Aanslagpoging reden voor 30 jaar cel

Een 22-jarige moslim uit Bangladesh die het filiaal van de Amerikaanse centrale bank in New York wilde opblazen is vrijdag tot dertig jaar cel veroordeeld. De man werd schuldig bevonden aan een poging tot het gebruiken van een massavernietigingswapen. Er was nooit sprake van een werkelijke dreiging tegen de Federal Reserve Bank omdat de autoriteiten hem al op spoor waren en hij nepexplosieven had gekregen.

De 22-jarige Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis zei in de rechtbank dat hij spijt heeft van zijn daad. "Ik schaam me. Ik was verloren. Ik heb geprobeerd iets vreselijks te doen. Ik alleen ben daar verantwoordelijk voor. Vergeef me alstublieft", aldus Nafis. Hij bood zijn excuses aan aan de rechter, de Verenigde Staten, de stad New York en zijn ouders.

Nafis raakte geradicaliseerd tijdens zijn studie in Bangladesh en reisde later naar de Verenigde Staten. In een brief aan de rechter schreef Nafis dat hij niet langer in de radicale islam gelooft. "Mijn handelen is onvergeeflijk en laf", schreef hij. "Na lang nadenken realiseer ik me dat ik haat wat ik heb gedaan. Ik weet dat ik me nooit meer op deze manier zal gedragen, een manier die niet alleen onislamitisch is, maar ook mijn familie en mijn leven heeft kapotgemaakt."

Toen zijn plannen voor een aanslag concreter werden ging Nafis op sociale media op zoek naar gelijkgezinden. Een van de mensen met wie hij in contact kwam was een informant van de overheid. De autoriteiten voorzagen Nafis van nepexplosieven, waardoor er niets gebeurde toen hij zijn busje tot ontploffing wilde brengen.