Dijsselbloem: later verder bezuinigen

De extra bezuinigingen van het kabinet zijn tijdelijk van tafel, maar gaan alsnog door als de economische situatie dit vereist. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd in een interview met RTL Z.

Dijsselbloem reageerde desgevraagd op uitspraken die FNV-voorzitter Ton Heerts eerder op de dag deed in de Tweede Kamer. Heerts verklaarde dat de extra bezuinigingen van tafel zijn met het vorige week gesloten akkoord tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet.

Volgens Dijsselbloem ligt het genuanceerder. "Het pakket is klaar en ligt nu even op de plank. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we het in augustus van de plank halen." Ook Heerts accepteert dat het kabinet in de aanloop naar Prinsjesdag opnieuw bekijkt hoe de economie en de schatkist ervoor staan, stelde Dijsselbloem. De Europese begrotingsnorm van drie procent staat 'buiten kijf', zei Dijsselbloem.

Heerts zei ook dat de nullijn in de zorg definitief niet doorgaat. Dijsselbloem zei dat hierover nog wordt gesproken door werkgevers en werknemers in de zorg, zei Dijsselbloem. De uitkomst daarvan wordt meegenomen bij de besluitvorming in augustus. "Zorgakkoord, woonakkoord, sociaal akkoord: in augustus tellen we alles bij elkaar op en maken we de balans op."

Onderdeel van het sociaal akkoord is dat de extra bezuinigingen van 4,3 miljard waartoe het kabinet eerder dit voorjaar besloot, voorlopig niet doorgaan. Sinds het akkoord is gesloten, is er discussie over de vraag of ze in augustus alsnog doorgaan. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei zondag dat hij daarop rekent.