[Bundesliga] Robben draagt bij aan goed debuut Guardiola

Boris (borisz)

Voor FC Bayern München is het nieuwe Bundesligaseizoen begonnen met een driepunter. Onder meer dankzij een goal van Arjen Robben werd Borussia Mönchengladbach geklopt (3-1). Voor Josep Guardiola betekende het competitieduel met Gladbach zijn officiële debuut in de Bundesliga.

De Spanjaard kon in de seizoensouverture geen beroep doen op nieuwkomer Thiago Alcántara. De van FC Barcelona overgekomen middenvelder kampt met griep en moest daardoor vanaf de kant toekijken. Ook de geblesseerde Luiz Gustavo was niet van de partij.

In de Allianz Arena stond er vanavond slechts één Nederlander op het veld. Arjen Robben vormde bij Bayern een aanval met Franck Ribéry en Thomas Müller. Bij Gladbach begon Luuk de Jong op de bank en zat Roel Brouwers niet eens bij de wedstrijdselectie. Robben eiste na twaalf minuten meteen een hoofdrol voor zich op, toen hij na een fraaie pass van Ribéry de trekker overhaalde: 1-0. Bayern had vervolgens slechts vier minuten nodig om verder uit te lopen.

Nadat Ribéry eerst nog Gladbach-doelman Marc-André Ter Stegen op zijn weg vond, was de rebound een prooi voor Mario Mandzukic (2-0). Het duel leek daardoor vroegtijdig beslist, maar vijf minuten voor rust bracht een eigen doelpunt van Dante de spanning helemaal terug. De Braziliaan gleed een voorzet per ongeluk achter Manuel Neuer en tekende zo onbewust voor 2-1. Meteen hadden Ribéry en Mandzukic de kans om de marge nog voor rust weer op twee te brengen, maar Ter Stegen zorgde ervoor dat Gladbach met een minimale achterstand de kleedkamers opzocht.

Nadat Juan Arango kort in de tweede helft verzuimde om voor 2-2 te zorgen, raakte Tony Kroos de paal namens Bayern. Na 67 minuten werd het duel alsnog beslist. Na een overtreding van Alvaro Dominguez kreeg de thuisploeg vanaf elf meter de kans om op 3-1 te komen. In eerste instantie stopte Ter Stegen de inzet van Müller. Toen Robben de bal uit de rebound weer voor wilde geven maakte Gladbach opnieuw hands. Nu stelde Alaba zich op achter de bal en werd Ter Stegen wel geklopt. 

Na de 3-1 zette Bayern nog even aan. Een vierde treffer zat er echter niet meer in voor de ploeg van Pep Guardiola. Die heeft, na de nederlaag in de Supercup, wel zijn eerste officiële zege als trainer van Bayern München op zak.