Slechte augustusmaand voor AEX

Redactie

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs heeft de maand augustus in het rood afgesloten. De AEX eindigde vrijdag op 362,93 punten. Daarmee boekte de Amsterdamse hoofdgraadmeter een dagverlies van 1,1 procent. Ook op week- en maandbasis leverde de AEX in. Deze week verloor de index zo'n 3 procent en op maandbasis was dit meer dan 1,5 procent.

In de AEX, waarin slechts drie fondsen hoger werden verhandeld tegenover 22 fondsen lager, waren het Gemalto en KPN die zichzelf in de schijnwerpers zetten. Gemalto, dat in de afgelopen maanden een indrukwekkende koersrally liet zien, koerste vrijdag 4,0 procent hoger. Het Franse beveiligingsbedrijf kwam donderdag met meevallende halfjaarcijfers en maakt volgende week de doelstellingen voor de komende jaren bekend.

KPN leverde 3,4 procent in nadat de Stichting KPN een beschermingswal had opgetrokken tegen de overname door América Móvil. In tegenstelling tot de negatieve stemming op het Damrak rondom KPN, verwachten veel analisten dat de actie van de stichting uiteindelijk leidt tot een verhoogd bod door de Mexicanen.

Ook in de AMX (-0,6 procent) domineerde het rood de koersenborden. BAM en Delta Lloyd behoorden tot de sterkste dalers met verliezen van elk ruim drie procent. De daling van Delta Lloyd werd ingegeven door een besluit van DNB over het vasthouden aan de bestaande alternatieve rentetermijnstructuur voor verzekeraars. Eurocommercial Properties won vier procent na de jaarcijfers en was daarmee de sterkste stijger.

Bij het sluiten van de markten in Europa noteerde Wall Street ook lager. De Dow Jones Index verloor 0,3 procent op 14.797,34 punten. Ook de breder samengestelde S&P500 Index koerste 0,3 procent lager en techbeurs Nasdaq verloor zelfs 0,7 procent.

Maandag is Wall Street gesloten vanwege de viering van Labor Day.