Bewoonster explosievenhuis Den Helder opgepakt

De eigenares van het vervallen huis in Den Helder waar naar explosieven wordt gezocht, is opgepakt. Dat bevestigt de politie. De gemeente doet aangifte tegen de vrouw wegens bedreiging en het in gevaar brengen van levens. De politie is bezig het huis van de vrouw met verzamelwoede uit te ruimen.

In het huis aan de Loodsgracht werden donderdag twee granaten gevonden, die later tot ontploffing zijn gebracht. De Eplosieven Opruimingsdienst Defensie vond later meer gevaarlijke stoffen in en bij het pand.

Het gebied rond het huis is afgezet. Buurtbewoners in een straal van vijftig meter mogen tijdens de werkzaamheden van de politie hun huis niet in. De politie verwacht nog een paar dagen bezig te zijn. In de avonduren mogen de buurtbewoners hun huis wel in.

Burgemeester van Den Helder Koen Schuiling laat in een verklaring weten dat buurtbewoners die zich nog onveilig voelen, net als donderdagnacht in een hotel kunnen slapen.

De gemeente wilde het huis van de vrouw donderdag inspecteren op instortingsgevaar. Omdat ze afspraken niet nakwam, werd de deur geforceerd en werden twee explosieven ontdekt door de politie. De vrouw woont al jaren in het huis.