Daders rellen Haren betalen achttienduizend euro

Tot nog toe moeten 47 relschoppers die zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de ongeregeldheden in Haren een bijdrage in het schadefonds openlijk geweld storten. Samen moeten ze achttienduizend euro betalen.

Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Hessel Schuth zei vrijdag na de presentatie van de rapporten van de commissie-Cohen dat vanwege de rellen tot nog toe ruim 110 verdachten zijn opgepakt. De meesten kwamen er met een werkstraf vanaf, in een aantal zwaardere gevallen is daarnaast een celstraf geëist.

In alle zaken is daarnaast een bijdrage aan het schadefonds geëist. Het gaat om 250 euro bij minderjarige en vijfhonderd euro bij volwassen verdachten. De ruim achttienduizend euro die dit vooralsnog heeft opgeleverd, is niet genoeg om de resterende schade te vergoeden, erkent Schuth. "Maar wij vinden het belangrijk dat er voldoende aandacht in het strafproces is voor de gevolgen van de rellen voor de inwoners van Haren."

Over de kritiek in de rapporten op het toegepaste snelrecht, dat volgens de commissie niet in alle zaken even goed uitpakte, zei de plaatsvervangend hoofdofficier te gaan kijken of het Openbaar Ministerie hier lering uit kan trekken.

Het schadefonds openlijk geweld werd eind vorige maand met terugwerkende kracht ingesteld door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). De reeds opgelegde vergoedingen die een aantal verdachten van de rechter moet betalen kregen daarmee een bestemming. Het schadefonds openlijk geld staat los van het schadefonds geweldsmisdrijven, dat over letselschade gaat.