FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 augustus 2013

Nog twintig Nederlanders in Jemen

In Jemen zitten naar schatting nog zo'n twintig Nederlanders. Een deel van de veertig Nederlanders van wie bekend is dat ze in Jemen verblijven, is vermoedelijk op vakantie en dus momenteel niet in het land aanwezig, zei de Nederlandse ambassadeur in Jemen Jeroen Verheul vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat daarnaast een enkeling heeft laten weten gehoor te geven aan de oproep aan Nederlanders om het land te verlaten. Een van die personen, een vrouw, zat bij Verheul in het vliegtuig naar Nederland, zei de ambassadeur. Overigens zijn Nederlanders het niet verplicht om te melden dat ze vertrekken.

Woensdag werd bekend dat de Nederlandse ambassade in Sanaa een potentieel doelwit van een terroristische aanslag in Jemen. Daarom besloot minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dat de hele staf van de Nederlandse ambassade in Sanaa Jemen verlaat. Het ging hierbij om vier uitgezonden Nederlanders, onder wie Verheul, en Nederlandse beveiligers, twaalf mensen in totaal.

De informatie over de dreiging kwam volgens Verheul van inlichtingendiensten. "Die hebben ons op de hoogte gebracht van een zeer specifieke dreiging tegen de Nederlandse ambassade en de Nederlandse staf."

De afgelopen week omschreef de ambassadeur als een achtbaan. Bedreigd heeft hij zich echter niet gevoeld, daar had hij het te druk voor, zei Verheul. Zo hield hij zich bezig met het organiseren van beveiligingsmaatregelen, het verzamelen van informatie en overleggen met collega's in Sanaa en Den Haag. Dat hij Jemen heeft moeten verlaten, vindt Verheul 'verschrikkelijk'. "Ik geniet van mijn werk daar. Ik was juist terug van vakantie, was net weer een week bezig, en toen kreeg ik bericht dat ik weer terug moest."

Een van de eerste dingen die Verheul deed zodra hij donderdag weer in Nederland was, was praten met de ouders van de twee ontvoerde Nederlanders in Jemen. De ouders maakten zich zorgen over wat de sluiting van de Nederlandse ambassade betekent voor hun kinderen. De ambassadeur stelt dat hard blijft worden gewerkt aan het vrij krijgen van het stel. "Ik heb ze kunnen geruststellen", aldus Verheul.

Bieber verlicht mooie meisjes

Omdat we allemaal stiekem toch willen weten wat de dekselse vlegel nou weer in z'n hoofd heeft gehaald: Bieber heeft een goede tactiek bedacht om meisjes naar zijn keuze het bed in te krijgen, meldt Shownieuws. 

In de club die hij afgelopen week (vrij letterlijk) onveilig maakte had de Hercules van de 21e eeuw dit keer een zaklamp meegenomen. Meerdere bijzonder nieuwswaardige gebeurtenissen gebeurden vervolgens in de South Pointe-club.

Zo had Bieber én zijn bovenlichaam bedekt, én zijn broek niet rond zijn enkels hangen. Wel was hij uitgerust met een zaklamp en bescheen hij daarmee de gezichten van aanwezigen. Een bron meldt dat Bieber net zo lang in het rond scheen tot hij meisjes zag die hem bevielen.

Vervolgens liet hij zijn medewerk(st)ers en/of vrienden de meisjes vriendelijk doch dringend verzoeken, bij Justin in de VIP Area te komen staan. Daarna nam hij de meiskes mee naar huis. Naar het schijnt is dit al een tijdje zijn nieuwe tactiek. "Hij wordt bij het stappen toch wel lastiggevallen", zegt de bron. "Zo kiest hij de meisjes uit."

Naar verluidt mochten onder anderen Diana Bhokasub (24) en Sophia Rayo (32) Biebers postzegelverzameling bekijken. Nog lang hing er de geur van ambrozijn, vis en champignons in en rond het huis.

Canadezen Pospisil en Raonic door in Montreal

De Canadezen Milos Raonic (11) en Vasek Pospisil hebben vrijdag bij het masterstoernooi in Montreal de halve finale bereikt. Raonic versloeg Ernests Gulbis uit Letland met 7-6 (3), 4-6 en 6-4. Pospisil zag de grieperige Rus Nikolay Davydenko al na drie games opgeven: 3-0. De twee Canadezen staan in de halve eindstrijd tegenover elkaar.

Bij het WTA-toernooi van Toronto maakten Agnieszka Radwanska (3) en Na Li (4) geen fout in de kwartfinale. De Poolse Radwanska boekte een zwaarbevochten 7-6 (1) en 7-5 zege op de als vijfde geplaatste Italiaanse Sara Errani. Li klopte Dominika Cibulkova uit Slowakije: 7-6 (1) en 6-2.

[Bundesliga] Robben draagt bij aan goed debuut Guardiola

Voor FC Bayern München is het nieuwe Bundesligaseizoen begonnen met een driepunter. Onder meer dankzij een goal van Arjen Robben werd Borussia Mönchengladbach geklopt (3-1). Voor Josep Guardiola betekende het competitieduel met Gladbach zijn officiële debuut in de Bundesliga.

De Spanjaard kon in de seizoensouverture geen beroep doen op nieuwkomer Thiago Alcántara. De van FC Barcelona overgekomen middenvelder kampt met griep en moest daardoor vanaf de kant toekijken. Ook de geblesseerde Luiz Gustavo was niet van de partij.

In de Allianz Arena stond er vanavond slechts één Nederlander op het veld. Arjen Robben vormde bij Bayern een aanval met Franck Ribéry en Thomas Müller. Bij Gladbach begon Luuk de Jong op de bank en zat Roel Brouwers niet eens bij de wedstrijdselectie. Robben eiste na twaalf minuten meteen een hoofdrol voor zich op, toen hij na een fraaie pass van Ribéry de trekker overhaalde: 1-0. Bayern had vervolgens slechts vier minuten nodig om verder uit te lopen.

Nadat Ribéry eerst nog Gladbach-doelman Marc-André Ter Stegen op zijn weg vond, was de rebound een prooi voor Mario Mandzukic (2-0). Het duel leek daardoor vroegtijdig beslist, maar vijf minuten voor rust bracht een eigen doelpunt van Dante de spanning helemaal terug. De Braziliaan gleed een voorzet per ongeluk achter Manuel Neuer en tekende zo onbewust voor 2-1. Meteen hadden Ribéry en Mandzukic de kans om de marge nog voor rust weer op twee te brengen, maar Ter Stegen zorgde ervoor dat Gladbach met een minimale achterstand de kleedkamers opzocht.

Nadat Juan Arango kort in de tweede helft verzuimde om voor 2-2 te zorgen, raakte Tony Kroos de paal namens Bayern. Na 67 minuten werd het duel alsnog beslist. Na een overtreding van Alvaro Dominguez kreeg de thuisploeg vanaf elf meter de kans om op 3-1 te komen. In eerste instantie stopte Ter Stegen de inzet van Müller. Toen Robben de bal uit de rebound weer voor wilde geven maakte Gladbach opnieuw hands. Nu stelde Alaba zich op achter de bal en werd Ter Stegen wel geklopt. 

Na de 3-1 zette Bayern nog even aan. Een vierde treffer zat er echter niet meer in voor de ploeg van Pep Guardiola. Die heeft, na de nederlaag in de Supercup, wel zijn eerste officiële zege als trainer van Bayern München op zak.

[Ligue 1] PSG en Cavani niet langs Montpellier

Paris Saint-Germain is op de eerste speeldag van de Ligue 1 meteen tegen averij opgelopen. Bij Montpellier kwam de rijke club niet verder dan 1-1. Met de peperdure aankoop Edinson Cavani begon PSG het nieuwe seizoen met een uitduel bij Montpellier, de landskampioen van twee seizoenen geleden.

Bij het debuut van trainer Laurent Blanc was er vanzelfsprekend een basisplaats weggelegd voor Zlatan Ibrahimovic. Ook onder meer Thiago Silva, Lucas, Javier Pastore en Ezequiel Lavezzi stonden aan de aftrap.

PSG kreeg binnen tien minuten een flinke domper te verwerken, toen het op achterstand kwam dankzij een treffer van Rémy Caballa. Nadat een schot van Emanuel Herrera in eerste instantie nog werd geblokt, was Caballa in de nastoot wel trefzeker: 1-0. PSG kreeg via Lucas en Ibrahimovic nog voor rust de kans om het duel weer gelijk te trekken, maar beide spelers hadden het vizier niet op scherp.

In de tweede helft gingen de hoofdstedelingen nadrukkelijker op jacht naar doelpunten. Halverwege de tweede helft zorgde een voormalig Ajacied voor de verlossing. Na goed doorkoppen van Ibrahimovic had Maxwell een vrije doortocht naar het doel en de Braziliaan faalde vervolgens niet: 1-1. Na 71 minuten kwam ook Cavani binnen de lijnen.

De Uruguayaan stond koud in het veld, toen Montpellier na de tweede gele kaart van Abdelhamid El Kaoutari met tien man verder moest. In de slotminuut leek invaller Rabiot de winnende PSG-goal op zijn hoofd te hebben, maar zijn inzet werd ternauwernood gestopt.

[JL] Oss wint van Jong Ajax en VVV verslaat Willem II

Enkele dagen na de eerste overwinning heeft Jong Ajax ook zijn eerste nederlaag te pakken. De Amsterdammers gingen op bezoek bij FC Oss onderuit (2-0). Jong Ajax kende onder trainer Alfons Groenendijk een prima debuut in de Jupiler League. Afgelopen maandag waren de Amsterdammers met 2-0 te sterk voor Telstar.

Lucas Andersen was destijds goed voor beide treffers, maar de Deen was er, net als onder meer Danny Hoesen, vanavond in Brabant niet bij. Het tweetal is geselecteerd voor de competitiewedstrijd van het 'grote' Ajax bij AZ.

Met onder meer Tobias Sana en Nicolai Boilesen begon Jong Ajax alsnog met bekende namen aan het duel met Oss. De Brabanders hadden voor eigen publiek wat goed te maken, nadat de eerste competitiewedstrijd met 3-0 verloren was gegaan bij Jong FC Twente. De grootste kans in de eerste helft was dan ook voor de thuisploeg.

Danny van den Meiracker leek na twintig minuten vrij baan te hebben naar het Ajax-doel, maar werd op het laatste moment hard onderuit gehaald door verdediger Danzell Gravenberch. De Ajacied ontsnapte met een gele kaart. In de tweede helft was het wel raak voor Oss. Na vijftig minuten rondde Wesley Deenen een prima Oss-aanval af: 1-0. De voorsprong was op dat moment verdiend.

Pas in de slotfase leek Ajax op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Oss zakte ver terug en loerde vervolgens op de counter. Die tactiek leverden de Brabanders in de slotminuut een tweede treffer op. Van den Meinacker tekende met een harde knal voor de 2-0 eindstand.


VVV-Venlo heeft zijn eerste overwinning van het seizoen behaald. In De Koel werd Willem II verdiend opzij gezet (2-0). Zowel VVV als Willem II nam afgelopen seizoen afscheid van het hoogst betaalde voetbalniveau. Willem II degradeerde direct uit de Eredivisie, terwijl VVV uiteindelijk via play-offs terugkeerde naar de Jupiler League. Hoewel beide ploegen gelden als kandidaat voor de titel, begonnen VVV en Willem II teleurstellend aan hun eerste competitieduel.

VVV kwam op bezoek bij FC Eindhoven niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel, terwijl Willem II in eigen huis een 2-1 voorsprong tegen FC Den Bosch knullig verspeelde (2-2). VVV begon in eigen huis het meest overtuigend aan het duel met de Tilburgers. Willem II had het lastig met de fysieke kracht van de Limburgers en ontsnapten een paar keer aan een snelle achterstand.

Zo had Prince Rajcomar tot tweemaal toe de kans om voor een snelle voorsprong te zorgen, maar het vizier van de aanvaller stond niet op scherp. Vlak voor rust kwam VVV alsnog op 1-0. Randy Wolters profiteerde optimaal van knullig balverlies van Virgil Misidjan en passeerde Willem II-doelman David Meul. Ook in de tweede helft bleef VVV sterker.

In de slotfase gooiden de Limburgers het duel definitief op slot. De teruggekeerde Jules Reimerink tekende met na een snelle counter voor de 2-0 eindstand en bezorgde VVV zodoende zijn eerste drie punten. Willem II kent met een punt uit twee wedstrijden een valse start in de Jupiler League.


Telstar heeft de eerste overwinning van het seizoen in de Jupiler League te pakken. Nadat maandag het openingsduel met 2-0 werd verloren van Jong Ajax versloeg de ploeg vrijdagavond Emmen. In eigen huis werd het 3-2. Telstar kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Na een fraaie actie van Darryl van Mieghem over de rechterkant van het veld, was het een koud kunstje voor Johan Kulhan om de bal van een meter afstand in het doel te schieten.

Daarna waren het de gasten uit Zuid-Oost Drenthe die het initiatief pakten. Dat resulteerde in een goal Elson Do Rosario Almeida scoorde.Emmen kreeg daarna enkele goede kansen, toch bleef het bij rust gelijk. 1-1. De ploeg uit Velsen herstelde zich na rust en kreeg mogelijkheden in de tweede helft. Uiteindelijk was het in de 65ste minuut raak. Voormalig AZ-aanvaller Terell Ondaan scoorde vanaf de rand van het zestienmetergebied.

Een paar minuten later was het verschil twee tussen beide ploegen. Ondaan trof wederom doel met een prachtige vrije trap. Vanaf twintig meter krulde hij met rechts de bal over de muur en langs doelman Van der Vlag. Emmen deed toch nog wat terug. In de 78ste minuut kopte Wout Weghorst een corner ongedekt en hard binnen. In de blessuretijd, die vier minuten bedroeg, probeerden de gasten het nog wel, maar het resulteerde niet in een treffer. 


Overige uitslagen

Helmond Sport - FC Eindhoven 1-2

FC Den Bosch - Fortuna Sittard 0-0

Grieks ministerie beboet om datadiefstal

Het Griekse ministerie van financiën heeft een boete van 150 duizend euro gekregen omdat het er niet in is geslaagd de gegevens van miljoenen belastingbetalers afdoende te beschermen. De boete werd opgelegd door de Griekse privacywaakhond. De belastinggegevens belandden in handen van bedrijven.

Volgens de Dienst Databescherming heeft het ministerie onvoldoende maatregelen genomen om zijn databanken te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Dit leidde tot de diefstal van een 'forse' hoeveelheid privégegevens. Het ministerie heeft van de privacywaakhond twee maanden de tijd gekregen om de problemen op te lossen.

Vorig jaar arresteerde de Griekse politie een man die ervan verdacht werd negen miljoen gestolen databestanden van het ministerie in zijn bezit te hebben. In januari van dit jaar vatte de politie drie mannen in de kraag nadat in een kantoor van een bedrijf uit Athene de belastinggegevens van miljoenen Grieken werden aangetroffen.

Ondernemingsraad KPN zeer bezorgd over AMX

De centrale ondernemingsraad van KPN is zeer bezorgd over de gevolgen van een overname van het telecombedrijf door het Mexicaanse América Móvil (AMX). Dat liet de raad vrijdagavond weten.

De ondernemingsraad maakt zich naar eigen zeggen grote zorgen over de mogelijke gevolgen van een overname voor klanten en medewerkers van KPN en over een te grote invloed van aandeelhouders op de besturing van het bedrijf. De raad benadrukt daarbij het belang van KPN voor het Nederlandse vaste en mobiele netwerk en geeft aan "alle invloed" aan te zullen wenden om KPN als "zelfstandige Nederlandse onderneming" te kunnen laten bestaan.

América Móvil maakte vrijdagochtend bekend dat het alle aandelen KPN wil overnemen. Het Mexicaanse telecombedrijf bezit al circa 30 procent van KPN.

Ondernemingsraad KPN zeer bezorgd over AMX
Ondernemingsraad KPN zeer bezorgd over AMX (Foto: ANP)

'Nederlandse universiteit commercieelst van Europa'

Nederlandse topuniversiteiten ontvangen het meeste geld van het grote bedrijfsleven voor onderzoek vergeleken met de rest van Europa. Wereldwijd staat Nederland op een derde plek, na Zuid-Korea en Singapore. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse tijdschrift Times Higher Education.

Het tijdschrift vergeleek de bedragen die honderden onderzoeksinstituten over de hele wereld krijgen van de industrie. Uit deze World Academic Summit Innovation Index blijkt dat Nederlandse wetenschappers per persoon gemiddeld 72.800 dollar weten los te krijgen bij het bedrijfsleven om onderzoek te doen.

Zuid-Korea voert de lijst aan met 97.900 dollar per onderzoeker, gevolgd door Singapore met 84.500 dollar. De eerstvolgende Europese landen is België op de vijfde plek (63.700 dollar), Zweden op de achtste plaats (46.100 dollar) en Denemarken op de negende plek (43.600 dollar).

Angelsaksische universiteiten - die normaliter steevast bovenaan academische ranglijstjes circuleren - lijken minder interessant voor het bedrijfsleven. De Verenigde Staten staan op de veertiende plek (25.800 dollar) en het Verenigd Koninkrijk op de 26e plaats. Het bedrijfsleven investeert 13.300 dollar per Britse onderzoeker. Helemaal onder aan op de dertigste plaats staat Ierland met 8300 dollar.

Ook China, Taiwan en India staan in de top tien. De Times Higher Education vermoedt dat de focus op Aziatische universiteiten is toe te schrijven aan het toenemende enthousiasme voor technologische ontwikkelingen. In Azië besteden universiteiten van oudsher veel aandacht aan deze onderzoeksvelden. Volgens een woordvoerder is deze ontwikkeling een 'wake-upcall' voor het westen. Samenwerking met het bedrijfsleven is een van de belangrijkste functies van een moderne universiteit geworden, aldus het blad.

Het tijdschrift heeft ook tien voor het bedrijfsleven waardevolle uitvindingen op een rij gezet. Voor Nederland strijkt de Universiteit Maastricht met de eer met op maat gemaakte chirurgische implantaten. Deze universiteit was deze week ook wereldnieuws met de eerste 'kweekburger' die in het laboratorium is ontwikkeld. De universiteit kreeg hiervoor geld van onder meer internetbedrijf Google.

Op de lijst staan verder de uitvinding van de mp3-speler door een Duitse universiteit. Ook worden Britse wetenschappers geprezen die het hologram uitvonden. Op het lijstje prijkt ook een Amerikaanse universiteit voor de uitvinding van het plasmascherm, wat heeft geleid tot de flatscreentelevisie.

Het tijdschrift is vooral bekend van de jaarlijkse ranglijst van universiteiten met de beste reputatie. In deze prestigieuze World Reputation Rankings staan dit jaar vijf Nederlandse universiteiten in de top honderd, waarbij de TU Delft met een 51e plek het best scoort. In deze lijst wordt de top vijf wel gedomineerd door Britse en Amerikaanse universiteiten.

'Kabinet moet overname KPN voorkomen'

Het kabinet moet de overname van KPN door Carlos Slim voorkomen. Dat zegt voormalig PvdA-staatssecretaris Willem Vermeend vrijdagavond in het televisieprogramma Eenvandaag.

De voormalig staatssecretaris van Financiën waarschuwt ervoor dat met de overname cruciale diensten in handen komen van een buitenlander. "Zoals Defensie, diensten over veiligheid. Kan je die diensten wel waarborgen als een buitenlandse partij de meerderheid heeft?", zegt hij volgens Eenvandaag. "Het is straks één meneer die bepaalt wat er met KPN gebeurt."

Vermeend vindt dat de regering moet ingrijpen. "Het kabinet zou toch minimaal moeten kijken wat het kan doen om te voorkomen dat het bedrijf zomaar - zonder verdere voorwaarden - in buitenlandse handen komt. Laat ze daar eens mee beginnen", stelt hij. "Anders krijgen we er echt heel veel spijt van."

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) liet vrijdag in een reactie weten dat de overheid niet gaat over het besluit om KPN te verkopen, dat zijn de aandeelhouders. Wel volgt hij de ontwikkelingen rond de overname en stelde dat KPN zich ook in de toekomst moet houden aan de Nederlandse wet- en regelgeving.

"Er is geen land ter wereld dat zo omspringt met zijn nationale bedrijven. Niemand", zegt Vermeend. Nederland zou de 'gekke Henkie' van Europa zijn. Als staatssecretaris was Vermeend verantwoordelijk voor de verdere privatisering van het telecombedrijf, brengt Eenvandaag in herinnering. Daar heeft hij spijt van. "Als ik terugkijk, zeg ik: dit hadden we anders moeten doen. Daar ben ik heel eerlijk in. De privatisering had niet op deze manier gemoeten. Je ziet wat er van komt."

Obama: Poetin moet vooruitkijken

De Russische president Vladimir Poetin moet vooruitkijken en niet terugkijken als het aankomt op de gespannen betrekkingen met de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gezegd op een persconferentie.

Obama zei te beseffen dat de betrekkingen tussen de wereldmachten moeilijk waren. Er is weliswaar vooruitgang geboekt toen Poetin weer aan het roer kwam te staan in Rusland, maar volgens Obama zijn er nu 'enkele meningsverschillen' ontstaan, onder andere over Syrië en de mensenrechten.

Eerder deze week zegde het Witte Huis een topontmoeting tussen Obama en Poetin af. Die had volgende maand moeten plaatsvinden in Moskou. Reden voor het afzeggen van de bijeenkomst is onder meer de weigering van Rusland om klokkenluider Edward Snowden aan de VS uit te leveren.

Ambassade Jemen nog wel even dicht

Het is niet waarschijnlijk dat maandag wordt besloten dat de Nederlandse ambassade in Jemen weer opengaat. Dat zei ambassadeur Jeroen Verheul vrijdag tegen het ANP. De post heeft de deuren gesloten vanwege een terroristische dreiging.

Het is "wat al te optimistisch" om te verwachten dat de ambassade begin volgende week weer opengaat, aldus Verheul. "We hebben niet voor niets besloten om de ambassade te sluiten. Serieuze en betrouwbare informatie heeft tot dat besluit geleid. Dus we hebben ook serieuze en betrouwbare informatie nodig die aangeeft dat er geen sprake meer is van een dreiging."

Ambassade Jemen nog wel even dicht
Ambassade Jemen nog wel even dicht (Foto: ANP)

Obama: meer transparantie over afluisteren

De Amerikaanse president Barack Obama wil antiterreurwetgeving aanpassen om meer openheid te kunnen geven over controversiële afluisterprogramma's. De onderdelen die betrekking hebben op het verzamelen van telefoongegevens en andere informatie, gaan op de schop. Dat zei Obama vrijdag tijdens een persconferentie.

De president zei bovendien van plan te zijn een soort ombudsman voor de inlichtingenwereld te creëren. Die zou problemen rond burgerrechten ter sprake moeten brengen.

Uitslag Roda JC - SC Cambuur

De aftrap van de tweede speelronde in de Eredivisie had plaats in Kerkrade. Roda JC nam het op tegen Cambuur uit Leeuwarden. De thuisclub won met 2-0 door goals van Németh en Donald. 

Roda JC

2 - 0

sc Cambuur

 35' Németh
 90' Donald
   
 
 Gele kaart: Hupperts, Biemans, v. Peppen (Roda JC), v.d. Laan, (SC Cambuur)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.335
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Dijkhuizen
Luijckx
Biemans
v.Peppen
Hupperts
Pluim (Bonevacia/73)
Donald
Kali (Sutchuin Djoum/80)
Fledderus
Nemeth (Demouge/66)
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d.Laan (Schokker/82)
Bijker
Dijkstra (Ritzmaier/46)
El Makrini
Bakker
Lukoki
Barto
Feldballe (Hemmen/46)

AEX sluit op hoogste stand sinds najaar 2008

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs heeft opnieuw het jaarrecord aangescherpt onder aanvoering van uitblinker KPN. De AEX sloot 0,9 procent hoger op 375,40 punten, de hoogste stand sinds het najaar van 2008.

Ook elders in Europa hadden de beurzen de wind in de rug. De Franse beurs sloot 0,3 procent hoger en de Duitse beurs won 0,2 procent.

Handelaar Michael Jabroer van Mijn-Effecten meent dat 400 punten voor de AEX 'spoedig' een feit is. Technisch analist John Beijer van Beursfoon verwacht een versnelling van de opwaartse beweging nu de AEX de weerstand op 374 punten achter zich heeft gelaten. Ook Beijer hanteert een koersdoel voor de AEX van 400 punten.

In een groengekleurde AEX was het KPN dat aan kop ging met een dagwinst van 16 procent op 2,32 euro na een overnamebod van 2,40 euro per aandeel door grootaandeelhouder América Móvil. Analisten reageerden overwegend positief op het Mexicaanse bod. Nomura bestempelde het bod zelfs als 'genereus'.

Andere stijgers waren Imtech en ArcelorMittal. De technische dienstverlener werd 7,7 procent meer waard en de staalreus won 5,5 procent.

Fugro was de grootste daler met een verlies van 5,8 procent. De bodemonderzoeker werd afgestraft op een tegenvallende outlook. De halfjaarresultaten waren volgens een analist op het eerste oog goed, maar werden gedragen door niet-operationele activiteiten.

In de AMX (+0,7 procent) ging Aperam aan kop met een winst van 5,0 procent. De grootste daler was AMG met 1,7 procent. Het verlies van AMG liep in het eerste halfjaar fors op en verlaagde de outlook voor 2013.

Onder de kleinere fondsen viel AND International op met een verlies van 6,5 procent. De navigatiespecialist liet zich wat positiever uit over 2013, maar zag de omzet en winst in de eerste zes maanden wel dalen.

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,9 procent lager op 15.365,60 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor ruim een half procent en techbeurs Nasdaq handelde 0,4 procent lager.

Recordhoeveelheid vracht door Suezkanaal

In totaal zijn vrijdag 68 vrachtschepen het Suezkanaal gepasseerd. De vrachtschepen vervoerden samen 4,8 miljoen ton vracht. Nog niet eerder ging er op een dag zoveel vracht door het kanaal bij Egypte. Dat heeft de Suez Canal Authority bekendgemaakt.

Het Suezkanaal, dat in 1869 werd geopend, verbindt de Middellandse Zee met de Rode Zee. Het is een van de belangrijkste bronnen van buitenlandse valuta voor de Egypte. In mei 2013 leverde het kanaal ruim 320 miljoen euro voor de Egyptische schatkist op.

Familie ontvoerd stel Jemen 'gerustgesteld'

De Nederlandse ambassadeur in Jemen, Jeroen Verheul, heeft donderdag een gesprek gehad met de familie van de ontvoerde journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen. "Met wat we hun konden vertellen, hebben we ze gerustgesteld", zei Verheul vrijdag tegen het ANP.

De familie maakte zich "uitermate grote zorgen" over het lot van Spiegel en Berendsen nu het ambassadepersoneel wegens een terroristische dreiging is teruggehaald naar Nederland. Volgens Verheul heeft de ontvoering een zeer hoge prioriteit en wordt er vanuit Nederland hard gewerkt om het stel vrij te krijgen.

Spiegel en Berendsen werden begin juni in Jemen ontvoerd door gewapende mannen.

Familie ontvoerd stel Jemen'gerustgesteld'
Familie ontvoerd stel Jemen'gerustgesteld' (Foto: ANP)

Judobond gaat voor drie medailles op het WK

De Nederlandse judobond gaat voor minimaal drie medailles bij de aankomende wereldkampioenschappen later deze maand in Rio de Janeiro drie medailles te veroveren. "We hopen op drie Nederlanders op het podium", zei Ben Sonnemans, technisch directeur van de judobond, vrijdag op Papendal tijdens de perspresentatie. "En uiteraard dromen we ervan dat daar een gouden plak bij zit."

Oranje vaardigt zeventien judoka's af naar Brazilië. Onder hen zijn oud-wereldkampioenen Guillaume Elmonten en Marhinde Verkerk. Ook Europees kampioene en winnares Kim Polling zal op de tatami verschijnen. "We kunnen in Rio zien hoe we er als Nederland op dit moment voor staan in vergelijking met toplanden als Frankrijk, Japan, Zuid-Korea, Rusland en ook het thuisland dat op de Spelen vorig jaar in Londen vier medailles pakte. Daarmee deden ze het beter dan wij", aldus Sonneman. 

In Londen werden er twee medailles gewonnen. Henk Grol en de inmiddels gestopte Edith Bosch pakten brons. In de hoop over drie jaar tijdens de Olympische Spelen de prestaties van Nederland te verbeteren zal de coaching gecentraliseerd gaan worden. Dit tot   grote onvrede van het Rotterdamse steunpunt topjudo, na het WK zal de judobond niet verder gaan met Chris de Korte. 

De 75-jarige Chris de Korte, die vroeger Bosch en Mark Huizinga onder zijn hoede had, zal aan de slag zal gaan bij de Vlaamse judofederatie. Tegenwoordig is De Korte de trainer van Anicka van Emden en Verkerk. Wie beide dames na het WK zal gaan trainen is nog niet duidelijk. Op de huidige situatie Sonnemans nog niet te veel kwijt omdat de persconferentie in het teken moest staan van het WK.

"Maar laat duidelijk zijn dat we zorgvuldig te werk gaan bij de centralisatie. We zullen niet overhaast te werk gaan en rekening houden en respect hebben voor het huidige olympische traject van de sporters. De komende maanden gaan we kijken hoe zij zo optimaal mogelijk kunnen presteren tot en met de Spelen van 2016 en hoe we op lange termijn zo succesvol mogelijk kunnen zijn als judoland."

Duitse bedrijven gaan e-mails versleutelen

Twee van de grootste internetproviders van Duitsland gaan de e-mails van klanten automatisch versleutelen na het nieuws dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wereldwijd elektronische communicatie afluistert. Dat hebben Deutsche Telekom en United Internet vrijdag bekendgemaakt.

Klanten die een e-mailadres hebben bij T-Online van Deutsche Telekom of bij GMX of Web.de van United Internet hoeven niets te doen. De e-mails die ze sturen naar mensen die ook bij een van deze drie aanbieders een e-mailadres hebben worden vanaf vrijdag automatisch versleuteld.

Directeur van Deutsche Telekom René Obermann zei dat tot de maatregel is besloten omdat 'Duitsers ernstig verontrust zijn door de laatste berichten over de mogelijke onderschepping van communicatie'. Of de Duitse veiligheidsdiensten een sleutel krijgen om de e-mails te kunnen te lezen is niet bekend.

Politiechef bestraft met lager salaris

Een 57-jarige politiechef van de Nationale Politie wordt voor twee jaar in een lagere salarisschaal geplaatst, als straf voor ernstig plichtsverzuim. De medewerker heeft uren in een urenregistratiesysteem niet correct ingevoerd, meldt de politie vrijdag.

Ook heeft de politiechef gewerkte uren niet op de juiste wijze verantwoord. Hoeveel de man er in salaris op achteruitgaat en bij welke dienstonderdeel hij werkt is niet bekendgemaakt.

Keukeleire wint weer in Burgos

Jens Keukeleire heeft vrijdag ook de derde rit in de Ronde van Burgos gewonnen. De Belg van Orica-Greenedge bleef na 175 kilometer de Fransman Anthony Roux (FDJ) en de Italiaan Daniele Ratto (Cannondale) voor. Keukeleire was donderdag al de beste in de tweede rit van de Spaanse rittenkoers. In het algemeen klassement is Roux de leider.

In de Arctic Race of Norway sloeg Thor Hushovd een dubbelslsag. De Noor van BMC won de tweede etappe en nam daardoor het leiderstricot over van Kenny van Hummel (Vacansoleil). Van Hummel kwam vrijdag als vierde over de streep. Jetse Bol (Belkin) werd zesde.

FOK!toen: atoombom op Nagasaki

Bij de atoombom van 9-8-'45 op Nagasaki vallen in totaal 80.000 doden en worden de Japanners gedwongen tot overgave. Op 15 augustus is WO2 eindelijk ten einde (en begint de Koude Oorlog praktisch meteen).

Tempel in Nagasaki, 1945
You remember two great cities in a distant foreign land
When scorched from the face of earth the power of Japan (…)
Hiroshima, Nagasaki paid a big price for their sins
When scorched from the face of earth their battles could not win – liedje 'Atomic Power' (1946)

'Fat Man' op Nagasaki gegooid
NAGASAKI, 09-08-1945. Drie dagen na Hiroshima gooiden de Amerikanen een atoombom op Kokura. Dat was in elk geval het plan. Helaas hing er bewolking boven Kokura en vlogen ze na drie kwartier rondvliegen gefrustreerd door naar het 'secondary target' Nagasaki. Ook die stad was bewolkt, maar gezien het vliegtuig de duizenden kilo's zware bom 'Fat Man' kwijt moest om genoeg brandstof te hebben om terug te keren werd besloten de bom toch maar te gooien.

“Zo ontstond in Japan de uitdrukking 'Kokura's geluk' voor het ontsnappen aan een vreselijke situatie zonder dat men zich daarvan bewust is.”

De bom werd om 11:01 gedropt en miste het doelwit door in de komvormige Urakami-vallei te vallen. Een groot deel van de stad werd daarom door heuvels beschermd tegen de schokgolf. Toch was de schade, hoewel meer gelokaliseerd, even gigantisch. Er vielen aanvankelijk 40.000 doden, met schattingen van nog eens 40.000 in de maanden erna.

Nagasaki 'before' en 'after'

7, 8 augustus: Truman dreigt met meer atoombommen
Na de vernietiging van Hiroshima dreigde Truman met meer bommen: “The world will know that the first atomic bomb was dropped on Hiroshima, a military base [sic; 20.000 militairen, maar daarnaast 120.000 burgers gedood]. If Japan does not surrender, more bombs will have to be dropped on more industries. I urge Japanese civilians to leave industrial cities immediately and save themselves from destruction.”

“I realize the tragic significance of the atomic bomb. Having found the atomic bomb, we have used it. We have used it against those who attacked us without warning at Pearl Harbor. Against those who have starved and beaten and executed American prisoners of war. Against those who have abandoned all pretense of obeying international laws of warfare. We have used it in order to shorten the agony of war. In order to save the lives of thousands and thousands of young Americans.”

De crew van het Fat Man-vliegtuig Bockscar:
Bockscar-crew en vliegtuig
7-9 augustus: Japan bediscussieert voorwaardelijke overgave
De militaire top en regering waren sterk verdeeld. Een deel zag geen reden, zelfs met de oorlogsverklaring van Rusland aan Japan, om zich over te geven. Overgave was onmogelijk. Tegelijkertijd probeerden anderen een lijst op te stellen met voorwaarden voor de overgave: behoud Keizerlijke Familie, zelf oorlogsmisdadigers berechten, geen bezetting van Korea, Formosa of Japan.

Historici discussiëren sindsdien of de Japanners zich twee dagen na de aanval wel voldoende bewust waren van de nieuwe realiteit van atoombommen. De atoombom op Hiroshima werd door enkele generaals zelfs afgedaan als onverklaarbare natuurramp, de minister van Oorlog weigerde het bestaan van atoombommen te erkennen.

Atom and Evil, Atom and Evil
If you don’t break up that romance soon
We’ll all fall down and go boom, boom, (boom), boom! - liedje 'Atom and Evil' (1947) [zie luistertips.] 

9-15 augustus: atoombom op Keizerlijke Familie gevreesd
Na Nagasaki werd dat meteen anders. Het Japans kabinet vond: “Er is maar één ding wat we moeten doen en dat is het overleven van het Keizerlijk systeem garanderen.” Discussies intern, maar vooral angst nu het al twee keer was gebeurd. “Een bom op Tokio zou de Keizerlijke Familie uit kunnen roeien.” De keizer werd gevraagd zelf een beslissing te nemen, hetgeen vrijwel nooit gebeurde. Hirohito gaf aan het ondraaglijke te willen dragen en het leed te willen stoppen.

Hardliners probeerden middels een coup de overgave te voorkomen, maar faalden daarin. Op 15 augustus 1945 pleegde minstens één generaal seppuku toen de overgave die dag bekendgemaakt werd. In een zelfmoordbriefje van één van de generaals: “Mijn dood is mijn verontschuldiging voor mijn grote misdaad.”

Had Japan zich niet overgegeven, dan was de volgende bom klaar om gegooid te worden op 17 of 18 augustus. Het Amerikaanse ministerie van Oorlog stelde op 13 augustus: “The problem now is whether or not, assuming the Japanese do not capitulate, to continue dropping them every time one is made and shipped out there or whether to hold them ... and then pour them all on in a reasonably short time. Not all in one day, but over a short period.”

If the bomb that drops on you
Gets your friends and neighbors too
There'll be nobody left behind to grieve

And we will all go together when we go
What a comforting fact that is to know
Universal bereavement, an inspiring achievement
Yes, we all will go together when we go

We will all go together when we go
All suffused with an incandescent glow (...)
You will all go directly to your respective Valhallas
Go directly, do not pass Go, do not collect two hundred dollahs - liedje 'We Will All Go Together When We Go' (1959) [zie luistertips.] 

Eén man overleeft beide atoombommen 
De toen 29-jarige Tsutomu Yamaguchi werkte in Hiroshima toen de bom viel. “Ik dacht dat de zon uit de lucht was gevallen. Het enorme geluid en het flitsende licht boven me.” Tsutomu raakte gewond, maar overleefde.

Drie dagen later is hij inmiddels thuis - in Nagasaki. “Ik vertelde de supervisor van mijn werk dat één bom heel Hiroshima had vernietigd. Hij zei dat ik gek was. Precies toen hij dat zei viel de bom op Nagasaki.” Er zijn minstens 165 andere Japanners dubbel geraakt door atoombommen. In Japan staan ze bekend als 'nijū hibakusha', letterlijk 'dubbele bomslachtoffers.'

Tsutomu werd in 2009 officieel erkend als een nijū hibakusha. Een reportage over de man:

Ook een Nederlander overleeft Nagasaki
Ronald Scholten was 21 toen hij in als Nederlands-Indisch soldaat krijgsgevangen zat in Nagasaki. Godzijdankmoest hij die ochtend een tunnel graven, hetgeen zijn leven redde. Hij noemt 9 augustus '45 de zwartste dag van zijn leven, meldt RTL

“Ik hoorde iemand buiten roepen van eh, 'parachute!' en toen dacht ik: wat is dat nou weer? En toen bleek dus op een gegeven ogenblik dat daar die bom aan zat, maar dat wist ik allemaal niet, dat had ik niet gezien. Toen klapte de hele boel in elkaar. Dat moment ging zo snel, eerst kwam er die flits en toen die dreun en daar lag ik in de tunnel. Toen kwam de zon door door die paddenstoel en alles was plat tegen de grond. Het enige wat overeind stond waren de schoorstenen van de fabriek, die stonden als vingers omhoog.”

Scholten moet de dagen erna lichamen bergen: “Je ziet geen mensen meer, je ziet delen van mensen. Dan zag je een been uitsteken uit de puinhoop en het lichaam was verkoold. Velen, velen waren verkoold en zeer velen waren gecremeerd door die enorme hitte.” “Je ziet bij mij geen emotie op mijn gezicht, maar ik heb het wel. Maar ik lach altijd d'r bij, dat is een Indonenische kwaal, bij de grootste ramp lacht de Indonesiër. (…) Mijn hart bloedt. Maar dat laat ik nooit zien.”

You push a button, turn a dial
Your work is done for miles and miles
When it hits, it's bound to shake
'Cause it feels just like an earthquake

It's the drink that you don't pour
When you take one sip you won't need anymore
You're small as a beetle or big as a whale –
BOOM – Atomic Cocktail - liedje 'Atomic Cocktail' (1950) [zie luistertips.]

Nagasaki nodig of onnodig?

Of de bom op Hiroshima nodig was is omstreden – een discussie die in het vorige stuk behandeld is. De vraag of ná die eerste bom echter ook de atoombom op Nagasaki te rechtvaardigen is, is een al even heikele kwestie. Veel historici geven aan dat de bom 'zeker onnodig' was en te snel viel na Hiroshima en 'op z'n best overbodig was en op z'n slechtst genocidaal'.

Anderen stellen juist dat het hard nodig was om de bom te gooien. Het klopt dat de Japanse regering, wellicht niet optimaal bewust van of in ontkenning verkerend aangaande de atoombom op Hiroshima, na Nagasaki heel goed besefte wat er was gebeurd. De minister van Oorlog zei enkele uren na Nagasaki dat 'de Amerikanen wel honderd atoombommen lijken te hebben. Ze zouden er drie per dag kunnen gooien. Het volgende doelwit zou zo maar Tokio kunnen zijn.'

De Amerikanen hadden destijds overigens géén honderden bommen, maar slechts één over, hoewel er natuurlijk hard gewerkt werd aan meer bommen.

Gecombineerd met de angst voor een bom op Tokio die in één klap het eeuwenoude Keizerrijk zou beëindigen gaven de Japanners zich kort daarna over. Op beide 'Ground Zeroes' van de inmiddels succesvol herbouwde steden is tegenwoordig een gedenkteken en museum te vinden. Hiroshima toen:

Hiroshima nu:
Hiroshima nu, fotograaf 'Wiiii'
Hiroshima nu; fotograaf 'FlyingToaster'

Inslagplek Nagasaki nu:
Nagasaki nu. Foto Dean S. Pemberton

Nucleair Rusland sneller dan verwacht
De Amerikanen hadden niet verwacht dat de Russen al vier jaar na de VS een atoombom wisten te ontwikkelen. Men dacht dat dat minstens tien, misschien wel twintig jaar op zich zou laten wachten. Toen in '49 'De Bom' voor het eerst in de Sovjet-Unie getest werd was de schok dan ook groot.

Een heuse heksenjacht op alles wat naar communisme rook werd onder gouverneur McCarthy ontketend. Duizenden mensen werden ondervraagd of opgesloten, enkelen gedwongen tot zelfmoord en het Rosenberg-echtpaar geëxecuteerd voor lekken van atoomgeheimen aan de Russen.

Atoomtests: ettelijke duizenden over en weer
De Koude Oorlog begon effectief met de atoombommen op Japan. In het filmpje hierboven kun je een erg goed gemaakte animatie zien van alle atoomexplosies die zich wereldwijd hebben voorgedaan in de jaren tussen 1945 en 1998. Inmiddels zijn er bij het totaal alweer een paar tests (van Noord-Korea) op te tellen.

Interessant is om te zien dat het soms maanden of jaren stil blijft, tot er weer één land begint met testen en de ander direct volgt, liefst met nog veel meer tests dan degene die ermee begon.

Kijken:
[Vrij klinische] VS-documentaire van ruim een half uur uit 1945 over de bommen op Hiroshima en Nagasaki:

Luisteren:
In de jaren na '45 werden er talloze liedjes over atoombommen geschreven. Een korte bloemlezing volgt hieronder.

The Buchanan Brothers schreven in 1946 het liedje 'Atomic Power':

Oh this world is at a tremble with its strength and mighty power
There sending up to heaven to get the brimstone fire
Take warning my dear brother, be careful how you plan
You're working with the power of God's own holy hand

Atomic power, atomic power was given by the mighty hand of God
Atomic power, atomic power, it was given by the mighty hand of God

You remember two great cities in a distant foreign land
When scorched from the face of earth the power of Japan
Be careful my dear brother, don't take away the joy
But use it for the good of man and never to destroy

Hiroshima, Nagasaki paid a big price for their sins
When scorched from the face of earth their battles could not win
But on that day of judgment when comes a greater power
We will not know the minute and we'll not know the hour

Tom Lehrer was een briljante humoristische liedjesschrijver die in de jaren '50 en '60 furore maakte met zijn altijd ultracynische en intelligent geschreven liedjes. In '59 zong hij het tegelijk grappige en kippenvel bezorgende 'We'll All Go Together When We Go':

When you attend a funeral
It is sad to think that sooner or
Later those you love will do the same for you
And you may have thought it tragic
Not to mention other adjec-
Tives, to think of all the weeping they will do
(But don't you worry.)

No more ashes, no more sackcloth
And an arm band made of black cloth
Will some day nevermore adorn a sleeve
For if the bomb that drops on you
Gets your friends and neighbors too
There'll be nobody left behind to grieve

And we will all go together when we go
What a comforting fact that is to know
Universal bereavement
An inspiring achievement
Yes, we all will go together when we go

We will all go together when we go
All suffused with an incandescent glow
No one will have the endurance
To collect on his insurance
Lloyd's of London will be loaded when they go

Oh we will all fry together when we fry
We'll be French fried potatoes by and by
There will be no more misery
When the world is our rotisserie
Yes, we all will fry together when we fry

Down by the old maelstrom
There'll be a storm before the calm

And we will all bake together when we bake
There'll be nobody present at the wake
With complete participation
In that grand incineration
Nearly 3,000,000,000 hunks of well-done steak

Oh we will all char together when we char
And let there be no moaning of the bar
Just sing out a Te Deum
When you see that I.C.B.M.
And the party will be come-as-you-are

Oh, we will all burn together when we burn
There'll be no need to stand and wait your turn
When it's time for the fallout
And Saint Peter calls us all out
We'll just drop our agendas and adjourn

You will all go directly to your respective Valhallas
Go directly, do not pass Go, do not collect two hundred dollahs

And we will all go together when we go
Every Hottentot and every Eskimo
When the air becomes uranious
We will all go simultaneous
Yes, we all will go together
When we all go together
Yes we all will go together when we go

The Slim Gaillard Quartette – Atomic Cocktail (1946):

It's the drink that you don't pour
When you take one sip you won't need anymore
You're small as a beetle or big as a whale –
BOOM – Atomic Cocktail

Splashes ice all around the place
When you see it coming, grab your suitcase
It'll send you through the skies like airmail – 
BOOM – Atomic Cocktail

You push a button, turn a dial
Your work is done for miles and miles
When it hits it's bound to shake 
'Cause it feels just like an earthquake

The Golden Gate Quartet – Atom and Evil (1947):

Now brothers and sisters, I’m troubled to say
Brother Atom is gone astray

This is the story of Atom and Evil
Their courtship is causin’ a great upheaval
Now Atom was a sweet young innocent thing
Until the night that Miss Evil took him under her wing

Now Atom was an honest, hard workin’ man
He wanted to help out the human clan
But Evil got him drunk on prejudice and hate
And she taught him how to gamble with Humanity’s fate (So true!)

I’m talkin’ ‘bout Atom, and Evil, Atom and Evil
If you don’t break up that romance soon
We’ll all fall down and go boom, boom, boom!

Now if Evil gets Atom, ‘twill be such a shame
Because a-plenty of big shots are playin’ that dame
Now his sleep will be troubled, and his life will be cursed
Lord, if Atom plays with evil, Jack, he won’t be the first! (So true!)

Now Atom is a youngster and pretty hard to handle
But we better step in and stop that scandal
Because if Atom and Evil should ever be wed
Lord, then darn near all of us are goin’ to be dead! (So true!)

Atom and Evil, Atom and Evil
If you don’t break up that romance soon
We’ll all fall down and go boom, boom, (boom), boom!
We’re sitting on the edge of doom (doom) (doom) (doom) doom!

Dude Martin and His Roundup Gang - Atom Bomb Baby (1948):

She’s a red headed atom bomb baby, a fortified block bustin’ gal
When she aims at a target it’s just too bad
Because her concentrated action drives a sane man mad!

She’s used her TNT tactics to bring a man down to her size
It would take a secret weapon or a Superman to harness her energy
There’s no if, no or maybe, this atom bomb baby made a total wreck out of me!

She’s a jet propelled atom bomb baby, a supercharged uranium gal
Once she strikes her objective and turns on the juice
Ten will get you 50 if you ever get loose

Amos Milburn – Atomic Baby (1950):

I love my baby, she makes me oh so blue (2x)
She keeps me so worried, that I call her U 92
She's got a high potential and a low resistance point (2x)
I have to be so careful, that gal might blow up the joint

Yeah, she heats my room, she lights my light
She starts my motor and it runs all night
She's my atomic baby, yeah, she's my atomic baby
She's my atomic baby and I have to handle her with care

They can build them small, they can build them large
But they can't build a motor that will stand a charge
With my atomic baby, she's my atomic baby
She's my atomic baby and I have to handle her with care

Yeah, she's a little bitty mama who needs a whole lot of room
She's a little bitty mama that needs a whole lot of room
She can ignite your rockets and lead you onto the moon

Aanslagpoging reden voor 30 jaar cel

Een 22-jarige moslim uit Bangladesh die het filiaal van de Amerikaanse centrale bank in New York wilde opblazen is vrijdag tot dertig jaar cel veroordeeld. De man werd schuldig bevonden aan een poging tot het gebruiken van een massavernietigingswapen. Er was nooit sprake van een werkelijke dreiging tegen de Federal Reserve Bank omdat de autoriteiten hem al op spoor waren en hij nepexplosieven had gekregen.

De 22-jarige Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis zei in de rechtbank dat hij spijt heeft van zijn daad. "Ik schaam me. Ik was verloren. Ik heb geprobeerd iets vreselijks te doen. Ik alleen ben daar verantwoordelijk voor. Vergeef me alstublieft", aldus Nafis. Hij bood zijn excuses aan aan de rechter, de Verenigde Staten, de stad New York en zijn ouders.

Nafis raakte geradicaliseerd tijdens zijn studie in Bangladesh en reisde later naar de Verenigde Staten. In een brief aan de rechter schreef Nafis dat hij niet langer in de radicale islam gelooft. "Mijn handelen is onvergeeflijk en laf", schreef hij. "Na lang nadenken realiseer ik me dat ik haat wat ik heb gedaan. Ik weet dat ik me nooit meer op deze manier zal gedragen, een manier die niet alleen onislamitisch is, maar ook mijn familie en mijn leven heeft kapotgemaakt."

Toen zijn plannen voor een aanslag concreter werden ging Nafis op sociale media op zoek naar gelijkgezinden. Een van de mensen met wie hij in contact kwam was een informant van de overheid. De autoriteiten voorzagen Nafis van nepexplosieven, waardoor er niets gebeurde toen hij zijn busje tot ontploffing wilde brengen.

Kinderen zoek in brandend huis na crash VS

Een klein vliegtuigje is vrijdag neergestort op een huis in het Amerikaanse East Haven. De brandweer vreest het ergste voor de piloot en de twee kinderen die binnen waren toen hun woning door de crash in brand vloog.

De politie is nog op zoek naar de kinderen van 1 en 13 jaar oud en naar de piloot van het meermotorige propellervliegtuigje. Het toestel was opgestegen van vliegveld Teterboro in de staat New Jersey, maar stortte vlak voor de luchthaven van Tweed New Haven neer. Behalve het huis van de twee vermiste kinderen vatte ook een tweede woning vlam.

Amateuristische zorg in Drents therapiecentrum

Zorg- en therapiecentrum Wittelte in de gelijknamige Drentse plaats is voor zes maanden onder verscherpt toezicht geplaatst. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg wordt er onprofessionele zorg aangeboden.

De IGZ bezocht het centrum in april en juli. Hieruit bleek volgens de inspectie dat in het centrum sprake is van onvoldoende kritisch vermogen over het eigen gedrag en beleid.

Het centrum heeft de opdracht gekregen een plan van aanpak op te stellen dat de organisatie en cultuur aantoonbaar moet veranderen. De inspectie gaat de voortgang in de gaten houden door onaangekondigde bezoeken af te leggen.

Wittelte biedt opvang aan mensen met een lichte verstandelijke beperking, psychosociale problemen en emotionele verstoringen.

Laboratorium stopt met tuberculosekweek

Het Streeklaboratorium Kennemerland in Haarlem is gestopt met het kweken van de bacterie die tuberculose veroorzaakt. Het kenniscentrum voor infectieziekten werd op de vingers getikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die in mei constateerde dat het lab onverantwoord omging met het materiaal.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dwong het laboratorium in mei de veiligheidsmaatregelen te verbeteren in het deel van het laboratorium waar werd gewerkt met risicovol materiaal. Bij een inspectie van de IGZ bleek ruim een maand geleden dat het laboratorium was gestopt met het kweken van de tuberculosebacterie, die de longaandoening kan veroorzaken.

De monsters worden nu doorgestuurd naar een laboratorium dat de kweken wel onder de juiste condities kan uitvoeren.

Morsi-betoging loopt wéér uit op geweld

Tienduizenden aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn vrijdag de straat opgegaan om te eisen dat Morsi opnieuw wordt aangesteld als president. De protesten verliepen grotendeels vreedzaam, maar op drie plaatsen brak er geweld uit tussen voor- en tegenstanders van Morsi. Ook de veiligheidsdiensten waren bij de botsingen betrokken.

De betogers droegen portretten met zich mee van Morsi, die op 3 juli door het leger werd afgezet. Volgens staatspersbureau MENA raakten in Fayoum, in het zuiden van Caïro, tientallen mensen gewond bij gevechten tussen de betogers en de veiligheidsdiensten, die traangas inzetten.

Negen doden na veeroof Zuid-Sudan

Overvallers hebben vrijdag een kamp van veehoeders in Zuid-Sudan aangevallen. Bij de aanval kwamen negen mensen om het leven, onder wie een van de aanvallers. Dat hebben de Zuid-Sudanese autoriteiten gezegd. De overvallers maakten tussen de vijf- en tienduizend stuks vee buit.

Het Zuid-Sudanese leger bevestigde de aanval, maar kon niets zeggen over het aantal slachtoffers.

Volgens de lokale autoriteiten waren de aanvallers leden van de Murle-stam. Zij zijn de aartsvijanden van de Lou Nurle en beide partijen vallen elkaar geregeld aan. In juli kwamen meer dan 325 Murle-leden om het leven toen ze in de deelstaat Jonglei werden aangevallen door de Lou Nurle-stam.

Kaarten Prince binnen enkele minuten uitverkocht

Kaartjes voor de twee concerten die Prince zondag geeft in Paradiso waren vrijdagavond binnen enkele minuten uitverkocht. Dat zei een woordvoerder van het Amsterdamse poppodium tegen Novum Nieuws.

Voor de optredens, die vrijdagmiddag werden aangekondigd, waren twee keer vijftienhonderd toegangsbewijzen beschikbaar. De kaartjes kostten honderd euro per stuk. De 55-jarige Prince staat zondag om 19.30 uur en om middernacht op het podium.

Vissers opgepakt na Facebook-foto met wapens

Twee vissers zijn donderdagnacht in Helmond aangehouden voor wapenbezit. De twee mannen van 30 en 34 jaar hadden op Facebook een foto geplaatst waarop ze met een pistool en geweer zijn te zien. Het bleek om een luchtbuks en een zogenoemd bibigun, een neppistool, te gaan, laat de politie weten.

De twee wapens zijn volgens de politie illegaal om de straat mee op te gaan. Tegen de twee nachtvissers werd een proces-verbaal opgemaakt, waarna ze vrij werden gelaten. De mannen bleken naast het neppistool en de luchtbuks ook een mes en een honkbalknuppel bij zich te hebben. Het wapentuig is in beslag genomen en wordt vernietigd.

De politie kreeg donderdagavond een anonieme melding over de Facebook-foto's. Aan de hand van de achtergrond van een van de foto's kon de politie achterhalen dat de twee mannen uit Mierlo aan het vissen waren in het kanaal aan de Rijpelbaan.

Politievrouw opgepakt voor witwassen drugsgeld

Een 37-jarige medewerkster van de Rotterdamse politie is woensdag opgepakt vanwege het witwassen van drugsgeld. Ook twee mannen van 32 en 37 jaar zijn aangehouden. Zij worden verdacht van drugshandel, meldt de politie vrijdag.

De mannen werden gearresteerd in een woning in Barendrecht, de vrouw in een woning in Rotterdam-Zuid. Op vier adressen zijn doorzoekingen gedaan. Daarbij is zo'n zeven kilo cocaïne, geld en een uzi in beslag genomen. De hechtenis van de drie verdachten is vrijdag verlengd door de rechter-commissaris.

[WGP] Volleybalsters verliezen van Servië

De Nederlandse vrouwenvolleybalploeg heeft vrijdag een nederlaag geleden tegen Servië. In de voorronde van de World Grand Prix in Belgrado werd het 3-0 voor de thuisploeg: 25-18, 25-16 en 25-21. In het weekend spelen de volleybalsters nog tegen Algerije en de Verenigde Staten.

Ook vorig weekeinde werd een voorronde van de World Grand Prix afgewerkt. Vorige week wonnen de Oranjevrouwen in Macau een duel en verloren ze er twee. Volgende week staan nog drie wedstrijden op het programma.

FOK!filmtips van de dag: No Country for Old Men

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

De tip voor vandaag is No Country for Old Men van de gebroeders Coen. De twee hebben door de jaren heen tal van kwalitatief hoogstaande films naar het witte doek weten te brengen en bewezen hun waarde opnieuw met No Country for Old Men. De film gaat over een man die op de verkeerde plek is op het verkeerde moment, maar dan andersom, of toch niet? Lekker vaag ja, waarvoor excuses, maar de film zet je echt aan het denken. Wat zou jij doen als je stuit op een deal die finaal is misgegaan en je een tas vol geld vindt? Waarschijnlijk hetzelfde als ons hoofdpersonage, maken dat je wegkomt. Jammer genoeg voor hem wordt hij op de voet gevolgd door een beruchte crimineel die zeer doortastend is en een heel eigenaardig wapen met zich meedraagt. No Country for Old Men is een must-see voor elke filmliefhebber. Om 22:00 uur kun je de film zien op RTL7.

Als je al wat vroeger eraan wil geloven, of een filmmarathon van plan bent kun je om 20:30 uur al kijken naar The Day the Earth Stood Still, op RTL5. Deze remake van een van de eerste science fiction-films ooit, is niet heel populair en staat niet hoog aangeschreven, maar ik wil hem wel als tip meegeven om verschillende redenen. Het is een remake van een klassieker uit 1951, een prominente film in haar genre en een van de eerste science fiction-films. Het acteerwerk is op maat in deze uitvoering en als je het verhaal niet al te serieus neemt - of dat überhaupt de bedoeling is met science fiction blijft de vraag - dan kun je je nog best vermaken hiermee. In deze film met Keanu Reeves en Jennifer Connelly zien we hoe een grote buitenaardse bol op aarde landt en heel Amerika in rep en roer brengt. Ondanks het feit dat de bol (nog) geen dreiging vormt, zet Amerika alle wapens in om dit onbekende voertuig onschadelijk te maken. Keanu Reeves is de woordvoerder namens de aliens en legt uit dat zijn gekomen om de Aarde te redden. Of dat hetzelfde betekent voor de mensheid als voor de aliens wordt later pas duidelijk. 

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Fry ondersteunt boycotpetitie Sochi

Stephen Fry staat achter een Nederlandse petitie om de Olympische Winterspelen in Rusland te boycotten. "Een petitie voor mijn Nederlandse vrienden. Dank je wel!", twitterde de Britse acteur, die bij zijn bericht een link plaatste naar de petitie.

De oproep, geïnitieerd door een Nederlander, was vrijdagmiddag bijna dertienhonderd keer ondertekend. "Wat blijft er over van de olympische boodschap van verbroedering en tolerantie als wij toestaan dat de Olympische Winterspelen in Sochi worden gebruikt om het antihomobeleid van president Putin te legitimeren", staat onder meer in de petitie.

Fry schreef eerder deze week een open brief naar het Internationaal Olympisch Comité en de Britse premier David Cameron waarin hij opriep niet naar Rusland te gaan vanwege de toenemende homohaat. De Brit is zelf homoseksueel. "Het boycotten van de Olympische Spelen in Sochi is noodzakelijk", aldus Fry, die voorstelt om het evenement bijvoorbeeld in Utah of Lillehammer te laten plaatsvinden.

Israël dronet extremisten dood

Israël heeft vrijdag in de noordelijke Sinaï vijf vermoedelijke moslimextremisten doodgedroned. Ook een raketlanceerinstallatie werd vernield. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd. De aanslag zou in samenwerking met de Egyptische autoriteiten zijn uitgevoerd.

De veiligheidsdiensten en het leger van Egypte voeren al jarenlang strijd tegen jihadisten in de grotendeels wetteloze Sinaï. Donderdag sloot Israël korte tijd een luchthaven vlakbij de grens met het schiereiland, omdat volgens de Egyptische autoriteiten opstandelingen een raketaanval voorbereidden.

Filmdebuut Kleine Viezerik in première op NFF

De film Bounty, het acteerdebuut van rapper Kleine Viezerik, gaat in september in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Dat maakte regisseur Finbarr Wilbrink vrijdag bekend. In de korte jeugdkomedie is Kleine Viezerik, die zichzelf speelt, te zien naast Micha Hulshof, Miryanna van Reeden en Giorgio Sanches, die eerder dit jaar de finale van het Junior Songfestival haalde.

Bounty gaat over de 11-jarige Tako, een bruine jongen die is geadopteerd door twee blanke lesbische vrouwen. Zijn hele leven fantaseert hij over wie zijn vader zou kunnen zijn: misschien wel Clarence Seedorf, Ruud Gullit of zelfs Barack Obama. Dan denkt hij onomstotelijk bewijst te hebben gevonden dat de Amsterdamse gangsterrapper Kleine Viezerik hem heeft verwekt.

Twee vrienden wijzen hem erop dat Kleine Viezerik vast geen zin heeft in een zoon die 'bounty' is, bruin vanbuiten maar wit vanbinnen. Tako ziet nog maar een oplossing: Surinamer worden.

Bounty is ook voor andere festivals geselecteerd. Na het Nederlands Film Festival dingt de film mee om de prijzen in ondermeer Trinidad en Tobago, het Pentedattilo Film Festival in Italië en het Edmonton International Film Festival in Canada.

Kleine Viezerik is erg trots op de selectie voor deze internationale festivals. "Tijdens het draaien wist ik dat we met iets bijzonders bezig waren. Nu de film wereldwijd vertoond gaat worden, blijkt dat gevoel juist te zijn geweest. Het was in het begin even spannend, mijn eerste keer acteren, maar gezien het resultaat ben ik trots op mijn prestatie en die van de rest van de cast."

Op 28 augustus wordt de gehele programmering van het NFF bekendgemaakt. Dan is dus ook duidelijk op welke dag Bounty in première gaat.

Israël wijst pact met EU af om nederzettingen

Israël wil een onderzoeksovereenkomst met de Europese Unie niet ondertekenen zolang er bepaalde clausules instaan die betrekking hebben op de joodse nederzettingen in de bezette gebieden. Dat heeft de Israëlische onderminister van buitenlandse zaken Zeev Elkin vrijdag gezegd.

De kwestie draait om Horizon2020, een beurzenprogramma dat volgend jaar van start gaat en waar tachtig miljard euro mee gemoeid is. Als Israël het verdrag ondertekent zou het zeshonderd miljoen euro in de pot stoppen en waarschijnlijk meer dan een miljard euro aan beurzen ontvangen. Israël is een van de deelnemers aan het huidige beurzenprogramma, dat binnenkort afloopt.

Nieuwe richtlijnen van de EU schrijven voor dat overeenkomsten met Israël niet van toepassing mogen zijn op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, gebieden die Israël tijdens de Zesdaagse oorlog van 1967 veroverde en nadien bezette.

Elkin zei op de Israëlische radio dat zijn regering bereid is te onderhandelen, maar dat het verdrag zoals het nu is opgesteld 'niet kan worden ondertekend'.

Zehava Galon van de pacifistische partij Meretz beticht de Israëlische regering van roekeloos handelen. "Dit is hoe een zinkend schip eruit ziet als de kapiteins besluiten de staat Judea (de Bijbelse naam voor het koninkrijkje dat tegenwoordig deels in het huidige Israël en deels op de Westoever ligt) op te richten en daarmee de toekomst van Israël om zeep helpen", zei de parlementariër. "Want hiermee wordt de wetenschappelijke toekomst van Israël en Israëlisch onderzoek verwoest."

Ploumen geschokt door dood hulpverlener

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) is geschokt door de dood van een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Zuid-Sudan. De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Sudan heeft de opdracht gekregen om bij de autoriteiten navraag te doen naar de omstandigheden rond het incident, zo laat haar woordvoerder vrijdagmiddag weten.

AzG maakte de dood van de 28-jarige hulpverlener vrijdag bekend. Gewapende mannen in Zuid-Sudan vielen de medewerkers eerder deze week aan in de buurt van de hoofdstad Juba. Zij raakten daarbij gewond en een van hen overleed twee dagen na de aanval. De twee reden in een auto waarop duidelijk de naam en het logo van AzG stonden toen ze werden aangevallen.

Ploumen wenst de nabestaanden en AzG veel sterkte met het verlies. "Hulpverleners trotseren zware en gevaarlijke omstandigheden om de armste en meest kwetsbare mensen te helpen overleven en hen een betere toekomst te bieden. Zij verdienen groot respect en waardering."

De bewindsvrouw heeft de ambassadeur in Juba gevraagd om bij de autoriteiten van Zuid-Sudan navraag te doen naar het incident. Daarbij zal hij aandringen op een adequate bescherming van humanitaire hulpverleners die werkzaam zijn in het land. Volgens het Duitse persbureau dpa was het slachtoffer een Zuid-Sudanees.

IOC draagt Reedie voor als WADA-voorzitter

Het IOC draagt Craig Reedie voor als voorzitter van de mondiale antidopingautoriteit WADA. Dat heeft het olympisch comité vrijdag besloten. De 72-jarige Brit is een van de vicevoorzitters van het IOC en is al lid van het uitvoerend comité van het WADA.

Reedie werd door het IOC verkozen boven de Amerikaanse oud-hordeloper Edwin Moses en Patrick Schamasch. Die laatste was in het verleden de medisch directeur van het IOC.

Het WADA heeft een nieuwe preses nodig omdat John Fahey stopt. De Australische oud-minister stopt aan het einde van het jaar.Tijdens een conferentie over doping in november in Johannesburg moet Reedie worden verkozen. Naar verwachting is dat een formaliteit.

Prince zondag twee keer in Paradiso

Prince geeft zondag onverwacht twee optredens in Paradiso. Dat bevestigde een woordvoerder van de Amsterdamse poptempel vrijdagmiddag aan Novum Nieuws. De Amerikaanse zanger en muzikant geeft regelmatig verrassingsoptredens.

Geïnteresseerden mogen wel opschieten, want kaartjes voor de twee optredens gaan vrijdagavond om 18.00 uur in de verkoop, via Ticketservice.nl. Ze gaan van de hand voor honderd euro per stuk. Het eerste concert begint zondag om 19.30 uur en het tweede om middernacht. Prince treedt op met zijn band 3rdEyeGirl.

De 55-jarige Prince geeft wel vaker shows die kort van tevoren worden aangekondigd. Zo stond hij eerder onder meer in Melkweg, Nighttown Rotterdam en Tivoli in Utrecht. Vorige maand dook hij ineens op bij het Rotterdamse festival North Sea Jazz.

Luigi en Pikmin vallen buiten top tien

Na een week zijn New Super Luigi U en Pikmin 3 weer uit de verkooptoptien verdwenen. Het verblijf van de eerste Wii U-spellen in de top tien was daarmee vooralsnog van korte duur. De eerste plek van de top tien wordt deze week ingenomen door FIFA 13, gevolgd door Skylanders Giants en Call of Duty: Black Ops 2.

Vorige week was het de eerste keer dat een spel voor de Wii U een plek in de verkooptoptien van marktonderzoeksbureau GfK wist te veroveren. De spelcomputer is sinds november vorig jaar verkrijgbaar, maar Nintendo heeft moeite het grote publiek te bereiken.

FIFA 13 maakte deze week een sprong van de achtste naar de eerste plek van de top tien. Skylanders Giants maakt een sterke terugkeer in de hitlijst met zijn tweede plek.

The Last of Us heeft een val gemaakt van de eerste naar de vijfde plek. Hiermee staat die game achter Mario & Luigi: Dream Team Bros dat vorige week nog tweede stond.

De volledige verkooptoptien van week 32 ziet er als volgt uit:

01. FIFA 13 (PlayStation 3)
02. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
03. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
04. Mario & Luigi: Dream Team Bros (Nintendo 3DS)
05. The Last of Us (PlayStation 3)
06. Bioshock Infinite (PlayStation 3)
07. Battlefield 3 (PlayStation 3)
08. De Sims 3: Exotisch Eiland (pc)
09. Luigi's Mansion 2 (Nintendo 3DS)
10. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)


Luigi en Pikmin vallen buiten top tien

Vliegtuig glijdt weg door gesmolten asfalt

Een vliegtuig in China is vrijdag van de baan gegleden toen de wielen van het toestel wegzakten in het asfalt, dat door de hitte gesmolten was. Het vliegtuig maakte zich klaar voor vertrek. De 74 inzittenden van het toestel van luchtvaartmaatschappij Air China kwamen met de schrik vrij en konden het toestel ongedeerd verlaten.

De luchthaven in de stad Yiwu is meteen gesloten na het incident, meldt de Engelstalige nieuwswebsite Want China Times. De slechte staat van het asfalt wordt toegeschreven aan de recordtemperaturen in de regio. Het zuidoosten van China kampt met een hittegolf. In de provincie Zhejiang is het al bijna 40 dagen achter elkaar meer dan 35 graden.

Vliegtuig glijdt weg door gesmolten asfalt
Vliegtuig glijdt weg door gesmolten asfalt (Foto: ANP)

Amsterdamse overleden door koolmonoxidevergiftiging

Een 36-jarige vrouw uit Amsterdam is vrijdag om het leven gekomen door koolmonoxidevergiftiging. De man die haar aantrof is met vergiftigingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht, meldt de Amsterdamse brandweer.

De brandweer kreeg kort na het middaguur een melding over een vrouw die bewusteloos was aangetroffen in de badkamer van haar woning in de Ten Katestraat in Amsterdam-West. De meetapparatuur van de brandweer wees direct uit dat sprake was van een verhoogde concentratie koolmonoxide. Wat die heeft veroorzaakt is nog niet duidelijk.

Spaanse machinisten bellen voortaan handsfree

Spaanse treinmachinisten bellen binnenkort handsfree met de verkeersleiding. Dat is een van de twintig maatregelen die de regering in Madrid heeft voorgesteld om de veiligheid op het spoor beter te waarborgen.

Madrid wil ook de snelheidslimieten en bewakingssystemen tegen het licht houden en de bewegwijzering verbeteren, vertelde minister van openbare werken Ana Pastor vrijdag aan de parlementscommissie voor vervoer. Aspirant-machinisten worden voortaan gekeurd op hun psychische en lichamelijke gesteldheid.

Volgens de rechtbank die de treinramp van vorige maand onderzoekt wijzen de eerste bevindingen erop dat de hogesnelheidstrein veel te hard reed. De trein, die van de rails liep in een gevaarlijk scherpe bocht vlak voor Santiago de Compostela, reed even eerder 195 kilometer per uur waar hoogstens tachtig kilometer per uur was toegestaan.

Een paar tellen voor de trein uit de bocht vloog had machinist Francisco Jose Garzon Amo met een collega gebeld. Hij heeft toegegeven dat hij te hard reed, maar kon niet uitleggen waarom hij niet op tijd heeft afgeremd. Garzon Amo wordt verdacht van dood door schuld, maar het onderzoek is nog in volle gang.

Het treinongeval van 24 juli bij het Noordwest-Spaanse bedevaartsoord kostte aan 79 mensen het leven. Het is daarmee het ergste treinongeluk in tientallen jaren.

Nederlanders blijven winnen in Koksijde

Richel Hogenkamp is vrijdag doorgedrongen tot de laatste vier van het ITF-toernooi in Koksijde. De als derde ingeschaalde Doetinchemse was in de kwartfinale overtuigend te sterk voor Sofiya Kovalets.

Hogenkamp was in twee sets klaar met de Oekraïense: 6-4 en 6-3. In de halve eindstrijd wacht mogelijk een Nederlands onderonsje. Landgenote Lesley Kerkhove moet dan wel eerst de Tsjechische Tereza Smitkova (6) verslaan.

Mocht Kerkhove zegevieren, dan is Nederland op het Belgische gravel met drie speelsters vertegenwoordigd bij de laatste vier. Eerder op de dag versloeg Cindy Burger al Ankita Raina. De Haagse zegevierde in de tiebreak van de derde set: 3-6, 6-1 en 7-6 (6).

Routinier Voigt knijpt in 2014 in de remmen

Jens Voigt zet eind volgend jaar een punt achter zijn wielercarrière. Dat heeft de 41-jarige Duitser vrijdag bekendgemaakt op Twitter. "Ik stop nog niet. Het zal me heel 2014 kosten om langzaam afscheid te nemen en om aan het idee te wennen dat ik eind volgend seizoen stop."

Voigt haalde vorige maand voor de dertiende keer de eindstreep van de Tour de France. De Duitser boekte in al die jaren twee ritzeges. Voigt rijdt momenteel voor RadioShack-Leopard, dat volgend jaar verder gaat onder de naam Trek.

De routinier gaat volgend jaar zijn achttiende seizoen als profwielrenner in. Voigt begon bij ZVVZ-Giant en diende vervolgens ook GAN, Crédit Agricole en Team Saxo Bank.

Inbrekers zetten huis blank

Inbrekers van een woning in Nagele in de Noordoostpolder hebben een enorme ravage aangericht. Bij de inbraak zetten ze de kranen open, waardoor het hele huis onderliep. Dat meldt de politie vrijdag. Het is nog niet duidelijk of er ook iets uit de woning aan de Lucernehof is gestolen.

Buren klaagden bij een bekende van de bewoners, die op vakantie waren, over wateroverlast. Toen de man poolshoogte ging nemen, zag hij dat de kraan openstond en dat er was ingebroken. Daarop schakelde hij de politie in.

Binnen had het water een enorme ravage aangericht. Op de eerste verdieping stond de badkamer vol met water, van waaruit het water het hele huis in liep. Door het betonnen plafond van de woonkamer sijpelde water, en de houten vloer stond bol. Ook was het verlaagde plafond van het toilet ingestort.

Alle kasten stonden open en de inbrekers hadden heel het huis doorzocht. Het is volgens de politie onduidelijk wanneer de inbraak heeft plaatsgevonden. De bewoners waren al enige tijd op vakantie.

Justin Bieber in onderbroek op podium

Justin Bieber heeft afgelopen week een optreden gegeven in zijn onderbroek. Het tieneridooltje staat bekend om zijn afgezakte broeken, maar toen hij woensdag aan het dansen was tijdens een concert in Jacksonville, was bijna zijn hele onderbroek te zien.

Ondanks dat zijn hele achterwerk tevoorschijn kwam trok Bieber zijn broek niet op, blijkt uit een video die Radio Now 97.9 op zijn website heeft gezet. Zowel het nummer Boyfriend als Baby bracht Bieber ten gehore in zijn zwarte boxershort, met zijn rode leren broek op zijn knieën. Voor de gelegenheid had de zanger ook zijn shirt uitgetrokken.

Ook de vocalen van de zanger trokken de aandacht. Geregeld was de stem van Bieber gewoon te horen terwijl hij de microfoon niet bij zijn mond hield. De tienerster was wel zeer tevreden over zijn optreden in Florida. "Gisteravond ging ik hard!", twitterde Bieber. "Jacksonville bedankt, het was een geweldige show."

Lamborghini en chirurgie bij aankoop spel

Bij een speciale versie van de game Saints Row 4 krijgt een Britse gamer onder meer een Lamborghini, een ruimtereis en plastische chirurgie naar keuze. Van deze Saints Row 4: Super Dangerous Wad Wad Edition is er slechts een beschikbaar en die moet een miljoen dollar kosten. Dat heeft uitgever Deep Silver vrijdag bekendgemaakt.

De koper met de Lamborghini Gallardo die hij bij het spel krijgt overigens maar een jaar houden. Dat geldt ook voor het lidmaatschap van een exclusieve autoclub waar allerlei exclusieve auto's kunnen worden geleend. Na dat jaar moet hij het doen met de eveneens meegeleverde Toyota Prius. Daarnaast kan de gamende miljonair samen met een vriend of vriendin een week in het Burj al Arab-hotel in Dubai en het Jefferson Hotel in Washington verblijven.

Eerdere marketingstunts rond games binnen de Saints Row-serie waren ook redelijk absurd. Zo werden pornosterren ingezet om Saint's Row 2 te promoten. Daarnaast gaf de toenmalige uitgever THQ gigantische paarse dildo's weg als onderdeel van een speciale versie van Saints Row: The Third. Deep Silver, sinds het faillissement van THQ de nieuwe eigenaar van de reeks, kwam afgelopen voorjaar in opspraak met een seksistisch beeldje dat onderdeel was van de verzamelaarseditie van het zombiespel Dead Island: Riptide.

In Saints Row 4 spelen gamers de president van de Verenigde Staten, die het land moet beschermen tegen een buitenaardse invasie. Daar hoort volgens Deep Silver een extravagante levensstijl bij die het via de Super Dangerous Wad Wad Edition wil bieden. De gewone versie van Saints Row 4 ligt vanaf 23 augustus in de Nederlandse winkels voor een bedrag dan aanzienlijk schappelijker is, namelijk zestig euro.


Lamborghini en chirurgie bij aankoop spel

Broodje gezond geen gezond broodje

Broodjes gezond zijn doorgaans veel minder gezond dan de naam suggereert. Het witte brood, het hoge zoutgehalte en de forse maat maken het broodje vaak allesbehalve een gezonde keuze. Dit concludeert de Consumentenbond na onderzoek van 40 broodjes gezond voor de Gezondgids van deze maand.

Sommige broodjes bevatten evenveel brood als drie tot vier boterhammen, zijn dik belegd en bevatten 5 gram zout. Zowel brood, kaas en ham zijn relatief rijk aan zout. "Daarmee zijn het regelrechte zoutbommen, die het advies om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten, vrijwel onhaalbaar maken", aldus de Consumentenbond.

Familiegraf Mona Lisa geopend

In Italië wordt vrijdag een familiegraf geopend waarin de man en kinderen van de vrouw liggen die waarschijnlijk model stond voor de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Dat melden Italiaanse media. Het familiegraf bevindt zich in een basiliek in Florence.

De 'echte' Mona Lisa, Lisa Gherardini, stierf volgens historici in een klooster in Florence. Daar werden vorig jaar enkele skeletten gevonden waarvan drie er mogelijk van Gherardini zijn.

Koolstofonderzoek moet uitsluitsel geven welk van de drie skeletten uit de zestiende eeuw komt. Vervolgens wordt het dna van het skelet van de vrouw vergeleken met dat van de zoons om uitsluitsel te bieden.

OM: reiziger met nepmerkkleding gewoon beboet

Mensen die na een vakantie terugkomen met een koffer vol nepmerkkleding kunnen gewoon een boete krijgen als ze worden betrapt. Dat meldt het Openbaar Ministerie in reactie op berichtgeving van het AD. De krant schreef vrijdag dat het justitie het uitdelen van de boetes te veel gedoe vindt.

Het beleid rond nagemaakte merkkleding is al jaren niet gewijzigd, aldus het OM in een verklaring. Wie meer dan drie, maar minder dan vijftig namaakartikelen invoert moet die inleveren als hij wordt betrapt. Bij meer dan vijftig stuks wordt een boete uitgedeeld.

Het enige wat volgens justitie is veranderd is dat de douane sinds juni vorig jaar niet altijd meer proces-verbaal hoeft te schrijven. "Er is dus slechts sprake geweest van een verandering in de administratieve verwerking van de zaken." Die heeft volgens justitie 'geen enkele' invloed op het beleid.

"Rooney kan maar beter wegblijven"

Manchester United speelt vanavond een oefenwedstrijd ter ere van Rio Ferdinand. Volgens oud-speler Gordon McQueen kan Wayne Rooney zich beter niet laten zien.

United speelt op Old Trafford tegen Sevilla. "De fans komen naar het stadion om hun respect te tonen voor één van de grootste spelers van United. Maar als Wayne er ook bij is, zullen ze zich misschien op een verkeerde manier laten horen", zegt McQueen in gesprek met Goal.

"Als ik Wayne was, zou ik vanavond zo ver mogelijk van Old Trafford wegblijven. Het zou me verbazen als hij op het wedstrijdformulier staat." McQueen, die van 1978 tot 1985 voor United speelde, begrijpt de frustratie van de fans. "Je kunt het ze niet kwalijk nemen dat ze boos zijn."

"De supporters hebben zich de hele zomer al afgevraagd of hij wel of niet vertrekt. Nu hebben ze voor het eerst de kans om Wayne te laten horen wat ze ervan denken. Wat de fans écht pijn doet, is dat het erop lijkt dat hij voor één van de grootste rivalen wil gaan spelen (Chelsea)."

Treinverkeer plat door bermbranden Apeldoorn

Het treinverkeer tussen Amersfoort en Deventer ligt vrijdagmiddag stil door spoorbermbranden. Dat melden de NS en de brandweer. De meeste brandjes, die waarschijnlijk door een aanlopende rem van een goederentrein ontstonden, zijn geblust. Een politiehelikopter houdt het traject in de gaten.

Het oponthoud gaat nog tot zeker 15.30 uur duren, verwacht de NS. "Het treinverkeer loopt weer normaal rond 16.00 uur", denkt een NS-woordvoerder. Tot die tijd worden bussen ingezet om reizigers tussen Apeldoorn en Deventer te vervoeren.

Op diverse plaatsen tussen het Gelderse dorp Stroe en Deventer ontstonden brandjes in de berm. De meeste brandjes waren bij Apeldoorn, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Acht tankautospuiten werden ingezet om de bermbranden te blussen. De betreffende goederentrein staat vast op het station van Deventer.

Amerikaanse Moser mist WK atletiek door blessure

Treniere Moser moet het WK atletiek in Moskou laten schieten. De Amerikaanse middenafstandsloper kampt met een hamstringblessure. Moser liep de blessure vorige maand op bij de Diamond Leaguewedstrijden in Monaco. Ze won in juni op de Amerikaanse kampioenschappen nog de 1500 meter en gold als een outsider voor eremetaal.

De 31-jarige Moser hoopte tevergeefs dat de blessure met rust zou genezen. "Maar deze week werd duidelijk dat ik niet snel genoeg herstelde om te kunnen presteren zoals ik, mijn coach en Team USA verwachten." De mondiale titelstrijd begint zaterdag en eindigt dagen later op zondag.

Rotterdammer gepakt voor fatale straatroof Curaçao

Een 28-jarige man uit Rotterdam is dinsdagavond aangehouden voor betrokkenheid bij een fatale straatroof in februari op Curaçao. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Bij het incident werd een van de twee beroofde mannen doodgeschoten. De tweede bleef ongedeerd.

De verdachte verbleef in een pand aan de Baarlopoort in Rotterdam. De politie ging naar hem op zoek na een rechtshulpverzoek. Een arrestatieteam kon hem vervolgens in de boeien slaan.

Katherine Heigl keert terug naar tv

Het ziet ernaar uit dat Katherine Heigl haar terugkeer maakt naar het kleine scherm. Drieënhalf jaar na haar vertrek bij de dramaserie Grey's Anatomy heeft ze een rol op het oog in een nieuwe Amerikaanse serie als veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president. Ze gaat de nog titelloze serie ook produceren, schrijft de Amerikaanse krant USA Today.

De serie laat zien hoe de CIA omgaat met 'hotspots', plekken in de wereld waar om wat voor reden dan ook een dreiging voor de Verenigde Staten heerst. Scenarist Alexi Hawley, die ook producent is van de serie The Following, heeft de serie ontwikkeld met Heigl en een team van CIA-agenten.

De 34-jarige Heigl was van 2005 tot 2010 te zien als Dr. 'Izzie' Stevens in de medische soap Grey's Anatomy. Begin 2010 gaf ze haar rol op om met meer tijd met haar man en geadopteerde dochter te kunnen doorbrengen. Inmiddels woont ze met haar man en twee dochters in Utah. Ze heeft al aangegeven voor de opnames van deze nieuwe serie naar Los Angeles te willen verhuizen.

Al tijdens haar werk aan Grey's Anatomy was Heigl in enkele Hollywoodfilms te zien, waaronder Knocked Up, 27 Dresses en The Ugly Truth. Na haar vertrek bij de serie bleven de echt grote filmrollen echter uit, en eind vorig jaar liet ze weten graag terug te willen keren naar Grey's Anatomy. De producenten zijn tot nu toe nog niet op haar aanbod ingegaan.

Momenteel wordt nog gezocht naar een zender voor de nieuwe serie, en meerdere hebben al interesse getoond. De verwachting is dat volgende week een keus wordt gemaakt. Als alles doorgaat, is de eerste aflevering te zien in het seizoen 2014-2015.


Katherine Heigl keert terug naar tv (Foto: Novum)

Hugh Grant heeft bijrol in The Man from UNCLE

Hugh Grant heeft een bijrol in de spionagefilm The Man from UNCLE. Hij speelt het hoofd van de inlichtingendienst van de Britse marine, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De film, onder regie van Guy Ritchie, is gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse tv-serie uit de jaren zestig.

In de film zijn Superman-acteur Henry Cavill en Armie Hammer, bekend van The Lone Ranger, te zien in de hoofdrollen. Ze spelen een Amerikaanse en een Russische spion die tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog moeten samenwerken voor het United Network Command for Law Enforcement, UNCLE.

De opnames moeten volgende maand beginnen. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.

Regisseur Ang Lee filmt Muhammad Ali in 3D

Filmmaker Ang Lee werkt aan een 3D-boksfilm over onder anderen Muhammad Ali en Joe Frazier. Dat liet hij donderdag weten aan film- en tv-site Deadline.

De film gaat over de legendarische zwaargewichtgevechten in de jaren zestig en zeventig. Het hoogtepunt wordt de titanenstrijd tussen Joe Frazier en Muhammad Ali in 1975 op de Filipijnen. De film krijgt een verhaallijn die de verschillende gevechten aan elkaar moet koppelen. Details over het script komen pas later naar buiten.

De Taiwanees-Amerikaanse regisseur werkte eerder aan films als Eat Drink Man Woman, Sense and Sensibility en The Ice Storm. Ook is de 58-jarige regisseur bekend van Crouching Tiger, Hidden Dragon, Hulk, Brokeback Mountain en Life of Pi.


Regisseur Ang Lee filmt Muhammad Ali in 3D (Foto: Novum)

Zeeuwse mosselen duurder door minder aanbod

De Zeeuwse mosselen worden duurder. Door het koude voorjaar ligt de aanvoer goede mosselen ongeveer twintig procent lager dan normaal. De vraag naar mosselen is juist gestegen. Dat stelt het Mosselkantoor in Yerseke. De gemiddelde prijs op de mosselveiling is gestegen met meer dan vijftig cent naar 2,62 euro per kilo.

Het mosselseizoen begon dit jaar twee weken later. "Een deel van de oogst heeft nog niet de gewenste kwaliteit en van het oogstbare deel is al veel geconsumeerd", zegt een woordvoerder van het Mosselkantoor.

Mosselhandelaar Prins en Dingemanse bevestigt dat de aanvoer van mosselen beduidend minder is. Dat komt niet alleen door het koude voorjaar. "In 2010 en 2011 viel er geen mosselzaad op de zeebodem, de aanwas van nieuwe mosselen is daardoor nog altijd beperkt", zegt directeur Jan-Kees Marcus.

Of consumenten ook meer moeten betalen voor mosselen, wordt de komende weken duidelijk. Supermarktketen Albert Heijn verhoogt in elk geval de prijzen niet, laat een woordvoerder weten. "Wij spreken altijd een vaste prijs af voor het hele seizoen". Bij Albert Heijn kost een kilo mosselen vier euro.

Restaurant Kaat Mossel in Rotterdam verwacht voorlopig ook nog geen prijsstijging. "We proberen de prijs niet te verhogen", zo laat een woordvoerder weten. "We hanteren een standaardprijs. Het ene jaar ligt de inkoopprijs iets lager, het andere jaar iets hoger."

Moeder vast voor medeplichtigheid moord op dochter

De politie heeft ook de moeder van de 20-jarige Groningse die eind vorige maand overleed aan de gevolgen van huiselijk geweld aangehouden. Ze wordt verdacht van medeplichtigheid aan moord. De stiefvader van het meisje zat al vast.

Het slachtoffer overleed eind vorige maand in een ziekenhuis aan de verwondingen die ze volgens haar moeder en stiefvader een dag eerder had opgelopen door een val van de trap. De politie en justitie geloven dat niet.

De 44-jarige stiefvader van de Groningse werd op de dag van het overlijden al opgepakt. Hij werd vrijdag voorgeleid en blijft in ieder geval nog negentig dagen vastzitten. Zijn partner werd deze week aangehouden. Haar hechtenis werd vrijdag met veertien dagen verlengd, laat het Openbaar Ministerie weten.

IOC wil garanties over antihomowet

Het Internationaal Olympisch Comité neemt geen standpunt in over de antihomowetgeving in Rusland totdat het hier meer duidelijkheid over heeft gekregen van het Kremlin. Dat heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge vrijdag gezegd.

De wet verbiedt de 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties' en op het houden van gay prides komen forse boetes te staan. Internationaal is de verontwaardiging groot, met name omdat de wet ook van kracht is tijdens de Olympische Winterspelen, die van 7 tot en met 23 februari in Sochi worden gehouden.

Rogge zei garanties te hebben gekregen van de Russische regering, maar sommige passages zijn nog te onduidelijk om een oordeel over te vellen, zei hij. "Het olympisch charter is duidelijk", aldus Rogge. "Sport is een mensenrecht en moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht ras, geslacht of seksuele geaardheid."

De Russische minister van sport Vitali Moetko zei donderdag dat ook olympiërs zich aan de wetten van het land zullen moeten houden. Vrijdag liet hij daarop volgen dat Rusland niet zal buigen onder politieke druk. "We hoeven niet te vrezen dat de Olympische Spelen worden geboycot. Ieder verstandig mens zal begrijpen dat sport onafhankelijkheid vereist, dat het ontoelaatbaar is dat de politiek tussenbeide komt."

De Boer houdt vertrouwen in Sigthórsson

Kolbeinn Sigthórsson hoeft voorlopig niet te vrezen voor zijn positie als eerste spits bij Ajax. Danny Hoesen maakt een goede indruk en de IJslander overtuigt niet altijd met zijn spel, maar trainer Frank de Boer houdt voorlopig vertrouwen in zijn spits. "Zijn krediet is nog niet op", zei De Boer vrijdag op de persconferentie in aanloop naar het uitduel tegen AZ.

Sigthórsson scoorde in het duel om de Johan Cruijff Schaal, maar droeg vorige week bij de seizoensouverture tegen Roda JC niet bij aan de 3-0 overwinning. De Boer verwacht van hem in de eerste plaats dat hij dit seizoen tot 30 à 34 wedstrijden komt en daarin zijn goals meepikt. "Maar Hoesen doet het ook goed."

Veroordeelde grenslijkzaak in hoger beroep

De 42-jarige Robert Jan B., die vrijdag tot elf jaar celstraf werd veroordeeld in de zogenoemde grenslijkzaak, heeft hoger beroep ingesteld. Dat zegt zijn advocaat Peter van Zon desgevraagd. De man houdt vol onschuldig te zijn.

De rechtbank in Breda veroordeelde de man voor het doden van zijn Wit-Russische echtgenote in april 2007 en het verbergen van haar lichaam. Het lichaam van de vrouw werd in februari 2008 gevonden in een kliko die in een kist was verstopt in de woning van het stel in Baarle-Nassau.

Ondanks onderzoek is de doodsoorzaak nooit vast komen te staan, maar de rechters zien wel een 'sterke aanwijzing' dat zij met geweld om het leven is gebracht. "Mijn cliënt is slechts veroordeeld op basis van bepaalde sms-berichten waar weliswaar een bepaalde sfeer uitsprak, maar niet meer dan dat", aldus Van Zon.

De zaak wordt de grenslijkzaak genoemd omdat de woning van het stel precies op de Belgisch-Nederlandse grens staat. Na uitgebreid onderzoek werd duidelijk dat het lichaam van de vrouw zich op Nederlands grondgebied te bevond.

Het Openbaar Ministerie laat weten tevreden te zijn met de uitspraak.

Spotprenten voor persvrijheid in GEM

In het Haagse museum voor actuele kunst GEM is vanaf september een tentoonstelling van spotprenten te zien. Omdat politieke tekenaars in veel landen nog te maken hebben met beperkte persvrijheid, bedacht de Franse cartoonist Plantu de reizende expositie Cartooning for Peace. De satiricus strijdt daarmee voor belangen van cartoonisten wereldwijd. De 62-jarige Plantu verzorgt sinds 1985 dagelijks de cartoon op de voorpagina van de Franse krant Le Monde. Ook heeft hij meer dan vijftig boeken met cartoons op zijn naam staan.

Cartooning for Peace bevat zo'n honderd tekeningen van cartoonisten van over de hele wereld. De vijf Nederlandse tekenaars Joost Bertram, Jos Collignon, Tom Janssen, Peter Nieuwendijk en Bas van der Schot die meewerkten aan de expositie maken samen met Plantu, die eigenlijk Jean Plantureux heet, bij de opening op 13 september in het Vredespaleis een tekening. De tentoonstelling is onderdeel van het programma rondom de viering van het honderdjarige bestaan van het Vredespaleis.

In veel landen is persvrijheid nog altijd ver te zoeken. Zeker tekenaars van spotprenten hebben het soms zwaar te verduren. Zelfs in westerse landen gaat het soms nog flink fout. Zo werd in Denemarken de cartoonist Kurt Westergaard zeer ernstig bedreigd door moslims vanwege een spotprent van zijn hand. In Nederland werd Gregorius Nekschot gearresteerd omdat Justitie zijn tekeningen strafbaar achtte.

Bloodhound Gang 5 jaar niet welkom in Rusland

De Amerikaanse rockband Bloodhound Gang mag de komende 5 jaar Rusland niet in. Bassist Jared Hasselhof heeft namelijk de Russische vlag 'ontheiligd' door tijdens een optreden zijn kruis af te vegen met het dundoek. Hij stopte de vlag aan de voorkant in zijn onderbroek en haalde die er aan de achterkant weer uit.

Tijdens de actie op een Oekraïens podium vorige week riep hij de naam van de Russische leider Vladimir Poetin. "Schandelijk gedrag" , vond de immigratiedienst. Toen de band doorreisde naar Rusland, werden de muzikanten teruggestuurd. Hasselhof kreeg ook een inreisverbod voor Oekraïne, omdat hij op een Oekraïense vlag had geplast.

Andere internationale sterren gaan met een boog om Rusland heen vanwege de toegenomen bureaucratie in het land. Concertbureaus hebben Poetin in een open brief gevraagd om internationale kunstenaars niet te hinderen door ingewikkelde visaprocedures, aldus de Russische krant Izvestija.

Onderbroekincident Rusland nekt rockers VS
Bloodhound Gang 5 jaar niet welkom in Rusland (Foto: ANP)

Oz The Great And Powerful

Regisseur Sam Raimi liet met de Spiderman-films zien dat hij in staat is spectaculaire crowdpleasers te maken die desondanks dicht bij het bronmateriaal blijven en ook de diehard fans kunnen bekoren. Het oorspronkelijke The Wizard of Oz dateert alweer uit 1939 en dus werd het onderhand wel eens tijd voor een prequel. Want hoe is die tovenaar eigenlijk ooit in Oz aan de macht gekomen? Een fantasierijke, bontgekleurde blockbuster. Dat moet toch echt iets voor Raimi zijn? Toch?

Racisme Oprah Winfrey is 'misverstand'

De eigenaresse van een chique winkel die Oprah Winfrey geen tas wilde verkopen, doet het voorval af als 'een misverstand'. De steenrijke talkshowkoningin wilde vorige maand een tas aanschaffen in het Zwitserse Zürich, maar kreeg te horen dat die 'te duur' voor haar was. Oprah noemde het voorval dinsdag in een interview racisme.

Welke winkel Oprah weigerde de tas te verkopen, hield de talkshowkoningin voor zich. De Zwitserse boulevardkrant Blick wist echter te achterhalen dat het om Trois Pommes gaat. De eigenaresse van de chique zaak, die net als Oprah de bruiloft van Tina Turner bijwoonde, doet het incident in Blick af als 'een misverstand'. De verkoopster van dienst herkende Oprah, wier vermogen op 2,7 miljard dollar wordt geschat, niet. "We hebben geen gezichtsherkenning in de zaak."

De voorzitter van de betrokken winkeliersvereniging noemt het voorval 'totaal onacceptabel'. Markus Hünig liet de Zwitserse krant Tages-Anzeiger weten nooit eerder van een dergelijk voorval op de hoogte te zijn gebracht.

De bewuste tas waar Oprah haar oog op liet vallen, kost volgens Blick 35 duizend franc, ruim 28 duizend euro. Oprah liep naar eigen zeggen 'in vol ornaat' over straat in Zürich. "Ik had m'n nepwimpers niet opgeplakt, maar wel een Donna Karan-jurk en slippertjes aan." Toch snapt ze wel waarom ze niet werd herkend. "Overduidelijk werd The Oprah Winfrey Show niet uitgezonden in Zwitserland."

Van Gaal: "Dit moet Sneijder niet doen"

Louis van Gaal ging tijdens de bekendmaking van zijn selectie voor de oefeninterland tegen Portugal uitgebreid in op Wesley Sneijder en diens reactie in de media. Sneijder maakte al geen deel uit van de voorselectie van Oranje en liet vorige week in De Telegraaf weten dat hij het betreurde dat hij geen telefoontje had gehad van de bondscoach. "De manier waarop ik het nieuws moest vernemen vind ik jammer", zei Sneijder.

"Hij moet zich eerst focussen op fit worden, dan op in vorm komen en dan moet ik hem vergelijken met wat ik heb", aldus Van Gaal over Sneijder tijdens de persconferentie in Zeist. "Dat heb ik hem meermalen verteld, maar ik heb de indruk dat hij het niet begrijpt. Hij is daar in de media op ingegaan en daar houd ik niet van. Dat is niet goed. Het is niet goed dat hij dat ene zinnetje heeft laten lekken. Een ervaren speler weet dan wat er gebeurt. We hebben een manifest, waaraan hij heeft bijgedragen, Daarin staat dat je bij de club praat over de club en bij Oranje over Oranje. Hij wist dat hij dit niet moet doen. Als spelers dit gaan doen, op het WK bijvoorbeeld, blijf ik constant bezig."

Voorafgaand aan de trip naar Azië ontnam Van Gaal Sneijder de aanvoerdersband en benoemde hij Robin van Persie tot nieuwe captain. "Sneijder is een speler waar ik het afgelopen jaar de meeste aandacht aan heb gegeven", vervolgde de keuzeheer. "Ik heb zoveel gesprekken met hem gehad. In februari ben ik zelfs in Turkije geweest om over hetzelfde onderwerp te praten, dat hij fit moet worden. In Hoenderloo ook, in Indonesië en in China ook. Ik kan niet meer aandacht aan Sneijder geven dan ik heb gedaan. Als hij het niet snapt, dan houdt het op. Ik hoef hem niet te bellen. In de eerste plaats moet hij mij bellen. Dat heeft hij vaker gedaan voor allerlei zaken. Ik heb in juni ook gezegd dat als hij fit is en in vorm, hij waarschijnlijk gaat spelen. Maar dat is geen automatisme."

"Jullie weten niet wat we besproken hebben, maar dat weet Sneijder wel. Ik heb het hele jaar door gezegd dat hij fit moet worden. Hij is geen weggooier. Hij is een goed mens en een goede speler. Maar hij was niet fit en ook niet in vorm. Ik ging er vanuit dat hij het snapte. Hij kan ook de telefoon oppakken."

Van Gaal liet de afgelopen tien dagen bewust na om te reageren op de uitspraak van Sneijder. "De afgelopen tien dagen is er van alles in de media verschenen over wat mijn gedachte was. Ik had de kans om te reageren op de gehandicaptendag en op de gay parade. Er werden mij natuurlijk vragen gesteld, maar ik heb niets gezegd. Daarvoor zijn persconferenties als deze. Dan krijgt iedereen het tegelijk te horen."

"Ik vind al die aandacht voor Sneijder gek", aldus Van Gaal. "Hij heeft dit seizoen alleen nog maar wedstrijden gespeeld om des keizers baard. Zijn eerste serieuze wedstrijd, als hij speelt en dat hoop ik wel, is na Portugal. Ik kan spelers pas beoordelen na zes weken in competitie, heb ik vorige keer al gezegd. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Nigel de Jong en Maarten Stekelenburg. Die hebben ook veel interlands gespeeld. Het is te makkelijk om je te verschuilen achter het aanvoerderschap."

Stuivenberg haalt bezem door Jong Oranje

De nieuwe bondscoach van Jong Oranje, Albert Stuivenberg, heeft veel debutanten opgeroepen voor het oefenduel van woensdag in en tegen de leeftijdsgenoten van Tsjechië. De coach nam vrijdag in zijn 22-koppige selectie liefst dertien debutanten op. PSV is met zes spelers hofleverancier.

De selectie is flink veranderd ten opzichte van het jeugd-EK in Israël, waar Nederland onder Cor Pot de halve finale haalde. Onder meer Adam Maher en Trindade de Vilhena waren daar van de partij. Zij vielen eerder op de dag af voor het grote Nederlands elftal, dat woensdag een uitwedstrijd tegen Portugal speelt.

De selectie

Doel: Warner Hahn (FC Dordrecht), Stefan van der Lei (FC Groningen).

Verdediging: Joshua Brenet (PSV), Stefano Denswil (Ajax), Mitchell Dijks (SC Heerenveen), Mike van der Hoorn (Ajax), Joeri de Kamps (Ajax), Ruben Ligeon (Ajax), Karim Rekik (PSV), Jetro Willems (PSV), Timo Letschert (FC Groningen).

Middenveld: Thomas Bruns (Heracles Almelo), Kevin Jansen (ADO Den Haag), Hakim Ziyech (SC Heerenveen), Tonny Vilhena (Feyenoord), Adam Maher (PSV), Quincy Promes (FC Twente).

Aanval: Luc Castaignos (FC Twente), Memphis Depay (PSV), Guus Hupperts (Roda JC), Jürgen Locadia (PSV), Luciano Slagveer (SC Heerenveen).

[EL] Feyenoord tegen Kuban Krasdonar, AZ naar Griekenland

In Nyon heeft de loting voor de play-offs van de UEFA Europa League plaats gehad. Feyenoord werd gekoppeld aan Kuban Krasdonar uit Rusland en AZ moet spelen tegen het Griekse Atromitos. Beide ploegen beginnen met een uitwedstrijd. 

De heenwedstrijd is op donderdag 22 augustus en de return een week later op 29 augustus. De winnaars van de tweekampen plaatsen zich voor de groepsfase van de Europa League. 

Club Club
FC Kuban Krasnodar (Rus) Feyenoord (Ned)
SV Zulte Waregem (Bel) APOEL FC (Cyp)
SK Rapid Wien (Oos) FC Dila Gori (Geo)
Tromsø IL (Noo) Beşiktaş JK (Tur)
CS Pandurii Târgu Jiu (Roe) SC Braga (Por)
Apollon Limassol FC (Cyp) OGC Nice (Fra)
FC Aktobe (Kaz) FC Dynamo Kyiv (Oek)
Swansea City AFC (Eng) FC Petrolul Ploieşti (Roe)
Atromitos FC (Gri) AZ Alkmaar (Ned)
FH Hafnarfjördur (IJs) KRC Genk (Bel)
IF Elfsborg (Zwe) FC Nordsjælland (Den)
WKS Śląsk Wrocław (Pol) Sevilla FC (Spa)
FC Salzburg (Oos) VMFD Zalgiris (Lit)
Qarabağ FK (Aze) Eintracht Frankfurt (Dui)
FC Minsk (WRu) Royal Standard de Liège (Bel)
FK Jablonec (Tsj) Real Betis Balompié (Spa)
HNK Rijeka (Kro) VfB Stuttgart (Dui)
FC Chornomorets Odesa (Oek) KS Skënderbeu (Alb)
Maccabi Tel Aviv(Isr) Paok FC (Gri)
FC St Gallen (Zwi) FC Spartak Moskva (Rus)
Molde FK (Nor) FC Rubin Kazan (Rus)
FK Vojvodina (Ser) FC Sheriff (Mol)
Trabzonspor AŞ (Tur) FK Kukësi (Alb)
Esbjerg fB (Den) AS Saint Etienne(Fra)
Grasshopper CZ (Zwi) ACF Fiorentina (Ita)
Maccabi Haifa FC (Isr) FC Astra (Roe)
Udinese Calcio (Ita) FC Slovan Liberec (Tsj)
FC Dinamo Tbilisi (Geo) Tottenham Hotspur FC (Eng)
Estoril Praia (Por) FC Pasching (Oos)
JK Nõmme Kalju (Est) FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek)
FK Partizan (Ser) FC Thun (Zwi)

Roemer op werkbezoek in Brazilië

SP-leider Emile Roemer is op werkbezoek in Brazilië, samen met partijsecretaris Hans van Heijningen. De socialisten willen leren van de grote linkse Arbeiderspartij van president Dilma Rousseff, meldt de partij vrijdag.

De socialisten brachten hun eerste dag door in São Paulo en hebben al een ontmoeting gehad met een vertegenwoordiger van de Arbeiderspartij. Ook waren er gesprekken met het Nederlandse bedrijfsleven tijdens een lunch die was georganiseerd door het Nederlandse consulaat, zo valt te lezen in het 'dagboek' dat de politici bijhouden van hun bezoek op de partijsite.

Bij de lunch zat ook een vertegenwoordiger van ABN Amro aan. Die zou vooral de 'sturende rol van de Braziliaanse overheid ten opzichte van de financiële markten' hebben geprezen. En een vertegenwoordiger van de Kamer van Koophandel zou hebben gezegd dat het succesvolle antiarmoedebeleid van de regering in combinatie met meer inkomensgelijkheid 'legio kansen' biedt voor de verdere ontwikkeling van het land.

Doel van het gesprek met de Arbeiderspartij is om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Een 'partijprominent' wil de samenwerking met de SP versterken en bood meteen zijn diensten aan. "Ik kom graag naar Nederland en Europa als ik daar iets nuttigs kan doen."

De SP onderhoudt warme banden met de linkse politieke partijen in Latijns-Amerika. Vorig jaar ontving Roemer de socialistische Boliviaanse president Evo Morales op het Binnenhof. Morales was voor een officieel bezoek in Nederland, maar had om de ontmoeting met Roemer gevraagd.

Trio tokkies verdacht van reeks branden Harderwijk

Drie mannen uit Harderwijk en Ermelo zijn aangehouden voor een reeks branden in de Harderwijkse wijk Drielanden. Ze worden ervan verdacht onder meer containers, schuren een boom en een mobiel toilet in brand te hebben gestoken, laat de politie vrijdag weten.

De grootste brand waarvoor de politie de drie verantwoordelijk houdt is die in een boerderij met een rieten dak in mei. De woning ging compleet in vlammen op en de bewoners konden maar net op tijd buitenkomen.

De politie denkt vooralsnog niet dat de drie iets te maken hebben met de brand in een huis aan de Wilhelminalaan eind vorige maand in de Gelderse plaats. Bij die brand, die wel is aangestoken, raakten een vrouw en haar kleinkind gewond.

Een van de verdachten, een 19-jarige Harderwijker, is inmiddels op vrije voeten gesteld. Hij is nog wel verdachte. Een 18-jarige Harderwijker en een 18-jarige man uit Ermelo zitten nog wel vast.

'Amazon werkt aan eigen spelcomputer'

Amazon komt mogelijk eind november met een eigen spelcomputer. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Game Informer draait de spelcomputer op Android en heeft het een eigen controller. Anonieme bronnen van het tijdschrift stellen dat de spelcomputer rond 29 november op de markt verschijnt. Amazon heeft zelf niets bekendgemaakt.

Amazon heeft al een eigen online winkel waar consumenten apps voor Android-apparaten kunnen downloaden. Daarnaast heeft het bedrijf ervaring met een het in de markt zetten van apparaten dankzij de eigen Kindle e-readers.

Volgens techweblog Venturebeat zou Amazon al een prototype hebben laten zien aan enkele gamebedrijven. Het Amerikaanse bedrijf zou vooral op zoek zijn naar laagdrempelige spellen die een breed publiek aanspreken.

Mocht het bedrijf achter de populaire webwinkel daadwerkelijk met een Android-spelcomputer komen, dan is het niet de enige. Sinds twee maanden is de Ouya in de markt, terwijl eind deze maand de Gamestick moet worden gelanceerd.

In tegenstelling tot deze beginnende bedrijven heeft Amazon een naam, een budget en ervaring met het in de markt zetten van de Kindle. Volgens het gametijdschrift kan dat cruciaal zijn voor het in de markt zetten van de onaangekondigde spelcomputer.


'Amazon werkt aan eigen spelcomputer' 

Elf jaar celstraf in grenslijkzaak

De 42-jarige Robert Jan B. moet elf jaar de gevangenis in voor doodslag op zijn Wit-Russische echtgenote. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald in de zogenoemde grenslijkzaak. Het lichaam van de vrouw werd gevonden in de woning van het echtpaar in Baarle-Nassau, die precies op de grens met België staat. Justitie had twaalf jaar geëist.

Het lijk van de vrouw werd in februari 2008 gevonden, verstopt in een kliko die weer in een kist was verstopt. De kist bevond zich in een kamer op Nederlands grondgebied, zo bleek uit uitgebreid onderzoek. De Wit-Russische was sinds april 2007 vermist.

Kort na de vondst van het lichaam zat B. al korte tijd vast, maar hij werd weer vrijgelaten. Het onderzoek naar de dood van de vrouw werd voortgezet, waarbij de politie nauw samenwerkte met onder meer de Belgische autoriteiten. Twee jaar later werd B. voor de tweede keer gearresteerd.

[Upd] Gevonden lichaam Grou van vermist meisje

Het 17-jarige meisje uit Utrecht dat donderdagavond werd gevonden in het water in het Friese Grou is hoogstwaarschijnlijk door een ongeluk om het leven gekomen. Hoe ze te water is geraakt wordt nog onderzocht, laat de politie vrijdag weten. Eerder meldde de politie al dat er geen aanwijzingen zijn dat sprake is van een misdrijf.

Het meisje was spoorloos sinds ze woensdagnacht een plezierjacht verliet aan de Nieuwe Kade in de Friese plaats. Haar lichaam werd donderdagavond in het water van de Hellingshaven gevonden, waar ze door woensdagnacht voor het laatst was gezien.

(Bericht aangevuld om 13.03 uur)

OM eist boete voor saboteren tankstations

Achttien actievoerders van Greenpeace moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt een boete van vijfhonderd euro betalen voor het onbruikbaar maken van verschillende tankstations. Ook vroeg de officier van justitie om een voorwaardelijke boete van nog eens vijfhonderd euro om te voorkomen dat de actievoerders nogmaals in de fout gaan.

De actievoerders, van wie er een in de rechtszaal verscheen, waren boos over boringen in het Noordpoolgebied, waar Shell vorig jaar mee begon. Om hun onvrede te uiten werden tientallen pompstations door het hele land gesaboteerd door de vulslangen aan elkaar te binden met hangsloten of tiewraps.

De advocaat van Greenpeace rekende vooraf op vrijspraak omdat de rechtbank in Amsterdam in oktober in een kort geding bepaalde dat de milieuorganisatie gewoon mag protesteren zolang geen sprake is van veel hinder of schade. Ook mag een dergelijke actie maar een uur duren en moet Greenpeace die vooraf aankondigen.

De rechter stelde de regels op om te voorkomen dat acties in de toekomst uit de hand lopen. Dat de actievoerders desondanks toch werden gedagvaard vond de advocaat 'eigenaardig'. De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Greenpeace kon vrijdag nog niet direct reageren op de eis van justitie.

CU'er moet spanningen Tynaarlo wegnemen

Piet Adema wordt waarnemend burgemeester van Tynaarlo. De landelijk voorzitter van de ChristenUnie moet de verhoudingen herstellen in de met politieke spanningen kampende Drentse gemeente. Hij neemt vanaf maandag de taken over van burgemeester Frank van Zuilen (VVD), die naar verwachting langere tijd met ziekteverlof is.

In de Drentse gemeente is sprake van 'slepende politieke en bestuurlijke spanningen', aldus de provincie. Van Zuilen ligt onder meer onder vuur vanwege de onterechte schorsing van een topambtenaar wegens plichtsverzuim. Hij zit sinds juni ziek thuis.

De 48-jarige Adema was eerder waarnemend voorzitter in de gemeente Achtkarspelen en gedeputeerde in Friesland. Adema moet de komende tijd de verhoudingen herstellen en de bestuurbaarheid verbeteren, aldus commissaris van de koning Jacques Tichelaar vrijdag in een verklaring van de provincie.

Van Gaal selecteert Verhaegh, Schaars en Wijnaldum

Paul Verhaegh kan woensdag zijn debuut maken in het Nederlands elftal. De aanvoerder van FC Augsburg is door bondscoach Louis van Gaal opgenomen in de selectie voor het oefenduel tegen Portugal in Faro. Van Gaal selecteerde ook PSV'ers Stijn Schaars en Georginio Wijnaldum. Beide middenvelders maakten geen deel uit van de voorselectie.

Voor Wesley Sneijder maakte Van Gaal geen uitzondering. De middenvelder van Galatasaray behoorde ook al niet tot de voorselectie. Andere afwezigen zijn Ajacieden Siem de Jong en Ricardo Van Rhijn, Adam Maher van PSV en Feyenoorders Jordy Clasie en Tonny Trindade de Vilhena. Ook Ricky van Wolfswinkel haalde de definitieve selectie niet.

Nederland gaat zich in Faro proberen te revancheren voor nederlaag van vorig jaar in de groepsfase van het EK. De Portugezen waren met 2-1 te sterk en bezorgde Oranje zijn derde nederlaag. Ook op het EK 2004 en WK 2006 was Portugal de meerdere van Nederland.

Het oefenduel geldt voor Oranje als voorbereiding op de hervatting van de WK-kwalificatiereeks, op 6 september tegen Estland. Het keurkorps van Van Gaal lijkt vanwege de riante uitgangspositie in groep D vrijwel zeker van het WK. Portugal gaat eveneens aan de leiding in poule F, maar voelt de hete adem van Rusland en Israël in zijn nek.

De selectie

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Kenneth Vermeer (Ajax), Michel Vorm (Swansea City).

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joris Mathijsen (Feyenoord), Stefan de Vrij (Feyenoord), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa).

Middenveld: Marco van Ginkel (Chelsea), Jonathan De Guzman (Swansea City), Kevin Strootman (AS Roma), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Stijn Schaars (PSV), Georginio Wijnaldum (PSV).

Aanval: Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Ruben Schaken (Feyenoord).

Microsoft werkt aan nieuwe Surface-tablets

Microsoft werkt aan een nieuwe generatie Surface-tablets. Dat heeft Jen-Hsun Huang van processorfabrikant Nvidia donderdagnacht gezegd tegen techwebsite Cnet. Nvidia maakt grafische processoren en heeft dit jaar de Tegra 4-chip op de markt gebracht. Microsoft heeft de nieuwe tablet nog niet aangekondigd.

Microsoft had tot en met juni 853 miljoen dollar omgezet met de verkoop van zijn Surface-tablets. Het bedrijf had echter ruim het dubbele geïnvesteerd in de productie en de marketing van de tablet en het besturingssysteem Windows 8.

Nvidia maakte donderdagavond bekend dat de omzet van de processorbouwer met 6,4 procent is gedaald. In het afgelopen kwartaal haalde het bedrijf 977,2 miljoen dollar binnen. Nvidia maakt geen chips voor spelcomputers, maar ziet meer in processoren voor draagbare apparaten en voor computers die werken de cloud.


Microsoft werkt aan nieuwe Surface-tablets 

Lens: "Kiev is niet mijn stad"

Jeremain Lens koos deze zomer voor een avontuur bij Dynamo Kiev. De aanvaller geeft toe dat het leven in Oekraïne een stuk eenzamer is dan in Nederland. "Er is genoeg te beleven in Kiev, maar het is niet mijn stad", zegt de voormalig PSV'er tegen Voetbal International.

"Spontaan iemand opzoeken of bezoek krijgen, kan nu niet. Mijn moeder heeft hier onlangs nog wel lekker gekookt. Alleen als je je buiten het voetbal prettig voelt, kun je op het veld presteren." Sportief gezien heeft Lens wel een goede keuze gemaakt, zegt hij. "Geloof me, dit is echt een héél grote club."

Naast Lens trok Dynamo Kiev deze zomer nog meer spelers uit West-Europa aan, waaronder Dieumerci Mbokani (Anderlecht), Younés Belhanda (Montpellier), Benoit Trémoulinas (Girondins Bordeaux) en Aleksandar Dragovic (FC Basel).

"Na wat mindere ervaringen met spelers uit Oekraïne is nu gekozen voor nieuwelingen uit West-Europa. Het is voor ons knokken om een plaatsje. In de competitie moeten de clubs minimaal vier lokale voetballers opstellen. Voor de andere zeven posities komen, geloof ik, veertien spelers in aanmerking. Tijd om in alle rust aan te passen is er niet."

[CL] PSV treft AC Milan in play-offs

Om 12.00 uur heeft in Nyon de loting voor de Champions League play-offs plaats gehad. PSV werd gekoppeld aan AC Milan. De club uit Eindhoven begint met een thuiswedstrijd op 20 of 21 augustus en een week later is de return in Milaan. 

De loting was gesplitst in een kampioenenroute en een niet-kampioenenroute. De tien winnaars van de tweekampen plaatsen zich voor de groepsfase van het miljoenenbal. De verliezers zullen uitkomen in de groepsfase van de Europa League. 

Kampioenenroute

Club  Club
GNK Dinamo Zagreb (Kro)  FK Austria Wien (Oos)
Ludogorets (Bul) FC Basel 1893 (Zwi)
FC Viktoria Plzeň (Tje)  NK Maribor (Slo) 
FC Shakhter Karagandy (Kaz)  Celtic (Sco) 
FC Steaua Bucureşti (Roe)  Legia Warschau (Pol) 

Niet-kampioenenroute

Club  Club
Olympique Lyonnais (Fra)  Real Sociedad (Spa) 
Schalke 04 (Dui)  FC Metalist Kharkiv (Oek) 
Paços de Ferreira (Por)  FC Zenit St Petersburg (Rus) 
PSV Eindhoven (Ned)  AC Milan (Ita) 
Fenerbahçe (Tur)  Arsenal (Eng) 

Pathé neemt maatregelen Suikerfeest

Pathé bioscoop De Munt in Amsterdam heeft gisteren voorzorgsmaatregelen genomen in verband met het Suikerfeest. Het is niet zo expliciet aangegeven, maar wie tussen de regels door leest, kan zien dat het zo wel was bedoeld.

Donderdag begon het suikerfeest, waarmee het vasten van moslims werd afgesloten. In het verleden werd Pathé met Suikerfeest overspoeld door rellende Marokkaanse jongeren (zie video). Dat gebeurde vooral in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Bioscoop Pathé De Munt liet donderdagavond alleen mensen toe die ouder dan 16 waren en op vertoon van een paspoort. De maatregel werd vier jaar geleden ingesteld en voorkomt inderdaad overlast, aldus Pathé.

Trion Worlds sluit studio in San Diego

Gamebedrijf Trion Worlds sluit zijn studio in San Diego, waar werd gewerkt aan het online schietspel Defiance. Het werk wordt, net als een deel van het personeel, verplaatst naar een studio in het eveneens Californische Redwood City. Dat heeft het bedrijf donderdagnacht bekendgemaakt.

Het bedrijf heeft sinds deze week een nieuwe baas. Voormalig gameproducer Scott Hartsman is daarmee teruggekeerd in de top van het bedrijf. Hartsman gaf aan dat hij met Trion Worlds een nieuwe weg wil inslaan. Het bedrijf heeft nog kantoren in Redwood, Austin en Londen.

Defiance is sinds het spel in april op de markt kwam ruim een miljoen keer verkocht. Daarnaast werkt het bedrijf onder meer aan het online strategiespel End of Nations en het online rollenspel Rift.


Trion Worlds sluit studio in San Diego 

Hull City heet voortaan Hull City Tigers

De naam van voetbalclub Hull City wordt omgedoopt in Hull City Tigers. Dat heeft de Egyptische eigenaar Assem Allam vrijdag bevestigd aan de Britse krant The Hull Daily Mail. Allam hoopt met de nieuwe naam onderscheidend te zijn.

"Ik heb een afkeer tegen het woord City, omdat het gebruikelijk is", aldus de Egyptenaar. "City kan ook geassocieerd worden met Leicester, Bristol, Manchester en vele andere clubs. Ik wil dat de club speciaal is."

De naar de Premier League gepromoveerde club ging sinds de oprichting in 1904 officieel door het leven als Hull City AFC. Allam vindt die naam echter te lang. "In de commerciële wereld geldt: hoe korter de naam, hoe beter. Met Tigers hebben we een heel sterk merk."

Allams zoon Ehab wijst erop dat AFC nooit werd gebruikt. "Noch door de fans, noch door de media."

Geen papajacht in Rotterdam

De gemeente Rotterdam ontkent dat ze 'jacht' maakt op de verwekkers van niet-erkende kinderen vanwege uitkeringsaanvragen van alleenstaande moeders. Dat zegt een woordvoerder na berichtgeving van de Volkskrant. De gemeente wil bijstandsvrouwen zelfredzamer te maken en hen financieel steviger op hun benen laten staan.

Volgens de woordvoerder wordt bij de aanvraag van een bijstandsuitkering door de moeder gewoon 'een keurig traject' doorlopen. "Onze overtuiging is dat beide ouders, dus ook de vaders, financieel verantwoording dienen te dragen voor hun kinderen", aldus de zegsman.

Als een alleenstaande bijstandsmoeder nu bij de gemeente aanklopt voor een uitkering, gaat de gemeente eerst na hoe de situatie precies in elkaar steekt. "Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Dus vragen we eerst of de vader bekend is en of met hem al financiële afspraken zijn gemaakt."

De vader wordt vervolgens gewezen op de onderhoudsplicht voor zijn kind. In de meeste gevallen gaat dat goed als de man bijvoorbeeld ontkent dat hij de vader is, kan daar uiteindelijk een rechter bij komen. Bij een geschil is het dan uiteindelijk de rechter die beslist of de vader daadwerkelijk moet betalen.

Dat was ook het geval in het geval van de Rotterdammer die in de Volkskrant wordt genoemd. Hij zegt dat hij niet de vader is maar desondanks maandelijks bijna vijfhonderd euro moet overmaken. De woordvoerder wil inhoudelijk niet op de kwestie ingaan maar stelt wel dat de rechter bij onduidelijkheid kan besluiten tot een verwantschapstest.

De gemeente begon vorig jaar met het aanschrijven van de biologische vaders. Sindsdien is aan driehonderd moeders gevraagd wat de naam van de vader is. In vijftig gevallen werd dat om uiteenlopende redenen niet duidelijk. Dertig moeders zagen daarna van een uitkering af.

Actie tegen homowet Rusland in New York

Homorechtenactivisten hebben donderdag in New York actie gevoerd bij de ambtswoning van de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties Vitali Tsjoerkin. Ze wilden Tsjoerkin een petitie met meer dan 340 duizend handtekeningen tegen de Russische antihomowet overhandigen.

Tien activisten van de groep All Out hadden zich bij het hek voor de woning verzameld en een cd met de handtekeningen onder de omheining doorgeschoven. Tsjoerkin pakte de cd op en zei tegen de activisten dat ze deze beter af konden leveren bij de Russische VN-missie. "We hebben geen antihomowetten", zei hij. "We hebben wetten die het verspreiden van homoseksuele propaganda onder jongeren verbiedt."

Rusland introduceerde onlangs wetgeving die de 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties' verbiedt en deelname aan gay prides beboet. Vanuit het buitenland is er veel kritiek op het Russische antihomobeleid, met name omdat de wet ook van kracht zal zijn tijdens de Olympische Winterspelen, die volgend jaar februari in Sotsji worden gehouden.

Saudi-Arabië pakt Al-Qaida-leden op

De Saudische politie heeft twee buitenlanders gearresteerd die ervan worden verdacht banden te hebben met Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP), de Jemenitische tak van de terreurorganisatie. Dat heeft het Saudische ministerie van binnenlandse zaken donderdagavond bekendgemaakt.

Het gaat volgens het ministerie om een man uit Tsjaad en een uit Jemen. De man uit Tsjaad was al eerder Saudi-Arabië uitgezet, maar wist het land weer in te komen met een ander paspoort. De twee zouden via internet gecommuniceerd hebben met AQAP over 'op handen zijnde zelfmoordaanslagen in de regio'.

Verdere details over de aanslagen, zoals de doelwitten of de landen waarin ze moesten worden gepleegd, zijn niet vrijgegeven.

Reuzenpanda Schotland mogelijk zwanger

De reuzenpanda Tian Tian is mogelijk zwanger. Dat melden Britse media vrijdag op gezag van de Edinburgh Zoo en de Royal Zoological Society of Scotland.

Tian Tian werd in april kunstmatig geïnsemineerd. Wijzigingen in haar gedrag en haar hormonenhuishouding zouden er op wijzen dat de vrouwtjespanda in blijde verwachting is, aldus de BBC.

Als er een jong pandaatje geboren wordt, zal dat tussen eind augustus en september gebeuren.

Zuster blaast piemel patiënt op

Een Texaanse verpleegster heeft het begrip 'blowjob' kennelijk niet begrepen. Zij heeft de penis van een patiënt opgeblazen. Dit gebeurde door een medische misser tijdens het verwijderen van het katheter van de man.

Cruz Ramirez uit Edinburg werd na een operatie in zijn eigen huis verpleegd door Thank You Nurses Limited. Ook het verwijderen van een katheter viel onder deze medische zorg.

Voor verwijdering dient men een katheter te laten leeglopen, iets dat de verpleegster naliet. Hierdoor werd het hele zaakje van de arme drommel opengereten. Ramirez schreeuwde het uit van de pijn.

Door de zware verwondingen aan zijn spermaspeer loopt hij dikwijls een urineweginfectie op. Ook kan de beste man niets meer in bed presteren. Genoeg reden om het thuiszorgbedrijf aan te klagen. Het bedrijf heeft woensdag geweigerd te reageren op het voorval.

Man maakt in Facebook-post gewag van moord op vrouw

Een man in Florida die zijn vrouw zou hebben doodgeschoten - en foto's van zijn daad op Facebook zou hebben geplaatst - is donderdag aangeklaagd voor moord. Even daarvoor had hij zichzelf aangegeven bij de politie.

De man, Derek Medina (31), zegt zijn vrouw Jennifer Alfonso (26) in hun woning in South Miami te hebben doodgeschoten nadat zij had gedreigd hem te verlaten. Toen agenten bij de woning arriveerden troffen zij daar het levenloze lichaam van Alfonso aan en de 10-jarige dochter van het paar, die ongedeerd was.

De moord zou het gevolg zijn van een echtelijke ruzie, waarbij woordenwisselingen gepaard zouden zijn gegaan met bedreigingen van fysiek geweld. Toen de vrouw Medina begon te slaan, opende hij het vuur, zei hij tegen de politie.

Op de Facebookpagina van Medina verscheen donderdag een bericht waarin, vermoedelijk, Medina zei 'naar de gevangenis te gaan' of de 'doodstraf' te krijgen voor de 'moord op mijn vrouw'. Hij besloot het bericht met de woorden: "Jullie zullen me in het nieuws zien."

Vrijwel direct daarna werd een foto geplaatst van een vrouw, liggend op de vloer met haar benen onder haar lichaam gevouwen en bloed op haar gezicht en arm. Pas na vijf uur werd de afbeelding door Facebook verwijderd.

VI praat opnieuw over homo's in het voetbal

Naar aanleiding van de commotie die is ontstaan over de uitlatingen van René van der Gijp over homo's in het betaald voetbal, komt in het praatprogramma Voetbal Internationaal vrijdagavond het onderwerp homoseksualiteit opnieuw op tafel. Onder meer de homoseksuele ex-profvoetballers John de Bever en Arnold Smit schuiven aan.

Met name het eerste halfuur van het programma zal over de kwestie gaan, zo meldt RTL vrijdag. Ook is er een reactie van homobelangenvereniging COC Nederland.

Van der Gijp zei maandag in Voetbal International dat voetbal geen sport is voor homo's. "Als je homo bent, dan ben je op je veertiende wel klaar met voetbal. Dan ga je in een kapperszaak werken", vertelde de vaste voetbalanalist in het programma onder meer. Zijn opmerkingen leidden tot veel kritiek. De KNVB noemde de uitspraken onzinnig.

John de Bever speelde voor Dordrecht '90 en werd in 1997 tot beste zaalvoetballer van de wereld gekroond. Arnold Smit kwam als keeper uit voor FC Volendam.

Chelsea legt Aké tot 2018 vast

Chelsea heeft het contract van Nathan Aké opengebroken. De 18-jarige Nederlander zette zijn handtekening onder een nieuwe vijfjarige verbintenis, waardoor hij nu tot medio 2018 vastligt. Aké speelt sinds 2011 voor Chelsea en maakte in december zijn debuut in de hoofdmacht. In totaal heeft de oud-Feyenoorder zes officiële optredens achter zijn naam.

"Ik ben erg blij dat Chelsea mijn inzet en ontwikkeling van de laatste jaren beloont met een nieuw contract", vertelt Aké op de clubsite van Chelsea. De verdediger behoorde in mei tot de selectie voor de Europa Leaguefinale tegen Benfica, maar kwam in de Amsterdam Arena niet in actie. Chelsea won dat duel door een late treffer van Branislav Ivanovic met 2-1.

Netwerkproblemen T-Mobile houden aan

Klanten van T-Mobile kunnen nog steeds hinder ondervinden met bellen, internetten of sms'en in het buitenland. Wel is een kleine vooruitgang geboekt met het oplossen van de problemen, laat het bedrijf vrijdagochtend weten.

De provider kreeg sinds donderdagochtend klachten over de storing uit heel Europa. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er last van hebben.

De problemen worden veroorzaakt door het systeem dat het mobiele verkeer in het buitenland centraal afhandelt. Door een storing is een 'aanzienlijk deel' van de afhandelingscapaciteit uitgevallen. Een deel van de capaciteit is donderdagnacht hersteld. T-Mobile kan nog niet zeggen wanneer de rest van het systeem is hersteld en alle problemen verholpen zijn.

Het is de tweede keer deze zomer dat een telefoonaanbieder vakantiegangers in het buitenland in de kou laat staan. Vorige maand waren klanten van KPN in Frankrijk de dupe van een soortgelijke storing.

Plaspauze wordt trucker fataal

Een Tsjechische trucker heeft gisteravond op bizarre wijze het loodje gelegd. Tijdens een plaspauze langs een Belgische snelweg is de beste man overreden door zijn eigen vrachtwagen.

De blaas van de 49-jarige vrachtwaggelchauffeur stond gisteren op knappen. Even voor middernacht parkeerde hij zijn combinatie op een parkeerplaats aan de E40 bij Groot-Bijgaarden.

Tussen zijn trekker en de oplegger goot hij de aardappels af. De trucker was echter vergeten om zijn handrem aan te trekken. Het gevaarte begon te rijden en plette het slachtoffer tot moes. Dit heeft hij helaas niet overleefd.

Dooie communiceert via aardappel

Een bejaarde vrouw uit het Amerikaanse Shalimar is ervan overtuigd dat haar overleden echtgenoot haar een teken uit het hiernamaals heeft gegeven. De beste man zou met haar hebben gecommuniceerd via een aardappel.

Woensdagavond was Sally Colburn zoals altijd de piepers aan het jassen. Terwijl ze de laatste aardappel uit de zak pakte, zag ze dat deze hartvormig was.

"Dit moet een teken zijn!", aldus het ouwe besje. "We zijn bijna 50 jaar getrouwd geweest."

Het kan natuurlijk zijn dat de aardappel nogal was verschrompeld. De zak aardappelen was net voor de dood van Colburns man op 18 mei aangeschaft. De aardappel heeft ze maar niet opgegeten, want ze wil deze voor het nageslacht bewaren.

'Gouds pareltje pakt motorrijder aan'

Een 22-jarig lid van de Goudse kansenpareltop 60, die hard aan zijn carrière heeft gewerkt, is voorgedragen voor negen jaar staatshotel door het Openbaar Ministerie, zo weet de Telegraaf te melden.

De ijverige goede vriend van de politie deed fanatieke pogingen met zijn auto om een motorrijder van de snelweg te verdrijven door het klemrijden en van de weg pogen te duwen van de motorrijder.

Ook had de Goudse belhamel ter ondersteuning van zijn taak het nodige aan alcohol tot zich genomen. De aanklager in de rechtbank van Den Haag ziet deze investering graag beloond met een bonus van tien jaar rijvrij.

Uiteindelijk slaagde de poging niet geheel omdat een andere automobilist zich er in mengde en de topper klem reed.

Darter Phil Nixon (57) overleden

Phil Nixon is vanochtend op 57-jarige leeftijd overleden. Dit is te lezen op de website van Dartfreakz. De darter verloor de strijd tegen kanker in zijn lever, long en maag. Afgelopen juni werd bekend dat Nixon aan deze ziekte leed.

Nixon zette zichzelf in 2007 definitief op de dartskaart. In dat jaar bereikte hij de finale van Lakeside tegen Martin Adams, waarbij hij aanvankelijk tegen een 6-0 achterstand aankeek. Toch slaagde hij er in om zich terug te knokken tot 6-6. De laatste set was iets te veel van het goede; deze verloor hij.


Samenvatting van de partij tussen Nixon en Adams (bron: YouTube)

Engelaar maakt overstap naar Melbourne Heart

Orlando Engelaar zet zijn voetbalcarrière voort in Australië. De 33-jarige middenvelder tekent een contract voor een jaar bij Melbourne Heart. Engelaar zat sinds zijn contract deze zomer afliep bij PSV zonder club.

De veertienvoudig Oranje-international hield sinds vorige week zijn conditie op peil bij NAC Breda. Hij had al zijn zinnen gezet op een buitenlands avontuur. Onlangs liep een stage bij het Engelse West Ham United echter op niets uit.

Engelaar speelde tussen 2000 en 2004 voor NAC. Voordat hij in 2009 in Eindhoven aan de slag ging kwam hij uit voor achtereenvolgens Racing Genk, FC Twente en Schalke 04.

Luiten degelijk van start op PGA Championship

Joost Luiten is het PGA Championship degelijk begonnen. De Nederlandse golfer staat na de eerste dag gedeeld vijftigste. Luiten kwam met drie birdies en vier bogeys rond in 71 slagen, een boven par. Het PGA Championship is de laatste major van het seizoen.

Luiten had op de Oak Hill Country Club in Rochester zes slagen meer nodig dan de twee leiders, de Amerikaan, Jim Furyk en de Australiër Adam Scott, die een rondgang van 65 slagen noteerden. Ze zaten daarmee vijf slagen onder het baangemiddelde. David Hearn en Lee Westwood volgen met een slag meer op de derde plaats.

'Koeman wil El Hamdaoui naar de Kuip halen'

Coach Ronald Koeman heeft Mounir el Hamdaoui gepolst voor een overgang naar Feyenoord. De Rotterdammers willen de Marokkaanse spits voor een jaar huren van Fiorentina, meldt het AD vrijdag. Koeman zou El Hamdaoui in de punt van de aanval willen koppelen aan Graziano Pellè, een combinatie die hij als coach van AZ ook al toepaste.

De 29-jarige El Hamdaoui zou wel oren hebben naar een transfer, mede ingegeven door de komst van miljoenenaankoop Mario Gómez. Een mogelijk struikelblok is het hoge salaris dat de zestienvoudig international in Italië opstrijkt. Fiorentina nam El Hamdaoui vorig jaar zomer over van Ajax, waar hij zich door een conflict met trainer Frank de Boer onmogelijk had gemaakt.

De spits mocht vorig seizoen slechts driemaal in de basis starten en kwam negentien keer als invaller binnen de lijnen. Daarin noteerde hij drie goals. El Hamdaoui speelde eerder ook voor Willem II, Tottenham Hotspur, Derby County en Excelsior.

Djokovic met moeite verder in Montreal

Novak Djokovic heeft met de nodige moeite de kwartfinale in Montreal bereikt. De wereldlijstaanvoerder ontdeed zich op het Canadese hardcourt in drie sets van de Oezbeek Denis Istomin: 2-6, 6-4 en 6-4. Djokovic speelt nu tegen de Fransman Richard Gasquet (7), die de Japanner Kei Nishikori (9) elimineerde: 1-6, 6-3 en 6-3.

De Canadezen Milos Raonic (11) and Vasek Pospisil zorgen voor eigen publiek voor een verrassing. Raonic stuurde met 7-5 en 6-4 de als zesde geplaatste Juan Martin del Potro naar huis, terwijl Pospisil tegen Tomas Berdych (5) voor het eerst een speler uit de mondiale top tien versloeg: 7-5, 2-6 en 7-6 (5). Eerder sneuvelden ook al Andy Murray en David Ferrer, respectievelijk de nummers twee en drie van de plaatsingslijst.

Belkin-coureur Kruijswijk laat Vuelta schieten

Steven Kruijswijk laat de Vuelta aan zich voorbijgaan. Reden is een teruggekeerde blessure aan zijn liesslagader, waardoor de coureur van Belkin denkt dat het rijden van een goed klassement er niet in zit. De 26-jarige Kruijswijk zal nog wel aan de start verschijnen bij een aantal wedstrijden in Canada, meldt hij vrijdag op zijn website.

"Eind september word ik geopereerd en zal de rest van dit jaar in het teken staan van herstel om succesvol te kunnen terugkeren in 2014", verklaart Kruijswijk, die een teleurstellend seizoen achter de rug heeft. De Giro, de enige grote ronde die hij dit jaar reed, eindigde hij als 26e.

De Vuelta gaat op 24 augustus van start in Vilanova de Arousa en eindigt ruim drie weken later in Madrid. Alberto Contador liet in een eerder stadium al weten zijn titel niet te verdedigen.

Piet Paulusma zit niet te wachten op nieuwe liefde

Piet Paulusma heeft het prima naar zijn zin als vrijgezel. "Ik ben een heel sociaal beestje en flirten vind ik leuk, maar op een nieuwe vriendin zit ik niet te wachten", vertelt de 56-jarige weerman aan De Telegraaf. "Ik ben met niemand in de weer, want ik kan er niet tegen om geclaimd te worden."

Paulusma krijgt naar eigen zeggen genoeg aandacht van vrouwen. "Daar draagt het mooie zomerweer van de afgelopen weken wel aan bij!" Hoewel hij dol is op mensen en gezelligheid, trekt hij zijn eigen plan. "Niemand mag mij in een kooitje stoppen", aldus Piet. "Ik ben verliefd op mijn vrijheid."

De Fries zag eerder twee serieuze relaties stranden. "Dat lag voornamelijk aan mij. Spijt heb ik niet snel, maar ik ben niet altijd trouw geweest. Dat had ik liever anders gedaan."

Paulusma gaat nog goed om met zijn ex-vrouw Joke. "Ik sluit niet uit dat we ooit weer bij elkaar zullen komen", vertelt hij. "Maar nu hoor ik even bij niemand en dat is goed voor me. Ik heb het prima naar mijn zin!"

Kamer wil af van terugkeerregeling ambtenaren

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de terugkeerregeling voor ambtenaren. Dat schrijft het AD vrijdag. Kamerleden zouden na hun termijn als volksvertegenwoordiger niet zomaar hun oude baan bij de overheid mogen oppakken.

De Kamer reageert daarmee op het nieuws dat voormalig GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters terug is bij haar oude werkgever, het ministerie van Buitenlandse Zaken, terwijl ze in 2011 in opspraak kwam vanwege belangenverstrengeling. Ook een PvdA-politica keerde op het departement terug terwijl ze in juni vrijwillig haar Kamerlidmaatschap opzegde. Naar verluidt had ze moeite met het beleid van minister Frans Timmermans (PvdA).

Dat Kamerleden zo makkelijk terug kunnen keren komt doordat het Kamerlidmaatschap ooit als deeltijdbaan werd gezien. "Dat deze regeling nog steeds bestaat, is niet meer van deze tijd", stelt VVD-Kamerlid Pieter Litjens in de krant. "Het lidmaatschap van de Tweede Kamer is tegenwoordig een meer dan fulltime baan." Hij krijgt steun van het CDA, D66, SGP en SP. De partijen willen arbeidsvoorwaarden van ambtenaren en burgers meer gelijk trekken.

Nieuw sporenonderzoek in Friese verdwijningszaak

Bloedsporen die zijn gevonden in de woning van een sinds 2010 vermiste Fries moeten opnieuw worden onderzocht. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald, schrijft RTV Noord vrijdag. Ook moeten getuigen opnieuw worden gehoord. In de zaak werd de toenmalige huisgenoot van de man in januari veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Michael de Vrieze uit Burum verdween in april 2010. Zijn lichaam werd nooit gevonden. De rechtbank vond bewezen dat zijn voormalige huisgenoot, de Turk Cafer G., de 35-jarige Fries om het leven bracht in het huis van de vriendin van het slachtoffer in Groningen. Hij had bij zijn aanhouding de creditcard en pinpas van De Vrieze op zak.

Volgens Arthur Scholtmeijer, de advocaat van G., zijn bloedsporen in het huis nooit goed onderzocht. "Er ligt echt te weinig bewijs. En als de verdachte dan ook stellig ontkent, is er volgens mij te weinig om iemand te veroordelen", aldus de advocaat tegen RTV Noord.

Campagne voor Poolse zwemmers van start

Reddingsbrigade Nederland en de Poolse ambassade hebben vrijdag een campagne gelanceerd om Polen voor te lichten over de gevaren van zwemmen in natuurwater. Tot nu toe kwamen deze zomer veertien Polen in Nederlandse wateren om het leven door verdrinking. Met tips hopen ze het aantal verdrinkingsdoden terug te dringen.

Het aantal zwemongevallen onder Polen stijgt volgens de reddingsbrigade de laatste jaren. De meeste ongevallen gebeuren doordat veel Polen niet goed kunnen zwemmen en ze zwemmen op plaatsen waar geen toezicht wordt gehouden. Ook het gebruik van alcohol en overmoedigheid spelen volgens de reddingsbrigade een rol.

De ambassade kondigde de campagne maandag aan in het programma Eenvandaag. De ambassade en de reddingsbrigade hebben informatie over veilig zwemmen vertaald in het Pools en gaan die verspreiden via onder meer Poolstalige kranten, uitzendbureaus, parochies en sociale media.

'Is Jeffrey Dean Morgan de nieuwe Batman?'

Sinds bekend is geworden dat er een Batman Vs Superman-film zal worden gemaakt gonst het van de geruchten in de wandelgangen van Hollywood. Zo vragen velen zich af wie Bruce Wayne oftewel Batman gaat spelen in de vervolgfilm van Man of Steel. Zo hoorden we al namen vallen van onder meer Josh Brolin, Ryan Gosling, Joe Manganiello (True Blood), Richard Armitage (Thorin in The Hobbit), Max Martini (Castle, Revenge) en Matthew Goode (Watchmen, Stoker).

Via de website van Think McFly Think vernemen we dat ook Jeffrey Dean Morgan (Watchmen, Weeds) in de running schijnt te zijn voor de grote rol in de nieuwe superheldenfilm. Op de site lezen we dat de acteur in gesprek met Zach Snyder is over de rol van Batman. Morgan was eerder als The Comedian te zien in Zack Snyder's Watchmen en heeft dus al enige ervaring met het spelen van een superheld. Uiteraard komt dit nieuws van een anonieme bron en kijken we nu al uit naar een officiële bevestiging vanuit Hollywood. Zo gauw we meer weten dan leest u dat hier.

'Kamer verpleeghuis moet na dood te snel leeg'

Verpleeg- en verzorgingshuizen dwingen nabestaanden soms te snel een kamer leeg te halen na het overlijden van een dierbare. Officieel hebben ze daar zeven dagen de tijd voor maar die regel wordt lang niet altijd nageleefd, zo meldt de Consumentenbond na onderzoek onder 152 verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen.

In sommige gevallen moeten kamers al binnen een of twee dagen ontruimd zijn. Zo was een overledene nog niet eens gecremeerd, terwijl de kamer al leeg moest. In een ander verzorgingshuis waren de spullen al in vuilniszakken in de berging gezet. Volgens de Consumentenbond geeft verder veertig procent van de verpleeg- en verzorgingshuizen geen of onjuiste informatie over de termijn voor het leeghalen van de kamer.

De Consumentenbond heeft brancheorganisatie Actiz, het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit in een brief op de hoogte gebracht van de problemen. De bond roept in de brief op om in te grijpen.

"De schrijnende situatie die nu in veel gevallen ontstaat is niet acceptabel. Verpleeg- en verzorgingshuizen moeten zich houden aan de algemene voorwaarden", aldus de Consumentenbond.

[EL] Mogelijke tegenstanders AZ en Feyenoord

Om 13.00 uur is in het Zwitserse Nyon de loting van de play-offs van de Europa League. Er zijn 62 clubs over en 31 zullen de groepsfase van de Europa League halen. Namens Nederland zitten er twee ploegen in de koker: Feyenoord en AZ. Beide ploegen zijn geplaatst.

Feyenoord kan mogelijk Zulte Waregem treffen. De Belgische ploeg verloor van PSV in de voorronde van de Champions League. Kuban Krasdonar is van de niet-geplaatste ploegen het sterkst. AZ kan Petrolul Ploieşti treffen, de ploeg die Vitesse uitschakelde. Mocht AZ tegen Aktobe moeten spelen, dan moet het vijf uur vliegen naar Kazachstan. 

Blok 1 met Feyenoord

Geplaatst Niet-Geplaatst
APOEL FC (Cyp) FC Kuban Krasnodar (Rus)
SC Braga (Por) Tromsø IL (Noo)
Beşiktaş JK (Tur) SV Zulte Waregem (Bel)
SK Rapid Wien (Oos) CS Pandurii Târgu Jiu (Roe)
Feyenoord (Ned) FC Dila Gori (Geo)

Blok 2 met AZ 

Geplaatst Niet-Geplaatst
FC Dynamo Kyiv (Oek) Apollon Limassol FC (Cyp)
KRC Genk (Bel) Atromitos FC (Gre)
AZ Alkmaar (Ned) FC Aktobe (Kaz)
Swansea City AFC (Eng) FH Hafnarfjördur (IJs)
OGC Nice (Fra) FC Petrolul Ploieşti (Roe)

'Inbrekers gebruiken geen social media'

De berichten zie je alweer voorbij komen her en der in het nieuws en op verschillende sites: 'Meld niet dat u op vakantie gaat op social media!' Het blijkt echter helemaal niet zo'n probleem te zijn.

Linda Nagelhout van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft het haarfijn uitgezocht. Facebook en Twitter blijken helemaal niet rendabel te zijn voor inbrekers, zo blijkt.

Via internet een inbraakobject opzoeken lijkt veel meer gedoe te zijn dan gedacht. Twee groepen politiemensen werden getest, de ene groep maakte gebruik van social media en de andere niet. Het bleek erg moeilijk te zijn op internet een goede inbraaklocatie te vinden.

De mening van inbrekers lezen we helaas niet terug, wel weten we nu dat de politie niet in staat is op deze manier winst te genereren.

[CL] Twintig ploegen wachten de loting af

PSV is één van de twintig clubs die nog kans maakt om zich te plaatsten voor de Champions League. De club uit Eindhoven krijgt een zware loting met of Arsenal, Olympique Lyonnais, AC Milan, Schalke 04 of Zenit St. Petersburg. De loting is vrijdag 12.00 uur in Nyon. 

De loting is verdeeld in een kampioenenroute met clubs die kampioen zijn geworden in hun land en een niet-kampioenenroute voor de clubs die geen kampioen zijn geworden. De play-offs zullen gespeeld worden op 20/21 en 27/28 augustus. De tien winnaars plaatsen zich voor de groepsfase van het miljoenenbal.

Kampioenenroute

Geplaatst Niet-geplaatst
FC Basel 1893 (Zwi) FK Austria Wien (Oos)
Celtic (Sco) Legia Warschau (Pol)
FC Steaua Bucureşti (Roe) NK Maribor (Slo)
FC Viktoria Plzeň (Tje) Ludogorets (Bul)
GNK Dinamo Zagreb (Kro) FC Shakhter Karagandy (Kaz)

Niet-kampioenenroute 

Geplaatst Niet-geplaatst
Arsenal (Eng) PSV Eindhoven (Ned)
Olympique Lyonnais (Fra) FC Metalist Kharkiv (Oek)
AC Milan (Ita) Fenerbahçe (Tur)
Schalke 04 (Dui) Real Sociedad (Spa)
FC Zenit St Petersburg (Rus) Paços de Ferreira (Por)

Titel vervolgfilm Sharknado bekendgemaakt

De afgelopen maand was de film Sharknado op Syfy te zien en werd door zo'n 1,3 miljoen Amerikanen bekeken. Momenteel is de film in 226 Amerikaanse bioscopen te zien en is daarmee de meest succesvolle film die tot op heden door The Asylum is gemaakt. Momenteel wordt er al hard gewerkt aan een vervolgfilm en de tv-zender riep fans op om met een geschikte titel voor de film te komen. Uiteindelijk heeft men gekozen voor de verrassende titel Sharknado 2: The Second One.

Thomas Vitale (uitvoerend vice-president programmering Syfy): "Since Twitter played such a huge role in the success of the original movie, we wanted to use that platform to ask our fans to name Sharknado 2. This response is another reminder of how Sharknado has become a pop culture phenomenon. We want to thank all our viewers for their wonderful contributions to keeping up the shark-mentum."

De winnende titel kwam tevoorschijn uit meer dan 5000 inzendingen via Twitter. Sharknado 2: The Second One zal wederom worden gemaakt door The Asylum en zal in juli 2014 in première gaan.

Seksfilmpje wethoudster eindelijk online

We hebben er even op moeten wachten, maar ons geduld is beloond. Eindelijk is het volledige seksfilmpje van de 'kasteelpoepster' online beland.

Heb je al de broek op de enkels, dan kan die gerust weer omhoog. Helaas vallen de beelden nogal tegen. De wethoudster van Hoeilaart heeft namelijk gewoon haar ondergoed nog aan.

Uit de beelden blijkt dat Els Uytterhoeven om 2 uur 's nachts een nummertje maakt met haar minnaar. Nadat ze is betrapt, stormen zij en de man naar buiten om de filmers aan de tand te voelen. Ze eist dat de filmer zich identificeert, maar laatsgenoemde weigert dit.

Uytterhoeven geeft zelf aan in het filmpje burgemeester te zijn. Ze is nu echter in een onhoudbare situatie terechtgekomen, want haar optreden zal worden uitgeplozen door het gemeentebestuur.

Benieuwd naar de beelden? Het volledige filmpje is hier te zien!

Laatste DLC Call of Duty: Black Ops 2 heet Apocalypse

Activision en Treyarch hebben bekendgemaakt dat Call of Duty: Black Ops 2's vierde en laatste DLC Apocalypse zal heten. De mappack biedt vier nieuwe multiplayermaps en één nieuwe zombie-ervaring.

Deze laatste mappack die voor Black Ops II uit zal komen bevat twee volledig nieuwe multiplayermaps, Pod en Frost. De andere twee multiplayermaps, Takeoff en Dig, zijn gebaseerd op maps uit Black Ops en World At War.

Het nieuwe zombie-avontuur heet Origins. Treyarch noemt dit avontuur "the most horrifying and imaginative Zombies experience to date." Spelers zullen in een dieselpunk-setting vechten tijdens de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk. Ook zullen de vier helden uit de allereerste zombiesmap speelbaar zijn: Tank, Nikolai, Takeo en Rictofen. Uiteraard zullen er weer nieuwe bovennatuurlijke wapens te vinden zijn, zoals een diesel-drone en een Mark IV-tank.

Apocalypse zal vanaf 27 augustus te spelen zijn op Xbox 360, spelers op PlayStation 3 en pc zullen pas na een maand aan de slag kunnen op deze nieuwe speelvelden. De mappack zal 1200 Microsoft Points kosten, spelers die een Season Pass gekocht hebben hoeven natuurlijk niet te betalen.

Black Ops 2 - Apocalypse

Steden jagen op verwekkers niet-erkende kinderen

Enkele grote steden zoeken de verwekkers van niet-erkende kinderen. In onder meer Amsterdam en Rotterdam worden bijstandsmoeders onder druk gezet om namen te noemen zodat de gemeente een financiële bijdrage van de biologische vader kan innen. De steden zijn daardoor minder kwijt aan uitkeringen, schrijft de Volkskrant vrijdag.

In Rotterdam maakten vorig jaar 250 bijstandsmoeders alsnog de naam van de verwekker van hun kind bekend. In navolging daarvan experimenteren nu ook de steden Amsterdam, Zwolle en Maastricht met deze aanpak. Volgens de gemeente Rotterdam gaat het hen er vooral om 'dat vaders verantwoordelijkheid nemen voor hun kind'.

Mannen zijn ook onderhoudsplichtig als zij hun kind niet erkennen. Zelfs als hij ontkent de vader te zijn, kan de gemeente alsnog via de rechter toestemming vragen om de bijstand te verhalen.

Geen boete meer voor smokkelen nepkleding

Nederlanders die na een vakantie thuiskomen met een koffer vol nagemaakte merkkleding, krijgen geen boete meer op Schiphol. Het Openbaar Ministerie vindt dat te veel gedoe, schrijft het AD vrijdag.

Het OM deelde tot voor kort boetes uit van minimaal 175 euro aan mensen die stiekem meer dan drie nepproducten meenamen uit het buitenland. Die grens is nu opgeschoven naar vijftig artikelen. Nagemaakte schoenen, shirts of tasjes moeten overigens nog wel worden ingeleverd.

Het bekeuren van de duizenden Nederlanders met een kleine hoeveelheid nepkleding levert volgens justitie te veel papieren rompslomp op. Vorig jaar werden op Schiphol zeker 127 duizend namaakproducten in beslag genomen.

América Móvil doet bod op KPN

Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil wil KPN overnemen. Het bedrijf doet een bod van 2,40 euro per aandeel op het Nederlandse telecombedrijf. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

América Móvil, het bedrijf van de multimiljardair Carlos Slim, heeft al een belang van bijna 30 procent in KPN. Het concern heeft inmiddels KPN op de hoogte gesteld van zijn plannen. "Wij zouden steun van het bestuur van KPN verwelkomen", aldus het bedrijf, dat mikt op een meerderheidsbelang en een gezamenlijke strategie.

Het aandeel KPN sloot donderdag op 2 euro. Het bod biedt een premie van ruim 35 procent op de gemiddelde slotkoers van het aandeel de afgelopen 30 handelsdagen.

Het Mexicaanse bedrijf beëindigde onlangs een afspraak met KPN waarbij het zijn belang niet boven de 30 procent uit mocht brengen. Dat gebeurde na de verkoopplannen van de Duitse KPN-tak E-Plus aan het Spaanse Telefónica, waar América Móvil naar verluidt zeer kritisch over is. Deze transactie wordt door América Móvil naar eigen zeggen nog steeds beoordeeld.

América Móvil doet bod op KPN
América Móvil doet bod op KPN (Foto: ANP)

Evil Genius maakt comeback

Ontwikkelaar Rebellion zal later dit jaar een vervolg op Evil Genius uitbrengen. De opvolger zal Evil Genius Online heten en zal via Facebook en Zynga.com te spelen zijn. De originele Evil Genius kwam in 2004 uit.

Evil Genius is een spel waarin je een superschurk bent die zint op wereldoverheersing. Evil Genius Online zal diverse 'social features' hebben, zo kunnen spelers samen kwaadaardige syndicaten vormen, spionnen sturen naar rivaliserende lairs en items met elkaar verhandelen.

Rebellion geeft aan dat de gameplay niet veel zal verschillen van de originele game, het blijft draaien om het bouwen van ondergrondse lairs en het aanvoeren van 'evil minions' om daarmee de wereld te overheersen.

Voor Rebellion is het de eerste free-to-play game die ze ontwikkelen, al hebben ze wel ervaring op het gebied van mobiele games. “As an independent developer, it’s crucial that we really explore free-to-play beyond mobile games,” aldus Jason Kingsley, CEO en creative director van Rebellion.

“We challenged a small team here in our Oxford studio to create a social game that was not only compelling, but technically impressive and we just kept coming back to Evil Genius – the lair construction, the strategy, the humor – it was just a perfect fit.”

Het is nog niet bekend wanneer Evil Genius Online te spelen zal zijn, maar je kunt je wel hier opgeven voor de besloten bèta, die in de herfst van start moet gaan.

Evil Genius

FOK! wat een weer... Af en toe zon en in het oosten kans op een bui

Welkom op deze vrijdag! Het is heerlijk weer voor de meeste mensen. Er was gisteren vrij veel zon en met maxima die rond de 22 graden lagen, was het uitstekend weer om aan het einde van de dag even in de buitenlucht stoom af te blazen met een lekker drankje.

Vandaag is het zo dat er in het binnenland wat meer bewolking zal zijn dan gisteren en zeker in het oosten en noordoosten kan er zelfs een bui vallen. In het westen vinden we dan ook de meeste zonneschijn en zal de horeca weer goede zaken doen betreffende de vrijdagmiddag-borrel. Het kwik is vergelijkbaar met gisteren en de wind draait langzaam bij naar zuidwest.

In Oostenrijk is gisteren de magische 40 graden-grens overschreden en dit zijn tevens nieuwe records. Nooit eerder is het daar zo warm geworden. Dan is het in ons land wel zo aangenaam.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Hoofddorp1
Het tweede deel van de wandeling van N.I.M.B.Y rondom Hoofddorp.

Hoofd2
Zelfs in een drukke omgeving vind je nog rustige plekjes.

Hoofddorp3
De drukte is echter niet ver weg...

 

 

E-mailservice Edward Snowden stopt ermee

De e-maildienst waar Edward Snowden gebruik van maakte, is ermee gestopt. Dat liet eigenaar Ladar Levison donderdag weten in een verklaring op de site.

Levison zegt voor een moeilijke beslissing te hebben gestaan. Hij had naar eigen zeggen de keuze tussen 'medeplichtig worden aan een misdrijf tegen het Amerikaanse volk' of na bijna tien jaar hard werk de deuren te sluiten.

Levison betreurt het dat hij niet nader kan ingaan op de gebeurtenissen, die hem tot zijn besluit hebben gebracht. Een nieuwe wet zou dat volgens hem onmogelijk maken.

Amerikaanse media vermoeden dat de overheid informatie over Snowden heeft opgevraagd. Volgens een nieuwe wet hoeft zo'n verzoek niet openbaar te worden gemaakt en moeten betrokkenen erover zwijgen.

E-mailservice Edward Snowden stopt ermee
E-mailservice Edward Snowden stopt ermee (Foto: ANP)

Nvidia ziet omzet dalen

Nvidia heeft zijn omzet in het tweede kwartaal met 6,4 procent zien dalen ten opzichte van vorig jaar. Met de verkoop van onder meer grafische chips voor computers en tablets haalde het Amerikaanse techbedrijf 977,2 miljoen dollar binnen. Dat is 2,2 miljoen dollar meer dan het bedrijf aan het eind van het eerste kwartaal had voorspeld.

Het techbedrijf heeft vooral met de Tegra-chips een sterke troef in handen. De Tegra 3-chip wordt vooral veel gebruikt voor smartphones en tablets, waaronder de Microsoft Surface-tablet en de HTC One-telefoon. Ook de nieuwe Tegra 4-chip, die onder meer in de Nvidia Shield-spelcomputer en de Asus Transformer Pad Infinity zit, was belangrijk voor de inkomsten van het bedrijf.

Voor het lopende kwartaal verwacht Nvidia groei ten opzichte van het afgelopen kwartaal. Het bedrijf denkt meer dan een miljard dollar op te halen dankzij de Tegra 4-chip en een nieuwe processor die geoptimaliseerd is voor gamen en diensten in de cloud. Dat zal nog wel ruim honderd miljoen dollar minder zijn dan vorig jaar in het derde kwartaal.

Eind juni lanceerde het bedrijf de draagbare Nvidia Shield-spelcomputer. In de Verenigde Staten zijn de eerste paar duizend exemplaren uitverkocht. Het bedrijf gooit de productie omhoog en stelt dat het goed gaat met de Nvidia Shield. Ook voor andere open platformen verwacht het bedrijf groei, waarbij het vooral kijkt naar de pc.

Geboortegolf in dierentuin Kerkrade

Bij dierentuin GaiaZOO in Kerkrade is een ware babyboom gaande. De afgelopen weken zorgen de stokstaartjes, doodshoofdapen, stekelvarkens, grote kudu's en vele vogelsoorten voor nageslacht. De komende weken worden nog meer dieren verwacht.

Nadat vorige week vrijdag vier stokstaarten werden geboren, is zaterdag een doodshoofdaap van een jong bevallen. De aap, die vooral voorkomt in het Amazonegebied, heeft een relatief groot geboortegewicht. Het jong weegt honderd gram, de moeder zevenhonderd gram. Een mensenbaby zou bij deze verdeling ongeveer tien kilo wegen.

De komende weken verwacht de Limburgse dierentuin nog meer kroost. Zo zijn er nog drie doodshoofdapen, een geelborst capucijnaap, twee kudu's en een zebra op komst.

'Rihanna betaalde begrafenisrekening oma niet'

Rihanna weigert de complete begrafenisrekening van haar oma te betalen. Dat beweert het bedrijf dat de uitvaart regelde. De firma heeft Rihanna voor de rechter gesleept, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Rihanna's oma Clara Braithwaite stierf vorig jaar juni. Haar lichaam werd naar Barbados gebracht voor de begrafenis en Rihanna zorgde dat er een feest kwam met tenten, grote schermen en exotische bloemen.

Volgens de uitvaartonderneming bedroeg de totale rekening meer dan 150.000 dollar, maar wilde Rihanna daarvan slechts een kwart betalen. Naar verluidt vond de 25-jarige zangeres het bedrag te hoog.

Een woordvoerder van Rihanna doet het verhaal van de begrafenisonderneming af als 'volledig onjuist'. De zangeres zou de rekening al lang hebben betaald, de beschuldiging dat er nog een bedrag openstaat zou niet juist zijn.

Obama: Athene moet ook groei stimuleren

De Griekse regering moet de bezuinigingen die ze momenteel doorvoert combineren met maatregelen om economische groei te stimuleren. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd na een ontmoeting met de Griekse premier Antonis Samaras.

Obama zei dat Samaras het met hem eens is dat Griekenland stappen moet nemen om de economie te laten groeien en banen te creëren. Obama prees Samaras om de rigoreuze stappen die hij heeft genomen om de Griekse schuldenlast te verlagen. Volgens Samaras zullen de gigantische offers die de Grieken hebben gebracht 'niet voor niets zijn'.

VS druk met drones in Jemen

In Jemen is donderdag voor de derde keer in 24 uur een Amerikaanse droneaanval uitgevoerd. Daarbij zijn drie vermoedelijke strijders van Al-Qaida doodgedroned. Dat heeft een bron bij de Jemenitische veiligheidsdiensten gezegd. Het dodental van donderdag door droneaanvallen in Jemen komt daarmee uit op 12.

De aanval was gericht op een auto in de provincie Hadramawt, waar eerder op de dag ook al een aanval met een onbemand vliegtuig werd uitgevoerd. De eerdere aanval kostte aan drie mensen het leven. Bij de eerste droneaanval, in de centraal gelegen provincie Marib, werden zes vermoedelijke Al-Qaida-leden gedood.

In minder dan twee weken tijd hebben de Amerikanen nu al acht droneaanvallen op doelen in Jemen uitgevoerd. Daarbij zijn 34 mensen doodgedroned. Washington beschouwt de Jemenitische tak van Al-Qaida als een van de gevaarlijkste terreurgroepen ter wereld. Washington en Londen hebben inmiddels vanwege een zeer serieuze terreurdreiging hun ambassadepersoneel uit Jemen geëvacueerd. Ook Nederland heeft zijn ambassadestaf uit Sanaa weggehaald.

[EL] Uitslagen returns derde voorronde (08/08/2013)

Club Club Uitslag Totaal
Astra Giurgiu (Roe) AS Trencín (Slw) 2-2  5-3 
Trabzonspor (Tur) Dinamo Minsk (WRu) 0-0  1-0 
Gefle IF (Zwe) Qarabağ FK (Aze) 0-2 0-3 
Vitesse (Ned) Petrolul Ploiesti (Roe) 1-2  2-3 
Strømsgodset (Noo) FK Jablonec 97 (Tsj) 1-3  2-5 
Maccabi Haifa (Isr) FK Ventspils (Let) 3-0  3-0 
Breiðablik UBK (IJs) FK Aktobe (Kaz) 1-0  1-1(1-2 wns) 
St. Johnstone FC (Sco) FK Minsk (WRu) 0-1  1-1(2-3 wns) 
Rode Ster Belgrado (Ser) FK Chornomorets Odesa (Oek) 0-0  1-3 
Rubin Kazan (Rus) Randers FC (Den) 2-0  4-1 
Lech Poznan (Pol) Zalgiris Vilnius (Lit) 2-1  2-2* 
MSK Zilina (Slw) NK Rijeka (Kro) 1-1  2-3 
FC Differdange 03 (Lux) Tromsø IL (Noo) 1-0 1-1(3-4 wns) 
FC Thun (Zwi) BK Häcken (Zwe) 1-0  3-1 
VfB Stuttgart (Dui) Botev Plovdiv (Bul) 0-0  1-1* 
Metalurh Donetsk (Oek) FK Kukësi (Alb) 1-0  1-2 
Bursaspor (Tur) FK Vojvodina (Ser) 0-3  2-5 
Hapoel Tel Aviv (Isr) Pandurii Târgu-Jiu (Roe) 1-2  2-3 
FC Zürich (Zwi) Slovan Liberec (Tsj) 1-2  2-4 
Milsami Orhei (Mol) Saint-Etienne (Fra) 0-3  0-3 
Standard Liege (Bel) Xanthi (Gri) 2-1  4-2 
Rapid Wien (Oos) Asteras Tripolis (Gri) 3-1  4-2 
Kuban Krasnodar (Rus) Motherwell (Sco) 1-0  3-0
Club Brugge (Bel) Śląsk Wrocław (Pol) 3-3  3-4 
Malmö FF (Zwe) Swansea City (Wal) 0-0  0-4 
Udinese (Ita) NK Široki Brijeg (Bos) 4-0  7-1 
Dila Gori (Geo) Hajduk Split (Kro) 1-0  2-0 
Hapoel Ramat Gan (Isr) GD Estoril Praia (Por) 0-1  0-1 
FK Mladost Podgorica (Mne) Sevilla FC (Spa) 1-6  1-9 

*wint op uitdoelpunten

Cult-actrice Karen Black overleden

De legendarische Karen Black is afgelopen woensdag op 74-jarige leeftijd overleden. De actrice, die in meer dan 100 films te zien was, overleed aan de gevolgen van kanker. Het treurige nieuws werd bekendgemaakt door Black's echtgenoot Stephen Eckelberry.

Karen Blanche Ziegler, zoals de actrice in het normale leven heette, werd op 1 juli 1939 geboren in Park Ridge, Illinois. In 1960 maakte ze haar filmdebuut in The Prime Time, om zes jaar later door te breken met Francis Ford Coppola's You're A Big Boy Now. Black's bekendste films waren Easy Rider (1969), Five Easy Pieces (1970), The Great Gatsby (1974) en Airport 1975 (1974). In 2003 was ze nog te zien als Mother Firefly in de horrorfilm House of 1000 Corpses van Rob Zombie.

Karen Black dood
Karen Black R.I.P.

Foto's: Starbeach op Kreta

Starbeach Events is jarig! Dit jaar bestaat de grootste feestlocatie in de openlucht 20 jaar en dat wordt spectaculair gevierd. In het weekend van 6 september zal er een groot festival plaatsvinden bij Starbeach op Kreta. Iedereen wil maar één ding: een perfecte eindeloze zomer! Om deze eindeloze zomer zelf te ervaren, hebben we twee FOK!ers naar Starbeach op het Griekse eiland Kreta gestuurd. Gedurende een verblijf van vijf dagen werd elk aspect van een midweek op het eiland zorgvuldig bekeken en ervaren.

Een weekje Starbeach op Kreta

Starbeach Events is jarig! Dit jaar bestaat de grootste feestlocatie in de openlucht 20 jaar en dat wordt spectaculair gevierd. In het weekend van 6 september zal er een groot festival plaatsvinden bij Starbeach op Kreta. Starbeach is een van de grootste Europese bestemmingen waar mensen zich in een paradijs van feest en muziek wanen. De lange, hete, dagen vormen samen met de muziek van internationale top DJ's, de zwembaden en waanzinnige feesten een perfecte mix. Iedereen wil maar één ding: een perfecte eindeloze zomer! Om deze eindeloze zomer zelf te ervaren, hebben we twee FOK!ers naar Starbeach op het Griekse eiland Kreta gestuurd. Gedurende een verblijf van vijf dagen werd elk aspect van een midweek op het eiland zorgvuldig bekeken en ervaren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.