GroenLinks eist aanpak belastingontwijking Oranjes

Het kabinet moet maatregelen treffen om te zorgen dat de Oranjes geen fiscale trucs uithalen om belasting te ontwijken. Dat stelt de fractieleider van GroenLinks Bram van Ojik, die hierover dinsdag samen met zijn fractiegenoot Jesse Klaver schriftelijke vragen heeft gesteld aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

Van Ojik neemt er geen genoegen mee dat de bewindsman de ontwijking van de belasting door onder anderen prinses Margriet afdoet als een 'private' kwestie. "Ik ga niet over de individuele belastingpositie van wie dan ook", zei Weekers maandag in het tv-programma Pauw & Witteman.

De staatssecretaris reageerde op het bericht dat prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven een fiscale route gebruiken om zo de successiebelasting voor hun kinderen omlaag te brengen. Weekers zei verder dat belastingontwijking binnen de kaders van de wet en regelgeving is toegestaan. Tegen belastingontduiking wordt wel hard opgetreden.

"Ik vind het niet goed dat de Oranjes het onderste uit de kan willen halen", luidt de visie van Van Ojik. "Zij hoeven geen inkomstenbelasting te betalen en moeten dan ook geen stichtingen in belastingparadijzen opzetten om aan andere vormen van belasting te ontkomen." De opstelling van Weekers strookt ook niet met wat hij als Kamerlid zei. In die hoedanigheid vond Weekers het ontwijken van belasting door de Oranjes nog wel onwenselijk, weet Van Ojik.

Hij en Klaver roepen Weekers daarom op om maatregelen te treffen zodat 'het voor Nederlanders geldende belastingregime onverkort op leden van het Koninklijk Huis wordt toegepast'.