Boxtel vraagt intrekken vergunning proefboring

De gemeente Boxtel wil dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) een vergunning voor proefboringen naar schaliegas in Noord-Brabant intrekt. Het college vroeg Kamp daar twee weken geleden om in een brief, die vrijdag door Omroep Brabant online is gezet. Het schrijven werd gestuurd nog voor de minister de resultaten van het onderzoek naar de proefboringen maandag presenteerde.

De vergunning werd in 2009 verleend, maar toen was nog niet alle kennis en informatie aanwezig om dat te kunnen beoordelen, stelt de gemeente in de brief, die ook aan de Tweede Kamer is gestuurd. De minister heeft nog niet op de brief gereageerd, zegt een gemeentewoordvoerder, die het verzoek 'bloedserieus' noemt.

"Wij hebben deze brief niet gestuurd om applaus te krijgen van de inwoners van Boxtel", aldus de zegsman. "Deze vergunning zien wij als basis voor het hele schaliegasdossier. Het verlenen ervan is gebaseerd op onvolledige informatie en berust daarmee op een half fundament."

Boxtel zegt realistisch te zijn en verwacht niet dat Kamp na deze brief direct de vergunning zal intrekken. Met het versturen van de brief naar de Tweede Kamer hoopt de gemeente ook dat het kabinet vragen krijgt over de vergunning.

Minister Kamp liet maandag weten dat hij op termijn proefboringen naar schaliegas wil beginnen bij de Brabantse plaatsen Boxtel en Haaren en in de gemeente Noordoostpolder. Dat gebeurt op zijn vroegst in de tweede helft van volgend jaar. De boringen naar het gas stuiten op veel verzet. Onder meer drinkwaterbedrijven vrezen voor de waterkwaliteit omdat chemicaliën nodig zijn om het gas uit de grond te krijgen.