Kamer wil af van terugkeerregeling ambtenaren

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de terugkeerregeling voor ambtenaren. Dat schrijft het AD vrijdag. Kamerleden zouden na hun termijn als volksvertegenwoordiger niet zomaar hun oude baan bij de overheid mogen oppakken.

De Kamer reageert daarmee op het nieuws dat voormalig GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters terug is bij haar oude werkgever, het ministerie van Buitenlandse Zaken, terwijl ze in 2011 in opspraak kwam vanwege belangenverstrengeling. Ook een PvdA-politica keerde op het departement terug terwijl ze in juni vrijwillig haar Kamerlidmaatschap opzegde. Naar verluidt had ze moeite met het beleid van minister Frans Timmermans (PvdA).

Dat Kamerleden zo makkelijk terug kunnen keren komt doordat het Kamerlidmaatschap ooit als deeltijdbaan werd gezien. "Dat deze regeling nog steeds bestaat, is niet meer van deze tijd", stelt VVD-Kamerlid Pieter Litjens in de krant. "Het lidmaatschap van de Tweede Kamer is tegenwoordig een meer dan fulltime baan." Hij krijgt steun van het CDA, D66, SGP en SP. De partijen willen arbeidsvoorwaarden van ambtenaren en burgers meer gelijk trekken.