NSA onderzocht vierduizend lekken

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft vorig jaar alarm geslagen over vierduizend mogelijke interne veiligheidslekken en gezegd de zaken te zullen onderzoeken. Dat berichtte de Washington Post donderdag, op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

De onderzoeken van de NSA waren gericht op 'abnormaal gedrag' van medewerkers die toegang hadden tot geheime informatie. Volgens de documenten was de NSA bezorgd dat 'vertrouwde insiders hun toegang tot gevoelige informatie zouden uitbuiten om Amerikaanse belangen te schaden'. De NSA maakte zijn zorgen in februari 2012 kenbaar aan de inlichtingencommissies van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Een woordvoerder van de NSA betwistte het verhaal van de Washington Post en zei dat het om een breder onderzoek ging dat erop gericht was om de kans op veiligheidslekken te verkleinen. "Periodieke heronderzoeken zijn een onderdeel van onze inspanningen om dreigingen van binnenuit tegen te gaan", aldus de woordvoerder.

Uit het verhaal van de Post blijkt niet hoeveel van de vierduizend mogelijke dreigingen uiteindelijk zijn onderzocht. Steven Aftergood, die zich bij de Federation of American Scientists bezighoudt met geheimhouding binnen de overheid, betwijfelt of het merendeel van de vierduizend mogelijke dreigingen echt een probleem was. De NSA heeft zo'n veertigduizend werknemers en Aftergood vind het 'moeilijk te geloven dat een op de tien NSA-medewerkers een mogelijke dreiging is'. Aftergood oppert dat een groot deel van de vierduizend zaken mogelijk aan het licht kwam doordat medewerkers bepaalde protocollen niet opvolgden of documenten openden waar ze eigenlijk niet naar mochten kijken.