Roemer op werkbezoek in Brazilië

SP-leider Emile Roemer is op werkbezoek in Brazilië, samen met partijsecretaris Hans van Heijningen. De socialisten willen leren van de grote linkse Arbeiderspartij van president Dilma Rousseff, meldt de partij vrijdag.

De socialisten brachten hun eerste dag door in São Paulo en hebben al een ontmoeting gehad met een vertegenwoordiger van de Arbeiderspartij. Ook waren er gesprekken met het Nederlandse bedrijfsleven tijdens een lunch die was georganiseerd door het Nederlandse consulaat, zo valt te lezen in het 'dagboek' dat de politici bijhouden van hun bezoek op de partijsite.

Bij de lunch zat ook een vertegenwoordiger van ABN Amro aan. Die zou vooral de 'sturende rol van de Braziliaanse overheid ten opzichte van de financiële markten' hebben geprezen. En een vertegenwoordiger van de Kamer van Koophandel zou hebben gezegd dat het succesvolle antiarmoedebeleid van de regering in combinatie met meer inkomensgelijkheid 'legio kansen' biedt voor de verdere ontwikkeling van het land.

Doel van het gesprek met de Arbeiderspartij is om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Een 'partijprominent' wil de samenwerking met de SP versterken en bood meteen zijn diensten aan. "Ik kom graag naar Nederland en Europa als ik daar iets nuttigs kan doen."

De SP onderhoudt warme banden met de linkse politieke partijen in Latijns-Amerika. Vorig jaar ontving Roemer de socialistische Boliviaanse president Evo Morales op het Binnenhof. Morales was voor een officieel bezoek in Nederland, maar had om de ontmoeting met Roemer gevraagd.