Van der Laan vertrouwt op feestreputatie Amsterdam

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan wil mogelijke problemen op 30 april zo veel mogelijk 'oplossen met feest'. Dat zei hij dinsdag tijdens een persconferentie in de Beurs van Berlage, waar de voorbereidingen rond de troonswisseling werden toegelicht.

"We hebben een reputatie als feeststad", zei Van der Laan. Volgens hem moet het op 30 april dan ook een 'open feest' worden, waarbij veiligheidsmaatregelen de vieringen niet moeten overschaduwen. Aan de rand van de stad worden feesten gehouden om de mensen te spreiden en ook in Alkmaar wordt een groot festival georganiseerd.

Voor tegenspraak is ook ruimte gemaakt. Bij de gemeente Amsterdam zijn twee aanvragen binnengekomen om een demonstratie te houden op 30 april. Republikeinen hebben aangekondigd hun stem te laten horen op het Waterlooplein. In de stad zijn zes plekken aangewezen waar mag worden gedemonstreerd.

De gasten voor de plechtigheden in het Paleis op de Dam en voor de Nieuwe Kerk worden gescreend in de Passenger Terminal bij het IJ. Zij worden vervolgens per bus naar het centrum vervoerd. Hiervoor worden de Spuistraat en de Nieuwezijds Voorburgwal afgezet. Op acht plaatsen worden oversteekplaatsen voor voetgangers ingericht.

Bewoners rond het Paleis op de Dam wordt gevraagd om op 30 april vrijwillig hun huis te verlaten. Daarvoor stelt de gemeente een 'passende financiële vergoeding' beschikbaar. Volgens de burgemeester gaat het om 'enkele honderden euro's vergoeding'. Ook voor ondernemers in het gebied wordt een oplossing gezocht.

Een eventueel kampioenschap van Ajax zou de gemeente wel voor een probleem kunnen stellen. Als de voetbalclub al op 27 april landskampioen wordt dan zal de huldiging pas op 6 mei plaatsvinden, zei Van der Laan.


Van der Laan vertrouwt op feestreputatie Amsterdam (Foto: Novum)