FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 maart 2013

[Serie A] 'Super Mario' weer trefzeker bij Milan

AC Milan heeft vrijdagavond gewonnen op bezoek bij Genoa. De Milanezen bleken te sterk: 0-2. De bezoekers kwamen via aanvaller Giampaolo Pazzini op voorsprong. Hij kon binnenschieten na een assist van de Fransman Mathieu Flamini. Lang kon Pazzini niet genieten van zijn treffer. Vier minuten na de openingstreffer moest hij naar de kant met een blessure. 'Enfant Terrible' Mario Balotelli nam zijn plaats in.

De rentree van de aanvaller was opmerkelijk te noemen. Kort nadat hij binnen de lijnen kwam kreeg hij al een gele kaart van de arbiter. Super Mario besliste in de tweede helft de wedstrijd met een echt spitsendoelpunt. Kort daarvoor raakte Genoa-speler Cesare Bovo nog de paal.

In de slotfase moest Milan-verdediger Kevin Constant het veld verlaten na een opstootje. Hij kreeg zijn tweede gele kaart en moest inrukken. Milan zat met het hoofd al bij de Champions League-kraker tegen FC Barcelona, maar boekte een belangrijke overwinning.

Chimène van Oosterhout beste schansspringer

Chimène van Oosterhout heeft Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans gewonnen. De 46-jarige presentatrice trok in de finale van het programma met schansspringende BN'ers aan het langste eind, was vrijdagavond te zien op SBS6.

Van Oosterhout, die tijdens een van haar sprongen lelijk ten val kwam, klopte in de eindstrijd Koert-Jan de Bruijn en Keizer. De acteur eindigde op de tweede plaats en de rapper, die ook tegen de grond klapte, eindigde als derde.

Andere deelnemers aan die de afgelopen weken in actie kwamen in Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans waren onder anderen Jody Bernal, Lange Frans, Geert Hoes, Emile Ratelband en Robert Schoemacher.

Presentator Gerard Joling had nog een boodschap voor de mensen die hun bedenkingen hadden over het veelbesproken programma. "Het maakt ons geen bal uit. We zijn ontzettend trots en blij dat we dit programma hebben mogen maken."

Button durft niet te voorspellen

Wie de seizoensopener in Australië wint durft Jenson Button niet te zeggen. Sterker nog de McLaren-coureur weet niet eens wat hij van zijn eigen auto moet verwachten. "Ik kan bijna niet geloven dat het alweer bijna zover is", aldus de kampioen van 2009.

"Het voelt nog maar als een week geleden dat ik in Brazilië op het podium stond en nu sta ik alweer mijn koffers in te pakken voor Australië! Maar ik heb een paar goede maanden achter de rug. Ik ben geen moment gestopt met trainen en werken, en voel me nu dan ook ontzettend fit en gefocust voor de start van het nieuwe seizoen."

Zelf won de Brit al driemaal de race Down Under: "Ik denk dat geen enkel team weet hoe de onderlinge krachtsverhoudingen op dit moment liggen. De wintertests zijn dit keer extreem moeilijk te interpreteren. Niet alleen doordat iedereen met verschillende brandstofhoeveelheden reed maar ook door de bandenslijtage. Het valt hierdoor niet te voorspellen wie de beste auto heeft in Australië, maar dat is natuurlijk ook 'part of the game'".

[Bundesliga] Nürnberg wint bij laagvlieger Augsburg

1. FC Nürnberg heeft vrijdagavond gewonnen op bezoek bij laagvlieger FC Augsburg. Hiroshi Kiyotake schoot de bezoekers na twintig minuten op voorsprong. 1. FC Nürnberg, dat voorafgaand aan de wedstrijd op de twaalfde plaats stond, zag de thuisploeg na 36 minuten op gelijke hoogte komen door een eigen doelpunt van Raphael Schäfer.

Alexander Esswein schoot de bezoekers weer op voorsprong, tien minuten na de theepauze. Zijn doelpunt bleek tevens de winnende. Door de driepunter stijgt Nürnberg een plaatsje naar de elfde plaats. Augsburg gaat het nog lastig krijgen. De ploeg staat in de degradatiezone en heeft een achterstand van zes punten op nummer vijftien VfL Wolfsburg.

[JL] Sparta gelijk, Helmond Sport wint bij MVV

Voor Sparta Rotterdam heeft een misstap vrijdag geen grote gevolgen gehad. De koploper van de Jupiler League kwam niet verder dan 1-1 bij FC Oss, maar zag runner-up MVV verliezen van Helmond Sport. FC Volendam won wel en is daardoor de nieuwe nummer twee van de ranglijst.

Mario Bilate schoot Sparta nog wel op voorsprong in Oss, maar al snel volgde de gelijkmaker. Ferhat Gorgulu bepaalde in de 58e minuut de eindstand op 1-1.

Toch hoefde Sparta niet bij de pakken neer te zitten. Concurrent MVV verloor namelijk in eigen huis de topper van Helmond Sport: 2-3. Aanvankelijk zag het er nog goed uit voor de Limburgers. Na 37 minuten leidde de thuisploeg met 2-0 door goals van Tom Van Hyfte. Door treffers van Emrullah Güvenc en Samir Fazli (2) ging Helmond Sport toch met de zege aan de haal.

MVV werd op de ranglijst niet alleen gepasseerd door Helmond Sport, maar ook door FC Volendam. De Noord-Hollanders wonnen met 2-0 bij De Graafschap. Ludcinio Marengo zorgde al snel voor de 0-1, waarna Superboer Anco Jansen vlak voor rust met rood van het veld werd gestuurd. Brandley Kuwas gooide in de tweede helft de wedstrijd op slot.

Volendam heeft nu vier punten achterstand op Sparta, al hebben de Rotterdammers nog wel een wedstrijd tegoed. Helmond Sport heeft net als de Volendammers 45 punten, maar beschikt over een iets minder doelsaldo.

Overige uitslagen Jupiler League:

Telstar - SC Cambuur 1-1

Excelsior - Almere City FC 5-0

FC Eindhoven - Fortuna Sittard 0-3

FC Den Bosch - SC Veendam 4-1

FC Emmen - Go Ahead Eagles 2-0

Geen Dance Central-DLC meer

Harmonix heeft een tijd geleden aangekondigd te stoppen met het updaten van Rock Band 3. Vandaag heeft het bedrijf aangegeven ook te stoppen met het updaten van Dance Central. Geen nieuwe liedjes meer voor dansheld Wessiej. Lees de verklaring hieronder:

“As Harmonix moves forward with several new titles currently in development, the talented developers who make this content are needed on other projects. With the Dance Central DLC team moving around, this month will be the last DLC for Dance Central 3 for the near future. We’ll still be hard at work supporting the community with updated Live Challenges and leaderboards, and the Music Store will still be up and running for you to grab any routines you might have missed.”

Burgemeester Haren zegt opnieuw sorry

De Harense burgemeester Rob Bats heeft vrijdagavond opnieuw excuses aangeboden aan de inwoners van zijn dorp. Dat deed hij tijdens een bijeenkomst voor burgers. "Ik begrijp dat het vertrouwen in ons als autoriteit schade heeft opgelopen. Ik wil dat vertrouwen herstellen. Ik bied nu nogmaals mijn excuses aan. Dat is te laat, inderdaad te laat", zei Bats.

De bijeenkomst werd gehouden in een kerk in Haren. Tussen de 100 en 200 inwoners waren erop afgekomen. Sommigen staken Bats vooraf een hart onder de riem. De sfeer in de zaal was gelaten.

Tijdens de avond sprak Job Cohen de aanwezigen bij over het onderzoek dat hij heeft gedaan naar de Facebookrellen van 21 september vorig jaar. De conclusies van de commissie-Cohen waren eerder vrijdag gepresenteerd. De commissieleden waren erg kritisch over de politie en de burgemeester. Er was geen goed plan van aanpak, er werd slecht gecommuniceerd en er werden tal van verkeerde keuzes gemaakt, luidde het oordeel. Volgens de commissie was er geen doordachte strategie voor het geval het zwartste scenario werkelijkheid zou worden. "Het beeld was vooral dat het wel mee zou vallen."

Burgemeester Bats ging na de presentatie door het stof. Hij bood toen ook zijn excuses aan.

Duizenden jongeren verzamelden zich op 21 september in Haren. Dat deden ze nadat een meisje een uitnodiging voor haar verjaardagsfeest op Facebook had gezet. Die uitnodiging was per ongeluk bij tienduizenden gebruikers van de profielensite terechtgekomen. De avond mondde uit in ernstige rellen. De jongeren vernielden onder meer lantaarnpalen, verkeersborden en auto's. Het Verbond van Verzekeraars schat de totale schade op ongeveer 1 miljoen euro. Sinds de rellen zijn meer dan 100 mensen opgepakt.

Ook marketing trekt handen af van SimCity

Nadat eerder al enkele shops hadden aangegeven de verkopen te staken, heeft vandaag ook de marketing-afdeling van EA aangegeven geen actie meer uit te voeren voor SimCity. Het heeft natuurlijk geen zin om je product volop te promoten met zoveel problemen als de laatste tijd.

Een e-mail is uitgestuurd naar de EA-marktingafdelingen, maar de email is uitgelekt naar Polygon. Lees de e-mail hieronder:

“To be clear we are continuing to payout commissions on all SimCity sales that are referred, however we are requesting that you please stop actively promoting the game. We will notify you as soon as the SimCity marketing campaigns have been resumed and our promotional links are once again live in the Linkshare interface. We apologize for any inconveniences that this may cause, and we thank you for your cooperation.”

SimCity kent veel problemen met de opstart, waaronder niet bereikbare servers. Een probleem dat we eerder ook al zagen bij Diablo III. Wanneer en of de problemen compleet verholpen worden, is niet bekend.

The Last Of Us-demo vanaf mei beschikbaar

Het is al een tijdje bekend dat bezitters van God of War: Ascension ook aan de slag mogen met de demo van The Last Of Us. Tot op heden was er weinig bekend wanneer dit ging gebeuren. Vandaag heeft Naughty Dog aangegeven dat de demo vanaf 31 mei beschikbaar zal worden.

In The Last of Us is er een infectie die mensen in verschrikkelijke plantachtige monsters veranderen. De hoofdpersonen moeten alles op alles zetten om te overleven in een wereld waar het menselijke ras bijna is uitgestorven. 14 juni komt het spel uit voor PlayStation 3.

Fietser komt om bij aanrijding in Rotterdam

Een fietser is vrijdagavond in Rotterdam om het leven gekomen nadat hij werd aangereden door een auto. De politie heeft de automobilist die de man aanreed aangehouden. Het gaat om een 44-jarige Rotterdammer.

De aanrijding gebeurde rond 18.30 uur op de 's Gravendijkwal in het centrum van de stad. Hulpdiensten probeerden het slachtoffer te reanimeren maar dat bleek tevergeefs. Wat er exact is gebeurd is niet bekend. De identiteit van het slachtoffer wilde een woordvoerder even voor 22.00 uur nog niet bekendmaken omdat de familie nog niet op de hoogte was. De aangehouden Rotterdammer bleek uit eerste tests niet te hebben gedronken.

Jongeling Nelom blij met nieuw contract

Feyenoord-verdediger Miquel Nelom verlengde donderdag zijn contract tot de zomer van 2015. De jongeling verwacht veel van zijn toekomst.

Alle betrokken partijen zijn content met de contractverlenging. "Ik ben er erg blij mee. De club en de technische staf ook", vertelt Nelom blij aan RTV Rijnmond. "Ik heb zin in de komende twee jaar. De club heeft de stijgende lijn te pakken, we kunnen met z'n allen goed vooruit kijken."

"Natuurlijk heb ik gesprekken gehad en aangegeven dat ik meer wil spelen. Ik moet geduld hebben en mijn kansen pakken. Ik wil elke week spelen, ook zondag hoop ik weer te starten. Bang voor concurrentie ben ik niet, ik moet het de trainer zo moeilijk mogelijk maken", zegt hij strijdvaardig.

"De minuten die ik krijg, gebruik ik zo goed mogelijk. Ik probeer mezelf te ontwikkelen, al speel ik niet altijd. Ik blijf mijn best doen. Elke wedstrijd is nu een finale. Dan kijken we wel waar wij aan het eind van de rit eindigen. Het is terecht dat er over het kampioenschap wordt gesproken. We moeten er voor gaan."

Leraren South Dakota mogen vuurwapens dragen

Schoolbesturen in de Amerikaanse staat South Dakota mogen vanaf 1 juli leraren of ander personeel van vuurwapens voorzien. Gouverneur Dennis Daugaard heeft vrijdag een wet ondertekend die dit mogelijk maakt.

Volgens voorstanders van de maatregel moet dit helpen schietpartijen zoals het bloedbad op een basisschool in Newtown in Connecticut in december te voorkomen. Hetzelfde incident was voor president Barack Obama juist aanleiding om te pleiten voor aanscherping van de regels voor vuurwapenbezit.

De initiatiefnemer van de wet zegt dat afgelegen districten geen geld hebben om full-time agenten te betalen. Schoolbesturen zijn niet verplicht om leraren of vrijwilligers te bewapenen en de leerkrachten zijn ook niet verplicht om een vuurwapen te dragen.

China waarschuwt Noord-Korea voor escalatie

China heeft vrijdag Noord- en Zuid-Korea opgeroepen tot kalmte om te voorkomen dat het conflict tussen beide landen verder escaleert. China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, riep beide landen op tot een dialoog om "verdere escalatie" te voorkomen, aldus de BBC.

Eerder op de dag had de communistische regering in Pyongyang de wapenstilstandsovereenkomst met Zuid-Korea uit 1953 opgezegd.

Pyongyang reageerde hiermee op het besluit van de VN-Veiligheidsraad, die Noord-Korea nieuwe sancties heeft opgelegd, omdat dat land vorige maand een kernproef uitvoerde. Ook dreigde Pyongyang met een kernaanval op de Verenigde Staten.

Carragher stopt met opgeheven hoofd

Liverpool-verdediger Jamie Carragher stopt na dit seizoen met voetballen. Hij sluit dan een imposante loopbaan af. De verdediger kondigde eerder dit seizoen al zijn afscheid aan. Hij blijft nog steeds bij dat standpunt.

Carragher kan zijn vijfhonderste competitiewedstrijd spelen. "Ik heb mijn beslissing genomen en sindsdien is er niets gebeurd wat mij op andere gedachten kon brengen", vertelt hij in de Engelse media.

"Mensen zeggen dat ik nog een jaar moet blijven spelen, maar voor mij is er juist een bevestiging dat ik correct heb gekozen", weet hij. "Ik wil met opgeheven hoofd kunnen stoppen en op dit moment kan ik het niveau nog aan. Ik wil de rest van het seizoen in de ploeg blijven en zoveel mogelijk overwinningen behalen. Een mooier afscheid is er niet."

De mandekker stopt niet noodgedwongen. "Ik kan nog best een extra seizoen aan, maar feit is dat de club komende zomer spelers voor mijn positie gaat aantrekken. Het is niet mijn intentie om weer buiten het elftal te vallen", besluit hij.

Vrijlating blauwhelmen Golan opgehouden

De vrijlating van 21 Filipijnse militairen van de vredesmacht van de Verenigde Naties in de Golan door Syrische rebellen is vrijdagavond afgeblazen. Volgens VN-woordvoerster Josephine Guerrero was het door de invallende duisternis niet veilig genoeg meer, maar wordt zaterdag een nieuwe poging ondernomen.

De Filipijnse blauwhelmen worden door Syrische opstandelingen vastgehouden in het dorp Jamlah, niet ver van de bestandslijn met Israël. Ze maken deel uit van de VN-macht die al bijna veertig jaar toeziet op een bestand tussen Israël en Syrië. Dat ging tot voor kort zonder problemen, maar door de burgeroorlog in Syrië lijkt hun positie plotseling kwetsbaar te zijn geworden.

De blauwhelmen werden woensdag met hun voertuigen tegengehouden door rebellen die zich de Martelaren van de Yarmouk-Brigades noemen. De Filipijnse militairen zijn volgens de baas van de vredesoperaties van de VN Hervé Ladsous ondergebracht in de kelders van vier of vijf huizen in Jamlah. Ze zitten daar voorlopig veilig, zei hij, ofschoon het dorp door Syrische strijdkrachten intensief wordt beschoten.

Van der Garde heeft vertrouwen

Giedo van der Garde heeft er alle vertrouwen in dat hij komend seizoen niet als laatste zal eindigen. Dat ondanks dat Marussia Caterham zeven van de twaalf testdagen te snel af was.

"Natuurlijk heeft ook Marussia afgelopen winter vooruitgang geboekt en Jules Bianchi is zeker een snelle jongen die zich in mum van tijd aan een auto kan aanpassen, maar we zullen echt tot Melbourne moeten wachten om erachter te komen hoe iedereen er werkelijk voor staat. Ik denk dat we het redelijk goed kunnen doen. Verwacht ons niet meteen in de top-tien, maar ik denk wel dat we heel veel potentie hebben. We krijgen voor de Spaanse Grand Prix nog een grote update op de auto, dus vanaf die race zouden we opnieuw een paar grote stappen moeten kunnen zetten," aldus Van der Garde.

De Nederlander heeft als grote doel ergens een puntje te scoren dit jaar: "Natuurlijk zou het geweldig zijn om dit jaar een punt te pakken. Als we er één zouden scoren, zou dat voor ons vergelijkbaar zijn met het winnen van een race. We zullen de eerste vier races moeten afwachten hoe het gaat met deze auto en als we dan die eerste grote update op de CT03 krijgen, zien we wel wat er mogelijk is."

Italië wil Costa Concordia naar haven slepen

De Italiaanse regering heeft vrijdag toestemming gegeven om het gestrande cruiseschip Costa Concordia naar de haven van Piombino in Toscane te slepen, waar het schip kan worden gesloopt. De Italiaanse dienst burgerbescherming verwacht dat het schip in september kan worden verplaatst.

De Toscaanse leider Enrico Rossi verklaarde blij te zijn met het besluit. Hij noemde Piombino een 'economisch en ecologisch gezien verstandige keuze', vanwege de ligging van de haven. Een lid van het provinciebestuur zei echter dat het wegslepen van de Costa Concordia door de keuze voor Piombino vertraging kan oplopen, omdat de haven moet worden gemoderniseerd.

De Costa Concordia liep in januari vorig jaar op een rif bij het eilandje Giglio voor de Toscaanse kust, waarna het schip kapseisde. Bij de scheepsramp vonden 32 mensen de dood.

Overpeinzende trailer Malick's To The Wonder

Terrence Malick staat er niet om bekend zijn films in rap tempo af te ronden. Tussen 1973 en 2011 maakte hij slechts vijf films, met The Tree of Life als meest recente film. Hiermee lijkt hij de smaak echter te pakken gekregen te hebben, want voor de komende twee jaar staan er liefst vier producties van de regisseur op het programma. Of het ook daadwerkelijk viermaal tot een film gaat leiden is nog even afwachten, maar To The Wonder gaat er zeker aankomen, getuige de nieuwe trailer.

In de eerste trailer werd al een voorproefje vertoond van hoe de film waarschijnlijk gaat worden. Vergelijkingen met The Tree of Life gingen terecht op, maar in de tweede trailer zien we dat de film zich meer toespitst op de liefde en de fouten en beslissingen die daarbij komen kijken.

Met rollen voor onder meer Ben Affleck, Rachel McAdams, Olga Kurylenko en Javier Bardem mag de cast er wezen. De beelden en muziek voelen typisch Malickiaans aan met zijn dromerige cinematografie en de episch aandoende klanken, waarmee de harten van de fans waarschijnlijk alweer sneller zijn gaan kloppen. Zij kunnen de film vanaf 11 juli in de Nederlandse bioscopen aanschouwen.

Uitslag FC Groningen - NAC Breda

Vanavond werd in de Euroborg de eredivisie wedstrijd FC Groningen - NAC Breda gespeeld. De wedstrijd eindigde in 1-1. Hieronder lees je de karakteristieken van deze wedstrijd. 

FC Groningen

1 - 1

NAC Breda

 48' Kieftenbeld    50' Buijs (pen) 
 
 Gele kaart: Burnet, Lindgren, (FC Groningen), Hadouir, Lurling, (NAC Breda)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21,000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Magnasco
v. Dijk
Kwakman
Burnet
Kieftenbeld
De Leeuw
Lindgren
Bacuna
Zeefuik (Texeira/90)
Kirm (Kostic/87)
  Ten Rouwelaar
Janse
Luijckx
Botteghin
v.d. Weg
Buijs
Gilissen
Gudelj
Hadouir (Hooi/46)
Lurling (Seuntjens/90 1)
Verbeek (Ten Voorde/79

[Süper Lig] Vleminckx velt Galatasaray, misser van Drogba

Galatasaray versterkte zich deze winter met Wesley Sneijder en Didier Drogba. Dat heeft nog niet voor de gewenste resultaten gezorgd. Vrijdag verloor Gala van Gençlerbirligi. De Belg Björn Vleminckx zorgde voor het verschil in Istanbul. De aanvaller schoot raak, terwijl aan de andere kant Didier Drogba een strafschop niet verzilverde: 0-1.

De Ivoriaan begon op de bank. Wesley Sneijder startte wel in de basis maar werd na een klein uur spelen naar de kant gehaald. Hoogstwaarschijnlijk met het oog op het Champions League-duel van komende dinsdag met Schalke 04. Sneijder werd na 56 minuten vervangen door Nordin Amrabat. Amper vier minuten later zorgde Vleminckx, voormalig topschutter in de Eredivisie, voor de 0-1. Hij kopte raak vanuit de val. Gala-verdediger Emannuel Eboué keek kansloos toe hoe de Belg raak kopte.

Met Drogba achter de hand leek Galatasaray nog te gaan jagen op de gelijkmaker. De Ivoriaan kwam binnen de lijnen en kreeg de uitgelezen kans om te scoren, maar faalde. Vijf minuten voor tijd versierde hij zelf een strafschop. Hij schoot de bal echter hoog over.

Maduro beëdigd als opvolger van Chavez

De Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro is vrijdag door de voorzitter van het Venezolaanse parlement Diosdado Cabello benoemd tot interim-president. Het besluit om Maduro te benoemen tot vicepresident was uitdrukkelijk de wens van de dinsdag overleden Hugo Chavez. De oppositie boycotte de benoeming. Ze is van mening dat volgens de grondwet Cabello had moeten worden benoemd.

De beëdiging van Maduro had plaats in de militaire academie, waar ook het lichaam van Chavez opgebaard ligt. Normaal gesproken worden presidenten in Venezuela beëdigd in het parlementsgebouw. Angel Medina, woordvoerder van de oppositie, zei dat de promotie van Maduro 'een overtreding van de grondwet' is. "Venezuela moet het pad van de grondwettelijkheid volgen. Vandaag zouden we meer dan ooit moeten verwerpen dat de naam van de president van de republiek, die vandaag wordt begraven, wordt misbruikt voor politieke doeleinden."

In de grondwet staat dat na de dood van een president binnen dertig dagen verkiezingen moeten worden gehouden. De regering heeft echter nog geen datum vastgesteld. Maduro heeft al wel bekend dat hij zich kandidaat wil stellen voor de socialistische partij waartoe ook Chavez behoorde. Vermoedelijk moet hij het opnemen tegen Henrique Capriles, die het bij de vorige verkiezingen moest afleggen tegen Chavez.

Yolanthe slaapt weinig door hectische tijd

Yolanthe Sneijder-Cabau krijgt weinig nachtrust in Istanbul. Ze verhuisde onlangs van Milaan naar de Turkse stad omdat haar man, voetballer Wesley Sneijder, van de club Internazionale naar Galatasaray verkaste. De aandacht voor het koppel is groot en terwijl Wesley moet presteren is Yolanthe bezig met het inrichten van hun stulpje.

"Je bent soms wel moe, want je slaapt weinig, heel weinig", vertelde de presentatrice vrijdagavond in Shownieuws. "Misschien heb ik vier of vijf uurtjes per nacht geslapen de afgelopen weken, omdat je met zoveel bezig bent. Dan zeg ik echt tegen mezelf: slaap, slaap, slaap."

Yolanthe heeft door het nieuwe avontuur van Wesley enkele grote klussen afgeslagen. "Ik wil ook rekening houden met mijn man", zegt ze. "En je houdt geen rekening met hem als je zegt: ik ga vijf maanden per jaar een serie opnemen en dan zie je me daarna weer terug."

"Daar moet je een keuze in maken en die keuze heb ik gemaakt voordat ik trouwde", legt Yolanthe uit. "Als hij blij is, want we zijn uiteindelijk voor hem verhuisd, ben ik het ook."

Heemskerk wint 200 vrij in Leeds

Femke Heemskerk heeft tijdens de Britse Open zwemkampioenschappen in Leeeds de 200 meter vrije slag gewonnen. De zwemster die na de Spelen van 2012 ging trainen in Eindhoven onder leiding van Marcel Wouda noteerde 1.58,49. Tweede werd de Engelse Rebecca Turner met 1.58,72.

Sharon van Rouwendaal tikte als vijfde aan in 2,00,95. Het is de eerste wedstrijd voor de zwemsters na de Olympische Spelen in Londen. De zwemmers en zwemsters zijn in voorbereiding voor het WK later dit jaar in Barcelona. Over een maand is het kwalificatiemoment voor het WK tijdens de Swim Cup in Eindhoven. 

Redknapp: "QPR gaat zich handhaven"

Queens Park Rangers-manager Harry Redknapp verwacht dat zijn ploeg dit seizoen handhaaft in de Premier League. De oefenmeester weet dat er een lange weg te gaan is. Momenteel is QPR de hekkensluiter van de competitie met twintig punten. "Al met al ben ik heel optimistisch", zegt Redknapp in gesprek met Sky Sports. "Ik heb het gevoel dat we ons gaan handhaven. We hebben gewoon een reeks nodig en bij voorkeur moeten we minimaal vijfmaal winnen."

Die twintig punten is lang niet genoeg voor nog een jaar Premier League. Redknapp weet dat zijn ploeg te wachten staat. "Ik denk dat we 37 punten nodig hebben en het is tijd om het te realiseren. QPR moet nu eindelijk eens resultaten gaan behalen." Redknapp kan dit weekend tegen Sunderland mogelijk niet beschikken over doelman Julio Cesar en aanvaller Bobby Zamora. "We wachten op beiden, al zijn we over beiden niet zeker. We beslissen pas op het laatste moment", aldus Redknapp.

Politie Egypte is Morsi beu

De politie in Egypte gooit de kont tegen de krib. In steeds meer steden zijn agenten en de oproerpolitie vrijdag in staking of de straat op gegaan, boos omdat zij de schuld krijgen van het optreden tegen protesten tegen de islamistische president Mohammed Morsi en diens Moslimbroederschap.

Het ongenoegen van de politie voegt een nieuwe laag toe aan de onrust en politieke onzekerheid in Egypte. De radicale Gamaa Islamiya, een groep die in de jaren negentig een gewapende strijd tegen de regering voerde maar sinds twee jaar in de politiek is, liet weten dat zijn leden de ordehandhaving in de zuidelijke provincie Assiut voor hun rekening nemen nu de politie staakt. De hoogste veiligheidsfunctionaris van Assiut, generaal Aboul-Khassem Deif, noemde de stap onwettig, maar verklaarde dat hij ook niet weet wat hij met de situatie aanmoet.

In zeker tien van de 29 provincies in Egypte waren agenten of de oproerpolitie in staking. In de hoofdstad Caïro demonstreerden agenten voor het gebouw van het ministerie van binnenlandse zaken en eisten het ontslag van de minister. In Alexandrië, de tweede stad van het land, gingen politiebureaus op slot en werden op de deuren aanplakbiljetten geplakt met de tekst 'Wij willen geen politiek' en 'Politie en volk zijn één hand'.

Sinds januari is het in Egypte weer onrustig, na eerdere protestgolven in november en december. Betogers zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen Morsi en de Moslimbroederschap, die zij verwijten de macht te willen monopoliseren. Daarnaast is er groeiend ongenoegen over de achteruithollende economie en tekorten aan brandstof.

Bijna dagelijks zijn in verschillende steden protesten uitgelopen op botsingen met de politie, waarbij ongeveer zeventig doden zijn gevallen. Iedere nieuwe dode leidt tot meer woede tegen de ordediensten, verder aangewakkerd door beschuldigingen van marteling. De politie is toch al gehaat door haar rol uit het tijdperk van de vroegere president Hosni Mubarak.

Veel gewone agenten voelen er niets voor om de zwartepiet toegespeeld te krijgen. Protesterende agenten beschuldigen Morsi ervan hen te misbruiken om de oppositie tegen hem aan te pakken. Zij eisen het ontslag van de door Morsi aangestelde minister van binnenlandse zaken, die zij ervan betichten sympathisanten van de islamisten in het ministerie binnen te loodsen.

In de zuidelijke stad Sohag hielden demonstrerende agenten borden omhoog met de tekst 'Nee tegen de verbroederisering van het ministerie'. Agenten die het hoofdkantoor van de Moslimbroederschap moesten bewaken zijn in staking gegaan, evenals agenten die het escorte van de president moeten verzorgen. In Port Said hielden demonstrerende leden van de oproerpolitie het hoofd van de centrale veiligheidsdienst enkele uren gevangen en weigerden zij uit te rukken om op te treden tegen betogers. Inmiddels is de commandant vervangen en is het leger belast met de ordehandhaving in Port Said.

De Bakker naar halve finale in Santiago

Thiemo de Bakker heeft de laatste vier van het challengertoernooi in Santiago bereikt. De 24-jarige Westlander was vrijdag op het Chileense gravel met tweemaal 6-4 te sterk voor thuisspeler Gonzalo Lama, die met een wildcard was toegelaten. De mondiale nummer 111 klaarde de klus tegen zijn op de wereldranglijst 551 plaatsen lager genoteerde opponent in 73 minuten.

In de halve finale stuit De Bakker op de als vijfde geplaatste Antonio Veic, de nummer 127 van de wereld. De Bakker is in Santiago als tweede ingeschaald. Hij stond in drie wedstrijden nog geen enkele set af.

RKK komt met Pausjournaal

We hadden al een Sinterklaasjournaal maar straks hebben we ook een Pausjournaal. Terwijl de kardinalen in Rome bijeen zijn om een nieuwe paus te kiezen, zendt de rooms-katholieke omroep RKK dagelijks een speciaal Pausjournaal uit. De eerste aflevering is dinsdag. Die dag begint het conclaaf. Het programma duurt tot de nieuwe paus bekend is.

Dat heeft de RKK vrijdag bekendgemaakt. Het Pausjournaal wordt gepresenteerd door Leo Fijen. Verslaggever Wilfred Kemp is in Rome om het conclaaf te volgen.

RKK komt tijdens conclaaf met Pausjournaal
RKK komt tijdens conclaaf met Pausjournaal (Foto: ANP)

'Abortus is vrouwenmishandeling'

Legalisering van abortus wordt vaak gezien als hét teken van de vrouwenemancipatie. We moeten echter nog eens goed naar abortus kijken, zo zegt een internationale groep onderzoekers. Volgens hen is het namelijk vrouwenmishandeling.

Onderzoekers verbonden aan het MELISA-instituut presenteerden in New York cijfers die duiden op de schaduwkant van legalisatie van abortus. Zo zou er een 'belangrijke correlatie' zijn tussen het aantal abortussen in een streek, en het aantal vruchtbare vrouwen in die streek die zelfmoord plegen.

Daarnaast worden in streken waar meer abortussen worden gepleegd ook meer vrouwen vermoord - maar niet meer mannen -, aldus de onderzoekers. Verder stellen ze dat Chili en Ierland, beide landen met strenge anti-abortuswetgeving, respectievelijk de laagste en een van de laagste cijfers van moedersterfte op hun continent hebben.

Opvallend genoeg vonden de onderzoekers het ook nodig om een open deur in te trappen. Ze wijzen er namelijk nog eens op dat landen met een strengere abortuswetgeving ook daadwerkelijk minder abortussen hebben.

De onderzoekers waren bijeen in het kader van de vergadering van de VN-Commissie van de Status van Vrouwen, wiens taak is om 'alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes te elimineren en voorkomen'. Het MELISA-instituut is een onderdeel van de Chileense Universidad Católica de la Santísima Concepción (UCSC), met als doelstelling het ontwikkelen van technologie voor embryotherapie in utero.

[WB] Mannen en vrouwen winnen ploegenachtervolging

Zowel de heren als de dames hebben de ploegenachtervolging tijdens de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen. Marrit Leenstra, Ireen Wüst en Linda de Vries noteerden 3.00,50 over zes ronden. Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen wonnen hun race in 3.40,64(acht ronden).

Aan de finale in Heerenveen deden maar vier landen mee. Zowel de heren als vrouwen hebben zich ook verzekerd van de eindzege in de wereldbeker. Over twee weken zal Nederland ook meedoen aan de WK ploegenachtervolging in Sochi. 

Uitslag vrouwen(zes ronden)

# Land Tijd
1 Nederland 3.00,50
2 Canada 3.03,50
3 Polen 3.04,19
4 Duitsland 3.09,47

Uitslag mannen(acht ronden) 

# Land Tijd
1 Nederland 3.40,64
2 Zuid-Korea 3.42,69
3 Rusland 3.43,02
4 Noorwegen 3.43,99

Renault baalt van gebrek aan erkenning

Motorleverancier Renault heeft toegegeven gefrustreerd te zijn doordat hun inspanningen in de Formule 1 grotendeels onopgemerkt gebleven zijn. Hoewel Renault zich eind 2010 terugtrok als fabrieksteam uit de Formule 1, speelde de Franse motorbouwer de afgelopen drie seizoenen een grote rol bij het succes van Red Bull.

"We balen van het gebrek aan erkenning voor het verslaan van fabrikanten als Ferrari en Mercedes. Het klopt dat ik denk dat we beter verdienen", aldus operationeel chef Carlos Tavares tegen autocar.co.uk. "Het is duidelijk dat we meer moeten verkondingen over wat we doen."

Momenteel voorziet Renault vier teams van motoren: Red Bull Racing, Lotus, Williams en Caterham. Infiniti, de luxedivisie van Nissan die gelinkt is aan Renault vanwege een samenwerkingsverband, is dit jaar de titelsponsor van Red Bull.

KLM begint 'patatvluchten' New York

De KLM is vrijdag begonnen met intercontinentale vluchten tussen New York en Schiphol op biobrandstof met afgewerkt frituurvet. De zogeheten 'patatvlucht' KL642 naar Schiphol wordt voortaan iedere donderdag uitgevoerd door een Boeing 777 op biobrandstof, meldt de luchtvaartmaatschappij.

KLM zegt dat het uiteindelijk op grote schaal biobrandstof wil gebruiken. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot vermindert erdoor. De brandstof van de 'patatvluchten' zou geen negatief effect hebben voor de voedselvoorziening en de biodiversiteit.

KLM begint'patatvluchten' New York
KLM begint'patatvluchten' New York (Foto: ANP)

[WB] Smeekens wint 500 meter in Heerenveen en pakt eindzege

Jan Smeekens heeft voor de vijfde keer op rij de 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Hij was de snelste in 34.84. Met deze zege verzekerde hij zich als eerste Nederlander van de eindzege op de 500 meter. Het zilver ging naar Jamie Gregg met 34.96. Ronald Mulder werd derde in 35.04. 

Ronalds broer Michel werd vijfde in 37.07. Smeekens heeft zijn ticket voor de wereldkampioenschappen afstanden in Sochi al binnen. De beste Nederlander na Smeekens in Heerenveen zal ook een ticket krijgen. Het derde ticket is voor de beste Nederlander in het wereldbekerklassement over de wedstrijden van Calgary, Erfurt en Heerenven. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Jan  Smeekens Ned 34.84
2 Jamie  Gregg Can  34.96
3 Ronald  Mulder Ned  35.04
4 Joji  Kato Jap  35.06
5 Michel  Mulder Ned  35.07
12 Kjeld Nuis Ned  35.31
16 Hein Otterspeer Ned  35.37

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Jan Smeekens Ned 980
2 Joji Kato Jap 776
3 Michel Mulder Ned 560
4 Ronald Mulder Ned 550
5 Jamie Gregg Can 448
15 Hein Otterspeer Ned 252
20 Kjeld Nuis Ned 146

Swansea verlengt contract van succesvolle Laudrup

Swansea City heeft trainer Michael Laudrup langer aan zich gebonden. Het contract van de 48-jarige Deen is met een jaar verlengd tot de zomer van 2015, meldt de Premier Leagueclub vrijdag. Laudrup leidde Swansea in februari naar het grootste clubsucces uit de historie, toen de League Cup werd gewonnen. Hij is bezig aan zijn eerste seizoen in het Liberty Stadium.

Laudrup stond vorige zomer voor de zware taak om de succesvolle Brendan Rodgers op te volgen, maar overtrof eigenlijk alle verwachtingen. Naast het winnen van de League Cup spreekt ook de huidige achtste plaats in de competitie tot de verbeelding.

Als gevolg van de goede prestaties stond Laudrup flink in de belangstelling. Toch kende hij geen twijfels. "Ik weet dat er veel gespeculeerd is over mijn toekomst, maar ik heb altijd gezegd dat ik hier gelukkig ben", zegt hij op de clubsite. "Ik kijk al erg uit naar volgend seizoen en hoop dat er spannende dingen gaan gebeuren met het team en de club in Europa."

De 104-voudig international heeft bij Swansea vier Nederlanders onder zijn hoede: Michel Vorm, Dwight Tiendalli, Kemy Agustien en Jonathan de Guzman. Met laatstgenoemde werkte Laudrup ook al samen bij zijn vorige club Real Mallorca. Hij was eerder ook trainer van Brøndby, Getafe en Spartak Moskou. Als voetballer diende Laudrup onder meer Barcelona, Real Madrid, Juventus en Ajax.

[WB] Wolf wint eerste 500 meter, Oenema en Van Riessen vijfde

Jenny Wolf heeft de eerste 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerfinale finale in Heerenveen. Ze was de snelste in 37.77. Beixing Wang werd tweede in 37.81. Sang-Hwa Lee is voor het eerst verslagen dit seizoen. Ze werd derde met 37.82. Thijsje Oenema en Laurine van Riessen werden samen gedeeld vijfde met 38.16.

Sang-Hwa Lee kan de eindzege in de wereldbeker nauwelijks meer ontgaan. Dan zou zij niet moeten starten en Jenny Wolf moet dan opnieuw weten te winnen. Laurine van Riessen staat er nu goed voor om een WK-ticket te bemachtigen. Ze beste Nederlandse in Heerenveen zal een ticket bemachtigen. Ook de beste Nederlandse in het wb-klassement over de wedstrijden in Calgary, Erfurt en Heerenveen zal een ticket krijgen. Thijsje Oenema was vorige week de beste en is al verzekerd van het WK. 

# Naam Land Tijd
1 Jenny  Wolf Dui 37.77
2 Beixing  Wang Chi 37.81
3 Sang-Hwa  Lee ZKo 37.82
4 Hong  Zhang Chi 38.06
5 Thijsje  Oenema Ned 38.16 (3)
5 Laurine  van Riessen Ned 38.16 (3)
17 Anice Das Ned 38.83

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Sang-Hwa Lee Zko 905
2 Jenny Wolf Dui 761
3 Beixing Wang Chi 636
4 Heather Richardson VS 544
5 Olga Fatkulina Rus 494
6 Thijsje Oenema Ned 441
7 Margot Boer Ned 410
10 Laurine van Riessen Ned 361
22 Anice Das Ned 101

FOK!filmtips van de dag: Collateral

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Het licht komische familiedrama The Namesake is gebaseerd op het boek van Jhumpa Lahiri. Regisseur Mira Nair levert er een opvallend persoonlijke film mee af. Hoofdrolspeler Kal Penn werd eerder voornamelijk getypecast in flauwe komedies als Harold & Kumar en Van Wilder. Nu speelt hij een beduidend serieuzere rol.

Ashoke en Ashima Ganguli werden aan elkaar uitgehuwelijkt en vertrokken vanuit het bloedhete Calcutta naar het winterse New York, waar al snel hun zoon Gogol geboren werd. Zo'n twintig jaar later valt het Gogol nog steeds niet mee een eigen identiteit te vinden tussen het moderne bestaan in Amerika en het traditionele leven dat zijn ouders aanhangen. Gogol hekelt zijn voornaam, krijgt verkering met een rijk Amerikaans meisje en wil architectuur gaan studeren aan de universiteit van Yale. Maar hoe hij ook probeert zijn eigen weg te gaan, de wereld van zijn ouders laat hem niet los. Het levert zowel komische situaties op als pijnlijke onthullingen. Om 20.30 uur op RTL8.

Nic en Jules zijn de twee moeders van de tieners, Joni en Laser. Joni vraagt haar jongere broer haar te helpen in de zoektocht naar hun gemeenschappelijke donorvader. Dit blijkt Paul te zijn, een flamboyante levensgenieter die eigenaar is van een restaurant. Door zijn onbevangen levenshouding zet hij het leven van dit originele gezin behoorlijk op z'n kop.

Dit humoristische drama was in 2011 genomineerd voor vier Oscars, namelijk voor Beste Film, Beste Originele Scenario, Beste Actrice voor Annette Bening en Beste Acteur in een Bijrol voor Mark Ruffalo. Ook won de film hetzelfde jaar twee Golden Globes voor Beste Film en Beste Actrice in de Musical- of Komediecategorie. Naast Bening en Ruffalo zijn Julianne Moore, Mia Wasikowska en Josh Hutcherson te zien in The Kids Are All Right. Om 22:10 uur op CANVAS.

De actiethriller Collateral is alleen al interessant omdat Tom Cruise voor de verandering in de huid kruipt van een echte slechterik. De nietsvermoedende taxichauffeur wordt gespeeld door Jamie Foxx, toen vooral bekend uit Any Given Sunday. De regie is in de bekwame handen van Michael Mann, die al eerder met grote namen werkte in Heat en The Insider.

Max leidt al twaalf jaar een heel gewoon bestaan als taxichauffeur in Los Angeles. Totdat hij huurmoordenaar Vincent als klant krijgt die voor een buitenlands drugskartel vijf belangrijke getuigen in een rechtszaak moet omleggen. Als de missie van Vincent niet verloopt zoals hij had gepland, neemt hij de taxi van Max over. Max dreigt nu een 'bijkomstige schadepost' te worden, een persoon op de verkeerde plek op de verkeerde tijd, die Vincent niet gebruiken kan. Ondertussen komt de politie hen echter op het spoor zodat de twee van elkaar afhankelijk worden om het er levend vanaf te brengen. En dat gaat verder dan ze ooit hadden kunnen denken. Om 23.05 uur op RTL5.

Butch Haynes ontsnapt samen met zijn celgenoot. Door diens toedoen is hij genoodzaakt een gijzelaar mee te nemen, een jongen uit een gelovige familie, die zijn vader nooit gekend heeft. De autoriteiten van Texas willen voorkomen dat hij de grens overgaat. Als eerste spoor in hun achtervolging vinden ze het lijk van de celmaat. A Perfect World is om 23.25 uur te zien op Één.

Je kan vanavond ook afstemmen op Collateral Damage, Mission: Impossible, I Loved You So Long (Il y a longtemps que je t’aime) End of Days, The New Guy, La Graine et le mulet en Point Blank.

Verdachte moord echtpaar Aduard blijft langer vast

De 40-jarige man die is aangehouden voor de moord op het echtpaar uit Aduard mag nog twee weken worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag bepaald, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Groningen.

Of de man de moord op het echtpaar heeft bekend of ontkend wil de zegsvrouw niet kwijt. Eerder zou advocaat van de verdachte Piet Huisman hebben gezegd dat zijn cliënt ontkent iets met de moorden te maken te hebben.

De sectie op de lichamen is inmiddels afgerond. Wanneer de resultaten daarvan bekend worden gemaakt kan de woordvoerder niet zeggen. De informatie die daaruit is gekomen, wordt nu gebruikt bij het verhoor van de verdachte, aldus de zegsvrouw.

Vrijdag werd aanvullend sporenonderzoek gedaan in de buurt van de vindplaats van de slachtoffers. Wat daar is aangetroffen is onbekend.

De man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd woensdagochtend aangehouden in de binnenstad van Groningen op verdenking van betrokkenheid bij de dubbele moord. Onder meer goede getuigenverklaringen leidden tot de aanhouding, meldde de politie eerder.

Het echtpaar uit Aduard, 70 en 68 jaar oud, werd sinds maandagmiddag vermist. Ze hadden een afspraak met een potentiële koper van hun boot. Toen zij niet terugkeerden sloeg hun familie alarm. Op de boot vond de politie sporen die wezen op een misdrijf. Dinsdag werden de lichamen van het stel gevonden in het water van het Hoendiep bij Hoogkerk.

Iran: VN-rapporteur is omgekocht

De speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor de mensenrechten in Iran heeft steekpenningen aangenomen van de Verenigde Staten. Dat meldde het Iraanse staatspersbureau ISNA vrijdag op gezag van de secretaris-generaal van de Iraanse hoge raad voor de mensenrechten, Javad Larijani.

Ahmed Shaheed ontving geld van de VS, aldus Larijani. Daarom kon Shaheed alleen maar de beschuldigingen van de VS tegen Iran 'napapegaaien'. Bewijzen voor zijn aantijgingen gaf Larijani echter niet, hoewel hij zei dat Iran de VN een aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal hebben geleverd over de wandaden van Shaheed.

Iran ontzegde Shaheed in 2011 de toegang tot het land. Er is geen behoefte aan een speciale rapporteur, zei Teheran, omdat Iran vragen van de VN-Mensenrechtenraad altijd heeft beantwoord.

'George Clooney binnenkort weer vrijgezel'

George Clooney gaat binnen afzienbare tijd weer door het leven als single. De dagen van zijn relatie met de achttien jaar jongere Stacy Keibler zijn geteld, laten meerdere bronnen weten aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

"Ze hebben weinig met elkaar gemeen. Zij houdt ervan om uit te gaan en plezier te hebben, ze voelt het leeftijdsverschil", zegt een bron over de 51-jarige acteur en zijn 33-jarige liefje. "Het einde is nabij", zegt een andere bron. "Het is een kwestie van tijd."

Clooney en Stacy Keibler zijn sinds de zomer van 2011 bij elkaar. Daarvoor had de acteur een relatie met de Italiaanse Elisabetta Canalis.

Nederlandse ambtenaar gaat minister VS adviseren

Een hoge ambtenaar van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat de Amerikaanse regering adviseren over de wederopbouw van het gebied dat vorig jaar werd getroffen door orkaan Sandy. Dat heeft het ministerie vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om de huidig waarnemend directeur-generaal Ruimte en Water Henk Ovink.

Ovink adviseert vanaf 1 april Shaun Donovan, de Amerikaanse minister van volkshuisvesting en stedelijke ontwikkeling. Donovan maakt als adviseur deel uit van de Hurricane Sandy Rebuilding Task Force, die in december door president Barack Obama in het leven werd geroepen.

De Task Force moet de coördinatie van de wederopbouw in goede banen leiden. Daarnaast moet de werkgroep nadenken over hoe de regio beter bestand gemaakt kan worden tegen natuurrampen zoals orkaan Sandy.

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) is enthousiast over de benoeming. "Deze benoeming is het bewijs dat onze Nederlandse waterkennis internationaal in zeer hoog aanzien staat", aldus de minister. "Die kennis delen we dan ook graag met de Amerikanen, die nu werk maken van een betere bescherming tegen het water. We brengen kennis, maar ik hoop ook dat we weer nieuwe kennis mee terug kunnen nemen. Zo blijven we voorop lopen."

Sandy trok vorig jaar over het noordoosten van de Verenigde Staten. In totaal eiste de orkaan 72 levens. Nog eens 87 mensen verloren indirect het leven. Zij bezweken bijvoorbeeld aan onderkoeling als gevolg van stroomstoringen, door koolmonoxidevergiftiging of bij opruimwerkzaamheden na de storm.

Het National Hurricane Center bracht vorige maand een rapport uit waarin de schade als gevolg van Sandy werd becijferd op omgerekend ruim 37 miljard euro. De storm verwoestte meer dan 650 duizend huizen.


Nederlandse ambtenaar gaat minister VS adviseren (Foto: Novum)

Tientallen ziek na diner bij sterrenrestaurant

Meer dan zestig mensen die vorige maand hebben gedineerd bij toprestaurant Noma in Denemarken zijn ziek geworden. Ze liepen een maagvirus op. Het restaurant geldt als een van de beste ter wereld.

De lokale voedsel- en warenautoriteit heeft het restaurant opgedragen de zaak schoon te maken en eist dat het personeel veiliger omgaat met voedsel. De voedsel- en warenautoriteit ging bij de zaak langs nadat er 63 klachten waren binnengekomen van klanten die ziek waren geworden na een etentje bij Noma. Het is niet duidelijk welk gerecht de boosdoener was.

Restaurantmanager Peter Kreiner zei dat het restaurant druk doende is om de bron van de besmetting te achterhalen. Bij Noma wordt vooral gebruik gemaakt van verse, lokale producten.

Drie jaar cel voor verkrachten 10- en 12-jarige

Een man uit Moerdijk moet drie jaar de cel in voor het verkrachten van twee meisjes van 10 en 12 jaar oud. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald. Justitie had dezelfde onvoorwaardelijke straf geëist. De destijds 18-jarige man pleegde ontucht met het oudste meisje toen hij in 2009 verkering met haar had.

Twee jaar later was de man als hulpverlener werkzaam bij een gezin in zijn woonplaats. Daar pleegde hij seksuele handelingen met het 10-jarige slachtoffer. Het was het zusje van twee gehandicapte broers die hij begeleidde.

Een deskundige die de man onderzocht oordeelde dat hij licht verminderd toerekeningsvatbaar is, onder meer vanwege borderline persoonlijkheidstrekken. Het advies van de psycholoog tot behandeling nam de rechtbank over.

De Brabander kreeg bovendien een voorwaardelijke celstraf van een jaar opgelegd met een proeftijd van drie jaar. Justitie had een halfjaar geëist. Ook moet hij een schadevergoeding van in totaal bijna vijfduizend euro betalen.

Deel N211 dicht wegens vondst granaten

Bij graafwerkzaamheden in de gemeente Westland zijn vrijdagmiddag twaalf granaten gevonden. Vermoedelijk gaat het om explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Een deel van de provinciale weg N211 in 's-Gravezande is afgesloten, aldus de politie.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is ingeschakeld om de granaten onschadelijk te maken. Als dat is gebeurd worden de granaten op een andere locatie tot ontploffing gebracht.

Koeman in luxepositie: fitte selectie

Feyenoord-trainer Ronald Koeman kan tegen Roda JC beschikken over een volledig fitte selectie. Een luxepositie voor de oefenmeester van de Rotterdammers.

Door die luxe komt een aantal spelers niet tot weinig in actie. "Natuurlijk is dit voor spelers die weinig kansen krijgen een moeilijke situatie, maar ze moeten dit accepteren. Ik ben geen voorstander van veel wisselen en omdat we geen doordeweeks programma hebben is daar ook niet veel aanleiding toe", vertelt Koeman op het digitale thuis van Feyenoord.

"Toch zullen er momenten komen dat we de andere jongens hard nodig hebben, want er staan nu bijvoorbeeld vier spelers op scherp bij ons. Uiteindelijk is het niet het elftal, maar de hele groep die bepaalt wat je wint. Dat hebben we deze week proberen aan te geven", weet Koeman.

De Rotterdammers maakten vorige week tegen NEC vooral in de eerste helft een goede indruk. Feyenoord won het duel met 0-3. "Natuurlijk is het in het voetbal altijd de vraag of we zondag hetzelfde kunnen opbrengen als wat we bijvoorbeeld tegen NEC hebben laten zien, maar mijn gevoel is positief", vervolgt de oefenmeester, die weer kan beschikken over Bruno Martins Indi.

Koeman moet kiezen tussen Martins Indi en Miquel Nelom."Tijdens de afgelopen wedstrijden heeft Miquel bewezen waarom we graag met hem verder willen. We zijn blij dat hij deze week heeft bijgetekend, hij is een jongen voor de toekomst."

Advocaat: "Het ziet er fris uit"

Dick Advocaat kijkt met vertrouwen uit naar de uitwedstrijd van PSV tegen sc Heerenveen, komende zaterdag. Advocaat beseft dat zijn ploeg in Friesland geen punten mag laten liggen.

"Wij moeten gewoon zorgen dat we winnen. We spelen nog vijf keer uit en vier keer thuis. De groep wordt fit. Het ziet er deze week in ieder geval fris uit", zei de coach in de aanloop naar het duel op de clubwebsite.

Heerenveen won de afgelopen weken van FC Twente en NAC Breda. "Maar dat waren geen geweldige wedstrijden. Tegen NAC Breda konden ze in de eerste helft ook zomaar met 3-0 achter staan." Toch is Advocaat op zijn hoede. "Heerenveen-uit is per definitie een lastige wedstrijd. Ze hebben een aantal spelers die een wedstrijd kunnen beslissen. Ze zijn de laatste tijd bovendien meer een werkploeg geworden."

Of Ola Toivonen in het Abe Lenstra Stadion een basisplek krijgt, wilde Advocaat nog niet zeggen. "Dat moet ik eerst nog tegen de spelers zeggen. Toivonen begint weer fit te worden, maar hij heeft nog wel twee of drie weken nodig om volledig honderd procent te worden." Koploper PSV heeft nu twee punten voorsprong op de nummer twee, Ajax.

Europcar krijgt wildcard Amstel Gold Race

Het Franse Europcar van renner Thomas Voeckler was vrijdag een van de vier ploegen die een wildcard kregen voor de Amstel Gold Race. Ook de Belgische ploegen Topsport Vlaanderen en Crelan-Euphony en het Zwitserse I Am Cycling verschijnen zondag 14 april aan de start. Het ging om de laatste uitnodigingen.

Eerder ging al een wildcard naar Netapp-Endura voor de 48e editie van de Nederlandse heuvelklassieker. Als World Tour-ploegen zijn Blanco Pro Cycling, Vacansoleil en Argos-Shimano ook verzekerd van deelname.


Europcar krijgt wildcard Amstel Gold Race (Foto: Novum)

Berlusconi wil uitstel Ruby-proces

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag met een oogontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Zijn advocaat heeft de rechter gevraagd de hoorzitting in het zogenoemde Ruby-proces van vrijdag daarom uit te stellen.

Volgens Berlusconi's lijfarts heeft de mediamagnaat uveïtis aan beide ogen. Dat is volgens Alberto Zangrillo een pijnlijke aandoening. De patiënt moet mogelijk een nachtje in het ziekenhuis blijven.

De verdediging voerde vrijdag Berlusconi's klachten aan om het proces waarin de oud-premier terechtstaat voor het betalen voor de seksuele gunsten van de minderjarige Ruby op te schorten. De rechtbank buigt zich nu over dat verzoek.

Verdachten zijn in Italië niet verplicht hun rechtszaak bij te wonen, maar hebben er wel recht op dat hun de mogelijkheid wordt geboden.

Pool met schroevendraaier in z'n hoofd

Een 25-jarige Pool heeft vrijdag een drie uur durende operatie ondergaan om een schroevendraaier uit zijn hoofd te verwijderen. Het stuk gereedschap was zo'n vijf centimeter doorgedrongen in zijn schedel. Dat hebben artsen die de man hebben geopereerd gezegd.

Volgens chirurg Jan Kochanowicz was de man gevallen en had hij daarbij het bewustzijn verloren. Toen hij was bijgekomen voelde hij eerst alleen pijn in zijn hand, maar al vlug merkte hij dat er meer aan de hand was. Toen hij naar zijn auto liep en in de spiegel keek zag hij dat er een schroevendraaier uit zijn voorhoofd stak, net boven zijn rechteroog. De man stak eerst een sigaretje op, waarna hij een buurman belde om hem naar het ziekenhuis te brengen.

Wonder boven wonder heeft het slachtoffer geen blijvende schade opgelopen door zijn onfortuinlijke val.

Prostitutieregistratie een feit

De minimumleeftijd van prostituees wordt verhoogd van 18 naar 21 jaar. Ook moeten vrouwen die in de prostitutie werken zich registreren. Hoerenlopers krijgen de plicht om zich ervan te vergewissen dat de vrouw die zij bezoeken haar werk legaal doet. Dat wil minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), die met een wetsvoorstel komt om de regels te verscherpen.

De Tweede Kamer stemde al eens in met deze plannen, maar het wetsvoorstel sneuvelde vorig najaar in de senaat. De Eerste Kamerleden vreesden dat de privacy van de prostituees in het gedrang zou komen.

Nu legt Opstelten het plan nogmaals voor, meldt RTL Nieuws. Hij wil mensenhandel en illegale prostitutie harder aanpakken en heeft na overleg met gemeenten besloten om zijn voorstellen toch door te zetten.

Bekijk de eerste beelden van Shadowrun Returns

Vandaag heeft Harebrained Schemes de eerste alpha-beelden van het kickstarterproject Shadowrun Returns vrijgegeven. De game is in ontwikkeling voor pc, iOS, Android  en was geplanned voor januari dit jaar, maar is later verschoven voor een release rond de zomerperiode.

Shadowrun Returns is het vijfde deel in de serie en kenmerkt zich als een cyberpunk fantasy-rpg die zich afspeelt in een fictieve toekomst waar magie, megacorporaties en mensen met cyberware-implantaten een belangrijke rol spelen.

Lore

De Tweede Wereldoorlog. Het blijft een gevoelig onderwerp en daarmee een vrijwel altijd boeiend thema om in films te verwerken. Bijna 70 jaar na dato lijkt alles wel besproken te zijn, maar regisseuse Cate Shortland weet het toch over een enigszins vernieuwende boeg te gooien door de oorlog eens niet centraal te stellen. Ze etaleert titelkarakter Lore in haar weg naar zelfstandigheid en volwassenheid, vlak na het ten einde lopen van de oorlog, en spaart daarbij de harde feiten niet. Een thematiek die in Lore prima uitpakt.

Tomb Raider populair in Nederland

Tomb Raider voor de PlayStation 3 is de nieuwe nummer één van Nederland. Het spel weet het simulatiespel SimCity, ook een nieuwe binnenkomer, achter zich te houden op de tweede plek. De Xbox 360-versie van Tomb Raider staat op nummer drie, waardoor Call of Duty voor het eerst dit jaar buiten de top drie valt. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Vier nieuwe binnenkomers nemen de eerste vier plaatsen van de verkooptoptien in. De vierde plek wordt ingenomen door De Sims 3: Studententijd, waardoor het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 deze week vijfde staat.

Op de achtste plek is de pc-versie van Tomb Raider nog terug te vinden, gevolgd door de zesde en laatste nieuwe titel in de lijst, de actiegame Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 voor de PlayStation 3.

Het overzicht van de GfK-verkooptoptien ziet er in week dertien als volgt uit:
01. Tomb Raider (PlayStation 3)
02. SimCity (pc)
03. Tomb Raider (Xbox 360)
04. De Sims 3: Studententijd (pc)
05. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
06. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
07. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
08. Tomb Raider (pc)
09. Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 (PlayStation 3)
10. FIFA 13 (PlayStation 3)


 (Foto: Novum)

Israël mag niet liegen over herkomst producten

Producten uit Israëlische nederzettingen verdienen geen label waarop staat dat het product uit Israël komt. Dat vindt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). De nederzettingen op de Westoever, de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem worden internationaal niet erkend als Israëlisch grondgebied.

De minister wil dat op de producten correct wordt aangegeven waar ze vandaan komen. "Het is in strijd met het internationaal recht om op producten die niet in Israël zijn geproduceerd dat op het label te zetten." Timmermans wil met zijn Europese collega's gaan praten over de etikettering. "Dat is dus geen boycot. Daar ben ik niet voor."

De Israëlische regering is ontstemd over de uitspraken van Timmermans. "Als het doel van het etiketteren van goederen uit nederzettingen is om mensen te informeren dat het product uit betwist gebied komt, dan zou dat moeten gebeuren met producten uit alle betwiste gebieden in de wereld", aldus het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in diverse Israëlische media. "Anders is het onverholen discriminatie van Israël."

De gebruikelijke verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog bleef niet lang uit. Volgens de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken is het "uitermate vreemd dat Nederland het niet nodig vindt om joden volledig te compenseren voor wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, maar het wel nodig vindt om joodse producten te labelen".

Ook de SGP spreekt van discriminatie en heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind noemt de ophef die Israël maakt 'terecht'. Volgens premier Rutte gaat de ophef nergens over. "Israël weet sinds mei 2012 dat dit EU-besluit er ligt en dat een aantal EU-lidstaten dit al heeft omgezet in nationaal beleid. Nederland loopt daar nog wat op achter."

Vergara wil baby maar geen dikke buik

Only in Hollywood… Sofia Vergara en haar verloofde Nick Loeb zijn bezig een kind te krijgen met hulp van een draagmoeder. Volgens de New York Post past een zwangerschap niet in het leven van de 40-jarige actrice, nu het zo goed gaat met haar carrière.

"Het kind zal biologisch gezien de baby van Sofia en Nick zijn", zegt een bron. "Ze heeft al een draagmoeder uitgezocht, een heel goede vriendin van haar, die het kind zal dragen." Volgens de bron is de behandeling al uitgevoerd en krijgen Sofia en Nick over een paar weken te horen of de vriendin zwanger is.

De Modern Family-actrice heeft al een 21-jarige zoon, Manolo. "Een baby is iets dat ze beide al een tijdje willen, vooral Nick", zegt de bron tegen New York Post. "Hij vindt het een beetje ongemakkelijk dat de draagmoeder Sofia's boezemvriendin is, maar vindt het heel spannend om vader te worden."

 Sofia Vergara in remake Burt Reynolds-film (Foto: Novum)

Van Nieuwkerk aangezien voor boefje

Matthijs van Nieuwkerk is donderdagmiddag in Amsterdam staande gehouden door de politie. De presentator van De Wereld Draait Door werd aangezien voor een man die kort daarvoor iemand had bedreigd met een mes.

Van Nieuwkerk fietste door de Jordaan, toen een motoragent 'Stop, politie! Staan blijven meneer!' naar hem riep. Dat laten twee getuigen weten aan stadszender AT5. Al snel stonden drie motoragenten bij de presentator, die chagrijnig reageerde. De verwarring ontstond doordat Van Nieuwkerk net als de messentrekker een blauwe jas droeg.

Identiteit 'aanstichter Haren' niet achterhaald

Het is de commissie-Cohen niet gelukt achter de identiteit te komen van 'Ibe der Führer', die wordt gezien als een van de mogelijke aanstichters van het Project X-feest in Haren. De commissie had ook geen opsporingsbevoegdheid, tekende voorzitter Job Cohen vrijdag aan bij de presentatie van de rapporten van de commissie.

De rellen braken 21 september uit toen een meisje uit Haren op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag en daarbij vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging. Nadat al snel veel mensen aangaven te komen, probeerde het meisje samen met haar vader onder meer via het intrekken van de uitnodiging nog de geest terug in de fles te krijgen, maar dat lukte niet.

Ergens in de provincie was op dat moment al een evenementpagina aangemaakt, Project X - Haren, die snel de aandacht trok. De oorspronkelijke beheerder, die de aandacht voor het feestje aan de ene kant wel mooi vond maar aan de andere kant niet de verantwoordelijkheid wilde dragen, droeg het beheer over aan de Nieuw-Zeelandse Jesse Hobson en iemand onder de schuilnaam 'Ibe der Führer'. "Zo wordt het feest gekaapt", aldus de commissie. De pagina zou uiteindelijk niet van internet verdwijnen.

Volgens de commissie moet gekeken worden hoe politie en justitie op zo'n manier kunnen opsporen, zonder dat burgerrechten worden aangetast. Zo moet nog maar eens worden nagedacht over de veronderstelling dat 'Ibe der Führer' zou moeten worden opgepakt, zei commissielid en student nieuwe media en digitale cultuur aan de Universiteit Utrecht Thomas Boeschoten. "Je hebt met burgerrechten te maken. Je mag anoniem zijn."

Toch stemt het tot nadenken dat de identiteit van 'Ibe der Führer' niet is achterhaald, aldus Cohen. "Hoe ga je ermee om? Dat lijkt mij een vraag voor politie en het Openbaar Ministerie."

Jenny Smit: ik wil schaatsprijs Boogerd niet

Jenny Smit is helemaal niet van mening dat ze recht heeft op de schaatsprijs die Michael Boogerd won met Sterren Dansen op het IJs. Het AD meldde vrijdag dat Smit de oud-wielrenner had gevraagd om de trofee, nadat afgelopen week bekend was geworden dat Boogerd jarenlang doping gebruikte.

"Beste volgers, dat hele nieuwsbericht over Michael Boogerd en mij is niet waar", twitterde de zus van zanger Jan vrijdagmiddag. "We moeten hier allebei erg hard om lachen. Het is duidelijk komkommertijd!"

Ook de oud-wielrenner reageerde op het bericht. "Het enige dat ik binnenkort naar Jenny Smit ga brengen is een kado voor de kleine Jan! AD schrijft maar wat." De 29-jarige Volendamse beviel een paar weken geleden van haar tweede zoon, die ze vernoemde naar haar broer.

Sagan snelste in massasprint Tirreno

Peter Sagan heeft de derde etappe van de Tirreno – Adriatico op zijn naam geschreven De Slowaak van Cannandale was in de verregende etappe de snelste in de massasprint sneller dan Mark Cavendish en André Greipel.

Ook vandaag was het al vroeg duidelijk dat aanvallers geen kans op de ritzege hadden. Een poging van Lars Boom op tien kilometer van de streep was ook gedoemd om te mislukken. In de sprint bleek Sagan het snelste en pakte zijn vierde zege van het seizoen. Cavendish was wederom ingesloten en kon Sagan daardoor niet meer passeren. De Brit van Omega Pharma-Quick Step blijft wel leider in het klassement.

IDFA grootste betaalde evenement 2012

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) was het grootste betaalde evenement van vorig jaar. 

De Vierdaagse van Nijmegen was het grootste gratis evenement van 2012. Dat blijkt uit de Respons Top 100 Evenementen Monitor.

Na het IDFA, waren het International Filmfestival Rotterdam (IFFR), Pinkpop, het Nederlands Filmfestival en Lowlands de grootste entreeheffende evenementen. Voor het eerst maakte onderzoeksbureau Respons twee afzonderlijke ranglijsten voor de betaalde en gratis evenementen.

Jubilerend IDFA begint (Foto: ANP)

Porte nieuwe leider in Parijs-Nice

De Australische wielrenner Richie Porte heeft vrijdag de vijfde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De renner van Team Sky kwam alleen aan na een bergrit en nam de leiderstrui over van de Amerikaan Andrew Talansky.

De Rus Denis Menchov werd tweede op 26 seconden; kort daarachter finishte Talansky op de derde plaats. Lieuwe Westra kwam in de groep van de geletruidrager als zesde binnen.

In het algemeen klassement schuift de Fries van Vacansoleil-DCM op naar de derde plaats. Robert Gesink en Wilco Kelderman verloren veel tijd. Het Blanco-duo finishte op bijna 4 minuten van ritwinnaar Porte.

Slechte start shorttrackers op WK

De Nederlandse shorttrackers hebben vrijdag op de eerste dag van het WK in Debrecen geen potten kunnen breken. Zowel de vrouwen als de mannen werden op de 1500 meter al voor de finale uitgeschakeld. Jorien ter Mors eindigde als derde in haar halve finale. Yara van Kerkhof werd door een penalty al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Ook Freek van der Wart, Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt kwamen niet door de halve finales. Europees kampioen Van der Wart eindigde als vierde in zijn heat. Knegt en Kerstholt grepen als nummers drie net naast een finaleticket.

Voor de Nederlandse achtervolgingsvrouwen was eveneens de halve finale het eindstation in Hongarije. Ter Mors, Sanne van Kerkhof, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven kwamen in de race over 3000 meter niet verder dan een derde plaats in hun heat.


Slechte start shorttrackers op WK (Foto: Novum)

Dubbele moord op harpiste en beveiliger

Poolse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar een dubbele moord op een harpiste en een beveiliger in het westen van het land. De man en de vrouw werden vrijdag dood teruggevonden in een gebouw van het filharmonisch orkest van Neder-Silezië.

De beveiliger werd gevonden in een plas met bloed. Het lichaam van de 26-jarige harpiste bevond zich in een ander deel van het pand. Ze was uit Warschau naar Jelenia Gora gereisd voor een concert en verbleef in een van de gastverblijven van het filharmonisch orkest.

Rottende worsten verwerkt in vleesfabriek

Poolse voedselinspecteurs hebben een vleesverwerkend bedrijf stilgelegd dat rottend vlees aan zijn producten zou hebben toegevoegd. Het Noord-Poolse bedrijf kwam in een kwade reuk te staan nadat televisiezender TVN24 beelden had getoond van groen uitgeslagen worsten in de fabriek, die vooral klanten in andere landen van de Europese Unie bedient.

TVN24 liet bovendien twee werknemers aan het woord die verklaarden dat de ontbindende worsten in nieuwe producten zouden worden verwerkt. Volgens een van hen gebeurt dat elke maand met tonnen vergaan vlees, om de kosten te drukken. Beide medewerkers bleven anoniem.

De adjunct-directeur van de Poolse veterinaire dienst maakte vrijdag bekend dat inspecteurs meteen naar de fabriek zijn gegaan en daar de vleesverwerkende afdeling hebben gesloten. Krzysztof Jazdzewski kon de aantijgingen van TVN24 niet onmiddellijk bevestigen, maar verklaarde wel dat het bedrijf de wet heeft overtreden als ze waar blijken.

Rusland: Assad bluft niet en blijft

De Syrische president Bashar Assad bluft niet als hij zegt vastbesloten te zijn in het zadel te blijven. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vrijdag tegen de BBC gezegd.

De Syrische leider graaft zich in en zal niet vertrekken, aldus Lavrov. "We weten dit zeker en iedereen die met hem in contact komt weet dat hij niet bluft."

Rusland, bondgenoot van het bewind in Damascus, zal er ook niet bij Assad op aandringen het veld te ruimen, vervolgde de minister. "Het is niet aan mij om te bepalen, het is aan niemand om te bepalen, behalve aan het Syrische volk."

Miljoen euro gevonden in woning Amsterdam

De politie heeft bij een onderzoek naar witwassen in Amsterdam een miljoen euro aan contant geld gevonden. Een 21-jarige vrouw en een 34-jarige man, beiden uit Amsterdam, zijn aangehouden, meldt de politie vrijdag.

Het geld werd vorige maand al gevonden. Het zat onder meer verstopt in tassen met dubbele bodems die in de woning van de verdachten in stadsdeel Nieuw-West stonden. De politie kwam de verdachten en het geld op het spoor door tips van omwonenden. Die hadden onder meer gezien dat 's nachts spullen de woning werden binnengebracht.

De Amsterdammers zitten nog vast.

Scholier opgepakt om dreigen met schietpartij

Een 15-jarige jongen uit het Overijsselse Goor is donderdagnacht van zijn bed gelicht omdat hij had gedreigd een schietpartij op zijn school in zijn woonplaats. Hij had meerdere dreigberichten op Facebook gezet, meldt de politie vrijdag.

Bij een huiszoeking zijn spullen in beslag genomen. De politie wil niet zeggen wat er in beslag genomen is. De politie en justitie willen met de nachtelijke aanhouding een duidelijk signaal afgeven dat het verspreiden van dit soort berichten niet is toegestaan. "Het verzenden van een dreigtweet is hetzelfde als iemand offline bedreigen en dus strafbaar", aldus de politie.

Defensie ingezet na vondst wietkwekerij in bos

Militairen hebben vrijdag een bos in Zeist doorzocht waar een dag eerder een ondergrondse hennepkwekerij met ruim tweeduizend planten werd aangetroffen. Medewerkers van de Landmacht keken onder meer met grondradars of zich onder de grond nog meer tunnels en ruimten bevonden.

Het onderzoek in het bos aan de Erikaweg werd halverwege de middag afgerond, meldt de zegsman. Wat het resultaat daarvan is wil de politie niet kwijt.

Na een anonieme melding onderzocht de politie het gebied donderdag. Daarop werd een tunnel van zo'n dertig meter gevonden die leidde naar vier ondergrondse ruimten waar de planten stonden.

Een man die op het terrein werd aangetroffen is aangehouden. De kwekerij is ontmanteld en de politie zet het onderzoek voort.

Franco debuteert op Broadway

James Franco heeft een hoofdrol te pakken in Of Mice and Men van John Steinbeck uit 1937. Het drama is te zien op Broadway, waarmee Franco zijn debuut maakt in het mekka van het Amerikaanse toneel. Dat zei hij in het Amerikaanse programma The Colbert Report.

Franco, die vanaf donderdag te zien is in Oz the Great and Powerful, probeerde in 2011 al op Broadway te komen met Sweet Bird of Youth, waaraan ook Nicole Kidman was verbonden. Die productie werd echter voortijdig afgeblazen.

Of Mice and Men speelt zich af in de Verenigde Staten tijdens de Depressie in de jaren dertig en draait om twee plantagearbeiders, George Milton en Lennie Small. George is een intelligente man zonder opleiding, Lennie is een reus van een vent met een verstandelijke beperking. George droomt van een eigen stuk land, terwijl Lennie zich vooral wil bezighouden met het fokken van konijnen. Als Lennie onterecht wordt aangeklaagd wegens verkrachting, wordt duidelijk hoe hecht hun vriendschap is.

Franco, die eerder deze week een ster op de Hollywood Walk of Fame kreeg, heeft getekend voor de rol van George. Hij wilde nog niet zeggen wie Lennie gaat spelen. Of Mice and Men werd in 1992 verfilmd met Gary Sinise en John Malkovich in de hoofdrollen. Het stuk was in 1974 voor het laatst op Broadway te zien, met Kevin Conway en James Earl Jones.


Franco debuteert op Broadway in Of Mice and Men (Foto: Novum)

Finale Copa del Rey in stadion Real

De finale van de Copa del Rey wordt op vrijdag 17 mei gespeeld in Bernabéu. Dat heeft de Spaanse voetbalbond vrijdag naar buiten gebracht.

De finale van het Spaanse bekertoernooi gaat dit seizoen tussen Real Madrid en Atlético Madrid. Real wilde het liefst in Camp Nou of Mestalla spelen, de stadions van Barcelona en Valencia. De voorkeur van Atlético ging uit naar het eigen Vicente Calderon.

Uiteindelijk koos de nationale bond dus voor een andere speellocatie. Op vrijdag 17 mei mogen beide Madrileense clubs in Bernabéu gaan strijden om de trofee. De bond koos mede vanwege de grote capaciteit voor het stadion van de Koninklijke.

Atlético Madrid won de Copa del Rey voor het laatst in 1996, toen Barcelona na verlenging werd verslagen. Op dezelfde manier was Real Madrid twee jaar geleden voor het laatst de sterkste. Vorig seizoen was de beker een prooi voor Barça, dat in de finale Athletic Bilbao geen kans gaf: 3-0.

Opstelten geschokt door rapport Haren

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is geschokt door de conclusies van de commissie van Job Cohen die de rellen bij het Facebook-feest in Haren heeft onderzocht. Hij denkt dat een dergelijk feest niet nogmaals zo uit de hand kan lopen. "Dit was een wake-upcall", zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Volgens Opstelten zijn er lessen getrokken uit de gang van zaken in Haren. Opstelten prijst de gedegenheid van het rapport. Ook heeft hij respect voor de reacties van de driehoek van politie, justitie en burgemeester, die de verantwoordelijkheid voor de gemaakte fouten op zich nemen. Hij wil niet treden in mogelijk persoonlijke consequenties voor burgemeester Rob Bats (VVD) en korpschef Oscar Drost.

PVV-Kamerlid Louis Bontes heeft zijn conclusies al wel getrokken. Hij vindt dat Bats en Drost moeten opstappen. "Die burgemeester komt dan met een slap excuus, maar hij is wel verantwoordelijk. Dan is er maar een oplossing: aftreden." Ook voor Drost heeft Bontes weinig goede woorden over. "Het optreden van de politie heeft gefaald. Deze man heeft nu de verantwoordelijkheid over de politie in Noord-Nederland. Dat kan hij niet aan. Hij moet weg."

Manchester City leidt de race om Maher

Manchester City staat in pole-position om Adam Maher komende zomer van AZ over te nemen. Ook Arsenal en Chelsea hebben meer dan gemiddelde interesse.

De 19-jarige middenvelder heeft zich in de kijker gespeeld bij de topclubs uit de Premier League. Dat deed hij bij zijn club AZ en het Nederlands elftal, waarin hij vorige maand in de oefenwedstrijd tegen Italië een van de uitblinkers was.

Txiki Begiristain, directeur voetbalzaken bij Manchester City, heeft intern een transfer van Maher naar City al besproken. De Nederlandse middenvelder is door de Engelse topclub uitgenodigd om een wedstrijd bij te wonen in het Etihad Stadium.

Maher wordt gezien als opvolger voor Samir Nasri. De Fransman mag vertrekken bij Manchester City wanneer een club wil voldoen aan de vraagprijs van zo'n €20 miljoen.

Maher is geen onbekende van City. De club wilde de middenvelder van AZ al overnemen toen hij nog in de jeugdopleiding van de Alkmaarders speelde. Maher vond het destijds nog te vroeg voor een overstap naar Engeland.

Hoewel het contract van Maher doorloopt tot de zomer van 2015 is hij bezig aan zijn laatste maanden bij AZ. Hij aast al langer op een transfer en sprak zijn wens om te vertrekken al meerdere malen uit.

In januari was Maher nog dicht bij een transfer naar PSV, maar de clubs werden het niet eens over de transfersom. Maher moet AZ zo'n €10 miljoen euro opleveren, een bedrag wat voor Manchester City eenvoudig is op te hoesten.

PSY lanceert opvolger Gangnam Style in april

Over een dikke maand lanceert PSY de opvolger van zijn wereldhit Gangnam Style. Dat doet de Zuid-Koreaanse rapper tijdens een groot concert in zijn thuisland, maakte hij vrijdag bekend via Youtube.

PSY's nieuwe single verschijnt wereldwijd op 13 april. Op dezelfde dag treedt hij op in het Seoul World Cup Stadium, waar ruimte is voor ruim 66 duizend mensen. Het concert, Happening genaamd, is live te volgen via Youtube.

De videosite leverde PSY in december een record op, zijn Gangnam Style was de eerste video die meer dan een miljard keer werd bekeken. Inmiddels staat de teller op ruim 1,39 miljard views.

In de video die PSY vrijdag plaatste doet de rapper een nieuw dansje. Dat noemt hij de Gangnam Shake, maar of dat de opvolger van Gangnam Style is, is nog onbekend. Begin dit jaar kondigde PSY al aan afscheid te nemen van zijn monsterhit, tijdens de jaarwisseling bracht hij Gangnam Style voor het laatst ten gehore in de Verenigde Staten.

Halina Reijn boos op Pownews-verslaggeefster

Halina Reijn was vrijdag duidelijk geïrriteerd over een interview door een verslaggeefster van Pownews. De actrice werd door Nadia Poeschmann ondervraagd over haar rol in de nieuwe AVRO-serie Charlie, die vanaf maandag wordt uitgezonden.

"Het Pownews-meisje voelt zich duidelijk vernederd omdat ze absurde vragen moet stellen", twitterde Reijn. "Als een dom konijn in een koplamp blijft ze me vragen: was het geil? Laat deze walgelijke vorm van televisie svp zo snel mogelijk verdwijnen", zei de actrice.

In reactie op een volger zei Reijn het interview niet te kunnen weigeren. "Dat is heel lastig. In Nederland doe je pers in een zaaltje zonder bescherming. Iedereen is daar." Later besloot de actrice iedereen 'vrede en liefde' toe te wensen. "Het is vrouwendag. Alle meisjes krijgen kusjes vandaag. Ook de konijntjes."

Poeschmann, die eerder voor MTV werkte, zei het gesprek met de actrice 'gezellig' te vinden. "Jammer dat je acteursego weinig gevoel voor humor overlaat. En sorry dat het vooral over Katja ging, ik vond het gezellig hoor." Met Katja doelt ze op Katja Schuurman, die ook een rol heeft in de serie. "Acteursmevrouwtje boos omdat het interview niet over haarzelf en de diepgang van de serie ging", voegde ze er later aan toe. "Tsja, persviewing hè."

Zuid-Afrika piekert over geweld tegen vrouwen

De vriendin van olympiër Oscar Pistorius was bepaald niet de enige Zuid-Afrikaanse die afgelopen Valentijnsdag door haar geliefde werd omgebracht. Volgens statistici, althans. Elke dag sterven in Zuid-Afrika drie vrouwen in de handen van hun partner, zeggen onderzoekers. Dat is hoger dan waar en wanneer ook ter wereld.

Dat fotomodel Reeva Steenkamp, Pistorius' partner, de dag na die noodlottige 14 februari zou deelnemen aan een zogeheten Zwarte Vrijdag maakt haar verhaal nog wranger. Op Zwarte Vrijdagen protesteren Zuid-Afrikanen tegen het vele geweld tegen vrouwen in hun land. Vooral verkrachtingen zijn er aan de orde van de dag.

Zuid-Afrikanen breken zich vrijdag, op Internationale Vrouwendag, het hoofd over het alsmaar groeiende geweld dat vrouwen er hebben te verduren. De afgelopen weken beheerste de uiterst brute groepsverkrachting en verminking van een 17-jarig meisje het nieuws. Voor ze aan haar verwondingen bezweek wist het meisje haar ex-vriend aan te wijzen als een de daders.

Het was maar een van de talloze gruweldaden die de voorbije maand op de voorpagina's voorbijtrokken. Zo was er de rechtszaak tegen een man die zijn vrouw met een kapmes onthoofde en de arrestatie van een 29-jarige man die een doodzieke peuter in een ziekenhuis verkrachtte. De politie jaagt nog op de verkrachters van een 100-jarige betovergrootmoeder en twee deelnemers aan de urenlange groepsverkrachting van een 23-jarige vrouw. Elke vier minuten slaat in Zuid-Afrika een verkrachter toe, stellen statistici.

Krantencommentatoren en radiojournalisten wijzen erop dat vrouwonvriendelijke tradities, soepele vuurwapenwetten en de vele steken die politie en justitie laten vallen het aantal aangiftes en veroordelingen nog drukken. En Zuid-Afrikaanse vrouwen lijken nergens veilig. Het gros van de verkrachtingen gebeurt niet door een onbekende op straat, maar door familieleden, thuis, of door onderwijzers, op school.

Elke dag worden bovendien gemiddeld drie vrouwen door hun partner vermoord, stelde de Zuid-Afrikaanse Medische Onderzoeksraad vast. Dat is tweemaal zoveel als in de Verenigde Staten, toch ook niet het vredigste land ter wereld, en het aantal loopt nog altijd op. De bevinding is opvallend, omdat het totale aantal moorden in Zuid-Afrika het afgelopen decennium juist iets terugliep.

Het terugdringen van het geweld tegen Zuid-Afrikaanse vrouwen lijkt echter een langdurige, moeizame onderneming. Al was het maar omdat zoveel mannen er vuile handen hebben. In de dichtbevolkte provincie Gauteng bekende maar liefst 37 procent van de mannen tegen onderzoekers een verkrachting op zijn kerfstok te hebben.

Onduidelijkheid over doorzoeking woning M.

Het is niet duidelijk of Robert M. en zijn man Richard van O. ondubbelzinnig toestemming hebben gegeven voor de doorzoeking van hun woning. Dat bleek vrijdag op de derde dag van het hoger beroep in de zaak. Het foto- en beeldmateriaal dat bij deze doorzoeking in beslag werd genomen lijkt cruciaal om tot een veroordeling van M. in de Amsterdamse zedenzaak te komen.

Een van de vier betrokken rechercheurs die in januari opnieuw werden gehoord, heeft verklaard dat Van O. instemde met de huiszoeking op voorwaarde dat M. dat ook was. Een tweede getuige zei dat dat best zou kunnen. De twee andere getuigen konden zich enig voorbehoud niet herinneren.

Toen na de al dan niet voorwaardelijke toestemming door Van O. ook toestemming werd gevraagd aan M., werd hem volgens de twee betrokken getuigen in ieder geval gezegd dat Van O. al akkoord was. Daarop ging M. ook akkoord, waarna de woning werd doorzocht.

Mogelijk moet het hof later oordelen of inderdaad slechts voorwaardelijke toestemming is gegeven en of het bewijsmateriaal rechtmatig is verkregen. Als dat niet zo is, is het onzeker of de duizenden foto's en filmpjes die op de computer van M. werden gevonden als bewijs kunnen dienen. Alleen de bekentenis van M. over het misbruik van 87 kinderen is niet genoeg.

M. werd vorig jaar mei veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. Zijn echtgenoot Van O. werd veroordeeld tot zes jaar en verplichte behandeling voor medeplichtigheid.

Jane Fonda speelt moeder Tina Fey en Jason Bateman

Jane Fonda heeft een baan gevonden als moeder van Tina Fey en Jason Bateman. De 75-jarige blondine gaat een weduwe spelen in de komedie This is Where I Leave You, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Fey en Bateman spelen in de komedie van Shawn Levy broer en zus uit een gezin van vier kinderen. De laatste wens van hun overleden vader is dat zijn kinderen een week met elkaar doorbrengen, maar dat is in tien jaar niet meer gebeurd.

Fonda was vorig jaar te zien in de Franse komedie Tous Ensemble en in de HBO-serie The Newsroom. Later dit jaar moet het drama The Butler uitkomen, waarin de actrice te zien is als presidentsvrouw Nancy Reagan. De komedie This is Where I Leave You wordt in juni opgenomen in New York.


Jane Fonda speelt moeder Tina Fey en Jason Bateman (Foto: Novum)

Douglas disciplinair geschorst door Twente

Douglas hoort niet bij de wedstrijdselectie van FC Twente, dat zondag bezoek krijgt van Vitesse. De verdediger is door zijn club disciplinair geschorst. Interim-coach Alfred Schreuder wil geen details naar buiten brengen, maar volgens hem is Douglas niet voor 100 procent met zijn vak bezig.

"Je moet je als prof volledig op voetbal richten. Als je dat niet doet, sta je er naast", zei Schreuder volgens RTV Oost. De beslissing van de tijdelijke trainer komt in Enschede niet echt als een verrassing. Steve McClaren zette namelijk ook al zijn vraagtekens bij de houding van Douglas. Bovendien zou de Braziliaanse Nederlander iets te zwaar zijn.

Tegen Vitesse wordt Douglas zondag vervangen door Edson Braafheid of Peter Wisgerhof. Rechtsback Roberto Rosales ontbreekt vanwege een blessure, Tim Breukers neemt zijn plaats in. Op het middenveld keert Wout Brama terug van een hielkwetsuur.

Ouya accepteert spellen voor lancering

Het bedrijf achter de Ouya-spelcomputer accepteert sinds donderdag spellen voor de eind deze maand te verschijnen Android-spelcomputer. De testfase van de onlinewinkel en de gebruikersinterface is voorbij. Dat laat het bedrijf weten. Ouya wordt 28 maart uitgestuurd naar consumenten die financiële steun geboden hebben.

De Ouya-spelcomputer maakt het mogelijk Android-spellen op een televisie te spelen met een traditionele controller. Super Crate Box van de Utrechtste gamestudio Vlambeer is een van de spellen die straks niet via een aanraakscherm van een tablet of smartphone, maar met een controller gespeeld kan worden.

Hoewel Ouya eind maart en begin april in de handen komt van tienduizenden techfanaten is het nog even wachten alvorens de spelcomputer in de winkel ligt. Het apparaat is vanaf juni verkrijgbaar via een select aantal webshops.


Ouya accepteert spellen voor lancering 

Corendon neemt afscheid van acht schaatsers

Het merendeel van de schaatsers van Team Corendon moet op zoek naar een nieuwe ploeg. Komend seizoen is er geen plaats meer voor Carlijn Achtereekte, Floor van den Brandt, Natasja Bruintjes, Roxanne van Hemert, Bas Bervoets, Rienk Nauta, Pepijn van der Vinne en Karsten van Zeijl. De aflopende contracten van deze rijders worden niet verlengd, zo maakte de ploeg vrijdag in Heerenveen bekend.

Marije Joling, Jorien Voorhuis en Annouk van der Weijden hebben een contract tot en met de Olympische Spelen in Sochi en krijgen bij Team Corendon komend seizoen gezelschap van Renz Rotteveel, Maurice Vriend, Marrit Leenstra en Lotte van Beek. Dat viertal komt over van het Team Van Veen, dat samengaat met Team Corendon. Coach Jan van Veen gaat ook mee.

Ajax nog zonder Cuenca tegen Zwolle

Ajax kan zondag in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle nog niet beschikken over Isaac Cuenca. De Spanjaard heeft nog last van vocht in zijn knie, liet coach Frank de Boer vrijdag weten op een persconferentie. Daardoor miste hij al de ontmoetingen met AZ (KNVB-beker) en FC Twente (competitie).

Ook linksback Mitchell Dijks is niet fit. Hij trainde de afgelopen dagen niet mee vanwege enkelklachten. Ryan Babel, die herstelt van een schouderblessure, sluit waarschijnlijk eind maart weer aan bij de selectie.

De Boer gaf ook aan dat het gesprek met Daley Blind donderdag goed was verlopen. De linksback is in het bezit van een aflopend contract. "Wat ik van Overmars en Blind heb begrepen, is het goed verlopen. Er komt snel een vervolgafspraak." Zaakwaarnemer Rob Jansen liet zich donderdag in vergelijkbare bewoordingen uit over de contractbespreking.

'Wouters ook komende twee jaar bij Utrecht'

Jan Wouters gaat zijn aflopende verbintenis bij FC Utrecht verlengen. De 52-jarige trainer blijft tot medio 2015 bij de Domstedelingen, meldt RTV Utrecht vrijdag. Beide partijen zijn er mondeling uit, alleen de handtekeningen onder het contract ontbreken nog. Ook assistent Rob Alflen blijft nog twee jaar bij de club.

Wouters maakt een uitstekend seizoen door met Utrecht. De ploeg bezet momenteel de zesde plaats in de Eredivisie en doet daardoor nog volop mee in de strijd om Europees voetbal. In zijn eerste jaar had de voormalige Oranje-international Utrecht naar een plek in de middenmoot geleid.

Bedrijf Oss erkent verwerken paardenvlees

Vleesverwerker Willy Selten in Oss erkent dat het bedrijf vorig jaar paardenvlees tot snippers heeft verwerkt. Het paardenvlees kwam daar terecht door een menselijke fout van een vrieshuis, stelt het bedrijf vrijdag in een verklaring.

"Door een menselijke fout vanuit een van de door ons gecontracteerde vrieshuizen is eenmaal een partij paardensnippers als rundvlees in de vleesverwerking terecht gekomen", staat in de verklaring. Of het vlees verder verwerkt is in voedsel is niet bekend.

Het bedrijf werd eind februari stilgelegd toen justitie vermoedens had dat Willy Selten paardenvleessnippers mengde met rundvleessnippers en verkocht als puur rundvlees. Na onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleken onder de aanwezige karkassen geen resten van paarden te zijn. De inspectie stelde dat het bedrijf daarom voorlopig geen risico vormt voor de volksgezondheid waarna de vleeshandel weer open mocht. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten dat de vleesverwerker nog altijd verdacht wordt van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. "Uitspraken van de eigenaar veranderen daar niets aan", aldus de zegsvrouw.

'EU overweegt meer sancties tegen Noord-Korea'

De Europese Unie overweegt om strengere sancties te treffen tegen Noord-Korea. Deze sancties komen bovenop de sancties die al door de Verenigde Naties zijn getroffen. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle vrijdag gezegd.

Westerwelle zei op een persconferentie dat hij en andere Europese ministers van buitenlandse zaken maandag in Brussel in overleg gaan over financiële sancties, handelsbeperkingen en andere strafmaatregelen. De 'oorlogsretoriek' van het regime van Kim Jong Un 'duwt het land verder in een internationaal isolement'. Westerwelle heeft er bij China op aangedrongen om zijn invloed te gebruiken om de druk op Pyongyang op te voeren.

Donderdag besloten de VN om sancties op te leggen aan Noord-Korea vanwege de raket- en atoomproeven van het land. De sancties werden opgelegd, ondanks de dreiging van Pyongyang een preventieve aanval te lanceren 'om de bolwerken van de agressors te vernietigen'.

Daders rellen Haren betalen achttienduizend euro

Tot nog toe moeten 47 relschoppers die zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de ongeregeldheden in Haren een bijdrage in het schadefonds openlijk geweld storten. Samen moeten ze achttienduizend euro betalen.

Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Hessel Schuth zei vrijdag na de presentatie van de rapporten van de commissie-Cohen dat vanwege de rellen tot nog toe ruim 110 verdachten zijn opgepakt. De meesten kwamen er met een werkstraf vanaf, in een aantal zwaardere gevallen is daarnaast een celstraf geëist.

In alle zaken is daarnaast een bijdrage aan het schadefonds geëist. Het gaat om 250 euro bij minderjarige en vijfhonderd euro bij volwassen verdachten. De ruim achttienduizend euro die dit vooralsnog heeft opgeleverd, is niet genoeg om de resterende schade te vergoeden, erkent Schuth. "Maar wij vinden het belangrijk dat er voldoende aandacht in het strafproces is voor de gevolgen van de rellen voor de inwoners van Haren."

Over de kritiek in de rapporten op het toegepaste snelrecht, dat volgens de commissie niet in alle zaken even goed uitpakte, zei de plaatsvervangend hoofdofficier te gaan kijken of het Openbaar Ministerie hier lering uit kan trekken.

Het schadefonds openlijk geweld werd eind vorige maand met terugwerkende kracht ingesteld door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). De reeds opgelegde vergoedingen die een aantal verdachten van de rechter moet betalen kregen daarmee een bestemming. Het schadefonds openlijk geld staat los van het schadefonds geweldsmisdrijven, dat over letselschade gaat.

Tevez opgepakt voor rijden zonder rijbewijs

Carlos Tevez is donderdagavond gearresteerd omdat hij zonder rijbewijs reed. Het rijbewijs van de aanvaller van Manchester City werd in januari voor zes maanden ingetrokken. Hij had boetes niet betaald en reageerde niet op brieven van de politie.

De 29-jarige Argentijn is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. Hoeveel de borg bedroeg, is niet bekend. Tevez kwam dit seizoen tot dusverre 24 competitieduels in actie, waarin hij negen keer scoorde.

Zijn club heeft nog niet gereageerd op de aanhouding.


Tevez opgepakt voor rijden zonder rijbewijs (Foto: Novum)

Missie in Kunduz stopt deze zomer

De Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz wordt deze zomer al beëindigd, maar de F-16's blijven langer achter in Afghanistan om bescherming te bieden aan de bondgenoten en de Afghaanse troepen. Ook de Nederlandse bijdrage aan de politiemissie van de EU (EUPOL) wordt voortgezet.

Dat meldden bronnen in Den Haag. De ministerraad zou hier vrijdag een besluit over nemen. De verantwoordelijkheid voor de politieschool in Kunduz wordt waarschijnlijk rond 1 juli overgedragen aan de Afghanen. In de periode daarna zullen de ongeveer 300 Nederlandse militairen uit Kunduz terugkeren naar Nederland. De politietrainingsmissie begon in juni 2011 en zou eigenlijk duren tot medio volgend jaar als alle buitenlandse militairen vertrekken.

Nederland verlaat het noordelijke Kunduz eerder omdat de Duitsers die bescherming bieden, hebben besloten eerder terug te gaan. Ook verloopt de politietrainingsmissie zo goed dat de Nederlandse missie voortijdig kan worden afgerond.

De vier F-16's met 120 man personeel zijn in Mazar-e-Sharif gestationeerd. Hun missie is gepland tot halverwege 2014. De EUPOL-missie duurt tot eind volgend jaar. In Kabul zitten ongeveer 70 Nederlanders. Aan de politietrainingsmissie nemen in totaal ruim 540 Nederlanders deel.

Missie in Kunduz stopt deze zomer
Missie in Kunduz stopt deze zomer (Foto: ANP)

Haren: falen burgemeester en politie

Het Project X-feest in Haren liep op 21 september uit op een chaos van geweld en vernielingen doordat burgemeester Rob Bats en de politie fouten maakten. Er was geen goed plan van aanpak, er is slecht gecommuniceerd en er zijn verkeerde keuzes gemaakt. Niemand had een allesomvattende visie op wat er kon gebeuren en welke maatregelen er genomen moesten worden.

Dit zegt de commissie-Cohen, die vrijdag haar rapport presenteert over de gebeurtenissen voor, tijdens en na de rellen op de avond van 21 september in het Groningse dorp. "In zulke omstandigheden is er grote behoefte aan duidelijkheid en heldere kaders. Die waren er niet."

Chaos Haren: falen burgemeester en politie
Chaos Haren: falen burgemeester en politie (Foto: ANP)

KNSB en NOC*NSF kiezen nieuwe schaatshal

De schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF gaan samen bepalen waar de nieuwe nationale schaatsaccommodatie komt. Dat hebben beide partijen vrijdag laten weten. Het afgelopen jaar zijn er met Thialf Heerenveen, Icedôme Almere en Transportium Zoetermeer drie plannen naar buiten gekomen.

Aan de hand van een selectieprocedure willen de bond en de NOC*NSF een definitieve keuze maken waar de nieuwe hal komt. Die moet de Nederlandse topsporters en talenten in het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en inline-skaten gaan huisvesten. Biedingen moeten voor eind april binnen zijn. Op 28 mei wordt bekend gemaakt waar de nieuwe hal komt.

Atheïstische kerk blijkt succes

Stel je voor, je bent een hardcore atheïst. Je blog is gevuld met verhalen over hoe geweldig het wel niet is om zelf na te kunnen denken, je Facebookpagina staat vol met plaatjes die de vanzelfsprekendheid van atheïsme aanprijzen, en als iemand 'Mijn god!' durft te zeggen, sta je klaar om hem te beschuldigen van religieuze indoctrinatie.

Welnu, je hebt je identiteit gebaseerd op dit ideaal van vrijdenken, logica en verzet tegen indoctrinatie, wat kun je daar nu mee doen? Als je antwoord is dat je een kerk gaat oprichten waar men gezellig samen de deugden van het atheïsme gaat bespreken en bezingen, dan moet je misschien eens bij jezelf te rade gaan.

Toch is dit wat twee komieken in Londen gedaan hebben. De zogenaamde 'Zondagsbijeenkomsten' bevatten onder meer muziek, een moment van stille bezinning, een collecte en een preek. Het feit dat er nu op aanvraag richtlijnen voor andere atheïstische kerken zijn uitgevaardigd, suggereert dat het aanslaat onder andere 'vrijdenkers'.

Sanderson Jones en Pippa Evans begonnen de kerk toen ze ontdekten dat ze beiden een gezellige bijeenkomst voor geestesverwanten wilden. Evans vertelt aan het New York Daily News: "We zeiden beiden dat we iets in een kerk wilden doen, alleen zonder het God-dingetje."

Om zieltjes te winnen de boodschap te verspreiden beginnen Jones en Evans zeer binnenkort ook een YouTube-kanaal. Of er al plannen zijn voor gouden tronen, missionarissen in Donker-Afrika en pedofilienetwerken, is bij het schrijven van dit bericht nog onbekend.

Kogelstootster Ostapchuk ook in 2005 positief

Kogelstootster Nadzeya Ostapchuk is na een hernieuwde controle positief bevonden op doping tijdens het WK atletiek in 2005. De Wit-Russin werd destijds in Helsinki wereldkampioen. Ze moest afgelopen zomer al haar gouden medaille van de Olympische Spelen in Londen inleveren, nadat ze positief had getest.

Naast de 32-jarige Ostapchuk liepen nog vijf atleten tegen de lamp bij de hernieuwde controle van het WK 2005, liet de internationale atletiekfederatie IAAF vrijdag weten. Kogelslingeraars Ivan Tsikhan uit Wit-Rusland en Olga Kuzenkova uit Rusland moeten eveneens vrezen dat zij hun gouden plak kwijtraken.

Vadim Devyatovskiy (zilver bij het kogelslingeren), Tatyana Kotova (zilver verspringen) en Andrei Mikhnevich (zesde bij kogelstoten) zijn de anderen die zijn betrapt. De IAAF is een disciplinaire procedure begonnen tegen de zes atleten.


Kogelstootster Ostapchuk ook in 2005 positief (Foto: Novum)

Sofia Vergara in remake Burt Reynolds-film

Modern Family-actrice Sofia Vergara is van plan de hoofdrol te spelen in de remake van Heat uit 1986. Jason Statham heeft al getekend voor de nieuwe versie van de actiefilm met Burt Reynolds. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Vergara onderhandelt voor de rol van Holly die wordt bedreigd dor de maffia. Haar goede vriend Max, de rol van Statham, is een ex-gokverslaafde die haar uit de brand helpt. Hij raakt echter zelf in de problemen als de maffia uit is op wraak. De 40-jarige Vergara is later dit jaar ook te zien in de actiefilm Machete Kills.

Heat uit 1986, niet te verwarren met de film die Robert De Niro en Al Pacino in 1995 maakten, is gebaseerd op het boek van William Goldman. Heat wordt geregisseerd door Simon West, bekend van films als Lara Croft: Tomb Raider en The Expandables 2. De film moet volgend jaar worden uitgebracht.


Sofia Vergara in remake Burt Reynolds-film (Foto: Novum)

Tilburg herschikt koopzondagen

Tilburg heeft een plan gemaakt om het probleem met de zondagsopenstelling van de winkels in de binnenstad aan te pakken. De gemeente heeft voor de komende weken vijf koopzondagen ingepland, in afwachting van de besluitvorming rondom de nieuwe Winkeltijdenwet in de Eerste Kamer. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend.

Tilburg moest begin februari de zondagsopenstelling afschaffen, omdat de stad niet genoeg toeristische aantrekkingskracht heeft om winkelopening op zondag te rechtvaardigen. De stad hoopt nu dat de Winkeltijdenwet begin april wordt aangenomen, zodat gemeenten de vrijheid krijgen om zelf te bepalen hoeveel koopzondagen er komen.

Als de wet niet door de Eerste Kamer komt, heeft Tilburg nog zeven koopzondagen over. Vanaf 10 maart is er vijf weken op een rij koopzondag in de binnenstad, met uitzondering van eerste paasdag. Winkels mogen zelf beslissen of zij van de koopzondag gebruik maken. De koopzondagen zijn achter elkaar gepland op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenteraad.

Leger Mexico treedt op tegen burgerwacht

Militairen in Mexico hebben 34 leden van een burgerwacht in de westelijke staat Michoacan gearresteerd. De burgerwacht wordt ervan verdacht eerder deze week agenten te hebben opgepakt en politiematerieel in beslag te hebben genomen.

In het zuiden en westen van Mexico groeit de behoefte aan burgerwachten. Zij zeggen de strijd aan te gaan met de georganiseerde misdaad van drugskartels, maar mogelijk nemen zij het ook niet zo nauw met de wet. In sommige gevallen zouden zij zelfs samenwerken met criminele bendes.

Omdat de autoriteiten er zelf ook maar ten dele in slagen de veiligheid in veel plattelandsgebieden te waarborgen hebben zij tot dusverre vaak een oogje toe geknepen rond het optreden van de goed bewapende burgerwachten in de staten Michoacan en Guerrero. Maar hun actie tegen de politie deze week was een brug te ver, ook al hielden de burgerwachten bij hoog en bij laag vol dat de agenten die zij arresteerden op de loonlijst van een drugskartel stonden.

[WBC] Eenhoorn waakt voor overmoed bij Oranje

Het Nederlands honkbalteam heeft vrijdag dan wel een grote stap richting de finaleronde van de World Baseball Classic, technisch directeur Robert Eenhoorn waakt wel voor overmoed. "We hebben één wedstrijd gewonnen, maar we zijn er nog lang niet. We moeten het nu afmaken als we naar San Francisco willen gaan", zei Eenhoorn op Radio 1.

Eenhoorn, die op de WBC ook als coach in de dugout zit, was niet meer verrast hoe Oranje eenvoudig Cuba met 6-2 van zich af zette. "We zijn de laatste tijd vaak succesvol tegen ze, maar je moet het wel iedere keer weer laten zien. Ik denk dat Cuba nu liever niet meer tegen ons speelt dan andersom. Maar hoe verder we in het toernooi komen, hoe beter de tegenstanders worden. We moeten nog sterke teams verslaan om door te gaan."

Moskee Deventer mag dagelijks gebedsoproep doen

De Centrum Moskee in Deventer mag voortaan elke dag de islamitische oproep tot het gebed laten horen. De buurt waarin de moskee staat gaf in een onderzoek aan geen bezwaar hier tegen te hebben, meldt de gemeente Deventer.

Voorheen werd de gebedsoproep alleen op vrijdag gedaan. Bezoekers van het gebedshuis wilden dat de azan dagelijks te horen was, maar de moskee wilde eerst weten wat de buurt van dit idee vindt. Van de 495 ondervraagde huishoudens gaf een meerderheid, 328 huishoudens, aan geen probleem te hebben met een dagelijkse gebedsoproep.

De moskee mag de azan voortaan elke dag maximaal drie minuten laten horen, tussen 12.00 uur en 14.00 uur. De moskee heeft een geluidsbegrenzer geïnstalleerd om het volume van de azan binnen de perken te houden.

Gevangene sticht brand in cel

Een gedetineerde in een gevangenis in Lelystad heeft vrijdagochtend brand gesticht in zijn cel. Volgens de brandweer stak hij zijn matras en kleren in brand. Bij de brand kwam veel rook vrij, waardoor een deel van het cellencomplex korte tijd moest worden ontruimd.

Een gevangenisbewaarder kon de man op tijd uit zijn cel halen. Door de rook moesten beide mannen met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. Hoe groot de schade door de brand is, kon een woordvoerder van de brandweer niet zeggen.

Kraanmachinist zwaargewond in Utrecht

Een kraanmachinist is vrijdagochtend in Utrecht zwaargewond geraakt toen een zwaar voorwerp op hem viel. De man raakte bekneld, laat een woordvoerder van de politie weten. De brandweer probeert hem te bevrijden. Er is een traumahelikopter opgeroepen.

Volgens RTV Utrecht is een deel van de kraan naar beneden gevallen, maar de politie kon dat niet bevestigen. Het ongeluk gebeurde op een bouwterrein op de Uithof aan de Princetonlaan.

Raadslid blijft in cel om kinderpornobezit

Het Arnhemse gemeenteraadslid Martin van Meurs blijft in ieder geval nog 45 dagen in voorarrest voor het bezit van kinderporno. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Arnhem bepaald. De eerste zitting in de zaak staat voor volgende maand gepland, laat een woordvoerder vrijdag weten.

De 61-jarige Van Meurs, die eind vorige maand werd opgepakt, is in 2011 al eens werd veroordeeld voor het bezitten en verspreiden van kinderporno. Een van de voorwaarden die de rechtbank hem toen oplegde was dat de politicus regelmatig zijn gegevensdragers door de politie moest laten controleren. Bij zo'n controle werd kinderporno gevonden.

Om wat voor zitting het gaat op 9 april, is nog niet duidelijk. "Hij is natuurlijk pas net opgepakt, dus of het inhoudelijke zitting of een pro-formazitting wordt, weten we nu nog niet", aldus de zegsvrouw.

Inbreker laat foto achter in huis Veghel

Een inbreker heeft vorige maand in een woning in Veghel een foto achtergelaten. De politie denkt dat het de dader zelf is die op het kiekje staat. In het opsporingsprogramma Bureau Brabant van Omroep Brabant wordt de foto maandag getoond, laat de politie vrijdag weten.

De man drong het huis in de Brabantse plaats in de nacht van 2 op 3 februari binnen terwijl de bewoners boven lagen te slapen en hing er vervolgens een tijdje rond. De politie vermoedt dat de inbreker er niet op uit was om waardevolle spullen te stelen. Waarschijnlijk geeft het hem een kick om aan andermans persoonlijke spullen te zitten.

Geen rol hooligans bij rellen Haren

Doelbewuste relschoppers speelden geen rol van betekenis bij de rellen in het Groningse Haren op 21 september. Jongeren kwamen massaal naar de plaats, omdat ze gefascineerd waren door het idee dat zij iets bijzonders tot stand konden brengen, niet door het vooruitzicht van rellen en geweld. Dat stelt de commissie-Cohen vrijdag na onderzoek naar de rellen.

In totaal werden zo'n tweehonderdduizend jongeren uitgenodigd voor het Project X-feest in Haren. Dertigduizend mensen gaven aan te komen. Uiteindelijk gingen tussen de drie- en vijfduizend jongeren naar Haren.

Die jongeren dachten dat in Haren iets eenmaligs zou gaan gebeuren, waar ze echt bij moesten zijn, concludeert de commissie. De veelgebruikte afkorting YOLO (you only live once) ondersteunt die conclusie, volgens de commissie. De term YOLO is ontleend aan een passage uit een nummer van de Canadese hiphopper Drake.

De meeste jongeren kwamen uit de noordelijke provincies. "Wie denkt dat het een landelijk feestje was, heeft het mis", aldus de commissie. Veel jongeren die wel naar Haren wilden, gingen vaak na indringende gesprekken met hun ouders niet.

Zoals al eerder bekend werd heeft de commissie fikse kritiek op de autoriteiten. Die hebben van meet af aan geen greep gehad op de gebeurtenissen en hadden geen heldere strategie. De burgemeester heeft volgens de commissie geen effectief gebruik weten te maken van zijn bevoegdheden en communicatiemogelijkheden.

Daarnaast liet de organisatie van de politie volgens de commissie veel te wensen over. Zo schoten briefings tekort, wisten medewerkers onvoldoende wat van ze werd verwacht, verliep de communicatie tussen leidinggevenden op straat en besluitvormers slecht, werd de omslag in sfeer op straat niet op tijd onderkend waardoor te laat werd overgeschakeld naar het 'worst case scenario', waren er aanvankelijk te weinig leden van de mobiele eenheid en was de opkomsttijd van de ME te lang.

Een kleine gemeente en gebrek aan ervaring hoe te handelen in onzekere en onbekende omstandigheden speelden eveneens een rol. Verder is te laat en te beperkt gebruikgemaakt van de landelijke expertise voor het in de gaten houden en beoordelen van ontwikkelingen op internet. "Het was de eerste keer dat jongeren in Nederland met gebruik van sociale media op deze schaal een dergelijke bijeenkomst organiseerden en het was voor de autoriteiten daardoor niet alleen moeilijk greep te krijgen op het feest zelf, maar ook op de potentiële omvang ervan."

Binnen het politiekorps is wel gezocht naar nadere informatie over wat zich op sociale media afspeelde, maar erg uitvoerig is dat niet geweest en veel heeft het niet opgeleverd, aldus de commissie. "Sociale media waren een snelle en zelfstandige mobiliserende kracht. Massamedia volgden wat zich in de aanloop naar 'het feestje' afspeelde, maar sommige werden op de avond zelf van rapporteur tot medespeler."

Uiteindelijk hebben journalisten nog op twee bijeenkomsten gediscussieerd over de vraag of media de zaak goed hebben aangepakt. "Dat is op zichzelf vrij bijzonder voor een beroepsgroep die niet uitblinkt door zelfreflectie en vaak moeite heeft met kritiek", aldus de commissie daarover.

Haren was ook voor journalisten een 'wake-up-call', stelt de commissie. Project X-evenementen die kort na Haren zouden plaatsvinden, werden anders benaderd. "Men realiseert zich nu dat het met flashmobs ook werkelijk verkeerd kan aflopen."

Twee arrestaties om illegale jachtpraktijken

De politie heeft vorige maand twee mannen aangehouden voor betrokkenheid bij illegale jachtpraktijken. De twee zouden gejaagd hebben met verboden vangkooien, klemmen en lichtbakken. Ook doodden ze onder meer buizerds en andere roofvogels en zetten voor de jacht tamme fazanten uit. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het gaat om een 50-jarige man uit de Drentse gemeente Westerveld en een 65-jarige man uit Wolvega. Bij de 50-jarige man, de hoofdverdachte, zijn onder meer vallen, klemmen, jachtgeweren en gif in beslag genomen. Hij wordt verder verdacht van illegaal wapenbezit en het opmaken van valse formulieren met betrekking tot de registratie van wild. De Fries ging vermoedelijk alleen mee op jacht.

Volgens het Dagblad van het Noorden was de hoofdverdachte een jachtopzichter op het landgoed De Eese en moest hij als buitengewoon opsporingsambtenaar juist misstanden in het gebied aanpakken. Een woordvoerder van de politie kon dat niet bevestigen.

Beide verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. De jachtakte van de hoofdverdachte is ingenomen. De politie werkte in het onderzoek onder meer samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Stichting Drents Landschap en jachtopzieners. De Eese ligt op het snijpunt van de drie provincies Overijssel, Drenthe en Friesland en is in totaal zo'n achthonderd hectare groot.

Nieuwe luchthavenchef voor Berlijn

De vroegere directeur van de Duitse spoorwegen is benoemd tot hoogste chef van de luchthavens van Berlijn. Dat heeft de Duitse transportminister Peter Ramsauer vrijdag gezegd.

Na zijn vertrek bij Deutsche Bahn in 2009 gaf Hartmut Mehdorn leiding aan luchtvaartmaatschappij Air Berlin. Daar vertrok hij in januari.

In zijn nieuwe functie krijgt Mehdorn te maken met de nieuwe Berlijnse luchthaven Willy Brandt, die de verouderde vliegvelden Tegel en Schönefeld moet vervangen. Willy Brandt zou aanvankelijk in 2011 de deuren openen, maar een opeenstapeling van problemen resulteerde in vertragingen en uitstel. De opening staat nu gepland voor 2014 of 2015.

De problemen rond de nieuwe luchthaven kostten de vorige luchthavenbaas Rainer Schwarz de kop. Toen de opening voor de vierde maal werd uitgesteld kon hij zijn biezen pakken.

Tegel en Schönefeld waren de luchthavens van West- en Oost-Berlijn ten tijde van de Koude Oorlog.

Zieke Tankink verlaat Tirreno-Adriatico

Bram Tankink is vrijdag niet meer van start gegaan in de Tirreno-Adriatico. De wielrenner van Blanco, net hersteld van een gebroken sleutelbeen, meldt via Twitter dat hij ziek is. "Gisteren voelde ik me al slecht, maar dacht dat het de combi weer-sleutelbeen was. Vannacht weer ziek geworden. Streep door voorseizoen", zo liet hij weten.

Tankink bleek in de eerste twee etappes van de Tirreno ook nog enige last te ondervinden van het sleutelbeen dat hij op 10 februari bij een trainingsongeval brak.

Sinn Fein wint beladen verkiezing Noord-Ierland

Een lid van de Ierse nationalistische partij Sinn Fein, Francie Molloy, heeft in een tussentijdse verkiezing in het Noord-Ierse district Mid-Ulster beslag gelegd op een zetel in het Britse Lagerhuis. Hij versloeg zijn protestantse tegenstrever Nigel Lutton, wiens vader in 1979 door de IRA is doodgeschoten.

Het gegeven van twee kandidaten die nog kort geleden elkaars aartsvijanden waren, gaf extra lading aan de verkiezing. Voor de uitslag maakte het weinig uit, omdat het district al jaren stevig in handen is van Sinn Fein.

Molloy kreeg 47 procent van de stemmen in het overwegend katholieke district, Lennon 34 procent, bleek uit de uitslagen vrijdag. De overige stemmen gingen naar twee andere kandidaten.

Molloy vervangt Martin McGuinness, tweede man van Sinn Fein en voormalig IRA-commandant, die zijn zetel vrijgaf om zich volledig toe te leggen op zijn taken als vicepremier van Noord-Ierland. In lijn met de anti-Britse standpunten van Sinn Fein zal Molloy zich overigens niet in het Lagerhuis in Londen vertonen.

Ferguson: "Rooney blijft bij United"

Wayne Rooney speelt ook volgend seizoen voor Manchester United. Dat benadrukte manager Sir Alex Ferguson vrijdag op een persconferentie. Ferguson hield Rooney buiten het basiselftal voor de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid (1-2) van afgelopen dinsdag.

Na de wedstrijd werd er druk gespeculeerd over de toekomst van de Engelsman in Manchester. Ferguson zou niet onwelwillend tegenover een vertrek van de aanvaller staan. In de aanloop naar de FA Cup-kwartfinale tegen Chelsea spreekt de Schot dat echter tegen. "Hij speelt hier ook volgend seizoen, dat beloof ik", zegt Ferguson.

"Er zijn geen problemen tussen Wanye en mij. Het is onzin om te zeggen dat wij niet met elkaar praten. Hij begreep de redenen. Tactisch stond het goed. Niet altijd, maar tegen Real Madrid wel", aldus Ferguson.

PEC Zwolle en Jans naderen akkoord

Ron Jans lijkt de nieuwe trainer van PEC Zwolle te worden. De 54-jarige oefenmeester heeft wel als voorwaarde gesteld dat de club zich handhaaft in de Eredivisie. Dat laat voorzitter Adriaan Visser van Zwolle vrijdag weten. Hij hoopt in de loop van maart meer duidelijkheid te kunnen geven.

"Op technisch gebied zijn we zo goed als rond met Jans. De komende periode gaan we ons bezighouden met het afwikkelen van de nodige formaliteiten", aldus Visser op de website van de club. Jans geniet de voorkeur ten opzichte van twee andere kandidaten.

De geboren Zwollenaar, die zelf zes jaar voor de club speelde, moet de opvolger worden van Art Langeler, die zijn aflopende verbintenis niet wil verlengen. Jans werd in oktober ontslagen bij de Belgische topclub Standard Luik. Eerder had hij FC Groningen en sc Heerenveen onder zijn hoede.

Zwolle staat momenteel op de veertiende plaats in de Eredivisie. De ploeg staat evenwel slechts een punt boven de degradatiestreep.

Concert: The Bloody Beetroots in Paradiso (5 Days Off)

Al ruim tien jaar lang staat Amsterdam in het begin van maart in het teken van dance- en electromuziek voor het festival 5 Days Off, geinspireerd op het 10 Days Off-festival in het Belgische Gent. Gedurende die tijd hebben grote namen in het genre er gestaan, waaronder Daft Punk, Justice en Groove Armada. Dit jaar geven de Italianen van The Bloody Beetroots het startsein voor vijf dagen lang lange nachten.

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 10

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4
Interview: Sander de Heer (seizoen 5)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 6
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 7
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 8
Interview: Frits Huffnagel (seizoen 12)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 9

[NBA] Oklahoma wint in New York

Oklahoma City Thunder heeft donderdag een nipte zege geboekt op New York Knicks in de NBA. De basketballers van Oklahoma waren op bezoek in de Madison Square Garden met 95-94 te sterk. Kevin Durant nam zijn ploeg bij de hand met 34 punten. Russell Westbrook voegde daar 21 punten aan toe.

Voor Oklahoma was het de derde overwinning op rij. Het team staat momenteel op de tweede plaats in de Western Conference. De thuisploeg, die de tweede plaats bezet in de oostelijke afdeling, moest het opnieuw stellen zonder sterspeler Carmelo Anthony, die met een knieblessure kampt.

De vervanger van Anthony, J.R. Smith, deed van zich spreken met 36 punten. In de zoemer liet hij echter de kans liggen om New York aan de zege te helpen.

Denver Nuggets rekende in de enige andere wedstrijd van donderdag af met Los Angeles Clippers. Mede dankzij 21 punten van Ty Lawson werd voor eigen publiek met 107-92 gewonnen.


Oklahoma wint in New York (Foto: Novum)

Gerritsen terug op het ijs

Annette Gerritsen heeft voor het eerst sinds bijna twee maanden weer op het ijs gestaan. De schaatsster van Team Activia hervatte vrijdag in Heerenveen voorzichtig de training, laat haar ploeg weten. In januari kwam uit medische testen naar voren dat de 27-jarige Noord-Hollandse kampte met de ziekte van pfeiffer.

Gerritsen had het hele seizoen al last van vermoeidheid. Op het NK afstanden in november plaatste ze zich niet voor de eerste wereldbekerwedstrijden en twee maanden later moest ze de strijd staken op het Nederlands kampioenschap sprint.

De schaatsster uit Ilpendam sprak eerder de hoop uit eind april te kunnen aansluiten bij de groep. Dan staan de eerste trainingen in het olympische seizoen op het programma.

Oud-bondscoach Zwartkruis overleden

Oud-bondscoach Jan Zwartkruis is donderdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS. Zwartkruis was trainer van het Nederlands elftal tussen 1976 en 1982. Tijdens het WK van 1978 assisteerde hij bondscoach Ernst Happel toen Oranje in de finale na verlenging met 3-1 verloor van Argentinië.

Zwartkruis werd in 1976 na het vertrek van George Knobel voor een jaar interim-bondscoach. Nadat hij assistent van Happel werd, kwam hij na het wereldkampioenschap van 1978 zelf aan het roer te staan. In 1982 stapte hij op na een mislukte WK-kwalificatiereeks.

De samenwerking tussen Zwartkruis en Happel verliep overigens verre van soepel. "Met Happel viel niet samen te werken. Hij was een hork", zou Zwartkruis jaren later laten optekenen. Zwartkruis was van 1962 tot en met 1981 ook bondscoach van het militaire elftal.

EA geeft geen geld terug voor Simcity

Electronic Arts weigert consumenten geld terug te geven wanneer zij teleurgesteld zijn in het simulatiespel Simcity. De pc-game kampt sinds dinsdag in de Verenigde Staten en sinds woendagnacht in Europa met overbelaste servers, waardoor het spel niet gespeeld kan worden.

Volgens de klantenservice van Electronic Arts kan het bedrijf geen geld terugbetalen wanneer het spel via Origin gekocht is. De serverproblemen zouden niet uitzonderijk genoeg zijn, schrijft gamevakblad Develop op basis van een gesprek met de Britse klantenservice.

Om Simcity te kunnen spelen, moet de speler online ingelogd zijn. Het is niet de eerste keer dat deze beveiliging tegen piraterij onder vuur komt te liggen. Vorig jaar mei hadden spelers moeite om het actierollenspel Diablo 3 te spelen omdat de servers de drukte niet aankonden.


EA geeft geen geld terug voor Simcity 

[PL Darts] uitslagen week 5

Gisteravond werd speelronde vijf van de Premier League of Darts afgewerkt. In een kolkend Nottingham bleven favorieten Phil Taylor en Michael van Gerwen niet overeind. Raymond van Barneveld wist als enige van de top-vier op de ranglijst te winnen.

Barney had het in zijn partij tegen Andy Hamilton even moeilijk maar in de laatste leg gaf van Barneveld met een 11-darter zijn opponent de hamerslag en won met 7-5 om zo de koppositie in te nemen. Michael van Gerwen verloor zijn eerste wedstrijd tegen Adrian Lewis die na vier slechte weken zijn pijlen weer liet spreken.

Uitslagen week vijf:

James Wade (105.73) 7-1 Robert Thornton (98.91)
Raymond van Barneveld (102.24) 7-5 Andy Hamilton (100.16)
Adrian Lewis (97.7 ) 7-4 Michael van Gerwen (93.25)
Phil Taylor (97.66) 5-7 Gary Anderson (95.76)
Wes Newton (97.54) 5-7 Simon Whitlock (99.14)


Stand:

Positie Speler Gespeeld Winst Gelijkspel Verloren Legsalso Punten
1 R van Barneveld 5 4 0 1 +10 8
2 J Wade 5 3 1 1 +9 7
3 P Taylor 5 2 2 1 +7 6
4 M van Gerwen 5 2 2 1 +6 6
5 R Thornton 5 2 2 1 +1 6
6 A Hamilton 5 2 0 3 -4 4
7 S Whitlock 5 2 0 3 -5 4
8 G Anderson 5 2 0 3 -6 4
9 W Newton 5 1 1 3 -6 3
10 A Lewis 5 1 0 4 -12 2

Jenny Smit wil schaatsprijs van Michael Boogerd

Jenny Smit vindt dat zij recht heeft op de schaatsprijs die Michael Boogerd won met Sterren Dansen op het IJs, nu bekend is geworden dat de oud-wielrenner jarenlang doping gebruikte. Boogerd won het SBS-programma in 2011 ten koste van de zus van zanger Jan met een nipte meerderheid van stemmen.

De 29-jarige Jenny heeft Boogerd een sms gestuurd waarin ze hem verzoekt zijn prijs aan haar af te staan. SBS6 houdt zich op de vlakte. "Michael Boogerd is niet door SBS6 uitgeroepen tot winnaar van de show, maar door de kijkers van het programma", zegt een woordvoerder tegen het AD. "Maar die hebben natuurlijk wel op hem gestemd op een moment dat ze nog niet wisten van zijn dopinggebruik. Het is echt onmogelijk om dat nu nog terug te draaien in het voordeel van Jenny."

Smit, die een paar weken geleden beviel van haar tweede zoon Jan, gaat Boogerd niet actief benaderen als hij niet reageert op het tekstberichtje. "Ze heeft nu wel iets anders aan haar hoofd", zegt haar woordvoerder.

Bieber aan de zuurstof tijdens Londens concert

Justin Bieber is donderdagavond onwel geworden tijdens een optreden in de Londense O2 Arena. De 19-jarige tienerster had moeite met ademhalen en verdween van het podium. Tegen doktersadvies in maakte hij zijn show toch af.

Backstage kreeg de zanger zuurstof toegediend van medisch personeel. Justins manager Scooter Braun beklom vervolgens het podium om een verklaring te geven, zo is te zien in een filmpje op Youtube. "Justin raakte buiten adem", zei Braun. "Hij is nu backstage bij het medisch team, maar hij wil straks terugkomen om zijn show af te maken."

"Jullie moeten even geduld hebben", ging de manager verder. "We willen niet dat jullie laat thuiskomen, we willen echt een mooie show neerzetten." Bieber kreeg eerder deze week een stortvloed aan kritiek over zich heen omdat hij bij zijn eerste Londense concert, maandag, te laat op de planken stond.

"Hij wilde per se de show afmaken", vertelt een woordvoerder aan de Amerikaanse entertainmentzender E! Na het optreden ging de zanger naar het ziekenhuis voor onderzoek. "Ik voel me weer beter", twitterde Bieber later. "Bedankt aan iedereen die me erdoorheen heeft gesleept vanavond, ik heb de beste fans ter wereld. We proberen nog steeds uit te vogelen wat er precies misging."

'Vrouwen grootste slachtoffers van misbruik kerk'

Vooral vrouwen hebben de hoogste schadevergoedingen gekregen naar aanleiding van seksueel misbruik in de katholieke kerk. Van de zeven slachtoffers die de maximale vergoeding wegens 'uitzonderlijk misbruik' van honderdduizend euro kregen uitgekeerd, waren vijf vrouw. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Het grote aandeel vrouwelijke slachtoffers is opmerkelijk. In de misbruikaffaire is vooral de aandacht uitgegaan naar jongens die op internaten werden misbruikt. Ook in alle 127 uitspraken die de compensatiecommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK tot halverwege vorige maand heeft gedaan, zijn weinig vrouwen te bespeuren.

Volgens voorzitter Bart Holthuis van de commissie is het puurt toeval dat relatief veel vrouwen de maximale compensatie hebben gekregen. De bewuste vrouwen hebben allemaal ernstige psychische en fysieke problemen ondervonden door het jarenlange misbruik. Zo deden ze zelfmoordpogingen en hadden ze moeite een normale relatie op te bouwen.

De Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) stelt dat vrouwen vooral thuis zijn misbruikt, door de kapelaan die als 'huisvriend' van de familie werd beschouwd.

In totaal heeft de kerk nu 3,1 miljoen euro uitgekeerd aan 127 misbruikslachtoffers. Per persoon gaat het om een gemiddeld bedrag van ruim 25 duizend euro. De commissie-Deetman presenteert maandag het onderzoek naar seksueel misbruik van meisjes en vrouwen in de kerk.

KNMI waarschuwt voor sneeuw en ijzel

Automobilisten en andere weggebruikers in de noordelijke provincies moeten zaterdagochtend rekening houden met ijzel. Daarvoor waarschuwt het KNMI vrijdag. In de rest van het land is ook een waarschuwing uitgegeven voor sneeuwval.

Zaterdag is in de ochtend eerst kans op regen en ijzel. In de middag gaat de neerslag over in natte- en later droge sneeuw. Tot in ieder geval de nacht van zaterdag op zondag is code geel van kracht.

Kelly Osbourne stabiel na toeval

Kelly Osbourne is in stabiele conditie na de toeval die ze donderdag kreeg. Tijdens opnamen van de E!-show Fashion Police zakte de realityster in elkaar, waarop ze op de grond een halve minuut lag te schudden.

De 28-jarige dochter van rocker Ozzy Osbourne was donderdagavond wakker, alert en stabiel, maakte haar woordvoerder bekend. Ze moest de nacht uit voorzorg doorbrengen in het ziekenhuis. Meer informatie kon de zegspersoon nog niet geven.

Breukink haalt uit naar Rasmussen

Erik Breukink ontkent dat hij op de hoogte was van het dopinggebruik van Michael Rasmussen. De voormalige ploegleider en technisch directeur van Rabobank haalt hard uit naar de Deen, die dat donderdag verklaarde in de rechtszaal in Arnhem. "Ik heb hier geen zak mee te maken", laat Breukink vrijdag weten in de Volkskrant.

"Deze man is de afgelopen jaren niets veranderd. Wat een leugenaar. Die klootzak is alleen op geld uit, verschrikkelijk", spreekt de Nederlandse oud-renner ferme taal. Volgens Breukink heeft hij zich sowieso nooit beziggehouden met de medische begeleiding. "Dit klopt gewoon niet."

Rasmussen beweerde dat hij, Denis Menchov en Michael Boogerd van de ploegleiding toestemming hadden om bloedtransfusies te ondergaan tijdens de Tour de France van 2007. Kort voor de ronde zou Breukink dit alsnog hebben verboden. "Ik heb nooit over bloedzakken met hem gesproken. Ik heb hem alleen opgedragen zich aan de regels te houden, net als alle andere renners."

Rasmussen stelt dat hij ten onrechte is ontslagen door Rabobank en eist een ontslagvergoeding van 5,6 miljoen euro. Omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaats, moest hij in 2007 de Tour verlaten. Eind januari bekende de Deen dat hij tussen 1998 en 2010 doping gebruikte.


Breukink haalt uit naar Rasmussen (Foto: Novum)

Wie Is de Mol? trekt meer kijkers dan ooit

De laatste aflevering van de dertiende Wie Is de Mol?-reeks heeft donderdagavond een kijkcijferrecord opgeleverd. Het AVRO-programma, waarin Kees Tol werd ontmaskerd als de mol en Paulien Cornelisse als winnaar uit de bus kwam, werd door bijna 2,6 miljoen mensen bekeken. Nooit trok Wie Is de Mol? meer kijkers.

"Wat een record!", twitterde presentator Art Rooijakkers verheugd. "Mijn lichte kater na het feestje van gister is direct verdwenen. Ha!" Het vorige record werd vorige week gevestigd met de finale van het spelprogramma, waarin Carolien Borgers verloor. Toen keken zo'n 2,26 miljoen mensen.

In de kijkcijferlijst staat Hello Goodbye tweede met ruim 1,7 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het programma van Joris Linssen wordt op de voet gevolgd door Goede Tijden, Slechte Tijden, dat het met slechts 22 duizend kijkers minder moest doen.

Judge Reinhold gaat rol spelen in Beverly Hills Cop-pilot

Momenteel wordt een pilotaflevering ontwikkeld voor een tv-serie gebaseerd op de Beverly Hills Cop-films.  Nu is bevestigd dat naast Eddie Murphy als Axel Foley ook  Judge Reinhold terug zal keren, in de rol van Billy Rosewood, in ieder geval voor een gastrol.

Eddie Murphy speelt de inmiddels ervaren rechercheur Axel Foley wiens zoon Aaron (Brandon T. Jackson) zijn eerste stappen zet in een carrière bij de politie. Billy Rosewood zal een belangrijke rol spelen in hoe Aaron aan de slag gaat in het district van de oude Foley.

De pilot wordt ontwikkeld door Shield-bedenker Shawn Ryan en Eddie Murphy. Overigens is nog niet zeker of CBS op grond van de pilot groen licht zal gaan geven voor een hele serie.

Wat vinden jullie? Zitten we te wachten op een Beverly Hills Cop-serie?

De dysfunctionele familie van Beverly Hills Cop: Eddie Murphy, John Ashton en Judge Reinhold
De dysfunctionele familie van Beverly Hills Cop: Eddie Murphy, John Ashton en Judge Reinhold

'Pornoster hoofdrol Assassin's Creed IV'

Edward Kenway, hoofdpersonage van Assassin's Creed IV, ziet eruit als een typisch hoofdpersonage. Gespierd, stoer en ietwat vlezig. Nu lijkt dit vrij normaal, maar de oplettende mensen op Reddit hebben een bijzondere gelijkenis gevonden.

Kenway heeft heel erg veel weg van Edward Reynolds in Pirates (XXX), de porno uit 2005 die gebasseerd is op Pirates of the Caribbean. Edward Reynolds wordt gespeeld door Evan Stone. Stone speelde overigens ook in klassiekers zoals Space Nuts, Batman XXX, A Mother's Love en uiteraard Pirates (XXX) II.

 Vinden jullie Stone ook niet erg op Edward Kenway lijken?

 

Disney is al bezig met Oz-sequel

Het eerste deel is nog niet eens officieel in première gegaan, maar Disney heeft blijkbaar veel vertrouwen in Oz: The Great and Powerful. De studio is namelijk al bezig met de opvolger. Sterker nog, dat zijn ze al een aantal maanden.

Mitchell Kapner, die samen met David Lindsay-Abaire het script voor de eerste film schreef, is aangetrokken om te werken aan ideeën voor de sequel. Wat het plot betreft is nog niets bekend.

Overigens is het niet ongewoon dat men alvast aan de opvolger gaat werken voor het geval de eerste film een succes wordt. Disney probeert al enige tijd een nieuwe Alice in Wonderland van de grond te krijgen en is ook bezig met het bewerken van andere sprookjes.

Aanstaande dinsdag vindt een exclusieve voorpremière plaats van de film, waarbij zo'n 500 FOK!kers aanwezig zullen zijn.

Oz: The Great and Powerful trailer

Bertens naar tweede ronde Indian Wells, Rus uitgeschakeld

Kiki Bertens heeft de tweede ronde van het tennistoernooi van Indian Wells bereikt. De 21-jarige Nederlandse won van de Duitse Annika Beck met 3-6, 6-4 en 6-1. Arantxa Rus heeft de tweede ronde niet weten te bereiken. Ze verloor met twee keer 6-3 van  de Poolse Urszula Radwanska. 

Bertens neemt het in de tweede ronde opnieuw op tegen een Duitse. Ze speelt tegen Mona Barthel, de nummer 24 geplaatst. Barthel had een bye in de eerste ronde.

Nieuwe trailer voor After Earth

Er is een nieuwe trailer verschenen voor M. Night Shyamalans science fiction-film After Earth. In deze trailer zien we iets meer achtergrond en context dan in de trailer die in december verscheen.

De film gaat over een vader en zoon (gespeeld door Will Smith en zijn zoon Jaden) die een noodlanding maken op Aarde, dat duizend jaar in de toekomst een onherbergzame en gevaarlijke plek is geworden voor mensen. De film gaat 6 juni in première in Nederland.

Snoepomzet naar recordhoogte ondanks crisis

Nederlanders hebben nog nooit zo veel geld uitgegeven aan snoep en snacks als vorig jaar. Ondanks de crisis werd in 2012 in totaal voor zo'n 3,6 miljoen euro aan chocolade, drop, nootjes, chips en koek uitgegeven. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van gegevens van het Studiecentrum Snacks en Zoetwaren. Per persoon gaat het om gemiddeld 34 kilo snoep per jaar.

Vooral de omzet van chocolade, chips, pinda's en noten nam vorig jaar toe. De zogenoemde tussendoorkoekjes waren echter een stuk minder populair. Volgens het studiecentrum komt dat doordat het 'Sonja Bakker-effect' langzaam is uitgewerkt. Bakker promootte de koekjes, maar haar methode lijkt langzaam aan populariteit te verliezen.

De snoepbranche is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. In 2007 bedroeg de omzet nog 3,1 miljard. In Nederland is snoep bij ruim 75.000 punten te koop, het meest in supermarkten en snoepwinkels.

[WBC] Honkballers te sterk voor Cuba

De Nederlandse honkballers zijn voortvarend begonnen aan de tweede ronde ronde van de World Baseball Classic. De ploeg van bondscoach Hensley Meulens was vrijdag in Tokyo met 6-2 te sterk voor Cuba, de 25-voudig wereldkampioen. Dankzij de zege is Oranje nog een overwinning verwijderd van de finaleronde in San Francisco.

Curt Smith opende de score voor Nederland in de tweede inning met een homerun. Niet veel later zorgde Kalian Sams voor 2-0. In dezelfde inning deden de Cubanen, die woensdag nog wonnen van titelverdediger Japan, echter nog wel iets terug via een homerun.

Het Nederlandse team maakte in de zesde inning het verschil. Jonathan Schoop besliste de wedstrijd met een homerun, die drie punten opleverde. Cuba stelde daar alleen nog een homerun tegenover. Oranje besloot de wedstrijd met een punt van Andrelton Simmons.

Nederland kan zondagochtend al de finaleronde bereiken als wordt afgerekend met de winnaar van de partij tussen Japan en Taiwan. Bij verlies volgt een herkansing op maandag.

Wii U error teistert Japan

Error Code 105-3102. Deze foutmelding zegt ons niets, maar Japanse Wii U bezitters zijn er ondertussen achter wat deze ietwat cryptische foutmelding inhoudt. Gebruikers  krijgen deze melding zodra zij de Nintendo eShop willen benaderen. Dit gebeurt ook wanneer zij hun firmware willen updaten.

Volgens Nintendo is dit een fout in de software en deze moet gepatched worden. Dit probleem kwam aan het licht toen Nintendo begon met het betatesten van Dragon Quest X Online. Gebruikers kunnen hem dus niet downloaden, terwijl er beloofd was dat ze aan de beta konden deelnemen als zij een Wii U Premium zouden kopen.

Nintendo is aan het onderzoeken waarom dit gebeurt. Wil je dit nalezen, dan kan dat hier.

Rachel Weisz wil graag een Bondschurk spelen

Rachel Weisz heeft een open sollicitatie gedaan naar de rol van schurk in een nieuwe James Bond-film. De Engelse schone en echtgenote van James Bond himself, Daniel Craig, heeft in een interview met Esquire Magazine aangegeven dat ze geen nee zou zeggen tegen een aanbod.

"Ik zou het leuk vinden! Ik zou geen nee zeggen. Ik ben geen snob over entertainment," aldus Weisz. Maar over het type rollen dat ze het liefste speelt is ze ook erg duidelijk: "Het materiaal waardoor ik aangetrokken word is niet... gewoon niet commercieel. Wat betekent dat het echt fucking interessant is. Het is links van het midden, het past niet in een genre."

Momenteel is Weisz te zien in Oz: The Great and Powerful, die exclusief voor FOK!kers dinsdagavond in voorpremière gaat.

Rachel Weisz als Evanora in Oz: The Great and Powerful
Rachel Weisz als de 'wicked witch' Evanora in Oz: The Great and Powerful

Terol wil langer bij De Graafschap blijven

Joost Terol hoopt dat hij ook de komende jaren nog onder de lat staat bij De Graafschap. De doelman heeft op dit moment nog een verbintenis tot het einde van het seizoen.

Veel haast lijkt de Jupiler League-club niet te hebben om een beslissing te nemen over de toekomst van Terol. "Van De Graafschap kant is het logisch dat ze wachten. De club weet ook nog niet waar ze volgend seizoen spelen", zegt Terol tegenover Omroep Gelderland.

"Ik ben transfervrij en heb een goede positie. Ik heb alles gespeeld. Alles staat nu stil. Ze kunnen weinig doen. Ik verwacht pas in juni duidelijkheid over de meeste spelers." Op dit moment is Terol 33 jaar. "Tot mijn 35ste wil ik door. Als dat hier kan, zou het fantastisch zijn."

Mirallas pleit voor komst Mertens en Chadli

Everton-aanvaller Kevin Mirallas denkt dat landgenoten Dries Mertens en Nacer Chadli niet zouden misstaan in de Premier League.

"Ik moet niet zeggen wie Everton moet halen, maar er zijn een paar goeie Belgische spelers die het in de Premier League kunnen maken. Mertens bij PSV of Chadli bij FC Twente bijvoorbeeld. Mertens is een links- of rechtsbuiten, en Chadli kan overal op het middenveld spelen", zo vertelde de middenvelder op de officiële website van Everton.

Mirallas is bezig aan zijn eerste seizoen in dienst van Everton. "Fellaini speelde een grote rol in mijn komst. We waren samen bij de nationale ploeg toen ik ontdekte dat Everton me wou, en hij was erg behulpzaam. Hij zei wat voor een fantastische club het was, hoe het een familie was en hoe het de perfecte plek zou zijn waar ik het meeste van kunnen zou kunnen tonen."

Mirallas kwam dit jaar over van Olympiakos Piraeus en speelde tot dusver zeventien duels voor Everton. Daarin wist de Belg tweemaal het net te vinden.

Amazon verkoopt geen digitale SimCity meer

De problemen van EA en Maxis met SimCity zijn nog niet voorbij. Amazon verkoopt de downloadbare versie van de net uitgebrachte pc-game niet meer wegens de aanhoudende serverproblemen.

Amazon is gestopt met de verkoop van digitale kopieën van SimCity. "Veel klanten hebben problemen met de verbinding met de SimCity-servers", zegt Amazon op de website. "EA is actief bezig om deze problemen op te lossen, maar op dit moment weten we niet wanneer het probleem zal worden opgelost."

De DVDROM-versie van SimCity blijft beschikbaar via Amazon. SimCity lanceerde dinsdag in Noord-Amerika en werd geteisterd door verschillende serverproblemen. EA zei gisteren de problemen zouden worden opgelost voordat de UK-lancering plaatsvindt, dat was vannacht.

EA kondigde aan dat het 'niet-kritische' SimCity-functies heeft uitgezet tot de server-ellende is aangepakt. "We doen alles wat we kunnen om de servers aan te pakken. In de tussentijd, om spelers een zo goed mogelijke spelervaring te geven, zijn we bezig om een hotfix voor alle servers uit te rollen", schreef een EA gemeenschap manager in de SimCity-forums.

Deze hotfix omvat verschillende verbeteringen en ook schakelt het een paar niet-kritische gameplay-features, zoals leaderboards, achievements en regiofilters, uit. EA geeft aan de spelers op de hoogte te houden naarmate er meer informatie beschikbaar komt. "Jullie laten spelen is onze absolute hoogste prioriteit," aldus het bedrijf.

SimCity

Bacuna wil meer speelminuten

FC Groningen-speler Leandro Bacuna baalt ervan dat hij door trainer Robert Maaskant dit seizoen niet op een vaste plek in het elftal is gezet.

Bacuna staat te boek als een van de grotere talenten uit de eigen jeugdopleiding van FC Groningen de afgelopen jaren. Dit seizoen speelt hij echter lang niet zoveel minuten als in het seizoen hiervoor. Daarnaast zwerft hij het hele veld over. Hij heeft al op vijf plekken gestaan bij de Trots van het Noorden.

"Van buitenaf kijken mensen naar de prestaties die je levert op de positie waar je staat en ik zeg niet dat ik het niet kan, maar het is elke keer omschakelen van de ene positie naar de andere. Voor mezelf en voor mijn eigen ontwikkeling ben ik echt toe aan een vaste positie", zegt Bacuna tegenover RTV Noord.

Maaskant erkent dat het misschien beter was geweest als de aanvallend ingestelde speler op één vaste plaats meerdere wedstrijden achter elkaar had gespeeld. "Voor het vertrouwen van Leandro heeft het niet meegeholpen, maar aan de andere kant kan ik niet iemand zomaar vijf wedstrijden laten staan terwijl hij niet goed speelt", aldus de hoofdcoach.

FOK! wat een weer...Grote verschillen in temperatuur

Goedemorgen! Vandaag hebben we grote tegenstellingen in ons land. In het noorden blijft het kwik al steken bij 5 graden, terwijl het in Limburg nog 16 graden kan worden. De koude lucht is dus al bezig om ons land binnen te stromen.

De meeste bewolking bevindt zich ook in het noorden en daar kan tevens wat regen vallen. Vanzelfsprekend heeft het zuiden dan de meeste zon waardoor het daar nog één keer erg zacht weer zal worden. Later neemt ook in de zuidelijke provincies de bewolking weer toe en volgt er vanuit België regen. Geleidelijk aan trekt dit naar het noorden toe en vanaf dat moment begint de temperatuur aan zijn vrije val. Het zou wel eens kunnen zijn dat de neerslag vannacht overgaat in winterse neerslag, maar dat is nog even afwachten.

De komende dagen zijn dus bijzonder koud en vooral op zondag zou het wel eens op veel plaatsen kunnen gaan sneeuwen. De noordoostenwind neemt daarbij flink toe, zodat het voor het gevoel véél kouder is dan de 2 graden die dan op de thermometer staat aangegeven.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Kaal De natuur ziet er ook bij qltel in Goch nog erg kaal uit. De komende koudeperiode zal daar weinig verandering in brengen.







Take Two komt met meer dan GTA

Grand Theft Auto-uitgever Take-Two Interactive heeft een "uitgebreide pijplijn van onaangekondigde titels in ontwikkeling", die in de komende maanden zal worden onthuld. Chief operating officer Karl Slatoff onthulde het nieuws tijdens een Wedbush Transformational Technologies Conference deze week.

"Verder kijkend dan 2013, met de Grand Theft Auto V-lancering op 17 september, moet het fiscale jaar 2014 een van de beste jaren ooit voor het bedrijf zijn, met aanzienlijke inkomsten en winstgroei", zei Slatoff. "En ook hebben wij een uitgebreid pijplijn van onaangekondigde titels in ontwikkeling waarover je gaat over horen in de komende maanden hebben", voegde hij eraan toe.

Slatoff wilde niet meer informatie delen over deze spellen, al noemde hij de Red Dead, Mafia, Borderlands, L.A. Noire en Max Payne-franchises belangrijk voor het bedrijf. Over Mafia III gaan al langer geruchten rond dat deze in productie is voor een release op de volgende Xbox en PlayStation 4.

Meer Assassin's Creed in de maak

Er is een screenshot opgedoken van een andere titel in de franchise dan Assassin's Creed IV: Black Flag. Assassin's Creed: Rising Phoenix is een nog niet aangekondigd project.

Het plaatje noemt Ubisoft Digital Arts, de filmstudio die eerder in 2010 meewerkte aan de film Predators. Een Assassin's Creed-film is dus een mogelijkheid, al wordt er ook gesuggereerd dat het een PlayStation Vita-titel is dat dit jaar nog moet uitkomen.

Ubisoft heeft eerder deze week Assassin's Creed 4: Black Flag aangekondigd, dat spel komt rond de kerst uit voor Wii U, pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en andere next-gen consoles.

Racen met MotoGP 13 in Toscane

Ontwikkelaar Milestone Studio heeft de eerste trailer van MotoGP 13 uitgebracht. De serie werd door hen overgenomen nadat Monumental Games failliet ging in 2011.

De track die getoond wordt is Mugello in Toscane. Het is 5,245 kilometer lang en staat bekend om zijn mooie vergezichten. Het heeft een reputatie als een van 's werelds meest up-to-date, landschappelijke en veiligste circuits. "Een mix van langzame en snelle bochten, lange rechte stukken en off-camber bochten maken Mugello een van de meest uitdagende circuits voor de renners en ingenieurs", zet Milestone bij het bericht.

Het spel ondersteunt een splitscreen-modus en tot op heden vijf gameplaymodi, namelijk MotoGP 2013 World Championship, IRTA Test, Quick Race, Career Mode en multiplayer. Daarnaast zal de game ook regelmatig updates krijgen met gebeurtenissen die in het echte seizoen ook gebeurd zijn.

MotoGP 13 wordt in juni op de pc, PlayStation 3, Vita en Xbox 360 verwacht.

Blizzard al bezig met campagne van Protoss

Blizzard werkt al aan Legacy of the Void, het derde deel van StarCraft 2. Het nieuws komt via een Reddit AMA, en alle antwoorden op de vragen zijn verzameld op B.Net. Regisseur Dustin Browder werd gevraagd over hoe het zit met het Protoss-deel.

"We zijn begonnen met het verhaal, scripts en missies van Legacy of the Void", bevestigde hij. Browder zei dat het StarCraft-team van Blizzard is samengesteld uit meer dan tachtig ontwikkelaars en "honderden" QA, filmische en ondersteunend personeel. Heart of Swarm is voltooid voor de meeste teamleden, dus is het geen wonder dat de focus nu naar het derde deel gaat.

Heart of the Swarm is de tweede aflevering van StarCraft 2, en richt zich op de Zerg. De multiplayer wordt geüpdatet met nieuwe functies, ook voor de andere fracties. Heart of the Swarm komt 12 maart uit. Legacy of the Void zal zich in singleplayer op de Protoss richten, maar daar is geen datum van bekend.

Noord-Korea zegt niet-aanvalsverdrag op

Noord-Korea heeft het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea opgezegd. Dat maakte Noord-Korea in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.

De aankondiging komt kort nadat het communistische land donderdag van de VN-Veiligheidsraad nieuwe sancties had opgelegd gekregen. De Veiligheidsraad reageerde met de sancties op de kernproef die het land op 12 februari uitvoerde.

Noord-Korea en Zuid-Korea zijn formeel nog altijd in oorlog. Na de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 werd alleen een staakt-het-vuren gesloten, een vredesverdrag is er niet gekomen.

Noord-Korea zegt niet-aanvalsverdrag op
Noord-Korea zegt niet-aanvalsverdrag op (Foto: ANP)

NightSky

NightSky is een game die eigenlijk alleen op de Wii als Wii Ware gereleaset zou worden. Zoals bij veel van dit soort spellen port de developer het naar allerlei verschillende platformen. NightSky heeft ook in een Humble Gamepack gezeten (en deze week weer) en is al een enige tijd te koop op Steam. Nu is het spel eindelijk verkrijgbaar voor de Nintendo 3DS, inclusief 3D-sausje. De indie-developer Nicklas Nygren heeft met NightSky een spel afgeleverd dat uitblinkt in zijn simpliciteit. Er zijn geen bazen en geen vijanden, wat een welkome verandering is tussen het geweld van de hedendaagse games.

Ontvoerde blauwhelmen Syrië: we zijn in orde

De 21 Filipijnse vredesmilitairen, die woensdag op de Golanhoogvlakte werden ontvoerd door Syrische rebellen, zijn naar eigen zeggen veilig. "Wij, het VN-personeel hier, zijn veilig en het Vrije Syrische Leger behandelt ons goed", zei een van de blauwhelmen in een video die donderdag op internet verscheen. "We kunnen niet naar huis, omdat de regering van president Bashar Assad niet stopt met bombarderen."

In een andere video zegt een van de blauwhelmen dat hun konvooi woensdag onder vuur werd genomen. "We stopten en burgers hebben ons voor onze eigen veiligheid geholpen en op verschillende plekken ondergebracht."

Een woordvoerder van de Martelaren van Yarmouk-brigades, die de vredesmilitairen vasthouden, zei tegen persbureau AP dat alle 21 vredesmilitairen 'in goede gezondheid' verkeren. "We beschouwen ze als gasten", zei hij. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eist dat de blauwhelmen onmiddellijk worden vrijgelaten.

De militairen waren ongewapend en bezig met een logistieke missie toen zij door de rebellen werden onderschept. De vredesmilitairen zijn gelegerd op de Golanhoogvlakte om toezicht te houden op het staakt-het-vuren tussen Israël en Syrië.

Senaat VS stemt in met benoeming Brennan

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met de benoeming van John Brennan tot nieuwe baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Brennan volgt Mike Morell op, die sinds november als interim-chef aan het roer van de CIA staat. Brennan kreeg de goedkeurig van 63 senatoren, 34 senatoren stemden tegen zijn benoeming.

De Republikeinse senator Rand Paul hield eerder een stemming tegen. Hij eiste duidelijkheid over de bevoegdheden die president Barack Obama heeft voor het inzetten van drones tegen Amerikaanse staatsburgers in de Verenigde Staten. Het Witte Huis gaf uiteindelijk een verklaring uit waarin stond dat Obama niet de bevoegdheid heeft om drones in te zetten tegen een Amerikaans staatsburger op Amerikaanse bodem als deze burger niet direct een bedreiging vormt voor de VS.

Na deze verklaring kon er tot stemming worden overgegaan.

Wijn Jolie en Pitt vliegt over de toonbank

De wijn van Angelina Jolie en Brad Pitt is gewild. De eerste zesduizend flessen die donderdag in de verkoop gingen, waren binnen vijf uur weg.

De rosé is afkomstig van Chateau Miraval, het Franse landgoed van het Hollywoodkoppel. Daar werd al langer wijn gemaakt, maar sinds kort prijken de namen van Jolie en Pitt op het etiket.

De flessen die donderdag verkocht werden zijn per zes verpakt en kosten 105 euro voor een kistje. Later deze maand moet de wijn ook in restaurants en winkels opduiken.

Ferguson wil Rooney deze zomer verkopen

Sir Alex Ferguson wil de wisselvallige Wayne Rooney deze zomer verkopen. De spits zelfs laat zich echter niet zomaar wegsturen.

Het was voor velen, inclusief Rooney zelf, een grote verassing dat hij de kraker tegen Real Madrid op de bank moest beginnen. Hoewel hij zelf geen reactie gaf op het incident, stroomde het internet over met verontwaardige reacties. Het op de bank plaatsen is echter niet een verassing als je kijkt naar de verstandshouding tussen hem en Ferguson over de afgelopen drie jaar.

In oktober van 2010 liet Rooney zich kritisch uit over de ambities van de club. Iets wat Ferguson over het algemeen zeer slecht kan hebben. De Schot heeft voor minder gevestigde sterren uit Old Trafford gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan David Beckham, Jaap Stam en Roy Keane.

Ferguson heeft het afgelopen jaar vaak kritiek geuit op Rooney, terwijl hij vaak prima speelde. Was de kritiek niet op zijn spel, dan was het wel op zijn manier van leven of zijn gewicht. Het contract van de Engelsman loopt tot 2015, maar er lijkt weinig intentie om dat open te breken. Ferguson zou het liefst deze zomer overgaan op verkoop van de spits, zo meldt Goal.com.

Dit seizoen speelt Rooney statistisch gezien goed, maar ook wisselvallend. In 32 wedstrijden scoorde hij achtien keer en daarnaast was hij vijftienmaal de aangever van een doelpunt.Toch gaf Ferguson tegen Real Madrid de voorkeur aan de 39-jarige Giggs en de jonge Welbeck. Rooney wil echter blijven. Hij heeft het ook erg naar zijn zin in Manchester, waar hij zich heeft gevestigd met zijn highschool sweetheart Coleen. Een vroegtijdig vertrek uit de stad lijkt dan ook geen optie voor hem.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.