Hollande: optreden kan ook zonder Britten

Frankrijk gaat door met de voorbereidingen voor een militaire actie tegen Syrië, ondanks het afhaken van de Britten. Dat heeft president François Hollande vrijdag gezegd in een interview met Le Monde. Een stemming in het Britse Lagerhuis over een militaire actie tegen Syrië haalde het donderdag niet.

"De chemische massamoord van Damascus kan niet en mag niet onbestraft blijven", zei de Franse president tegen Le Monde. Hij herhaalde dat Frankrijk voorstander is van een 'proportionele en krachtige actie'. Maar gevraagd naar het soort interventie zei hij dat 'alle opties op tafel liggen'.

Hollande sluit niet uit dat er al voor een spoedzitting van het Franse parlement woensdag tot actie wordt overgegaan. Het parlement komt bijeen om de situatie in Syrië te bespreken, maar Hollande heeft de goedkeuring van de volksvertegenwoordiging niet nodig om op te treden tegen Syrië.

"Ik zal geen beslissing nemen voor ik beschik over alle onderdelen die zijn vereist", zei de Franse president. "En als ik de deelname van Frankrijk al heb toegezegd, dan zal ik (het parlement, red.) inlichten over de middelen en doeleinden."

De president zei dat Frankrijk een van de weinige landen is die met 'passende middelen een sanctie kunnen treffen' tegen Syrië. Een dergelijke beslissing zal echter alleen worden genomen na overleg met bondgenoten, aldus Hollande. Hij herhaalde dat hij er niet op uit is Assad ten val te brengen, maar hem te straffen.

Franse militaire experts denken dat een Franse rol bij een aanval op Syrië vooral vanuit de lucht zal komen. Zo zijn Franse Mirage- en Rafale-gevechtsvliegtuigen in staat kruisraketten af te vuren die een bereik hebben van zo'n vijfhonderd kilometer. De toestellen zouden een dergelijke missie vanaf het Franse vasteland kunnen uitvoeren, ondersteund door tankvliegtuigen. Frankrijk heeft daarnaast zes Rafale-toestellen bij de luchtmachtbasis Al Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten en zeven Mirages in Djibouti.