Zeeuwse mosselen duurder door minder aanbod

De Zeeuwse mosselen worden duurder. Door het koude voorjaar ligt de aanvoer goede mosselen ongeveer twintig procent lager dan normaal. De vraag naar mosselen is juist gestegen. Dat stelt het Mosselkantoor in Yerseke. De gemiddelde prijs op de mosselveiling is gestegen met meer dan vijftig cent naar 2,62 euro per kilo.

Het mosselseizoen begon dit jaar twee weken later. "Een deel van de oogst heeft nog niet de gewenste kwaliteit en van het oogstbare deel is al veel geconsumeerd", zegt een woordvoerder van het Mosselkantoor.

Mosselhandelaar Prins en Dingemanse bevestigt dat de aanvoer van mosselen beduidend minder is. Dat komt niet alleen door het koude voorjaar. "In 2010 en 2011 viel er geen mosselzaad op de zeebodem, de aanwas van nieuwe mosselen is daardoor nog altijd beperkt", zegt directeur Jan-Kees Marcus.

Of consumenten ook meer moeten betalen voor mosselen, wordt de komende weken duidelijk. Supermarktketen Albert Heijn verhoogt in elk geval de prijzen niet, laat een woordvoerder weten. "Wij spreken altijd een vaste prijs af voor het hele seizoen". Bij Albert Heijn kost een kilo mosselen vier euro.

Restaurant Kaat Mossel in Rotterdam verwacht voorlopig ook nog geen prijsstijging. "We proberen de prijs niet te verhogen", zo laat een woordvoerder weten. "We hanteren een standaardprijs. Het ene jaar ligt de inkoopprijs iets lager, het andere jaar iets hoger."