Bomaanslag op Marathon in Boston

Bij de finish van de marathon van de Amerikaanse stad Boston (Massachusetts) heeft zich maandag een aantal bomexplosies voorgedaan. Er zijn zeker drie mensen bij om het leven gekomen. Meer dan 130 mensen raakten gewond, van wie er zeker 15 in kritieke toestand zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het is inmiddels duidelijk dat het om een bomaanslag gaat, er zijn volgens geruchten vijf bommen ontmanteld. De politie bevestigd dat ze in Revere een huiszoeking aan het houden zijn.

In dit liveblog houden Jigzoz, WebHawk, dekatophetspek en Toekito je de komende uren op de hoogte van de actuele situatie.

De eerste explosie vond plaats aan de noordkant van Boylston Street. De volgende explosie volgde enkele seconden daarna. Aan de marathon deden 60 Nederlanders mee.

Een aantal van de gewonden zouden er ernstig aan toe zijn. Enkelen van hen zouden ledematen zijn kwijtgeraakt. De gewonden zijn inmiddels weggevoerd per ambulance of naar tenten gebracht die in de omgeving staan opgesteld om gefinishte marathonlopers op te vangen.

De explosies vonden zo'n drie uur nadat de koplopers waren gefinisht plaats. Het is nog niet duidelijk in welke hoek de daders gezocht moeten worden. NBC meldt dat de aanslag gepleegd is met huisgemaakte explosieven.

De politie heeft gemeld dat er bij het Mandarin Hotel, elders in de stad, een explosief is gevonden. De omgeving van het hotel is ontruimd en het explosief is kort daarna gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

In het New Yorkse Manhattan worden momenteel op diverse plaatsen anti-terrorisme-eenheden opgesteld. Ook in Los Angeles, San Francisco en Washington DC zijn de autoriteiten in verhoogde staat van paraatheid gebracht.


Explosies in Boston


Update 22.20 uur:
Het luchtruim boven Boston is uit voorzorg 'onder controle' gebracht door de Amerikaanse luchtmacht.

Bronnen melden nu dat er nog zeker twee andere explosieven zijn gevonden in Boston. Er wordt gezocht naar andere bommen.

Update 22.35 uur:
Om 22.45 uur (Nederlandse tijd) zal president Obama in het Witte Huis een persconferentie geven naar aanleiding van de aanslag die zojuist plaats heeft gevonden.

Langzamerhand komt er meer informatie naar buiten over de andere gevonden explosieven. Een van de niet-ontplofte bommen is gevonden op een glazen voetgangersbrug.

Update 22.55 uur:
Het aantal gemelde gewonden is opgelopen tot 64. Op diverse internetsites zijn foto's te vinden van net na de aanslag. Een aantal ervan toont zwaargewonde slachtoffers.

Bij een persconferentie heeft een politiecommissaris zojuist verklaard dat er ook bij de JFK-bibliotheek een bom is ontploft.

Update 23.12 uur:
Bert van der Waal van Dijk had net de finish bereikt toen de explosies klonken. De 51-jarige Nederlander sprak met Omroep Brabant: "Omdat het toch dicht bij New York ligt, zag je ook meteen veel mensen met hun handen voor hun mond, ze hadden meteen zoiets van daar gaan we weer. Dit is een domper op de dag, het is een feestdag met veel mensen langs de kant. Je vraagt je af waar dit goed voor is."

Update 23.20 uur:
De politie heeft alle mobiele telefoniediensten in Boston laten uitschakelen. Dit alles om te voorkomen dat er op afstand bommen ontstoken worden. 

Update 23.26 uur:
Er landen inmiddels weer vluchten op de luchthaven van Boston. Dit was een tijdje niet mogelijk maar die restricties zijn weer ongedaan gedaakt. 

Update 23.29 uur:
Boston Globe twittert dat de ontploffing in de JFK-Libary brand aan elkaar gerelateerd waren.

Update 23.34 uur:
Van de 64 gewonde personen zijn er een aantal mensen ledematen kwijt. Aldus Gideon Gil van Boston Globe op zijn twitter.

Ondertussen meldt CNN dat er een mogelijk vierde explosief gevonden is.

Update 23.38 uur:
Om 01.00 uur onze tijd zal er in Boston door de autoriteiten een persconferentie gegeven worden. 

Update 23.49 uur:
Barack Obama zal om 00:10 een persconferentie geven die live te volgen is via whitehouse.gov/live. 

Update 23.55 uur:
Zowel CBS als CNN spreken nu van een terroristische aanslag. 

Update 00.09 uur:
Na de explosies zakten de Amerikaanse beurzen nog verder in elkaar. Eerder vandaag zakten de beurzen al in in verband met de goudprijs. 

Er is nog niemand aangehouden aldus de politie in Boston. 

Update 00.13uur:
Barack Obama sprak de wereld toe vanuit het Witte Huis: "Eerder vanavond ben ik op de hoogte gebracht. Michelle en ik zijn met onze gedachten bij de gewonden en slachtoffers. Amerika zal bidden vanavond. Ik heb gesproken met de voorzitters van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Op een avond als deze zijn er geen Republikeinen of Democraten. We weten nog niet wie dit gedaan heeft maar we zullen er achter komen. Ik wil de hulpdiensten bedanken voor hun snelle en adequate hulp.

Update 00.12 uur:
Wat verder vele mensen terecht opvalt is dat Barack Obama in tegenstelling tot CBS en CNN het nergens een terroristische aanslag noemt. 

Update 00.27 uur:
Eergisteren was de marathon van Rotterdam. De organisatie aldaar komt ook met een reactie: "Twee dagen na ons evenement verkeren we in shock. Onze gebeden en gedachten zijn bij de doden en gewonden, hardlopers, vrijwilligers en de organisatie van de marathon van Boston.

Update 0.33 uur:
Volgens politiecommissaris Ed Davis kan de brand in de JFK-bibliotheek spontaan ontstaan zijn. De brand is inmiddels uit zei Davis tegen The Guardian.

Er zouden nog zes gewonden in kritieke toestand verkeren aldus CNN.

Update 0.35 uur:
Inmiddels zijn er op internet vele hulpacties op gang gekomen om mensen onderdak te bieden. 

Update 0.40 uur:
Samengevat weten we tot op heden dat er twee explosies waren. Ze volgden kort op elkaar en waren tevens binnen 90 meter afstand van elkaar. Er zijn twee mensen overleden. Over de gewonden is er minder bekend. CNN heeft het over 90 mensen en Boston Globe geeft aan dat het er zeker meer dan honderd zijn. 

Update 0.47 uur:
Voor wie de toespraak van Obama wil lezen, die kan dat hier doen.
 
Update 0:58 uur:
Behalve in Washington en New York zijn nu ook in Frankrijk extra veiligheidsmaatregelen genomen aldus Peter Vermaas, de correspondent van NRC in Parijs. Tevens heeft Frankrijk medeleven betuigd in een verklaring. 

Update 01.02 uur:
De ziekenhuizen melden inmiddels minstens 105 gewonde mensen waarvan 15 in kritieke toestand. 

Update 01.27 uur:
De atletiekwereld heeft met afschuw gereageerd op de bomexplosies. "De IAAF is, net als de atletiekgemeenschap over de hele wereld, geschokt en ontzet door de tragische gebeurtenissen in Boston vandaag", laat de internationale atletiekunie via Twitter weten.

Ook meerdere topatleten reageren geschokt op de vermoedelijke aanslag. "Hardlopen moet mensen dichter bij elkaar brengen, maar de gebeurtenissen in Boston zijn afschuwelijk", meldt Haile Gebrselassie. "Mijn gedachten zijn bij iedereen in Boston."

"Ongelooflijk nieuws vanuit Boston. Twee explosies aan de finish van de Boston marathon." zegt Europees indoorkampioen op de zevenkamp Eelco Sintnicolaas. "Wat een vreselijk nieuws uit Boston", voegt zijn collega Ingmar Vos daar aan toe. "Wat leven er toch gekke mensen in de wereld."

Update 01.38 uur:
De FBI heeft de bomexplosies bij de marathon van Boston een terreuraanslag genoemd. De politiedienst weet niet of binnenlandse of buitenlandse aanslagplegers achter de explosies zitten. Dat heeft CNN gemeld.

CNN: FBI spreekt van terroristische aanslag
CNN: FBI spreekt van terroristische aanslag (Foto: ANP)

Update 01.54 uur:
De Amerikaanse veiligheidsdienst Homeland Security heeft inmiddels tegenover CNN bevestigd dat er een verdachte is aangehouden. Ook is de politie op zoek naar een auto die vlak voor de aanslag probeerde het gebied te betreden.

Update 02.00 uur:
Inmiddels is het onderzoek naar de oorzaak in volle gang. De FBI roept alle ooggetuigen op zich te melden en verslag te doen. "No piece of information or detail is too small", aldus de inlichtingendienst. 

Update 02.13 uur:
Hoeveel Nederlanders er precies hebben meegedaan aan de marathon is nog niet bekend. Volgens de ene bron zijn het er zestig en volgens weer een andere bron 73. Het is volgens De Telegraaf in elk geval zeker dat er geen Nederlandse slachtoffers zijn. De krant heeft dit vernomen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Update 02.16 uur:
De veiligheidsdiensten hebben een signalement van de verdachte vrijgegeven:
"We zoeken een man met donkere of zwarte huidskleur met een zwarte rugzak en zwarte sweater. Deze man heeft ongeveer vijf minuten voor de explosie onder verdachte omstandigheden geprobeerd om een afgesloten gebied te betreden. Toen hij niet werd toegelaten trok hij zijn sweater over z'n gezicht en verbrak hij alle oogcontact."

Update 02.36 uur:
Karin van der Cammen was maandag op nog geen honderd meter van de plek des onheils in Boston. De Nederlandse is de vrouw van Charles Groenhuijsen en sprak met het AD: "Ik had de finish van de marathon bijna bereikt toen ik een enorme knal hoorde.

Drie of vier seconden later volgde de volgende explosie en wist ik dat het goed mis was. Ik ben de andere kant op gaan rennen en zag mensen gewond neervallen."

"Je weet op dat moment niet of er meer explosieven zijn. Iedereen liet alles achter en rende weg", sprak Van der Cammen. "Het is zo bizar, ik stond er met mijn neus bovenop en heb de explosies gezien. Maar door de schrik probeer je eerst jezelf in veiligheid te brengen."

Ze vluchtte weg en hoorde daarna pas dat er mensen gedood zijn tijdens de explosies. Tijdens haar vlucht kwam ze van alles tegen. "Je zag overal tafels en stoelen op de grond liggen en het was duidelijk dat iedereen alles achter had gelaten en was gaan rennen."

Tot slot gaf ze in het AD te kennen dat er vele maatregelen genomen zijn. "Er zijn meerdere hotels ontruimd, in de omgeving van de finish is alles afgezet."

Update 02.45 uur:
Of de explosies in Boston gevolgen hebben voor de veiligheidsmaatregelen in Nederland wil de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid niet zeggen.

"We doen ons best om meer te weten te komen over de achtergronden van de explosies tijdens de marathon van Boston. Over de beveiliging van personen en gebouwen doen we nooit mededelingen."

Update 02.53 uur:
The Wall Street Journal meldt zojuist dat er nog vijf niet ontplofte explosieven gevonden zijn tijdens het onderzoek. 

Update 03:00 uur:
The Boston Globe meldt op Twitter dat er inmiddels een derde dode gevallen is. Dit wordt bevestigd door een politiecommisaris. 

Update 03.05 uur:
Een woordvoerster heeft namens de Nederlandse regering gereageerd op de tragedie in Boston: "De Nederlandse regering heeft met afschuw kennisgenomen van de bomaanslagen tijdens de marathon van Boston. We zijn met onze gedachten bij de slachtoffers en nabestaanden en wensen hen veel sterkte toe."

Het kabinet-Rutte laat weten dat de Amerikanen op Nederland mogen terugvallen voor steun. "Het honorair consulaat in Boston, het consulaat in New York en onze ambassade in Washington werken nauw samen om te achterhalen of er Nederlanders betrokken zijn bij de explosies. De Nederlandse ambassade onderhoudt nauw contact met de lokale en nationale autoriteiten.

Update 03:50 uur:
Tijdens een persconferentie om 03:00 Nederlandse tijd heeft de politie bevestigd dat er drie doden gevallen zijn tijdens de aanslagen in Boston. Of er een achtjarige jongen onder de doden is wil men niet bevestigen. Volgens andere Amerikaanse media zouden er inmiddels twaalf doden te betreuren vallen.

Er zou nog niemand opgepakt zijn ondanks de diverse geruchten daaromtrent. CNN laat verder weten dat er 141 gewonden zijn, zeventien daarvan zijn er erg aan toe. Er zouden acht kinderen gewond zijn. Tevens zijn er tien amputaties uitgevoerd aldus de nieuwszender.

Update 04:12 uur:
Terwijl hij keek naar de marathon van zijn vrouw belandde Dr. Allan Panter ineens midden in een slagveld. Hij sprak met CNN over wat hij meemaakte op zo'n 8 meter van de eerste explosie.

"Ik had tenminste zes of zeven mensen om mij heen. Zij waren mijn geluk tijdens de ontploffing. Helaas overleefde één vrouw het niet. Ik heb de jongedame onderzocht maar kon geen doodsoorzaak vinden. Verder zag ik een man die zijn beide onderbenen, en misschien wel meer, verloren is."

Update 04:55 uur:
Aan CNN laat de politie weten dat ze goede vooruitgang boeken met hun forensische analyse.

Tevens lijkt de brand in de JFK-bibliotheek los te staan van de aanslagen. Dat zei Tom Putnam, directeur van de bieb.

Update 05:35 uur:
Maandagmiddag om 14.50 uur plaatselijke tijd ontploft er iets in de Boylston Street in Boston. Dat is vlak voor de streep van de marathon. Nog geen twaalf seconden later ontploft er iets verderop nog een explosief.

Tot op heden is er bekend dat er drie doden en meer dan 130 mensen zijn gewond geraakt. Onbevestigde bronnen melden dat één van de overleden personen een jongetje van acht is. Er zijn rond de tien ledematen afgezet, maar op basis van de vele foto's op twitter kan je concluderen dat dat aantal vermoedelijk gaat stijgen. Ook zijn er diverse mensen met gescheurde trommelvliezen behandeld.

Er waren al 17.584 mensen over de streep ten tijden van de explosie. Het totale deelnemersveld bestond uit 23.326 mensen. Onder hen zouden 73 Nederlanders meelopen. Buitenlandse Zaken meldt dat er geen Nederlands slachtoffer is gemeld tot op heden.

In de JFK-bibliotheek brak om 16.12 uur lokale tijd brand uit. Dit lijkt geen verband te houden met de explosies. Hier vielen geen gewonden. Er is een verdacht pakketje gevonden door de politie in het Mandarin Hotel. Dit hotel staat recht tegenover de plek waar de tweede explosie was. Op de site van The New York Times staat een mooi overzicht van de straat.

De FBI heeft onderzoek gedaan naar de gebruikte explosieven. Het betrof kleine bommen, gevuld met schroeven, bouten en andere kleine stukken metaal. De inslagen van de "granaatscherven" werden op honderden meters van de detonatie in gebouwen en aanwezige voertuigen aangetroffen. De bommen werden laag bij de grond gebruikt, hoogstwaarschijnlijk in vuilnisbakken.

Artsen in diverse ziekenhuizen in Boston treffen vooral kogellagers aan in de verwondingen. Dat zou kunnen verklaren waarom zoveel slachtoffers voeten, kuiten en enkels verloren. 

Update 05.50 uur:
De FBI is bezig met een onderzoek in een appartement in Revere, een stadje ten noorden van Boston. 

Update 06.00 uur:
Zowel de NHL wedstrijd Bruins tegen de Ottawa Senators, als de NBA wedstrijd Celtics tegen Indiana Pacers (die beiden in Boston plaats zouden vinden) zijn afgelast! Ook komende evenementen als de Kentucky Derby op 4 mei en de Indianapolis 500 op 6 mei kunnen rekenen op verscherpte bewakingsmaatregelen. Dit alles valt te lezen op de site van The Washington Post. 

Update 06.05 uur:
Er is inderdaad maandagnacht een huiszoekingsbevel gegeven voor een appartement in Revere zegt de politie tegen WBZ-TV. Verder wil men geen details geven.

Update 06.17 uur:
Volgens lokale politie zijn er 144 gewonden waarvan 17 kritiek. Meeste gewonden hebben gebroken botten, verwondingen door rondvliegend metaal en gescheurde trommelvliezen. Alisdair Conn, hoofd van de hulpdiensten van het Massachusetts General Hospital, verklaart in 25 jaar niet een dergelijk bloedbad onder de Amerikaanse bevolking te hebben meegemaakt. "Dit is iets wat je alleen maar kan verwachten in een oorlogsgebied." 

Update 06.51 uur:
The Boston Globe meld dat de Saoedische gewonde die ondervraagd werd in het ziekenhuis een twintigjarige student met een geldig visum is. 

Update 10.45 uur:
De FBI heeft de leiding over het onderzoek naar de bomexplosies. De Amerikaanse autoriteiten gaan uit van een terroristische aanslag, maar tasten vooralsnog in het duister over het motief of de identiteit van de daders.

Congresleden zeiden dat men zelfs geen idee heeft of het om binnenlandse dan wel buitenlandse daders gaat. De verantwoordelijkheid voor het geweld is niet opgeëist.

WBZ-TV meldde dat de FBI een appartement in Revere, een voorstad van Boston, is binnengevallen. De politie van Massachusetts bevestigde later dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd in verband met het onderzoek naar de explosies, maar wilde geen verdere details prijsgeven.

Het hoofd van de politie van Boston, Edward Davis, zei dat de autoriteiten geen specifieke informatie hadden binnengekregen dat er iets stond te gebeuren tijdens de marathon.