'Kabinet moet overname KPN voorkomen'

Het kabinet moet de overname van KPN door Carlos Slim voorkomen. Dat zegt voormalig PvdA-staatssecretaris Willem Vermeend vrijdagavond in het televisieprogramma Eenvandaag.

De voormalig staatssecretaris van Financiën waarschuwt ervoor dat met de overname cruciale diensten in handen komen van een buitenlander. "Zoals Defensie, diensten over veiligheid. Kan je die diensten wel waarborgen als een buitenlandse partij de meerderheid heeft?", zegt hij volgens Eenvandaag. "Het is straks één meneer die bepaalt wat er met KPN gebeurt."

Vermeend vindt dat de regering moet ingrijpen. "Het kabinet zou toch minimaal moeten kijken wat het kan doen om te voorkomen dat het bedrijf zomaar - zonder verdere voorwaarden - in buitenlandse handen komt. Laat ze daar eens mee beginnen", stelt hij. "Anders krijgen we er echt heel veel spijt van."

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) liet vrijdag in een reactie weten dat de overheid niet gaat over het besluit om KPN te verkopen, dat zijn de aandeelhouders. Wel volgt hij de ontwikkelingen rond de overname en stelde dat KPN zich ook in de toekomst moet houden aan de Nederlandse wet- en regelgeving.

"Er is geen land ter wereld dat zo omspringt met zijn nationale bedrijven. Niemand", zegt Vermeend. Nederland zou de 'gekke Henkie' van Europa zijn. Als staatssecretaris was Vermeend verantwoordelijk voor de verdere privatisering van het telecombedrijf, brengt Eenvandaag in herinnering. Daar heeft hij spijt van. "Als ik terugkijk, zeg ik: dit hadden we anders moeten doen. Daar ben ik heel eerlijk in. De privatisering had niet op deze manier gemoeten. Je ziet wat er van komt."