OM eist boete voor saboteren tankstations

Achttien actievoerders van Greenpeace moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt een boete van vijfhonderd euro betalen voor het onbruikbaar maken van verschillende tankstations. Ook vroeg de officier van justitie om een voorwaardelijke boete van nog eens vijfhonderd euro om te voorkomen dat de actievoerders nogmaals in de fout gaan.

De actievoerders, van wie er een in de rechtszaal verscheen, waren boos over boringen in het Noordpoolgebied, waar Shell vorig jaar mee begon. Om hun onvrede te uiten werden tientallen pompstations door het hele land gesaboteerd door de vulslangen aan elkaar te binden met hangsloten of tiewraps.

De advocaat van Greenpeace rekende vooraf op vrijspraak omdat de rechtbank in Amsterdam in oktober in een kort geding bepaalde dat de milieuorganisatie gewoon mag protesteren zolang geen sprake is van veel hinder of schade. Ook mag een dergelijke actie maar een uur duren en moet Greenpeace die vooraf aankondigen.

De rechter stelde de regels op om te voorkomen dat acties in de toekomst uit de hand lopen. Dat de actievoerders desondanks toch werden gedagvaard vond de advocaat 'eigenaardig'. De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Greenpeace kon vrijdag nog niet direct reageren op de eis van justitie.