NAVO niet van plan in SyriŽ in te grijpen

De NAVO heeft geen plannen voor een militaire ingreep in Syrië. Dat heeft de secretaris-generaal van het Noord-Atlantische bondgenootschap, de Deen Anders Fogh Rasmussen, vrijdag gezegd.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry deed vrijdagavond uit de doeken dat de Verenigde Staten over onomstotelijk bewijsmateriaal beschikken dat het regime van de Syrische president Bashar Assad achter een chemische aanval zat, die op 21 augustus bij Damascus werd uitgevoerd. Ook Fogh Rasmussen wees met een beschuldigende vinger richting het Assad-bewind.

"Ieder gebruik van dergelijke wapens is onacceptabel en kan niet onbeantwoord blijven. Degenen die verantwoordelijk zijn, moeten tot verantwoording worden geroepen", zei de NAVO-chef woensdag nog. Vrijdag liet hij daarop volgen dat het bondgenootschap geen plannen heeft voor een ingreep in Syrië.

Alle 28 lidstaten zouden hun goedkeuring moeten geven. Zover lijkt het niet te komen. Het Lagerhuis van Groot-Brittannië stemde bijvoorbeeld donderdagavond tegen militaire actie.

Sommige lidstaten opperen de mogelijkheid een no-flyzone in te stellen, zoals dat in 2011 boven Libië gebeurde. Gevechtsvliegtuigen die het vliegverbod handhaafden schakelden de Libische luchtafweer uit en vielen tanks en militaire voertuigen aan die het onder meer gemunt hadden op burgers.