FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 augustus 2013

[JL] Dordrecht koploper na winst in Groesbeek

FC Dordrecht heeft zich aan kop van de Jupiler League genesteld. De ploeg van trainer Harry van den Ham was een week na de zege op MVV ook Achilles'29 de baas. In Groesbeek won Dordrecht eenvoudig met 4-1.

Erixon Danso zette Dordecht op voorsprong en maakte er na de gelijkmaker van Frank Hol ook 1-2 van. Na rust waren Giovanni Korte en Paul Glandon trefzeker.

Dordrecht is de enige ploeg met de volle score van zes punten uit twee duels. Volendam is ook nog zonder puntverlies, maar komt zondag nog in actie tegen Sparta.

De Graafschap herstelde zich van de nederlaag op de openingsdag tegen Fortuna Sittard. Almere City werd in Doetinchem met 1-0 verslagen. De Belg Jordan Garcia Calvete kroonde zich tot matchwinnaar.

Cirstea verrassende finaliste in Toronto

Sorana Cirstea heeft de finale van het WTA-toernooi van Toronto bereikt. De ongeplaatste Roemeense was verrassend in twee sets te sterk voor de Chinese Na Li (4): 6-1 en 7-6 (5). In de eindstrijd stuit ze zondag op de winnares van de partij tussen Serena Williams (1) en Agnieszka Radwanska (3).

Cirstea was in de kwartfinale al verantwoordelijk voor de uitschakeling van titelverdediger Petra Kvitova (6) en zette eerder ook Caroline Wozniacki (9) en Jelena Jankovic (15) aan de kant. De 23-jarige Roemeense heeft tot nu toe pas één WTA-titel op haar palmares. In 2008 won ze het toernooi van Tashkent.

Mandela blijft vooruit gaan

De gezondheid van Nelson Mandela gaat met de dag vooruit. Hij kan inmiddels minuten rechtop zitten in een stoel. Dat heeft zijn jongste dochter Zindzi Mandela tegen de Zuid-Afrikaanse zender SABC gezegd.

De 95-jarige oud-president van Zuid-Afrika ligt sinds twee maanden in een ziekenhuis in Pretoria. Hij wordt behandeld aan een longontsteking. Mandela zou ook steeds alerter reageren. Volgens Zindzi Mandela is haar vader sterk en vastbesloten voorlopig "nergens heen te gaan".

De Zuid-Afrikaanse regering heeft de toestand van Mandela steeds omschreven als kritiek, ondanks tekenen van verbetering.

Mandela zat 27 jaar gevangen vanwege zijn strijd tegen de apartheid, waarvan 18 jaar op Robbeneiland. Daar liep hij een longaandoening op. Hij won in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede en werd een jaar later de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Hij trad af in 1999.

'Gezondheid Mandela met de dag beter'
'Gezondheid Mandela met de dag beter' (Foto: ANP)

Uitslag PSV - N.E.C. Nijmegen

Om 20.45 uur begon in het Phillips Stadion in Eindhoven het duel tussen PSV en N.E.C. De thuisploeg won het duel met 5-0, de pas 17-jarige Bakkali tekende voor drie doelpunten.


PSV-speler Zakaria Bakkali in duel met  NEC-spelers Kevin Conboy (R) en Navarone Foor (L) (Foto: Pro Shots)

PSV

5 - 0

N.E.C. Nijmegen

 6' Bakkali
 47' Bakkali
 61' Wijnaldum
 75' Wijnaldum
 82' Bakkali
   
 
 Gele kaart: , Bovenberg, Loen, Pálsson, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 31.500
Arbiter: kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik (Hendrix/86)
Willems
Wijnaldum
Hiljemark
Maher (Toivonen/72)
Bakkali
Locadia
Depay (Jozefzoon/62)
  Johnsson
Bovenberg
v. Eijden
Breuer
Conboy
Pálsson
Foor
Diarra (Stutter/81)
Hemlein
Higdon
Loen

Doden bij vulkaanuitbarsting Indonesië

Bij een vulkaanuitbarsting in het oosten van Indonesië zijn zaterdag zeker zes mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Indonesische rampendienst gezegd. De vulkaan braakt rook en grote aswolken uit.

De vulkaan, de Rokatenda, in de provincie Oost-Nusa Tenggara, barstte zaterdagochtend in alle vroegte uit. Zes mensen werden in hun slaap verrast door de hete lava en kwamen om het leven. Bijna drieduizend mensen werden geëvacueerd. Veel mensen hadden echter al voor de uitbarsting van zaterdag een veilig heenkomen gezocht.

De vulkaan was al sinds oktober 2012 aan het rommelen.

Ginger Pride toont rode schoonheid

Roodharigen hebben in het dagelijks leven nog wel eens te maken met pesterijen en vooroordelen. Daarom werd vandaag in het Schotse Edinburgh de jaarlijkse Ginger Pride georganiseerd. Daarmee willen de organisatoren en deelnemers aandacht vragen voor de schade die pesterijen aanrichten en tegelijkertijd tonen dat ze trots zijn op hun haarkleur.

De opkomst was met enkele tientallen deelnemers niet massaal, maar opvallen deed het gezelschap zeker. De roodharigen droegen borden en spandoeken met zich mee met daarop teksten als 'Don't make me mad or I will ginger snap' en 'All hail, the red, orange and pale'.

Rood haar is betrekkelijk zeldzaam. Het komt slechts in bepaalde westerse landen voor. In Schotland, Ierland en Wales het vaakst, daar is tien tot vijftien procent roodharig. In andere delen van Europa heeft slechts een tot vijf procent van de bevolking rood haar.

Wellicht ten overvloede: roodharigen hebben inderdaad geen ziel. Andere mensen trouwens ook niet.

Zelfverzekerder achter stuur door vroege rijles

Jongeren die als ze 16,5 jaar zijn beginnen met rijlessen denken dat zij daarmee een zelfverzekerder en een veiliger bestuurder worden. Dat hebben ze aangegeven in een studie naar de effecten van het project 2toDrive, meldt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

In november 2011 ging in Nederland de zesjarige proef 2toDrive van start. Deelnemers aan de proef kunnen als ze 16,5 jaar zijn beginnen met een rijopleiding en het theorie-examen. Zodra ze 17 jaar zijn, mogen ze rijexamen doen. De jongeren die slagen, mogen tot ze 18 jaar zijn alleen de weg op onder begeleiding van een ervaren bestuurder.

Om te kijken of door deze aanpak minder jongeren betrokken raken bij een ongeval, voert de SWOV een onderzoek uit, waarvan de eindresultaten in 2017 worden verwacht. Voor het eerste deel van dit onderzoek hebben 1474 jongeren een online vragenlijst ingevuld.

Daaruit blijkt dat jongeren die met 2toDrive meedoen of willen meedoen, het belangrijk vinden dat ze direct nadat ze 18 jaar zijn geworden zelfstandig kunnen autorijden en dat ze ook vóór die tijd een auto mogen besturen. Andere belangrijke redenen om met de proef mee te doen zijn dat ze daarmee volgens hen een zelfverzekerder en een veiliger bestuurder worden, aldus SWOV.

Uitslagen Eredivisie 10/08/2013

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Go Ahead Eagles was in eigen huis met 2-1 te sterk voor ADO Den Haag terwijl sc Heerenveen met 0-2 won van NAC Breda.

NAC Breda

0 - 2

sc Heerenveen

     40' Ziyech 
 90+1' Finnbogason 
 
 Gele kaart: De Roover, (NAC Breda), v. La Parra, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.250
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
v.d. Weg
Suk (Schalk/46)
Gilissen (Seuntjens/74)
Buijs
Hooi (Verbeek/60)
Lurling
Sarpong
  Nordfeldt
v. Anholt
Otigba
Kruiswijk
Kum
De Roon
Ziyech (Kums/72)
eikrem
Slagveer (v. la Parra/62)
Finnbogason
Wildschut (v.d. Berg/62)

Go Ahead Eagles

2 - 1

ADO Den Haag

 21' Schenk
 81' Kolder
   37' v. Duinen 
 
 Gele kaart: Amevor, (Go Ahead Eagles), Beugelsdijk, Cabral, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 6.855
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Amevoor
Vriends
v.d. Linden
Schenk
Lambooij (Rijsdijk/63)
Overgoor
Turuc (90 1)
Antonia
Kolder
Houtkoop
  Coutinho
Malone
Wormgoor
Beugelsdijk (Kramer/83)
Meijers
Jansen
Holla
v. Haaren (Supusepa/85)
Cabral
v. Duinen
Gouriye (Schet/66)

Oud-topman Microsoft omgekomen bij crash VS

In de Amerikaanse staat Connecticut zijn vier lichamen gevonden op de plek waar vrijdag een vliegtuigje neerstortte. Een van de omgekomen slachtoffers is oud-topman van Microsoft Bill Henningsgaard, die de piloot van het toestel was, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De andere slachtoffers zijn waarschijnlijk de tienerzoon van Henningsgaard en twee kinderen van 1 en 13 jaar die in een woning waren die werd geraakt door het vliegtuigje. De verwachting is niet dat er nog meer slachtoffers zijn.

Het toestel stortte neer in een woonwijk in East Haven. Twee woningen die werden geraakt vlogen daarna in brand. Henningsgaard vervulde veertien jaar lang verschillende marketing- en verkoopfuncties bij Microsoft.

[WK] Atlete breekt neus door discus

Natalia Semenova zal met weinig plezier terugkijken op het wereldkampioenschap atletiek in Moskou. De goed in vorm zijnde Oekraïense discuswerpster liep nog voordat de kwalificatieronde begonnen was door onvoorzichtigheid van een collega een gebroken neus en een hersenschudding op.

De Poolse Zaneta Glanc was bezig met de warming-up toen de discus uit haar hand glipte. De schijf raakte Semenova vol op de neus. De Oekraïense brak het lichaamsdeel en moest aan haar verwondingen geholpen worden. Semenova probeerde het hierna nog wel in de kwalificatie, maar moest haar strijd na één poging al staken, terwijl Glanc wel gewoon de finale haalde. Bij Semenova werd later in het ziekenhuis nog een hersenschudding geconstateerd.

Broer draait kamer om

Vorig jaar veranderde hij de kamer van zijn 15-jarige broertje al in een prinsessenkamer en ook dit jaar was het raak. Dit keer werd de slaapkamer van de inmiddels 16-jarige een kwartslag gedraaid.

De prinsessenkameractie was nog pure wraak. Het filmpje dat ervan op internet verscheen werd een flinke hit. Dit keer is er geen echte aanleiding, maar is het gedaan omdat het kan.


Dit wordt moeilijk te overtreffen

'Openheid over afluisteren is overwinning'

Julian Assange van WikiLeaks heeft zaterdag het voornemen van de Amerikaanse president Barack Obama om meer openheid te geven over afluisterprogramma's een "overwinning" genoemd. Het succes is volgens Assange te danken aan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Obama wil antiterreurwetgeving aanpassen om meer openheid te kunnen geven over controversiële afluisterprogramma's. De onderdelen die betrekking hebben op het verzamelen van telefoongegevens en andere informatie, gaan op de schop, zei Obama vrijdag.

Wereldwijd is veel kritiek op de VS om spionagepraktijken door de geheime dienst NSA. Die kwamen aan het licht door onthullingen door Snowden.

'Openheid over afluisteren is overwinning'
'Openheid over afluisteren is overwinning' (Foto: ANP)

[Bundesliga] Verlies Braunschweig bij terugkeer op hoogste niveau

Eintracht Braunschweig heeft de rentree in de Bundesliga niet kunnen opluisteren met een goed resultaat. De promovendus, die voor het eerst in 28 jaar uitkomt op het hoogste niveau, werd thuis met 1-0 verslagen door Werder Bremen. De Oostenrijker Zlatko Junuzovic maakte acht minuten voor tijd de winnende goal.

Braunschweig en Bremen kenden vorige week een valse start van het seizoen. Beide clubs werden in het bekertoernooi uitgeschakeld door een club uit een lagere divisie.

Eljero Elia speelde bij de bezoekers een halfuurtje mee. De Nederlander viel in de 62e minuut in voor spits Mehmet Ekici.

Vijf doden bij illegale straatrace in Suriname

Bij een illegale straatrace tussen twee auto's in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo zijn zaterdagochtend vijf doden gevallen. Een zesde slachtoffer raakte zwaargewond en verkeert in levensgevaar. Dat meldt de Surinaamse politie.

Het ongeval vond plaats in het zuiden van de hoofdstad, in de buurt van een sporthal waar net een muziekoptreden was geweest. Na het optreden gingen twee wagens racen op de openbare weg. Bij een inhaalmanoeuvre kwam een van de racende voertuigen op de andere rijhelft terecht, waar de auto eerst tegen een lijnbus botste en vervolgens tegen een andere auto.

De klap was enorm. De racende wagen werd weggeslingerd en kwam ondersteboven tegen een elektriciteitsmast terecht. Enkele passagiers werden uit de auto geslingerd. Alle vier inzittenden van de wagen, twee mannen en twee vrouwen, waren op slag dood. Hun lichamen zijn zwaar verminkt.

Een vijfde man, de bestuurder van de personenwagen die op de andere rijhelft werd aangereden, bezweek onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een zesde persoon vecht momenteel in het ziekenhuis nog voor zijn leven. Over de identiteit en de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekend, maar er wordt van uitgegaan dat het allemaal Surinamers zijn.

De chauffeur van de andere wagen die deelnam aan de race kwam er zonder kleerscheuren van af. Het is nog niet duidelijk of hij intussen is aangehouden.

In eerste instantie werd uitgegaan van kwade opzet. Volgens ooggetuigen was er tijdens het evenement een ruzie ontstaan tussen de inzittenden van de twee auto's en was de ene wagen met opzet met volle snelheid ingereden op het andere voertuig. Dat blijkt nu niet te kloppen. "Het ongeluk is volledig te wijten aan stoerdoenerij. Van een wraakactie of moord is geen sprake", zei een politie-inspecteur op een persconferentie in Paramaribo zaterdagavond.

Dit jaar verloren al 45 personen het leven in het Surinaamse verkeer, dat als zeer gevaarlijk bekendstaat.

Uitslag Heracles Almelo - PEC Zwolle

Heracles Almelo nam in het eigen huis op tegen PEC Zwolle. De thuisclub ging met 1-3 onderuit. Na elf seconden had Drost al het net gevonden namens de gasten. 

Heracles Almelo

1 - 3

PEC Zwolle

 46' van der Werff(e.d.)    1' Drost 
 13' Mokotjo 
 90+1' G.Fernandez 
 
 Gele kaart: Duarte, Pasveer, (Heracles Almelo), Lachman, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8155
Arbiter: Janssen
Bijzonderheden: Klich(PEC Zwolle) mist strafschop(85')
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Koenders (Vujicevic/46)
Rienstra
Schenkeveld
Dorda
Quansah
Bruns (Tannane/73)
Duarte
Rosheuvel (Kangaskolkka/79)
Amoah
Linssen
  Begois
v.Polen
v.d.Werff
Lachman
Achenteh
Klich
Mokotjo
Drost
Saymak (G.Fernandez/62)
Benson (Hiwat/ 76)
Mokhtar (Nijland/86)

Berlusconi weer ruim 1 miljard rijker

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi is dit jaar ondanks de schandalen waarin hij is verwikkeld 1,12 miljard euro rijker geworden. Berlusconi werd vorig week definitief veroordeeld voor belastingfraude.

De 76-jarige Berlusconi staat sinds deze week op de 33e plek op de miljardairslijst van persbureau Bloomberg, de Bloomberg Billionaires Index, als het gaat om de groei van zijn rijkdom. Die nam met 26 procent toe tot zo'n 5,7 miljard euro. Sinds deze week staat Berlusconi daarmee twee plaatsen hoger dan superbelegger Warren Buffett.

Het fortuin van Berlusconi nam met name toe doordat zijn verzekeringsbedrijf Mediolanum en televisiebedrijf Mediaset fors meer waard werden.

De Italiaanse zakenman Leonardo Del Vecchio, ontwerper van brilmonturen, zag zijn vermogen met 30 procent groeien naar 14,2 miljard euro. De rijkste man van Italië is Michele Ferrero, eigenaar van chocoladefabrieken Ferrero. Hij is bijna 18 miljard euro waard.

Berlusconi fors rijker ondanks schandalen
Berlusconi weer ruim 1 miljard rijker (Foto: ANP)

Vrouw zwaargewond bij steekpartij in Zeeland

Een 27-jarige vrouw uit het Zeeuwse Heinkenszand is zaterdag zwaargewond geraakt bij een steekpartij in haar woonplaats. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht. Haar toestand is zorgwekkend. De toedracht voor de steekpartij ligt in de relationele sfeer, meldt de politie.

De vrouw had rond 12.45 uur in een woning aan de Van Schengenstraat ruzie met haar 34-jarige partner. De man heeft daarbij de vrouw met een steekwapen verwond. De vrouw strompelde vervolgens naar buiten en zakte op straat in elkaar.

De man ging er vandoor in een auto. De man kon worden klemgereden en aangehouden bij een benzinestation in Kruiningen. De man zit vast op een politiebureau. Hij wordt ervan verdacht zijn partner van het leven te hebben willen beroven. Omdat in de auto waarin hij reed mogelijk sporen zijn te vinden, is de wagen voor onderzoek weggetakeld.

Kanaalzwemmer al ruim over de helft

De Nederlander die zaterdag probeert van Engeland naar Frankrijk te zwemmen is al ruim over de helft en het gaat nog steeds goed. Dat staat op de Twitteraccount van de zwemmer Roel van Beek.

Van Beek begon zaterdag even na 10.00 uur Nederlandse tijd. Na drie uur zwemmen werd gemeld dat de slag en frequentie van Van Beek nog goed waren.

De route die de Nederlander aflegt is te volgen op internet. Daarop is te zien dat hij aanvankelijk flink afweek van de kortst mogelijke route van Dover naar Calais, maar dat hij na een tijdje zwemmen weer terug was op de juiste lijn.

Vorige maand zwom Van Beek als derde Nederlander van Medemblik over het IJsselmeer naar Stavoren en weer terug. Met de overtocht van het Kanaal wil hij geld inzamelen voor de stichting Bergh in het Zadel, die actie voert voor een vierjarig onderzoek naar alvleesklierkanker.

Voor zover bekend was de Engelsman Matthew Webb in 1875 de eerste die zonder hulpmiddelen het kanaal overzwom. Webb legde de 34 kilometer af in bijna 22 uur.

FOK!toen: 'Proms' bestaan 118 jaar

Vandaag in 1895 zouden de allereerste Proms beginnen. In de 118 jaar erna groeide het muziekfestival uit tot het grootste nationalistische festijn van het hedendaagse Verenigd Koninkrijk. De eerste 45 jaar vonden de Proms plaats in Queen's Hall:

Queen's Hall bij de opening in 1893

Proms voor het eerst gehouden
LONDEN, 10-08-1895. In Londen werden al vanaf de 18e eeuw in stadsparken upperclass klassieke concerten gegeven. Bij deze 'promenadeconcerten' kon je rondlopen, roken, converseren, een hapje eten en een drankje drinken terwijl de muziek speelde.

De Londense impresario van de toen fonkelnieuwe (1893) Queen's Hall, Robert Newman (foto hieronder), merkte echter dat er voor het gewone volk maar weinig cultureels werd georganiseerd en dat er ook weinig interesse voor was.

Daarom besloot hij om vanaf dat jaar speciale 'Proms' te houden om de Londenaren voor weinig geld kennis te laten maken met klassieke muziek. Op 10 augustus van dat jaar ving het eerste van 49 geplande concerten aan, om te eindigen met de eerste van alweer 117 'Last Nights.' 

Een kennis van Newman, Henry Wood, was al vanaf het eerste jaar dirigent; dat bleef hij tot in de jaren veertig. Een buste van Wood siert nog steeds het podium als de Proms gespeeld worden.

Robert Newman

Ter verheffing van het volk
Newmans doel was naar eigen zeggen: “Ik ga een reeks avondconcerten organiseren om het publiek met kleine stapjes bij te scholen. Eerst populaire muziek, vervolgens met een steeds hogere standaard tot ik een [groot genoeg] publiek gecreëerd heb voor klassieke en moderne muziek.”

In de 19e eeuw was het heel normaal om dit soort initiatieven te ontplooien. In de koloniën voelde men zich door de 'White Man's Burden' bijvoorbeeld verplicht om religie, scholing, infrastructuur en medische faciliteiten naar de 'niet Verlichte' delen van de wereld te sturen.

Enorm succes moest Brits (gefinancierd) blijven
En ook op het thuisfront werd in het Victoriaanse tijdperk dus geprobeerd om het volk op een hoger plan te tillen. Met succes. De Proms groeiden geleidelijk uit tot een ruim twee maanden durende reeks concerten die elke keer eindigde met de Last Night of the Proms, die tot op de dag van vandaag wordt beleefd als een bombastische, vaderlandslievende uiting van Britsheid.

Net voor de Eerste Wereldoorlog raakte de organisatie in financiële moeilijkheden maar men werd gered door de Amerikaanse bankier en filantroop Edgar Speyer. Speyer investeerde o.a. In de Londense metro, de Proms en expedities naar Antarctica. Hij was bevriend met componisten als Edward Elgar (o.a. 'Land of Hope and Glory'), Richard Strauss en Claude Debussy.

In 1914 werd de man door een lastercampagne in de media gedwongen afstand te doen van het archetypisch Britse volksvermaak wegens een hoogoplopende haat richting alles wat Duits was.

Royal Albert Hall, opening maart 1871

Queen's Hall → BBC en Royal Albert Hall
De concerten werden aanvankelijk gehouden in Queen's Hall. Die werd echter tijdens WO2 platgebombardeerd. Door de bombardementen moesten in een aantal oorlogsjaren een heel aantal concerten worden afgelast. Tijdens WO2 nam de BBC de Proms voor het eerst voor haar rekening en werden de concerten op diverse locaties gegeven, om uiteindelijk in de Royal Albert Hall (zie afbeelding onder en boven) te blijven.

De BBC organiseert de Proms tot op de dag van vandaag. Vooral de Last Night of the Proms wordt jaarlijks door tientallen miljoenen mensen bekeken. Op pleinen en in parken door heel het Verenigd Koninkrijk zingen bijeenvergaarde, in vaderlandslievende kledij gestoken Britten elk jaar weer dezelfde patriottische liederen, waaronder 'Jerusalem', 'God Save the Queen/King', 'Land of Hope and Glory' en 'Rule, Britannia.' (Zie hieronder bij luistertips.)

Royal Albert Hall, opening 29-3-1871

Proms in heel Europa succesverhaal
De Proms zijn als succesverhaal inmiddels overgeslagen naar verschillende andere landen. Vanaf 1985 worden ze in België georganiseerd, vanaf 1990 in Nederland. Ook Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Frankrijk en Denemarken organiseren soortgelijke volksfestijnen.

Er wordt buiten het VK echter vaak wel een concessie gedaan door naast klassiek en/of patriottische liederen, ook popmuziek te spelen. De Proms begonnen dit jaar op vrijdag 12 juli en tellen 75 concerten. De laatste avond, die integraal op de BBC te zien is, zal op zaterdag 7 september plaatsvinden.

Tradities
In de bijna 120 jaar van haar bestaan is de Night of the Proms niet alleen een nationalistisch volksfestijn geworden, maar heeft het ook een hele set aan tradities ontwikkeld, vooral bij het spelen van 'Land of Hope and Glory.'

In het filmpje hieronder zie je enkele van die tradities duidelijk. De gastoeters en het gelach in het begin horen erbij, het massaal meeklappen (normaal een doodzonde bij klassiekconcerten) en op en neer hopsen, ook wel 'prommen' genoemd evenzo.

Morgen het slotstuk over de Opstand van Warschau. Mocht het stuk van vandaag wat kort lijken: dat klopt! Door een avonddienst vrijdag en een vroege dienst zaterdagochtend had ik helaas geen tijd om een uitgebreider stuk te onderzoeken en te schrijven.

Luisteren:
Wie benieuwd is hoe vaderlandslievend die Last Night wel niet is, wordt aangeraden onderstaande filmpjes te bekijken. Als Nederlander, wonend in een land dat niet dezelfde traditie van trots zijn op je vaderland hoog houdt, vind ik het elk jaar weer heel bijzonder om te zien.

Een brok in de keel en een verlangen naar eenzelfde soort trots op het vaderland zijn niet uitgesloten bij het kijken en luisteren naar een volk dat ruim zestig jaar na het uiteenvallen van hun Wereldrijk nog even trots lijkt te zijn op die gedeelde identiteit als men een eeuw geleden was.

Land of Hope and Glory (1902):
In 2006 werd voorgesteld dit het officiële volkslied van Engeland te maken. (Het voorstel ketste af.)

Land of Hope and Glory, Mother of the Free,
How shall we extol thee, who are born of thee?
Wider still and wider shall thy bounds be set;
God, who made thee mighty, make thee mightier yet,
God, who made thee mighty, make thee mightier yet.

Rule, Britannia (1740):
Wordt gezien als lijflied van de Britse Marine. 

When Britain first, at Heaven's command
Arose from out the azure main;
This was the charter of the land,
And guardian angels sang this strain:
"Rule, Britannia! rule the waves:
"Britons never will be slaves."

The nations, not so blest as thee,
Must, in their turns, to tyrants fall;
While thou shalt flourish great and free,
The dread and envy of them all.
"Rule, Britannia! rule the waves:
"Britons never will be slaves."

Still more majestic shalt thou rise,
More dreadful, from each foreign stroke;
As the loud blast that tears the skies,
Serves but to root thy native oak.
"Rule, Britannia! rule the waves:
"Britons never will be slaves."

Thee haughty tyrants ne'er shall tame:
All their attempts to bend thee down,
Will but arouse thy generous flame;
But work their woe, and thy renown.
"Rule, Britannia! rule the waves:
"Britons never will be slaves."

To thee belongs the rural reign;
Thy cities shall with commerce shine:
All thine shall be the subject main,
And every shore it circles thine.
"Rule, Britannia! rule the waves:
"Britons never will be slaves."

The Muses, still with freedom found,
Shall to thy happy coast repair;
Blest Isle! With matchless beauty crown'd,
And manly hearts to guard the fair.
"Rule, Britannia! rule the waves:
"Britons never will be slaves."

VI mag Eredivisie-beelden niet uitzenden

Beelden van de Eredivisie zullen niet meer te zien zijn in RTL7's voetbalprogramma Voetbal International. Dit meldt voormalig VI-hoofdredacteur Johan Derksen in zijn column in het voetbalmagazine.

Beeldmateriaal van de Nederlandse voetbalwedstrijden is exclusief voor FOX Sports Eredivisie en het open kanaal van het mediabedrijf dat op 19 augustus van start gaat. Om dit kenbaar te maken zouden volgens Derksen alle Nederlandse profclubs 'een strenge brief hebben ontvangen'. Voetbalclubs zouden geen contract met het programma mogen afsluiten om alsnog beelden af te staan.

In zijn column reageert Derksen teleurgesteld: "Ze barsten bij FOX van het geld, maar desondanks is de onzekerheid zo groot dat ze de andere zenders het licht in de ogen niet gunnen. Terwijl de open zender FOX er maar voor de schijn is. FOX wil eigenlijk maar één ding: FOX wil u een abonnement achter de decoder aansmeren".

RTL7's Voetbal International zal op de maandagavond recht tegenover een nieuw voetbalprogramma van FOX komen te staan. In het programma zullen presentator Toine van Peperstraten en analist Jan van Halst wedstrijden van het afgelopen weekend bespreken.

Eerder moest RTL7 al afstand doen van de samenvattingen van de Jupiler League. Ook deze beelden zullen exclusief bij FOX en de betaalzender FOX Sports te zien zijn.

[JL] MVV nipt te sterk voor Jong FC Twente

MVV Maastricht heeft Jong FC Twente de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. De Tukkers gingen met 1-0 onderuit in Zuid-Limburg. MVV had wat goed te maken voor eigen publiek. De ploeg van Tiny Ruijs ging vorige week met 2-1 onderuit bij FC Dordrecht. In De Geusselt stond het lastige duel met Jong FC Twente op het programma. De Tukkers waren vorige week te sterk voor FC Oss (3-0). Felitciano Zschusschen, goed voor twee goals, was zaterdag afwezig.

Jong FC Twente begon met een paar spelers die al in het eerst hebben gespeeld, onder wie Nils Röseler, Nicky Kuiper, Joey Pelupessy en Tim Hölscher. Zij konden de eerste competitienederlaag voor de ploeg van trainer Jan Zoutman niet voorkomen. Tom van Hyfte maakte na een klein kwartier spelen het enige doelpunt (1-0).

Hogenkamp via Kerkhove naar finale Koksijde

Richel Hogenkamp heeft in een Nederlands onderonsje de finale van het ITF-toernooi in Koksijde bereikt. De Doetinchemse versloeg zaterdag in de halve finale Lesley Kerkhove met 6-4 en 7-5.

In de eindstrijd treft Hogenkamp Irena Pavlovic. De Française was eerder op de dag de Nederlandse Cindy Burger de baas op het Belgische gravel. De 21-jarige Hogenkamp wacht dit jaar nog op een toernooizege. Vorig jaar was ze de beste op de ITF-toernooien in Sutton en Istanbul.

[WK] Martina naar halve finale 100 meter

Churandy Martina heeft zich op het WK atletiek in Moskou eenvoudig geplaatst voor de halve finales op de 100 meter. De Nederlandse sprinter werd in een tijd van 10,17 seconden tweede in zijn serie, achter de Jamaicaan Nesta Carter (10,11). De halve finales en de finale worden zondag gelopen.

Martina kende een moeizame start, maar maakte zijn achterstand in de tweede helft van de race goed. "Voor een eerste ronde ging het prima. Hopelijk lukt dat morgen weer, dan ga ik voor het podium", reageerde de goedlachse Martina na afloop bij Eurosport.

Van Hummel grijpt leiderstrui in Noorwegen

Kenny van Hummel is weer de leider in de Arctic Race of Norway. De Nederlandse sprinter van Vacansoleil eindigde zaterdag in de derde etappe als tweede, achter de Duitse winnaar Nikias Arndt van Argos-Shimano. Van Hummel neemt de leiderstrui over van de thuisrijdende Thor Hushovd.

De Arnhemmer won donderdag de openingsetappe waardoor hij automatisch de leiderstrui kreeg omgehangen. Hushovd nam die een dag later via ritwinst echter van hem over.

Van Hummels ploeggenoot Barry Markus legde zaterdag beslag op de derde plaats. De Noorse koers duurt tot en met zondag.

Dronken tor ramt politieauto

Een agent is zaterdag in het Noord-Hollandse Wognum gewond geraakt doordat een alcomobilist op zijn auto inreed. De agent raakte gewond aan zijn nek, armen en schouders. De 39-jarige lazarus is aangehouden, aldus de politie.

De politie werd rond 05.30 uur gewaarschuwd dat een wagen slingerend over de A7 richting Hoorn reed. Het voertuig stond ter hoogte van Wijdewormer deels op de vluchtstrook en deels op de rijbaan stil. Agenten wilden hem aanhouden, maar de man kachelde er weer vandoor.

De verdachte nam de afslag naar Wognum en teuterde bij een rotonde al een politieauto aan. De lamzak doofde daarop zijn lichten en ging verder. Uiteindelijk reed hij een doodlopende zijweg van de Nieuweweg in, achtervolgd door een politiewagen. De man keerde snel en kwam recht op het voertuig van de sterke arm af. De agent probeerde een aanrijding te voorkomen door zijn wagen de berm in te sturen, maar hij faalde. Een frontale botsing volgde.

De man zat ruim drie keer boven zijn theewater en is vastgezet.

Marokkaanse soldaten dood bij ongeluk

Bij een busongeluk op een snelweg tussen Tetouan en Al Hoceima, in het noorden van Marokko, zijn zaterdagochtend zestien leden van de koninklijke garde om het leven gekomen. Dat heeft het Marokkaanse persbureau MAP gemeld. Zeker 42 militairen raakten gewond, van wie acht ernstig.

De bestuurder van de bus verloor in een bocht de macht over het stuur. De bus kantelde, schoot van de weg en stortte ruim tweehonderd meter naar beneden.

Weer veel doden bij aanslagen Irak

Bij een reeks bomaanslagen in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zaterdag 33 mensen die het einde van de ramadan vierden om het leven gekomen. Dat heeft de Iraakse politie gezegd.

De dodelijkste aanslag had plaats in een zuidoostelijke voorstad van Bagdad. Een autobom explodeerde bij een markt. Zeven mensen kwamen om het leven en twintig mensen raakten gewond.

Ook elders in de stad werden aanslagen met autobommen uitgevoerd. Bij de aanslagen, gericht tegen theehuizen, markten en restaurants, vonden 26 mensen de dood. Tientallen raakten gewond.

De Iraakse veiligheidsdiensten hadden extra maatregelen genomen om de mensen tijdens de viering van het einde van de islamitische vastenmaand te beschermen. Die maatregelen lijken weinig effect te hebben gesorteerd: in totaal kwamen tijdens de ramadan dit jaar 671 mensen om het leven bij geweld. Dat is het hoogste aantal sinds 2007.

[Upd][WK] Sintnicolaas vijfde na dag één

Eelco Sintnicolaas is zaterdag redelijk begonnen aan de wereldkampioenschappen atletiek in Moskou. De tienkamper liet de negende tijd op de 100 meter noteren. Hij sprintte naar 10,85, goed voor 894 punten.

Ingmar Vos klokte de 15e tijd (10,98). Hij verdiende 865 punten. Pelle Rietveld kwam met 11,15 terecht op de 22ste plaats. Hij heeft 827 punten na het eerste onderdeel van de tienkamp. De beste tijd was voor Ashton Eaton. Met 10,35 pakte hij 1011 punten. 

Update 10.20 uur

Tienkamper Eelco Sintnicolaas heeft zaterdag zijn persoonlijk record verbeterd op het onderdeel verspringen. Hij liet op de wereldkampioenschappen atletiek in Moskou een afstand van 7,65 meter noteren.

Sintnicolaas bekleedt na 2 onderdelen de zevende plaats. Hij opende zaterdag de tienkamp met een tijd van 10,85 op de 100 meter. Sintnicolaas heeft na twee onderdelen 1866 punten verzameld. Ashton Eaton voert het klassement aan. De Amerikaanse favoriet voor de eindzege heeft 2003 punten.

Ingmar Vos staat voorlopig 12e met 1787 punten. Pelle Rietveld raakte wegens lichte hamstringklachten verder achterop. Hij vindt zichzelf terug op de 30e positie met 1566 punten.

Update 12.30 uur

Tienkamper Eelco Sintnicolaas blijft goed presteren op de wereldkampioenschappen atletiek in Moskou. Hij wierp zaterdag de kogel naar een afstand van 14,08 meter. Na drie onderdelen bekleedt hij de zevende plaats in het klassement. Sintnicolaas heeft 2599 punten verzameld. 

De Amerikaan Ashton Eaton voert het klassement voorlopig aan met 2755 punten. De Nederlander Ingmar Vos staat 14e met 2504 punten. Pelle Rietveld vindt zich na 3 onderdelen terug op de 31e positie (2246 punten).

Update 16.40 uur

Sintnicolaas blijft het goed doen op het WK. Bij het vierde onderdeel, het hoogspringen, kwam hij tot een hoogte van 2.02 meter, wat een persoonlijk record betekende. Door deze prestatie steeg hij naar de vijfde plaats in het klassement. Sintnicolaas heeft inmiddels 3421 punten verzameld. De Amerikaan Gunnar Nixon gaat met 3611 punten aan de leiding.

Ingmar Vos deed het met een hoogte van 2.05 ook goed bij het hoogspringen en staat nu twaalfde. Later vandaag sluiten de tienkampers de eerste dag af met de 400 meter.

Update 18.45 uur

Tienkamper Eelco Sintnicolaas is het WK atletiek in Moskou zaterdag goed begonnen. De Dordrechtenaar staat na de eerste vijf onderdelen vijfde. Op de 400 meter behield hij met 48,25 seconden zijn vijfde plaats. Ingmar Vos zakte vanwege zijn tijd (50,71) vier plekken naar plaats zestien. Pelle Rietveld (48,67) steeg van de 28e naar de 25e plek.

Regerend olympisch kampioen Ashton Eaton heroverde de eerste plek. De Amerikaan liet met een persoonlijk record van 46,03 seconden iedereen ver achter zich. Zijn landgenoot Gunnar Nixon verloor de eerste plaats en staat nu tweede, voor nummer drie Michael Schrader uit Duitsland.

De laatste vijf onderdelen staan zondag op het programma. De atleten gaan dan hordelopen, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en 1500 meter hardlopen.


Pirate Bay komt met eigen browser

The Pirate Bay heeft een eigen browser uitgebracht. Daarmee kunnen internetgebruikers in landen waar justitie het internet censureert via een omweg toch op geblokkeerde sites zoals The Pirate Bay komen.

Ook Nederland behoort tot deze landen. Vorig jaar werden internetproviders door de rechter gedwongen om The Pirate Bay te blokkeren nadat de stichting Brein dat geëist had.

Het was al langer mogelijk om The Pirate Bay te bereiken vanuit Nederland, maar daarvoor diende een proxy gebruikt te worden. Met de Pirate Browser is dat niet meer nodig.

[WK] Farah pakt de titel op 10.000 meter

Na het olympisch goud voor eigen publiek in Londen heeft Mo Farah in Moskou ook de wereldtitel op de 10.000 meter gewonnen. De Britse atleet, van Somalische komaf, versloeg de Ethiopiër Ibrahim Jeilan en de Keniaan Paul Tanui in de lange eindsprint.

Farah zette in de laatste bocht aan en was voor de concurrenten niet meer te achterhalen. Hij finishte na 27.21,71. Jeilan werd in 27.22,23 tweede, vóór Tanui (27.22,61). Twee jaar geleden in Daegu was Jeilan te sterk voor Farah, nu is het andersom. 

Marcelo per direct naar Hannover 96

Marcelo zet zijn carrière voort bij het Duitse Hannover 96. Dit heeft de technisch directeur van PSV, Marcel Brands, zojuist bekendgemaakt.

"Voor Marcelo is dit een mooie kans om in de Bundesliga te spelen", liet Brands op de officiële website van PSV weten. "Door de nieuwe situatie was Marcelo, die de afgelopen twee jaar alles gespeeld heeft en een prima jongen in de groep is, niet langer eerste keus. PSV heeft daarom de beslissing genomen om mee te werken aan een transfer, onder goede voorwaarden."

Marcelo tekent bij Hannover 96 een contract voor de duur van vier seizoenen en voegt zich na het weekend bij de selectie van de Duitse club. De Braziliaan stond sinds de zomer van 2010 bij PSV onder contract.

'Geen mens is illegaal'

In Rotterdam hebben zo’n vijfhonderd mensen geprotesteerd tegen het Nederlandse asielbeleid. In hun ogen is dat namelijk veel te hard. Het protest geldt als de afsluiting van het No Border-kamp. In dat kamp bivakkeerden asielactivisten de afgelopen week om op die manier aandacht te vragen voor hun opvattingen.

Het protest richtte zich onder andere op het strafbaar stellen van illegaliteit. Daarnaast gaven de actievoerders aan af te willen van de strenge controles van migranten aan de grenzen van de Europese Unie en individuele landen.

De actievoerders droegen een spandoek met daarop de kreet ‘geen mens is illegaal’. Feitelijk is die leus een stropopconstructie, aangezien niemand pleit voor het strafbaar stellen van mensen, maar voor het strafbaar stellen van illegaal verblijf.   

Bij het protest was veel politie op de been. Een rechtse groepering had aangekondigd een tegendemonstratie te organiseren, maar kreeg daarvoor van de gemeente geen toestemming.

Aanklacht na mishandeling door entourage Bieber

De man die vorig weekeinde werd aangevallen door de entourage van Justin Bieber wil juridische stappen nemen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Een bezoekje van de 19-jarige Bieber aan een nachtclub liep uit op een vechtpartij nadat een paar van zijn bodyguards achter een man aan gingen.

Het vermeende slachtoffer, de 22-jarige Wayne Rennalls, liep naar eigen zeggen verwondingen op aan zijn gezicht en brak mogelijk een tand. Hij moest naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen.

Wat zich precies heeft afgespeeld bij de nachtclub, is onbekend. Rennalls beweert dat hij een strikje uitleende aan een serveerster met wie hij de hele avond aan de praat was. Toen de vrouw met Justin Bieber in gesprek was, kwam hij het strikje terughalen en ontstond er ruzie. De zanger verliet de club, maar op de parkeerplaats ging het mis.

De politie is nog bezig met een onderzoek naar de entourage van Bieber. De zanger hebben ze niet op de korrel.

[Bundesliga] Droomdebuut Aubameyang bij seizoensopening Dortmund

Borussia Dortmund heeft de start van het Bundesligaseizoen zaterdag opgeluisterd met een 4-0 overwinning. Nieuwkomer Pierre-Emerick Aubameyang zorgde voor drie goals op bezoek bij het FC Augsburg van aanvoerder Paul Verhaegh. Robert Lewandowski verzilverde vlak voor tijd een strafschop.

Verhaeghs landgenoot Jos Luhukay kende met Hertha BSC een bijzonder gelukkige seizoensstart. De trainer zag zijn gepromoveerde ploeg Eintracht Frankfurt met 6-1 verslaan. De Colombiaan Adrian Ramos werd in Berlijn met een hattrick de grote man. Tunesisch international Sami Allagui vond tweemaal het net, de Braziliaan Ronny zorgde voor het slotakkoord.

Bayer Leverkusen rekende af met SC Freiburg: 3-1. Stefan Kießling opende de score voor de nummer drie van het vorige seizoen, waarna Mike Hanke de teams nog voor rust op gelijke hoogte bracht. Heung-Min Son en Sidney Sam bezorgden de thuisploeg na de thee drie punten.

VfL Wolfsburg had op bezoek bij Hannover 96 een ellendige middag en verloor met 1-0. De ploeg van de geblesseerde Bas Dost stond door tweede rode kaarten al na 52 minuten met negen man. De Deen Leon Andreasen en de Hongaar Szabolcs Huszti scoorden de treffers. TSG Hoffenheim en FC Nürnberg speelden met 2-2 gelijk.

Colombiaan Duque wint eerste rit Tour de l'Ain

Leonardo Duque heeft zaterdag de eerste etappe van de Tour de l'Ain gewonnen. De Colombiaan was na 156 kilometer in finishplaats Bourg-en-Bresse de Fransen Yannick Martinez en Romain Feillu te snel af. De Belg Gianni Meersman, vrijdag winnaar van de proloog, bleef aan de leiding in het klassement.

De Tour de l'Ain is een vijfdaagse rittenkoers in het oosten van Frankrijk, waar voornamelijk over een heuvelachtig parcours wordt gereden.

In de Ronde van Burgos was er een dagsucces voor Anthony Roux. De klassementsleider van FDJ werd in de sprint eigenlijk geklopt door Daniele Ratto, maar de Italiaan werd uiteindelijk gediskwalificeerd vanwege ongeoorloofd sprinten. Roux behield logischerwijs ook zijn leiderstrui.

De Ronde van Burgos eindigt zondag met een rit van 170 kilometer naar Lagunas de Neila. Vorig jaar won de Spanjaard Daniel Moreno de etappekoers.

Burger grijpt naast finaleplek in Koksijde

De finale van het ITF-toernooi in Koksijde wordt geen Nederlandse aangelegenheid. Cindy Burger moest zaterdag in de halve finale haar meerdere erkennen in de Française Irena Pavlovic: 2-6, 7-5 en 3-6. Later op de dag strijden Richel Hogenkamp en Lesley Kerkhove in een Nederlands onderonsje wie de tegenstander van Pavlovic in de finale wordt.

Burger verloor op het Belgische gravel de eerste set, maar kwam in de tweede goed terug. Ze brak op 5-5 en sleepte vervolgens op eigen service het tweede bedrijf binnen. In de beslissende derde akte nam Pavlovic meteen een 2-0 voorsprong, maar Burger kwam terug tot 2-2. Op een nieuwe break van Pavlovic moest de Nederlandse echter het antwoord schuldig blijven.

Boycot OS om homorechten onwaarschijnlijk

Een boycot van de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi vanwege de homorechtenkwestie lijkt erg onwaarschijnlijk. Minister Jet Bussemaker spreekt zich tegen een boycot uit, evenals de Britse premier David Cameron. Eerder zei de Amerikaanse president Obama al tegen te zijn.

Bussemaker (PvdA), die emancipatie in haar portefeuille heeft, gaf in het radioprogramma Tros Kamerbreed aan dat een boycot wat haar betreft te ver gaat. Ze is blij dat er wordt gedicusieerd, maar het lijkt haar beter om de kwestie ter plaatse aan de orde te stellen. Sporters zouden zelf aan kunnen geven hoe ze erover denken, aldus de minister, die schaatstser Ireen Wüst als voorbeeld aanhaalde. Wüst gaf onlangs aan biseksueel te zijn.

De Britse premier David Cameron sluit een boycot geheel uit. Net als Bussemaker denkt hij dat het deelnemen aan de spelen een betere manier is om vooroordelen tegen homoseksuelen te bestrijden. Cameron reageerde op een open brief van acteur en schrijver Stephen Fry, die opriep tot het verplaatsen van de Olympische Winterspelen vanwege de Russische wetgeving tegen 'homopropaganda en niet-traditionele seksuele relaties'. Cameron deelt Fry's zorgen over de mishandeling van Russische homoseksuelen, maar vindt een boycot te ver gaan.

Toeval Chris Brown door oververmoeidheid en stress

De toeval van Chris Brown is veroorzaakt door 'extreme vermoeidheid en emotionele stress als gevolg van ongefundeerde beschuldigingen en negativiteit'. Dat heeft een woordvoerder van de zanger laten weten aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Brown had vrijdagochtend een niet-epileptische aanval in opnamestudio Record Plant in Hollywood. De 24-jarige zanger weigerde behandeling en wilde niet mee naar het ziekenhuis.

Brown is regelmatig onderwerp van gesprek in de media. Zo sloeg de r&b-zanger vier jaar geleden zijn ex Rihanna in elkaar en kreeg hij het aan de stok met Drake en Frank Ocean.

[WK] Baptiste betrapt op doping

Kelly-Ann Baptiste zal niet deel gaan nemen aan het wereldkampioenschap atletiek dat dit weekend in Moskou van start is gegaan. De sprintster uit Trinidad & Tobago is betrapt op het gebruik van verboden middelen.

De 26-jarige Baptiste was in 2011 winnares van het brons tijdens de vorige mondiale titelstrijd. Ze maakte deel uit van de trainingsgroep rond Tyson Gay die vorige maand al door de mand viel.

Heemskerk scherpt Nederlands record aan

Femke Heemskerk heeft haar eigen nationale record op de 200 meter vrije slag aangescherpt. Tijdens kortebaanwedstrijden in Berlijn snelde ze naar een winnende tijd van 1.52,25 waarmee ze haar oude nationale toptijd, eveneens in Berlijn gezwommen, met 0,17 seconden aanscherpte.

Fabio Scozzoli scherpte zijn eigen Europese record op de 50 meter schoolslag aan. De Italiaan kwam tot 25,72 seconden, waarmee zijn drie dagen oude toptijd (25,89 seconden) uit de boeken verdween.

Belkin in zee met Bianchi

Bianchi is vanaf volgend seizoen de fietssponsor van de Belkinploeg. Op dit moment is Bianchi nog sponsor bij Vacansoleil-DCM.

Belkin heeft nu nog Giant als fietssponsor, maar al voor de Tour de France werd bekend dat die de overstap maakten naar Argos-Shimano. Teammanager Richard Plugge ontkende dat destijds en gaf aan dat er nog een contract was. Giant wees daarentegen naar een clausule die in dat contract stond waardoor ze konden opstappen.

'Lea Michele vindt leven zonder Monteith pijnlijk'

Lea Michele heeft het erg moeilijk met de dood van haar geliefde Cory Monteith. "Het is ontzettend pijnlijk", zegt een bekende van de actrice tegen het Amerikaanse blad People. Monteith overleed bijna een maand geleden aan een overdosis heroïne in combinatie met alcohol.

"Iedere dag is moeilijk", aldus de ingewijde. "'s Morgens opstaan betekent dat ze zich iedere keer weer herinnert dat Cory er niet meer is." De 26-jarige Michele, die met haar vriend in de muzikale serie Glee speelde, keerde afgelopen week terug op de set van het programma. "Het is een zware strijd. Ze is sterk, maar dat maakt het niet makkelijker."

Voor de Glee-acteurs was er afgelopen week ook een lichtpuntje. Nadat ze twee jaar geleden al langs verschillende theaters reisden met een concerttoer werd nu bekendgemaakt dat er een Glee-musical komt. "Een musical is in de maak", zei Gary Newman van Fox, dat Glee uitzendt, volgens The Hollywood Reporter.

Olifantje geboren in Diergaarde Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is zaterdagochtend een olifantje geboren. De dochter van 65 kilo kwam rond 05.00 uur ter wereld, meldt het dierenpark.

Voor de 10-jarige moeder Trong Nhi is het haar eerste jong. Voor de diergaarde is het de zestiende bevalling. De eerste tekenen dat de moeder zou bevallen dienden zich vrijdagavond aan. De bevalling is volgens het dierenpark voorspoedig verlopen. Het jong stond binnen enkele minuten op eigen benen. Een tante van het jong, die zelf al een 3-jarige dochter heeft, onfermde zich na de geboorte over het kalf, wat niet ongebruikelijk is in olifantenkuddes.

De tante heeft sterke moedergevoelens en produceert ook nog melk. Trong Nhi, die lager in rang staat, heeft haar jong nog niet opgeëist. Het dierenpark hoopt dat dit snel alsnog gebeurt. Het jong is waarschijnlijk vanaf zondag voor het publiek te zien. Om het dier een naam te geven wordt een namenwedstrijd georganiseerd onder de abonnementhouders.

D66 en CDA: sociaal akkoord gaat te traag

Oppositiepartijen CDA en D66 willen opheldering van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over de uitvoering van het sociaal akkoord. Beide partijen zijn bezorgd over de aanpak van de werkloosheid, die volgens hen te traag verloopt.

"Er is geen duidelijkheid over de opzet en het functioneren van arbeidsmarktregio's, iedere aanzet voor een wetsvoorstel rond WW en ontslag ontbreekt en de subsidieregeling voor sectorplannen is nog niet gereed. Ook over de aanpak van oneerlijke concurrentie via schijnconstructies bestaat onduidelijkheid", vindt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Steven van Weyenberg van D66: "Waarom draalt het kabinet met het bestrijden van de werkloosheid? Onbegrijpelijk dat het kabinet zo laks is." Hij baalt ervan dat de hervorming van de WW en het ontslagrecht op zich laten wachten. "Laat het kabinet zich herpakken en vaart maken met economische hervormingen", zegt Van Weyenberg.

Asscher liet weten dat de uitwerking van het sociaal akkoord op koers ligt. Volgens de minister wordt hard gewerkt aan de voortgang, door het ministerieén de sociale partners. "We willen het allemaal sneller, maar het gaat om ingewikkelde vraagstukken die zorgvuldig opgepakt worden. Dit zorgt ervoor dat niet alles in een paar weken klaar of zichtbaar is", aldus Asscher. Hij benadrukt daarbij dat het maken van de nieuwe wetten op stoom is. De nieuwe wetten, waaronder ook die over het ontslag, zullen op het beloofde moment naar de Tweede Kamer komen.

Het kabinet kwam in april met de sociale partners een omvangrijk pakket maatregelen overeen voor de toekomst van de arbeidsmarkt. Het akkoord zorgde er onder meer voor dat bezuinigingen van tafel gingen, de nullijn voor het onderwijs en de zorg niet zouden doorgaan en afspraken over de WW-duur zouden op de schop worden genomen.

Oppositie bezorgd om vaart sociaal akkoord
D66 en CDA: sociaal akkoord gaat te traag (foto: ANP)

Drummer Channel Zero overleden

De drummer van de Belgische metalband Channel Zero is vandaag onverwachts overleden. Dat heeft de band bekendgemaakt op zijn Facebookpagina. Phil Baheux is 45 jaar geworden.

De band schrijft: "Channel Zero is zeer bedroefd om het overlijden van hun broeder en band drummer Phil Baheux te moeten melden. Phil Baheux  is eerder vandaag heengegaan. Zijn onverwacht overlijden is een zeer grote schok voor zijn medebandleden en de ganse Channel Zero crew. We vragen dan ook om de privacy van de band en zijn ganse familie te respecteren."

Baheux richtte Channel Zero in 1990 op samen met zanger Franky De Smet-Van Damme en bassist Tino De Martino. De band was de afgelopen weken bezig met opnames voor een zesde studioalbum. Die opnames zijn voorlopig opgeschort.

Channel Zero zou  vandaag optreden op het Alcatraz Metal Festival in Kortrijk en op woensdag 14 augustus op het Brussels Summer Festival. Die optredens worden geannuleerd.

Rwanda staat oppositiepartij toe

De Rwandese regering heeft de oppositionele Democratische Groene Partij gelegaliseerd. De partij, onder leiding van Frank Habineza streed al vier jaar lang voor officiële erkenning.

In een verklaring zei Habineza dat het nog niet zeker is of de partij mee kan doen aan de parlementsverkiezingen die voor 16 september gepland staan. De deadline voor registratie is maandag. De partij heeft de kiescommissie gevraagd om de deadline te verplaatsen.

"Als we niet mee kunnen doen, dan gaan we ons voorbereiden op de presidentsverkiezingen van 2017", aldus Habineza. "Maar al met al is het een belangrijke stap richting het democratiseringsproces van Rwanda. We hebben vier jaar lang moeite gedaan om de partij geregistreerd te krijgen. De partij werd officieel op 14 augustus 2009 opgericht en het is een zware tijd geweest."

Rwanda kent diverse politieke partijen, maar de meeste partijen zijn trouw aan het Rwandees Patriottisch Front van president Paul Kagame. De partij van Habineza wordt gezien als een echte oppositiepartij.

VS woedend over vrijlating drugsbaas Mexico

De Verenigde Staten zijn woedend over de vrijlating van de Mexicaanse drugsbaas Rafael Caro Quintero. Hij werd vrijdag op vrije voeten gesteld door een Mexicaanse rechtbank. De rechter bepaalde dat Quintero door de verkeerde rechtbank is veroordeeld.

Quintero zat een celstraf van veertig jaar uit voor de moord op en ontvoering van een agent van de Amerikaanse narcoticabrigade. Het Amerikaanse ministerie van justitie noemde de vrijlating van Quintero 'zeer verontrustend'. "Het ministerie van justitie en in het bijzonder de DEA, zijn uitermate teleurgesteld over dit besluit", liet het ministerie in een verklaring weten.

Een vereniging voor oud-agenten zei 'woedend' te zijn en weet de vrijlating van Quintero aan corruptie van de rechterlijke macht in Mexico. "De vrijlating van deze gewelddadige slager is er opnieuw een voorbeeld van hoe pogingen van de VS samen te werken met de Mexicaanse regering worden gefrustreerd door donkere krachten die in schaduwen van de Mexicaanse rechtspraak actief zijn", aldus de vereniging.

'Onvindbare' chirurg werkte op Sint Maarten

Een volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onvindbare chirurg die geen complexe vaatoperaties meer mag uitvoeren, heeft vanaf 13 mei bij een klein ziekenhuis op Sint Maarten gewerkt. De directeur van het ziekenhuis zegt dat de chirurg Robert Muller het ziekenhuis inmiddels heeft verlaten voor een baan in Frankrijk, meldt het Dagblad van het Noorden zaterdag.

In het ziekenhuis in het Nederlandse deel van Sint Maarten werkte Muller als algemeen chirurg. Directeur van het ziekenhuis Kees Klarenbeek ontkent volgens de krant dat de man er vaatchirurgische operaties heeft verricht.

Vorige week vrijdag werd bekend dat Muller, die werkzaam was in het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, van de IGZ geen complexe vaatoperaties meer mag uitvoeren. De IGZ vindt dat zijn handelen een reëel gevaar oplevert voor de veiligheid van patiënten.

Het Openbaar Ministerie kreeg vorig jaar meldingen van een incident in het Hoogeveense ziekenhuis waarbij een patiënt van de chirurg was overleden. Onderzoek wees vervolgens uit dat meer patiënten die door Muller waren geopereerd waren overleden. De inspectie laat de kwestie nu door een deskundige onderzoeken en voorleggen aan de tuchtrechter.

Vrijdag werd bekend dat de vereniging Hartpatiënten Nederland een meldpunt heeft geopend voor hartpatiënten die nare ervaringen hebben gehad bij het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen. De hartpatiëntenvereniging stelt zich zorgen te maken over de patiëntveiligheid in het Drentse ziekenhuis. De vereniging vraagt zich af hoe het kan dat het ziekenhuis de onprofessionele werkwijze van de chirurg heeft kunnen toelaten.

Doden bij ongeluk mijn India

Zeven mensen zijn zaterdag om het leven gekomen toen ze bij een mijn in het oosten van India werden bedolven onder een berg steenkool. Nog eens vijf mensen raakten gewond. Dat hebben de Indiase autoriteiten bekendgemaakt.

Een woordvoerder van staatsmijnbedrijf Mahanadi Coalfield Limited zei dat de slachtoffers dorpsbewoners waren die op het terrein van de mijn steenkool probeerden te stelen. Dit komt vaak voor bij kolenmijnen in India. Tot dusver zijn zeven lichamen geborgen, maar gevreesd wordt dat er nog meer mensen onder de berg kolen liggen. Het dodental kan dus nog oplopen.

Truck Katy Perry aangereden door dronkelap

De gouden vrachtwagen die Katy Perry heeft ingezet ter promotie van haar nieuwe album is vrijdag geraakt door een dronken automobilist. Het voertuig stond op de parkeerplaats van een Walmart toen iemand inreed op de cabine. Volgens entertainmentsite TMZ raakte niemand gewond.

Katy Perry zat zelf niet in de truck en de bestuurder van de vrachtwagen was in de Walmart toen de aanrijding plaatsvond. Volgens de politie ging de bestuurder van de andere wagen er in eerste instantie vandoor na het incident, maar keerde hij later toch terug naar de parkeerplaats. Hij werd opgepakt voor rijden onder invloed. Het voertuig van Perry liep aardig wat schade op.

De 28-jarige Katy laat de gouden vrachtwagen met de tekst Katy Perry - Prism - 10-22-'13 door verschillende Amerikaanse steden rijden. Via Twitter riep ze haar fans op de gouden truck te spotten. Prism, Perry's vierde studioalbum, ligt op 22 oktober in de Amerikaanse schappen.

Zwemster Belmonte pakt wereldrecord op 800m vrij

Zwemster Mireia Belmonte heeft zaterdag het wereldrecord op de 800 meter vrije slag verbroken op de korte baan. De Spaanse tikte tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn na 7.59,34 minuten aan, 1,72 seconden onder het oude record van de Française Camille Muffat.

Belmonte was op het WK in Barcelona de afgelopen weken goed voor twee medailles. Op de 200 meter vlinderslag veroverde ze zilver, op de 200 meter wisselslag brons.

'Stervende homo had een vrouw moeten trouwen'

Reliegekkie Linda Harvey, aan de overkant van de grote plas bekend als directeur en oprichter van Mission: America, is de mening toegedaan dat het homohuwelijk niet echt bestaat. 'Mensen doen maar alsof ze getrouwd zijn'. 

Helemaal uit de lucht komt deze uitspraak uiteraard niet vallen. In Ohio heeft namelijk een rechter een zaak over erfenis en nalatenschap in het voordeel van een homostel uitgesproken. Een van de mannen heeft ALS (Amyotrofe Laterale  Sclerose), een neurologische aandoening die tot verlamming en uiteindelijk de dood leidt. In Ohio wordt het homohuwelijk niet erkend, dus is het stel maar gaan trouwen in Maryland.  Toen echter uitkwam dat een van de mannen de dodelijke ziekte had, wilde men het nalatenschap voor de partner eventjes goed regelen. Zo wilde de zieke zijn partners naam op de erfenis en in hetzelfde familiegraf worden begraven.

Linda vindt dit belachelijk. Als ze zo nodig getrouwd willen zijn, dan hadden ze maar een vrouw moeten trouwen. Daar is in haar opinie niets discriminerend aan.  Haar logica: 'stel je voor: Sophie wil dokter worden, maar heeft hier geen opleiding voor gehad. In gedachten vindt Sophie zichzelf wel een dokter en begint ze mensen te behandelen en doet ze zelfs operaties. Maakt dit haar een dokter? Zijn de waanideeën van Sophie een reden om haar als dokter te beschouwen?'

Mission: America haalt wel vaker het nieuws. De organisatie ziet zichzelf als het voorbeeld van Bijbelse moraal en vindt dat de 'Gay movement' als een fascistische beweging is. Volgens deze club is er geen bewijs voor dat er iets als homoseksuele kinderen zouden bestaan. Om kinderen te beschermen zouden er onder meer geen homoseksuele leraren voor de klas mogen staan en zijn advocaten die opkomen voor homorechten 'meesters van demonische manipulatie'.

Wilders verzamelt 80.000 handtekeningen

Ruim tachtigduizend mensen hebben op Wilders’ website tekenverzetaan.nl laten weten dat ze tegen het beleid van de huidige regering zijn.  Op die website kunnen mensen hun ongenoegen over het kabinetsbeleid uiten door een digitale handtekening te plaatsen.

Wilders startte zijn website tegen het kabinet in maart. Kort daarna had hij al dertigduizend handtekeningen verzameld. Wilders promootte zijn actie onder meer met een zogenoemde verzetstoer door Nederland.

Op de website probeert Wilders zijn publiek duidelijk te maken wat ongeveer zijn punt is. Dat doet hij met de gebruikelijke PVV-retoriek: hyperbolen (‘de BTW die explodeert’), woordspelingen (‘de huren door het dak’) en paranoïde projecties (‘de links-liberale elites’). Ook inhoudelijk is er helaas weinig nieuws te vinden.

Migranten verdrinken voor kust Sicilië

Een schip met meer dan honderd migranten aan boord is zaterdag vlak voor de kust van Sicilië op een zandbank gelopen. Zes migranten kwamen om het leven toen ze naar de kust probeerden te zwemmen. Dat heeft de Italiaanse kustwacht gezegd.

Het schip liep aan de grond op nog geen vijftien meter van een populair strand waar veel toeristen komen. Het komt zelden voor dat mensensmokkelaars proberen aan land te komen in de buurt van grote steden of toeristische trekpleisters, aldus de kustwacht. Vermoed wordt dan ook dat de kapitein van het schip een navigatiefout heeft gemaakt en eigenlijk ongezien een afgelegen stuk kust probeerde te bereiken.

De Italiaanse autoriteiten zijn bezig de overlevenden te identificeren. Volgens Italiaanse media gaat het vooral om Egyptenaren en Syriërs.

[WK] Kiplagat prolongeert wereldtitel op de marathon

Edna Kiplagat heeft zaterdag in Moskou met succes haar wereldtitel verdedigd op de marathon. De Keniaanse liep in de slotfase weg bij Valeria Straneo en finishte in 2.25,44 uur. De Italiaanse veroverde de zilveren plak. Brons was er voor de Japanse Kayoko Fukushi.

Kiplagat toonde zich twee jaar geleden al de beste in Zuid-Korea. Op de Olympische Spelen in Londen stelde ze vorig jaar zomer teleur met een twintigste plek.

Dieven mikken op Nederlanders op Sziget

Dieven richten zich op het grootste muziekfestival van Europa vooral op de tentjes van Nederlanders. De politie heeft de afgelopen week 83 aangiftes ontvangen van diefstal op het Sziget festival in Boedapest, waarvan ruim 70 van Nederlanders. Dat meldde een woordvoerder van de Hongaarse politie zaterdag.

Nederlanders worden gesignaleerd met populaire paspoorten, iPads, en andere gewilde objecten. Bovendien vormen de relatief rijke Hollanders het grootste contingent buitenlanders tijdens het tot en met maandag durende Sziget. Op het festival zijn 18.000 Nederlanders aanwezig.

De politie denkt overigens dat het werkelijke aantal slachtoffers van diefstal nog hoger ligt, omdat niet alle incidenten worden gemeld. "Er wordt vooral gestolen uit tentjes die door de slachtoffers urenlang onbewaakt worden achtergelaten", meldt de plaatselijke politiebaas Antal Horváth.

Dieven mikken op Nederlanders op Sziget
Dieven mikken op Nederlanders op Sziget (Foto: ANP)

Van Gaal: "Pot heeft mensen beschadigd"

Bondscoach Louis van Gaal hekelde tijdens zijn persconferentie in Zeist uitspraken van ex-Jong Oranje-coach Cor Pot in de media. "Pot heeft mensen beschadigd", zei hij. Pot uitte na de uitschakeling van Jong Oranje op het EK in Israël kritiek op Louis van Gaal, de KNVB en toenmalig directeur Mohammed Allach.

Zo nam hij het Van Gaal kwalijk dat de bondscoach openlijk kritiek uitte op het spel van Jong Oranje. Daarvoor was de geplande evaluatie volgens Pot overbodig geworden. "Als hoofd van de piramide van de KNVB mag ik toch wel wat over een wedstrijd zeggen?", vroeg Van Gaal zich vrijdag af in Zeist. "Pot heeft zijn mening gegeven en daarna komen de media bij Van Gaal terecht. Als ik daar al geen mening over mag geven. Iedereen heeft de wedstrijd gezien. Het was een analyse. Een evaluatie is iets heel anders. Dan praat je over de weg naar het resultaat, de trainingen, de trainingsopbouw, de spelers, het hotel. Alles."

 "Ik begrijp Pot niet", stelt Van Gaal. "Zijn rol in de media is niet zijn beste rol geweest. Hij heeft mensen in persoonlijke zin beschadigd. Dat vind ik schadelijk. Ik kan er mee omgaan, maar anderen misschien niet."

Porte wil kopmanschap Sky in Giro

Richie Porte is klaar om volgend jaar in de Giro d'Italia als kopman te fungeren voor Team Sky. Dat vertelde hij Cyclingnews zaterdag. "Dat is zeker zo gepland, maar we zijn pas net klaar met de Tour dus hebben er nog niet veel aandacht aan besteed", zei de Australiër.

Porte won dit jaar Parijs-Nice en hielp Chris Froome aan zijn tourwinst. "Het zou fijn zijn om me volgend jaar op zo'n doel te kunnen richten en meer verantwoordelijkheid op me te nemen", zegt hij over het beoogde kopmanschap in de Giro. Drie jaar geleden droeg de 28-jarige renner al enkele dagen de roze leiderstrui en werd hij uiteindelijk zevende. Hij won destijds de witte trui.

De Australiër vindt Parijs-Nice vergelijkbaar met de Giro. "Ik weet dat dat acht dagen duurt en niet drie weken", zegt hij over de Franse koers. "Maar het doel is in principe hetzelfde. Je probeert uit de problemen te blijven. Ik denk dat ik dit seizoen heb laten zien dat ik goed kan presteren als ik de kans krijg."

Dit jaar was Bradley Wiggins de kopman voor Sky in de Giro. De Britse tourwinnaar stelde echter zwaar teleur en viel geblesseerd uit. Porte liet de ronde aan zich voorbijgaan.

Politiechef Noord-Ierland hekelt 'anarchie'

De Noord-Ierse politiechef Matt Baggott is woedend over de gevechten die vrijdagavond uitbraken bij een mars van IRA-aanhangers. Bij de onlusten raakten 56 agenten gewond. Baggott zwoer de daders op te pakken.

De IRA-aanhangers hielden vrijdagavond een mars in het centrum van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Op een zeker moment werd de weg versperd door een groep protestantse extremisten. Daarop braken straatgevechten uit. De politie besloot daarop de route van de mars om te leggen.

Volgens protestantse politici had er nooit toestemming moeten worden verleend voor de mars. Baggott beschuldigde de protestanten, die stoeptegels en steigerpijpen als wapens gebruikten, van 'hersenloze anarchie en pure gewelddadigheid'. Hij zei dat de Noord-Ierse gevangenissen zullen uitpuilen als rechercheurs alle videobeelden hebben bekeken en de relschoppers hebben geïdentificeerd.

Voor zaterdag en zondag staan opnieuw protesten van zowel katholieken als protestanten op het programma.

Spartak haalt spits Barrios naar Rusland

Lucas Barrios vervolgt zijn voetbalcarrière in Rusland. Spartak Moskou maakte zaterdag de komst van de aanvaller uit Paraguay openbaar. Barrios komt over van het Chinese Guangzhou Evergrande, waarvoor hij ruim een jaar speelde. Barrios kwam daar tot slechts zeventien competitiewedstrijden en vijf goals.

De 28-jarige Barrios is bij Spartak de opvolger van de naar Fenerbahçe vertrokken Emmanuel Emenike. Eerder versterkte de Russische club de aanval al met oud-Ajacied Aras Özbiliz.

Barrios geniet in Europa bekendheid van zijn dienstverband bij Borussia Dortmund, waar hij tussen 2009 en 2012 39 goals maakte in 83 competitieduels. De 23-voudig international speelde eerder ook in de Chileense, Mexicaanse en Argentijnse competitie.

Slowaak Peter Velits naar BMC

Peter Velits rijdt volgend seizoen voor BMC. De 28-jarige Slowaak komt over van Omega Pharma-Quick-Step, waar hij sinds begin vorig jaar voor reed. Velits eindigde in 2010 als derde in de Vuelta, maar wist in Belgische dienst nooit zijn belofte in te lossen. Vorige maand werd hij 25e in de Tour de France.

"Iedereen weet dat BMC een van de beste teams is. Niet alleen vanwege de renners, maar ook qua personeel en apparatuur", reageert Velits, die zich op de vlakte houdt over zijn ambities. "Ik heb geen specifieke wedstrijd die ik wil winnen. Ik wil gewoon groeien als renner."

Doelwit drone-aanval Israël was groep extremisten

De drone-aanval die Israël vrijdag in de Sinaï uitvoerde was gericht tegen terroristen van Ansar Jeruzalem, een extremistische moslimgroepering die banden onderhoudt met Al-Qaida. Dat heeft Ansar Jeruzalem zaterdag gezegd in een verklaring.

In de verklaring, die verscheen op een website van moslimextremisten, schrijft Ansar Jeruzalem dat een drone vrijdag het Egyptische luchtruim binnenvloog. Er werd vervolgens een aanval uitgevoerd waarbij vier extremisten werden doodgedroned. De terroristen waren volgens Ansar Jeruzalem bezig met de voorbereidingen voor een raketaanval op Israël.

Vrijdag zeiden bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten nog dat een drone vanuit het Israëlische luchtruim de raketaanval uitvoerde. Daarbij zouden vijf mensen zijn doodgedroned. De aanval zou door Israël in samenwerking met Egypte zijn uitgevoerd. Later werd dit bericht echter ontkend door het Egyptische leger. Israël wil niets zeggen over de aanval.

Ansar Jeruzalem haalde uit naar de Egyptische veiligheidsdiensten omdat die toestemming zouden hebben gegeven voor de aanval. "Wat is nu groter verraad dan het Egyptische leger dat toestaat dat zionistische drones af en toe het Egyptische luchtruim schenden?"

Het komt zelden voor dat Israël op Egyptisch grondgebied een aanval uitvoert. De aanval van vrijdag kan een teken zijn dat Egypte en Israël steeds meer samenwerken in de strijd tegen militante moslimextremisten.

Bitchfight mondt uit in glasaanval

Bij een zogenoemde bitchfight in een Purmerends café is in de nacht van vrijdag op zaterdag een gewonde gevallen. Het slachtoffer heeft zich in het ziekenhuis moeten laten behandelen.

De ruzie ontstond nadat de geliefde van een van de vrouwen uit het café was gezet omdat hij ruziede met een andere bezoeker. Deze andere bezoeker mocht wel blijven en dat zat de vriendin van de verwijderde man dwars. Daarom besloot ze in discussie te gaan met de vriendin van de man die mocht blijven.

Toen de argumenten op waren, zochten de twee naar andere middelen om hun gelijk te halen. Daarbij sloeg een van de twee de ander op het hoofd met een glas. Het slachtoffer liep daarbij snijwonden op. De politie is op zoek naar getuigen van de bitchfight.

'Robert Moszkowicz kreeg schadevergoeding KPN'

Robert Moszkowicz heeft een schadevergoeding ontvangen van KPN. Dat zeggen ingewijden tegen De Telegraaf. Door een fout van het telecombedrijf lekten onlangs privégegevens van de jurist uit.

"Wat mij betreft ben ik eruit met KPN", reageert Moszkowicz. Hij wil niet zeggen welk bedrag hij heeft ontvangen. De jurist had zijn telefoon ingeruild voor een ander exemplaar, waarna het oude toestel met zijn gegevens er nog op werd doorverkocht aan een andere klant.

Taiwanese kerncentrale blijft lekken

Een klein lek bij een van de drie kerncentrales van Taiwan is na 3,5 jaar nog altijd niet gedicht. Dat heeft de Taiwanese nucleaire waakhond zaterdag gezegd.

Volgens medewerkers van de Shihmen-centrale, ten noorden van Taipei, is het een onschuldig lek. Het zou gaan om condens van stoom die wordt opgewekt tijdens periodiek onderhoud. De condens zou niet schadelijk zijn voor medewerkers van de centrale of het milieu.

Kernenergie is altijd al een moeilijke kwestie geweest, maar sinds de kernramp bij de Fukushima Dai-ichi-centrale in Japan ligt dit helemaal gevoelig. De Taiwanese regering wil een referendum houden over het in gebruik nemen van een vierde centrale, die voor negentig procent gereed is. De belangrijkste oppositiepartij in Taiwan is hier fel op tegen, omdat de nieuwe centrale onveilig zou zijn.

M.I.A. dreigt album te lekken

M.I.A. dreigt haar nieuwe plaat online te zetten voor de officiële releasedatum. De zangeres heeft een geschil met haar platenmaatschappij Interscope over Matangi, haar vierde studioplaat.

Matangi had eigenlijk vorig jaar al moeten verschijnen. "Als Interscope er nog langer over doet, kan ik het album gewoon volgende week online zetten en nog een nieuwe plaat uitbrengen als zij er eindelijk klaar voor zijn", dreigde M.I.A. op Twitter.

Het dreigement lijkt te hebben geholpen, want Interscope kondigde na de tweet van M.I.A. aan dat de plaat op 5 november verschijnt, schrijft muziekblad Rolling Stone. "Het is niet makkelijk", zei de 38-jarige zangeres eerder over haar nieuwe cd. "Ik blijf maar bezig met het afronden en inleveren van de plaat."

Weer verdacht pakketje op Belgisch perron

De Belgische politie heeft zaterdag het treinverkeer tussen Brussel en Leuven stilgelegd, nadat op het station van Zaventem een verdacht pakketje was gevonden. Dat heeft spoorwegnetbeheerder Infrabel bekendgemaakt.

Vrijdag werd op het station in Leuven ook al een pakketje gevonden, waarna eveneens het treinverkeer werd stilgelegd. Aanvankelijk meende men dat het een onschadelijk pakketje was, maar zaterdag zei de politie dat het wel degelijk om een explosief ging.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, was het een 'zeer amateuristisch in elkaar geknutselde bom', waarvan de springlading uit enkele kogels zou hebben bestaan. Het is niet bekend hoeveel schade het explosief had kunnen aanrichten, maar de politie denkt niet dat het een hele wagon had kunnen opblazen.

Weer verdacht pakketje op Belgisch perron
Weer verdacht pakketje op Belgisch perron (Foto: ANP)

Topact speelt niet, Groningers op de vuist

Feestgangers in Groningen zjin vrijdagnacht met beveiligers op de vuist gegaan toen bleek dat de topact van het feest, Gyptian, niet kwam opdagen. Een beveiliger raakte lichtgewond toen hij met een mes werd geraakt, meldt de politie.

Toen bleek dat de Jamaicaanse zanger Gyptian niet kwam opdagen, keerden enkele tientallen bezoekers zich tegen de organisatie. Een portier werd bij de keel gegrepen. Toen hij zich verweerde, sloeg volgens de politie de vlam in de pan en kwam het tot een grote vechtpartij.

De hulp van de politie werd ingeroepen, maar toen die aankwam, had de beveiliging de grootste groep relschoppers al buiten de hekken gewerkt. De politie hoopt met hulp van camerabeelden meer verdachten te kunnen aanhouden.

Nederlander begonnen aan overzwemmen Kanaal

Roel van Beek is zaterdagochtend begonnen aan een poging van Engeland naar Frankrijk te zwemmen. Hij is even na 10.00 uur Nederlandse tijd (09.00 uur lokale tijd) begonnen, blijkt uit zijn Twitteraccount.

De route die Van Beek aflegt is op internet te volgen. Rond het middaguur (Nederlandse tijd) lijkt het erop dat de waterpoloër door de stroming flink is afgeweken van de kortst mogelijke route van Dover naar Calais. De watertemperatuur ligt net onder de 17 graden.

Vorige maand zwom Van Beek als derde Nederlander van Medemblik over het IJsselmeer naar Stavoren en weer terug. Met de overtocht van het Kanaal wil hij geld inzamelen voor de stichting Bergh in het Zadel, die actie voert voor een vierjarig onderzoek naar alvleesklierkanker.

Voor zover bekend was de Engelsman Matthew Webb in 1875 de eerste die zonder hulpmiddelen het kanaal overzwom. Webb legde de 34 kilometer af in bijna 22 uur.

Olifantenritjes in de ban bij reisorganisaties

Vijftien Nederlandse reisorganisaties schrappen olifantenritjes uit hun reisaanbod of hebben dit al gedaan. Deze uitjes worden onder meer vervangen met bezoeken aan olifantenparken, meldt dierenwelzijnsorganisatie WSPA zaterdag. Sommige organisaties hebben de ritjes al geschrapt, andere organisaties bieden ze vanaf volgend jaar niet meer aan.

Reisorganisatie TUI (onder meer Arkefly en KRAS) neemt sinds 2010 al geen olifantenritjes meer in het aanbod op. Daarna is de WSPA met andere reisorganisaties in overleg gegaan. "De kleinere organisaties zijn nog niet om, maar dat de groteren nu het goede voorbeeld geven is een belangrijke stap", zegt een woordvoerder van de WSPA. "De ritjes worden vaak omschreven als het hoogtepunt van een reis en een onvergetelijke ervaring, maar dat laatste geldt vooral voor de olifant."

De olifanten die bij de ritjes worden gebruikt zijn volgens de organisatie als kind van de kudde afgenomen. "De kudde laat een jong niet zonder slag of stoot meenemen, dus vaak worden de moeder en enkele tantes afgemaakt." Om het dier berijdbaar te maken wordt het volgens de organisatie afgeranseld. "En dan nog hebben ze een stevige prikstok nodig om een olifant te kunnen sturen. De wonden die dat geeft weten ze mooi te verstoppen onder allerlei mooie kleden." De organisatie schat dat iedere week twee jonge olifanten worden ontvoerd om te worden ingezet voor olifantenritjes.

Achttien ambassades en consulaten VS weer open

Achttien van de negentien Amerikaanse ambassades en consulaten in het Midden-Oosten en Afrika die vanwege een terreurdreiging waren gesloten gaan zondag weer open. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt. De ambassade in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, blijft gesloten.

In een verklaring die vrijdagnacht werd uitgegeven staat niet waarom de werkzaamheden bij de ambassades en consulaten worden hervat. Woordvoerder van het ministerie Jen Psaki zei slechts dat de ambassade in Sanaa dicht blijft omdat er nog altijd sprake is van een terreurdreiging, afkomstig van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP).

De negentien ambassades en consulaten waren sinds zondag gesloten, omdat uit onderschepte communicatie tussen hoge leden van Al-Qaida bleek dat een grote terreuraanval werd gepland. Een andere dreiging leidde er donderdag toe dat het Amerikaanse consulaat in Lahore in Pakistan werd gesloten. Die ambassade blijft voorlopig ook gesloten.

In het voorjaar zei Obama nog dat Al-Qaida 'een schaduw' van zichzelf was geworden en dat de leiding van de terreurorganisatie was 'gedecimeerd'. Vrijdag ging Obama hier op een persconferentie op in. Hij verklaarde het in het voorjaar slechts te hebben gehad over de 'kern van Al-Qaida'. "Het klopt dan ook als ik zeg dat het strikt georganiseerde en relatief gecentraliseerde Al-Qaida dat ons op 11 september 2001 aanviel uiteengevallen is, zwak is en weinig operationele capaciteit heeft. Het klopt ook dat regionale takken, zoals AQAP een bedreiging kunnen vormen, dat die met een bomauto op een ambassademuur in kunnen rijden en mensen kunnen doden."

Tatum Dagelet wil niet meer trouwen

Tatum Dagelet zit niet te wachten op een huwelijksaanzoek van haar vriend Daniël de Ridder. "Nee, ik zal niet nog een keer trouwen", zegt de actrice in Trouw. "Eén keer is genoeg." Dagelet was enkele jaren getrouwd met Ruud de Wild, met wie ze een dochter heeft.

De 38-jarige Dagelet heeft naar eigen zeggen last van een extreme vorm van verlatingsangst door de scheiding van haar ouders. "Ik ga ervan uit dat iedereen op een dag zomaar bij je weg kan gaan."

Desalniettemin denkt Dagelet dat zij en De Ridder een goede match vormen. "We zijn niet voor niets al zes jaar bij elkaar. We wonen in twee huizen, dat scheelt."

Doden bij luchtaanval Syrië

Bij een luchtaanval op een overwegend soennitisch dorp in het westen van Syrië zijn vrijdagavond zeker twintig mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag bekendgemaakt.

De Syrische regering heeft in de kustprovincie Latakia een offensief ingezet om vier dorpen die eerder deze week door rebellen werden ingenomen te heroveren. De ingenomen dorpen liggen in de Jabal al-Akrad-heuvels aan de Middellandse Zee, een streek waar de rebellen tot dusver nooit echt voet aan de grond kregen. Er wonen vooral alawieten, de stroming binnen de sjiitische islam waartoe ook de president behoort.

De luchtaanval trof vooral het soennitische dorp Salma. De meeste slachtoffers waren rebellenstrijders.

Bèta-toegang Total War: Arena voor Rome II-spelers

Total War: Rome II-spelers krijgen als eerste toegang tot de Total War: Arena-bèta. Dat maakte uitgever Sega gisteren bekend.

Samen met die vroege toegang krijgen Rome II-spelers exclusieve in-game bonussen en in-game currency ter waarde van ongeveer 15 dollar. 

Total War: Arena is de eerste free-to-play game in de franchise. De titel voegt delen van RTS- en MOBA-spellen samen, en zal enkel online multiplayer bevatten. 

Total War: Rome II verschijnt op 3 september voor pc.

Total War: Rome II (Foto: SEGA)

Peer wint in Suzhou, Krajicek pakt dubbelspel

Shahar Peer heeft het WTA-toernooi van Suzhou op haar naam geschreven. De als derde geplaatste Israëlische was in de finale te sterk voor de Chinese Zheng Saisai. Het werd 6-2, 2-6 en 6-3 voor Peer. In de wedstrijd vielen liefst dertien breaks te noteren. Peer, de mondiale nummer 113, staat op de wereldranglijst 82 plekken hoger.

Michaëlla Krajicek legde beslag op de zege in het dubbelspel. Samen met haar Hongaarse partner Tímea Babos werd het Chinese-Japanse duo Han Xinyun/ Eri Hozumi met tweemaal 6-2 verslagen. Het was voor het eerst dat Krajicek en Babos samen de finale van een WTA-toernooi bereikten. In het enkelspel was Krajicek al in de tweede ronde gesneuveld.

Spelunky ondersteunt Cross-Buy

Ontwikkelaar Mossmouth heeft op zijn blog aangekondigd dat de PSN-versie van Spelunky Cross-Buy ondersteunt. Je hoeft de platformer dus slechts één keer aan te schaffen om die op zowel PlayStation 3 als PlayStation Vita te kunnen spelen.

Daarnaast werd bekendgemaakt dat in de coöp-modus op PlayStation Vita- beide spelers zich vrij door het level kunnen voortbewegen. Op andere platforms moeten de twee personages altijd op een scherm te zien zijn. 

Wanneer Spelunky precies op PSN verschijnt, is nog niet bekend. De titel is al een tijdje uit op Xbox 360 en verscheen gisteren op Steam.

Koeweitse islamlobby actief in Amsterdam

Koeweit stuurt twee Amsterdamse moskeebestuurders maandelijks duizend euro om in Nederland de islam te promoten. Uit hun aanstellingsbrieven blijkt ook dat ze Koeweits belangen moeten dienen, schrijft Het Parool, dat de brieven in bezit heeft.

De moskeebestuurders zijn volgens de brieven aangesteld door de directeur buitenlandse zaken van het ministerie van islamitische zaken in Koeweit, Walid al-Anmar. Hij bevestigt in de krant dat hij met twee bestuurders van de Blauwe Moskee, Yassin Elforkani en Jacob van der Blom, een overeenkomst heeft. Ook met een derde Nederlandse ingezetene zou hij een overeenkomst hebben.

De drie zijn of waren bestuurslid van Europa Trust, eigenaar van de Blauwe Moskee. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei vorige maand in antwoord op raadsvragen geen signalen te krijgen dat Koeweit zich inhoudelijk met de moskee bemoeit. Een topambtenaar van het ministerie in Koeweit, Mutlaq al-Qarawi, stelt volgens de krant echter de leiding te hebben. Hij zou om de twee of drie maanden naar Amsterdam komen om te vergaderen en iedere twee weken een verslag krijgen van vergaderingen waar hij niet bij is.

In de aanstellingsbrief staat dat de bestuurders in ruil voor de vergoeding verslag moeten doen van hun zendingsactiviteiten en alles wat bijdraagt aan de promotie van de islam. Ook moeten zij het belang van de staat Koeweit in internationale kringen bevorderen.

Elforkani wijst er in de krant op dat de brief niet door hem is ondertekend, maar in de brief wordt ook niet om een handtekening gevraagd. Elforkani zegt verder alleen een onkostenvergoeding te krijgen. Een beloning zou niet nodig zijn omdat hij uit zichzelf al de islam wil verspreiden.

De PVV heeft in een reactie op het artikel Kamervragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA). De partij vindt dat de Blauwe Moskee moet worden gesloten en de ambassadeur van Koeweit moet worden uitgewezen.

Dronken Pool slaat agente hersenschudding

Een dronken Pool heeft vrijdagavond in Den Bosch twee agentes aangevallen, waarbij een van hen een gebroken rib en een hersenschudding opliep. Met hulp van collega's slaagden zij erin hem alsnog naar de cel te brengen, meldt de politie.

Iemand had bij de politie gemeld dat de 23-jarige Pool rondhing bij een tankstation aan de Ericastraat in Schijndel. De agentes hielden hem aan voor openbare dronkenschap en namen hem mee in hun auto.

Tijdens de rit naar de cel stopten de agenten voor een stoplicht bij de kruising van de Gestelseweg en de Pettelaarseweg in Den Bosch. Hierop probeerde de man uit de auto te vluchten. Een agente probeerde hem tegen te houden, waarop ze meerdere vuistslagen in haar gezicht kreeg. De andere agente kreeg ook klappen toen ze haar collega te hulp schoot.

Met hulp van andere collega's lukte het de man in de boeien te zetten. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

Djokovic en Nadal treffen elkaar in Montreal

Novak Djokovic en Rafael Nadal treffen elkaar in de halve finale van het masterstoernooi in Montreal. Beiden ondervonden vrijdag plaatselijke tijd weinig tegenstand in de kwartfinale. Wereldranglijstaanvoerder Djokovic veegde Richard Gasquet met 6-1 en 6-2 van de baan, terwijl Nadal (4) de Australische qualifier Marinko Matosevic simpel met 6-2 en 6-4 versloeg.

Djokovic won het toernooi in Montreal driemaal, waaronder de laatste twee edities. Nadal was in 2005 en 2008 de sterkste. De andere halve finale wordt een Canadese aangelegenheid tussen Milos Raonic (11) en Vasek Pospisil.

Trailer voor Clooney's The Monuments Men

Behalve als acteur heeft George Clooney zich inmiddels ook bewezen als regisseur, met films als Confessions of a Dangerous Mind, Good Night and Good Luck en The Ides of March. De opvolger van die laatste film is nu in de maak met The Monuments Men, waarvan de eerste trailer is uitgebracht.

The Monuments Men is een op waarheden gebaseerde actiethriller die zich focust op een taskforce die in de Tweede Wereldoorlog is opgezet om grote kunstwerken, gestolen door nazi's, terug bij hun eigenaren te krijgen. Met de kunst achter slot en grendel, achter de vijandelijke linies, en met de opdracht werkelijk alles te vernietigen als het Duitse Rijk zou vallen, zou het een onmogelijke missie zijn. Met het risico dat 1000 jaar kunst de vernieling in kon verdwijnen, besloten The Monuments Men alles op alles te zetten en hun leven te riskeren om de grootste verwenlijkingen van de mensheid te beschermen.

Zoals gebruikelijk speelt Clooney zelf een van de hoofdrollen in de film. Hij wordt bijgestaan door een behoorlijke cast: rollen zijn er voor onder meer Matt Damon, Cate Blanchett, Bill Murray, John Goodman en Jean Dujardin. 

The Monuments Men moet vanaf 9 januari in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.

'Feyenoord gaat voor Armenteros'

Feyenoord gaat werk maken van Samuel Armenteros. De Rotterdammers zien in de aanvaller van Anderlecht een versterking voor de voorhoede. Armenteros maakte in januari dit jaar de overstap van Heracles Almelo naar Anderlecht.

Onder trainer John van den Brom wist de Zweedse aanvaller nog niet te overtuigen en kwam hij dan ook weinig aan spelen toe in zijn eerste halfjaar. Feyenoord wil hem nu terughalen naar Nederland, meldt De Telegraaf. De Rotterdammers hopen dat hij het doel in de eredivisie wel weer weet te vinden, zoals hij dat deed bij Heracles. Tussen 2009 en 2012 scoorde hij meer dan dertig goals voor de Heraclieden.

Technisch directeur Martin van Geel hoopt deze transferperiode nog een aanvaller naar De Kuip te halen. Eerder deze week werd al bekend dat Ronald Koeman een balletje heeft opgegooid bij Mounir El Hamdaoui, die kan vertrekken bij Fiorentina.

Van Gaal: "Tijd van Rekik komt nog wel"

Karim Rekik zit tegen Oranje aan. Bondscoach Louis van Gaal overwoog de verdediger van PSV op te roepen voor de oefenwedstrijd van woensdag tegen Portugal. Rekik is goed bezig in zijn eerste weken bij PSV.

In de wedstrijden tegen Zulte Waregem en ADO Den Haag liet hij zich van zijn beste kant zien. Van Gaal was onder de indruk en wilde hem zelfs oproepen. Maar na overleg met PSV-trainer Philip Cocu zag hij daar van af.

De huurling van Manchester City mag zich nu melden bij Jong Oranje. "Rekik heeft wat liesklachten, werd deze week tegen Zulte Waregem ook tegen het einde gewisseld", zegt Van Gaal in het Algemeen Dagblad. "Maar zijn tijd komt nog wel, hij moet de lijn doortrekken die hij nu laat zien."

Luiten mist cut bij PGA Championship

Joost Luiten heeft de cut bij het PGA Championship net gemist. De Nederlandse golfer had 144 slagen voor de eerste twee rondes nodig en kwam daarmee een slag tekort om verder te gaan. Het PGA Championship is de laatste major van het seizoen.

Luiten kwam op de Oak Hill Country Club in Rochester rond in 73 slagen, twee meer dan donderdag bij de eerste ronde. De Amerikaan Jason Dufner greep met een nieuw baanrecord van 63 slagen, zeven onder par, de macht en gaat nu met 131 slagen aan de leiding. Jim Furyk, Adam Scott en Matt Kuchar volgen met twee slagen meer op de tweede plek.

Chery: "Ik verwacht een gekkenhuis"

Tjaronn Chery neemt het zondag met FC Groningen op tegen FC Utrecht. De middenvelder kijkt uit naar zijn eerste wedstrijd in de Euroborg. Groningen gaat het duel met FC Utrecht als koploper in nadat de eerste wedstrijd van het seizoen met 4-1 gewonnen werd van N.E.C. Nijmegen.

"Ik verwacht een gekkenhuis. We zijn directe concurrenten, dus ik verwacht een vechtwedstrijd." Chery maakt zijn debuut in de Euroborg. "Ik heb daar met ADO lastige wedstrijden gespeeld, maar nu sta ik aan de andere kant", vervolgt hij in het Algemeen Dagblad. "Ik ben heel benieuwd hoe dat is. We hebben de laatste tijd goede resultaten neergezet, ik hoop dat we dat met het volle stadion weer kunnen."

Chery is met Groningen het seizoen goed begonnen. "Ik kreeg ook de pagina (Teletekstpagina 818, red.) door van iemand. Eerste zijn, dat is mooi. Maar pas na een aantal wedstrijden kun je zien waar we staan."

Ajax ontvangt nieuw bod op Alderweireld

Ajax heeft opnieuw een bod ontvangen op Toby Alderweireld. Technisch directeur Marc Overmars wil de club niet noemen, maar volgens De Telegraaf gaat het om Spartak Moskou. "We hebben een bod ontvangen”, bevestigt directeur voetbalzaken Marc Overmars in gesprek met het medium.

De naam van de club brengt hij niet naar buiten. "Dat vind ik niet netjes als we in gesprek zijn. Maar net als eerder met Norwich City denk ik dat we er met deze club moeten kunnen uitkomen."

Of Alderweireld een vertrek naar Spartak Moskou ziet zitten is onduidelijk. Eerder weigerde hij al aanbiedingen van Bayer Leverkusen en Norwich City. Maar nu Spartak zich in Amsterdam heeft gemeld, geeft aan dat Alderweireld niet onwelwillend tegenover een transfer naar Rusland staat. Eerder gaf de Belgische verdediger nog aan dat zijn voorkeur ligt in de Premier League.

Rechter geeft ex Usher geen gelijk in voogdijzaak

Het verzoek van de ex-vrouw van r&b-zanger Usher over de tijdelijke voogdij van hun twee kinderen is afgewezen. Dat bepaalde een rechter in Atlanta vrijdag tijdens een spoedhoorzitting.

Tameka Foster Raymond had gevraagd om een hoorzitting omdat de 5-jarige Usher Raymond V maandag in het ziekenhuis belandde nadat hij had klemgezeten in een afvoer op de bodem van het zwembad van zijn vader. Het jongetje werd uit het water gehaald door een aannemer die op dat moment aan het werk was in het huis van Usher. De rechter zei dat hij niet met zekerheid kon zeggen of iemand iets had kunnen doen om het incident te voorkomen.

Het opgetrommelde ambulancepersoneel trof het jongetje 'alert en ademend' aan. Niettemin werd de kleuter voor de zekerheid afgevoerd naar het ziekenhuis. Op het moment van de hoorzitting lag Usher Raymond V nog steeds in het ziekenhuis. ''Het is duidelijk dat hij leeft, maar ze houden hem ter observatie om er zeker van te zijn dat alles oké is,'' aldus de moeder.

Tameka claimde dat de kleuter alleen was tijdens het incident, maar volgens Usher paste een tante aan de rand van het zwembad op het jongetje. Usher was zelf in een opnamestudio een paar kilometer verderop.

Usher en Tameka waren beiden aanwezig bij de hoorzitting. Na de uitspraak liep Usher naar zijn ex-vrouw, die erg emotioneel was tijdens de zitting, en omhelsde haar. Bijna een jaar geleden overleed Tameka's 11-jarige zoon Kile Glover, de stiefzoon van Usher, nadat de jongen tijdens het zwemmen was geraakt door een jetski.

'Politie had gestolen werken Kunsthal bijna gered'

De Roemeense politie was er bijna in geslaagd om een nepdeal te sluiten voor de aankoop van twee van de zeven schilderijen die waren gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam. De hoofdverdachte werd echter op het laatste moment getipt, waarop zijn moeder de schilderijen verbrandde. Dat schrijft het AD zaterdag.

Een maand na de roof in oktober zou de politie zijn getipt door kunstexpert Maria Dragu, conservator van het Nationaal Museum in Boekarest. Zij had twee van de vijf gestolen schilderijen in handen gehad en gezien dat het om gestolen waardevolle werken ging. De gestolen doeken van onder anderen Picasso, Gauguin en Monet waren vele miljoenen waard.

De kunstexpert waarschuwde de politie op 19 november, bevestigt de Roemeense aanklaagster Sonia Botezatu in de krant. Op 19 januari sloten een pseudokoper en een undercoveragent een deal met de kunstrovers. Hoofdverdachte Radu Dogaru wilde volgens de aanklaagster een Picasso en een Matisse, die miljoenen waard zijn, verkopen voor vijftigduizend euro.

De overdracht zou twee dagen later plaatsvinden, maar een nacht voor de verkoop werd Dogaru gebeld door een kennis. Die waarschuwde hem dat de politie hem van de kunstroof verdacht. Hierop zou Dogaru in paniek met een handlanger hebben gebeld. De volgende ochtend werden de verdachten aangehouden.

Zijn moeder heeft eerder verklaard de schilderijen te hebben begraven en later, toen de politie in haar dorp naar de schilderijen op zoek ging, te hebben verbrand. Die verklaring trok ze voor de rechter echter in.

In een kachel van de moeder is as gevonden, maar het staat niet vast dat het as is van de verbrande schilderijen. Wel zijn pigmenten gevonden die niet worden gebruikt door hedendaagse schilders. De pigmenten zijn typerend voor de late negentiende en begin twintigste eeuw, de periode waaruit de gestolen schilderijen dateren. Ook de gevonden spijkers in de as dateren van de late negentiende eeuw, meldde het Roemeense persbureau Mediafax donderdag.

De zeven werken die werden geroofd zijn van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan, Lucian Freud en twee van Claude Monet. De verzekerde waarde was achttien miljoen euro. Dinsdag staan de verdachten voor de rechtbank in Boekarest.

Gibson en Banderas in The Expendables 3

Goed nieuws voor de liefhebbers van The Expendables. Er gingen al tijden geruchten dat Mel Gibson mee zou doen aan de derde film in de succesvolle reeks. Vandaag heeft een woordvoerder van Sylvester Stallone bevestigd dat zowel Mel Gibson als Antonio Banderas aan de cast van de film zijn toegevoegd. Welke rol Banderas speelt is nog niet bekend, maar Gibson zal de rol van 'bad guy' voor zijn rekening nemen.

Eerder deze week liet Stallone al weten dat de 'hebberige en luie' acteur Bruce Willis niet aan de derde The Expendables-film mee zal doen. Lionsgate CEO Jon Feltheimer benadrukte gisteren echter dat dit nog niet vast staat. Stallone en Banderas werkten eerder samen in de film Assassins en volgens een woordvoerder van Stallone, noemt deze Antonio Banderas "een volleerd acteur en een gentleman." Ook Harrison Ford werd de afgelopen week aan de cast toegevoegd, maar van hem is eveneens nog niet duidelijk welke rol hij gaat spelen in The Expendables 3.

Originele script The Star Wars wordt stripverhaal

Kunt u zich Luke Skywalker voorstellen als oude grijze generaal? Han Solo als Hagedis? Of Darth Vader zonder zijn kenmerkende helm? Het is allemaal vanaf begin september te zien in de achtdelige stripreeks The Star Wars, gebaseerd op het oorspronkelijke script van George Lucas. De strips zullen worden uitgegeven door Dark Horse Comics.

Volgens striptekenaar Mike Mayhem zou een moderne verfilming van The Star Wars zich kunnen meten met blockbusters zoals Avatar en The Avengers. De thema's in de stripboeken zijn te vergelijken met de bekende Star Wars-films, maar de personages verschillen in sommige gevallen nogal. Zo kunnen zowel C-3PO als R2-D2 praten, moet prinses Leia nog steeds gered worden en heeft generaal Luke Skywalker een leerling, in de vorm van de boerenzoon Annikin Starkiller. Het eerste deel van The Star Wars is vanaf 4 september te koop. Voor degenen die niet zo lang kunnen wachten staat hieronder alvast een voorproefje van Dark Horse Comics.


The Star Wars teaser

Samsung verliest patentzaak van Apple

Elektronicafabrikant Samsung heeft vrijdag een patentzaak voor de Amerikaanse International Trade Commission verloren van concurrent Apple. Het Amerikaanse technologiebedrijf had geëist dat de import van sommige Samsung-producten aan banden wordt gelegd.

Volgens de commissie schond Samsung de patentrechten van Apple en moeten de Zuid-Koreanen stoppen met de invoer van bepaalde producten. De Amerikaanse technologiegigant had geklaagd dat Samsung kopieën op de markt brengt van sommige Apple-producten. Het importverbod kan overigens later worden teruggedraaid door president Barack Obama.

Het importverbod zou gelden voor onder andere de Galaxy S 4G, Fascinate, Captivate, Galaxy Tab en Galaxy Tab 10.1. Ook andere Samsung-apparaten uit 2010 en 2011 zouden eventueel onder het verbod vallen

Publieke omroepen in oktober naar Malieveld

De publieke omroepen demonstreren op 9 oktober op het Malieveld in Den Haag tegen de voorgestelde extra bezuinging van honderd miljoen euro. Dat kondigde directeur Jan Slagter van Omroep Max vrijdagavond aan in het EO-programma Knevel en Van den Brink.

Slagter wees er in het programma op dat al 200 miljoen euro wordt bezuinigd. Nog eens 100 miljoen euro is volgens hem een brug te ver. "De tube tandpasta is leeg, er zit niks meer in. Dit gaat ten koste van onze programma's."

Het plan is volgens hem om met honderd bussen naar het Malieveld te trekken. Naast steun van presentatoren hoopt Slagter op steun van acteurs en mensen uit de sportwereld. Op het Malieveld moet muziek worden gespeeld en een petitie worden aangeboden. Zo hoopt Slagter de kijkers en luisteraars te mobiliseren.

Vorige maand meldde de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) al dat wordt overlegd over acties tegen de bezuinigingen.

'Vestigingen Rabobank onder toezicht hoofdkantoor'

Dertien van de 136 lokale banken van de Rabobank komen onder streng toezicht van het hoofdkantoor in Utrecht te staan omdat ze de financiën of administratie niet op orde hebben. Nog eens dertig banken komen onder een lichtere vorm van toezicht te staan, meldt de NOS. Deze banken zouden zaken niet op orde hebben, zich niet aan de regels houden, geen winst maken of te hoge kosten hebben.

Bestuursvoorzitter van de Rabobank Piet Moerland zei eerder al in Het Financieele Dagblad dat hij meer naar één Rabobank wil. Nu zou de werkwijze per vestiging nog te veel verschillen. Eerder dit jaar werd een hervormingsprogramma gestart waarbij de bank zo'n tweehonderd miljoen euro wil besparen. Van de 28 duizend banen verdwijnen er achtduizend.

'Nederlanders zoeken vaker werk in België'

Steeds meer Nederlanders gaan op zoek naar een baan in België. Bijna de helft van de Belgische midden- en kleinbedrijven in de Vlaams-Nederlandse grensregio zegt vaker sollicitaties van Nederlanders te krijgen. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen zaterdag.

De krant baseert zich op een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) onder 429 ondernemingen in de grensstreek. 44 procent bleek meer sollicitaties te krijgen uit Nederland. Een kwart van de ondervraagde bedrijven heeft al Nederlanders in dienst en is volgens NSZ-voorzitster Christine Mattheeuw "vrij tevreden" over hen.

Enorme robots in Call of Duty-DLC

Activision heeft een video uitgebracht die de nieuwe spullen in de Apocalypse-DLC voor Call of Duty: Black Ops II samenvatten.

De vierde en laatste DLC Map Pack van Treyarch, 'Apocalypse' genaamd, is de laatste Call of Duty: Black Ops II-DLC. Apocalypse introduceert vier multiplayer maps: Pod, Frost, Start en Dig.

Natuurlijk is er weer een zombiemap, dit keer heet deze 'Origins'. Het vindt plaats in een Dieselpunk meets Eerste Wereldoorlog en dat inclusief enorme robots. In Origins speel je met de hoofdrolspelers van de zombiemap uit de eerste Call of Duty: Black Ops II-DLC.

Call of Duty: Black Ops II-Apocalypse komt 27 augustus uit voor Xbox 360. Pc- en PlayStation 3-eigenaren moeten nog even geduld hebben.

'Gehandicapte vrouw zat in verkeerd tehuis'

De 44-jarige geestelijk gehandicapte vrouw die vorig jaar is gestorven in een Gronings tehuis nadat vier begeleiders haar tegen de grond hadden gewerkt, kon daar niet goed behandeld worden. Dat zeggen de verantwoordelijke bestuurders van de Groningse zorgorganisatie Novo zaterdag in de NRC.

De vrouw had behalve gedragsproblemen ook last van psychoses. "We hadden moeten doorverwijzen", zegt bestuurder Jaap van der Pol. De vrouw had volgens hem naar een gesloten BOPZ-afdeling, waar gewerkt mag worden met vrijheidsbeperkende maatregelen en dwang, moeten worden doorgestuurd.

"De medewerkers in Onnen probeerden deze cliënt te behandelen, maar ze konden dat onvoldoende met onze methode", zo is Wiecher Hadderingh, sinds januari medebestuurslid, van mening. Hadderingh doelt daarmee op een pedagogische aanpak waarbij de instelling de regie voert en bewoners hun vrijheden moeten terugverdienen met goed gedrag. Na kritiek van de inspectie kondigen de bestuurders aan daarmee te stoppen.

Van der Pol: "We zijn tekortgeschoten, dat is vastgesteld door de inspectie en andere onderzoekers. We hebben nu een breder intaketeam, met behalve een afdelingshoofd en een gespecialiseerd arts ook een psychiater en een orthopedagoog."

'Gehandicapte vrouw zat in verkeerd tehuis'
'Gehandicapte vrouw zat in verkeerd tehuis' (Foto: ANP)

Nederlandse muziekscene samen op Dutch Valley

Van Koos Alberts tot 2 Unlimited, Jan Smit en de Party Squad. Liefhebbers van Nederlandse artiesten kunnen zaterdag hun hart ophalen tijdens de derde editie van Dutch Valley. Tussen 13.00 en 23.00 uur klinkt er pop, rock, dance, hiphop, house en volksmuziek uit de speakers van acht verschillende podia in recreatiegebied Spaarnwoude bij Haarlem.

Meer dan 90 artiesten passeren zaterdag op Dutch Valley de revue. Op het hoofdpodium staan onder anderen Jan Smit, Kane, Gers Pardoel en 2 Unlimited. Op het rockpodium zullen onder meer Direct en Moke verschijnen. In de Mega Piratentent zingen Jannes, Koos Alberts, Marianne Weber en anderen het levenslied.

Kraantje Pappie, Lange Frans en The Opposites geven acte de présence op het hiphoppodium. Frank Boeijen is een van de artiesten bij de Nederpop en bij de 80's en 90's zijn onder meer optredens van de Party Animals, Tspoon en Twenty4seven.

Dit jaar zijn alle 40.000 kaarten voor het eerst uitverkocht.

Nederlandse muziekscene samen op Dutch Valley
Nederlandse muziekscene samen op Dutch Valley (Foto: ANP)

Ambassade in Jemen opereert vanuit Den Haag

Het personeel van de Nederlandse ambassade zal vanaf zaterdag vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag opereren. Dat meldde ambassadeur Jeroen Verheul.

De zes medewerkers en de ambassadeur komen naar kantoor om de lopende zaken zo goed als mogelijk draaiende te houden. De ambassade doet veel aan ontwikkelingsprojecten, waar ondanks het vertrek uit Sanaa gewoon beslissingen over genomen moeten worden.

Ook de hulp aan Nederlanders in nood gaat door. Wie in Jemen het noodnummer belt, krijgt een medewerker van de ambassade in Sanaa aan de lijn. Die zit dan wel aan een bureau in Den Haag.

Ambassade in Jemen opereert vanuit Den Haag
Ambassade in Jemen opereert vanuit Den Haag (Foto: ANP)

Chinese burgers gedood in Afghanistan

De politie heeft in een woning in de Afghaanse hoofdstad Kabul de lijken gevonden van 3 Chinezen die zijn vermoord. Twee Chinezen worden nog vermist, aldus een verklaring van de Chinese ambassade zaterdag.

De achtergrond van de moorden is niet bekend. Het is ook niet duidelijk of de slachtoffers werkzaam waren in de grote kopermijn Aynak, het grootste buitenlandse investeringsproject in Afghanistan dat in handen is van een Chinees consortium.

In november waren 150 Chinese werknemers teruggekeerd naar deze mijn, nadat die eerder doelwit was van raketaanvallen.

Doodsbedreigingen om snor

Mensen met een vieze snor verdienen wellicht hoon, spot en sociale isolatie, maar doodsbedreigingen gaat te ver. Laat staan bij mensen met zo'n magnifieke snor als Malik Khan Afridi. Zijn bovenlip wordt gesierd door wel 75 centimeter aan haar. Afridi is iedere dag een half uur bezig met dat in punten te zetten die boven zijn hoofd uitsteken.

De Pakistaan ziet zijn snor dan ook als deel van z'n identiteit: "Ik voel me gelukkig. Als de snor gewoon is, geeft niemand me aandacht. Ik raakte gewend aan alle aandacht en ik vind het erg leuk." Een snor is een statussymbool in het Indiaase subcontinent. Wie kan hem dat nou misgunnen, zul je denken.

Het antwoord is zoals zo vaak: een groep haatbaarden. Het tuig van Lashkar-e-Islam neemt hun bijnaam wel héél serieus. Hoewel baarden volgens hen verplicht zijn, zijn snorren haram. Daarom hebben ze maar besloten om Afridi te terroriseren.

De relifundi's, die bondgenoten van de Taliban zijn, eisten 500 dollars 'beschermingsgeld', omdat Allah's wetten kennelijk niet gelden als er genoeg betaald wordt. Maar Afridi weigerde te betalen. Daarom ontvoerden ze hem totdat hij toezegde z'n snor te knippen.

Maar nu is zijn snor teruggegroeid, en debielen van Lashkar-e-Islam zijn weer boos. Hoewel Afridi zijn geboorteregio al ontvlucht is, kreeg hij nog steeds dreigtelefoontjes. Uit angst is hij maar helemaal vertrokken uit het noordwesten van Pakistan. Toch voelt hij zich nog niet veilig, maar hij peinst niet over het afscheren van zijn snor.

"Ik houd niet van roken, ik gebruik geen snuiftabak, noch drink ik alcohol," zegt de 45-jarige Afridi: "Dit is de enige keuze in mijn leven. Ik zou zelfs eten opgeven, maar niet de snor. Het is mijn leven. Geen deel van mijn leven, maar mijn volledige leven."

Het snorrenverhaal krijgt overigens nog een staartje. De overheid van zijn vroegere thuisregio Khyber betaalt 50 van de 150 dollar aan maandelijks onderhoud van de snor. De regio doet een kleine bijdrage aan opvallende snorren, als teken van dankbaarheid voor de 'dapperheid en mannelijkheid die met zulke gezichtsbeharing wordt geassocieerd'.

Een lange zwarte lijst voor Sam

Er is een video opgedoken met daarin een samenvatting van alles dat we weten van Splinter Cell: Blacklist. Wil je dus nog voor de release helemaal bijgepraat worden, dan is onderstaande trailer best handig.

Sam Fisher is leider van Fourth Echelon, een unit die alleen orders aanneemt van de president. Een Amerikaanse basis wordt aangevallen door de Engineers, de terroristen die de aanval opeisen. Hun eis: Amerika moet alle uitgezonden soldaten naar huis sturen, anders gebeurt er elke week een nieuwe aanslag. Fourth Echelon moet voorkomen dat dit gaat gebeuren.

Splinter Cell: Blacklist komt 22 augustus uit voor pc, Wii U, PlayStation 3 en Xbox 360.

Battlefield 4 op z'n Frans

Er is een video opgedoken waarin we meer Battlefield 4 zien. Voor mensen die geen Frans kunnen zeggen de beelden genoeg. De beelden zijn van de pc-versie en tonen de al aangekondigde features van het spel.

Battlefield 4 komt 29 oktober uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360. De twee next-gen consoleversies komen later wanneer de apparaten te koop zijn. Anders is het ook zo sneu om een maand of wat te kijken naar een niet speelbaar spel in een hoesje.

"Zin in nieuwe Uncharted"

Bekende acteurs en andere sterren hebben het maar zwaar: elk woordje wordt gewogen en voor Lost- en Lord of The Rings-acteur Dominic Monaghan is het niet anders.

In een gesprek over zijn werk voor de trailer van The Bureau: XCOM Declassified antwoordt hij op de vraag hoe hij de gamesindustrie in zijn geheel ziet het volgende: "Ik zal altijd de gameswereld blijven volgen en kijken wat er uitkomt. Over de nieuwe Uncharted ben ik echt opgewonden hoe dat gaat zijn en natuurlijk beide nieuwe gamesystemen."

En daarna beginnen natuurlijk de geruchten dat Monaghan meer weet dan wij en dat er inderdaad een Uncharted in de maak is. Nou, volgens ons is Naughty Dog vast bezig met een nieuwe Uncharted. Zo denken wij ook dat er een FIFA 15 komt en dat de nieuwe Call of Duty Ghosts DLC gaat krijgen.

Dominic gaf in het gesprek aan dat hij een idee voor een game heeft en hij deze bij 2K Games probeert te pitchen, maar daar ging hij verder niet op in. Gelukkig is de komkommertijd bijna voorbij.

Activision teaset Call of Duty multiplayer

De multiplayer van Call of Duty: Ghosts wordt op 14 augustus onthuld en Activision en Infinity Ward willen dat we allemaal gaan kijken. De onderstaande video herinnert er ons aan welke events belangrijk zijn.

De video laat de plek waar de studio zich bevindt met de datum 14 augustus zien, 21 augustus verwijst naar Duitsland waar gamescom gehouden wordt en de andere data zijn andere evenementen zoals de EG Expo in Engeland. Call of Duty :Ghosts komt 5 november uit op de pc, PlayStation 3, Wii U en Xbox 360. PlayStation 4 en Xbox One volgen later als de machines te koop zijn.

Mega-stenen voor mega-evolutie

Nintendo heeft een Pokémon-trailer uitgegeven waarin we de nieuwe mega-evoluties in actie zien. Een gymleader leert je deze techniek en je hebt een Mega Stone nodig om Pokémon te laten evolueren.

Daarnaast kan dit alleen tijdens een gevecht en is het effect tijdelijk. En om het nog lastiger te maken: elke Mega Stone is geschikt voor een specifieke Pokémon en zijn te vinden in de gehele regio, dus dat wordt zoeken. Maar dan heb je ook wat, je eigen Super Saiyan-Pokémon.

Daarnaast zien we in de video dat er een Torchic met bijbehorende Mega Stone wordt weggeven tijdens een event dat geheel toevallig 12 oktober begint.

Pokémon X en Pokémon Y komen 12 oktober uit voor Nintendo 3DS.

Het verhaal van Saints Row IV

Deep Silver en Volition hebben hun tweede dagboek over Saints Row IV uitgebracht. Deze week in de video hebben de makers het over het verhaal en de eindeloze mogelijkheden in het spel.

Jim Boone, Senior Producer, Steve Jaros, Creative Director en Chris Claflin, hoofd Verlichting, allen van Volition en twee acteurs Terry Crews (stem van Ben Koning) en Troy Baker (standaard stem van de speler) delen hun gedachten over hoe de virtuele wereld van Steelport toestaat hen om nog meer grenzen te verleggen.

Saints Row IV is vanaf 23 augustus te koop voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Mocht je geld over hebben dan kun je die zeer speciale editie in Engeland nog kopen. 

Vakantiegangers moeten rekenen op files

Mensen die dit weekeinde met de auto op vakantie gaan naar het buitenland, moeten rekening houden met vertraging. Vooral op de snelwegen in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en het noorden van Italië wordt het naar verwachting druk, denkt de ANWB.

Volgens de toeristenbond vertrekken ongeveer 400.000 Nederlanders naar hun vakantiebestemming. Ook komen er alweer veel naar huis. In de regio Zuid beginnen de scholen maandag weer.

In Frankrijk verwacht de ANWB dit weekeinde veel vertraging op de Autoroute du Soleil (A7) tussen Vienne en Orange en op de A9 tussen Nîmes en Narbonne. In Duitsland komt een tweede golf vakantieverkeer vanuit Beieren op gang. Verkeer in Zwitserland krijgt met forse vertraging te maken aan beide kanten van de Sint Gotthardtunnel.

Na het middaguur nemen de files vermoedelijk langzaam af.

Vakantiegangers moeten rekenen op files
Vakantiegangers moeten rekenen op files (Foto: ANP)

Dorpje wissen in The Bureau: XCOM Declassified

2K Games heeft het laatste deel van de videoserie van The Bureau – XCOM Declassified online gezet. In 'Aftermath' vinden we uit wat er gebeurde in Pima in New Mexico en zien we Carter de ultieme prijs betalen voor het verbergen van de waarheid. De hele serie is hier te bekijken.

In het spel speel je als agent William Carter en ga je in third-person tactisch te werk om de aliens mores te leren. In de jaren zestig is alleen de technologie nog niet zo ver als in eerdere XCOM-delen, dus het wordt nodig om de aliens ook op technologisch vlak te bestuderen.

Vanaf 23 augustus kunnen wij aliens gaan uitroeien. Dan komt The Bureau: XCOM Declassified uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

'Islam is een land dat haram volgt'

Zoals alle fundamentalistische groepen, staat extreemrechts niet direct bekend om z'n intelligentie. Extreemrechts volk dat domme uitspraken doet, is dan ook niet echt nieuwswaardig. Maar soms is er zo'n geval dat dan wel weer een bericht verdient.

De 'dader' in dezen is de Australische politica Stephanie Banister, die namens de extreemrechtse partij One Nation een gooi deed naar de parlementzetel van de kieskring Rankin in Queensland. In het kader daarvan werd ze geïnterviewd door Channel Seven. Daarbij deed ze enkele opvallende uitspraken.

Zo vertelde Banister, een 27-jarige moeder van twee, dat ze 'geen problemen heeft met islam als land'. Ze zegt het ook oneens te zijn met de wetten van de islam, en ze voelt zich daarin gesteund door het feit dat 'slechts twee procent van de Australiërs haram volgt'.

Om aan te geven dat ze geen racist is, besluit ze ook even te tonen dat ze niets weet van andere religies. Het jodendom is oké volgens Banister want: "Joden zijn niet onder haram, zij hebben hun eigen religie die Jezus Christus volgt."

Banister laat geen twijfel bestaan over haar cognitieve vermogens door te vertellen dat ze de naam van haar tegenstander in de verkiezing niet kent. Ook zegt ze dat het Nationale Gehandicaptenverzekeringsplan (NDIS) volgens haar goed werkt, terwijl het plan pas in 2016 van start gaat.

De uitspraken lieten de Australiërs niet onberoerd. Banister wordt al de Australische Palin genoemd, naar de Amerikaanse vice-presidentskandidate Sarah Palin. Banister heeft gereageerd op de commotie door te zeggen dat haar woorden uit de context gerukt zijn.

Uiteindelijk heeft One Nation besloten Banister terug te trekken uit de verkiezingen, maar ze nemen het nog steeds voor haar op. Partijleider Jim Savage vindt dat Banister een 'vreselijk onrecht' is aangedaan: "Het arme meisje gaf haar eerste tv-interview en als iemand denkt dat het eenvoudig is, moet hij het maar eens proberen."

Het was overigens maar zeer de vraag of Banister überhaupt deel zou mogen nemen: er hangt haar een veroordeling boven het hoofd omdat ze anti-islamstickers als 'Halalvoedsel financiert terrorisme' op supermarktproducten plakte. Door zo'n veroordeling mag ze niet meer deelnemen aan de verkiezing.


Banisters uitspraken zijn waarschijnlijk de grootste onzin
die vandaag op FOK! staat - en dat wil wat zeggen...

FOK! wat een weer... Licht wisselvallig

Mogge! Het weer bevindt zich in vrij rustig water. Het waait niet hard, de zon schijnt geregeld en hier en daar valt er wat regen. De kans dat er op meer plaatsen een bui gaat vallen neemt langzaamaan wel wat toe. 

Gisteren waren er vrij veel wolkenvelden waar de zon maar af en toe doorheen prikte. In het noorden vielen er nog enkele buien. Vannacht en vanochtend passeert er een zwakke storing met af en toe wat regen en motregen, en bovendien is het erg nevelig. In de loop van de ochtend klaart het in het westen weer op en die opklaringen breiden zich dan langzaam verder over het land uit. Aan het einde van de middag is het op veel plaatsen weer prima weer. De maxima liggen vandaag tussen de 18 en 22 graden en er staat een matige westelijke wind.

Morgen neemt met name in de tweede helft van de middag de kans op een bui duidelijk wat toe en de temperatuur zakt een graadje naar beneden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

AZ
In echt Hollands weer maakte DJMO deze foto vanaf de snelweg. Het is het AZ-stadion.

 

 

 

 

Zwemverbod strand Zeewolde opgeheven

Bij het Erkemederstrand in Zeewolde mag weer worden gezwommen. Er is weliswaar blauwalg in het water gevonden, maar het gaat niet om de giftige variant. De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek meldt vrijdagmiddag dat Rijkswaterstaat de waterkwaliteit in orde heeft bevonden.

Een gedeelte van het Erkemederstrand, ook bekend als het Hondenstrand, werd deze week afgesloten nadat twee honden waren overleden. De dieren waren in het water geweest. Vier andere honden werden ziek.

Na sectie op een van de honden denkt de omgevingsdienst dat de beesten zijn overleden door het drinken van veel water in combinatie met het warme weer.

Zestig kilo illegaal vuurwerk in woning Dieren

In een woning van een 25-jarige man uit Dieren is donderdag ongeveer zestig kilo illegaal vuurwerk gevonden. De man is aangehouden, meldt de politie vrijdag.

De politie kwam de man op het spoor na een tip. Hij zou via een website illegaal vuurwerk verkopen. Het vuurwerk in de woning betreft zowel sier- als knalvuurwerk.

De man is in een cel gezet. Het vuurwerk is in beslag genomen en wordt vernietigd.

Hotelfestival schrapt botoxinjecties

Bezoekers van het House of Bad Habits-feest in Amsterdam kunnen zich toch niet laten injecteren met botox. Dat meldt de organisatie van het festival vrijdag. Eerder op de dag ontstond ophef rond het evenement. De GGD en de Vereniging voor Plastische Chirurgie maakten zich volgens De Telegraaf ernstig zorgen over de manier waarop de cosmetische behandeling zou worden uitgevoerd.

"Naar aanleiding van die berichten besloot de cosmetische arts zich terug te trekken van het festival en hebben we het onderdeel maar in zijn geheel geschrapt", aldus een woordvoerder van het festival, dat plaatsvindt in het Hilton Hotel. De festivalorganisatie is nog aan het kijken of er een alternatief komt voor de botoxinjectie. "Misschien laten we een plastisch chirurg advies geven", aldus de zegsvrouw.

Het House of Bad Habits-festival wordt voor de eerste keer gehouden en is een 'stout' festival dat in het teken staat van 'onweerstaanbare' verleidingen. "Het is absoluut geen seksfeest, zoals was te lezen in de media", benadrukt de woordvoerder. Op het festival zijn volgende week zaterdag onder meer goktafels, ijsmakers en een playmate aanwezig.

Overvolle taxi stort in ravijn India: elf doden

Een overvolle taxi is in het Indiase deel van Kashmir in een ravijn gestort. Daarbij zijn elf mensen om het leven gekomen en drie gewond geraakt. Dat heeft de politie gezegd.

Volgens de politie heeft de bestuurder van de taxi in een scherpe bocht de controle over het voertuig verloren. Het ongeval had plaats nabij Uri, ruim honderd kilometer ten westen van Srinagar, de grootste stad in Kashmir.

De chauffeur had een vergunning om negen mensen in zijn taxi te vervoeren. Er zaten volgens de politie echter veel meer mensen in het voertuig.

Uil jaagt natuurbezoekers stuipen op het lijf

Twee bezoekers van natuurgebied Lauwersmeer in Groningen zijn aangevallen door een oehoe. Ze zijn niet gewond geraakt. Dat meldt Staatsbosbeheer vrijdagmiddag.

"De oehoes zijn een tijd geleden uitgezet door mensen, dat zie je aan hun gedrag. Ze zijn niet schuw", licht een woordvoerder van de natuurbeheerder toe. De aanvallen zijn van een jong mannetje. Pogingen om het dier te vangen zijn tot op heden op niets uitgelopen, aldus de zegsvrouw. Staatsbosbeheer raadt mensen aan uit de buurt te blijven van de uilen.

In februari werden ook al mensen aangevallen door de reuzenuil, die met uitgestrekte vleugels zo'n twee meter breed kan worden.

NS probeert nieuwe zakcomputer conducteurs uit

De NS begint volgende maand met een proef met een apparaat dat de bekritiseerde zakcomputer van conducteurs en machinisten mogelijk gaat vervangen. Het nieuwe apparaat is te vergelijken met een smartphone. Dat meldt een woordvoerder van de NS vrijdag.

Vakbond FNV Spoor meldde donderdag dat de huidige zakcomputer niet voldoet. De bond kreeg na een oproep in twee weken tijd honderden klachten binnen over de zogeheten railpocket. Het apparaat loopt steeds vast, geeft geen accurate reisinformatie en kan in sommige gevallen zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen.

De huidige zakcomputer stamt uit 2008. De problemen zijn volgens de zegsman van de NS ontstaan na de laatste software-update. "We hebben deze problemen al eerder onderkend. We gaan nu samen met een bedrijf aan de slag met een nieuwe versie." Als dit apparaat goed werkt, wordt het de vervanger van de huidige zakcomputer.

Twee zwaargewonden bij steekpartij Den Haag

Bij een steekpartij in Den Haag zijn vrijdagmiddag twee zwaargewonden gevallen. De slachtoffers hadden meerdere steekwonden en zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Ze verkeren buiten levensgevaar, meldt de politie, die meerdere personen heeft aangehouden.

De steekpartij vond rond 15.15 uur zowel in als buiten een woning in de Copernicuslaan plaats. Agenten troffen ter plaatse op straat twee zwaargewonde mannen van 47 en 30 jaar aan.

Wat exact de rol is geweest van alle verdachten, wordt onderzocht. De toedracht voor het incident is nog onbekend.

Van der Gijp doelde op profvoetbal

René van der Gijp doelde op het profvoetbal toen hij maandag zei dat er weinig homo's in het voetbal zijn. Dat zei de oud-prof vrijdag in Voetbal International. "Ik heb het alleen over dingen die ik zelf mee heb gemaakt. Niet over Oranje-Wit B zoveel. Bij PSV, bij Heerenveen was het geen onderwerp."

Johan Derksen gooide nog wat olie op het vuur door te stellen dat 'de hele homoscene selectief verontwaardigd reageerde'. "Het was heel onvolwassen." Later zei hij wel dat homoseksualiteit in Nederland geaccepteerd is, maar dat hij begrijpt dat profs niet uit de kast komen. "Dat zou ik ze niet aanraden. Er is altijd een klein groepje fans dat zich heel primitief gedraagt."

Homoseksuele oud-voetballers John de Bever en Arnold Smit waren verdeeld. De Bever vond de hele discussie onzin. Smit was van mening dat Van der Gijp te veel generaliseerde en het voor homo's niet makkelijker maakt om uit de kast te komen.

Lucia de Berk vond sterfgevallen zelf ook vreemd

Lucia de Berk vond het zelf ook vreemd dat veel patiënten stierven terwijl zij werkte. "Ik dacht zelfs: komt het door mij soms, door wat ik uitstraalde." Dat zei ze vrijdag in een interview in het televisieprogramma NTR Academie. In het programma gaf De Berk ook aan dat een ziekenhuis volgens haar geen veilige werkplek is voor verpleegkundigen of verzorgenden.

De Haagse werd in 2010 door het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken van de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe, gepleegd tussen 1997 en 2001. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de verpleegkundige in 2004 nog tot levenslang en tbs. De rechters stelden toen dat sprake was van vergiftiging. Later verwees de Hoge Raad de zaak terug naar het hof in Arnhem.

De Berk gaf in het programma aan dat collega's haar geruststelden toen ze aangaf het vreemd te vinden dat zo veel patiënten als zij dienst had overleden. "Er werd mij verzekerd van alle kanten: oh nee, dat hebben we vaker meegemaakt. Een verpleegkundige maakt dat een tijdje mee en na een tijd is het dan over."

Volgens De Berk is het echter gevaarlijk voor verpleegkundigen en verzorgenden om in een ziekenhuis te werken, omdat die elkaar niet steunen bij moeilijkheden. "Artsen houden elkaar het hand boven het hoofd als ze ergens van beschuldigd worden."

Verpleegkundigden en verzorgenden doen dat volgens haar niet. Haar collega's werden zo onder druk gezet door de politie en de ziekenhuisdirectie dat ze haar 'lieten vallen als een baksteen', stelt ze. "Want ieder denkt toch aan zijn baan en zijn hypotheek."

In het interview gaat De Berk ook in op haar tijd in de gevangenis. "Ik had er geen zin in, maar ik wilde niet dat de bewaking dat zou zien, want dan ga je direct de isoleercel in. Want dan kan het wel eens zo zijn dat je zelfmoord zou willen plegen en dat kan niet. En dan ga je binnenvetten en krijgt je dat je kop barst."

Ook stelt De Berk dat de bewaking niet op tijd ingreep toen ze een beroerte kreeg. Als ze eerder hulp had gehad, zou ze nu geen verlamde arm hebben, zegt ze. Die beroerte kreeg De Berk 's nachts in haar slaap. De bewakers zouden haar tot 15.30 uur hebben laten liggen. Toen ze uit haar bed was gevallen, wist ze naar de deur te kruipen, waar ze op ging bonzen. De bewaking geloofde De Berk echter niet, zegt ze, omdat ze een verpleegkundige was en haar toestand kon simuleren.

De Berk werkt niet meer, zegt ze. "Dat is een hele grote verandering. Ik ben rustiger, kan niet zo goed tegen veel mensen om me heen, tegen drukte." Aan toekomstplannen maken doet ze niet meer, vertelt ze. "Dat heeft geen zin, dat heb ik wel gemerkt. Wat ik nu doe, is ik leef gewoon elke dag. Ik geniet van elke dag." Zo kan ze genieten van dat ze kan zitten waar ze wil, gaf ze aan. "Het heeft een diepe indruk op me gemaakt, de gevangenistijd en de beschuldigingen."

Appel sloopt kunstklapper

De appel, normaliter een gezond tussendoortje, is een 63-jarige Duitse automobilist slecht bekomen.

De beste man consumeerde tijdens een ritje over de snelweg de paradijselijk verboden vrucht. Eenmaal aangekomen tot de kern van de zaak verloor hij de interesse in de vrucht. Hierop bonjourde hij achteloos het restant uit het open raam van zijn vehikel.

Deze asociale daad werd direct bestraft, met het klokhuis verdween ook gelijk een deel van zijn valse doorbijters.

Een noodstop werd gemaakt en een zoekactie gestart. Het resultaat van de zoekactie viel wel wat tegen. De afgekloven appel werd weergevonden, de kostbare protheses niet.

Cowboys met lasso's temmen stier

Op de Dakota County Fair in Farmington, Minnesota wist woensdag een stier te ontsnappen uit zijn hok. Daarbij vertrapte hij acht mensen.

Rond kwart over acht 's avonds brak het dier los en veroorzaakte hij verschillende gewonden. Eén vrouw werd met een traumaheli naar het ziekenhuis overgebracht.

Een agent vuurde twee kogels af op het beest, waarna de stier hem omver beukte. Uiteindelijk moesten er twee good old cowboys aan te pas komen om het dier met lasso's terug naar het hok te geleiden.

Man besmeurt SUV vrouw met boterham

De 34-jarige Christopher Brannen was recentelijk in het bezit van een geroosterde boterham die besmeerd was met boter. De inwoner van Union, South Carolina heeft zijn eten echter niet opgegeten.

Hij besloot namelijk de besmeerde kant van de boterham over de voorruit van de SUV van zijn buurvrouw te smeren en daarna nonchalant het voedsel weg te gooien. De buurvrouw stormde naar buiten en zag dat de ruit 'vettig' besmeurd was. Ook lag er een stuk geroosterde boterham met boter erop naast de auto. 

De buurvrouw schakelde direct de autoriteiten in. De schade werd geschat op één dollar. De buurman bekende zijn misdaad direct aan de toegesnelde politie en is meegenomen voor het bewust beschadigen van andermans bezittingen, maar daarna weer vrijgelaten. 

Het politierapport meldt helaas niet door welke motieven Christopher tot zijn wanhoopsdaad werd gedreven. Wat er met de afgelikte boterham gebeurd is, is ook niet duidelijk.

Man steekt nucleaire onderzeeër in brand

De Amerikaanse marine is door een ex-werknemer opgezadeld met een rekening van vierhonderdmiljoen dollar. De ex-werknemer wilde wraak nemen op zijn werkgever door de nucleaire onderzeeër Miami in brand te steken.

De dader is door een rechter schuldig bevonden aan de ten laste gelegde feiten en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeventien jaar. Daarnaast moet hij de geleden schade terugbetalen, wat hem gezien de hoogte van het bedrag zeer waarschijnlijk nooit zal gaan lukken. Daarom zal de Amerikaanse marine dat bedrag zelf moeten ophoesten.

Bij de brand raakten zeven mensen gewond, onder wie drie brandweermannen. De in de onderzeeër aanwezige kernreactor was niet actief toen de brand uitbrak en is niet beschadigd.

De verdachte gaf bij het proces toe drie weken na de eerste brand nog een tweede brand in een andere onderzeeër gesticht te hebben. De schade van die brand was veel minder groot.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.