Judobond gaat voor drie medailles op het WK

De Nederlandse judobond gaat voor minimaal drie medailles bij de aankomende wereldkampioenschappen later deze maand in Rio de Janeiro drie medailles te veroveren. "We hopen op drie Nederlanders op het podium", zei Ben Sonnemans, technisch directeur van de judobond, vrijdag op Papendal tijdens de perspresentatie. "En uiteraard dromen we ervan dat daar een gouden plak bij zit."

Oranje vaardigt zeventien judoka's af naar Brazilië. Onder hen zijn oud-wereldkampioenen Guillaume Elmonten en Marhinde Verkerk. Ook Europees kampioene en winnares Kim Polling zal op de tatami verschijnen. "We kunnen in Rio zien hoe we er als Nederland op dit moment voor staan in vergelijking met toplanden als Frankrijk, Japan, Zuid-Korea, Rusland en ook het thuisland dat op de Spelen vorig jaar in Londen vier medailles pakte. Daarmee deden ze het beter dan wij", aldus Sonneman. 

In Londen werden er twee medailles gewonnen. Henk Grol en de inmiddels gestopte Edith Bosch pakten brons. In de hoop over drie jaar tijdens de Olympische Spelen de prestaties van Nederland te verbeteren zal de coaching gecentraliseerd gaan worden. Dit tot   grote onvrede van het Rotterdamse steunpunt topjudo, na het WK zal de judobond niet verder gaan met Chris de Korte. 

De 75-jarige Chris de Korte, die vroeger Bosch en Mark Huizinga onder zijn hoede had, zal aan de slag zal gaan bij de Vlaamse judofederatie. Tegenwoordig is De Korte de trainer van Anicka van Emden en Verkerk. Wie beide dames na het WK zal gaan trainen is nog niet duidelijk. Op de huidige situatie Sonnemans nog niet te veel kwijt omdat de persconferentie in het teken moest staan van het WK.

"Maar laat duidelijk zijn dat we zorgvuldig te werk gaan bij de centralisatie. We zullen niet overhaast te werk gaan en rekening houden en respect hebben voor het huidige olympische traject van de sporters. De komende maanden gaan we kijken hoe zij zo optimaal mogelijk kunnen presteren tot en met de Spelen van 2016 en hoe we op lange termijn zo succesvol mogelijk kunnen zijn als judoland."