Fyra-vervanger gaat niet vaker rijden

Het gaat dit jaar niet lukken tussen Den Haag Hollands Spoor en Brussel-Zuid zestien keer per dag een trein te laten rijden. Het is te lastig om dat voor elkaar te krijgen. Voor volgend jaar wordt nog bekeken wat de mogelijkheden zijn, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer wil graag dat de Fyra-vervanger vaker gaat rijden. De intercity begon medio februari aan de ritten tussen Den Haag en Brussel. De intercity vervangt de probleemtrein Fyra, die sinds januari niet meer tussen Amsterdam en Brussel rijdt wegens technische problemen.

Aanvankelijk reed de vervangende intercity twee keer per dag een tijdelijke intercity tussen Den Haag en Brussel, in maart werd dit acht keer per dag. De reis tussen Den Haag en Brussel duurt met deze trein 2 uur en 15 minuten.

Het vaker laten rijden van de intercity in maart was volgens Mansveld al een complexe puzzel, 'waarbij het niet eenvoudig was om alle stukken in te passen'. Als de frequentie nog verder wordt opgeschroefd, moeten onder meer aanpassingen worden gedaan in reeds lopende dienstregelingen in Nederland en België, aldus Mansveld.