Soul Sacrifice

Het is nu tweeënhalf jaar dat Inafune weg is bij Capcom om een nieuw leven te beginnen, zoals hij zelf zegt. Echt grote games heeft hij nog niet uitgebracht, maar in samenwerking met Sony komt daar binnenkort verandering in. Soul Sacrifice wordt gezien als een grote titel voor de geplaagde PlayStation Vita. Met een demo in de hand gaan we kijken of Inafune de Vita eigenhandig gaat redden.

Header

De Vita heeft eigenlijk geen systemsellers op dit moment. Een game zoals Pokémon of Monster Hunter trekken de verkoopcijfers omhoog en dat is precies wat Soul Sacrifice moet gaan doen. Sterker nog, als je het eerste level start heb je het al door: dit is Monster Hunter in een nieuw en glimmend jasje. De titel is geen port van een consolegame of een spel dat te snel op de markt gegooid is om snel geld binnen te harken. Dit is een Vita-game, in alle opzichten gemaakt om op de Vita te spelen.

Soul Sacrifice

Lief dagboek
Je speelt een gevangene van een tovenaar die mensen schijnbaar voor de lol offert. Hierdoor gaat de ziel van die persoon in de tovenaar en krijgt hij meer kracht. Je bent gevangen in een kooi en je buurman probeert met wat simpele magie de tovenaar te verslaan. Hoe hij magie heeft geleerd wordt al snel duidelijk: Librom, een levend boek, heeft het hem geleerd.

Het is een dagboek van de kwade tovenaar waar al zijn geheimen in staan. Het boek laat je alle avonturen van de tovenaar herbeleven. Alles wat je leert op die avonturen neem je mee en het is de bedoeling achter de zwakke plek van de tovenaar te komen en sterk genoeg te worden om hem te verslaan. Dat het dagboek zelf ook iets van plan is, is te merken. Wat en hoe weten we niet, maar met zijn morbide humor en zijn geheime agenda is Librom een interessante verteller van het verhaal.

Soul Sacrifice

Magische offers
Als je een hoofdstuk leest word je in een afgebakend gebied gedropt. Soms met een partner, soms sta je er alleen voor. En dan begint de trip op LSD. Er lopen of vliegen vijanden in het level die erom vragen verslagen te worden. Dat doe je met je geleerde magie. Er zijn zes soorten magie: gif, vuur, ijs, aarde, elektriciteit en fysiek. Vuur is effectief tegen giftige vijanden, maar ijs richt extra schade aan wezens van vuur. Simpel dus.

Al je spreuken zijn offers. Je hebt maar een beperkt aantal keer de mogelijkheid de magie te gebruiken in het level. Het wordt dus goed opletten wat je doet, want voor je het weet ben je door je spreuken heen en heb je een probleem. Er zijn wel items in het level die je spreuken weer aanvullen, maar eenmaal gebruikt zijn die weg. Er liggen ook items die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld een schild van aarde te maken. Zo maakte ik van een kandelaar een vuurwapen dat na een paar offers weer weg was.

Met hart en ziel
De vijanden zijn op zijn minst gezegd vaag. Orcs zien er niet uit zoals je ze zou verwachten, maar zijn een soort slakken met een kattenkop. En zo ziet alles er surrealistisch uit. Als je een vijand verslaat blijft er even een plasje 'ziel'liggen. Nu heb je de keuze: offer je die ziel op om machtiger te worden of red je de ziel voor meer levenskracht.

Soul Sacrifice

Het zijn niet alleen de vijanden die je kunt offeren. Je partners, computergestuurd of via multiplayer meespelend, zijn ook te offeren. De keuze is reuze: meer levenskracht of een superaanval als je diegene redt. Als je diegene opoffert doet hij niet meer mee in dat level en sta je er alleen voor. Maar dan wel veel krachtiger, dus het is een constante keuze die je moet maken.

Na een level te hebben uitgespeeld krijg je magie-elementen en een opsomming van je reddingen en opofferingen. De magie-elementen zijn te combineren om meer offers te kunnen brengen of juist nieuwe soorten magie te ontdekken. De zielen, gered of geofferd, gebruik je om magische tatoeages op je arm te zetten die je kracht of leven versterken. Je hebt zes plekken om deze te plaatsen, dus wederom keuzes. Wil je meer bescherming tegen vuur, juist meer schade aanrichten met ijs of standaard meer levensmeter?

Vita heeft een ziel
De demo laat goed zien dat Soul Sacrifice heel diep gaat. Alles in het spel draait om offers, dus het doet zijn titel eer aan. Houd je van jagen, van morbide humor, van een besturing waarover na is gedacht, diepgang en ook interessante multiplayer dan is Soul Sacrifice een titel om in de gaten te houden. Kan Inafune de sterke gameplay interessant houden door het hele spel? We zullen het vanaf 1 mei weten. De demo is deze week te downloaden van PlayStation Network, zodat je het spel zelf kunt proberen.