AEX sluit op hoogste stand sinds najaar 2008

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs heeft opnieuw het jaarrecord aangescherpt onder aanvoering van uitblinker KPN. De AEX sloot 0,9 procent hoger op 375,40 punten, de hoogste stand sinds het najaar van 2008.

Ook elders in Europa hadden de beurzen de wind in de rug. De Franse beurs sloot 0,3 procent hoger en de Duitse beurs won 0,2 procent.

Handelaar Michael Jabroer van Mijn-Effecten meent dat 400 punten voor de AEX 'spoedig' een feit is. Technisch analist John Beijer van Beursfoon verwacht een versnelling van de opwaartse beweging nu de AEX de weerstand op 374 punten achter zich heeft gelaten. Ook Beijer hanteert een koersdoel voor de AEX van 400 punten.

In een groengekleurde AEX was het KPN dat aan kop ging met een dagwinst van 16 procent op 2,32 euro na een overnamebod van 2,40 euro per aandeel door grootaandeelhouder América Móvil. Analisten reageerden overwegend positief op het Mexicaanse bod. Nomura bestempelde het bod zelfs als 'genereus'.

Andere stijgers waren Imtech en ArcelorMittal. De technische dienstverlener werd 7,7 procent meer waard en de staalreus won 5,5 procent.

Fugro was de grootste daler met een verlies van 5,8 procent. De bodemonderzoeker werd afgestraft op een tegenvallende outlook. De halfjaarresultaten waren volgens een analist op het eerste oog goed, maar werden gedragen door niet-operationele activiteiten.

In de AMX (+0,7 procent) ging Aperam aan kop met een winst van 5,0 procent. De grootste daler was AMG met 1,7 procent. Het verlies van AMG liep in het eerste halfjaar fors op en verlaagde de outlook voor 2013.

Onder de kleinere fondsen viel AND International op met een verlies van 6,5 procent. De navigatiespecialist liet zich wat positiever uit over 2013, maar zag de omzet en winst in de eerste zes maanden wel dalen.

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,9 procent lager op 15.365,60 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor ruim een half procent en techbeurs Nasdaq handelde 0,4 procent lager.