlies

Het WK judo in Rio de Janeiro is voor Linda Bolder uitgelopen op een grote deceptie. De 25-jarige zilverenmedaillewinnaar op het EK in april verloor tot haar grote frustratie meteen de eerste partij van de Spaanse Maria Bernabeu. "Dit is balen. Ik ging hier minimaal voor brons. De teleurstelling is groot."

Bolder was als nummer vier van de wereld vrijgesteld van de eerste ronde, maar kon het tegen haar twintig plaatsen lager genoteerde tegenstandster in ronde twee niet bolwerken. "Het was niet goed. Ik kwam niet in mijn spel. Zij heeft geen scorend vermogen en zette mij op straffen. In plaats van dat ik mijn eigen spel speelde, ging ik met haar mee. Toen was het ineens voorbij."

Een reden voor haar slechte optreden kon Bolder zo niet vinden. "Die heb ik op dit moment ook niet. Het was natuurlijk een slechte dag, maar ik heb op slechte dagen ook vaak genoeg gewonnen."

Een blessure aan haar rechterelleboog speelde ook een rol. "Daar loop ik al ruim een jaar mee. Ik heb er op het EK zilver mee gehaald, maar het wordt steeds erger. Als ik terugkom in Nederland ga ik naar een specialist en dan zal er waarschijnlijk kijkoperatie volgen."

Ook Guillaume Elmont moest het toernooi al vroeg verlaten. In de categorie tot negentig kilogram zat het er na na twee duels op. De nummer drie van de wereld Ilias Iliadis was een maatje te groot. Elmont liep een blessure op na een worp van de Griek. "Het gaat wel oké, maar ik behoorlijk last van mijn nek. Ik viel er twee keer op, en was na die tweede keer mijn oriëntatie kwijt. Ik heb er nu nog last van en ga zo langs de fysiotherapeut."

De 32-jarige Elmont, voormalig wereldkampioen in de klasse tot 81 kilogram, maakt zich verder niet heel ongerust over zijn uitschakeling. Hij stapte begin dit jaar over naar de hogere gewichtsklasse. "Het is een nieuw gewicht, het is pas mijn vierde toernooi in deze categorie. Ik moet gewoon flink blijven trainen en doorgroeien. Liefst zo snel mogelijk. Ik heb alleen maar van wereldtoppers verloren, dus ik zit ertegenaan."

Heerenveen zonder Finnbogason naar Enschede

Alfred Finnbogason mist het uitduel van sc Heerenveen bij FC Twente van zaterdag. De topscorer van de Eredivisie heeft een fractuur in zijn teen opgelopen, meldde de Friese club. De IJslandse spits, die in de belangstelling staat van Cardiff City, scoorde dit seizoen al zes keer in vier wedstrijden.

Ook aanvoerder Marten de Roon ontbreekt namens Heerenveen in de Grolsch Veste. De middenvelder kampt met een hamstringblessure. Trainer Marco van Basten gaat ervan uit dat beide spelers over twee weken fit zijn.

Tennissters succesvol bij ITF-toernooien

Indy de Vroome en Cindy Burger hebben bij het ITF-toernooi van Mamaia de halve finale bereikt. Beide Nederlandse tennissters ondervonden vrijdag op het Roemeense gravel weinig hinder in hun kwartfinalepartijen. In het Belgische Fleurus wist Aranxa Rus tot de halve eindstrijd door te dringen.

De Vroome (8) zegevierde in Roemenië met tweemaal 6-3 over de Spaanse Ines Ferrer-Suarez, terwijl Burger de Oostenrijkse Nicole Rottmann slechts drie games gunde: 6-1 en 6-2. De Vroome en Burger stuiten nu op respectievelijk Cristina Dinu (2) en Melanie Klaffner (1).

De als zesde geplaatste Rus ontdeed zich in België in drie sets van de Italiaanse Giulia Gatto-Monticone (6-3, 1-6 en 6-2). De Monsterse stuit nu op Elitsa Kostova uit Bulgarije. De Nederlandse Lesley Kerkhove (5) ging in Fleurus wel onderuit. Ze verloor met 3-6 en 6-7 (2) tegen de als eerste geplaatste Kristina Kucova uit Slowakije.

Snowboardster Maas mag naar Spelen

Snowboardster Cheryl Maas heeft zich verzekerd van een plaats op de Olympische Spelen in Sochi. Sportkoepel NOC*NSF heeft de voordracht van de Nederlandse Ski Vereniging om de 28-jarige Brabantse uit te laten komen op het onderdeel slopestyle gehonoreerd.

Maas maakte eerder deze maand na acht maanden blessureleed in het Nieuw-Zeelandse Cardrona haar rentree in het wereldbekercircuit. De Nederlandse luisterde dit meteen op met een derde plaats, waardoor ze plaatsing voor Sochi af wist te dwingen. Ook snowboarders Nicolien Sauerbreij (parallelslalom en parallelreuzenslalom), Dimi de Jong (halfpipe) en Bell Berghuis (snowboardcross) mogen een ticket voor Sochi boeken.

Bezwaar VPRO tegen boete vanwege roken

De VPRO overweegt in beroep te gaan tegen de boete die het kreeg omdat Zomergast Hans Teeuwen in de studio een sigaret opstak. De VPRO meldt vrijdag op de website dat eindredacteur Peter van Ingen voldoende reden ziet om het niet te laten zitten bij de boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De set van Zomergasten is een werkplek. Daarom mag er niet worden gerookt. Toch stak Teeuwen een sigaret op. Teeuwen zei later vooraf niets te hebben afgesproken met de VPRO over het roken van een sigaret. "Ik stak 'm gewoon maar op. Daar dacht ik helemaal niet bij na. Ik vind het eigenlijk heel erg stom, roken. Maar ja, ik ben verslaafd."

Inspecteurs van de NVWA bezochten in de week na de uitzending de studio, waar ze onder meer de asbak bekeken die op tafel verscheen. De NVWA liet de omroep twee weken geleden weten een boete van zeshonderd euro op te willen leggen. Dat is de boete voor een eerste overtreding van het verbod op roken op de werkplek.

Van Ingen zegt dat de NVWA echter niet op locatie, in de studio, heeft vastgesteld dat de cabaretier zat te roken. "Men baseert zich op televisiebeelden. Sterker nog: men baseert zich op klachten van kijkers die Hans Teeuwen op televisie zagen roken. Daarmee vervallen we in een surrealistische discussie."

Volgens de eindredacteur kan in feite alleen maar worden vastgesteld dat wat op televisie te zien was, eruitzag als Hans Teeuwen met een sigaret. "Ik vind het interessant om uit te zoeken of het beeld van een rokende man een boete van zeshonderd euro rechtvaardigt."

Dino Bouterse gearresteerd in Panama

Dino Bouterse, de zoon van president Desi Bouterse van Suriname, is donderdag gearresteerd in Panama door Amerikaanse geheime agenten. Het nieuws is bevestigd door de Amerikaanse ambassade in Paramaribo. De Verenigde Staten zouden na de arrestatie alvast de veiligheidsmaatregelen rond hun ambassade in Paramaribo hebben opgeschroefd.

Surinaamse media melden dat Dino Bouterse in Panama was om afspraken te maken over een nog op te zetten netwerk voor wapenhandel. Woensdag was hij via Aruba naar Panama gereisd.

De samenkomst was echter opgezet door Amerikaanse geheime agenten, die Bouterse in de boeien sloegen. De Surinaamse autoriteiten zouden sinds donderdag op de hoogte zijn van de arrestatie.

Het is niet de eerste keer dat Bouterse junior in aanraking komt met het gerecht. In het verleden zat hij al eens een gevangenisstraf uit wegens drugshandel, wapensmokkel en reizen met een vals paspoort.

Ondanks dat strafblad beloonde Desi Bouterse zijn zoon na zijn aantreden als president van Suriname in 2010 met een hoge functie bij een antiterreureenheid.

De arrestatie van Dino komt voor Desi Bouterse erg ongelegen. Vrijdag ontvangt het Surinaamse staatshoofd in Paramaribo zo goed als alle Zuid-Amerikaanse staatshoofden voor een topconferentie van de Unasur, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Europese Unie.

'AMX niet van plan om bod op KPN te verhogen'

Het Mexicaanse América Móvil (AMX) is niet van plan om zijn bod van in totaal 7,2 miljard euro te verhogen. Dat zei een woordvoerder van de onderneming vrijdag tegen persbureau Reuters.

De vraag aan de woordvoerder werd gesteld nadat de Stichting KPN een beschermingsconstructie rond de onderneming had opgetrokken. De stichting wil onder meer dat AMX opnieuw met KPN onderhandelt over de voorwaarden voor een eventuele overname.

'AMX niet van plan om bod op KPN te verhogen'
'AMX niet van plan om bod op KPN te verhogen' (Foto: ANP)

Wall Street op verlies

De Amerikaanse effectenbeurzen noteerden vrijdag lichte verliezen. Beleggers reageerden gematigd op de toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over Syrië en maakten zich op voor een lang weekeinde aangezien de Amerikaanse financiële markten maandag gesloten blijven vanwege Labor Day.

De Dow-Jonesindex noteerde in de middaghandel 0,3 procent lager op 14.795 punten. De brede S&P 500 verloor 0,4 procent op 1631 punten en technologiegraadmeter Nasdaq gaf 0,7 procent prijs tot 3595 punten.

Kerry betoogde vrijdag dat de VS weten dat de Syrische regering gifgas heeft gebruikt en dat de Amerikaanse regering desnoods zonder instemming van de VN actie zal ondernemen. Hij bepleitte "beperkte" militaire actie. De graadmeters gingen na de toespraak van Kerry scherp omlaag, maar herstelden zich vrij snel tot beperkte minnen.

Voor opening van de markt werd bekendgemaakt dat de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten in juli met 0,1 procent zijn gestegen. Economen hadden een stijging van 0,3 procent verwacht. De consumentenbestedingen in de VS zijn goed voor circa 70 procent van de economie. Later werd ook bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS in augustus licht was gedaald ten opzichte van de maand daarvoor.

Bale persoonlijk akkoord met Real Madrid

Tottenham Hotspur en Real Madrid zijn er nog niet helemaal uit, maar Gareth Bale heeft volgens BBC Sport al wel een akkoord bereikt met de Spaanse grootmacht. Daarmee lijkt komend weekend na weken van geruchten en onderhandelingen een einde te komen aan de transfersaga.

Tottenham Hotspur en Real Madrid zijn het alleen nog niet eens over de transfersom. Het laatste bod van de Spanjaarden was 100 miljoen euro, wat Bale tot de duurste speler aller tijden zou maken. "Het was slechts een formaliteit", vertelt Dan Roan van BBC Sport. "Dit persoonlijke akkoord heeft verder geen invloed op het moment waarop de transfer echt wordt aangekondigd. Het is nu wachten tot de Spurs het bod van Real Madrid accepteren."

Volgens Sky Sports wil Tottenham tot ná de derby tegen Arsenal (zondag, red.) wachten met de definitieve verkoop van Bale. Op die manier wil de club voorkomen dat de Noord-Londense rivaal zich op de laatste transferdag nog kan versterken met Real Madrid-trio Angel Di Maria, Mesut Özil en Karim Benzema.

VS spreken van 1429 doden bij aanval Damascus

De chemische aanval die op 21 augustus is uitgevoerd bij Damascus heeft aan 1429 mensen, onder wie zeker 426 kinderen, het leven gekost. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry vrijdag gezegd.

Het genoemde aantal ligt aanzienlijk hoger dan de cijfers die Syrische activisten en hulpverleners vanuit Syrië meldden.

Het dodental dat Kerry noemde staat vermeld in een inlichtingenrapport dat door de Amerikaanse regering is vrijgegeven op het moment dat Kerry zijn persconferentie hield. In het document wordt gesproken over een 'voorlopig aantal'.

Van Gaal: "Seedorf kan uitzondering zijn bij Oranje"

Clarence Seedorf als speler van Oranje op het WK? "Ik denk het niet, maar hij kan een uitzondering zijn", aldus bondscoach Louis van Gaal over een eventuele Oranje-selectie.

Vorig jaar vroeg Goal tijdens een persconferentie in November al aan Van Gaal of hij aan Clarence Seedorf had gedacht als optie voor het Nederlands Elftal. Het antwoord van de destijds verraste keuzeheer was toen dat hij voor Seedorf hoogstens zou kunnen denken aan een functie als ambassadeur van het Nederlands Elftal. Aan het einde van de persconferentie van vandaag in Zeist was daar opnieuw een vraag over de inmiddels 37-jarige middenvelder van het Braziliaanse Botafogo.

"Maakt Seedorf nog een kans op een plaats in de selectie?", vroeg een verslaggever van De Telegraaf. "Ik denk niet dat wij Seedorf selecteren, maar je weet het nooit. Wij gaan hem pas echt volgen als we op zijn positie spelers tekort komen. Dan moeten we eerst gaan praten met een speler over zijn favoriete positie. Dan moeten we hem eventueel uitproberen. Het heeft allemaal met de samenstelling van het team te maken en hoe wij daarover denken."

"Dat we hem niet selecteren heeft niet met zijn karakter te maken", vervolgde Van Gaal. "Ik heb juist een goede band met hem. Het heeft meer met leeftijd te maken. Maar hij kan een uitzondering zijn. Nu lijkt het me sowieso niet verstandig een 37-jarige speler op te roepen. Dat lijkt me ook niet plezierig voor hem met al die reistijd. Ik neem vaak beslissingen voor een speler. Daarom ben ik bondscoach."

'Liever geen Roemenen of Bulgaren'

Voor Roemenen en Bulgaren lijkt vooralsnog weinig werk te zijn in Nederland als op 1 januari de grenzen voor ze opengaan. Er is weinig behoefte om met arbeidsmigranten uit deze landen te werken. Ook is het imago van Roemenen en Bulgaren niet zo goed, meldt de NOS na een rondgang langs grote uitzendbureaus.

Voor de ondervraagde uitzendbureaus werken ongeveer achttienduizend Midden- en Oost-Europeanen. De meeste daarvan werken al jaren met onder meer Polen, Slowaken, Tsjechen en Hongaren en dat zou goed bevallen. In deze landen zou daarbij genoeg personeel te vinden zijn. De uitzendbureaus zouden verder denken dat de cultuur van Roemenen en Bulgaren minder goed aansluit bij de Nederlandse.

Een paar uitzendbureaus zouden wel bezig zijn Roemenen en Bulgaren te werven. De directeuren van die bureaus verwachten dat volgend jaar zo'n dertigduizend arbeiders uit Roemenië en Bulgarije komen, waarvan de helft op de bonnefooi. FNV Bondgenoten zou juist niet verwachten dat veel Roemenen en Bulgaren naar Nederland komen.

Gratis draadloos internet op 48 stations

Vanaf maandag kunnen reizigers op 48 stations gebruikmaken van gratis wifi. Daarvoor heeft de NS afspraken gemaakt met KPN. De overeenkomst geldt voor een jaar, meldt het vervoersbedrijf vrijdag.

Reizigers kunnen al drie jaar gratis internet op in intercity's van het spoorbedrijf. Daarvan wordt volgens de NS volop gebruikgemaakt. "Ook het verblijf op het station is een onderdeel van de reis", voegt de NS daaraan toe.

Reizigers kunnen onder meer gratis gebruikmaken van internet op de stations Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Schiphol, Eindhoven, Leiden Centraal, Den Haag HS, 's-Hertogenbosch en Amsterdam Sloterdijk.

Forenzenkrant Spits ontdekte eerder deze maand dat het draadloos internet op enkele grote stations al gratis beschikbaar was.

FOK!filmtip van de dag: The Godfather

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vandaag is bewust gekozen voor maar één film, The Godfather. De eerste film in de trilogie wordt door velen beschouwd als de beste van de drie en zelfs als beste film ooit. The Godfather staat ook hoog op de IMDb top 250-lijst, wel op de tweede plaats, net achter The Shawshank Redemption.

The Godfather dateert uit 1972 en heeft glansrollen weggelegd voor Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton en anderen. De film begint op de bruiloft van de dochter van Don Vito Corleone (Brando), het hoofd van de New Yorkse maffia, en laat zien hoe hij zijn macht uitoefent in het gebied. Michael (Pacino), die net terug is gekomen van de oorlog, wilt als enige niks weten van het familiebedrijf en houdt zich afzijdig. Als vervolgens een rivaal van de familie drugs wilt gaan verkopen in New York probeert Don Corleone dit tegen te houden, omdat hij vindt dat het handelen in drugs niet past in hun milieu. Dit zorgt voor conflict tussen de families en als onvoorziene omstandigheden zich voordoen moeten ze alles doen om te overleven en overpeinst Michael zijn positie binnen de familie nogmaals.

Vanavond op RTL7 om 22:00 uur. Deze film moet je gezien hebben.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Portugal vraagt Europa om meer blusvliegtuigen

Portugal wordt nog steeds in de greep gehouden door felle bosbranden. De regering heeft vrijdag Europese landen gevraagd om nog twee blusvliegtuigen te sturen om te helpen de vuurzeeën te bedwingen.

Een woordvoerder van de nooddiensten liet vrijdag weten dat Frankrijk en Spanje allebei drie blusvliegtuigen hebben gestuurd. Dit is echter nog niet genoeg. Momenteel zijn dertienhonderd brandweerlieden in het noorden van het land aan het werk om zes verschillende bosbranden te bestrijden.

De twee grootste branden woeden in de beboste heuvels bij Viseu, zo'n tweehonderd kilometer ten noorden van Lissabon. Bij die branden zijn meer dan negenhonderd brandweerlieden en 288 brandweerwagens ingezet.

Weer doden bij onlusten in Caïro

Bij nieuwe botsingen in diverse steden in Egypte tussen veiligheidstroepen en aanhangers van de verdreven president Mohamed Morsi zijn vrijdag in Caïro zeker drie doden gevallen. De betoging van leden van de Moslimbroederschap was de grootste in 2 weken, aldus ooggetuigen.

De betogers eisen de terugkeer van Morsi als president. In Caïro vuurde de politie traangasgranaten af, toen de menigte optrok naar het presidentiële paleis. In totaal raakten meer dan 36 mensen gewond bij betogingen in verscheidene steden.

Eerder deze maand kwamen honderden mensen om toen het leger een betoging van de Moslimbroederschap neersloeg. De meeste leiders van de Moslimbroederschap zijn inmiddels gearresteerd, maar de aanhangers van Morsi blijven zich verzetten.

Rutte: nog geen onomstotelijk bewijs Syrië

De Nederlandse regering heeft nog geen "onomstotelijk bewijs" gezien dat er in Syrië een gifgasaanval heeft plaatsgehad en dat het regime van president Bashar al-Assad er achter zit. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de ministerraad.

Het kabinet houdt er aan vast dat de VN-inspecteurs eerst hun onderzoek afronden. "De waarheid moet boven tafel komen en de uitkomsten moeten in de Verenigde Naties worden besproken", aldus Rutte. De Veiligheidsraad is daarvoor de aangewezen plek, vindt hij.

Hij wilde niet speculeren over de situatie die ontstaat als Rusland of China een resolutie van de Veiligheidsraad tegenhouden.

Rutte: nog geen onomstotelijk bewijs Syrië
Rutte: nog geen onomstotelijk bewijs Syrië (Foto: ANP)

[Vuelta] Stybar klopt Gilbert met banddikte

Zdenek Stybar heeft vrijdag de zevende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Tsjech van Omega Pharma - Quick-Step was in de straten van Mairena del Aljarafe wereldkampioen Philippe Gilbert (BMC) in een sprint à deux nipt te snel af. Belkin-coureur Robert Wagner werd derde. Vincenzo Nibali behoudt de rode leiderstrui.

De rit van 205 kilometer leek een prooi te worden voor de sprinters, maar Gilbert weigerde zich daar bij neer te leggen. Op tien kilometer van de meet demarreerde de Belg en hij kreeg Stybar met zich mee. Gestaag liep de voorsprong op, waarna de twee koplopers het zich in de laatste kilometer zelfs konden veroorloven blufpoker te spelen.

Stybar ging als eerste aan en pakte een flink gaatje, maar in de laatste meters kwam Gilbert sterk terug. Uiteindelijk was het verschil een banddikte in het voordeel van Stybar, onlangs nog winnaar van de Eneco Tour. Voor Gilbert waren de druiven zuur. De vloek van de regenboogtrui is nog altijd van toepassing op de Belg, die ondanks vele ereplaatsen nog steeds wacht op zijn eerste seizoenszege.

Vooormalig veldrijder Stybar nam met zijn ritzege revanche voor de voor zijn ploeg ongelukkig verlopen zesde rit. Tony Martin reed donderdag vrijwel de hele etappe solo op kop, maar werd op amper tien meter van de aankomst ingelopen.

Ditmaal kwamen de sprinters net te laat. Op een seconde won Wagner de sprint van het aanstormende peloton. In de top van het klassement veranderde niets. Nibali is nog altijd de leider. Chris Horner en Nicolas Roche volgen op respectievelijk drie en acht seconden. Bauke Mollema is op de dertiende plaats de beste Nederlander.

Legerpatrouilles in hoofdstad Colombia

De Colombiaanse regering heeft vrijdag besloten het leger in te zetten voor patrouilles in de hoofdstad Bogota. Dat heeft president Juan Manuel Santos bekendgemaakt. Aanleiding zijn gevechten waarbij in de nacht van donderdag op vrijdag zeker twee mensen omkwamen.

Santos zei dat hij 'de militarisering van Bogota' heeft gelast om 'een normale situatie te garanderen'. Hoeveel militairen er worden ingezet en hoe lang ze actief blijven, is niet bekendgemaakt. Ze zullen echter niet de bevoegdheden van de politie overnemen, beloofde hij. Die blijft verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde.

Dertigduizend betogers hielden donderdag een vreedzaam protest in de stad. Kleine boeren protesteren al tien dagen, omdat hun sector in zwaar weer verkeert.

Gemaskerde jongeren begonnen op een gegeven moment met stenen te gooien en zochten de confrontatie met de ordepolitie. In het daaropvolgende geweld kwamen twee mensen om.

Rusland verbaasd over vertrek VN-inspecteurs

Rusland is verbaasd dat de inspecteurs van de Verenigde Naties die in Syrië onderzoek doen naar een vermoedelijke gifgasaanval bij Damascus uiterlijk zaterdag al vertrekken. Dat heeft Joeri Oesjakov, de buitenlandadviseur van president Vladimir Poetin, gezegd.

De inspecteurs doen alleen onderzoek naar de aanval bij Damascus, maar Rusland wil dat het onderzoek wordt uitgebreid. De Syrische regering heeft gezegd dat de rebellen in andere delen van het land chemische wapens hebben ingezet. "We begrijpen niet waarom het hele team teruggaat naar Den Haag terwijl er nog zo veel vragen zijn over het mogelijke gebruik van chemische wapens in andere delen van Syrië", aldus Oesjakov.

VN-woordvoerder Farhan Haq verweerde zich vrijdag met de verklaring dat de onderzoekers hun vergaarde monsters dringend naar het laboratorium moeten brengen. Dat kunnen ze niet aan anderen overlaten, omdat ze alleen zelf de integriteit van hun dossiers zouden kunnen waarborgen.

Zweedse media melden dat de monsters in laboratoria in Zweden en Finland onderzocht zullen worden.

Verscheidene journalisten meldden vrijdag dat een deel van de VN-inspecteurs Syrië al heeft verlaten. De eerste onderzoekers zouden inmiddels in Libanon zijn aangekomen. De overige inspecteurs zouden vrijdag om middernacht uit Syrië vertrokken moeten zijn. De VN zelf laten, wellicht uit veiligheidsoverwegingen, het precieze moment van vertrek vooralsnog in het midden.

De Verenigde Staten zeggen over bewijzen te beschikken dat er chemische wapens zijn gebruikt en dat het Syrische regime daar achter zat. Oesjakov zei hier niet op te kunnen reageren omdat de Amerikanen deze bewijzen niet met Moskou hebben gedeeld. Rusland heeft meermaals gezegd dat er geen enkel bewijs is dat de regering van president Bashar Assad achter de aanval zat.

Slechte augustusmaand voor AEX

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs heeft de maand augustus in het rood afgesloten. De AEX eindigde vrijdag op 362,93 punten. Daarmee boekte de Amsterdamse hoofdgraadmeter een dagverlies van 1,1 procent. Ook op week- en maandbasis leverde de AEX in. Deze week verloor de index zo'n 3 procent en op maandbasis was dit meer dan 1,5 procent.

In de AEX, waarin slechts drie fondsen hoger werden verhandeld tegenover 22 fondsen lager, waren het Gemalto en KPN die zichzelf in de schijnwerpers zetten. Gemalto, dat in de afgelopen maanden een indrukwekkende koersrally liet zien, koerste vrijdag 4,0 procent hoger. Het Franse beveiligingsbedrijf kwam donderdag met meevallende halfjaarcijfers en maakt volgende week de doelstellingen voor de komende jaren bekend.

KPN leverde 3,4 procent in nadat de Stichting KPN een beschermingswal had opgetrokken tegen de overname door América Móvil. In tegenstelling tot de negatieve stemming op het Damrak rondom KPN, verwachten veel analisten dat de actie van de stichting uiteindelijk leidt tot een verhoogd bod door de Mexicanen.

Ook in de AMX (-0,6 procent) domineerde het rood de koersenborden. BAM en Delta Lloyd behoorden tot de sterkste dalers met verliezen van elk ruim drie procent. De daling van Delta Lloyd werd ingegeven door een besluit van DNB over het vasthouden aan de bestaande alternatieve rentetermijnstructuur voor verzekeraars. Eurocommercial Properties won vier procent na de jaarcijfers en was daarmee de sterkste stijger.

Bij het sluiten van de markten in Europa noteerde Wall Street ook lager. De Dow Jones Index verloor 0,3 procent op 14.797,34 punten. Ook de breder samengestelde S&P500 Index koerste 0,3 procent lager en techbeurs Nasdaq verloor zelfs 0,7 procent.

Maandag is Wall Street gesloten vanwege de viering van Labor Day.

Topberaad op Witte Huis over Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn belangrijkste veiligheidsadviseurs op het Witte Huis ontboden voor overleg over een mogelijke aanval op Syrië. Na afloop van het beraad licht minister van buitenlandse zaken John Kerry het bewijs voor de eventuele aanval met chemische wapens in Syrië van vorige week toe.

De Amerikaanse regering kondigde maandag al aan het rapport van de inlichtingendiensten over de vermoedelijke gifgasaanval openbaar te maken, maar stelde dat steeds uit. Voor de Verenigde Staten staat vast dat het regime van de Syrische president Bashar Assad de aanval op zijn geweten heeft.

Obama's minister van defensie Chuck Hagel verdedigde de rechtvaardigheid van gewapend optreden tegen Syrië vrijdag hartstochtelijk. Maar Hagel voegde daaraan toe dat de VS blijven zoeken naar internationale steun voor militair ingrijpen. Wij 'blijven zoeken naar een internationale coalitie die samen actie onderneemt', zei de minister van defensie op bezoek in Manilla.

[Upd][WK Judo] Verkerk in halve finale, Polling naar herkansing

De wereldkampioenschappen judo was voor Linda Bolder snel weer afgelopen. De als vierde geplaatste Nederlandse ging in de tweede ronde van de klasse tot 70 kilogram op straffen onderuit tegen de Spaanse Maria Bernabeu.

Bolder was door haar hoge positie op de wereldranglijst in de eerste ronde vrij. De nummer één van de wereld Kim Polling ging wel door dankzij een zege op de Oekraïnse Luiza Gainutdinova. In de derde ronde moet zij het opnemen tegen de Russische Irina Gazieva. 

Guillaume Elmont is zijn eerste partij in de klasse tot 90 kilogram met de nodige moeite doorgekomen. De 32-jarige routinier scoorde niet in de eerste ronde tegen Valeriu Chisca uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar ging op basis van straffen toch door. Elmont moet het in de tweede ronde opnemen tegen de sterke Griek Ilias Iliadis, die in Rio als derde geplaatst is.

In dezelfde gewichtscategorie kon Noël van 't End zijn debuut niet met een overwinning opluisteren. Hij scoorde nog wel een waza-ari tegen de Spanjaard David Ruiz Zajac, die hem uiteindelijk toch met ippon versloeg.

Update 16.45 uur

In de categorië tot 78 kilogram kon Iris Lemmen haar eerste ronde niet winnen. Ze verloor van Catherene Roberge uit Canada op waza-ari. Kim Polling is doorgedrongen tot de kwartfinale. Ze won op ippon van Irina Gazieva. Voor een plek bij de beste vier treedt Polling aan tegen Seong-Yeon Kim uit Zuid-Korea.

Update 18.00 uur

Polling moet naar de herkansingen.  De als eerste geplaatste Nederlandse verloor haar kwartfinale van de Zuid-Koreaanse Seongyeon Kim op waza-ari. Het is haar eerste nederlaag na 21 overwinningen. Voor Guillaume Elmont was de tweede ronde het eindstation.  De wereldkampioen van 2005 was in de klasse tot 90 kilogram niet opgewassen tegen Ilias Iliadis. De Griek won op waza-ari.

Verkerk won wel haar tweede ronde. Ze won van Amy Cotton uit Canada. In de kwartfinale neemt de wereldkampioene van 2009 het op tegen Mayra Aguir uit Brazilië. 

Update 18.50

Judoka Marhinde Verkerk heeft de halve finales bereikt van het WK. Ze versloeg in de kwartfinales de als eerste geplaatste Braziliaanse Mayra Aguiar met ippon. In de halve finale treft ze Kalima Antomarchi uit Cuba.

Teeven wil terroristen Nederlands paspoort afpakken

Terroristen met een dubbel paspoort moeten automatisch hun Nederlandse nationaliteit kwijtraken. Met een wetsvoorstel daartoe voert staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) een motie van VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff uit. Voorwaarde voor het verlies van het Nederlanderschap is een strafrechtelijke veroordeling.

Nederlanders kunnen nu hun paspoort alleen kwijtraken als ze dienst nemen in een leger dat vecht tegen Nederland of een Nederlandse bondgenoot. Volgens Teeven zijn de maatschappelijke opvattingen over onder meer terroristische organisaties en guerrillagroepen echter veranderd.

Behalve het deelnemen aan een terroristische organisatie kan ook het voorbereiden van een terroristisch misdrijf leiden tot het verlies van het Nederlanderschap, omdat volgens het ministerie 'de betrokken persoon zich zozeer tegen de essentiële belangen van de staat keert dat de band tussen hem en het koninkrijk niet langer kan bestaan'.

Het afnemen van de Nederlandse identiteit kan alleen als iemand definitief is veroordeeld. "Met een strafrechtelijke veroordeling staat de feitelijke grondslag die het verlies van het Nederlanderschap rechtvaardigt, voldoende vast", zegt het ministerie.

Alleen mensen met een andere nationaliteit naast de Nederlandse kunnen hun Nederlandse nationaliteit verliezen. Het afnemen van het Nederlanderschap mag volgens de staatssecretaris namelijk niet leiden tot stateloosheid. Het wetsvoorstel van Teeven ligt nu bij de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

Desi Bouterse wordt baas

President Desi Bouterse van Suriname krijgt een jaar lang het roer in handen van de Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, een landenorganisatie die kan worden vergeleken met de Europese Unie. De overdracht van het roulerende voorzitterschap vindt vrijdag plaats in Paramaribo.

Speciaal voor de gelegenheid zijn bijna alle Zuid-Amerikaanse staatshoofden naar Suriname afgereisd. Het is voor het eerst dat de voormalige Nederlandse kolonie zoveel hoge gasten tegelijk over de vloer krijgt. Dat is ook te merken op straat. Militairen hebben een flink stuk van de binnenstad volledig afgesloten voor verkeer. Boven hotel Torarica, waar de staatshoofden verblijven en vergaderen, cirkelen helikopters.

De regering van Bouterse zegt het een 'hele eer' te vinden dat Suriname een jaar lang in naam van heel Zuid-Amerika zal mogen spreken op internationale fora als de Verenigde Naties. "Dit is zelfs historisch. Voor de allereerste keer zal dit kleine land in het noorden van Zuid-Amerika een rol van betekenis spelen voor het hele continent. Dit is een unieke gelegenheid waar we maximaal gebruik van zullen maken", vertelt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken aan Novum Nieuws.

Suriname wil zich het komende jaar sterk maken voor het aanhalen van de banden tussen het Zuid-Amerikaanse blok en andere internationale instellingen. "Suriname kan een brugfunctie in de regio vervullen. Geografisch liggen we in Zuid-Amerika, maar cultureel maken we ook deel uit van de Caraïben. Die positie moeten we uitbuiten", besluit Lackin. Bouterse wil ook speciale aandacht besteden aan de Zuid-Amerikaanse jeugd.

Het feestelijke moment voor Bouterse, de leiding van Unasur effectief in handen krijgen, werd vrijdag verpest door het nieuws dat zijn zoon Dino Bouterse een dag eerder door Amerikaanse geheime agenten is aangehouden in Panama. Dino zou betrokken zijn bij illegale wapenhandel. President Bouterse reageerde nog niet op het nieuws.

Diplomatieke bronnen melden Novum Nieuws dat ze donderdag al op de hoogte waren gesteld van de arrestatie. De veiligheidsmaatregelen rond de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, die de arrestatie bevestigde, werden meteen aangescherpt.

Het is niet de eerste keer dat Bouterse junior in aanraking komt met justitie. In het verleden zat hij al een gevangenisstraf uit wegens wapenhandel en drugssmokkel.

Details plot Halo Xbox One onthuld op Microsoft Store

De Microsoft Store heeft op de pagina van de nieuwste Halo-telg voor Xbox One enkele details over de plot van het spel onthuld. Master Chief is in het bezit van een mysterieuze data-chip en moet zien te overleven in een vijandig, niet nader genoemd sterrenstelsel.

Op de Microsoft Store wordt de game als volgt beschreven: 

Halo for Xbox One takes the now-legendary saga to new heights and is one of the most anticipated games for the new console. In possession of a mysterious data chip, Petty Officer John-117, aka Master Chief, confronts a new battery of challenges and tests in a Herculean effort to stay alive in a galaxy where sentient life is mercilessly hunted. Pre-order the next chapter in the wildly popular Halo series designed exclusively for Xbox One.

Halo Xbox One Microsoft Store

Rutte niet bezorgd over onrust PvdA

Premier Mark Rutte (VVD) maakt zich niet ongerust over de perikelen in de fractie van coalitiepartner PvdA. "Ik heb heel groot vertrouwen in de leider van de PvdA, Diederik Samsom, en in de sociaaldemocratie in Nederland", zei Rutte vrijdag op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Deze week stapte PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens op. In juli gaf Désirée Bonis er al de brui aan. In een artikel in NRC Handelsblad beklaagde zij zich afgelopen zaterdag over de manier waarop de PvdA-fractie opereert. In de media deden meerdere PvdA'ers, veelal off the record, hun beklag over harde hand waarmee Samsom zijn fractie leidt, waarbij geen ruimte lijkt voor tegenspraak.

Samsom ontkende vrijdag dat er sprake was van 'kadaverdiscipline'. Dat de fractievergaderingen op tape worden vastgelegd, zoals De Telegraaf schreef, zou niks nieuws zijn. "Sinds de jaren tachtig worden de fractievergaderingen al opgenomen", liet de partij weten.

Novum Nieuws maakte vrijdag bekend dat de top van de PvdA-fractie heeft geprobeerd om de belgeschiedenis van alle fractieleden boven tafel te krijgen. Zo moest duidelijk worden wie naar de pers had gelekt over de mogelijke affaire die partijleider Diederik Samsom met zijn voorlichter Saar van Bueren zou hebben.

Hollande: optreden kan ook zonder Britten

Frankrijk gaat door met de voorbereidingen voor een militaire actie tegen Syrië, ondanks het afhaken van de Britten. Dat heeft president François Hollande vrijdag gezegd in een interview met Le Monde. Een stemming in het Britse Lagerhuis over een militaire actie tegen Syrië haalde het donderdag niet.

"De chemische massamoord van Damascus kan niet en mag niet onbestraft blijven", zei de Franse president tegen Le Monde. Hij herhaalde dat Frankrijk voorstander is van een 'proportionele en krachtige actie'. Maar gevraagd naar het soort interventie zei hij dat 'alle opties op tafel liggen'.

Hollande sluit niet uit dat er al voor een spoedzitting van het Franse parlement woensdag tot actie wordt overgegaan. Het parlement komt bijeen om de situatie in Syrië te bespreken, maar Hollande heeft de goedkeuring van de volksvertegenwoordiging niet nodig om op te treden tegen Syrië.

"Ik zal geen beslissing nemen voor ik beschik over alle onderdelen die zijn vereist", zei de Franse president. "En als ik de deelname van Frankrijk al heb toegezegd, dan zal ik (het parlement, red.) inlichten over de middelen en doeleinden."

De president zei dat Frankrijk een van de weinige landen is die met 'passende middelen een sanctie kunnen treffen' tegen Syrië. Een dergelijke beslissing zal echter alleen worden genomen na overleg met bondgenoten, aldus Hollande. Hij herhaalde dat hij er niet op uit is Assad ten val te brengen, maar hem te straffen.

Franse militaire experts denken dat een Franse rol bij een aanval op Syrië vooral vanuit de lucht zal komen. Zo zijn Franse Mirage- en Rafale-gevechtsvliegtuigen in staat kruisraketten af te vuren die een bereik hebben van zo'n vijfhonderd kilometer. De toestellen zouden een dergelijke missie vanaf het Franse vasteland kunnen uitvoeren, ondersteund door tankvliegtuigen. Frankrijk heeft daarnaast zes Rafale-toestellen bij de luchtmachtbasis Al Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten en zeven Mirages in Djibouti.

Politievrijwilligers moeten pistooltje inleveren

Ruim honderd politievrijwilligers moeten hun dienstpistool inleveren. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) had toestemming moeten verlenen voor het dragen van een wapen, maar heeft daartoe nooit een verzoek gekregen. Dat meldt de politie. Het verzoek had moeten worden ingediend door politiebaas Gerard Bouman.

Politievrijwilligers mogen sinds begin dit jaar alleen een dienstwapen dragen als de minister daar toestemming voor geeft. Ze moeten het pistool nu inleveren tot het probleem is verholpen. Of dat in alle gevallen al is gebeurd, kon een politiewoordvoerder vrijdag niet direct vertellen.

Het inleveren moet 'elk risico van onbevoegd wapengebruik voorkomen'. Volgens de zegsvrouw is het dienstpistool door geen van de onbevoegde vrijwilligers overigens gebruikt. Wat er anders zou zijn gebeurd wil ze niet zeggen. De politie zegt haast te hebben gezet om de toestemming alsnog voor elkaar te krijgen.

Het foutje treft politievrijwilligers die na 1 januari zijn aangesteld. Nieuw aangestelde politievrijwilligers mogen sinds die datum standaard alleen een korte wapenstok en pepperspray dragen. Het dragen van een wapen is slechts toegestaan met expliciete toestemming van de minister. In totaal beschikt de Nederlandse politie over 3200 vrijwilligers.

De acteurs van Assassin's Creed IV

Ubisoft laat ons kennismaken met een aantal van de acteurs van Assassin's Creed IV: Black Flag. In onderstaande video zien we onder andere de acteurs voor Blackbeard en Adward Kenway. Ook krijgen we te zien hoe de motion capture voor deze game gebruikt wordt.

Black Flag verschijnt eind oktober voor Xbox 360, PlayStation 3, pc en natuurlijk Wii U. De next-gen versies voor PlayStation 4 en Xbox One verschijnen later.

Saints Row 4 klimt naar eerste plek

De actiegame Saints Row 4 is in zijn tweede week op de markt het meest verkochte spel van Nederland. Vorige week stond de game nog tweede. De versies voor de PlayStation 3 en de Xbox 360 staan gezamenlijk aan kop, gevolgd door het avonturenspel Disney Infinity voor de Nintendo Wii. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Uitgever Deep Silver maakte woensdag bekend dat van Saints Row 4 wereldwijd binnen een week een miljoen exemplaren zijn verkocht. Het aantal verkochte spellen in Nederland is niet bekend. Koch Media, het moederbedrijf van Deep Silver, kocht de Saints Row-reeks samen gamestudio Volition op voor 23,3 miljoen dollar van het in januari failliet verklaarde THQ.

De enige nieuwe titel in de top tien van deze week is Final Fantasy XIV: A Realms Reborn. Deze vernieuwde versie van het eerder uitgegeven online spel Final Fantasy XIV komt binnen op de zevende plek met de PlayStation 3-versie, terwijl de pc-versie een plek lager staat.

De volledige verkooptoptien van week 35 ziet er als volgt uit:
01. Saints Row 4 (PlayStation 3)
02. Saints Row 4 (Xbox 360)
03. Disney Infinity (Nintendo Wii)
04. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
05. Splinter Cell: Blacklist (PlayStation 3)
06. Splinter Cell: Blacklist (Xbox 360)
07. Final Fantasy XIV: A Realm Reborn (PlayStation 3)
08. Final Fantasy XIV: A Realm Reborn (pc)
09. FIFA 13 (PlayStation 3)
10. Disney Infinity (PlayStation 3)


Saints Row 4 klimt naar eerste plek 

Xbox Live Marketplace is niet meer

De online gamestore voor Xbox-games, Xbox Live Marketplace, heeft een naamsverandering gekregen. Vanaf nu heet de store Xbox Games Store waarmee de naam meer consistentie biedt met andere services van Microsoft zoals Xbox Music Store en Xbox Video Store.

Vooralsnog kun je de Xbox Games Store vinden op de originele url marketplace.xbox.com, maar de url wordt binnenkort ook aangepast. Vanaf bovenstaande url kunnen games voor onder andere Xbox 360 en Xbox One opgezocht en gekocht worden.

De veranderingen vinden plaats in het kader van de diepere integratie met Windows 8, Windows Phone 8 en de aankomende Xbox One. Eerdere veranderingen waren het aankondigen van het einde van Games For Windows Live en het omzetten van Microsoft Points naar echte valuta.

Gamestick onderweg naar geldschieters

De productie van de Android-spelcomputer Gamestick is afgerond en de eerste exemplaren zijn al de deur uit. De spelcomputer moet eind september bij alle geldschieters op de deurmat liggen. Dat heeft gamebedrijf Playjam bekendgemaakt. De spelcomputer werd vorig jaar gefinancierd via crowdfundingwebsite kickstarter.com en laat gebruikers spellen downloaden zoals op een smartphone.

De Gamestick is de tweede Android-spelcomputer gefinancierd via Kickstarter. Dit voorjaar kwam de Ouya op de markt. Het bedrijf achter die spelcomputer krijgt echter flink wat kritiek te verduren omdat de interface alles behalve vlekkeloos werkt. Daarnaast lag de Ouya eerder in de winkel dan dat geldschieters een exemplaar ontvingen.

Playjam wil niet dezelfde fout maken en stelt dat de Gamestick in oktober op de markt komt via onder meer webwinkel Amazon. Tegen die tijd moeten alle geldschieters er al eentje binnen hebben.

De Gamestick is een HDMI-stick die in de televisie gestopt moet worden. Een meegeleverde draadloze controller wordt gebruikt voor de besturing. De HDMI-stick en de controller kunnen in elkaar geschoven worden waardoor deze gemakkelijk mee te nemen zijn op reis.


Gamestick onderweg naar geldschieters

Mannen Pakistan ontbreken op WK hockey

De mannen van Pakistan doen volgend jaar niet mee aan het WK hockey in Den Haag. De Aziaten verloren vrijdag de halve finale van de Asia Cup met 2-1 van Zuid-Korea en zijn hierdoor uitgeschakeld in het toernooi, wat tevens betekent dat ze WK-kwalificatie mislopen.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de ploeg zich niet weet te kwalificeren voor het mondiale toernooi. Pakistan is met vier wereldtitels het vaakst wereldkampioen gewonnen bij de mannen. 

ESA brengt opnieuw satellieten in baan om aarde

Met een Ariane 5-raket zijn donderdagavond twee communicatiesatellieten in een baan om de aarde gebracht. De succesvolle lancering vond plaats in Frans-Guyana, de vaste lanceerbasis van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Een van de twee satellieten, de Eutelsat-25B/Es'hail 1, biedt het Europese bedrijf Eutelsat en de Qatarese onderneming Es'hailSat de mogelijkheid directe satellietuitzendingen te verzorgen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Azië.

De tweede satelliet is van de Indiase Organisatie voor Ruimteonderzoek. Deze kunstmaan biedt uitgebreidere communicatiemogelijkheden voor India.

Hogere straf voor Zeeuwse pedofiel op Bali

Een Nederlandse man die in april op Bali drie jaar cel kreeg voor betaalde seks met kinderen, heeft er in hoger beroep nog een jaar cel bij gekregen. Ook moet de Zeeuw een boete van twaalfduizend euro betalen, meldt Omroep Zeeland vrijdag.

Het is nog niet bekend of de 55-jarige Jan V. uit Serooskerke in cassatie gaat. Hij zit sinds vorig jaar september vast op Bali. V. was op het Indonesische eiland voor de Stichting Steun Kinderen Indonesië, waar hij bestuurslid van was.

V. staat berecht voor het misbruiken van vier meisjes tussen 9 en 12 jaar. Hij zou de meisjes ongeveer een dollar hebben betaald voor seks. Jan V. zegt onschuldig te zijn.

Waarschuwing voor brandgevaarlijke vaatwassers

Vaatwassers van Bosch, Siemens, Neff en Constructa zijn mogelijk brandgevaarlijk. Van een deel van de afwasmachines die tussen 1999 en 2005 zijn gemaakt kan een onderdeel oververhit raken en in sommige gevallen in brand vliegen, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.

Mensen met een vaatwasser van een van de merken doen er goed aan te controleren of de waarschuwing ook voor hun apparaat geldt. Dat kan door het model-, FD- en serienummer in te vullen op de website dishcareaction.nl.

Wie een brandgevaarlijke vaatwasser in huis heeft kan contact opnemen met het bedrijf BSH Huishoudapparaten, dat een monteur langs stuurt. Ze kunnen ook hun machine ook vervangen door een nieuwe en krijgen dan twintig procent van de aanschafprijs terug. Mensen die zich zorgen maken of denken dat hun apparaat kapot is wordt aangeraden de machine niet meer of alleen als ze thuis zijn te gebruiken.

Zo'n 155 tips over cold case Almere

De politie heeft de afgelopen maanden zo'n 155 tips binnengekregen over de in 2007 dood gevonden Cassandra van Schaijk uit Almere. De cold case werd in juni heropend omdat de politie de zaak met nieuwe inzichten en onderzoekstechnieken alsnog tot een doorbraak hoopt te komen.

Van Schaijk werd zaterdag 24 maart 2007 rond 04.00 uur voor het laatst gezien in Almere-Stad, waar ze na het uitgaan op de bus naar huis stond te wachten. Drie weken later werd haar lichaam gevonden in de Noorderplassen in haar woonplaats. Het is nooit duidelijk geworden of ze slachtoffer is geworden van een misdrijf of dat sprake is van een ongeluk.

Verschillende opsporingsprogramma's besteedden de afgelopen maanden al aandacht aan de zaak. De politie heeft er ook een speciale Facebook-pagina voor aangemaakt. Vrijdagavond staat het programma TROS Vermist stil bij het onderzoek naar de dood van het 17-jarige meisje.

De beloning van tienduizend euro die de hoofdofficier van justitie heeft uitgeloofd voor de gouden tip staat nog tot het einde van het jaar.

Consument struint vaker supermarkten af

Nederlandse consumenten struinen vaker supermarkten af op zoek naar koopjes. Van alle consumenten bezoekt 28 procent meerdere supermarkten om van aanbiedingen te kunnen profiteren. Vorig jaar was dat nog 21 procent, schrijft accountantsbureau Deloitte vrijdag in een onderzoek naar consumententrends in de supermarktbranche.

Ook is het winkelpubliek het afgelopen jaar meer gebruik gaan maken van reclamefolders als oriëntatiemiddel. 71 procent van de consumenten speurt de folders door op zoek naar koopjes, tegen 66 procent een jaar eerder.

"Door de aanhoudende economische crisis zijn consumenten kritischer en zich meer bewust van de verschillende mogelijkheden die supermarkten ten opzichte van elkaar bieden", aldus Deloitte-onderzoeker Paul Op Heij. "De weekfolder is hierbij een overzichtelijk en gemakkelijk middel om de verschillende supermarkten met elkaar te vergelijken."

München kandidaatstad voor EK 2020

De Duitse voetbalbond heeft München aangewezen als mogelijke speelstad voor het EK van 2020. Elk land mag een speelstad naar voren schuiven voor de titelstrijd. De Allianz Arena kreeg van de bond de voorkeur boven het olympisch stadion in Berlijn.

München wil gastheer zijn van drie groepsduels en een kwartfinale óf de twee halve finales en de eindstrijd binnenhalen, zo maakte de bond vrijdag bekend. Het EK 2020 wordt in dertien verschillende steden in Europa gehouden.

De Allianz Arena, dat plaats biedt aan 69 duizend toeschouwers, was in mei gastheer van de Champions Leaguefinale tussen vaste bespeler Bayern München en Borussia Dortmund. In 2015 is de eindstrijd van het miljoenenbal in Berlijn.

Wallays verrast sprinters in Rotterdam

Jelle Wallays heeft vrijdag de eerste etappe van de World Ports Classic gewonnen. De 24-jarige Belgische renner bleef in de 165 kilometer lange rit van Antwerpen naar Rotterdam het peloton voor. André Greipel spurtte naar de tweede plaats, voor Alessandro Petacchi en Kenny van Hummel.

Voor Wallays is het zijn eerste succes bij de profs. Hij verdedigt in de tweede en laatste rit een voorsprong van 28 seconden op de Duitser Greipel. Petacchi staat daar weer een tel achter. De renners gaan zaterdag van Rotterdam naar Antwerpen.

Eriksen en Alderweireld niet in selectie Ajax

Christian Eriksen en Toby Alderweireld zitten niet in de selectie van Ajax voor het uitduel tegen FC Groningen van zondag. Beide spelers zijn bezig met het afronden van een transfer. Eriksen is op weg naar Tottenham Hotspur, terwijl Alderweireld de Amsterdammers waarschijnlijk verlaat voor Atletico Madrid.

Aanvoerder Siem de Jong ontbreekt bij Ajax vanwege een klaplong en Daley Blind heeft te veel last van zijn lies. Ook Joël Veltman is nog altijd geblesseerd. Mike van der Hoorn, Stefano Denswil en Davy Klaassen zijn er wel bij in Groningen. Lucas Andersen, die weer beter is, vervangt Tobias Sana in de selectie.

Ajax verzamelde in zijn eerste vier eredivisieduels zeven punten, evenveel als de Groningers. Beide teams hebben vijf punten achterstand op koploper PEC Zwolle.

Bewoonster explosievenhuis Den Helder opgepakt

De eigenares van het vervallen huis in Den Helder waar naar explosieven wordt gezocht, is opgepakt. Dat bevestigt de politie. De gemeente doet aangifte tegen de vrouw wegens bedreiging en het in gevaar brengen van levens. De politie is bezig het huis van de vrouw met verzamelwoede uit te ruimen.

In het huis aan de Loodsgracht werden donderdag twee granaten gevonden, die later tot ontploffing zijn gebracht. De Eplosieven Opruimingsdienst Defensie vond later meer gevaarlijke stoffen in en bij het pand.

Het gebied rond het huis is afgezet. Buurtbewoners in een straal van vijftig meter mogen tijdens de werkzaamheden van de politie hun huis niet in. De politie verwacht nog een paar dagen bezig te zijn. In de avonduren mogen de buurtbewoners hun huis wel in.

Burgemeester van Den Helder Koen Schuiling laat in een verklaring weten dat buurtbewoners die zich nog onveilig voelen, net als donderdagnacht in een hotel kunnen slapen.

De gemeente wilde het huis van de vrouw donderdag inspecteren op instortingsgevaar. Omdat ze afspraken niet nakwam, werd de deur geforceerd en werden twee explosieven ontdekt door de politie. De vrouw woont al jaren in het huis.

Blackgate krijgt nieuw management

De Batman Arkham-serie komt in oktober voor het eerst naar handhelds. In de onderstaande trailer die vandaag is vrijgegeven zien we een aantal van de aartsvijanden van Batman alsmede wat gameplay. De game is de wederhelft van Batman Arkham Origins die naar PS3, Xbox 360 en Wii U komt.

Batman Arkham Origins Blackgate zal 25 oktober in de winkels liggen voor 3DS en Vita, de consoleversie zal ook die datum verschijnen.

Ghost Games moet Need for Speed herkenbaar maken

De Need for Speed-reeks wordt voortaan gemaakt door Ghost Games. Dat heeft de in Göteborg gevestigde gamestudio laten weten aan het Britse weblog Videogamer. Tot nu toe werd de raceserie gemaakt door Criterion of door EA Black Box. De stap moet een einde maken aan de verschillende gezichten van de reeks.

De afgelopen twee jaar verschenen drie games in de Need for Speed-reeks: een simulatiespel, een racespel met een nadruk op verhaal en een competitieve actieracegame. Dat verschillende gamestudio's ieder hun eigen draai gaven aan de reeks is volgens studiobaas Marcus Nilsson van Ghost Games verwarrend.

"Need for Speed heeft continuïteit nodig", zei Nilsson tegen het weblog. Ghost Games maakt het dit jaar te verschijnen Need for Speed: Rivals en zal ook volgende delen op zich nemen. "Dan wordt de serie weer herkenbaar en weten gamers wat ze kunnen verwachten", gaf hij aan.

Need for Speed: Rivals draait net als Need for Speed: Most Wanted (2012) om de strijd tussen straatracers en de politie. De racegame wordt gemaakt voor de huidige en nieuwe spelcomputers. Het spel moet in november in de winkel liggen.


Ghost Games moet Need for Speed herkenbaar maken

[SDM Darts] Van Gerwen treft Lewis in halve finale

Adrian Lewis, Michael van Gerwen, Phil Taylor en Simon Whitlock zijn de halve finalisten op de Sydney Darts Masters. Van Gerwen had geen kind aan Clinton Bridge die gisteren nog stuntte tegen Raymond van Barneveld.

De Australiër kwam scorend wederom goed voor de dag maar had vandaag moeite met zijn dubbels en kon daardoor maar één leg naar zich toetrekken: 8-1. Taylor zette vanmiddag een stap richting zijn zoveelste titel door Paul Nicholson met 8-2 te verslaan, de grootmeester treft in de halve eindstrijd opnieuw een australiër met Whitlock.

Lewis en Van Gerwen treffen elkaar in de halve finale. Op de afgelopen Gibraltar Darts Trophy, de European Championship en de World Matchplay moest Mighty Mike steeds zijn meerdere in erkennen in Jackpot, de man uit Boxtel heeft dus iets goed te maken. De halve finales kunnen morgen vanaf 12 uur live gevolgd worden via Eurosport.

SDM - kwartfinales, uitslagen:    
Adrian Lewis (Eng) 8-5 Wes Newton (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) 8-1 Clinton Bridge (Aus)
Phil Taylor (Eng) 8-2 Paul Nicholson (Aus)
Simon Whitlock (Aus) 8-1 Andy Hamilton (Eng)

Tottenham Hotspur strikt Roemeen Chiriches

Tottenham Hotspur heeft zich versterkt met verdediger Vlad Chiriches. De 23-jarige Roemeen komt over van Steaua Boekarest, dat naar verluidt een kleine tien miljoen euro ontvangt. Chiriches, die negentien interlands speelde, moet bij de Spurs de concurrentie aangaan met onder anderen Jan Vertonghen.

De club van manager André Villas-Boas versterkte zich eerder met Nacer Chadli, Paulinho, Roberto Soldado, Étienne Capoue en Erik Lamela. Daarmee gaan de uitgaven van Tottenham deze zomer over de honderd miljoen euro.

De Spurs, die in afwachting zijn van de megatransfer van Gareth Bale, zijn bovendien dicht bij een akkoord met Christian Eriksen. De Deense middenvelder moet Ajax ongeveer twaalf miljoen euro opleveren.

Beachvolleyballer Boersma stopt

Emiel Boersma stopt met beachvolleyballen op het hoogste niveau. De 33-jarige Boersma speelt komend weekeinde bij het NK in Scheveningen zijn laatste wedstrijden, maakte hij vrijdag bekend. In totaal was hij twaalf jaar actief in het beachvolleybal.

Boersma, die in de zaal begon, deed in 2008 mee aan de Olympische Spelen in Beijing. Vorig jaar veroverde hij met Daan Spijkers zilver op het EK in eigen land. Hij vormde sinds 2010 een duo met Spijkers, waarmee hij een vierde plaats behaalde tijdens de World Tour in Den Haag.

Eerder speelde Boersma samen met Bram Ronnes en Joppe Paulides. Hij is na Richard Schuil de tweede Nederlandse beachvolleyballer die gaat stoppen.

Van Ginkel en Maher bij Jong Oranje

Marco van Ginkel doet met Jong Oranje mee aan de EK-kwalificatieduels tegen Schotland en Luxemburg. De Chelsea-middenvelder viel af voor de definitieve selectie van het Nederlands elftal. Net als de vorige interland tegen Tsjechië kan coach Albert Stuivenberg ook weer een beroep doen op Adam Maher.

De selectie van Jong Oranje telt zes debutanten. Doelman Mickey van der Hart, verdedigers Nathan Aké en Dico Koppers en de middenvelders Yassine Ayoub, Jesper Drost en Kyle Ebecilio kregen voor het eerst een uitnodiging.

Jong Oranje begint op 5 september aan het kwalificatietraject voor het EK van 2015 met een thuiswedstrijd tegen Schotland. Dat duel wordt in Nijmegen gespeeld. Vier dagen later staat een ontmoeting in en tegen Luxemburg op het programma.

De selectie:

Nathan Aké (Chelsea), Yassine Ayoub (FC Utrecht), Joshua Brenet (PSV), Luc Castaignos (FC Twente), Memphis Depay (PSV), Stefano Denswil (Ajax), Jesper Drost (PEC Zwolle), Kyle Ebecilio (FC Twente), Marco van Ginkel (Chelsea), Warner Hahn (FC Dordrecht), Mickey van der Hart (Ajax), Mike van der Hoorn (Ajax), Dico Koppers (FC Twente), Timo Letschert (FC Groningen), Ruben Ligeon (Ajax), Jürgen Locadia (PSV), Adam Maher (PSV), Quincy Promes (FC Twente), Luciano Slagveer (sc Heerenveen), Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord).

Vliegtuigpassagiers gewond door turbulentie

Tientallen passagiers op twee vluchten naar Hong Kong zijn vrijdag gewond geraakt toen hun vliegtuigen kort voor de landing te maken kregen met turbulentie.

Thai Airways liet in een verklaring weten dat twintig mensen gewond waren geraakt aan boord van een Airbus A380 met vijfhonderd passagiers en 26 bemanningsleden uit Bangkok. Onder de gewonden waren zowel passagiers als bemanningsleden. Eerder meldde een verkoopmanager van de maatschappij dat er 39 gewonden waren, die voor behandeling naar drie ziekenhuizen waren gebracht.

In een toestel van Hong Kong Airlines uit Phuket in Thailand raakten drie passagiers en drie bemanningsleden gewond. Ze konden na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Het weer in Hong Kong is instabiel door de tropische storm Kong-rey.

Ophef in Deventer om oud-bestuurslid pedoclub

Een grote groep mensen heeft zich donderdagavond verzameld voor een flat in Deventer. De groep eiste dat oud-bestuurslid van pedofielenvereniging Martijn Marthijn Uittenbogaard de stad zou verlaten. Dat meldt RTV Oost. De politie bevestigt de onrust, maar wil niet bevestigen dat de groep bijeen was om Uittenbogaard de stad uit te jagen.

De onrust duurde ongeveer een uur. De politie laat verder weten dat geen geweld is gebruikt, maar wil verder niet ingaan op de zaak.

Uittenbogaard werd woensdag en donderdag belaagd in Deventer, toen hij de stad bezocht met een vriend. Jongeren herkende hem van televisie, bedreigden hem en scholden hem uit. Uittenbogaard liet donderdag weten dat de twee de stad per taxi hebben verlaten en dat hij weer thuis is.

Hij laat vrijdag weten dat het huis waar de groep zich ophield, niet het huis van zijn kennis is. "Die woont helemaal niet in Deventer, net als ik."

Op Facebook is een pagina geopend waarin wordt opgeroepen dat Uittenbogaard Deventer moet verlaten. De pagina heeft meer dan zeventienhonderd likes.

Waterspin wint ontwerpwedstrijd HEMA

De publieksprijs van de jaarlijkse ontwerpwedstrijd van HEMA is gewonnen door de Delftse studente Kim Monster. De spin van plastic is bedoeld om planten wekenlang gedoseerd water te geven. De warenhuisketen onderzoekt of de waterspin in productie kan worden genomen.

De spin van Monster moet op een plastic waterflesje worden geschroefd. Het flesje wordt op de pootjes van de spin ondersteboven in een plantenbak geplaatst, waarna water in het plantje sijpelt. Als de aarde rondom de plantenwortels droog wordt heeft dat een aanzuigende werking, waardoor de waterspin wekenlang zelfstandig plantjes water kan geven.

De vakjury van de ontwerpwedstrijd koos in juni HEMA Zones van Tessa Eising als beste ontwerp. Dat zijn vellen van waterbestendig karton die om planken gevouwen kunnen worden. Volgens de ontwerpster kan dat handig zijn voor bijvoorbeeld studentenhuizen om in een gedeelde koelkast spullen uit elkaar te houden.

Vorig jaar ging de prijs naar de decolletéportemonnee, een geldbuideltje dat aan een bh kan worden bevestigd. Het bekendste ontwerp dat de wedstrijd won is de fluitketel Le Lapin. Het ontwerp won eind jaren tachtig als eerste de wedstrijd en wordt nog steeds verkocht.

De waterspin is met tachtig andere ontwerpen tentoongesteld in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Nokia werkt aan allesomvattende autosoftware

Nokia werkt aan software voor auto's. Here Connected Driving moet een besturingssysteem worden dat autobestuurders live informatie kan bieden over files, ongelukken, omleidingen en locaties in de buurt. Een cloudverbinding maakt het mogelijk om de navigatie uit de auto te synchroniseren met een telefoon.

Dat heeft het Finse bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Het Finse techbedrijf denkt dat consumenten willen dat hun auto 'verbonden is', net zoals telefoons en tablets dat zijn. Daarnaast komt Nokia met een app voor Windows Phone en Android-telefoons die met de software uit de auto gesynchroniseerd kan worden.

De verbeterde navigatiesoftware van Nokia werkt zoals andere sofware op basis van gps. Wanneer een internetverbinding beschikbaar is, worden automatisch updates gedownload. Daarnaast kunnen gebruikers het besturingssysteem gebruiken om bijvoorbeeld muziek te luisteren. Of er ook games gespeeld kunnen worden is nog niet bekend.

De software wordt 10 september voor het eerst getoond tijdens een autobeurs in de Duitse stad Frankfurt.

Snel meer namen examenhelers naar inspectie

Justitie verwacht snel nieuwe namen van eindexamenkandidaten die gebruik hebben gemaakt van gestolen examens door te kunnen geven aan de onderwijsinspectie. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag na verhoor van nog eens tientallen jongeren.

Eerder meldde het Openbaar Ministerie al 42 namen van jongeren bij de inspectie. De politie heeft vorige en deze week 58 jongeren van verschillende scholen gehoord die mogelijk ook gebruik hebben gemaakt van gestolen examens. Er waren er zeventig opgeroepen, maar niet iedereen kwam opdagen. De rest wordt later alsnog verhoord.

Het onderzoek naar de examendiefstal uit het Ibn Ghaldoun is inmiddels afgerond. Elf mensen worden verdacht erbij betrokken te zijn geweest. Zij moeten zich voor de rechtbank verantwoorden. Dit najaar wordt bij de rechtbank in Rotterdam een zogeheten regiezitting gehouden. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor begin volgend jaar.

Het OM bekijkt nog wat er met de scholieren moet gebeuren die worden verdacht van heling.

Gratis nieuwe levels voor Halo: Spartan Assault

Er zijn vijf gratis nieuwe levels voor Halo Spartan Assault voor Windows Phone 8. De levels zitten vanaf nu standaard in versie 1.1 die je kunt downloaden uit de store. Heb je de game al, dan komen de levels middels een update naar diezelfde 1.1.

In de vijf nieuwe levels pik je een buitenaards signaal op dat je leidt naar de maan van de zojuist vernietigde planeet Draetheus V. De update zorgt er overigens ook voor dat Windows Phone-toestellen met slechts 512 MB RAM de game kunnen spelen.

FOK!user Draganta weet ons te melden dat de update ook voor de Windows 8-versie geldt, niet alleen voor Windows Phone 8 dus.

Ellen Page en Willem Dafoe over Beyond: Two Souls

Ellen Page en Willem Dafoe vertellen in een nieuwe video uit over hun rollen in de nieuwe game Beyond: Two Souls. De video bevat mogelijk spoilers, dus wees gewaarschuwd als je zo onwetend mogelijk de game wilt gaan spelen in oktober.

Ellen speelt de rol van hoofrolspeelster, Jodie Holmes en Willem speelt Nathan Dawkins, een wetenschapper die Jodie helpt om haar krachten te begrijpen.

Deus Ex voor Wii U nog steeds zonder datum

Het is nog steeds niet bekend wanneer Deus Ex: Human Revolution - Director's Cut voor Wii U in de winkels ligt. Deze week zou bekendgemaakt zijn dat we vanaf 6 september aan de slag zouden kunnen gaan, maar vandaag blijkt dat er nog helemaal geen officiële datum is.

De genoemde datum van 6 september komt van de releaselijsten van BigBen, degene die Square Enix-games in Europa distribueert. Square Enix geeft zelf echter aan dat de datum nog niet officieel vast staat. We houden jullie op de hoogte over de release van Deus Ex voor Wii U. Hopelijk hoeven we niet al te lang meer te wachten...

FIA: Regels bevestiging F1-wielen aangescherpt

Formule 1-teams moeten de wielen van de Formule 1-bolides voortaan beter bevestigen. De reden hiervoor is Red Bull-coureur Mark Webber die tijdens de race in de pitsstraat van de Nürburgring zijn rechter achterwiel kwijtraakte. De band raakte een cameraman van de FOM die hierbij gewond raakte.

Volgens Autosport zullen de teams vanaf de race in Singapore de banden met een extra veiligheidssysteem vast moeten zetten. Momenteel is er al een systeem dat de band vast moet houden als de wielmoer los dreigt te raken, maar dit is niet genoeg, zo is uit onderzoek gebleken. Het huidige systeem zou alleen werken als de auto stilstaat.

Een nieuw systeem moet ervoor zorgen dat het wiel ook blijft zitten als de auto rijdt en de wielmoer losraakt. Enkele teams zouden in België al getest hebben met het nieuwe systeem.

[EL] PSV naar Oost-Europa, AZ treft PAOK en Shakhter Karagandy

In Monaco is zojuist de loting voltrokken voor de groepsfase van de Europa League. Namens Nederland zaten PSV en AZ in de koker. Beide ploegen gingen als groepshoofd de loting in. 

PSV werd in groep B gekoppeld aan Dinamo Zagreb, Chornomorets Odesa en Ludogorets Razgrad. AZ neemt het in groep L op tegen POAK, Maccabi Haifa en Shakhter Karagandy. POAK wordt getraind door Huub Stevens. De nummers één en twee van iedere groep overwintert in Europa. 

De complete loting

Groep A Groep B Groep C
Valencia CF (Spa)  PSV Eindhoven (Ned)  Standard de Liège (Bel) 
Swansea City FC (Eng)  GNK Dinamo Zagreb (Kro)  Red Bull Salzburg (Oos) 
Kuban Krasnodar (Rus)  Chornomorets Odesa (Oek)  Elfsborg (Zwe) 
FC St. Gallen (Zwi)  PFC Ludogorets Razgrad(Bul)  Esbjerg fB (Den) 
Groep D Groep E Groep F
Rubin Kazan (Rus)  ACF Fiorentina (Ita)  Girondin de Bordeaux (Fra) 
Wigan Athletic FC (Eng)  Dnipro Dnipropetrovsk (Oek)  FC Apoel Nicosia (Cyp) 
NK Maribor (Slo) FC FC Paços de Ferreira (Por)  Eintracht Frankfurt (Dui) 
Zulte Waregem (Bel)  CS Pandurii Târgu Jiu (Roe)  Maccabi Tel Aviv (Isr) 
Groep G Groep H Groep I
Dynamo Kyiv (Oek)  Sevilla FC (Spa)  Olympique Lyonnais (Fra) 
KRC Genk (Bel)  SC Freiburg (Dui)  Real Betis Balompié (Spa) 
SK Rapid Wien (Oos)  G.D. Estoril Praia (Por)  Vitória S.C. (Por) 
FC Thun (Zwi)  FC Slovan Liberec (Tsj)  HNK Rijeka (Kro) 
Groep J Groep K Groep L
S. S. Lazio (Ita)  Tottenham Hotspur FC (Eng)  AZ Alkmaar (Ned) 
Trabzonspor (Tur)  Anzhi Makhachkala (Rus)  PAOK FC (Gri) 
Legia Warschau (Pol)  FC Sheriff Tiraspol (Mol)  Maccabi Haifa FC (Isr) 
Apollon Limassol (Cyp)  Tromsø IL (Noo)  FC Shakhter Karagandy (Kaz) 

Bijna acht miljoen voor Yu-Gi-Oh!-kaart

Op Cardcollectors.jp is een bijzondere 'aanbieding' opgedoken. Het gaat om een unieke Yu-Gi-Oh!-kaart waar er ooit maar één, ter gelegenheid van een toernooi in 1999, van gemaakt is.

De unieke Black Luster Soldier-kaart is gemaakt van roestvrijstaal en is gegeven aan de winnaar van het nationale Yu-Gi-Oh! toernooi in Japan in 1999. De kaart mag echter niet gebruikt worden in officiële wedstijden van het kaartspel.

De kaart wisselt voor 998 biljoen yen, omgerekend zo'n zeven en een half miljoen euro, van eigenaar. De nieuwe eigenaar krijgt er dan wel nog een paar andere zeldzame kaarten bij.

Een Black Luster Soldier van 10 Miljoen

Limburgse moord blijkt grap

Het idyllische Nuth werd gisteravond opgeschrikt door een brute moord. Op de stoep van de Bavostraat in het Limburgse dorp was het silhouet van een lijk getekend. Compleet met een bloedspoor uit het hoofd. Het blijkt echter te gaan om een macabere grap.

Met de tekening, zoals je vaak ziet in Amerikaanse films en series, wilden verontruste omwonenden een statement maken. Gisteravond vond namelijk alweer het zoveelste opstootje plaats in de straat. Omdat ze flauw zijn van de vele politievisites, wilden ze een signaal afgeven.

Met wit krijt werd de omtrek van een lijk op de stoep getekend. Een scheut ketchup deed de rest. Het leek zo realistisch, dat veel dorpelingen vreesden dat er iemand gewelddadig om zeep was geholpen. De maker van de tekening steekt de hand in eigen boezem en heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de ontstane commotie.

Voor beelden van CSI Nuth, check de bron!

Nieuwe uitzendtijd Lingo baart Werner geen zorgen

Lucille Werner maakt zich niet druk om Lingo nu het programma een ander tijdslot krijgt. "Lingo is in het verleden op meerdere tijdslots uitgezonden dus het hoeft niet altijd per se om zeven uur", zegt de presentatrice voor de camera van Novum Nieuws. "De kijker, degene die van Lingo houdt, weet Lingo altijd te vinden."

In mei werd bekend dat De Wereld Draait Door voortaan op Nederland 1 wordt uitgezonden, waardoor Lingo naar een ander tijdstip moet verhuizen. "Er moet even gestoeid en gepuzzeld worden", stelt Werner. "Maar niemand hoeft zich over Lingo zorgen te maken, want Lingo blijft gewoon, ook in 2014."

De presentatrice kan zichzelf moeilijk los zien van Lingo. "Voorlopig moeten we door, we zijn getrouwd met elkaar dus we kunnen niet zomaar scheiden. Lingo doe ik al bijna acht jaar en in januari bestaat Lingo 25 jaar. Dat gaan we groots vieren."

Vrouw claimt misbruik door Sean Kingston

Een 22-jarige vrouw sleept zanger Sean Kingston voor de rechter. Ze beweert door Kingston, zijn bodyguard en een bandlid seksueel te zijn misbruikt en wil minstens vijf miljoen dollar hebben, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. In 2010 besloot justitie Kingston niet te vervolgen omdat het verhaal van de aanklaagster ongeloofwaardig zou zijn.

Het vermeende slachtoffer, Carissa Capeloto, heeft niet alleen Kingston maar ook de bodyguard en het bandlid aangeklaagd. Ze beweert dat ze werd uitgenodigd op de hotelkamer van de zanger na een concert van Justin Bieber, waarbij Kingston ook had opgetreden. Naar eigen zeggen werd ze gered door een vriendin, die later de hotelkamer binnenkwam.

De 23-jarige Kingston zegt dat hij seks 'met wederzijdse instemming' heeft gehad met Capeloto. De rechtszaak dient in november.

Lagere koffieprijs sijpelt nauwelijks door

Van de fors lagere koffieprijs is in supermarkten en bij koffieverkopers nog niet veel te merken. Door onder meer een goede en grote oogst in Brazilië zijn de prijzen van ongebrande arabicabonen de laatste tijd flink gedaald, maar koffiedrinkers blijven vooralsnog praktisch het volle pond betalen.

Uit ongepubliceerde cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen blijkt dat supermarkten de prijs van koffie de afgelopen maanden enigszins hebben verlaagd. De prijs van gemalen filterkoffie bleef het afgelopen jaar vrij stabiel, maar die van bonen en koffiepads daalde gemiddeld met een procent of vijf.

Sommige arabicasoorten zijn de laatste tijd op de wereldmarkt tientallen procenten goedkoper geworden, zegt eigenaar Lex Heij van koffiebrander en -verkoper Wijs & Zonen in Amsterdam. Hij heeft de prijzen van een aantal koffiemelanges vrij fors verlaagd, maar constateert dat dat elders nauwelijks gebeurt.

Douwe Egberts is qua koffieverkoop marktleider in Nederland in zowel de supermarkten als de markt buitenshuis. Het bedrijf benadrukt dat de retailers de verkoopprijs van koffie bepalen, hoewel het koffiebedrijf wel een consumentenadviesprijs hanteert. Die is opgebouwd uit de inkoopprijs, logistiek, loonkosten, marketing en productiekosten.

Om de koffieprijzen enigszins stabiel te houden legt Douwe Egberts de inkoopprijzen van deze factoren voor langere termijn vast. "De adviesprijs wordt dus niet direct aangepast bij een stijging of daling van de inkoopprijs van koffie", licht een woordvoerder toe. Hij voegt daaraan toe dat D.E. geen prijsvechter is.

Albert Heijn ziet de prijs van koffie na jaren van stijging weliswaar dalen, maar de prijs van koffiebonen is volgens de supermarktketen maar voor een deel bepalend voor de uiteindelijke prijs van bijvoorbeeld een pak Douwe Egberts Aroma Rood in de winkel. AH heeft de prijs niet aangepast en heeft ook geen plannen om dat te doen.

Bij voedingsmiddelenbedrijf Nestlé, dat veel koffie verkoopt, neemt ieder bedrijfsonderdeel prijsbeslissingen op basis van de aankoop van grondstoffen, de samenstelling van het product en de concurrentiepositie." De prijzen van onze producten worden niet gekoppeld aan kortetermijnschommelingen op de grondstoffenmarkt", licht een woordvoerder toe. "De consumentenprijzen van onze producten in de supermarkt worden gesteld door de retailer zelf."

Koffieproducent en -leverancier Simon Lévelt, die meer dan veertig speciaalzaken in Nederland en België bestiert, heeft sinds de laatste koffieprijsverlaging begin mei geen prijswijzigingen meer doorgevoerd.   Koffieketen Starbucks heeft de prijzen in Nederland ook ongewijzigd gelaten. "Starbucks beoordeelt de prijs van producten regelmatig om ervoor te zorgen dat rekening wordt gehouden met eventuele schommelingen in de markt", laat het bedrijf in een verklaring weten. "Onze bedrijfskosten bestaan uit operationele kosten zoals distributie, materialen en grondstoffen. Vanuit concurrentieoogpunt delen wij geen informatie over prijsstellingen en strategie."   De prijzen van arabicabonen zijn weliswaar gekelderd, maar de daling van de prijzen op de stabielere robustamarkt is veel kleiner, vertelt secretaris Tijmen de Vries van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee (KNVKT). "We zien nu een periode van redelijk hoge prijzen, na eerdere misoogsten en herplantingsprogramma's." Bovendien stijgt de koffieconsumptie wereldwijd. "Maar in de Verenigde Staten en Europa is die gestabiliseerd."

Uit cijfers van de intergouvernementele koffieorganisatie ICO blijkt volgens De Vries dat het hoogtepunt van de gemiddelde samengestelde koffieprijs in mei 2011 was. Volgens hem is de prijs 'historisch gezien momenteel gemiddeld'. Maar hij erkent dat de prijs de laatste tijd is gedaald. "We zien nu een hele goede en grote Braziliaanse oogst. Dat land is vrij dominant in de arabicamarkt. Daarnaast zien we een constant hogere oogst door betere technieken."

De grondstofprijzen waren een tijd heel hoog, vervolgt De Vries, die niet al te veel kan zeggen over het prijsbeleid in de sector. "Uit signalen uit de branche blijkt dat 'groene' koffie maar als één component wordt gezien, naast verwerking, vermarkting en transport." Ook hij stelt dat de prijzen overwegend worden bepaald door de supermarkten.

Ook op terrassen en in koffiezaken druppelt de lagere koffieprijs nog niet erg door. Uit een steekproef in tien Amsterdamse koffiezaken blijkt dat een kopje koffie tussen de twee en drie euro kost. Bij hoge uitzondering komt de prijs onder de twee euro uit. In een Italiaanse zaak in het centrum van de hoofdstad is zelfs een goede espresso voor een euro te krijgen.

Koninklijke Horeca Nederland laat weten niet over koffieprijsgegevens te beschikken. "Prijsbeleid komt tot stand door afwegingen die een ondernemer maakt, die afwegingen beïnvloeden de prijs en ook zijn geheel aan exploitatie."

Nederlanders dronken vorig jaar gemiddeld 150 liter koffie, ruim drie kopjes per dag. Koffie is volgens de KNVKT met 27 procent van de dagelijkse vochtinname de meest gedronken drank in Nederland.

Benoeming burgemeester Roermond uitgesteld

In Roermond wordt voorlopig geen nieuwe burgemeester benoemd. Waarnemend burgemeester Peter Cammaert (CDA) blijft tot eind volgend jaar aan, meldt de provincie Limburg vrijdag. De burgemeesterspositie is 'besmet' na ophef over mogelijk gesjoemel rond de kandidatuur van VVD'er Ricardo Offermanns.

Commissaris van de Koning in Limburg Theo Bovens (CDA) heeft in overleg met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad in Roermond besloten de procedure van benoeming voor een nieuwe burgemeester pas na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar te hervatten. Bovens heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) op de hoogte gesteld van het uitstel. Die heeft met het advies ingestemd.

Cammaert volgde begin dit jaar de vorige waarnemend burgemeester Henk van Beers (CDA) op. Van Beers zou in januari van dit jaar het stokje eigenlijk overgeven aan VVD'er Offermanns, maar die trok zich terug als kandidaat toen bekend werd dat hij voor het burgemeesterschap mogelijk informatie zou hebben gekregen van de gevallen Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey.

Offermanns staat over anderhalve week terecht voor ambtelijke corruptie. Vanwege de kwestie stapte de VVD eind oktober vorig jaar uit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond.

FOK!toen: SIRE opgericht

SIRE bestaat vandaag 46 jaar. Het idee ervoor kwam uit de VS, waar de Advertising Council al succesvol velerlei campagnes achter de rug had:

We Can Do It-campagne, WAC

NEDERLAND, 30-08-1967. Vandaag 46 jaar geleden werd door een aantal Nederlanders in de marketingbranche de Stichting Ideële Reclame opgericht. Het idee was om vanuit de branche zelf te laten zien dat reclame ook voor nuttige zaken gebruikt kan worden. Net zoals de Amerikaanse evenknie functioneert SIRE onafhankelijk van de overheid.

SIRE geeft zelf op haar site aan: “We willen mensen wakker schudden, aan het denken zetten en laten beseffen dat bepaalde kwesties niet uit het oog verloren mogen worden. SIRE wil zo bijdragen aan een vitale en betrokken samenleving. SIRE zet hiertoe, met de belangenloze hulp van de communicatiebranche, multimediale campagnes in.”

Tientallen campagnes volgden in de jaren vanaf 1967. De eerste heette “Vier uur bekneld in cabine van vrachtauto” en riep op tot meer medemenselijkheid. Op de site van SIRE kun je alle campagnes (en talloze bijbehorende reclamefilmpjes) bekijken. Inmiddels zijn het er ongeveer 110.

Een selectie aan SIRE-slogans: 
“Wie is die man toch die elke zondag het vlees snijdt?”
“Je bent een rund als je met vuurwerk stunt.”
“De maatschappij. Dat ben jij.”
“Kinderen hebben het druk. Van wie zouden ze dat nou hebben?”
“Een huisdier: denk eerst even na.”
-Kort lontje-campagne
“Geef kinderen hun spel terug.”
“Pleegzorg is bijzonder nodig.”
“Aardige mensen, hoe gaan we ermee om?”
“Handen af van onze hulpverleners.”

Eén van de oprichters van SIRE, Frits Boyle, werd geïnspireerd door het 25-jarig bestaan van de Amerikaanse Advertising Council en besloot zo'n orgaan ook in Nederland op te zetten. De Ad Council werd in de oorlog opgericht en aanvankelijk War Advertising Committee genoemd. Ze waren onder andere verantwoordelijk voor de wereldberoemde posters “We can do it!” en “Loose lips sink ships!”

Bij de Ad Council en bij SIRE zetten “reclame-, pr-, onderzoek- en onlinebureaus, adverteerders, uitgevers, media-exploitanten en- adviesbureaus, productiemaatschappijen, grafische industrie en andere toeleveranciers” zich in om “maatschappelijke onderwerpen zoals verkeersveiligheid, stadsverloedering, discriminatie, alcohol-, drugs- en aidspreventie" te bespreken in diverse campagnes. 

Enkele campagnes van de Ad Council:  
WO2: “We can do it!” en “Loose lips sink ships!”
Loose Lips [Might] Sink Ships, WAC

-Smokey Bear: “Only you can prevent forest fires.” (1942-nu)
-De 'huilende indiaan'-campagne hielp van 1961 tot 1983 zwerfafval verminderen met 88 procent en won verschillende prijzen.
-United Negro College Fund (1972-nu): “A mind is a terrible thing to waste” bracht ruim 2,2 miljard dollar op en hielp al meer dan 400.000 studenten aan een diploma.
-Drunk Driving Prevention (1983-nu): verschillende slogans zijn de afgelopen decennia bedacht, waaronder “Drinking & Driving Can Kill A Friendship”, “Friends Don't Let Friends Drive Drunk” en “Buzzed Driving is Drunk Driving.”
-Een campagne voor het gebruik van veiligheidsgordels in auto's werd vanaf 1985 gevoerd. Twee crash test dummies die Vince en Larry heten zorgden effectief voor een stijging van het gordelgebruik van 14 naar 79 procent. Daarmee werden al 85.000 levens gered en ruim 3 miljard dollar uitgespaard.
-1988-'90: “Help stop AIDS. Use a condom.”
-Adoptie: “You don’t have to be perfect to be a perfect parent.” Sinds 2004 meldden zich 14.000 potentiële adoptiegezinnen aan.
-Hilary Duff en andere bekendheden verzoeken de jeugd vanaf 2008 te stoppen met homofobe taal als “That’s so gay.”
-Campagne voor meer betrokkenheid vaders vanaf 2008: “Take time to be a dad today.”

Beschonken asielzoeker verdronken in Alkmaar

Een 35-jarige bewoner van een asielzoekerscentrum in Alkmaar is donderdagnacht in de Noord-Hollandse stad verdronken toen hij in het water was gevallen. De man was volgens de politie onder invloed van alcohol.

Een omwonende zag de man rond 02.30 uur in het water van het Luttik Oudorp vallen en ging samen met een taxichauffeur en een andere buurtbewoner naar hem op zoek. Ze konden de man niet direct vinden. De politie viste de man even later uit het water, waarna hij naar en ziekenhuis werd gebracht. Daar kon hij echter niet meer worden geholpen.

Duitsland doet niet mee aan aanval op Syrië

De Duitse regering is momenteel niet van plan mee te doen aan een eventuele militaire actie tegen Syrië. Dat heeft een woordvoerder van de regering vrijdag gezegd.

De woordvoerder liet weten dat de regering 'geen Duitse militaire participatie heeft overwogen en dat nog steeds niet doet'. De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle zei in een interview dat Duitsland ook niet is gevraagd deel te nemen aan militair ingrijpen in Syrië. Onder meer de Verenigde Staten en Frankrijk overwegen een aanval op Syrische doelen vanwege een vermoedelijke gifgasaanval, vorige week in Damascus.

De Britse premier David Cameron gaf eerder deze week aan ook mee te willen doen aan optreden tegen Syrië. Een meerderheid in het Britse Lagerhuis stemde donderdag echter tegen een motie die Camerons regering had ingediend.

Werkloosheid eurozone blijft stabiel

De werkloosheid in de eurozone is in juli niet verder opgelopen in vergelijking met juni. Het werkloosheidspercentage in de zeventien landen van de muntunie kwam opnieuw uit op 12,1 procent. In totaal waren ruim 19,2 miljoen mensen in de eurozone werkloos in juli, meldt Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag.

Het is de derde maand op rij dat het werkloosheidspercentage gelijk blijft in de eurozone. Ook in de 28 landen van de Europese Unie is de werkloosheid stabiel, op elf procent. Ten opzichte van vorig jaar is de werkloosheid in beide regio's gestegen, met respectievelijk 0,6 en een half procentpunt.

In vergelijking met vorig jaar juli steeg de werkloosheid het hardst in landen als Nederland, Cyprus en Griekenland. In Nederland was zeven procent van de beroepsbevolking werkloos, tegenover 5,3 procent in juli 2012. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling sprak eerder de verwachting uit dat de werkloosheid in Nederland volgend jaar stijgt naar 7,1 procent.

De jeugdwerkloosheid in Nederland steeg de afgelopen drie maanden en kwam in juli uit op 11,5 procent. In de eurozone was 24 procent van de jongeren onder de 25 jaar werkloos in die maand. De 28 EU-landen kenden 5,6 miljoen werkloze jongeren. Voor deze twee regio's was de jeugdwerkloosheid nagenoeg stabiel in de afgelopen drie maanden.

Zoet en Willems wel, Sneijder niet in selectie Oranje

Bondscoach Louis van Gaal heeft Wesley Sneijder niet opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. De middenvelder van Galatasaray ontbrak al in de voorselectie voor de EK-kwalificatieduels tegen Estland en Andorra. Ook Nigel de Jong is er niet bij.

PSV'ers Jeroen Zoet en Jetro Willems kregen wel een uitnodiging, terwijl ze niet tot de voorlopige groep behoorden. Van Gaal heeft slechts 21 spelers opgeroepen. Hij mist de geblesseerde Daley Blind, Jordy Clasie, Klaas-Jan Huntelaar, Bas Dost, Siem de Jong, Karim Rekik, Ibrahim Afellay en Jean Paul Boëtius. Marco van Ginkel, Joris Mathijsen en John Heitinga zijn niet geselecteerd omdat ze te weinig bij hun club in actie komen.

Volgens Van Gaal zijn Sneijder, Nigel de Jong en Stekelenburg op de goede weg om in de toekomst weer in de selectie te kunnen worden opgenomen. Het Nederlands elftal won zijn eerste zes wedstrijden in de WK-voorronde. Als Oranje wint van zowel Estland als Andorra heeft de ploeg het ticket voor de mondiale eindronde veiliggesteld.

Selectie

Doel: Kenneth Vermeer (Ajax), Michel Vorm (Swansea City), Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging: Jeffrey Bruma (PSV), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord), Jetro Willems (PSV)

Middenveld: Jonathan de Guzman (Swansea City), Stijn Schaars (PSV), Kevin Strootman (AS Roma), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Georginio Wijnaldum (PSV)

Aanval: Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Ruben Schaken (Feyenoord), Ricky van Wolfswinkel (Norwich City).

James Spader als Ultron in Avengers-vervolg

Niet lang nadat Warner Brothers en DC de aandacht opeisten door te verklaren dat Ben Affleck in 2015 te zien zal zijn als Bruce Wayne/Batman in het vervolg op Man of Steel laat Marvel weten ook niet stil te zitten. In hetzelfde jaar als de Superman/Batman film verschijnt immers Avengers: Age of Ultron, een van de vervolgfilms van het succesvolle The Avengers van vorig jaar. Het nieuws? Het titelpersonage is gecast.

De rol van Ultron zal worden gespeeld door James Spader. In de comics is Ultron een crimineel gestoorde zelfbewuste robot die de mensheid wil veroveren en uitroeien. Hij heeft superkrachten die zowel lichamelijk als mentaal zijn (hij is heel sterk, wendbaar en superintelligent) en heeft het niet zo op de Avengers.

Het is nog niet duidelijk welke vorm Ultron zal hebben in de film, en dus ook niet of Spader in een pak gehesen zal worden, motion capture zal doen of alleen de stem van een geanimeerde versie zal vertolken. Spader is de laatste jaren bekend van series als Boston Legal en The Office en zal vanaf september de hoofdrol spelen in de actieserie The Blacklist op NBC.

Avengers: Age of Ultron zal de filmzomer van 2015 openen op 1 mei. Een exacte Nederlandse datum is nog niet bekend.

Doekle Terpstra vertrekt als KNSB-voorzitter

Doekle Terpstra vertrekt bij de KNSB. De openlijke twijfel van Sven Kramer op het functioneren van het bestuur was de spreekwoordelijke druppel voor Terpstra.

"Een bestuurder van een sportbond hoort zich ten dienste te stellen aan het belang van de sporter. Vanuit deze fundamentele grondhouding wil ik voorzitter zijn van de KNSB. In het geval daar door de belangrijkste vertegenwoordigers van de sport aan wordt getwijfeld, hoort de bestuurder te begrijpen dat daar gevolgen uit voortvloeien", zegt Terpstra in een persverklaring. 

Kramer is niet de enige topsporter die twijfelde over Terpstra. Ireen Wüst en Mark Tuitert steunen het verhaal van Kramer. Terpstra heeft een open brief geschreven aan de ledenraad. Deze brief is hier te lezen. 

[EL] Uitslag AZ - Atromitos

AZ heeft zich vrijdagochtend ternauwernood geplaatst voor de groepsfase van de Europa League ten koste van het Griekse Atromitos. In Alkmaar werd het uiteindelijk 0-2 voor de gasten, nadat de wedstrijd donderdag vanwege brand was stilgelegd in de 59e minuut. Het stond toen 0-1.

In Griekenland wist AZ met 1-3 te winnen, waardoor de ploeg van Gertjan Verbeek op basis van uitdoelpunten geplaatst is voor de groepsfase van de Europa League. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek maakte het zichzelf nog behoorlijk lastig in het restant van de gestaakte wedstrijd. Een kwartier voor tijd wist Thanasis Karagounis te scoren. Het ging nog bijna mis voor de thuisploeg. Atromitos werd geen strobreed in de weg gelegd en kreeg de ene na de andere kans, maar de bal ging er op miraculeuze wijze niet meer in.

AZ zal straks in de koker zitten voor de loting in de groepsfase van de Europa League. AZ is net zoals PSV groepshoofd en zit dus in pot één. Clubs die beide ploegen ontlopen zijn onder andere Valencia, Olympique Lyon, Tottenham Hotspur, Dinamo Kiev, FC Sevilla, Lazio Roma en Fiorentina.

Stel heeft seks in bouwmarkt

De politie van North Charleston, in de Amerikaanse staat South Carolina, heeft woensdagmorgen een jong stel in de boeien geslagen. Het leek het duo wel een leuk idee om in een tuinschuurtje van een plaatselijke bouwmarkt met elkaar de liefde te bedrijven. Het personeel van Home Depot vond het idee minder geslaagd.

Bij NCPD rinkelde om 8.38 uur precies de telefoon. Een neger zou een jonge brunette uitwonen in een tuinschuurtje bij de bouwmarkt. Volgens de ooggetuigen waren de 20-jarige Emily Craig en de 31-jarige Shaun Bowden het huisje binnengegaan en hadden ze de deurtjes dichtgedaan. In het schuurtje liet Shaun zijn vriendin alle hoeken van het hokje zien.

De politie rukte hierop massaal. Hier troffen zij de jongedame half ontkleed aan. De beste man zelf had zijn broek op de knieën en zijn bruine sabel was duidelijk niet te missen. Tijdens het verhoor heeft het stel bekend flink hebben liggen dammen in het tuinhuisje. De politie heeft het tweetal in de cel gezet.

'Prince Boateng naar Schalke 04'

AC Milan-middenvelder Kevin-Prince Boateng maakt zeer waarschijnlijk de opmerkelijke overstap naar Schalke 04, zo meldt laatstgenoemde via Twitter. De 26-jarige Ghanees is namelijk in Gelsenkirchen voor een medische keuring.

De transfer is opmerkelijk te noemen, aangezien Boateng afgelopen woensdag nog een groot aandeel had in de 3-0 overwinning van zijn ploeg op PSV. Hij scoorde twee keer, waardoor Milan zich plaatste voor de Champions League.

Duitsland is geen vreemde eend in de bijt voor Boateng. Hij werd geboren in Berlijn en verdedigde eerder de clubkleuren van Hertha BSC en Borussia Dortmund.

'Achilles '29 stevent af op faillissement'

Achilles '29 zit volgens Omroep Gelderland in grote financiële problemen. De debutant in de Jupiler League stevent zelfs af op een faillissement. De regionale omroep meldt dat Achilles '29 gebukt gaat onder een groot conflict tussen de Rabobank en voorzitter Harrie Derks.

De clubbestuurder heeft samen met voormalig hoofdsponsor Jan van Kesteren veel eigen geld in de club gestoken. De bank heeft de relaties met Derks en Achilles '29 inmiddels stopgezet. Illegale bankactiviteiten van Derks zouden de reden zijn hiervan.

Dat ontkent de voorzitter van de club die dit seizoen debuteert in de Jupiler League. "Ik heb op geen enkele wijze iets gedaan wat niet mag", aldus Derks tegen Omroep Gelderland. De preses weerspreekt acuut gevaar voor de club, maar spreekt over "zware tijden".

PvdA neemt al decennia vergaderingen op

Al sinds de jaren tachtig worden de fractievergaderingen van de PvdA opgenomen. Ze zijn bedoeld als notulen, laat een woordvoerder van de fractie vrijdag weten. De Telegraaf schreef vrijdag over de bandopnamen, die achteraf gebruikt zouden worden om fractieleden in het gareel te krijgen.

Van geheime opnamen is geen sprake, meldt de zegsman. "Het opnameapparaat staat gewoon op tafel in de fractievergadering, alle fractieleden weten dat."

De bandopnamen worden volgens de PvdA gemaakt 'om besluitvorming en de overwegingen die daaraan ten grondslag liggen eenvoudig en snel vast te leggen'. Zo zijn de notulen ter beschikking gesteld voor de commissie-Davids, die onderzoek deed naar de besluitvorming rondom de inval in Irak.

De onrust in de PvdA-fractie lijkt toe te nemen. Na het vertrek van Kamerlid Désirée Bonis, die zaterdag in NRC Handelsblad haar beklag deed over de manier waarop de fractie wordt geleid, stapte woensdag Myrthe Hilkens op. De sfeer binnen de fractie is al langere tijd om te snijden, melden ingewijden.

Fret toch niet meegevlogen met luchtmacht

De fret die werd ontdekt in een hangar op het vliegveld van het Britse Cambridge is toch niet vanuit Nederland met de luchtmacht meegereisd als verstekeling. Het dier, dat een Nederlandse chip had, blijkt van een Nederlandse familie die in de buurt van Cambrigde woont, laat een defensiewoordvoerder vrijdag weten.

De fret, die de naam Vincent heeft gekregen, werd zondag ontdekt. Een dierenarts constateerde aan de hand van een chip dat het dier eigendom was van een Nederlandse familie, liet defensie donderdag weten. Het was echter niet meteen duidelijk waar dat gezin woonde.

Vincent is de afgelopen dagen opgevangen in een asiel. Hij wordt volgens een woordvoerder van defensie snel met zijn baasjes herenigd.

NSA onderzocht vierduizend lekken

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft vorig jaar alarm geslagen over vierduizend mogelijke interne veiligheidslekken en gezegd de zaken te zullen onderzoeken. Dat berichtte de Washington Post donderdag, op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

De onderzoeken van de NSA waren gericht op 'abnormaal gedrag' van medewerkers die toegang hadden tot geheime informatie. Volgens de documenten was de NSA bezorgd dat 'vertrouwde insiders hun toegang tot gevoelige informatie zouden uitbuiten om Amerikaanse belangen te schaden'. De NSA maakte zijn zorgen in februari 2012 kenbaar aan de inlichtingencommissies van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Een woordvoerder van de NSA betwistte het verhaal van de Washington Post en zei dat het om een breder onderzoek ging dat erop gericht was om de kans op veiligheidslekken te verkleinen. "Periodieke heronderzoeken zijn een onderdeel van onze inspanningen om dreigingen van binnenuit tegen te gaan", aldus de woordvoerder.

Uit het verhaal van de Post blijkt niet hoeveel van de vierduizend mogelijke dreigingen uiteindelijk zijn onderzocht. Steven Aftergood, die zich bij de Federation of American Scientists bezighoudt met geheimhouding binnen de overheid, betwijfelt of het merendeel van de vierduizend mogelijke dreigingen echt een probleem was. De NSA heeft zo'n veertigduizend werknemers en Aftergood vind het 'moeilijk te geloven dat een op de tien NSA-medewerkers een mogelijke dreiging is'. Aftergood oppert dat een groot deel van de vierduizend zaken mogelijk aan het licht kwam doordat medewerkers bepaalde protocollen niet opvolgden of documenten openden waar ze eigenlijk niet naar mochten kijken.

Boxtel vraagt intrekken vergunning proefboring

De gemeente Boxtel wil dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) een vergunning voor proefboringen naar schaliegas in Noord-Brabant intrekt. Het college vroeg Kamp daar twee weken geleden om in een brief, die vrijdag door Omroep Brabant online is gezet. Het schrijven werd gestuurd nog voor de minister de resultaten van het onderzoek naar de proefboringen maandag presenteerde.

De vergunning werd in 2009 verleend, maar toen was nog niet alle kennis en informatie aanwezig om dat te kunnen beoordelen, stelt de gemeente in de brief, die ook aan de Tweede Kamer is gestuurd. De minister heeft nog niet op de brief gereageerd, zegt een gemeentewoordvoerder, die het verzoek 'bloedserieus' noemt.

"Wij hebben deze brief niet gestuurd om applaus te krijgen van de inwoners van Boxtel", aldus de zegsman. "Deze vergunning zien wij als basis voor het hele schaliegasdossier. Het verlenen ervan is gebaseerd op onvolledige informatie en berust daarmee op een half fundament."

Boxtel zegt realistisch te zijn en verwacht niet dat Kamp na deze brief direct de vergunning zal intrekken. Met het versturen van de brief naar de Tweede Kamer hoopt de gemeente ook dat het kabinet vragen krijgt over de vergunning.

Minister Kamp liet maandag weten dat hij op termijn proefboringen naar schaliegas wil beginnen bij de Brabantse plaatsen Boxtel en Haaren en in de gemeente Noordoostpolder. Dat gebeurt op zijn vroegst in de tweede helft van volgend jaar. De boringen naar het gas stuiten op veel verzet. Onder meer drinkwaterbedrijven vrezen voor de waterkwaliteit omdat chemicaliën nodig zijn om het gas uit de grond te krijgen.

Brand kost AZ half miljoen euro

De brand die donderdagavond uitbrak in het stadion van AZ kost de Alkmaarse club ongeveer een half miljoen euro. Dat heeft algemeen directeur Toon Gerbrands van de eredivisionist laten weten aan RTV Noord-Holland.

De kosten zitten vooral in het schoonmaken, het opnieuw opstarten van de systemen en de kosten voor het resterende halfuur van het duel, dat vrijdagochtend werd uitgespeeld. De wedstrijd tegen Atromitos in de laatste voorronde van de Europa League werd in de 59e minuut gestaakt.

Er was kortsluiting ontstaan in een elektriciteitshuisje voor een van de lichtmasten. Dat zorgde voor rookontwikkeling in het stadion en het uitvallen van de lichtmast. Het stadion, waar zo'n elfduizend toeschouwers aanwezig waren, werd meteen ontruimd.

Evans verkiest Giro waarschijnlijk boven Tour

Cadel Evans richt zich volgend jaar waarschijnlijk op de Giro d'Italia. De kans is klein dat de 36-jarige Australiër ook aan de start van de Tour de France verschijnt. "Ik ben er nog niet helemaal uit, maar mogelijk heb ik mijn laatste Tour al gereden", zegt hij vrijdag tegen The Sydney Morning Herald.

De BMC-renner was sinds 2005 elk jaar van de partij in Frankrijk, en won de ronde in 2011. De laatste twee jaar vielen de resultaten met een zevende en 39e plaats tegen. "Ik zal even moeten wennen aan het idee, ik heb zo veel jaar in de Tour gefietst."

Evans reed de Giro dit jaar als voorbereiding op de Tour en eindigde als derde. "Ik ga in ieder geval naar de presentatie van de Giro om te zien of het parcours van 2014 mij ligt", stelt de voormalig wereldkampioen.

Kaká wil weg bij Real Madrid

Kaká wil vertrekken bij Real Madrid. De 31-jarige Braziliaan is bang dat hij dit seizoen opnieuw weinig aan spelen toekomt in de Spaanse hoofdstad. "De club weet dat ik weg wil en ik hoop dat ze meewerken aan een oplossing", liet de spelmaker weten aan Spaanse media.

"De situatie hier is lastig voor mij. Er is weinig ruimte in het elftal. Ik wil hard werken en trainen, maar dat wil niet zeggen dat ik gelukkig ben", zei Kaká na een oefenduel tegen Deportivo la Coruna. Hij heeft met onder meer de Duitser Mesut Özil en de Spanjaard Isco diverse concurrenten voor zich.

De aanvallende middenvelder speelt sinds 2009 voor Real Madrid, dat 65 miljoen euro voor hem betaalde aan AC Milan. Zijn topniveau haalde Kaká, die in 2007 werd uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld, echter niet meer.

WK-goud voor lichte dubbelvier

De Nederlandse vrouwen dubbelvier hebben in de lichte klasse goud veroverd op het WK roeien in het Zuid-Koreaanse Chungju. Mirte Kraaijkamp, Maaike Head, Rianne Sigmond en Marie-Anne Frenken zegevierden vrijdag op het niet-olympische nummer. Oranje eindigde in een tijd van 6.49,80 minuten.

Achter de Nederlandse ploeg legden de Verenigde Staten in 6.54,22 beslag op het zilver, voor de Italianen (6.57,06). Nederland was maandag in de series ook al de snelste. Voor Head is er dit WK nog een kans op een medaille. Zaterdag komt ze in de lichte dubbeltwee samen met Lisa Wörner in actie.

Skiffeurs Roel Braas en Inge Janssen kwalificeerden zich eerder op de dag al voor de eindstrijd. Beide roeiers eindigde in de halve finale als derde. Ze strijden zondag om de medailles.

Ook Besiktas uitgesloten van Europa League

Na Fenerbahçe mag ook de Turkse club Besiktas niet meedoen aan de groepsfase van de Europa League. Een beroep bij sporttribunaal CAS leverde niets op voor Besiktas, laat de UEFA vrijdag weten. Net als de stadgenoot uit Istanbul wordt de club bestraft voor zijn betrokkenheid in een omvangrijk omkoopschandaal in Turkije.

De Europese voetbalbond besloot Besiktas al in juli uit te sluiten, maar de Turken stapten daarop naar het CAS. In afwachting van een uitspraak mocht de ploeg gewoon meedoen aan de laatste voorronde van de Europa League, waarin donderdag werd afgerekend met Tromsø.

De Noren zullen nu echter toch van de partij zijn in de groepsfase. Fenerbahçe werd eerder al geschorst. Het team van Dirk Kuijt wordt vervangen door het Cypriotische Apoel FC, dat vrijdagochtend tijdens een loting werd gekozen.

[US Open] Rojer naar tweede ronde dubbelspel

Jean-Julien Rojer heeft de Nederlandse eer donderdag enigszins hooggehouden op de US Open. De op Curaçao geboren dubbelspecialist sloeg zich met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi naar de tweede ronde. Het Poolse duo Jerzy Janowicz-Lukasz Kubot werd met 2-6, 6-2, 6-3 verslagen.

In hun tweede partij op Flushing Meadows treden Rojer en Qureshi aan tegen Roberto Bautista Agut en Daniel Gimeno-Traver of Florin Mergea en Lukas Rosol. Rojer en Qureshi zijn als vijfde geplaatst bij het grandslamtoernooi. Vorig jaar haalden ze de halve finale.

Eerder strandden Robin Haase, Igor Sijsling en Thiemo de Bakker in de eerste ronde van het enkelspel, terwijl Haase en Sijsling ook het dubbelspel geen succes hadden.

Bij de vrouwen ging Kiki Bertens bovendien in de eerste ronde onderuit. Zij reikte in het dubbelspel met haar Zweedse partner Johanna Larsson wel tot de tweede ronde.

Géza Weisz en Peter Paul Muller in Wiplala

Géza Weisz heeft de hoofdrol te pakken in Wiplala. De 26-jarige acteur vertolkt de titelrol in de verfilming van Annie M.G. Schmidts gelijknamige kinderboek. Peter Paul Muller neemt de rol van vader Blom op zich, heeft producent BosBros donderdag bekendgemaakt.

Wiplala is een klein mannetje dat kan toveren en zet het leven van de familie Blom op zijn kop. De regie van de film is in handen van Tim Oliehoek, die eerder Vet Hard maakte. Weisz was vorig jaar nog te zien in een andere boekverfilming, Alleen Maar Nette Mensen naar het boek van Robert Vuijsje. Muller is vooral bekend als Martin Morero uit Gooische Vrouwen.

Producent BosBros bracht eerder al Annie M.G. Schmidt-boeken als Abeltje en Minoes naar het witte doek. Wiplala verschijnt volgend jaar kerst in de bioscopen.

Indrukwekkende trailer voor Kill Your Darlings

Er is een eerste trailer verschenen voor de film Kill Your Darlings. In de film van regisseur John Krokidas draait het om een moordzaak uit 1944, waarbij een aantal van de grootste schrijvers uit de Beat Generatie betrokken waren. Kill Your Darlings zal de komende maand haar debuut maken op het Internationale Film Festival van Toronto.

In de thriller zien we een sterke cast met Daniel Radcliffe als Allen Ginsberg, Ben Foster als William S. Burroughs, Jack Huston als Jack Kerouac en Dane DeHaan als Lucien Carr. Ook Elizabeth Olsen, Michael C. Hall, Jennifer Jason Leigh, David Cross en Kyra Sedgwick zullen in de film te zien zijn. Kill Your Darlings draait vanaf 17 oktober in de Nederlandse bioscoop.

Trailer voor Kill Your Darlings

Tv-spot Thor: The Dark World

Voor het derde achtereenvolgende jaar komen er dit jaar liefst drie films uit die gebaseerd zijn op een Marvel-comic. Met Iron Man 3 en The Wolverine zijn de eerste twee al uitgebracht en is het wachten nu op Thor: The Dark World. Om het wachten te veraangenamen is er een verlengde tv-spot uitgebracht.

In Thor: The Dark World wordt ingehaakt op zowel Thor als The Avengers. Loki heeft daarin nogal wat teweeg gebracht en aan Thor om het universum te herstellen. Hij krijgt hierbij echter te maken met een vijand die zelfs Odin en Asgard niet konden verslaan. Thor vindt zichzelf hierbij op de gevaarlijkste en persoonlijkste trip tot dusver, eentje waarbij hij herenigd wordt met Jane Foster en hij gedwongen wordt wellicht alles op te geven om alles en iedereen te kunnen redden.

Thor: The Dark World is vanaf 31 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen.

 

Snikhete start van de herfst

Hoewel zondag de meteorologische herfst begint, is daar volgende week maar bitter weinig van te merken. Het wordt namelijk snikheet! Met maximumtemperaturen van maar liefst 30 graden kan de barbecue volgende week weer worden aangestoken.

Volgens De Telegraaf ligt de temperatuur op dinsdag en woensdag tussen de 25 en 29 graden Celsius. De tropische grens van 30 graden zal her en der waarschijnlijk worden bereikt. En dat is lekker, als je op kantoor, school of je zolderkamer zit!

Daarbij blijft het de volgende week droog en schijnt de zon volop. En dat mag ook wel, want dit weekend valt er regen en wordt het koud. En uiteraard klaart het vanaf maandag weer op.

SimCity-release weer verneukt

Maxis en Electronic Arts hebben niet echt iets geleerd van de desastreuze Windows-release van SimCity afgelopen maart. De Mac-versie is sinds gisteren beschikbaar en de problemen stapelen zich alweer op. Maxis heeft de problemen al erkend.

De officiële EA forums staan vol met klachten van Mac-gebruikers die SimCity proberen te draaien. De problemen zijn ook niet toe te kennen aan één Apple-product: van Macbook tot iMac, soms krijgen mensen het spel niet eens geïnstalleerd zonder Origin een paar keer te herinstalleren.

Problemen genoeg: zo is het spel onspeelbaar door de lage framerate, ook op de nieuwste Apple-modellen. Er zijn spelers die alleen maar een lage resolutie kunnen kiezen of het spel springt zonder iets te vragen terug naar windowed-modus en meer.

Na enkele maanden uitstel om de Mac-versie van SimCity te finetunen is het resultaat dus niet om over naar huis te schrijven. Misschien hadden ze het spel af en toe moeten opstarten tijdens de ontwikkeling. Wordt vast vervolgd met een zooi patches.

SimCity
SimCity weer kapot

Aantal bijstandsuitkeringen groeit gestaag

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt, groeit gestaag. Eind juni zaten vierhonderdduizend mensen in de bijstand. Dat zijn er zesduizend meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De toename is ongeveer de helft van die in het eerste kwartaal van dit jaar, toen het aantal bijstandsuitkeringen met elfduizend steeg. Het aantal nieuwe bijstandsontvangers is in de eerste helft van dit jaar daarmee opgelopen tot 21 duizend personen, bijna dubbel zo veel als in het gehele vorige jaar. De stijging hangt samen met de al langer oplopende werkloosheid.

Jacques d'Ancona twijfelt over Ali B in The Voice

Jacques d'Ancona heeft zo zijn twijfels over de deelname van Ali B aan The Voice of Holland als coach. "Dat klinkt ontzettend lelijk, alsof ik niet van Ali B houd, maar ik houd ontzettend van hem", zegt D'Ancona in Spits. "Ik vind het alleen heel jammer dat hij al als jurylid te zien is geweest in X Factor. De verrassing is weg."

Verder vindt D'Ancona, die in de Soundmixshow en Mini-playbackshow uitgroeide tot het oertelevisiejurylid, het een nadeel dat Ali B in tegenstelling tot de andere coaches geen zanger is. "Marco, Trijntje en Ilse hebben een gigantische zangcarrière waaruit ze kunnen putten voor hun aanwijzingen. Ali B is meer van de perfomance en zijn enorme snelheid."

Ook is de rapper volgens D'Ancona 'ontzettend aanwezig'. "Dat kan een bezwaar zijn omdat hij door zijn enorme power de kandidaat kan verstikken. Ik vind dat juryleden en coaches nooit de boventoon mogen voeren. Ze zijn altijd dienend. Het gaat om het programma, het project en vooral om de kandidaten."

Tongschilderende chimp wint apenkunstwedstrijd

Brent, een 37-jarige voormalige laboratoriumaap, heeft een online kunstwedstrijd voor chimpansees gewonnen. Hij kreeg de meeste stemmen en won daarmee een prijs van tienduizend dollar voor zijn opvanghuis, Chimp Haven in de Amerikaanse staat Louisiana.

Brent schildert niet met een kwast of penseel, zelfs niet met zijn vingers, maar smeert de verf met zijn tong uit over het doek. Hij verblijft sinds 2006 in Chimp Haven, na een werkzaam leven in dienst van de federale overheid.

De wedstrijd was georganiseerd door de Humane Society of the United States, om geld in te zamelen voor de tehuizen waar chimpansees uit onderzoekslaboratoria, de enterntainmentwereld of de dierenhandel worden opgevangen. In totaal zes opvanghuizen namen deel aan de wedstrijd, met kunstwerken die door de dieren zijn gemaakt tijdens zogenoemde 'verrijkingssessies'.

Mexico-Stad krijgt eerste stroopwafelkraam

In Mexico-Stad is donderdag voor het eerst een stroopwafelkraam geopend. Zes jongeren die in het opvanghuis Renacimiento zijn opgeleid tot bakker gaan hier de Nederlandse lekkernij aan de man brengen.

"Wij hopen voor het einde van het jaar vijf kraampjes te hebben", vertelt de Nederlander Koen Houwen die het project begeleidt. Houwen is al maanden bezig een vergunning te bemachtigen om zo een plek te krijgen tussen de talloze eetstandjes in de stad. "Andere verkopers zien ons als concurrentie. Dat maakt het niet makkelijker", zegt hij.

Houwen werkt al een aantal jaar in het opvanghuis Renacimiento waar hij voormalige straatkinderen schoolt tot stroopwafelbakker. De stroopwafels werden al op bestelling en voor feesten gebakken, maar met de kraampjes hoopt Houwen dat de stroopwafel inburgert onder de gewone Mexicanen.

"Mexicanen houden van zoet en warm eten, maar die combinatie is er nog niet echt", stelt Houwen. Een stroopwafel bij het kraampje nabij metrostation Tacubaya kost 12 pesos (0,70 cent). De winst wordt geïnvesteerd in het opvanghuis.

Batman Vs. Superman script uit 2002 opgedoken

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de totstandkoming van een Batman Vs. Supermanfilm door regisseur Zack Snyder. Het idee om een film te maken, waarin de twee superhelden samen te zien zijn, bestaat echter al meer dan tien jaar.

Het was namelijk aan het begin van de 21e eeuw toen DC Comics en Warner Bros. druk bezig waren met plannen om een nieuwe Batman film te gaan maken. Één van de ideeën waar men toen al mee liep was een Batman Vs. Superman film. Hieronder kunt u het script lezen, dat in 2002 werd geschreven door Andrew Kevin Walker (Sleepy Hollow) en Akvia Goldsman (A Beautiful Mind).

[US Open] Nadal simpel verder in New York

Rafael Nadal heeft donderdag eenvoudig de derde ronde van de US Open bereikt. De als tweede geplaatste Spanjaard gunde Rogerio Dutra Silva uit Brazilië slechts drie games: 6-2, 6-1 en 6-0. De qualifier kreeg in de hele partij slechts een kans om te breaken, maar benutte die niet.

Nadal won dit jaar al zijn zeventien partijen op hardcourt. In de volgende ronde in New York stuit hij op de Kroaat Ivan Dodig, die Nikolay Davydenko de baas was met 6-1, 6-4 en 6-4.

De als tiende geplaatste Milos Raonic versloeg de Spanjaard Pablo Andujar met 6-1, 6-2 en 6-4. De Canadees neemt het in de derde ronde op tegen Feliciano Lopez (23). John Isner haalde de zestiende finales ten koste van Gaël Monfils. De thuisspeler (13) was met 7-5, 6-2, 4-6 en 7-6 (4) te sterk voor de Fransman.

[US Open] Federer droogt Berlocq af

Tennisser Roger Federer heeft zich in de tweede ronde op de US Open simpel ontdaan van Carlos Berlocq. De Zwitser versloeg de Argentijn donderdag met 6-3, 6-2 en 6-1. De als zevende geplaatste Federer won het toernooi in New York vijf keer, tussen 2004 en 2008.

De Spanjaard David Ferrer (4) moest even zijn best doen tegen zijn landgenoot Roberto Bautista: 6-3, 5-7 (5), 6-1 en 6-2. De Fransman Richard Gasquet (8) rekende met 6-3, 7-5 en 7-5 af met zijn landgenoot Stephane Robert.

Bij de vrouwen had de Tsjechische Petra Kvitova (7) weinig problemen met Bojana Jovanovski: 6-2 en 6-4. Roberta Vinci (10) plaatste zich via Lucie Safarova voor de derde ronde (4-6, 6-1 en 6-2). Jelena Jankovic (9) was Alisa Kleybanova met 6-3 en 6-2 de baas.

Robin Haase en Igor Sijsling werden uitgeschakeld in het dubbelspel. Het Nederlandse duo was niet opgewassen tegen Yen-Hsun Lu en Divij Sharan: 6-1 en 7-5. Haase en Sijsling waren al uitgeschakeld in het enkeltoernooi.

Michael Keaton geeft zegen aan 'Batman' Ben Affleck

Michael Keaton ziet het helemaal zitten in de nieuwe Batman Ben Affleck. Vorige week werd bekend dat laatstgenoemde de rol van de superheld gaat vertolken in het vervolg op de film Man of Steel. Reacties in Hollywood en onder fans waren verdeeld. Keaton, die twee keer Batman speelde, heeft vertrouwen in de acteur.

"Hij gaat het geweldig doen. Hij gaat het goed doen", stelt de 61-jarige Keaton mensen die hun bedenkingen hebben gerust tegenover de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Hij was als Batman te zien in de gelijknamige film uit 1989 en het vervolg dat drie jaar later verscheen. De film met de 41-jarige Affleck als de superheld verschijnt in 2015.


Michael Keaton geeft zegen aan 'Batman' Ben Affleck (Foto: Novum)

Ontruimingen om brand in Amstelveense scooterzaak

In een scooter- en fietsenwinkel in Amstelveen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een felle uitslaande brand gewoed. De bewoners van achttien woningen boven de zaak moesten hun huis tijdelijk verlaten, meldt de brandweer. Niemand raakte gewond.

De brand aan de Johannses Calvijnlaan werd rond 02.15 uur gemeld en was snel onder controle. De brandweer kon voorkomen dat de brand uitbreidde naar de bovenliggende woningen. Een deel van de winkel, waar voornamelijk scooters stonden, brandde volledig uit.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

[EL] Fenerbahçe wordt vervangen door Apoel Nicosia

Fenerbahçe zal in de Europa League worden vervangen door Apoel Nicosia uit Cyprus. Dit bleek uit een loting die zojuist is verricht. Een journalist uit de zaal mocht een bal pakken uit de bak. In de bak zaten de namen van de clubs die de play-offs hadden verloren. Toen het balletje werd open gemaakt kwam Apoel eruit rollen.

Fenerbahce mag twee jaar niet uitkomen in Europese clubtoernooien. De Turkse club kreeg de straf vanwege matchfixing. Het internationale sporttribunaal CAS bevestigde de straf eerder deze week.  

FOK!filmblik: Flesh + Blood (1985)

Toen we afgelopen woensdag schreven over de stomme film Flesh and Blood met Lon Chaney, zullen velen even hebben moeten denken aan de klassieker van Paul Verhoeven. U voelt hem waarschijnlijk al aankomen, het is namelijk vandaag precies 28 jaar geleden dat het avontuurlijke drama Flesh + Blood, met Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh en Tom Burlinson in de hoofdrol, voor het eerst op het witte doek te aanschouwen was. De film, gebaseerd op een scenario van Gerard Soeteman, deed in elk geval zijn titel eer aan met veel expliciet in beeld gebrachte seks en bloederige taferelen.

Flesh + Blood

Flesh + Blood speelt zich af in het Italië van de middeleeuwen. Martin (Hauer) is de leider van een groep huurlingen die met veel grof geweld een stad veroveren in opdracht van hun heer Arnolfini. Als het plunderen enorm uit de klauw loopt worden Martin en zijn mannen zonder beloning de stad uitgezet door de edelman en zijn zoon Steven (Burlinson). Martin neemt vervolgens wraak door de jonge bruid Agnes (Leigh) te ontvoeren.

 Flesh + Blood 1

In de film van Verhoeven zijn de Middeleeuwen een behoorlijke harde tijd waarin het begrip vriendschap maar weinig te betekenen had. De Nederlandse cineast had zich voor de film laten inspireren door klassiekers als Peckinpah's The Wild Bunch, Vera Cruz en The Crimson Pirate. Tijdens de totstandkoming van het filmverhaal kreeg het script werktitels zoals The Mercenaries en Gods Own Butchers, alvorens Verhoeven besloot om de film Flesh + Blood te noemen. Mocht u denken, wat klinkt die titel bekend, dat kan kloppen. Er was namelijk op datzelfde moment dat de film verscheen ook een succesvol album van Roxy Music met dezelfde titel.

Flesh + Blood 2

Flesh + Blood was de eerste Engelstalige film van Verhoeven, die voorheen in het buitenland al opzien had gebaard met Soldaat Van Oranje en Spetters. Het zou de laatste keer zijn dat Verhoeven met Hauer een film zou maken. Het schijnt dat de twee elkaar niet uit konden staan op de set van deze film. Op een gegeven moment vroeg de rest van de crew of de twee in elk geval in het Engels met elkaar in discussie wilden gaan zodat ook de rest zou begrijpen waar de ruzies over gingen.

Ook was er veel vijandigheid tussen de crew en cast die voornamelijk uit Spanjaarden, Amerikanen en Nederlanders bestond. Zo werden er veel drugs en drank op de set gebruikt en zaten ook de weergoden de filmmaker behoorlijk op zijn zenuwen. Door allerlei vertragingen vloog de filmmaker dan ook door zijn beoogde budget. Verhoeven zou later verklaren dat dit de meest slechte ervaring in zijn filmloopbaan was. Verhoeven zou naar deze film naar Amerika vertrekken, om daar groots door te breken met zijn Hollywood debuut Robocop. Het zou zo'n twintig jaar duren voordat Verhoeven weer naar Nederland terug zou keren voor een nieuwe film.

Bloedmooie juf (27) doet scholier (14)

Rachelle Gendron uit de Amerikaanse staat Massachusetts moest onlangs voor de rechtbank verschijnen. De 27-jarige lerares op een school in Fitchburg, die van Moeder Natuur een lekker lijf heeft gekregen, heeft namelijk een verhouding gehad met een 14-jarige leerling. Arme jongen.

De docente Seksuele Voorlichting en Verzorging kreeg eind vorig jaar een relatie met de knaap. In oktober reed ze zich driemaal op het ventje klaar. In januari werd ze nogmaals snoeihard genomen en twee maanden later werd ze nog een keer doorgesmeerd. Genoeg redenen om Gendron te ontslaan en vijfmaal aan te klagen wegens verkrachting.

Bewijs voor de seksrelatie is er genoeg. Aan Justitie de zware taak om de telefoon van het vermeende slachtoffer uit te pluizen. Hierin bevonden zich expliciete naaktfoto's van de geile juf. Het betreft hier kiekjes van Gendron 'in diverse stadia van uitkleden met blote tieten en genitaliën'.

De mooie lerares is op borgtocht vrijgelaten. De blondine, die alle aantijgingen ontkent, was vijf jaar werkzaam op North Central Charter Essential School. Als Gendron schuldig wordt bevonden, kan ze voor maar liefst vijftig jaar achter tralies belanden.

GendronKlik op het mokkel voor een filmpje!

Rus en Kerkhove bereiken kwartfinale Fleurus

Tennissters Arantxa Rus en Lesley Kerkhove hebben zich donderdag geplaatst voor de kwartfinale op het ITF-toernooi in Fleurus. De als vijfde geplaatste Kerkhove won van de Israëlische Deniz Khazaniuk: 3-6, 6-3, 6-4. Rus (6) versloeg de Tsjechische Denisa Allertova met 6-4, 6-4.

Kerkhove treft de als eerste geplaatste Kristina Kucova uit Slowakije bij de laatste acht. De Italiaanse Giulia Gatto-Monticone is op het Belgische gravel de tegenstandster van Rus.

Nederlandse vrachtwagens beboet in buitenland

Nederlandse bus- en vrachtwagenchauffeurs worden in het buitenland massaal op de bon geslingerd voor overtredingen die hier door de vingers worden gezien. Zes op de tien gecontroleerde voertuigen krijgt een boete, schrijft dagblad Metro vrijdag.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) luidt de noodklok in de krant. "In landen als België, Spanje en Frankrijk zoeken ze doelbewust Nederlandse chauffeurs op en geven bekeuringen van duizenden euro's", aldus een woordvoerder. "En alles moet contant worden betaald."

Het probleem zit in de tachograaf, die de rijtijden en snelheid van de chauffeurs bijhoudt, stelt de woordvoerder verder in Metro. "In Nederland wordt nog wel eens een oogje dichtgeknepen als een chauffeur vijf minuten te lang doorrijdt. In het buitenland niet."

Het gevolg is dat chauffeurs hun truck op de vluchtstrook langs de snelweg zetten als ze de rijtijdenwet dreigen te overtreden. "Gevaarlijk, maar de boete hiervoor is lager dan wat ze in het buitenland te wachten staat", aldus de woordvoerder van TLN in het dagblad.

VS bereiden mogelijke soloactie tegen Syrië voor

Het Witte Huis heeft laten weten dat president Barack Obama zich in zijn afwegingen over een mogelijke militaire actie tegen Syrië zal laten leiden door Amerikaanse belangen, niet of andere landen daar wel of niet aan mee willen doen. Volgens woordvoerster Caitlin Hayden van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad moeten landen die internationale normen over chemische wapens aan hun laars lappen worden gestraft.

Het Witte Huis reageerde op de stemming in het Britse Lagerhuis, dat besloot geen steun te geven aan een eventuele militaire actie tegen Syrië. Dit betekent dat de Britten bij een Amerikaanse aanval geen directe rol zullen vervullen. Obama lijkt echter bereid te zijn om ook zonder internationale bondgenoten tegen Syrië op te treden. "De president van de Verenigde Staten is gekozen met de plicht de nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten van Amerika te verdedigen", liet woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis weten.

Ook in Washington zelf bestaat scepsis over een militaire actie. De regering heeft leden van het Congres inzage gegeven in gegevens van inlichtingendiensten om hen ervan te overtuigen dat het Syrische regime chemische wapens heeft gebruikt tegen de eigen bevolking. Zowel Republikeinse als Democratische Congresleden dringen aan op een juridische onderbouwing en een duidelijke omschrijving van de doelen die de regering denkt te bereiken.

Na afloop van een ruim anderhalf uur durende teleconferentie met een kleine groep volksvertegenwoordigers riep de voorzitter van de Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, de regering op tot nauwer overleg met 'alle leden van het Congres' en 'aanvullende transparantie over het besluitvormingsproces'. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis, liet zich in soortgelijke zin uit.

Vertegenwoordigers van de regering verschaften het selecte gezelschap Congresleden meer bijzonderheden over de beweerde gifgasaanval en hun overtuiging dat het regime daarvoor verantwoordelijk is, maar weinig nieuwe bewijzen. Het is nog onduidelijk of de sceptici zich hebben laten overtuigen, ook al door de verwachting dat de sprekers niet het achterste van hun tong wilden laten zien, om de bronnen en methoden van de inlichtingendiensten te beschermen.

Volgens Dutch Ruppersberger, de hoogste Democraat in de Commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden, vertelden de regeringsvertegenwoordigers dat bij de veronderstelde gifgasaanval dertienhonderd mannen, vrouwen en kinderen zijn omgekomen. Dat is een vele hoger dodental dan tot nog toe werd gemeld; Artsen zonder Grenzen heeft het over 355 doden.

'Tbs'er op verlof bewaakt met smartphone'

Tbs'ers krijgen tijdens hun onbegeleid verlof een smartphone met camera mee. Daarmee kan de kliniek toezicht houden door de tbs'er te bellen en direct zijn omgeving te laten filmen of fotograferen. De Oostvaarderskliniek in Almere is de eerste kliniek die met de nieuwe aanpak experimenteert, meldt het AD vrijdag.

De proef wordt gevoerd met een veroordeelde zedendeliquent. Hem kan overdag worden gevraagd zijn camera aan te zetten via een Skype-verbinding om te controleren of hij niet op een schoolplein staat. Bij een moordenaar zou kunnen worden gecontroleerd of deze niet in de buurt van de woning van nabestaanden is.

Het ministerie van Justitie steunt het experiment volgens de krant. "Je kunt iemand met een smartphone vragen foto's te sturen van de plek waar hij is of met de ingebouwde gps zijn locatie door te geven. Het is een extra technische mogelijkheid die er voorheen niet was", aldus een woordvoerder van het ministerie in de krant.

Volgens het ministerie zou het experiment niet gevaarlijk zijn. Tbs'ers die op onbegeleid verlof mogen zouden zich tijdens begeleid verlof al bewezen hebben zich te gedragen. Na het experiment in de Oostvaarderskliniek wordt bekeken of de techniek breder kan worden ingezet.

Huis David Schwimmer beklad met graffiti

David Schwimmer is dinsdag getrakteerd op een beledigende graffititekst bij zijn huis in Manhattan. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly luidde de tekst 'Ross is not cool'. De graffiti is inmiddels verwijderd.

De tekst heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Schwimmer een gerestaureerd Toscaans ogend pand uit 1852 liet afbreken zodat hij een gloednieuw herenhuis kon laten bouwen.

Tijdens het afbreken van het historische huis en de constructie van de nieuwbouw, maakten boze buurtbewoners en bezorgde New Yorkers bezwaar tegen de gang van zaken. Zo blogde iemand, 'donder alsjeblieft op naar de West Village, misschien hebben ze daar nog wat onbeschermde historische schatten die je kunt afbreken'.

De 46-jarige Schwimmer werd wereldberoemd met zijn rol als Ross in de sitcom Friends. De acteur woont in New York met zijn vrouw Zoe Buckman en hun 2-jarige dochter Cleo.

'Aantal werkende 65-plussers verdubbeld'

Het aantal werkende 65-plussers is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), meldt Trouw vrijdag. In 2003 ging het nog om 73 duizend personen, in het eerste kwartaal van dit jaar waren dat er 182 duizend. Hun aandeel in de beroepsbevolking steeg van ruim een procent naar 2,4 procent in dezelfde periode.

De toename zou te verklaren zijn door toenemende financiële onzekerheid. Ook is de uitzendmarkt voor 65-plussers groeiende, ziet de brancheorganisatie voor uitzendbureau's NBBU. 93 uitzendbureau's hebben zich inmiddels in de doelgroep gespecialiseerd.

Verder is nu zeven procent van de ondernemers in Nederland ouder dan 65 jaar, zou blijken uit gegevens van de Kamer van Koophandel. In 2008 was dit nog vier procent. De stijging komt volgens de krant doordat steeds meer ondernemers niet stoppen met hun zaak, vaak omdat het in crisistijd lastig is hun bedrijf te verkopen.

Ook starten 65-plussers nog 'een lang gedroomde onderneming'. Voor hen zijn de financiële risico's kleiner doordat zij een vangnet hebben door de AOW of een klein pensioen.

Clint Eastwood en vrouw Dina uit elkaar

Clint Eastwood (83) en zijn tweede vrouw Dina (48) zijn uit elkaar na een huwelijk van zeventien jaar. Dit bevestigde Dina donderdag tegenover het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Voormalig nieuwslezeres Dina Ruiz vertelde dat ze al een tijd niet meer bij Clint woont, maar dat ze als vrienden met elkaar omgaan. Volgens een bron is het stel vorig jaar in juni al uit elkaar gegaan. De insider vertelde dat 'Clint al tijden niet meer verliefd is op Dina'.

Clint en Dina trouwden in 1996 en kregen samen een dochter, de inmiddels 16-jarige Morgan. Acteur, regisseur en producent Clint Eastwood heeft in totaal acht kinderen.

Stichting wil overname KPN door Slim tegenhouden

De overname van KPN door het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil is onzeker geworden. Een stichting die werd opgericht om de belangen van KPN te beschermen, liet weten de overname, die volgens hen 'vijandig' is, te willen voorkomen.

De stichting zegt het recht te hebben de overname tegen te houden om de positie van andere aandeelhouders te beschermen.

Het bedrijf van miljardair Carlos Slim bracht begin deze maand een bod uit op KPN. Het Mexicaanse bedrijf heeft 2,40 euro per aandeel over. Op dit moment bezit Slim bijna dertig procent van de aandelen. De stichting heeft Slim gevraagd met de ondernemingsraad van KPN om tafel te gaan.

Britten doen niet mee met eventuele aanval Syrië

De Britse premier David Cameron heeft een stemming verloren over een militaire actie tegen Syrië. Van de Lagerhuisleden stemden donderdagavond 285 tegen militair ingrijpen en 272 voor. Na de stemming liet Cameron weten dat 'het Britse parlement, dat de stem van het Britse volk representeert, geen militair ingrijpen wil zien'. De Britse premier zei de wil van het parlement te zullen respecteren.

Het Witte Huis heeft in reactie op de stemming laten weten dat het besluit van de Britten geen gevolgen heeft voor het standpunt van Amerika. Daarmee lijkt te worden gesuggereerd dat de Verenigde Staten ook zullen ingrijpen zonder steun van andere landen.

Exorcist-regisseur krijgt oeuvreprijs op filmfestival Venetië

De Amerikaanse regisseur William Friedkin heeft op het Internationale Film Festival van Venetië de Gouden Leeuw gekregen voor zijn volledige oeuvre. De filmmaker, die gisteren ook zijn 78e verjaardag vierde, werd vooral bekend door films zoals The Exorcist en The French Connection.

Op het Film Festival van Venetië is ook een nieuwe, digitaal gerestaureerde versie van Friedkin's Sorcerer (1977) te zien. In de remake van Le Salaire de la Peur (1954) speelt Roy Scheider een trucker, die een aantal kratten met instabiel dynamiet door de jungle van Zuid-Amerika moet zien te vervoeren. De film kwam destijds in 1977 een week na de eerste Star Wars-film uit en werd daardoor onterecht een flop.


De oorspronkelijke trailer voor Friedkin's Sorcerer

FOK! wat een weer... Zon en wolkjes

Bonjour! De foto's zijn nog het meest de moeite waard om nog even achter je computer te kruipen, want de zin om een weerbericht te maken is in deze tijden toch wel behoorlijk naar het vriespunt aan het dalen. Elke dag maar weer hetzelfde eentonige weer te moeten verkondigen gaat inmiddels behoorlijk vervelen. Zoals gezegd maken de vele ingestuurde foto's heel veel goed, dus bij dezen een dank aan jullie!

Vandaag: hetzelfde weer als gisteren. (Makkelijk he?) Vooruit, er zal wat meer bewolking zijn dan gisteren en zelfs een enkel spatje regen is niet helemaal uitgesloten. Vanmiddag schijnt de zon echter weer regelmatig. De temperatuur blijft nog wel hetzelfde.

Komend weekend: wel degelijk wat koeler en misschien dat er morgen een paar spatten regen valt. Op zondag moeten we het doen met maxima van 17 tot 19 graden, maar morgenmiddag kan het hier en daar nog net 20 graden worden. Een westelijke wind voert deze koelere lucht aan. Na het weekend blijft het voor de verandering nog eens een paar dagen droog, al loopt de temperatuur wel weer op tot zeker 22 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Pfalz1
We verplaatsen ons met qltel weer naar Duitsland, maar nu naar de Pfalz.

 Pfalz2
Deze foto's zijn gemaakt...

 Pfalz3
...op 610 meter hoogte.

 Pfalz5
En zowaar waren er daar veel wolken aanwezig.

 Pfalz6
Deze toren is gebouwd in 1909. Prachtig verslag weer qltel!

 

 

 

 

 

 

 

Stadsbus schept voetganger in Rotterdam

Een 27-jarige man is woensdagavond laat zwaargewond geraakt toen hij werd geschept door een Rotterdamse stadsbus. Hij is met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht, liet een politiewoordvoerster weten.

De Rotterdammer kwam onder de RET-bus terecht toen hij rond middernacht de Roentgenstraat wilde oversteken. Hoe dit precies kon gebeuren is nog niet bekend. De woordvoerster kon ook niet zeggen of er passagiers in de bus zaten tijdens de aanrijding.

96% burgers VS wil geen invasie Syrië

Uit een donderdag gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat slechts 9 procent van de Amerikanen internationale militaire actie in Syrië steunt.

4 procent is voor een Amerikaanse invasie, 11 procent voor een 'no fly zone', 12 procent voor bombardementen.

Uit het onderzoek waaraan 1448 mensen meededen blijkt tevens dat 11 procent van de respondenten vindt dat Obama meer moet doen om de Syrische rebellen te helpen. 89 procent is tegen die hulp.

Een kwart zou de oorlog steunen als blijkt dat Assad inderdaad chemische wapens heeft gebruikt. In dat geval zou 46 procent van de burgers van de VS alsnog tegen zijn.

De poll werd door Reuters/Ipsos tussen 19 en 23 augustus afgenomen en verschilt ten opzichte van tien dagen eerder. Toen was in het geval van een gifgas gebruikende Assad 30 procent voor, 41 procent tegen.

Een reactie onder het CNN-bericht over de Britse afwijzing van de mogelijke oorlog reflecteert ongeveer dezelfde verhoudingen: "US stay out of Syria. [Vote up for yes, down for no]" heeft op het moment van schrijven 5949 up- en 216 downvotes.

Parlement VK tegen oorlog Syrië

Na een hele dag debatteren stemde het Britse Parliament donderdagavond tegen militaire deelname aan Obama's voorgestelde Syrië-conflict.

Een motie van de overheid die daartoe opriep werd met 282 stemmen verworpen. 272 parlementariërs stemden voor. Premier Cameron gaf na afloop aan: "Het is duidelijk dat het Britse parlement geen militaire actie wil ondernemen. Dat begrijp ik en de regering zal daar naar handelen."

Tony Jaa in Fast 7

De Thaise acteur Tony Jaa, bekend van zijn rollen in onder meer Ong Bak en The Protector, is ingelijfd in de cast van Fast & Furious 7. De stuntman annex actieheld is de laatst nieuwe toevoeging aan de langlopende actieserie, nadat Jason Statham ook al zijn opwachting zou maken.

Jaa is vooral bekend vanwege zijn in Thailand geproduceerde actiefilms, waarin zijn vechtkunsten en stunts hoge ogen gooien. Zijn acteerwerk heeft hem hierdoor de bijnaam 'de Thaise Jacky Chan' opgeleverd, aangezien zijn films behalve veel vecht- en stuntwerk ook flink wat humor bevatten én hij al zijn stunts zelf uitvoert. Met de film Ong Bak, wat 'Muay Thai Warrior' betekent, vergaarde Jaa zijn eerste bekendheid. Hierna speelde, co-schreef en co-regisseerde hij de vervolgen Ong Bak 2 en 3, die een stuk minder goed ontvangen werden, maar desondanks uitblinkten in vecht-choreografie en stuntwerk. Verder is Jaa te zien in Tom Yum Goong, op de internationale markt bekend als The Protector, eveneens een film die opvalt door de acrobatische stunts, bottenkrakende vechtscènes en flinterdun plot. Een vervolg hierop is kortgeleden uitgebracht.

De rol is Jaa's eerste Engelstalige klus en hij zal zich begeven tussen Hollywood-zwaargewichten als Vin Diesel en Dwayne Johnson. Wat zijn rol precies in zal houden is op dit moment nog niet bekend. Toen aan hem werd gevraagd wat hij ervan vond om in een film te spelen met zulke grote actiehelden en of hij van ze zou kunnen winnen, reageerde hij met: "De kans krijgen om te werken met Vin Diesel en The Rock maakt me al een winnaar."

Opgewassen tegen Vin en Dwayne?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.