Contrast

Contrast ziet eruit als een zwaar stilistische 3D-puzzelplatformer. Je speelt met een sexy dame die met een druk op de knop een schaduw op bepaalde muren wordt. Schrijf dit spel echter niet af als een simpele indie-game. Er schuilt, heel toepasselijk, meer achter dit spel dan in eerste instantie lijkt.

Contrast is namelijk vooral een verhaalgedreven game. De hoofdpersoon is niet Dawn, de madame fatale in de onderstaande plaatjes, maar een klein meisje uit een moeilijk gezin. Didi is acht jaar oud en leeft teruggetrokken in haar eigen wereldje.

De schaduwen waar Dawn over springt zijn soms de silhouetten van een ruziënde man en vrouw, de ouders van Didi. Die ruzies worden steeds heftiger en dreigen zelfs zwaar uit de hand te lopen. Het spel suggereert dan ook dat Dawn en de schaduwen afweermechanismen van Didi zijn, om de onverdraaglijke realiteit te verwerken.

Compulsion Games heeft hiermee dus op slimme wijze volwassen thema's door de ogen van een kind weten weer te geven. De setting draagt daar ook aan bij. Contrast speelt zich af in een fictief zuidelijk liggend Frans stadje rond de jaren 1920-1940. Ik zag alleen levels die zich 's nachts afspeelden wanneer de natgeregende tegelstraatjes door neon-boorden worden verlicht.

Het is overduidelijk noir, inclusief vunzige jazzcafé. Maar je komt ook carrousels en circustenten tegen. Het is een volwassen wereld met enkele kinderlijke elementen. Sommige delen van de wereld lijken plotseling op te houden of te zweven. Dit alles verraadt dat niet alleen Dawn, maar ook de wereld mogelijk door Didi is gecreëerd.

Wat betreft gameplay lijkt dit spel op games zoals Outlast en Lost in Shadows. Je moet af en toe snel kunnen wisselen tussen je normale staat en schaduw. In de demo moest ik de top van de carrousel bereiken. Dat deed ik door via de schaduwen van de ronddraaiende speelgoedpaarden op een dak te komen, maar volgens de ontwikkelaars zijn er voor de puzzels altijd meerdere oplossingen.

Verwacht echter niet te veel uitdaging. De focus van dit spel ligt niet op de mechanieken, maar op de manier waarop het narratief in de spelelementen is verweven. De schaduwen dienen niet alleen als traditionele platformen, maar ze vertellen ook een verhaal.

Contrast komt op 29 november uit voor PS4, PS3, pc en Xbox 360. Een Xbox One-versie wordt op dit moment in overweging genomen.