'In Syrië is het meerdere keren per dag Boston'

Aanslagen met nog wel zwaardere bommen dan die in Boston zijn in landen als Irak en Syrië bijna dagelijkse kost. Inwoners van die landen leven mee met de Amerikanen, maar vinden het jammer dat hun ellende niet net zoveel aandacht krijgt.

"Niemand kon de tientallen slachtoffers schelen die gisteren in Irak en Syrië vielen", zegt Hazim Khazim, een leraar die maandag een neef verloor door een bomaanslag in Bagdad. Internetcafé-eigenaar Hassan Sabeeh was begripvoller: "Het Iraakse volk kan, meer dan wie ook in de wereld, meevoelen met de slachtoffers in Boston en hun families."

In Irak ontploften maandag binnen een tijdsbestek van enkele uren meer dan twintig bommen, de meeste verstopt in auto's. Vijfenvijftig mensen kwamen om en meer dan tweehonderd raakten gewond. Niemand eiste de verantwoordelijkheid op, maar de aanslagen hadden alle kenmerken van acties van Al-Qaida in Irak. Ze leken bedoeld om angst te zaaien in de aanloop naar de eerste verkiezingen sinds de Amerikaanse strijdkrachten zich uit Irak terugtrokken. Een woordvoerder van premier Nouri al-Maliki veroordeelde de bomaanslagen in Boston en riep de wereld op eensgezind te strijden 'tegen het terrorisme dat overal onschuldigen tot doelwit maakt'.

Syrische gevechtsvliegtuigen bombardeerden zaterdag het stadje Saraqeb in het noorden van het land. Twintig mensen kwamen om en de verwoesting was groot. Bij geweld en gevechten in het hele land vallen gemiddeld 120 doden per dag. "In Syrië is het niet iedere dag Boston, maar meerdere keren per dag", tweette Jean Pierre Duthion, een Fransman in Damascus.

In Somalië kwamen zondag meer dan dertig mensen om bij aanslagen met autobommen en een aanval op de gebouwen van het hooggerechtshof in Mogadishu. De autoriteiten denken dat extremisten van Al-Shabab de actie hebben uitgevoerd, volgens westerse functionarissen hebben zij daar vermoedelijk hulp bij gehad van Al-Qaida. "Amerika ontwaakt vandaag sterker dan ooit", schreef de Somalische president Hassan Sheikh Mohamud op Facebook over de aanslag in Boston.

Bahrein werd zondag opgeschrikt door vier kleine explosies binnen korte tijd, waaronder een door een gasfles die een auto in brand zette in het financiële centrum van het land. Het soennitische koninkrijk kampt al twee jaar met een opstand van de sjiitische meerderheid. Het is de thuisbasis van de Amerikaanse Vijfde Vloot en maakt zich op voor een formule 1-race, komende zondag.

In Afghanistan kwamen maandag veertien mensen om door aanslagen met bermbommen, onder wie acht leden van één familie. De meeste bermbommen van de Taliban zijn bedoeld voor Afghaanse veiligheidstroepen of eenheden van de buitenlandse coalitie, maar vaak zijn gewone burgers het slachtoffer.

Pakistan kampt met toenemend geweld in de aanloop naar de verkiezingen. Bij aanslagen op aanhangers en een kandidaat van seculiere partijen vielen verscheidene doden.