FOK!filmblik: Flesh + Blood (1985)
Toen we afgelopen woensdag schreven over de stomme film Flesh and Blood met Lon Chaney, zullen velen even hebben moeten denken aan de klassieker van Paul Verhoeven. U voelt hem waarschijnlijk al aankomen, het is namelijk vandaag precies 28 jaar geleden dat het avontuurlijke drama Flesh + Blood, met Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh en Tom Burlinson in de hoofdrol, voor het eerst op het witte doek te aanschouwen was. De film, gebaseerd op een scenario van Gerard Soeteman, deed in elk geval zijn titel eer aan met veel expliciet in beeld gebrachte seks en bloederige taferelen.
Flesh + Blood speelt zich af in het Italië van de middeleeuwen. Martin (Hauer) is de leider van een groep huurlingen die met veel grof geweld een stad veroveren in opdracht van hun heer Arnolfini. Als het plunderen enorm uit de klauw loopt worden Martin en zijn mannen zonder beloning de stad uitgezet door de edelman en zijn zoon Steven (Burlinson). Martin neemt vervolgens wraak door de jonge bruid Agnes (Leigh) te ontvoeren.
In de film van Verhoeven zijn de Middeleeuwen een behoorlijke harde tijd waarin het begrip vriendschap maar weinig te betekenen had. De Nederlandse cineast had zich voor de film laten inspireren door klassiekers als Peckinpah's The Wild Bunch, Vera Cruz en The Crimson Pirate. Tijdens de totstandkoming van het filmverhaal kreeg het script werktitels zoals The Mercenaries en Gods Own Butchers, alvorens Verhoeven besloot om de film Flesh + Blood te noemen. Mocht u denken, wat klinkt die titel bekend, dat kan kloppen. Er was namelijk op datzelfde moment dat de film verscheen ook een succesvol album van Roxy Music met dezelfde titel.
Flesh + Blood was de eerste Engelstalige film van Verhoeven, die voorheen in het buitenland al opzien had gebaard met Soldaat Van Oranje en Spetters. Het zou de laatste keer zijn dat Verhoeven met Hauer een film zou maken. Het schijnt dat de twee elkaar niet uit konden staan op de set van deze film. Op een gegeven moment vroeg de rest van de crew of de twee in elk geval in het Engels met elkaar in discussie wilden gaan zodat ook de rest zou begrijpen waar de ruzies over gingen.
Ook was er veel vijandigheid tussen de crew en cast die voornamelijk uit Spanjaarden, Amerikanen en Nederlanders bestond. Zo werden er veel drugs en drank op de set gebruikt en zaten ook de weergoden de filmmaker behoorlijk op zijn zenuwen. Door allerlei vertragingen vloog de filmmaker dan ook door zijn beoogde budget. Verhoeven zou later verklaren dat dit de meest slechte ervaring in zijn filmloopbaan was. Verhoeven zou naar deze film naar Amerika vertrekken, om daar groots door te breken met zijn Hollywood debuut Robocop. Het zou zo'n twintig jaar duren voordat Verhoeven weer naar Nederland terug zou keren voor een nieuwe film.