Wall Street op verlies

De Amerikaanse effectenbeurzen noteerden vrijdag lichte verliezen. Beleggers reageerden gematigd op de toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over Syrië en maakten zich op voor een lang weekeinde aangezien de Amerikaanse financiële markten maandag gesloten blijven vanwege Labor Day.

De Dow-Jonesindex noteerde in de middaghandel 0,3 procent lager op 14.795 punten. De brede S&P 500 verloor 0,4 procent op 1631 punten en technologiegraadmeter Nasdaq gaf 0,7 procent prijs tot 3595 punten.

Kerry betoogde vrijdag dat de VS weten dat de Syrische regering gifgas heeft gebruikt en dat de Amerikaanse regering desnoods zonder instemming van de VN actie zal ondernemen. Hij bepleitte "beperkte" militaire actie. De graadmeters gingen na de toespraak van Kerry scherp omlaag, maar herstelden zich vrij snel tot beperkte minnen.

Voor opening van de markt werd bekendgemaakt dat de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten in juli met 0,1 procent zijn gestegen. Economen hadden een stijging van 0,3 procent verwacht. De consumentenbestedingen in de VS zijn goed voor circa 70 procent van de economie. Later werd ook bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS in augustus licht was gedaald ten opzichte van de maand daarvoor.