Overzicht van terreur bij sportevenementen

Hieronder volgt een beknopt overzicht van sportevenementen die het doelwit werden van terreuraanslagen. 5-6 september 1972 - Leden van de Palestijnse terreurgroep Zwarte September vermoorden elf Israëlische sportlieden tijdens de Olympische Spelen in München.

21 april 1987 - Bij een autobomaanslag in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo vallen meer dan honderd doden. De aanslag wordt gepleegd op het moment dat het cricketteam van Nieuw-Zeeland in Sri Lanka is.

27 juli 1996 - Bomaanslag in Centennial Park in Atlanta, waar de Olympische Spelen worden gehouden. Er vallen één dode en ruim honderd gewonden.

5 april 1997 - De Grand National, de beroemde Engelse paardenrace, wordt afgelast nadat twee gecodeerde meldingen van de IRA over bommen zijn binnengekomen. Zo'n zestigduizend mensen worden in allerijl geëvacueerd. De race wordt alsnog twee dagen later gehouden.

1 mei 2002 - Enkele uren voor de aftrap van de halve finale van de Champions League wedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona gaat een autobom af bij het Bernabeu Stadion in Madrid. Er raken zeventien mensen gewond.

8 mei 2002 - Een zelfmoordaanslag in Karachi kost veertien mensen het leven. De aanslag wordt gepleegd bij het hotel waar het Nieuw-Zeelandse cricketteam logeert. Het team vertrekt naar huis.

In 2006 worden Iraakse sportmensen drie maal het doelwit van geweld. Op 17 mei worden vijftien atleten en officials van het Iraakse taekwondoteam onderweg naar een trainingskamp in Jordanië ontvoerd. Er wordt nimmer meer iets van hen vernomen. Op 26 mei worden de Iraakse tenniscoach en twee van zijn spelers vermoord. Op 16 juli vallen vijftig gewapende aanvallers een sportconferentiecentrum in Bagdad binnen. Zij ontvoeren dertig atleten en officials, onder wie het hoofd van het Iraakse Olympische Comité.

9 april 2008 - Een Tamil-Tijger laat een bom ontploffen bij de start van een marathon ter gelegenheid van het Sri Lankaanse Nieuwjaar. Er vallen meer dan tien doden.

3 maart 2009 - De bus van het Sri Lankaanse cricketteam wordt door gemaskerde mannen aangevallen even buiten het stadion van Lahore, in Pakistan. Er vallen zeven doden; zes leden van het team raken gewond.

8 januari 2010 - Assistent-coach Abalo Amelete en het hoofd van de mediavoorlichting van het voetbalteam van Togo vinden de dood als gewapende lieden het vuur openen op de bus van het team in Angola, waar het African Cup of Nations toernooi wordt gehouden. Ook de Angolese buschauffeur wordt gedood. Negen leden van het Togolese team raken gewond.

15 april 2013 - Bij de finish van de marathon in Boston vinden twee bomexplosies paats. Er vallen drie doden, onder wie een jongetje van 8, en 144 gewonden.