Ploumen geschokt door dood hulpverlener

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) is geschokt door de dood van een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Zuid-Sudan. De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Sudan heeft de opdracht gekregen om bij de autoriteiten navraag te doen naar de omstandigheden rond het incident, zo laat haar woordvoerder vrijdagmiddag weten.

AzG maakte de dood van de 28-jarige hulpverlener vrijdag bekend. Gewapende mannen in Zuid-Sudan vielen de medewerkers eerder deze week aan in de buurt van de hoofdstad Juba. Zij raakten daarbij gewond en een van hen overleed twee dagen na de aanval. De twee reden in een auto waarop duidelijk de naam en het logo van AzG stonden toen ze werden aangevallen.

Ploumen wenst de nabestaanden en AzG veel sterkte met het verlies. "Hulpverleners trotseren zware en gevaarlijke omstandigheden om de armste en meest kwetsbare mensen te helpen overleven en hen een betere toekomst te bieden. Zij verdienen groot respect en waardering."

De bewindsvrouw heeft de ambassadeur in Juba gevraagd om bij de autoriteiten van Zuid-Sudan navraag te doen naar het incident. Daarbij zal hij aandringen op een adequate bescherming van humanitaire hulpverleners die werkzaam zijn in het land. Volgens het Duitse persbureau dpa was het slachtoffer een Zuid-Sudanees.