Van Gaal: "Dit moet Sneijder niet doen"

Boris (borisz)

Louis van Gaal ging tijdens de bekendmaking van zijn selectie voor de oefeninterland tegen Portugal uitgebreid in op Wesley Sneijder en diens reactie in de media. Sneijder maakte al geen deel uit van de voorselectie van Oranje en liet vorige week in De Telegraaf weten dat hij het betreurde dat hij geen telefoontje had gehad van de bondscoach. "De manier waarop ik het nieuws moest vernemen vind ik jammer", zei Sneijder.

"Hij moet zich eerst focussen op fit worden, dan op in vorm komen en dan moet ik hem vergelijken met wat ik heb", aldus Van Gaal over Sneijder tijdens de persconferentie in Zeist. "Dat heb ik hem meermalen verteld, maar ik heb de indruk dat hij het niet begrijpt. Hij is daar in de media op ingegaan en daar houd ik niet van. Dat is niet goed. Het is niet goed dat hij dat ene zinnetje heeft laten lekken. Een ervaren speler weet dan wat er gebeurt. We hebben een manifest, waaraan hij heeft bijgedragen, Daarin staat dat je bij de club praat over de club en bij Oranje over Oranje. Hij wist dat hij dit niet moet doen. Als spelers dit gaan doen, op het WK bijvoorbeeld, blijf ik constant bezig."

Voorafgaand aan de trip naar Azië ontnam Van Gaal Sneijder de aanvoerdersband en benoemde hij Robin van Persie tot nieuwe captain. "Sneijder is een speler waar ik het afgelopen jaar de meeste aandacht aan heb gegeven", vervolgde de keuzeheer. "Ik heb zoveel gesprekken met hem gehad. In februari ben ik zelfs in Turkije geweest om over hetzelfde onderwerp te praten, dat hij fit moet worden. In Hoenderloo ook, in Indonesië en in China ook. Ik kan niet meer aandacht aan Sneijder geven dan ik heb gedaan. Als hij het niet snapt, dan houdt het op. Ik hoef hem niet te bellen. In de eerste plaats moet hij mij bellen. Dat heeft hij vaker gedaan voor allerlei zaken. Ik heb in juni ook gezegd dat als hij fit is en in vorm, hij waarschijnlijk gaat spelen. Maar dat is geen automatisme."

"Jullie weten niet wat we besproken hebben, maar dat weet Sneijder wel. Ik heb het hele jaar door gezegd dat hij fit moet worden. Hij is geen weggooier. Hij is een goed mens en een goede speler. Maar hij was niet fit en ook niet in vorm. Ik ging er vanuit dat hij het snapte. Hij kan ook de telefoon oppakken."

Van Gaal liet de afgelopen tien dagen bewust na om te reageren op de uitspraak van Sneijder. "De afgelopen tien dagen is er van alles in de media verschenen over wat mijn gedachte was. Ik had de kans om te reageren op de gehandicaptendag en op de gay parade. Er werden mij natuurlijk vragen gesteld, maar ik heb niets gezegd. Daarvoor zijn persconferenties als deze. Dan krijgt iedereen het tegelijk te horen."

"Ik vind al die aandacht voor Sneijder gek", aldus Van Gaal. "Hij heeft dit seizoen alleen nog maar wedstrijden gespeeld om des keizers baard. Zijn eerste serieuze wedstrijd, als hij speelt en dat hoop ik wel, is na Portugal. Ik kan spelers pas beoordelen na zes weken in competitie, heb ik vorige keer al gezegd. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Nigel de Jong en Maarten Stekelenburg. Die hebben ook veel interlands gespeeld. Het is te makkelijk om je te verschuilen achter het aanvoerderschap."