Rechter beboet zichzelf

Een Amerikaanse rechter heeft zichzelf een boete gegeven nadat zijn mobieltje afging in de rechtszaal. De baas in kwestie is Raymond Voet, een rechter in het plaatje Ionia (Michigan).

In de rechtszaal was de aanklager bezig met zijn slotpleidooi terwijl de telefoon van de rechter ineens hardop begon te verzoeken om voice-commando's. "Commando niet begrepen, zeg iets als: 'MAMA'", schalde het mobieltje. Voet verklaarde dat hij het toestel waarschijnlijk per ongeluk heeft aangetikt toen het gebeurde. "Ik weet het, dat is slechts een excuus, maar van anderen accepteer ik ook geen excuses. Ik wil de lat op dit gebied zo hoog mogelijk leggen, omdat mobiele telefoons voor afleiding zorgen tijdens de serieuze zaken die in een rechtzaal plaatsvinden."

Toen het pleidooi van de aanklager klaar was schorste Voet de zitting, en gaf zichzelf een boete van 25 dollar. Meteen betaalde hij deze en vervolgens hervatte hij de zitting weer.

Voet heeft in de afgelopen jaren vaak maatregelen getroffen tegen afgaande telefoons in zijn zaal. Zo heeft hij mobieltjes afgepakt van politieagenten, advocaten, getuigen, toeschouwers en zelfs zijn eigen vrienden.

De rechter ziet zichzelf niet boven de wet: "Wij rechters zijn ook maar mensen, en we staan niet boven de regels. Ik heb me niet aan de regels gehouden en moet de consequenties accepteren."