Desi Bouterse wordt baas

President Desi Bouterse van Suriname krijgt een jaar lang het roer in handen van de Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, een landenorganisatie die kan worden vergeleken met de Europese Unie. De overdracht van het roulerende voorzitterschap vindt vrijdag plaats in Paramaribo.

Speciaal voor de gelegenheid zijn bijna alle Zuid-Amerikaanse staatshoofden naar Suriname afgereisd. Het is voor het eerst dat de voormalige Nederlandse kolonie zoveel hoge gasten tegelijk over de vloer krijgt. Dat is ook te merken op straat. Militairen hebben een flink stuk van de binnenstad volledig afgesloten voor verkeer. Boven hotel Torarica, waar de staatshoofden verblijven en vergaderen, cirkelen helikopters.

De regering van Bouterse zegt het een 'hele eer' te vinden dat Suriname een jaar lang in naam van heel Zuid-Amerika zal mogen spreken op internationale fora als de Verenigde Naties. "Dit is zelfs historisch. Voor de allereerste keer zal dit kleine land in het noorden van Zuid-Amerika een rol van betekenis spelen voor het hele continent. Dit is een unieke gelegenheid waar we maximaal gebruik van zullen maken", vertelt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken aan Novum Nieuws.

Suriname wil zich het komende jaar sterk maken voor het aanhalen van de banden tussen het Zuid-Amerikaanse blok en andere internationale instellingen. "Suriname kan een brugfunctie in de regio vervullen. Geografisch liggen we in Zuid-Amerika, maar cultureel maken we ook deel uit van de Caraïben. Die positie moeten we uitbuiten", besluit Lackin. Bouterse wil ook speciale aandacht besteden aan de Zuid-Amerikaanse jeugd.

Het feestelijke moment voor Bouterse, de leiding van Unasur effectief in handen krijgen, werd vrijdag verpest door het nieuws dat zijn zoon Dino Bouterse een dag eerder door Amerikaanse geheime agenten is aangehouden in Panama. Dino zou betrokken zijn bij illegale wapenhandel. President Bouterse reageerde nog niet op het nieuws.

Diplomatieke bronnen melden Novum Nieuws dat ze donderdag al op de hoogte waren gesteld van de arrestatie. De veiligheidsmaatregelen rond de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, die de arrestatie bevestigde, werden meteen aangescherpt.

Het is niet de eerste keer dat Bouterse junior in aanraking komt met justitie. In het verleden zat hij al een gevangenisstraf uit wegens wapenhandel en drugssmokkel.