'Tbs'er op verlof bewaakt met smartphone'

Tbs'ers krijgen tijdens hun onbegeleid verlof een smartphone met camera mee. Daarmee kan de kliniek toezicht houden door de tbs'er te bellen en direct zijn omgeving te laten filmen of fotograferen. De Oostvaarderskliniek in Almere is de eerste kliniek die met de nieuwe aanpak experimenteert, meldt het AD vrijdag.

De proef wordt gevoerd met een veroordeelde zedendeliquent. Hem kan overdag worden gevraagd zijn camera aan te zetten via een Skype-verbinding om te controleren of hij niet op een schoolplein staat. Bij een moordenaar zou kunnen worden gecontroleerd of deze niet in de buurt van de woning van nabestaanden is.

Het ministerie van Justitie steunt het experiment volgens de krant. "Je kunt iemand met een smartphone vragen foto's te sturen van de plek waar hij is of met de ingebouwde gps zijn locatie door te geven. Het is een extra technische mogelijkheid die er voorheen niet was", aldus een woordvoerder van het ministerie in de krant.

Volgens het ministerie zou het experiment niet gevaarlijk zijn. Tbs'ers die op onbegeleid verlof mogen zouden zich tijdens begeleid verlof al bewezen hebben zich te gedragen. Na het experiment in de Oostvaarderskliniek wordt bekeken of de techniek breder kan worden ingezet.