IOC wil garanties over antihomowet

Het Internationaal Olympisch Comité neemt geen standpunt in over de antihomowetgeving in Rusland totdat het hier meer duidelijkheid over heeft gekregen van het Kremlin. Dat heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge vrijdag gezegd.

De wet verbiedt de 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties' en op het houden van gay prides komen forse boetes te staan. Internationaal is de verontwaardiging groot, met name omdat de wet ook van kracht is tijdens de Olympische Winterspelen, die van 7 tot en met 23 februari in Sochi worden gehouden.

Rogge zei garanties te hebben gekregen van de Russische regering, maar sommige passages zijn nog te onduidelijk om een oordeel over te vellen, zei hij. "Het olympisch charter is duidelijk", aldus Rogge. "Sport is een mensenrecht en moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht ras, geslacht of seksuele geaardheid."

De Russische minister van sport Vitali Moetko zei donderdag dat ook olympiërs zich aan de wetten van het land zullen moeten houden. Vrijdag liet hij daarop volgen dat Rusland niet zal buigen onder politieke druk. "We hoeven niet te vrezen dat de Olympische Spelen worden geboycot. Ieder verstandig mens zal begrijpen dat sport onafhankelijkheid vereist, dat het ontoelaatbaar is dat de politiek tussenbeide komt."